9 септември 1994


София, 9 септември 1994 година
Брой 177 /1222/


София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПРОФ. ЛЮБЕН БЕРОВ.


Ние, християн-републиканците, твърдим, че комунистите от Българската социалистическа партия /БСП/ и обкръжението на Филип Димитров са в престъпен сговор. На 2 септември 1994 г., като режисираха оставката на правителството на Любен Беров, те извършиха поредния дворцов преврат в нашата най-нова история. Казваме поредния, защото началото беше на 10 ноември 1989 г., когато тогавашното политбюро на ЦК на БКП пое курс към подялба на властта с предварително установени послушници на още необявения СДС.

Комунистите от БСП искат избори и това е съвсем логично. Избори иска този, който може да ги предизвика и спечели. Дори за неизкушените в политиката е ясно, че при сегашната икономическа, политическа и морална разруха, независимо че две трети от българските избиратели са против комунизма, комунистите ще спечелят пълно мнозинство. Те ще отидат под строй към избирателните урни, а демократите - младежи, интелектуалци, безработни и немалка част от работещите в държавния сектор, както и свободните предприемачи, просто ще си останат вкъщи. Така се случи на поредицата от местни избори, така ще бъде и при избори за нов парламент.

Наясно ли са с този факт комунистите от БСП и Филип Димитров? Естествено, че да! Какво цели техният задкулисен и престъпен сговор, насочен към избори през тази есен? Разчистване на вътрешнопартийни сметки и облаги в рамките на статуквото: господар-слуга. Комунистите ще бъдат господари, а опозицията в лицето на СДС - послушен слуга!

Ние, християн-републиканците, заявяваме, че комунизмът е престъпление срещу човечеството и най-лошият комунист е "демократично избраният". Още по-лош е този, който способства за демократичното избиране на комунисти, защото е техен агент.

Българската нация е със здрав политическа усет и не ще се поддаде на престъпния сговор между комунистите от БСП и Филип Димитров. България има нужда от силна изпълнителна власт в рамките на този некомунистически парламент. Власт, която да защити хората от ожесточаващата се престъпност, власт, която да върне земята в реални граници и да създаде пазар на тази земя, власт, която да осигури тържеството на частната собственост.

Ние, християн-републиканците, призоваваме всички демократични сили, включително и тези в БСП, призоваваме президента на Република България към установяването на такава власт по конституционен път!

Пловдив, 6 септември 1994 г.

Ден на Съединението на България

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ЧЕСТВАНЕТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА.


За Българската национално-радикална партия /БНРП/ датата 9 септември 1944 г. се явява като една от най-черните в българската история. На този ден Родината ни беше окупирана от чуждите съветски войски, които създадоха условия за извършване на държавен преврат от агентите на Москва. Обединителното дело на българския народ, осъществено след 1941 г. от Н.В. Царя-обединител Борис III, беше унищожено. Стотици хиляди български патриоти бяха избити без присъда, а върху живи късове от нашето Отечество - Македония и Тракия - отново легна чуждото робство. Извърши се македонизация чрез масов терор върху населението ни в Пиринския край, а българското население в Родопите бе подхвърлено на турцизация.

Ето защо като българи и български патриоти, организирани в БНРП, ние заклеймяваме 9 септември като антибългарски ден и заявяваме, че онези, които го честват като свой празник, служат на чужди, антибългарски интереси.

София 7 септември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП:

д-р Иван Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА СИМЕОН II ПО ПОВОД НА ЧЕСТВАНЕТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ!

Времето, когато други мислеха и се изказваха вместо нас, е отминало, днес всеки има право да се вгледа в датата 9 септемзри 1944 г. и да даде своята оценка за нея.

Обикновено не правя декларации по повод на други декларации, но не мога да отмина мълчаливо петдесетгодишнината на събитие, което е определящо в най-новата ни история. Смятам обаче, че в името на благоразумието е желателно да се придържаме към фактите и половин век по-късно да не се превръща един преврат във въстание, нито отделни партизански действия в освободителна война.

Анализирайки нещата в международен аспект, както винаги правя, смятам, че е важно да бъдат отчетени социалните, икономическите и политическите последици от приложената на практика марксистка идеология не само в България, но и в останалите страни. Много по-смислено от субективните и високопарни изявления, които не носят реална полза, би било да се направи една обективна съпоставка с развитието на демократичните държави за същия период от време и да се извлекат съответните заключения.

