9 юли 1996


София, 9 юли 1996 година
Брой 93 /1648/


София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД ИЗБРАНОТО ОТ 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 28 ЮНИ 1996 Г. РЪКОВОДСТВО НА БНБ, ОГЛАСЕНА ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 28 ЮНИ 1996 ГОДИНА


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Колкото и странно да изглежда, днес в българския парламент бе приет отчет на БНБ, в който се твърди, че централната банка и правителството на Жан Виденов провеждали правилна икономическа и финансова политика през 1995 г. Изглежда, депутатите от управляващото мнозинство не са забелязали рухването на банковата и финансовата система, обезценяването на лева, колапса на икономиката, трагичното обедняване на обикновения българин. Истината обаче за състоянието на страната ни е очевидна вече за всички честни българи, както е известно и чия е вината за това.

Арогантността на Българската социалистическа партия в днешния ден стигна един от върховете си.

Една национална институция бе превърната в чисто партийна.

Факт е, че вече няма Българска народна банка, а има Централна социалистическа банка.

Избрани бяха само с гласовете на управляващата БСП партийни кадри за управител и подуправител на БНБ.

В последните шест години БСП контролираше почти изцяло търговските банки, което й се видя недостатъчно и днес заграби и централната банка.

Съюзът на демократичните сили в продължение на десет дни предлагаше да се проведат консултации между парламентарните групи, за да се стигне до един балансиран и непартиен подход при определянето на управителния съвет на банката. За съжаление нашите предложения за диалог и защита на националните интереси бяха посрещнати с пренебрежение от БСП.

Кои са новоизбраните членове?

Преизбран бе Любомир Филипов за управител на БНБ, същият, който носи отговорност за срива на лева на два пъти - през 1994 от 30 на 60 лв за долар и през 1996 от 70 на 150 лв за долар, и взрив на инфлацията.

Подуправител - Евгени Узунов, чиято главна заслуга е, че е бил първи секретар на Централния комитет /ЦК/ на Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/, а сега председател на УС и изпълнителен директор на Първа източна международна банка, появила се след криминална приватизация на ТБ "Кремиковци". Основен акционер и вложител на тази банка е "Интергруп" - фирма на СИК.

Също подуправител - Пламен Илчев, завършил международни икономически отношения в Москва, началник-подразделение "Кореспондентство, банкерство и кредитни отношения" и представителство в Лондон на БВТБ през периода 1984-1991, през който бе натрупан огромният 10-милиарден външен дълг на България.

След днешния акт на парламентарното мнозинство цялата отговорност за поставянето на БНБ в пряка зависимост от само една политическа сила, както и за всички процеси в българската икономика и финансова система се носят единствено от БСП, която вместо популистки обещаваната социална справедливост и сигурност донесе на България разруха.

София, 28 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД "ДА ПРЕОДОЛЕЕМ ИНЕРТНОСТТА И БЕЗДЕЙСТВИЕТО", ИЗНЕСЕН ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ /НКИ/ НА СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА ПОЛИТБЮРО И СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП, НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОФ, ЦК НА СЪЮЗА НА БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА, КАПИТАЛИЗМА И ИМПЕРИАЛИЗМА, ЦК НА ДКМС И СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ /СОфИЯ, 1 ЮНИ 1996 ГОДИНА/


ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, ЧЛЕНОВЕ НА ПОЛИТБЮРО И НА СЕКРЕТАРИАТА,

Днес сме изправени пред избор на кандидати за президент и вицепрезидент на Република България от името на Съюза на левите сили. За тази цел на заседанието сме поканили да присъстват представители на Отечествения фронт /ОФ/ на Съюза на борците против фашизма капитализма и империализма /СБПФКИ/, на Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/ и на Съюза на българските жени /СБЖ/. Това са нашите коалиционни партньори.Следователно Комисията по предложенията, която е избрана на XVI конгрес на БКП, е в правото си да предложи на заседанието своите виждания, които трябва да бъдат съгласувани с другите участници от Съюза на левите сили. Ако не са направили това, то нека сега да се оттеглят на съвместно заседание и да излязат с общо мнение. Разбира се, предложението не трябва да бъде такова, че да се отбие само номерът, а другарите, които ще бъдат предложени, да бъдат избираеми.

Някои другари осъждат срещата ми с Тодор Живков. Не бива да робуваме на късогледство. Ние трябва да се срещаме с всички. Да вземем за пример Генади Зюганов. Той се среща с най-върлите врагове на Русия и с най-злите врагове на комунизма. От това, че съм се срещнал с Тодор Живков, нищо не сме загубили, а сме спечелили. Разбрахме неговото отношение по много въпроси, което може да бъде само от полза на БКП. Не съм му предлагал да става член на БКП, нито пък да му издигаме кандидатурата за президент.

