9 октомври 1995


София, 9 октомври 1995 година
Брой 197 /1498/

Редактор: Нина Гаврилова


София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ", ОГЛАСЕНО ОТ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР МИЛАН ДРЕНЧЕВ.

 
СКЪПИ ИЗБИРАТЕЛИ,

За пореден път сте призовани да си кажете думата кой да управлява вашите общини и да решава жизнените въпроси, от които зависи вашият спокоен живот.

При тоя повсеместен хаос и безредие на кого ще да дадете вашето доверие? Преценете хората, които ще изберете за кметове и съветници, и гласувайте за тия, които със своя личен и обществен живот не са се поддали на съблазън и корупция. Не разчитайте на публичната кресливост и бомбастични обещания.

Ръководството на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков" даде указания на своите привърженици да се включат в коалиции и общи листи с партии и организации, които стоят на народни позиции и са доказали, че са на страната на свободата и демокрацията. Там, където такива споразумения не могат да се постигнат, да се излезе със собствени кандидати за кметове и съветници, които са се доказали като личности, със своите качества и морал.

Гаранцията за това е, че те са представители на една народна организация, която в своето съществуване е оправдавала винаги доверието на народните маси.

БЗНС "Никола Петков" винаги е бил там, където е народът, и за последните пет години тази многострадална организация доказа това. Неговите кандидати не могат да бъдат други, те са достойни да го представляват, те са за ред и законност и социална справедливост.

Скъпи избиратели, много пъти сте лъгани и изживявали разочарования. Преценете добре за кого ще дадете своя глас.

Гласувайте за достойните и честни кандидати!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЛЪЧЕЗАР СТОЯНОВ.


БЪЛГАРИ,

При създаването си преди шест години Българската национална демократическа партия вгради в темелите си две безсмъртни идеи - националната и демократическата. Много илюзии се изпариха! Много силни на деня изчезнаха! Националдемократите останахме! И сме по-силни! Защото отстояваме интересите на Отечеството. Защото нашето верую е патриотизъм. Но не онзи, който се души в първичната си рефлекторност, а този, който се осмисля като стремеж към достойно място под слънцето. Ние разбираме националните интереси единствено като добре осъзната отговорност. Не като фактор за вражди и изолация. Не като носталгично взиране в миналото.

Млади сме, интелигентни, с наистина нови политически идеи. Ратуваме за сигурност и благоденствие на вас, на семействата ви, на целия ни народ, за да има род и Родина.

Българи, знайте: Ние, националдемократите, никога не ще се примирим с управляваната и мнима революция, с целевото ограбване на българския народ. Твърдо ще противостоим на съзнателно разпространявания бандитизъм. Неговата почва е сливането на икономическата с политическата власт. Това поражда олигархия, която ви поробва. Официалният й проявител, нима не виждате, е не друг, а управляващата Българска социалистическа партия. Отърсете се от лековерие. Та нали всичките ние, българи, не искаме робството на система, която предпоставя дълбоката корумпираност на армия, полиция, чиновничество. Защото тъкмо това унищожава устоите на нашата държава. Да я направим дом за всичките ни. За нови работни места да бъде вложен националният ни капитал. Да спрем престъпното му преливане в далавери, злоупотреби, корупция! Ние казваме "Не" на грабителството! "Не" и на народностното разделение. Вие, хора, които се определяте като небългари, не се изкушавайте да подкрепите лъжовните правозащитници на Движението за права и свободи. Ние смятаме, че това движение е създадено противно на конституцията, на етнически и религиозен принцип. А вашето благополучие е неделимо от процъфтяването на общата ни държава. Помислете до какво може да ни доведе етническото и религиозното противопоставяне, до Ливан или пък Босна!

На прага сме на важни избори! Ние сме за силна и дееспособна местна власт. Да я съзидаме заедно като крепост на истинската, действителна демокрация.