Вместо болезненото ровене в миналото, което е на път да ни зарови, нека се постараем да се съсредоточим в нуждите на нашето време и какво решение да намерят те. С новаторски идеи и въображение да се справим с актуалните проблеми, които притискат нашето общество, и с обединените усилия на всички, независимо от политическите убеждения, заедно да изградим бъдещето, което нашият народ заслужава и може да постигне! Само със себеотдайния, високопрофесионалния и съвестен труд на своите чеда България ще може да възкръсне! Нека не бъркаме понятията: идеализъм съвсем не е синоним на наивност.

Бог е високо, но вярвайте ми, драги сънародници, Царят съвсем не е далеко - вашите тревоги и мъки са и мои. Колкото и това да звучи странно за опорочените мозъци, продукт на болнавата ни действителност, за които користта и егоизмът са стимули на поведение, най-съкровената ми мечта е да доживея деня, когато основателно ще се гордеем, че сме българи и че имаме щастието да живеем в България! Ето нашия залог за XXI век.

Мадрид, 8 септември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА СПЕЧЕЛЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ В СЕЛО РАКЕВО, ОБЛАСТ МОНТАНА.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ довежда до знанието на комунистите и на обществеността в цялата страна, че на проведените избори за кмет на село Ракево, област Монтана, гласоподавателите предпочетоха кандидатката на Българската комунистическа партия др. Кръстина Петрова Даскалова, за която гласуваха 416 души, а за опонента са гласували 210 души. За БКП са гласували 66,45 на сто.

Секретариатът на ЦК на БКП благодари за доверието на избирателите и поздравява комунистическата кметица на с. Ракево.

Уверени сме, че българският народ вече отрезвява и ще направи най-добрия избор за себе си и в предстоящите избори за кметове, както и за народни представители. Те ще сполучат, ако последват примера на населението от село Ракево. Няма друга политическа сила която би избавила народа ни от глада, мизерията и нищетата, до които го доведоха БСП, СДС и ДПС. Само БКП е в състояние да избави страната ни и народа от катастрофата.

София, 5 септември 1994 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА ГРАД САНДАНСКИ. Документът е предоставен от архива на организацията.


Категорично се разграничаваме от декларацията, поместена в бр. 140 на в. "Трибуна" от 8-15 юли 1994 г. от името на Обединената марксистка левица във връзка с изборите в град Сандански. Ние поздравяваме другарите от БКП за издигането на самостоятелна кандидатура за кмет на града.

Смятаме, че когато едно ръководство на комунистическа партия, в случая на БКП/м/, декларира, че наследник на БКП не е най-малкото тя, а БСП, това окончателно го дискредитира пред собствената му партия и съюзници.

В никакъв случай комунист, гласувайки за комунистическа партия, не създава разкол в левицата. Абсурдното е дистанцирането на соцръководството на БСП от комунистическите и работническите партии.

Общоизвестното е, че БСП наследи клубовете и имуществото на БКП, а изостави идеите на Маркс, Енгелс, Ленин, Благоев и Димитров и затова няма никакво право на червената бюлетина. Това право е на марксистко-ленинския работническо-селски съюз.

Призоваваме всички жители на община Сандански - членове и симпатизанти на Българската работническо-селска партия, на всички леви партии, всички наемни работници - гласувайте във втория кръг за кандидата на БКП като единствен представител на левите сили!

Призоваваме всички мислещи комунисти, всички хора на наемния труд - гласувайте на предстоящите парламентарни избори с бюлетината на съюза на БРСП, БКП и други!

Варна, 19 юли 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НК НА БРСП:

Г. Иванов

/Пресслужба "Куркер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИНИЦИАТОРИТЕ ЗА СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА НЕСЪГЛАСИЕТО С РЕШЕНИЕТО НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ЗА НЕЛЕГИТИМНОСТТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.


ДРУГАРИ,

Ние, инициаторите за конгреса, наложил се след отказа на Софийски градски съд /СГС/ да признае резултатите от II конгрес на партията, съобщаваме на всички следния факт.