Естествено е, че ние можем да издигнем кандидатури за президент и вицепрезидент само на членове на БКП и на някой друг. Това бихме могли да направим евентуално на членове на ОФ, на СБПФКИ, на ДКМС и на СБЖ. Впрочем по тези въпроси ще има думата Комисията по предложенията, която навярно вече има готовност да докладва. Не е необходимо да чакаме и да изчакваме повече, защото днес Съюзът на демократичните сили /СДС/ провежда по образец на САЩ предварителни избори, с което набират скорост и са впрегнати всички средства за масова информация за рекламиране на предизборната им агитация и пропаганда. Независимо от това кого ще изберат, той ще бъде проводник на реакционна по същество, антибългарска, антинародна, проимпериалистическа експлоататорска политика. СДС и БСП са силите, които разгромиха селското стопанство и индустрията. Това са силите, които изпълняват една и съща програма за пълния разгром и ликвидация на построеното от трудовия ни народ през златния период на социализма. Ние трябва да им се противопоставим и да направим необходимото за победата на нашите кандидати. Ние открито, ясно и категорично трябва да заявим и да кажем на народа ни, че единствените спасители на България и на трудовия ни народ, който е доведен до просия, сме ние, комунистите. Всички други са слуги на международния империализъм и са реставратори на дивия и варварски капитализъм. Това са хората, които никога нищо общо не са имали с БКП и с комунизма. Това са хората, които изкуствено предизвикаха зърнената криза. Това са хората, които правят всичко необходимо да ликвидират българското в България, за да открехнат вратите за производството на САЩ и на другите страни от Г-7. Единствена БКП е за продължаването на строителството на социализма, но социализъм такъв, какъвто трябва да бъде - без деформации, извращения, престъпления, кражби и пладнешки грабежи, каквито изобилстваха до злокобния 10.XI.1989 г. Всички бяхме свидетели. Гледахме с очите си безобразията, които се вършеха от ревизионистичното и волунтаристично ръководство на БКП, но си затваряхме очите и мълчахме, с което ставахме де факто и де юре съпричастни с престъпленията, които се извършваха от престъпниците. Това никога вече не трябва да се повтаря. БКП не трябва да прощава на никого за опитите за извършване на подобни безобразия и престъпления. Необходим е партиен контрол от горе до долу и обратно. БКП не трябва да щади никого, даже и при най-малък опит за извършване на престъпления под каквато и да било форма. Ето това ще бъде алфата и омегата в дейността на БКП. БКП и нейните ръководни дейци никога няма да имат други цели, задачи и интереси освен тази - да бъдат верни слуги на трудовия ни народ. Тяхното единствено желание е да изведат България от кризата и катастрофата, до които ни доведоха СДС и БСП и да спасят народа от глада, мизерията и нищета.

България е пред пълен фалит. За съжаление имаме даже членове на ЦК на БКП, а може би и членове на Секретариата и на Политбюро, които тъгуват по БСП. Някои даже говорят тук-таме това, което им се внушава от БСП, че към Владимир Спасов има култ. Това не отговаря на истината. Вярно е това, че дейците на БСП искат на всяка цена да бъде премахнат като генерален секретар Владимир Спасов, за да могат да ликвидират здравото марксистко-ленинско ръководство на БКП и по този начин да поставят БКП под прякото ръководство на предателите от Позитано 20 и БКП да стане играчка в ръцете им. Ето това Владимир Спасов никога няма да позволи на когото и да било, независимо от това кога, къде и каква длъжност ще заема. Господата от Висшия съвет /ВС/ на Българската социалистическа партия /БСП/ изпуснаха златния шанс. Те изпуснаха възможността да се възползват от случая, когато си подадох оставка пред заседанието на Политбюро на 7.XI.1993 г. Тогава даже и внедрената тяхна агентура не гласува за подадената от мен оставка. Аз никога вече няма да позволя тази глупост и никога няма да направя подобна услуга на БСП. Трябва да ви информирам, че на 22 май т. г. с Димитър Ябълков и Симеон Владимиров се срещнахме с Власев, Стоил Каратанчев и Тодор Михайлов от Марксистка алтернатива, с който продължихме започнатия разговор от 1995 г. за напускане на БСП и за включването им в БКП. Установи се, че те изчакват какво ще стане на 16.VI.1996 г. в Русия и имат коварен план отново да измамят по един префинен демагогски начин бившите членове на БКП, които сега все още членуват в БСП, а така също и безпартийния електорат, който гласува за БСП. Въпросът, който накрая ми постави Тодор Михайлов, беше: " Ти готов ли си да се откажеш от поста генерален секретар?" Отговорих му, че тази услуга на БСП никога няма да направя и го попитах: "Това ли е мечтата на БСП и по този ли начин смята, че ще лиши от здравото марксистко-ленинско ръководство БКП?", както и че този въпрос аз не мога да решавам, че съм избран на XVI конгрес и само следващият конгрес може да ме освободи при условие, ако евентуално изневеря на БКП, както евентуално и по други важни причини. Другият въпрос, който ми постави Тодор Михайлов беше: От ЦРУ не са ли правили опити да установят контакт с мен? Казах му истината, че до този момент подобно нещо не е имало. Те правят вероятно тези изводи от себе си. Ето така протекоха и тези разговори. Ако пожелаят и други разговори с нас, ние ще ги провеждаме и ще информираме БКП с най-малки подробности. Между другото те подчертаха, че Минчо Минчев от Марксистка платформа никога не е имал нищо общо с марксизма и с ленинизма и никога не е бил комунист.


НЯКОЛКО ДУМИ ЗА РОЛЯТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПОЛИТБЮРО

ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,
Членовете на Политбюро трябва да бъдат най-знаещите, най-можещите, най-активните, най-издигнатите в марксистко-ленинско отношение и в БКП. Те трябва да бъдат моторът, двигателят на БКП по всички въпроси между заседанията на пленумите и на конгресите на БКП. Те трябва да чертаят тактиката, политиката и стратегията на БКП за нейния възход. Те не трябва да жалят ден и нощ за изпълнение на задачите, които стоят пред тях. Те трябва по всяко време на денонощието да бъдат на своя боен пост.

Налага се Комисията по предложенията честно да разгледа работата на всеки по отделно и да предложи някои от другарите да останат почетни членове на Политбюро, а за постоянно действащи членове да бъдат издигнати по-млади и по-ентусиазирани комунисти. Разбира се, за онези другари, които бяха останали почетни членове на Политбюро, съвсем не означава, че тяхната роля ще бъде омаловажена. Напротив, те трябва също активно да действат и да бъдат като наставници на по-младите и да споделят опита си с тях. А онези, които не доказаха качества, достойни за членове на Политбюро и на Секретариата, е целесъобразно да бъдат освободени и на тяхно място трябва да бъдат издигнати други другари и другарки. Повече инертност и мързел не могат да се търпят. Необходими са активни и знаещи комунисти, които професионално трябва да придвижват навреме всички стоящи пред тях въпроси за решаване. Историята няма да ни прости досегашните ни бездействия.


