9 март 1990

СОФИЯ,  9 МАРТ 1990 ГОДИНА                    БРОЙ 49 /67/

    СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА УЧРЕДИТЕЛНИЯ КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА УЧАСТНИЦИТЕ В ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА 1944-1945 ГОДИНА.


    СКЪПОТО НИ ОТЕЧЕСТВО Е ПРЕД ТРУДНИ ИЗПИТАНИЯ. ТОТАЛИТАРНАТА ЖИВКОВИСТКА СИСТЕМА МУ НАНЕСЕ ТЕЖКИ РАНИ.
    УНИЗИТЕЛНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ УЯЗВЯВАШЕ И НАС - ПОВЕЧЕ ОТ 400 000 ФРОНТОВАЦИ ОТ ЕПОПЕИТЕ ПО ЗАПАДНИТЕ НИ ГРАНИЦИ, В ЮГОСЛАВИЯ, В УНГАРИЯ, В АВСТРИЯ.
    ЗАСЛУЖАВАХМЕ ЛИ ТОВА?
    ПРЕДИ БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК НАШАТА МЛАДОСТ БЕ ОБЛЕЧЕНА В ШИНЕЛИ И В БОЛКА. СТРАДАХМЕ, ЧЕ МОНАРХО-ФАШИСТКАТА ВЛАСТ, ВЕРЕН ЛАКЕЙ НА ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ, ДОВЕДЕ СТРАНАТА НИ ПРЕД НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ВИЖДАХМЕ, ЧЕ САМО НАРОДНАТА ПОБЕДА НА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ, ПРЕРАСТВАЙКИ В ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА И НАРЕЖДАЙКИ НИ ДО РАМОТО НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ СГРОМОЛЯСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПРОПАСТТА. ЗАТОВА ПРЕГЪРНАХМЕ АПЕЛА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И НА МЛАДАТА НИ ОТЕЧЕСТВЕНОФРОНТОВСКА ВЛАСТ И ПОТЕГЛИХМЕ С ЕШЕЛОНИТЕ. ОБЛЪХНАТИ ОТ ПРИМЕРА, ПОДТИКВАНИ ОТ ЗАВЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ, НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ  И РАЙКО ДАМЯНОВ, НА ГЕО МИЛЕВ И НИКОЛА ВАПЦАРОВ, НА ХАЙДУТИ И НА ПАРТИЗАНИ, НА ХИЛЯДИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ, НИЕ СЕ ХВЪРЛЯХМЕ В АТАКИ ПРИ СТРАЖИН И СТРАЦИН, КРАЙ НИШ И ПОДУЕВО, ПРЕЗ ДРАВА И  МУР. ТАКА И ПРЕЗ НАШИТЕ
ПОБЕДИ ЗАСИЯ ЧЕСТТА И СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИНА. ТАКА И С КРЪВТА НА 30 000 НАШИ ДРУГАРИ БЕ ПОДПЕЧАТАН СПРАВЕДЛИВ МИРЕН ДОГОВОР С БЪЛГАРИЯ. А ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД НЕ БЕ ПОЗВОЛЯВАНО ДА ИЗГРАДИМ ДОСТОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФРОНТОВАЦИТЕ, ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА И ЗА НАС, И ЗА ОТЕЧЕСТВОТО НИ. 
    НО ВСИЧКИ НЕПРАВДИ ИМАТ КРАЙ. ДЕСЕТИ НОЕМВРИ И ПОСЛЕДВАЛИТЕ ГО СЪБИТИЯ ВДИГНАХА СЕМАФОРА. МИЛИОНИТЕ НИ СЪНАРОДНИЦИ ПОЕХА В ПОХОД ЗА БЛАГОТВОРНИ ПРОМЕНИ, ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ГРЕШКИТЕ И ДЕФОРМАЦИИТЕ В НАШЕТО РАЗВИТИЕ. ДНЕС СЕ РОДИ И НАШИЯТ СЪЮЗ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА - 1944 - 1945 ГОДИНА.
    КАКВО НИ ВЪЛНУВА СЕГА, КАКВО ЩЕ НИ ВЪЛНУВА И УТРЕ?