Група разколници, някои от тях всеизвестни, като Стефан Димитров Пешков от гр. Варна, преминал през 5 партии за 4 години, а другите, докато са били формално в ръководството на БРСП, създавали БРП и БКП, искат отново да бъдат лидери на БРСП.

Стъкмили са неверни и фалшиви документи, които Софийски градски съд автоматически признава.

Явно, съгласували действията си с Висшия съвет на БСП, господата Пешков, Кожухаров и Симеон Желев, без да живеят с години организационен живот, без да са плащали членския си внос, искат и осъществиха желанието си преди изборите да се самоопределят като кандидати за народни представители, президенти и вицепрезиденти. Не се засрамиха от категоричния вот на недоверие на избирателите в миналите парламентарни и президентски избори и отново действат с "лакти" да бъдат избрани със същите лозунги, със същата платформа. Забравили, че в политиката също трябва съвест и морал, ако искат да бъдат ръководители, те смятат, че уплашени, ние ще застанем зад тях, че ще ги подкрепим като стадо овце, за да лъжат и петнят БРСП пред обществото.

Но времената на превратите и влизането във властта по този начин отдавна отминаха, господа бивши и настоящи псевдокомунисти.

Ние, новата работническа класа, няма да позволим повече на такива като вас да демагогстват и дискредитират борбата ни още в началото за работнически социализъм.

Няма да позволим намесата нито на съд и прокуратура, нито на държавата и партията "велика" в работата на нашата нова, чиста и свята, най-демократичната Работническо-селска партия. Партията на самоорганизирания трудов народ, на свободните производители - господари на продукта от своя труд, партията на бъдещето!

Ето защо призоваваме всички членове на БРСП от цяла България, колкото и малко да сме поради нелоялната конкуренция на парламентарните партии, колкото и трудно да ни е поради скъпия транспорт и изобщо скъпия живот, да участваме активно в насрочения от нас извънреден конгрес, който ще започне от 10 ч. на 24 септември във Варна, ул. "Черни връх" N 60.

Да дадем отново решителен отпор на троянските коне в партията! Да накараме съда и прокуратурата да зачетат волята на свободно организиралите се граждани в най-перспективната, най-човечната партия в България! Истината винаги побеждава! Решението на СГС ще бъде обжалвано.

Варна, 25 август 1994 г.

ЗА ПОДПИСАЛИТЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА: Георги Иванов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОЕКТ ЗА ПРОГРАМА /ЧАСТ ОСЕМНАДЕСЕТА - ПОСЛЕДНА/ "НОВИ ВРЕМЕНА, НОВА БЪЛГАРИЯ, НОВА БСП" НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Документът ще бъде гласуван на референдум от 15 септември до 15 октомври 1994 г. от членовете на партията и от нейните симпатизанти.


БСП И СТРУКТУРИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО
ОТНОШЕНИЯТА НА БСП С ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

Българската социалистическа партия разглежда себе си като една от съставните части на българския политически живот. Тя няма претенции за изключителност, за историческа предопределеност, за хегемония над останалите политически партии.

Българската социалистическа партия споделя и строго спазва изискванията, които Конституцията на Република България и законите на страната поставят пред политическите субекти и тяхната дейност.

Основавайки своята стратегия за национално съгласие, БСП развива отношенията си с другите политически организации върху принципите на равноправието и взаимното уважение, зачитане волята на избирателите, лоялно съперничество, толерантност и конструктивност. С естествен приоритет се ползва взаимодействието ни с левите партии. Ние развиваме диалог и връзки с всички партии, обществени организации и движения, които на дело работят за националните интереси, зачитат правата и свободите на личността, демократичните ценности, проявяват уважение към конституцията и демократичните институции.

Българската социалистическа партия е за разнообразие на националния политически спектър с оглед на най-представително изразяване интересите на различните социални слоеве и групи.

В коалиционната си политика БСП изхожда от необходимостта и възможността за изграждане на лява или левоцентристка алтернатива на управление на страната. Това налага преди всичко партньорство със силите на левицата с оглед постигане на общи или сходни виждания за пътищата за решаване на най-наболелите проблеми на България.

Същевременно Българската социалистическа партия не изключва възможността при съответни вътрешни и международни условия, в името на определена политика и след изборен вот да бъде на дневен ред въпросът за "голяма коалиция" с участието на представители на леви, центристки и десни партии.