Млади сме, неподкупни и несвързани с явни или тайни среди на кукловоди и злодеи. Ето защо ще работим неизменно за нашите начала. Кандидатите ни са честни, високообразовани, знаещи и можещи, подкрепете ги.

Защото ние даваме шанс на Отечеството ни за демокрацията с цветовете на България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН ЛАЗАРОВ.


СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Обикновено добрият дипломат и политик никога не отговаря напълно за онова, за което го питат, и винаги премълчава онова, за което не го питат. Аз обаче сега ще се опитам да се представя и като лош дипломат, и като лош политик. Ще я подкарам ей така, малко по-направо. Вярно е, бих искал да разговарям с вас за нашите икономически проблеми, за социалното ни равновесие, за духовното ни извисяване. Но какво може за три минути? Да кажем "Добър вечер" и "Лека нощ, деца". И за да спите спокойни, ще ви разкажа една арабска приказка. Дано ме разберете. Един египтянин бил кираджия, имал стадо камили. Работел с тях, но те остарели. Закарал ги до един оазис, нахранил ги добре, напоил ги, па им рекъл: "Камили мои, вярно е, че не всякога съм ви хранил добре, не всякога съм ви поил, товарил съм ви повече, биех ви, хайде сега да се простим." Замислили се камилите. Най-после най-старата излязла пред стадото и казала: "Господарю, вярно е, че не ни хранеше достатъчно, не ни поеше, биеше ни, всичко това ти прощаваме. Само едно не можем да ти простим - ти винаги поставяше пред нас някое краставо магаре да ни води."

Братя и сестри, та не бяха в България конституции, то не беше чудо. Та димитровска ли не беше, та коларовска ли, та червенковска, та тодорживковска, та и сегашната, която и депутати, и министри отричат като несъвършена. И всички бяха все велики вождове и учители. Затова кажете на мен, човека към своя залез, да чакам ли, или да замълча. Кажете ми да притъпя ли сетивата си пред корупцията и политическия цинизъм. Убеден съм, вие искате правова и демократична държава. Вие искате мир и спокойствие. Да, това искате вие. И сте в състояние да го имате, защото сте синове и дъщери на щедро надарен народ.

Братя и сестри, Български национален съюз "Нова демокрация" ви зове да подкрепите нашите кандидати по райони. Хора на Дупница, подкрепете д-р Панайотов, бургазлии, подкрепете д-р Бодуров.

Да живее Търновската конституция, да живее цар Симеон Втори!

Бог да пази България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФОРУМ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИЛИЯ СТЕФАНОВ.


ДРАГИ ИЗБИРАТЕЛИ,

Моля ви, слушайте внимателно. Трябва да разкажете на близки и приятели онова, което ще чуете сега.

Никой нищо няма да ви даде, докато вие сами не поискате да се зачитат вашите думи и вашата чест.

На изборите през декември миналата година малцина разбраха защо ви предложих да си поискате реално съществуващи имоти на стойност от по 40 000 долара за всяко българско семейство. Девет месеца бяха достатъчни, за да ви се раздадат. Защо се оставихте да ви залъгват с някакви фиктивни "приватизационни бонове" на сто пъти по-малка стойност.

40 000 долара на семейство е щетата, която ви беше нанесена от тоталитарния режим. Защо не си поискахте парите досега? Имотите съществуват, а правителството не споменава нито думичка за тях. Как мислите? Защо се страхуват господата от публичен дебат с мен?

Тези капитали трябва да ви бъдат върнати не само защото ви принадлежат по право. Те са ви необходими, за да излезете бързо и безболезнено от тинята, в която сте напъхани.

Затова апелирам: Тръгвайте с нас! Аз ли трябва да ви подсещам, че на вас принадлежи цялата власт в България? Правителството и парламентът са длъжни по закон да изпълняват вашата воля. А не вие - тяхната. Защо ги оставяте да се подиграват с вас?

Каква е ползата да избираме сега кметове и съветници, когато е очевидно, че техните ръце ще бъдат предварително вързани от онези, които не умеят да се съобразяват с вашите интереси.