    СВЪРЗАЛА НИ Е СВЕЩЕНА КЛЕТВА ПОД БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА И НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ НЕЙНИЯ ОБЕТ. ЩАСТЛИВИ СМЕ СЪС ЗАКОННАТА СИ ГОРДОСТ, ЧЕ НАШАТА ОБИЧ КЪМ ТАТКОВИНАТА Е ЗАКАЛЕНА ПОД КУРШУМИ И СНАРЯДИ. БЛАГОДАРНИ СМЕ, ЧЕ В НЕЗАБРАВИМАТА И НЕРУШИМАТА БОЙНА ДРУЖБА С ЛЕГЕНДАРНИТЕ СЪВЕТСКИ ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИ ПОПИХМЕ ПРИМЕР, КАК СЕ СЛУЖИ НА НАРОД И НА ОТЕЧЕСТВО. ОБОГАТЯВА НИ УВАЖЕНИЕТО И КЪМ ВОЙСКИТЕ НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ. ПОЖАРИЩАТА, КРЪВОПРОЛИТИЯТА И ГРОБИЩАТА НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НИ ЗАКЛЕХА И НИ ЗАВЕЩАХА СВЯТО ДА ЦЕНИМ ПОБЕДАТА НАД КАФЯВАТА ЧУМА, ДА СМЕ ПРЕДНИ ЧАСОВОИ НА МИРА, ДА НАСТОЯВАМЕ ЗА МЪДРИ РАЗБИРАТЕЛСТВА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВА И НАРОДИТЕ. ЗАТОВА ТАМ В ПОДНОЖИЕТО НА АЛПИТЕ, КАТО ПРИВЕТСТВАХМЕ ПОБЕДАТА С ВОЙНИШКО УРА, НИЕ С НЕТЪРПЕНИЕ ЗАКРАЧИХМЕ ОБРАТНО КЪМ РОДИНАТА. ЗА ДА СТАНЕМ И ЧЕЛНИ БОЙЦИ НА ТРУДА, ДА ИЗТРЪГНЕМ БЪЛГАРИЯ ОТ РАЗРУХИТЕ И БЕДСТВИЯТА. КАКТО ТАМ ПО БОЙНИТЕ ПОЛЕТА ОСТАНА КРЪВ ОТ КРЪВТА НИ, ТАКА ИЗ МИЗИЯ, ТРАКИЯ И ДОБРУДЖА НЯМА БРАЗДИ ИЛИ СТРОЕЖИ, КОИТО ДА НЕ СА ПОДХРАНЕНИ И ОТ НАШАТА ПОТ. И ОТЕЧЕСТВОТО НИ НАИСТИНА ВЪЗПРАВИ СНАГА. НЕСПРАВЕДЛИВО И НЕРАЗУМНО ЩЕ БЪДЕ ДА КЛЕЙМИМ С ПЕЧАТА НА ОТРИЦАНИЕТО И ОНОВА, КОЕТО БЕ ПЛОД НА ЧИСТИТЕ НИ ВЪЖДЕЛЕНИЯ.
    ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВИ ОЦЕНКИ НА МИНАЛОТО, ИСКАМЕ  И НЕПОКЛАТИМИ ГАРАНЦИИ ЗА БЪДЕЩЕТО. НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕОТЛОЖНО И ЗАСЛУЖЕНО ВЪЗМЕЗДИЕ НАД ТЕЗИ, КОИТО ПОКРУСИХА ВЯРАТА НА МИЛИОНИ. НЕКА ПРИСЪДИТЕ НАД ЖИВКОВИЗМА И ЖИВКОВИСТИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ВИСОКИ БАРИЕРИ ПРЕД АВАНТЮРИСТИ И КАРИЕРИСТИ В НАЦИОНАЛНОТО НИ ПОПРИЩЕ.
    В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПОЛИТИКА, КОЯТО ИЗВИСЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА И НА ЧОВЕКА ВИСОКО НАД ТЕСНОПАРТИЙНИТЕ И КОНЮНКТУРНИТЕ ЦЕЛИ.
    ПРОГЛАСЯВАМЕ ПРЕД ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ЧЕ РЕШИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯМЕ ОЗЛОБЛЕНИЯТА И  КОНФРОНТАЦИИТЕ - РАТУВАМЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ЕДИНЕНИЕ, ЗА МИРЕН ЦИВИЛИЗОВАН ПРЕХОД КЪМ СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВО И ХУМАННО БЪДЕЩЕ. ТВЪРДО ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА ВСИЧКИ ЛИЦА И ГРУПИ, КОИТО БИХА СЛАГАЛИ ПРЪТИ В КОЛЕЛОТО НА ПРЕУСТРОЙСТВОТО, КОИТО ДРЪЗНАТ ДА ПОДКЛАЖДАТ ОПАСНО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ.
    СЪРЦАТА НИ БЯХА И ОСТАНАХА ВОЙНИШКИ СЪРЦА. ДЪЛБОКО СМЕ УДОВЛЕТВОРЕНИ, ЧЕ НА ДЕСЕТИ НОЕМВРИ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ ЗАСТАНА НЕОТСТЪПНО ЗАД СИЛИТЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПРОМЯНА, ЧЕ СТОИ НА СТРАЖА ЗА ОБНОВЛЕНИЕТО. НЕИЗМЕННО ЩЕ НАПОМНЯМЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, ЧЕ ЗА ТЯХ Е ПЪРВОСТЕПЕНЕН ДЪЛГ И ДЕЙСТВИТЕЛНА ЧЕСТ ДА СЛУЖАТ ДОБЛЕСТНО ПОД ЗНАМЕНАТА НА ТАКАВА АРМИЯ С НАРОДНА ДОКТРИНА - ДОКТРИНА ОТБРАНИТЕЛНА, ДОКТРИНА МИРОТВОРЧЕСКА.
     ЩЕ СЪДЕЙСТВУВАМЕ С ВСИЧКИ СИЛИ НАШАТА РОДИНА ДА ЗАЕМЕ ПОЧЕТНО МЯСТО В УТРЕШНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ, В УТРЕШНОТО СВЕТОВНО СЕМЕЙСТВО НА НАРОДИТЕ.