БСП И ГРАЖДАНСКИТЕ ДВИЖЕНИЯ И ИНИЦИАТИВИ

С утвърждаването на демокрацията в страната ще нараства значението на гражданските акции, инициативи и движения. Те са един важен израз на пряка демокрация, форма на самоорганизирането на гражданите за решаване на собствените им проблеми и на проблемите на обществото.

Българската социалистическа партия симпатизира на демократичния дух и на моралния заряд на тези структури на гражданското начало. Тя ще подкрепя инициативите с правозащитен, хуманитарен, антивоенен, екологичен, здравен, просветен, културен и социален характер.

Българската социалистическа партия оценява нарастващото значение на гражданските движения в съвременното и бъдещото общество и призовава своите членове, симпатизанти и избиратели активно да участват в тях.


ОТНОШЕНИЕТО НА БСП КЪМ ЖЕНИТЕ И ЖЕНСКИТЕ ДВИЖЕНИЯ

Българската социалистическа партия преосмисля цялостното си отношение към жените в съответствие с радикалните промени, които внася извършващата се в света женска революция. Ние, социалистите, сме за издигане ролята на жената в общественото развитие и в политическия живот, за осъществяване на нейния специфичен обществен, хуманистичен и творчески потенциал, за защита на нейните права и свободи. Въпросът не е само в това да не се накърняват свободата, достойнството, правата и индивидуалната реализация на жената за сметка на мъжа или обратно, да не се продължава изживялата времето си полова дискриминация, а да се постигне по-висока степен на хармонизиране на отношенията на мъжете и жените и да се създават предпоставки и условия за пълноценното им развитие и осъществяване.

Този световен проблем има особено остри аспекти в съвременна България.

Високата цена на българския преход оказва драматично въздействие върху личностния, семейния и обществения статус на жените у нас. Те са сред най-засегнатите от безработицата и от деформирания пазар на труда. Това крие опасности от професионална и личностна деградация, от ограничаване на социалните контакти и стесняване на духовния кръгозор на жената. Тя загуби спокойствието си и гаранциите за своята неприкосновеност и за сигурността на децата си.

Като защитава правото на труд на жените, БСП отхвърля икономическата принуда за пълна заетост, упражняването предимно на нискоквалифицирани и слабо заплащани дейности, приемането на условия за работа, които са вредни за здравето и репродуктивните възможности на жената. Българската социалистическа партия е за нов модел на женска заетост, за отчитане участието й в неформалните сектори и в отглеждането на младите генерации, с което да се придвижим по-напред в преодоляване на противоречието между майчинството, трудовата и други социални изяви на жената.

Българската социалистическа партия ще полага усилия за усъвършенстване на нормативната и финансовата основа на държавните и обществените грижи за майчинството и детството. Тя е за съхраняване на социалните придобивки, които стимулират и подпомагат личностното развитие на жените, осъществяването на неповторимата им роля да дават живот на нови поколения. Това е не само хуманен мотив, но и важен елемент на националното съгласие и една от опорните точки на перспективната национална стратегия.

Българската социалистическа партия се обявява за държавна и обществена закрила на семейството и на неговите ценности, за ефективно съдействие при решаването на такива проблеми като намиране на работа, придобиване на жилище, отглеждане на децата, развитие на частен семеен бизнес, получаване на квалификация и преквалификация, почивка и възстановяване.

Тези проблеми, свързани с мястото на жените в семейството, в обществото и в труда, могат да бъдат решени само с най-енергичната обществена активност на самите жени. БСП ще поддържа тясно и конструктивно сътрудничество с женски организации, които работят за защита интересите на българските жени, на децата и на семейството. Като се отчита значителното място на жените в членския състав и в социалната база на партията, БСП ще създава условия за засиленото им представяне и активно участие в партийната дейност и в ръководните органи.


БСП, МЛАДЕЖТА И МЛАДЕЖКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Българската социалистическа партия смята, че трябва да се отхвърли патернализмът в отношението към младежта и да се търси национално съгласие за изработване на разумна и дългосрочна държавна политика за интелектуално, физическо и социално развитие на българската младеж. Социалистите акцентират върху идеята, че обществото и държавата трябва да създадат условия за обществена и трудова реализация на младите хора, Да ги подпомагат за получаване на образование, за придобиване на самостоятелни жилища, при създаване на семейство и отглеждане на деца.