ЗА РЕШИТЕЛЕН ПОВРАТ В РАБОТАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНА РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ /ЦКРК/ НА БКП

За голямо съжаление на XVI конгрес на БКП не бяха избрани подходящи другари за членове на ЦКРК на БКП. нейните членове формално съществуват като такива. До момента ЦКРК на БКП не върши абсолютно никаква работа. Има райони, в които имаме по двама-трима членове на ЦКРК на БКП и не са свършили работа за пукната пара. За съжаление все още в БКП има хора с партийни книжки и на БКП, и на БСП. Тази аномалия трябва да се премахне, и то веднага. Целесъобразно е ЦКРК на БКП заедно с околийските комитети да направи основна справка и проверка на всички членове на БКП, да се изземат от комунистите членските книжки от БСП и да се представят в ЦК на БКП. Тези другари, които държат членски книжки на БСП, не са с чиста съвест. Те държат кама в джобовете си против БКП. В БКП всеки трябва да работи честно, почтено и всеотдайно. Не се събира членски внос от всички първични партийни организации /ППО/ на БКП. Не се отчита членският внос съгласно Устава на БКП. Не се събират и не се отчитат навреме сумите от вестниците "Комунистическо дело" и "Комунистическа правда", а ние вече започнахме да издаваме и "Работническо дело" не за друго, а за това, че това е бил боен орган не на марионетки на БСП, а на ЦК на БКП от 5 март 1927 г. до 3 април 1990 г. Разни запъртъци нямат право да посягат на това, което не им принадлежи. На практика се получава така, че повечето от комунистите милеят за вестник "Работническо дело". Длъжни сме да си сверим часовниците с комунистите и симпатизантите. Ето и в тези направления предстои огромна работа на ЦКРК на БКП. Тя трябва да бъде вдигната на бойна нога, та ако щете и др. Лили Костова, ако счете за необходимо, трябва да очисти ЦКРК на БКП от мъртвите души и от тези, които пречат на работата й. По нейна преценка тя трябва да проведе, ако счете за необходимо, и самостоятелен пленум.

 

ЗА ИЗДИГАНЕ НА ВИСОТА СПИСВАНЕТО НА ВЕСТНИЦИТЕ И ИЗДАНИЯТА

Вестници и партийна литература могат да се издават и да се разпространяват, както и да съществуват без партии, но партия не може да съществува без вестници и без свои печатни издания. За това вече възстановихме издателството на БКП. Издаваме вестниците "Комунистическо дело", "Комунистическа правда" и "Работническо дело". За съжаление авторите все още са едни и същи. Членовете на Политбюро, на Секретариата на ЦК на БКП, членове на ЦК и на ЦКРК на БКП стоят като съзерцатели и наблюдатели. Цялата работа пада върху Владимир Спасов, Симеон Владимиров, Милчо Александров, Зонка Спасова, Стоян Михайлов, Димитър Ябълков, Цветан Стоименов и Драган Гелев. Всички други потриват ръце и търсят кусури и се самозадоволяват да отправят даже некомпетентни критики и препоръки към редакциите на вестниците. Докога ще продължава тази аномалия? Читателите искат да видят на страниците на вестниците да поместваме вицове, пародии, политически иронии и пр. Ето защо, всеки трябва да даде своя принос, за да разнообразим вестниците. Щом сме се хванали на хорото, трябва вече професионално да го играем. Онези, които досега смятаха, че наужким трябва да престояват в ръководните органи на БКП, вече няма да могат с пребиваването си в тях да бъдат и за в бъдеще фигуранти, фигуранти са необходими в техническите служби, но не и в ръководните органи на БКП.


ЗА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА НА БКП

Както ви е известно, по двата профашистки закона - този от 1924 г. и този от 1934 г. - фашистките лакеи конфискуваха цялото имущество на БКП. След 9.IX.1944 г. БКП стана управляваща партия. Ревизионистичното ръководство е смятало, че ще бъде вечно на власт, и безогледно е раздавало и дарявало сграден фонд и друго имущество на държавни органи и институции. През 1992 г. пак "Демократите" от БСП, СДС и Движението за права и свободи /ДПС/ приеха трети супер профашистки Закон за конфискация на имуществото на тоталитарните партии - БКП, Българския земеделски народен съюз, Българските професионални съюзи, /БЗНС, БПС/, ДКМС и като хуни и варвари разграбиха и разпродадоха имуществото на тези организации, а за себе си запазиха имуществото на БКП, без да имат право на него. Шест години не ни даваха нищо. През 1996 г ни дадоха един клуб в кв. "Банишора" на ул. "Кавала" зад бл. 42, но обзавеждането от столове е откраднато и ограбено. Трябва да търсим спонсори за ремонта и за столове, което ще струва над 100 000 лв. Тази задача възлагаме на ГК на БКП. Ще си върнем имуществото само тогава, когато отново дойдем на власт.

Имаме вече и апартамент, които ползваме за канцелария на ЦК на БКП и на Новия комунистически /НК/ Интернационал и на ГК на БКП. Той е под наем. Плащаме 150 долара на месец, плюс отопление, осветление и вода. Необходимо е да търсим спонсори и за този апартамент. Предстои и телефонните разговори да плащаме. Този апартамент ни беше жизненонеобходим. Ще го използваме и за предизборен щаб.