СОФИЯ, 7 МАРТ 1990 Г.                /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/


                         X   X   X

     СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ КОМЮНИКЕ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ, ОБРАЗУВАН ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ И
БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ
.

     ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ, СЪСТАВЕН ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ И БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБЯВЯВА, ЧЕ НА 17 МАРТ 1990 ГОДИНА ОТ 14 ЧАСА В ЗАЛАТА НА ТЕАТЪР 199 В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА БЛОК НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕСНИЦА /БЕ  НЕ  ДЕ/.
     РЪКОВОДСТВАТА НА СХОДНИ ПО ПОЛИТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ ПАРТИИ, ДВИЖЕНИЯ И СЪЮЗИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА ВЛЯЗАТ В ТАЗИ ВТОРА ОПОЗИЦИОННА КОАЛИЦИЯ, МОГАТ ДА СЕ ОБАЖДАТ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ТЕЛЕФОНИ - 59-54-08, 72-43-70 И 21-75-11.

СОФИЯ, 7 МАРТ 1990 Г.                    /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

                         X   X   X

     СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ВРЕМЕННИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ /БНДС/.

     ПРЕДВИД ПРОМЕНИТЕ В СТРАНАТА, ХАРАКТЕРИЗИРАЩИ СЕ С ВСЕ ПО- ЗАСИЛЕНА ПОЛИТИЗАЦИЯ, ВРЕМЕННИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БНДС ВЪЗ ОСНОВА НА ПРОТОКОЛ НОМЕР 4 ОТ СЪБРАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА РЕШИ
ДА СЕ ПРЕМИНЕ ОТ СЪЮЗНА ФОРМА НА ОРГАНИЗАЦИЯ КЪМ ПАРТИЙНА, ПОД ИМЕТО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛ-ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /БНДП/.

СОФИЯ, 7 МАРТ 1990 Г.                        /ПРЕССЛУЖБА  "КУРИЕР"/


                         Х   Х   Х

     СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


     КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА  ПАРТИЯ УВЕДОМЯВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ, ЧЕ ДНЕС 7 МАРТ 1990 ГОДИНА В СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД, ПАРТИЯТА БЕ РЕГИСТРИРАНА СЪГЛАСНО ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. КАТО СЧИТАМЕ ТОЗИ ФАКТ ЗА ЗАВОЕВАНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС У НАС, НИЕ ПОЗДРАВЯВАМЕ ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ С РЕГИСТРАЦИЯТА НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

СОФИЯ, 7 МАРТ 1990 Г.                            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                         Х   Х   Х

     СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ.


     ВЪВ ВРЪЗКА С КОМЕНТИРАНИЯ ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ  НА 3 МАРТ 1990 Г. АПЕЛ ОТ ТРИМА СРЪБСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЗА БЪЛГАРО-ЮГОСЛАВСКИ ДИАЛОГ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ И ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРО-ЮГОСЛАВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, СЪЮЗЪТ НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ СМЯТА ЗА НЕОБХОДИМО ДА ЗАЯВИ:
     НИЕ НЕ СЕ СЪМНЯВАМЕ В ХУМАННИЯ И ДОБРОНАМЕРЕНИЯ ХАРАКТЕР НА ОБРЪЩЕНИЕТО. ТО НИ КАРА ДА СЕ ВГЛЕДАМЕ НЕ САМО В ТЕЖКИТЕ НАСЛОЕНИЯ И ТРАГИЧНОТО НАСЛЕДСТВО ОТ МИНАЛОТО, ТО НИ ОБРЪЩА ЛИЦЕ С ЛИЦЕ КЪМ НАСТОЯЩЕТО И КЪМ БЪДЕЩЕТО. ТАКА СЕ ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА ДРУГ ТИП ОБЩУВАНЕ - НЕ САМО МЕЖДУ СЪСЕДИ, КАКВОТО ВСЪЩНОСТ ВИНАГИ Е СЪЩЕСТВУВАЛО.
     РАЗГОВОРИ И СЪВМЕСТНИ ДЕЛА МЕЖДУ СЪРБИ И БЪЛГАРИ Е ИМАЛО И ТРЯБВА ДА ИМА. РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА В ЕВРОПА И В СВЕТА НИ НАЛАГА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ СИ ВИНИ. СЪРБИТЕ СА НАШИ ЗАПАДНИ И СЕВЕРНИ СЪСЕДИ, А БЪЛГАРИТЕ ОТ ВАРДАРСКА, ЕГЕЙСКА И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ СА НАША ПЛЪТ И КРЪВ - С ТЯХ БЪЛГАРИТЕ ОТ МИЗИЯ И ТРАКИЯ, В МИНАЛОТО И НАСТОЯЩЕТО, СА ЕДИН НАРОД, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ПО-МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ В ГРАДОВЕТЕ И В СЕЛАТА КРАЙ ВАРДАРА Е ВЪЗПИТАВАНО В АНТИБЪЛГАРСКИ ЛЪЖИ.
     ИЗХОДНАТА ТОЧКА ЗА ДИАЛОГА, КОЙТО ПОСОЧВАТ СРЪБСКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, Е МЕКО КАЗАНО "КОМИЧНА" ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА НА БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ И ПО-ТОЧНО НА ВТОРАТА БАЛКАНСКА ВОИНА, НАРЕЧЕНА "МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА". СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ, А И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ, ТРУДНО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА НА ТЕРОР, ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ И ДУХОВНО ОБЕЗЛИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА ОТ БЕЛГРАД "ЮЖНА СЪРБИЯ". В ИЗМИСЛЕНАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ - С НЕЙНАТА ИЗКУСТВЕНА
"НАЦИЯ" И ИЗКУСТВЕН "ЕЗИК" - И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ СПИРАТ РЕПРЕСИИТЕ СРЕЩУ ПРОЯВЯВАЩИТЕ ТАМ БАЛГАРСКОТО СИ САМОСЪЗНАНИЕ.
     ЗАТОВА СЪЮЗЪТ НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБРЪЩА КЪМ НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И КЪМ  ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ У НАС:
     НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОКАЖЕ ПО-МЪДРО И ПО-СЪОБРАЗИТЕЛНО ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ. СРЪБСКО-БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ДРУЖЕСТВА ТРЯБВА ДА ИМА. ОПАСЕНИЯТА НИ ОБАЧЕ СА ЗА УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО ТЕ ЩЕ СЕ ИЗГРАДЯТ, ЗАЩОТО СЪРБОМАНИЯТА Е СПЕЦИФИЧНО БЪЛГАРСКО ЯВЛЕНИЕ. РЕДИЦА БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ОТ ПО-ДАЛЕЧНОТО, И ОТ НАЙ-БЛИЗКОТО МИНАЛО, ОСОБЕНО ОНИЯ, КОИТО БЯХА ЗАРАЗЕНИ С ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ, ВСЪЩНОСТ СЕ ДЪРЖАХА ТАКА, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА СТРАНА БЕШЕ САМО ИЗПЪЛНЯВАЩА ИСКАНИЯТА НА БЕЛГРАД.
     НАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА СЛЕДНИТЕ:
     В БЪДЕЩИТЕ БЪЛГАРО-ЮГОСЛАВСКИ ИНТЕКТУАЛНИ ДРУЖЕСТВА: БЪЛГАРО-ХЪРВАТСКИ, БЪЛГАРО-СЛОВЕНСКИ, БЪЛГАРО-БОШНАШКИ И БЪЛГАРО-СРЪБСКИ, ДА НАМЕРЯТ МЯСТО ТАКИВА ХОРА, КОИТО ДОБРЕ ПОЗНАВАТ БАЛКАНСКИТЕ ВЪПРОСИ И СА ИЗСТРАДАЛИ БАЛКАНСКИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ ДОРИ СЪС ЗАГУБАТА НА РОДНИТЕ СИ БАЩИНИ ОГНИЩА.
     ТЕЗИ ДРУЖЕСТВА ДА НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА УСКОРЯВАНЕТО И ЗАСИЛВАНЕТО НА КУЛТУРНИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ КОНТАКТИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И CP МАКЕДОНИЯ.
     ДА СЕ НАПРАВЯТ ПЪРВИТЕ ПОСТЪПКИ ЗА БЪДЕЩЕТО ОТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И CP МАКЕДОНИЯ.