Оставете споровете и кавгите! Безсмислена е борбата между сини и червени. Всички си имаме един и същ безпощаден враг: шепа депутати, които са се опълчили срещу цял народ. Единствено те имат полза да ни настройват един срещу друг. Само така те могат да ни държат в подчинение и да ограбват нашия труд.

Станете! Събудете се! Аз не желая да ми се доверявате сляпо. Поискайте публичен дебат между правителството и Форум "Преображение"! А след това сами ще отсъдите кой лъже и кой действително е посветил живота си за вас!

Работата е много проста: достатъчно е да си подготвите предварително бели листчета с надпис "Искаме Преображение". Тях ще пускате в избирателните урни! Не са ви необходими номерираните бюлетини на шарени лъжедемократи.

Повече от 50 000 души ще присъстват при изпразването на урните. Вашите листчета няма къде да се скрият. Пускайте тези листчета с надписи "За Преображение". Помолете Вашите близки и познати да направят същото.

Нека светът да види, че чисти хора все още има много в България и че "в бурята ще бъдем пак заедно, народе мой, защото се обичаме".

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА И КОМИСИЯТА ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ИНТЕГРИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.


На съвместните си заседания, проведени на 5 октомври 1995 година, Комисията по външната политика и Комисията по националната сигурност обсъдиха проекта за Декларация на Народното събрание N 100-06-6, внесен от народния представител Благовест Христов Сендов, и приеха следното становище:

Предлагат на Народното събрание на Република България да приеме следната

  Д Е К Л А Р А Ц И Я:

България остава вярна на политиката си за интегриране в Европейския съюз, която се опира на консенсус между основните политически сили.

На 25 септември 1995 г. Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Европейския съюз одобри списък на държавите, чиито граждани следва да притежават визи при пресичане на външните граници на съюза. В този списък фигурира и България.

Народното събрание протестира срещу това решение, което продължава дискриминационното отношение към България във визовата област от страна на държавите - членки на Европейския съюз. България е страна, асоциирана с Европейския съюз. Тя съгласува политиката си във визовата област със страните от съюза и нейните граждани следва да бъдат третирани, както гражданите от другите асоциирани страни от Централна и Източна Европа.

Решението на Съвета на министрите не съответства на принципа за свободно движение на хора и на заявеното в Европейското споразумение на България желание да се съдейства за по-добри контакти между гражданите на България и на съюза и на духа на сътрудничеството, установен между България, Европейския съюз и правителствата на държавите-членки.

Представителите на всички парламентарни партии са обезпокоени от визовото разделение на еднакви по статут държави, което предизвиква разочарование и недоволство сред българската общественост.

Народното събрание потвърждава своята решимост да съдейства чрез законодателството и парламентарния контрол за прилагането на стандартите на Европейския съюз, включително и в миграционната политика.

Българският парламент настоява за преразглеждане на решението на Съвета на министрите на Европейския съюз и за изваждане на България от негативния списък. Подобна стъпка ще представлява подкрепа за развитието на демократичния процес и на икономическата реформа на страната.

София, 5 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА:
Николай Камов

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ:
Николай Добрев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В БИВША ЮГОСЛАВИЯ.


Югославската кървава драма разтърси света със своята жестокост. Българската общественост и в частност Българската социалдемократическа партия /БСДП/ с болка и съчувствие следят трагедията на братските нам народи.

На този фон грозно и неприемливо звучат изказаните становища с оглед партийни и други пристрастия. Излишна и неуместна бе декларацията на президента д-р Желев, одобряваща бомбардировките срещу сърбите. Неискрена и партийно пристрастна е също закъснялата чувствителност на правителствените среди, които си затваряха очите пред жестокостите, които до вчера извършваха днешните жертви над хърватите.

Изпълнителното бюро /ИБ/ на БСДП смята, че причина за трагедията на народите в Югославия е постоянното насилие и погазването на човешките права. Тя започна с опит за асимилация на население с отдавна оформено национално самосъзнание, особено българското такова. По време на комунистическия режим последва изкуствено създаване на нации, включително на верска основа.