ЗА КАДРОВАТА ПОЛИТИКА

Прав е Й. В. Сталин с определението си, че кадрите решават всичко. Да, така е. Поради ниското ниво на кадрите ни досега тъпчем на едно място цели шест години. Кадровата политика на БКП трябва да бъде издигната на много високо ниво. Взискателността трябва да се засили към всеки партиен работник, независимо от това кой каква длъжност заема. Всеки трябва добросъвестно да си гледа работата и да тежи на мястото си. повече не трябва да се търпят хора, които с бездействието си пречат да се развива БКП разнопосочно и разностранно във всички области и направления. Така например в идеологическия отдел трябва да се подбират хора, завършили висше образование по история, литература, философия, икономически науки и др. Желателно е да се привлекат доценти, професори, а защо не и академици. Повече не може да караме по алфебетски и да ставаме за смях. БКП трябва да има кадри, които да бъдат компетентни по всички въпроси на науката, изкуството, културата, философията, по проблемите, които решават и предстоят да се решават от комунистическите и работническите партии в света. Трябва да се привличат на работа философи, които са специалисти и по разните буржоазни направления. За де се борим успешно с враговете на комунистическото движение и на марксистко-ленинската теория и философия, трябва да сме годни да се борим срещу философията на враговете ни. В момента ние за съжаление все още не сме направили необходимото. Ето защо др. Любен Гелев трябва да го направи, за да излезем от застоя и в това направление. Трябва да се търсят млади и кадърни хора, специалисти по тези въпроси. Желаем му успех. Уверени сме, че той ще си направи изводи и ще откликне положително на изискванията на времето и на БКП като марксистко-ленинска комунистическа партия.


ЗА РАБОТА С ДКМС

Един от най-важните въпроси в работата на БКП е работата й с ДКМС. За сега младежите и девойките не помнят миналото, но не са доволни от настоящето. Ние досега почти нищо не правим за овладяването на младото поколение, което на всяка цена трябва да привличаме на наша страна. На няколко пъти правим концепции, но никой не се захваща с изпълнението им. Изглежда, липсваше опит, а повече и желание. И тази задача беше провалена в зародиш. Секретарите на околийските комитети на БКП не трябва да лягат вечер, докато не са направили отчет за всестранната си дейност през деня. В цялата страна трябва да се влезе в пряк контакт с младежите и девойките по училища, висши учебни заведения, по предприятия и кооперативи. Трябва да се обяснява тактиката, политиката и стратегията на БКП пред младежите и девойките. Някои ни се подсмиват и гледат сеир. Всички трябва да запретнем ръкави и да започнем да печелим младото поколение на наша страна. То сега е обезверено. Десетоноемврийските предатели го измамиха и го излъгаха. Ние нищо не правим, то безделничи. Отиват младежите в кафенета, в барове и в кабарета, където си губят времето. Трябва да ги изведем от тази измама и заблуда, да им посочим верния път, както винаги това е правила БКП, и да ги привлечем на наша страна. Не направим ли това, партията ни е обречена на гибел. Другарят Любен Гелев има доста работа и в разработването на проблемите за работата с младото поколение. Той трябва да потърси помощта и на други компетентни органи за работа с младото поколение, та даже и във висшите учебни заведения, които са се занимавали с тези проблеми. Историческа истина е, че там, където е младежта, там е силата. Там е дръзновението. Там е победата. Там е прогресът. Там е просперитетът във всички начинания. Ето защо е необходима работа, работа, и то денонощна работа с младежите и девойките.


ЗА РАБОТАТА НИ С БСП[БПС?]

Синдикатите и профсъюзите, според В.И.Ленин, са школа за комунистическо възпитание. Това определение е точно и то не търпи никакви корекции. БКП винаги е отделяла особено внимание в работата си с Българските професионални съюзи /БСП[БПС?]/. За съжаление БСП[БПС?] след Априлския пленум 1956 г. бяха превърнати в пионка и в сляпо оръдие в ръцете на ревизионистичните ръководства по цялата верига. БСП[БПС?] не защитаваха интересите на работниците против престъпленията, които извършваше администрацията против техните интереси. БСП[БПС?] отстояваха интересите на ръководителите и узаконяваха техните престъпления. Ето по тези причини БСП[БПС?] бяха напълно опорочени и обезличени. БСП[БПС?] винаги трябва да отстояват и да защитават интересите на трудовите колективи. Сега първостепенна задача пред БСП[БПС?] е да защитят и да спасят предприятията от разграбване и да отстояват правата на трудовите колективи на работа, на справедливо заплащане и на всички социални придобивки, които имахме до злокобния 10.XI.1989 г. Нашето становище е, че БСП[БПС?] винаги трябва да защитават интересите на трудовите хора. Те никога не трябва да бъдат пионки в ръцете на експлоататорите на трудовия народ. Само тогава те ще изпълнят своето предназначение. В противен случай е безцелно тяхното съществуване.


ЗА РОЛЯТА НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ

През 1942 г. великият Георги Димитров създаде Отечествения фронт /ОФ/ като коалиция на всички антифашистки сили, които водеха борба против хитлеристкия фашизъм и нашия монархофашизъм. Под бойните знамена на ОФ се обединиха комунисти, социалдемократи, звенари, честни безпартийни трудови хора, които под ръководството на Българската работническа партия /БРП/ бяха поели пътя на въоръжената антифашистка борба. На реверите на партизаните и на шапките вместо кокарди стояха инициалите петолъчка и ОФ. Това беше боева организация на борещия се български народ против игото на капитализма, фашизма и империализма. След победата на социалистическата революция у нас ОФ изигра много важна роля в организирането на народа във възстановителния период на разрушенията от опустошителната война /англо-американските бомбардировки/ и в строителството на социализма. ОФ изигра много важна роля и в хигиенизирането на градове и села и в поддържането на чисти и приветливи булеварди, улици, паркове и градини. ОФ беше обединително звено на целия ни народ като масова боева организация. Империалистическата контрареволюция не подмина в разрушителната си стихия и ОФ. Естествено е, че вече възстановен, ОФ ще продължава да играе същата роля. В недалечното минало ОФ се грижеше за поддържането на гражданския мир, законния ред и сигурността чрез Доброволните отряди и Центровете за възпитание и работата с младежта /ЦВРМ/. Сега ОФ е в Съюза на левите сили, начело с БКП. За в бъдеще ОФ ще играе много важна роля. Ето защо сега повече откогато и да било е необходимо да се създават отечественофронтовски организации и комитети в цялата страна. Ръководствата на БКП все още подценяват ролята на ОФ и почти нищо не предприемат за възстановяването на ОФ.