СОФИЯ, 5 МАРТ 1990 Г.                      /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                          X   X   X

     СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ /ПЪРВА ЧАСТ/ НА НЕЗАВИСИМИЯ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА И ЗА СОЦИАЛИЗЪМ, АДРЕСИРАНО ДО ВСИЧКИ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, ДО ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ СИЛИ.


                УВАЖАЕМИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

     НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА НЕЗАВИСИМИЯ СЪЮЗ ЗА ЗАЩИТА НА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА И ЗА СОЦИАЛИЗЪМ, СМЕ БЕЗКРАЙНО МНОГО РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ РАЗВИВАЩИТЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, СЪС СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ТАЗИ БЕЗКРАЙНА РАЗТРЕВОЖЕНОСТ У НАС СЪЗДАВАТ НЕ САМО НЕНАУЧНИТЕ И ИЗОПАЧЕНИ, НО И ПОЛИТИЧЕСКИ КОРИСТНИ И ВРЕДНИ ИЗКАЗВАНИЯ И ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ НЯКОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СРЕДСТВАТА ЗА ОСВЕДОМЯВАНЕ, НА НЯКОИ ПОЛИТИЧЕСКИ
СРЕДИ И ОТ ОТДЕЛНИ УЧЕНИ ПО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С НАРОДНОСТНИЯ ПРОИЗХОД И НАРОДНОСТНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРИТЕ - МЮСЮЛМАНИ. В ТЕЗИ ИЗКАЗВАНИЯ, ОСВЕН ПЪЛНО НЕЗНАНИЕ, СЕ  ПРОЯВЯВА ГРУБО ИЗОПАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА С ОГЛЕД НА ВРЕМЕННИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗГОДИ, ПРОЯВЯВА СЕ ОТКРИТ СТРЕМЕЖ ДА СЕ ПРАВИ СЛУЖБОГОНСТВО И ПАРТИЗАНЩИНА С ЦЕНАТА НА СПОКОЙСТВИЕТО И БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ, С ЦЕНАТА НА САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ. НАС НИ БЕЗПОКОИ ВСИЧКО ТОВА, НЕ САМО ЗАЩОТО, КАТО БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА, И ЗА СОЦИАЛИЗЪМ, НИЕ ОТДАДОХМЕ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАХМЕ - И МЛАДОСТ, И СИЛИ, И ЗДРАВЕ, А БЯХМЕ ГОТОВИ ДА ОТДАДЕМ И ЖИВОТА СИ, КОЕТО НАПРАВИХА МНОГО ОТ НАС, БОРЦИТЕ - ЗАГИНАХА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ОТ НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. А ЗАЩОТО И ПРЕДИ ВСИЧКО, НИЕ, КАТО БЪЛГАРИ, СЕ БОРИХМЕ ПРОТИВ ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ И ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ФАШИЗМА И ПОРОДИЛИЯ ГО КАПИТАЛИЗЪМ; ЗАЩОТО И ПРЕДИ ВСИЧКО НАШАТА БОРБА ЗА СОЦИАЛИЗЪМ БЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БОРБИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ОСМАНСКОТО РОБСТВО, ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ; ЗАЩОТО И ПРЕДИ ВСИЧКО, НАШИТЕ НАРОДНИ БОРЦИ - ПАРТИЗАНИТЕ, ЗАГИНАХА С ПЕСНИТЕ НА БОТЕВ И ЗАВЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ НА УСТА; ЗАЩОТО И ПРЕДИ ВСИЧКО, НИЕ СЕ БОРИХМЕ ЗА СВОБОДА И ПО-ДОБЪР ЖИВОТ -  ЗА СОЦИАЛИЗЪМ В НАШАТА РОДНА БЪЛГАРИЯ.  ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ИСКАМЕ ДА СПОДЕЛИМ НЯКОИ МИСЛИ, КОИТО СИЛНО НИ БЕЗПОКОЯТ.
         ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС, ЗА КОЙТО СЕГА МНОГО СЕ ГОВОРИ, А И ОТ НЕ МАЛКО ЛЮДЕ СЕ И ОПЛЮВА, НЕ  Е ОТКРИТ ИЛИ ИЗМИСЛЕН ОТ Т. ЖИВКОВ. ТОЙ СЪЩЕСТВУВА ОЩЕ МНОГО ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКОТО РОБСТВО - ТОЙ ПОМОГНА НА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО БЪЛГАРИ ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ И ОТТЪРСЯТ ОТ ГРЪЦКОТО И  ТУРСКОТО  ВЛИЯНИЕ, СПАСИ  МНОГО БЪЛГАРИ ОТ ПОГЪРЧВАНЕ И ПОТУРЧВАНЕ.  БЕЗ НЕГО  НЯМАШЕ ДА ИМА ВЪЗРАЖДАНЕ И ОСВОБОЖДЕНИЕ, НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ. ТОЗИ ПРОЦЕС ПРОДЪЛЖИ И СЛЕД  ОСВОБОЖДЕНИЕТО - НА  НЕГО СЕ ДЪЛЖИ СЪЕДИНЕНИЕТО.  ТОЙ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ РАЗВИВА И СЛЕД ТОВА  НЕ САМО В ОСВОБОДЕНА БЪЛГАРИЯ, НО И В МАКЕДОНИЯ, И В ОДРИНСКА ТРАКИЯ И ПОРОДИ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ СРЕД БЪЛГАРИТЕ В ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ. ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС БЕШЕ ОСНОВАНИЕ И ПРИЧИНА ЗА УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, КОЯТО ВСЛЕДСТВИЕ НА ПРЕДАТЕЛСКАТА ПОЛИТИКА НА МОНАРХИЯТА И УПРАВЛЯВАЩАТА БУРЖОАЗИЯ НЕ ДОВЕДЕ ДО ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ЗЕМИ, ИЗВЪН ОСВОБОДЕНА БЪЛГАРИЯ- БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРСКИ И БУРЖОАЗНИ УПРАВНИЦИ И СЛЕД ТОВА НЕ МУ ОБЪРНАХА НЕОБХОДИМОТО ВНИМАНИЕ, НЕ МУ ОКАЗАХА НУЖНАТА  ПОМОЩ, А ЧЕСТО ГО ИЗОСТАВЯХА ИЛИ ГО ПОДЧИНЯВАХА НА ВРЕМЕННИТЕ  СИ ПОЛИТИЧЕСКИ И СЛУЖБАШКИ ПОТРЕБНОСТИ. ТАКА НАПРАВИ И ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1915 Г., ЗА ДА УГОДИ НА ГЕРМАНИЯ И ТУРЦИЯ, С КОИТО БЕШЕ В СЪЮЗ ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА, А НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ДА  СПЕЧЕЛИ ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ ИЗБОРИ, СПРЯ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИТЕ-МЮСЮЛМАНИ, ПОВЕЧЕТО ОСЪЗНАЛИ БЪЛГАРСКАТА СИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ, НА ХОДЖИТЕ, А ЧРЕЗ ТЯХ НА ТУРЦИТЕ, НО ЗАТОВА ПЪК СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ХВЪРЛИ ВЕДНАГА БЪЛГАРИЯ В ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДО ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - ВКЛЮЧИТЕЛНО, БЪЛГАРСКИТЕ БУРЖОАЗНИ УПРАВНИЦИ, С НЯКОИ МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, НЯМАХА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА - ПОЛИТИКА ПО НАЦИОНАЛНИТЕ  ВЪПРОСИ. НО И СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г., ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЪЩО НЯМАХА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА. ДА НАПОМНЯМЕ ЛИ ПОЗОРНИЯ СЛУЧАЙ С БЪЛГАРИТЕ ОТ ПИРИНСКИЯ КРАЙ, КОГАТО БЯХА НАСИЛА ЗАСТАВЯНИ ДА СЕ ПИШАТ МАКЕДОНЦИ, И НЕ ПО-МАЛКО ПОЗОРНОТО ОТКРИВАНЕ НА ТУРСКИ УЧИЛИЩА В НЯКОИ ОКРЪЗИ, В КОИТО НАСИЛА СЪЩО ТАКА ЗАСТАВЯХМЕ МНОГО БЪЛГАРЧЕТА, НЕЗНАЕЩИ НИТО ЕДНА ТУРСКА ДУМА, ДА УЧАТ ТУРСКИ ЕЗИК И Т.Н. Т. ЖИВКОВ СЕ ХВАНА ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС НЕ ЗА ДА ГО РЕШАВА, А ЗА ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ НАБОЛЕЛИТЕ ВЪПРОСИ ВЪВ  ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА НАШИЯ ЖИВОТ, КОИТО СТАВАХА ВЗРИВООПАСНИ. ЗАТОВА И ТАКА ВРЕДНО И ПРЕСТЪПНО ВЗЕ ДА ГО РЕШАВА И ИЗДЪЛБА ДЪЛБОКА ПРОПАСТ МЕЖДУ БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ И НЕМЮСЮЛМАНИ, ТОВА, КОЕТО СЕГА СЕ ПРАВИ И КАКТО СЕ ПРАВИ ПО РАЗГЛЕЖДАНИЯ ВЪПРОС, МНОГО НИ НАПОМНЯ, МНОГО НИ ПРИЛИЧА НА ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ В. РАДОСЛАВОВ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1915 Г., Т.Е. ДОПУСКА СЕ ВЪРХОВНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РЕШАВАТ С ПОДХОДИ И СХВАЩАНИЯ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ВРЕМЕННИ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ, КАКТО ВЪТРЕШНИ, ТАКА И ВЪНШНИ, КОЕТО МОЖЕ ДА ИМА ГИБЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО НИТО БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ СА ТЕЗИ ОТ 1915 Г., НИТО МЕЖДУНАРОДНАТА ОБСТАНОВКА Е ТОГАВАШНАТА.