Последният абсурд е да се изграждат понастоящем "чисти" едноетнически държави - нещо невъзможно в регион, в който в продължение на векове са ставали промени на границите, съпроводени от разместване на значителни човешки маси.

Мирът, който с такова нетърпение очакват всички балкански народи и най-много ангажираните в конфликта, може да бъде траен само при условие, че основа на вътрешния живот на новосформираните държави станат етническата толерантност и зачитането правата на човека.

След обособяването и признаването на Република Македония, към съдбата на която българската общественост е много чувствителна, между нас и западните ни съседи няма тежки проблеми. България прояви максимална съседска толерантност и съчувствие към сръбския народ. Надяваме се, че управниците на тази страна ще оценят какви огромни предимства би създало във взаимните отношения гарантирането правата на българското население в Западните покрайнини.

С поглед към бъдещето на всички ни трябва да е ясно, че влизането в Европейската общност, към която всички се стремим, ще бъде възможно не само при добре устроени, заможни, но и мирни Балкани. Това условие, както и икономическите необходимости ще наложат в близките години максимално коопериране помежду ни и особено между страните от бивша Югославия.

ИБ на БСДП смята, че политическото поведение на България е не да бъде страна, а да гради мостове между балканските народи. Бъдещето е на единни Балкани в единна Европа.

София, 2 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕЗИДЕНТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" Д-Р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА СВОБОДНИТЕ ПРОФСЪЮЗИ БИЛ ДЖОРДАН. Документът е адресиран и до генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Емилио Габалио.


СКЪПИ БРАТ ДЖОРДЪН,

Ние искаме да изразим нашите решителни протести за мерките на притеснение и визови ограничения, на които нашата страна е обект от страна на Европейската общност, която организация ни е включила в списък от страни с обиден режим на притеснения, накърняващи човешкото достойнство. Тези мерки и ограничения в никакъв случай няма да помогнат за асоциирането и интегрирането на нашата страна в социален и законодателен смисъл с европейските структури и ще бъдат непреодолима пречка за икономически, профсъюзен и културен обмен. Този акт е така също обида, що се отнася до нашата борба за една Европа, чиито народи ще бъдат приемани без дискриминация в дух на равенство и справедливост, а не една обединена Европа на две скорости, в която ще има отхвърлени в периферията народи, обект на притеснения и обиди и на ограничителни мерки спрямо техните граждани.

Надявам се, че Вие ще се възползвате от всеки удобен случай, за да защитите нашата кауза пред компетентните европейски власти, за да могат да преразгледат своето решение в светлината на бъдеща обединена Европа, чиито основни и главни морални стойности ще бъдат човешкото достойнство, равенството и справедливостта.

В очакване на скорошен отговор на нашето писмо моля ви да приемете, уважаеми г-н Джордън, нашите най-добри приятелски поздрави и най-високи почитания.

София, 5 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УЧИТЕЛСКИЯ СИНДИКАТ И МЕДИЦИНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЖАН ВИДЕНОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОГАЗВАНЕ НА ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.


ГОСПОДИН ВИДЕНОВ,

С избирането Ви за министър-председател на Република България Вие и членовете на Вашия кабинет многократно сте заявявали, че ще спазвате законите в страната.

Практиката показва друго. В областта на образованието се шири погазване на трудовото законодателство, издават се министерски заповеди, които противоречат на основния закон за трудовите правоотношения - Кодекса на труда.

Пълна незаинтересованост за всичко, което се отнася до българските лекари и учители и работещите в сферата на здравеопазването и образованието.

На много места в страната изплащането на работните заплати закъснява с 1-2 месеца. Да не говорим за полагаемото се работно облекло и социалния фонд Социално-битово и културно осигуряване /СБКО/, средствата за които са дължими.