ИСТОРИЧЕСКАТА МИСИЯ НА ЖЕНИТЕ

Жените представляват половината от населението на земята, те са моторът, те са двигателят на обществото. Без тях няма да има продължение на обществото. Те са създателите на младото поколение. Те са не само майки, но те са възпитателки, те са детегледачки. Те са всичко. Те учат своите рожби на първите букви, срички, думи, изречения и на цялото им израстване, отглеждане и политическо оформяне. Ето защо е необходима особено голяма грижа за жената като любима, като съпруга, като майка, като баба, като учителка и възпитателка. В бъдещото социалистическо и комунистическо общество БКП ще отделя особено голямо внимание на жените. Те ще се ползват с особено законодателство. Ще се създадат добри условия за всестранното развитие на жените и като общественички и като специалистки. Ще бъде гарантирана работата на жените само на дневни смени, а по възможност само на редовни смени. Те трябва да се ползват с особено внимание и привилегии в обществото. Трябва да се създадат условия да могат да раждат и да отглеждат при нормална и спокойна обстановка най-малко по три деца. Пенсионното законодателство ще гарантира пенсионирането на българските многодетни майки при 15-годишен стаж, независимо от възрастта, като в този стаж ще се включват и годините за отглеждане на децата.


ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА РОЛЯ НА СБПФКИ

Истинското начало на Съюза на борците против фашизма, капитализма и империализма / СБПФКИ/ беше сложено от комунисти и земеделци през юнското и септемврийското антифашистки въстания през 1923 г. От тогава до победата на социалистическата революция се изграждаше бойното единство на комунисти, земеделци, социалдемократи, звенари, честни безпартийни, младежите и девойките от БОНСС, РМС и ЗМС. СБПФКИ и ОФ бяха силите, които организираха антимонархическите и антифашистките сили в борбата им против жестокия и варварски монархофашизъм. БРП и задграничното ръководство на БКП умело и тактично ръководеха и направляваха антифашистката борба. За голямо съжаление след 1925 г. полицейските началници Пане Бичев, Светослав Игов, Икономов, Праматаров и Никола Гешев със знанието и съгласието на Борис III са били внедрили толкова свои агент-провокатори в партията, а след започването на въоръжената антифашистка борба и в партизанските части и съединения, които след 9.IX.1944 г. бяха издигнати на отговорни партийни и административни длъжности. Плод на тяхната подривна и саботажна дейност е деформирането на партията. Фашистки и полицейски разбойници наводниха БКП след ревизионистичната контрареволюция през 1956 г. и ден след ден громяха комунистите идеалисти, разбойничестваха по всички линии и направления, за което сме говорили вече много пъти. Тодор Живков през 1958 г. създаде нов съюз на борците против фашизма и капитализма, като раздели тази златна гвардия антифашисти на пет категории и по този начин настрои активните борци един против друг, за да избегне опозицията против него. Те се ползваха със заслужени привилегии, но много от активните борци се проявиха като ненаситни в ламтежите си, като компрометираха званието активен борец.

Империалистическата контрареволюция не подмина и тази организация. Тя бе разгромена и бе превърната в придатък на антикомунистическата и вражеска на България буржоазна котерия - БСП. Те с БАС са най-активните приватизатори, най-активните реставратори на дивия и варварски пещерен капитализъм. Ето защо се наложи на 8 май 1993 г. да възстановим СБПФКИ в истинския му вид, каквато боева организация беше преди 1958 г. Особено сега, когато се активизираха монархофашистките сили у нас, е повече от необходимо СБПФКИ да бъде възстановена във всички населени места. За съжаление ръководителите на БКП вече три години нищо не правят и в това отношение. Ето защо създаването на комитети и организации на СБПФКИ трябва да бъде първостепенна задача на всеки партиен работник и комунист, независимо от това, каква длъжност заема.


ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

Ако бяхме всички на бойния си пост като комунисти, нямаше да позволим тази разбойническа банда от предатели и провокатори да безчинстват и да вършат пред очите ни бандитски престъпления и днес България щеше да бъде преуспяваща и просперираща социалистическа страна. За съжаление повечето от нас си мълчахме. Сега пред нас стои историческата мисия да измием петната, лепнати на БКП от нейните врагове - главно полицейската агентура и нейните наследници, която е сега на тих пристан в БСП, Български антифашистки съюз /БАС/, СДС. Това са днешните рушители на България. Това са днешните черноборсаджии, спекуланти, наркотрафиканти, далавераджии, бизнесмени, милионери и милиардери. Та нали получавахме почти еднакви заплати? Как се получи така, че едни не си знаят парите, а други гладуват и мизеруват? Нито един милионер и милиардер не е станал такъв по честен начин. Ще дойде ден, когато те ще разкажат пред революционните трибунали всичко с подробности. Уверяваме ги, че този ден няма да е далеч. Сега основната ни задача е да спечелим на всяка цена президентските, а след това и парламентарните избори, за да изведем България от батака, а народа от глада, мизерията и нищетата. За да стане това, трябва с ускорени темпове да създадем това, което пропиляхме за седем години - партийни организации във всички населени места, и да не оставим семейство, в което да не сме влезнали и не сме провели агитация за нашите кандидати за президент и вицепрезидент, които трябва да определим без всякакво отлагане. Нямаме никакво време за губене. За да спечелим изборите, са ни необходими активни действия.