     НИЕ МНОГО ОБИЧАМЕ ДА ГОВОРИМ ЗА АРМЕНСКИ И ЗА КЮРДСКИ ГЕНОЦИД, НО ЗА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД МЪЛЧИМ. НИЕ ИЗБЯГВАМЕ ДА ГОВОРИМ, ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕНОЦИД, ИЗВЪРШЕН ОТ СУЛТАНСКА ТУРЦИЯ, Е ГЕНОЦИДЪТ, ИЗВЪРШЕН НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В ТЕЧЕНИЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ВЕКА -  ОТ СРЕДАТА НА 14 В., КОГАТО ОСМАНСКИТЕ ТУРЦИ НАХЛУХА В ИЗТОЧНА ТРАКИЯ, НАСЕЛЕНА ГЛАВНО С БЪЛГАРИ, ДО ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНОТУРСКОТО РОБСТВО. ПРЕЗ ТОВА ТЕЖКО И ГИБЕЛНО РОБСТВО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЗАГУБИ УБИТИ, ЗАРОБЕНИ И РАЗПРОДАДЕНИ ПО РОБСКИТЕ ТЪРЖИЩА НА МАЛА АЗИЯ И ИЗТОЧНО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ОКОЛО 1 800 000 -
2 000 000  БЪЛГАРИ /САМО ЗА 150 ГОДИНИ - ОТ 1550 Г. ДО  1700  Г.  - СА ИЗТРИТИ ОТ ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ НАД 700 000 БЪЛГАРИ /ОТ ТУРСКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ СА ПРИНУДЕНИ ДА НАПУСНАТ ДОМАШНИТЕ СИ ОГНИЩА И ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ В АВСТРИЯ, УНГАРИЯ, БАНАТ, ТРАНСИЛВАНИЯ,  ВЛАХИЯ, МОЛДОВА, БЕСАРАБИЯ, ЮЖНА РУСИЯ, КРИМ И ДРУГАДЕ НАД  1 500  000 БЪЛГАРИ, САМО СЛЕД ДВЕТЕ ЕКАТЕРИНИНСКИ ВОЙНИ ПРЕЗ 1768-1774  Г. И 1787-1791 Г. В БЕСАРАБИЯ И ЮЖНА РУСИЯ СЕ ИЗСЕЛВАТ НАД  520 000 БЪЛГАРИ, А ИЗОБЩО СЛЕД ВСЯКА АВСТРИЙСКО-ТУРСКА И РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА СЕ ИЗСЕЛВАТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ. ВСЛЕДСТВИЕ НА ВСИЧКО ТОВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ Е НАМАЛЯЛ НЯКОЛКО ПЪТИ И СТИГНАЛ ПОЧТИ ДО ГРАНИЦАТА НА ИЗЧЕЗВАНЕТО.ОТ 1605 ДО 1621 Г. Т.Е. САМО ЗА 16 ГОДИНИ СЕЛИЩАТА  В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ СА НАМАЛЕЛИ ПЕТ ПЪТИ. ПО ПЪТИЩАТА С ДНИ НЕ МОГЛО ДА СЕ СРЕЩНЕ ЖИВА ДУША. ОСВЕН ТОВА ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО СА ПОТУРЧЕНИ НАД 500 000  БЪЛГАРИ, КАТО СА ИЗПОЛЗВАНИ И НАЙ-ЖЕСТОКИ СРЕСТВА, ЗА КОИТО ИМА ДОСТАТЪЧНО ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ. НО БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНОЦИД ПРОДЪЛЖАВА  И  СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. НЕКА СИ СПОМНИМ ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА ИЗТОЧНА ТРАКИЯ, В КОЯТО БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ОКОЛО 200 000 - 250 000 БЪЛГАРИ ИЗЧЕЗНА ПРЕЗ ЮЛИ 1913 Г. САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ, ИЗБИТО, РАЗСЕЛЕНО ИЗ МАЛА АЗИЯ И ЧАСТ ОТ НЕГО НАМЕРИЛО СПАСЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ. СПРЯХМЕ СЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД, ИЗВЪРШЕН ОТ СУЛТАНСКА ТУРЦИЯ, НЕ ЗА ДА ПРЕДИЗВИКВАМЕ ЧУСТВА НА ОМРАЗА И МЪСТ КЪМ НЯКОГО. НЕ! СПРЯХМЕ СЕ, ЗАЩОТО НЯКОИ, НАПРИМЕР В ПРЕДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРОФ. ЖАБЛИНСКИ И ДРУГИ ОТ СЪБЕСЕДНИЦИТЕ МУ,  ОТКРИТО СЕ ОПИТАХА ДА УТВЪРЖДАВАТ, ЧЕ ПИСАНОТО ЗА НЯКАКВИ ЖЕСТОКОСТИ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО БИЛО МИТ, Т.Е. НЕ Е БИЛО ИСТИНА. ОСТАВА САМО ДА ДОБАВИМ ТВЪРДЕНИЕТО НА ТУРСКАТА ПРОПАГАНДА, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪРШВАЛИ ЖЕСТОКОСТИ СПРЯМО ТУРЦИТЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА СЕ ТВЪРДИ И ОТ ДРУГИ.
                                           /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