Случаят във Велико Търново е показателен. Кметът на града Георгиев проявява престъпно отношение относно хляба на стотици лекари и учители. От друга страна, недостатъчно преведените средства от Министерство на финансите увеличават тежестта от разрешаването на този жизнен конфликт. Смятаме, че всякакви оправдания за липса на средства са несъстоятелни.

ГОСПОДИН ВИДЕНОВ,
Изпълнителните съвети на Учителския синдикат /УС/ и Медицинска федерация към Конфедерация на труда /КТ/ "Подкрепа" се обръщат към Вас, като премиер на Република България, и ако държите на предизборните си обещания, ще направите необходимото, за да спре ескалиранего на напрежението в сферата на здравеопазването и образованието:

1. Нередовно изплащане на заплатите.

2. Липса на социален диалог.

3. Погазване на трудовото законодателство.

Всичко това говори за едни голи обещания и нищо друго. Сега всичко е във Ваши ръце. За отговорното Ви отношение по повдигнатите от нас въпроси ще съдим не по думите, а по делата Ви.

София, 4 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС КЪМ КТ "ПОДКРЕПА":
Крум Крумов

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕДИЦИНСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА":
д-р Теодора Вълчева

/Пресслужба "Куриер"/


---------------------------------------------------------------     


АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
"ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>> За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация


------------------------------------------------------------------


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 460
София, 4 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Попълване на празните полета в образците за бюлетини, приложения N 22, 23, 24, 25 и 26 от Указ N 243 на Президента на Република България, Д.В. бр. 78/95 г.


По повод постъпили запитвания от общински избирателни комисии Централната избирателна комисия на основание чл. 73 от ЗМИ

РЕШИ:

1. Когато номерът на избирателната бюлетина на дадена партия или коалиция за местните избори на 29 октомври 1995 г. е едноцифрено число, числото се записва като двуцифрено - с водеща нула. Например: ако номерът е 7, то в квадратчето на съответната бюлетина се изписва 07.

2. Оставените празни позиции след "избирателен район N " на образците за бюлетини от приложения N 22, 23 и 24 не се запълват.

3. Оставените празни позиции след "община" на образците за бюлетини от приложения N 22, 23, 24, 25 и 26 се запълват с името на съответната община.

4. Оставените празни позиции след "кметство" на образеца за бюлетина от приложение N 24 се запълват с името на съответното кметство.

5. Оставените празни позиции след "район" на образците за бюлетини от приложение N 25 и 26 се запълват с името на съответния район, така както е изписан в чл. 2, ал. 2, чл. 3, ал. 2 и чл. 4, ал. 2 от Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове, Д.В. бр.66/1995 г.

6. Оставените празни позиции след "избирателен район N" на образците за бюлетини от приложения N 25 и 26 се запълват с номера на избирателния район, така както е указан в чл. 2, ал 2, чл. 3, ал. 2 и чл. 4, ал. 2 от Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове, Д.В. бр. 66/1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Лена Джелепова

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 466
София, 4 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Утвърждаване на проект за методически указания, втора част, за прилагане на ЗМИ


На основание чл.25, ал.1, т.2 Централната избирателна комисия


РЕШИ:

Утвърждава предложения окончателен проект на работната група от ЦИК за Методическите указания, втора част, за прилагане на ЗМИ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л.Джелепова

СЕКРЕТАР: X Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

РЕШЕНИЕ N 468
София, 5 октомври 1995 г.

ОТНОСНО: Попълване на състава на експертната група по въпросите на предизборната кампания.


На основание чл.25, ал.3, глава седма от ЗМИ и във връзка със свои решения N 21/95 г. и N 424/95 г., Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Включва в състава на създадената работна група от експерти към ЦИК по въпросите относно реда за осъществяване на предизборната кампания г-жа Анна Наньова Горанова.


        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: Х. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00 ч.    
09.10.1995 г.    


Редактори: Нина Гаврилова
           Валентина Игнова - деж. ред.
Технически изпълнители: Тинка Христова
                        Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!