София, 1 юни 1996 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НКИ:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ОПАСНА ПРОВОКАЦИЯ НА ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА" НА АКАДЕМИЧНИЯ ФОРУМ ЗА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА (АФНП) ПО ПОВОД НА СЪОБЩЕНИЯ В ЧУЖДЕСТРАННИЯ ПЕЧАТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА "ПОМАШКИ ЕЗИК". Документът е адресиран до българската общественост и до средства за масово осведомяване.


От няколко години насам спорадично се лансираха съобщения от различни страни за някаква измислена "помашка нация", като се имаше предвид и българското население с мохамеданско вероизповедание.

Тези дни гръцкият всекидневник "Елефтеротипия" оповести, че в Атина вече били издадени "три тома": "Граматика на помашкия език", "Гръцко-помашки речник" и "Помашко-гръцки речник". Така щял да бъде създаден писмен и говорим "помашки език", естествено, като гръцка разновидност.

На това съобщение външният министър Георги Пирински реагира, че "помашка нация няма и не може да става и дума за такава". По въпроса щял да даде отговор на питане в Народното събрание. Това обаче не трябвало да създава някакви проблеми между България и Гърция.

Съюзът на тракийските дружества в България остро възрази, че голяма част от стоте хиляди жители на Северна Гърция, смятани за помаци, са от тракийски произход. Майчиният им език е български, кръвните им роднини у нас са българи, както потвърждават и историческите документи. В Източните и в Южните Родопи живее едно и също население, разделено изкуствено от държавна граница с грабителския за България Ньойски договор от 1919 г.

Показателно е, че и в правителствени документи на САЩ от тази година се появи "помашка нация" на българска територия. Според проникващи сведения Гърция била подтиквана от САЩ да се заеме със създаването на втора мюсюлманска нация, а постепенно и на мюсюлманска държава на Балканите. Атина вече имала изработен таен план за осъществяване на тази идея.

След тази обработка на общественото мнение днес, 25 юни 1996 г., бе обявено и официалното становище на гръцката страна: "Помаците са специален род население /около 40 000 души?/, имат право на свой говорим и писмен език и гръцкото правителство подкрепя официално това тяхно усилие", е заявил заместник-министър и депутат от Северна Гърция. Според него Европейският съюз и ООН поддържали тази инициатива на Атина, тъй като били "загрижени" за изчезването на езици в света. От тази есен "помашкият език" щял да се изучава факултативно в гръцките училища. Така щяло да се противодейства на Турция в усилията й за потурчване на помаците на българска и на гръцка територия.

За да се смекчи отзвукът от така декларираната гръцка политика, бе пуснато паралелно съобщение, че Гърция е ратифицирала споразумението с България за откриване на три ГКПП на общата граница.

Българската общественост е шокирана от тази политическа провокация на южната ни съседка, насочена срещу население на българска територия и застрашаваща пряко интересите и сигурността на Република България. Тя настоява правителството да поиска незабавно обяснения от гръцката страна и да изрази остър протест в писмена форма. На Атина трябва да се даде да разбере, че България няма да търпи действия с прицел и към територии на север от общата граница. Българско-гръцките отношения на добросъседство и сътрудничество, сочени досега като важен фактор за мира и сигурността в района, са сериозно застрашени от опасните антибългарски намерения на Атина.

При защитата на националните интереси правителството може да разчита на подкрепа на целия български народ. Българската общественост очаква да бъде информирана за предприетите ответни мерки.

София, 25 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АФНП:

арх. Христо Генчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТРОПОЛИТ ПАНКРАТИЙ ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЙСТВИЯ, ДОВЕЛИ ДО РАЗКОЛ В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 25 ЮНИ 1996 ГОДИНА


По собствено желание заставам пред камерата на Българската национална телевизия силно развълнуван, за да направя достояние излива на душата си.

С искрена покайност ви казвам, че тежко съгреших пред Бога и светата ни църква с отделянето ми по свое греховно решение от църковното синодално единство и предадох себе си да пребъдвам в разколно разделение и неканонични действия.

В покайното си писмо до светейшия Български патриарх Максим и високопреосвещените архиереи - членове на Светия синод в пълен състав, съзнавайки големия си грях, потърсих архиерейско братско опрощение и по съвест, без никакво давление, изповядах, че ще се съобразя с решенията на архиерейския събор, осъждайки разколното разделение и всички негови последици - т. н. хиротонии и други неканонични действия.

Искрено съм благодарен на братята архиереи за това, че проявиха с разбиране братско снизхождение, опростиха греха ми и отново ме приеха в синодалната пълнота за евхаристийно общение и църковно служение като правоправещ архиерей на Светата църква.

Църковното разколно разделение, ако не бъде изоставено от отделилите се от единството на църквата, ще продължи да нанася по-нататък дълбоки рани в сърцето на клир и народ с пагубни последици за Българската православна църква и родината ни.

Затова апелирам към отпадналите от църковното единство: оставете пътя на разделението. Осъзнайте отговорността си пред Бога, църквата и народа и не продължавайте да стоите в греха. Спрете и не организирайте провеждането на т.нар. църковен събор на 1 юли 1996 г. извън църквата. Съобразете се с решенията на архиерейския събор и изпълнете тези решения. При изпълнени уставни постановления, както е казано в патриаршеското и синодално послание-призив, да стане възможно да се свика и проведе уставен каноничен църковно-народен събор и неговите решения да бъдат за слава Божия за активизиране и истинско канонично обновление на църковния ни живот, и като се трудим с пастирска ревност, християнска добродетелност, благочестие и чистота, запазвайки единството на духа чрез връзките на мира, всичко да бъде за доброто на вековната единна света Българска православна църква и православната ни родина.