                        Х   Х   Х

СОФИЯ, 9 МАРТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА /ПЪРВА ЧАСТ/ НА
НЕЗАВИСИМАТА НАРОДНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ННДП/.


                  
                 РАЗДЕЛ ПЪРВИ - СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

      1.  КАТО ПРЕДПОСТАВКА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА  ДЪРЖАВАТА ЗА РЕШАВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ  НАБЛЕГНЕ НА ПОДОБРЯВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ, НА  ПОВИШАВАНЕТО НА КАЧЕСТВОТО НА ПРОМИШЛЕНАНАТА И СЕЛСКОСТОПАНСКАТА ПРОДУКЦИЯ И НА ИЗЛИЗАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР ЗА ПОКРИВАНЕ  НА ВЪНШНИТЕ ВАЛУТНИ ДЪЛГОВЕ НА СТРАНАТА И ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ НА НАРОДА, КАКТО И ЧРЕЗ РАЗКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ РЕЗЕРВИ И ПРЕМИНАВАНЕ НА РЕЖИМ НА ИКОНОМИИ ЧРЕЗ:
     А/  СЪКРАЩАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНО-УПРАВЛЕНЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ И НИВА СЪС 60 НА СТО.
     ПОНАСТОЯЩЕМ ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ТОЗИ АПАРАТ ВЪЗЛИЗА НА 200 НА ХИЛЯДА, В САЩ Е 82/1000, А В ЯПОНИЯ 19/1000, КОИТО ЦИФРИ КРАСНОРЕЧИВО ГОВОРЯТ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ТЕЗИ СЪКРАЩЕНИЯ, ЗА ДА МОГАТ СРЕДСТВАТА, ИЗРАЗХОДВАНИ ЗА ТЯХ ДА СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ЗА СОЦИАЛНАТА ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.
     Б/ СЪКРАЩАВАНЕ НА АВТОМОБИЛНИЯ ПАРК, ПРЕДОСТАВЕН НА РЪКОВОДНИ КАДРИ НА НИЗОВИ УЧРЕЖДЕНИЯ, ОРГАНИЗАЦИИ, ПРЕДПРИЯТИЯ И СДРУЖЕНИЯ С 80-90 ПРОЦЕНТА, КАТО СРЕДСТВАТА ИЗРАЗХОДВАНИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ БЪДАТ ВНАСЯНИ ВЪВ ФОНД ЗА СОЦИАЛНО-БИТОВИ МЕРОПРИЯТИЯ НА СЪОТВЕТНИТЕ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ.
     В/ ПРЕМАХВАНЕ НА ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК, КАТО УНИЖАВАЩ ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО И ПОТИСКАЩ НОРМАЛНАТА ЧОВЕШКА ПСИХИКА.
     Г/ НЕЗАБАВНОТО ПРЕМАХВАНЕ НА ПОРТИЕРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ В ДЪРЖАВНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, КАТО СРЕДСТВАТА ИЗПОЛЗУВАНИ ДОСЕГА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ БЪДАТ ПРИВЕДЕНИ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
     Д/ ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, КОИТО НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА  ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ, КАТО СРЕДСТВАТА СЕ ВЗЕМАТ ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
     Е/ ОТДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦА, НАСТАНЕНИ В ДЕТСКИ ДОМОВЕ, КАТО СРЕДСТВАТА СЕ ВЗЕМАТ ОТ СЪКРАЩАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ НА АРМИЯТА И ОСОБЕНО НА МИЛИЦИЯТА.
     Ж/ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО НАМАЛЕНИЕ НА ПРЕКАЛЕНО ЗАВИШЕНИТЕ ЗАПЛАТИ НА КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНИЯ АПАРАТ И НА РЪКОВОДНИТЕ КАДРИ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, ТЪРГОВИЯТА, УСЛУГИТЕ, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, КАТО ПОСТЕПЕННО СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ТВЪРДО ФОРМИРАНЕ И ИЗРАВНЯВАНЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ТАЗИ КАТЕГОРИЯ СЛУЖИТЕЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА.
     З/ ПОРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИТЕ И РИСКОВИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ПОДЗЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕНО ТРУДОВОТО ИМ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ С 30-50 НА СТО, КАТО ЧАСТ ОТ СРЕДСТВАТА СЕ ОСИГУРЯТ ОТ СРЕДСТВАТА, ОТДЕЛЯНИ ДО МОМЕНТА ЗА ЗАПЛАТИ НА АДМИНИСТРАТИВНО-УПРАВЛЕНЧЕСКИЯ ПЕРСОНАЛ СЛЕД НЕГОВОТО СЪКРАЩАВАНЕ.