София, 25 юни 1996 г.

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ Панкратий

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ОТ СЪЮЗА НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

България преживява период на преход със съдбоносно значение за своето бъдеще, за бъдещето на нацията, на нашите деца и внуци.

Родината ни, изпаднала в безпрецедентна криза по вина на наши и чуждестранни политици от близкото и по-далечно минало, днес повече от всякога се нуждае от национално мислещо, компетентно, знаещо и можещо политическо ръководство, духовно единение и воля за живот.

Икономиката не е всичко, но без икономиката всичко останало е нищо. Пълната разруха в икономиката се отразява пагубно върху българския национален, културен, научен и духовен живот.

Семейството е най-малката основна клетка на нацията, обществото и държавата. Понастоящем българското семейство е поставено в невероятно трудни, сложни и противоречиви материални и битови условия.

Днес повече от всякога страната ни има нужда от държавен глава, който да синтезира в себе си най-добрите качества на българския народ, един от най-древните в Европа, държавен глава, който да олицетворява националното достойнство, националните добродетели и ценности, да отстоява и представлява националното единство, националната сигурност, териториалната цялост и ненакърнимостта на държавните граници и суверенитет!

Днес повече от всякога отечеството ни се нуждае от държавен глава, който да има един - единствен кумир - България. И да е в състояние да й служи както Левски и Ботев, всеотдайно и безрезервно както възрожденците. Ние нямаме нужда от такъв-онакъв... фил, или...фон, а от ръководител, до мозъка на костите да е българин.

Президент, който умее да се вслушва и учи от народа, който да умее да поддържа диалог с творческата и инженеро-техническа интелигенция, с всички социални групи и прослойки на народа не само по време на изборите, но най-вече след това. И който умее да сплотява и мобилизира националния интелектуален и научен потенциал за решаването на сложните и съдбовни проблеми на родината.

Президент, който има за свое ръководно начало не разделението, а обединението, не разрухата, а съзиданието. Неговата съкровена мисъл и цел да са мирните взаимноизгодни отношения с всички страни и народи. Да има излъчването на обединител на нацията, да умее да привлича, а не да отблъсква, и най-обикновените хора, да е чужд на каквито и да било лични егоистични амбиции, мафиотски и групови интереси, да бъде неподкупен и неподдаващ се на чужди влияния, откъдето и да идват те. Да е в същото време пример на скромност и общителност, да има обаятелен приветлив външен вид.

Президент, който да бъде целенасочен и енергичен в действията си и който би могъл да направи необходимото за развиването на националната икономика, науката, културата, образованието, да стори всичко възможно за оцеляването и просперитета на българското семейство.

Президент, който обладава синовна, коленопреклонна обич и преданост към своя народ.

Президент, който в задружна работа с правителството и усилията на целия народ да изведе България до спасителния бряг.

Ние призоваваме нашите членове и симпатизанти, ръководствата и членовете на всички творчески съюзи да подкрепят с волята си такъв президент.

Демокрацията е не само въпрос на права, но преди всичко отговорност от най-висш ранг.

Ние приканваме всички творчески съюзи да вземат отношение към този съдбоносен проблем. И ако намерят за необходимо, през месец септември или в самото навечерие на изборите да организираме съвместна конференция за основните проблеми на страната, националната култура и икономика и да излезем със съвместно обръщение на какви изисквания да отговаря новият президент на България и какво очакваме от него.

София, 7 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СНБП: проф. д-р Стоян Радев

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СНБП: Любомир Кънчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЮРОТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ ПО ПОВОД НА ОТПРАВЕНА ПОКАНА ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ПРОГРЕСИВНИТЕ И ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ /НСППССБ/ ЗА УЧАСТИЕ В УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА НСППССБ


На свое заседание, състояло се на 17 юни 1996 г., Бюрото на Националния съвет /НС/ на Отечествения фронт/ОФ/ разгледа поканата на Инициативния комитет на Националния съюз на прогресивните и патриотични сили за спасение на България /НСППССБ/ и проекта за програма и взе следните решения:


I. Отечественият фронт взема участие в учредителната конференция на НСППССБ - 24 юни 1996 г.


ІІ. Приема проектопрограмата на НСППССБ. Смята за целесъобразно към раздел III да се допълни:

1. Закон за защита на влоговете на гражданите от частни и държавни пирамиди.

2. Закон за защита на православието.


III. Разпределя гр. София на 24 района, като всеки район се ръководи от Районен комитет /РК/. Всички РК се ръководят от Градски комитет на ОФ.

София, 17 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА ОФ:

ИваЙло Денчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО ОТ СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ И КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" В "СОДИ" ЕАД - ГРАД ДЕВНЯ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЖАН ВИДЕНОВ ПО ПРОБЛЕМИ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

В последните месеци проблемите около продажбата на "Соди" ЕАД - гр.Девня, са ежедневно обект на внимание от средствата за масова информация. Те се разглеждат твърде едностранчиво и некомпетентно, като поставят колектива на дружеството в позицията на един пасивен наблюдател.

Напълно сме наясно с икономическите трудности, които изпитва държавата, наясно сме и от необходимостта за структурна реформа на икономиката ни, но си задаваме въпроса ще реши ли продажбата на "Соди" проблемите, или точно обратното. Защо досега никой не е искал нашето становище по този тъй дискутиран въпрос? Питаме се дали някой държавен служител е направил най-простата сметка какво ще спечели и какво ще загуби държавата от предстоящата продажба на "Соди"?

Необяснимо е как с лека ръка ще лишим България от един печеливш завод, който за последните 3 години е дал на държавата като данъци около 1,3 милиарда лева, а за 1996 г. се очаква печалба от основна дейност около 900 млн. лева.

Необяснимо е да продадем един завод, който за последните 3 години е донесъл на държавата брутни валутни постъпления за 7,767 млрд. лева, а за 1996 г. се очакват около 9 млрд.лв.

През цялата си история, с изключение на 1993 г., когато загубихме традиционните си пазари в СИВ, заводът е печеливш. През последните години бяха завоювани нови пазари по целия свят, с което се осигури добро и ритмично натоварване на производствените мощности и тепърва заводът ще носи дивиденти на държавата. Това означава, че пазарната цена на фирмата в следващите години може да се очаква, че ще нарасне значително.

Каква е тази припряна шетня около фирмата? Не е обявена процедура за приватизация, а вече се извършва оценка. Не е направена оценка, а се размахва продажна цена. Колективът на фирмата, който ние представляваме, задава тези въпроси на приватизаторите. Задаваме ги с пълното съзнание, че тези процеси нямат алтернатива, но трябва ли един завод с национално значение да бъде "изтъргуван" като "кон за кокошка" само да се докаже, че се върши нещо.

Имаме ли национално достойнство, или сме се поставили в ролята на загубила война държава, която е длъжна да предостави на победителите си най-доброто, което има?

Какво ще спечели държавата от една прибързана продажба на 60 процента от завода? Изчисленията биха показали, че резултатът няма да реши икономическите проблеми на страната дори и за 2 месеца. А след това?... Като се има предвид и че за 5 години чуждите купувачи ще се освободят от данъци, съвсем е неясна логиката на подобно решение - държавата сама да се лишава от най-добрите си валуто - и доходоносители.

Кои са потенциалните ни купувачи? Фрапиращо е, че сред първите от тях са нашите преки конкуренти. Очевидно е, че искат да елиминират "Соди" на всяка цена, защото понастоящем е фактор на международния пазар, при това със завоюван висок престиж. Следва ли именно на тях да се продава?

Какви са икономическите и социални последици от една продажба на "Соди".

На първо място, произтичащите последици от структуроопределящото място на дружеството в националната икономика. За страната калцинираната сода е стратегическа суровина. 25 процента от производството е предназначено за вътрешния пазар и "Соди" ЕАД е формирал цени с преференции. Това дава възможност за нормално развитие на важни подотрасли и предприятия от националната икономика, като стъклопроизводство, основната химия, целулозната промишленост, енергетиката, металургията и др. Новият собственик ще наложи на вътрешния пазар монополни цени. А това например би поставило пред икономическа смърт стъклопроизводителите и колективите на тези заводи ще останат в крайно тежки условия.

Отделен въпрос са мултиплицираните резултати, свързани с цените на стъклото, респективно на строителството и т.н. Изобщо този акт крие непредвидими верижни социални последици.

Този въпрос вълнува, разбира се, нас, содовците, в пряка връзка със съдбата и бъдещето на голяма част от работещите. Вълнува ни заради неяснотите, свързани с намеренията на основните кандидати за купувачи. Вълнува ни и заради пълната липса на информация за евентуалните условия, при които правителството ще продаде "Соди". Какви са социалните гаранции? Някои публикации на Агенцията по приватизация твърдят, че такива клаузи не можело да се поставят в договорите за продажба. От разговорите на някои потенциални купувачи с нас, синдикатите, става ясно, че подобни клаузи имат място в договора за продажба.

2400 души содовци се вълнуват и питат - как така от цял свят фирми идват и разглеждат основно това, което се надяват да купят, а нашите управници, които ще продават "Соди", даже не са го видели.

ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Ние не сме против приватизацията изобщо. Ние сме обаче против такъв подход - да се прибързва, да се отива на продажба на всяка цена, без необходимата информация и прозрачност. Решително сме против продажбата на квота, даваща контролен пакет или блокираща квота на чуждестранните купувачи. Това в никаква степен не отговаря на интересите на страната.

С настоящото писмо се надяваме, че продължилата в масмедиите словесна канонада по проблемите на приватизацията на "Соди" най-сетне ще намери истинската си насоченост. Приватизация, но на каква икономическа и социална цена?

ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
В заключение считаме, че е време да се обърнете с лице към проблема за продажбата на "Соди". Затова се и обръщаме повторно към Вас.

Никому не е нужна конфронтация. Много по-добре е да се разгледат повторно различни варианти за приватизация на "Соди" със стоящите пред тях "за" и "против".

Кой по-добре от содовците може да ориентира правителството в избора на най-правилното решение? Иначе, уверяваме ви, да устояваме позиции и право можем твърдо и ако се наложи, няма да се поколебаем.

Време е и се надяваме искрено да ни посетите с екип, за да се разгледат на място наболелите проблеми около този жизненоважен въпрос.

Девня, 17 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД ПРОВЕДЕН ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИ. Документът е адресиран до министъра на народното здраве и до средства за масово осведомяване.


В безсилието си да бъдат спрени нарастващите протестни действия в здравните заведения, където се иска оставката на правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ и предсрочни парламентарни избори, министърът на народното здраве д-р Мими Виткова, по всичко личи, е изпаднала в паника. Започва да изпраща напълно неадекватни телекси и факсове до шефове на болници, до ХЕИ, до "Пирогов" и др. със заплахи, включително и за съдебна разправа с протестиращите лекари, сестри и целия медицински персонал.

Категорично заявяваме, че гражданският протест на медиците е именно протест, не е и не може да бъде квалифициран като стачка по Закона за колективните трудови спорове. Става въпрос за израз на свободната воля на свободни граждани, макар и в случая да са медици, които протестират срещу пагубното управление на БСП/БКП и лично срещу некадърното ръководство на министър Виткова.

София, 7 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


----------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 5 юли 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.