     И/ ДА БЪДЕ ОСИГУРЕНО ПЕНСИОНИРАНЕ НА РАБОТНИЦИ, СПЕЦИАЛИСТИ, ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ, РАБОТЕЩИ ПРИ ТЕЖКИ УСЛОВИЯ, С УСЛОЖНЕН ТРУДОВ РЕЖИМ, ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА, ПРИ УСЛОВИЯТА НА ТРУД ОТ  1-ВА ГРУПА, СЪОБРАЗНО НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ ДЕЙСТВУВАЩИ ЗА КАТЕГОРИЗАЦИЯТА  НА ТРУДА.
     К/ ПРЕДИМСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, С АКЦЕНТИРАНО ОСИГУРЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА НА БОЛНИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОЛИКЛИНИЧНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРИ ЗАПАЗВАНЕ НА БЕЗПЛАТНОСТТА  НА ПРЕГЛЕДИТЕ И БОЛНИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА  СЛУЧАИТЕ НА ВИНОВНО УВРЕЖДАНЕ НА ЗДРАВЕТО ОТ СТРАНА НА НУЖДАЕЩИЯ СЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ.
     Л/ НАМАЛЯВАНЕ НА ЧАСОВОТО РАБОТНО ВРЕМЕ НА ШОФЬОРСКИЯ ПЕРСОНАЛ НА ТОВАРНИЯ И ПЪТНИЧЕСКИЯ ТРАНСПОРТ И ИЗРАВНЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ИМ ПРИ ТВЪРДО УСТАНОВЕН ЩАТ, ПОРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТГОВОРНАТА ИМ И ОПАСНА ПРОФЕСИОНАЛНА ДЕЙНОСТ;
     ДА СЕ СЪЗДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ГОДИШНА ПРЕМИЯ, ОПРЕДЕЛЯНА ОТ РАБОТНИЧЕСКИЯ И БРИГАДНИЯ КОЛЕКТИВ, В РАЗМЕР ДО 1000 ЛВ,  ОТ ПЕЧАЛБАТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ЗА ШОФЬОРИТЕ, КОИТО СА БИЛИ РЕДОВНИ В РАБОТАТА СИ, ПОЛАГАЛИ СА ГРИЖИ ЗА НОРМАЛНОТО СТОПАНИСВАНЕ НА ПОВЕРЕНАТА ИМ ТЕХНИКА, ИМАТ ИКОНОМИИ НА ГСМ, НЯМАТ ОПЛАКВАНИЯ ЗА ГРУБО ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО ПЪТНИЦИТЕ И НЕ СА САНКЦИОНИРАНИ ОТ ОРГАНИТЕ НА КАТ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ЗДП И ППЗДП.
     М/ ГРАЖДАНИН НА HP БЪЛГАРИЯ, ПЕНСИОНИРАН ПОРАДИ НАВЪРШВАНЕ НА ТРУДОВ СТАЖ И ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИЯ ДА НЕ СЕ ДОПУСКА НА РАБОТА, ОСВЕН В ПРЯКОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ И КАТО СТРОИТЕЛЕН РАБОТНИК В ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО, А ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДРУГА РАБОТА, КОГАТО СЕ УСТАНОВИ ОТ СЛУЖБИТЕ ПО СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ПИСМЕН ВИД, ЧЕ ДОХОДИТЕ МУ СА ПОД НУЖНИЯ СОЦИАЛЕН МИНИМУМ.
     Н/ ОСИГУРЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И БЕЗПЛАТНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ.
     О/ НА ПЕДАГОЗИ, ЖИВЕЕЩИ ПРИ ТЕЖКИ БИТОВИ УСЛОВИЯ И РАБОТЕЩИ ПРЕДИМНО С МАЛЦИНСТВЕНОТО  НАСЕЛЕНИЕ ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕНО ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ДО 30 НА СТО БРУТНО, БЕЗ ДА СЕ ПРЕВИШИ ГРАНИЦАТА ОТ 600 ЛВ. МЕСЕЧНО, ПРИ ОСИГУРЯВАНЕ  НА ТРУДОВА АНГАЖИРАНОСТ С УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ ОТ 8,5 ЧАСА ДНЕВНО.
     П/ ПОДОБРЯВАНЕ НА  МАТЕРИАЛНАТА БАЗА НА УЧИЛИЩАТА ОТ ВСИЧКИ НИВА И ОСОБЕНО НА ВИСШИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ И СЕЛСКОСТОПАНСКИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ТЕЗИ С ПЕДАГОГИЧЕСКИ ПРОФИЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО.
     Р/ ОТПУСКАНЕ НА СОЦИАЛНИ ПЕНСИИ НА ЛИЦА, КОИТО НЯМАТ ТАКИВА, ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ПРЕДВИДЕНАТА В ЗАКОНА ЗА  ПЕНСИИТЕ ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ НАЛИЧИЕТО НА ТРУДОВ СТАЖ; РАЗМЕРЪТ НА ТАЗИ ПЕНСИЯ ДА БЪДЕ НЕ ПО-МАЛЪК ОТ 90 ПРОЦЕНТА ОТ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ В СТРАНАТА И ТЯ ДА СЕ ОТПУСКА ПО РЕДА И УСЛОВИЯТА, ПРЕДВИДЕНИ ОТ ЗАКОНА.

                                                                                                /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/