Българската социалистическа партия цени и подкрепя дейността на онези младежки и студентски организации, които преследват демократични, хуманитарни, екологични, научни, патриотични и културни цели, свързани с развитието на младото поколение. Ние уважаваме тяхната автономност и не поставяме никакви политически или организационни условия за контакти и взаимодействие с тях.

БСП отделя особено внимание на взаимоотношенията си с младежките организации със социалистическа и лява ориентация. Тя зачита правото им да решават самостоятелно политическите и организационните си проблеми. БСП смята за необходимо да се засили работата за разширяване влиянието на левите идеи сред българската младеж.

Българската социалистическа партия е за създаване на обществени форми, които да осигурят условия за участие на младите хора при решаване както на собствените им проблеми, така и на проблемите на българското общество.


БСП И ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА, СПОРТ И ТУРИЗЪМ

В България има традиции в обществената организация на физическата култура, спорта и туризма. БСП е за развитието и обогатяването на тези традиции и ще подкрепя изграждането и дейността на доказали ефикасността си организационни форми за масов и елитен спорт и туризъм - клубове, дружества, секции, федерации, съюзи и други. Ние ще съдействаме за възстановяването и по-доброто стопанисване на материалната база за спорт и туризъм.

Задоволяването на потребностите от физически занимания трябва да става с формирани на възрастов принцип групи с различни профили, Необходимо е развитие на детско-юношеските спортове и на високото спортно майсторство и утвърждаване на водещите позиции на българските школи в световния спорт.

Финансирането на физкултурните и спортно-туристическите дейности в пазарното общество ще се обезпечава със субсидии от централния и от местните бюджети, от социалните фондове, чрез спонсорство и реклами, от приходи от платени услуги, трансфери на състезатели и треньори и други.


БСП И ПРОФЕСИОНАЛНО-ТВОРЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА

Процесът на демократизация и на преход в новите времена е невъзможен без интелигенцията, без съхраняването на традициите и постигането на нова, по-висока степен в образованието, квалификацията и културата на българските граждани.

Българската социалистическа партия настоява да се запазят и развиват творческите организации на интелигенцията и да се повиши тяхната роля в обществото, за преодоляване на конфронтацията и единение на нацията и в защита на професионалните интереси на учените, учителите, лекарите, художествените творци и културните деятели. Ние сме за постоянен равноправен диалог между държавните институции и творческите съюзи при решаването на проблемите на духовната сфера.

Българската социалистическа партия ще продължи да се отнася с голямо уважение и признание към цялата българска интелигенция.

На лявоориентираната интелигенция, на членовете и симпатизантите на БСП сред нея ние, социалистите, отреждаме предно място в дейността и обновлението на партията.


БСП, СИНДИКАТИТЕ, ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И СОЦИАЛНОТО ПАРТНЬОРСТВО

Българската социалистическа партия е за независимостта и непартийността на синдикатите, стреми се към конструктивно сътрудничество с всички синдикати в интерес на трудовите хора.

За Българската социалистическа партия отстояването на синидикалната независимост и правата на синдикатите е една от най-важните гаранции за по-нататъшното развитие на демократичните процеси в страната и за ефективната защита на социално-икономическите интереси на трудещите се.

Поради присъщата за една лява партия социална насоченост на нейните законодателни инициативи БСП намира за естествено сътрудничеството със синдикатите при подготовката и общественото обсъждане на законите, гарантиращи социално-икономическите права на гражданите.

Българската социалистическа партия е открита за диалог с организациите на работодателите от държавния и частния сектор. Тя ще подкрепя взаимната готовност на работници и работодатели за разумни компромиси при преодоляването на противоречията между икономическата печалба и социалните изисквания.

Естествено, БСП ще проявява предпочитания към синдикалните организации, в които членува преобладаващата част от членовете и симпатизантите й.

Българската социалистическа партия ще полага усилия за укрепване на системата за тристранно партньорство между синдикатите, работодателите и държавата. Присъствието и ролята на държавата в трипартизма при регулирането на трудовоосигурителните отношения, при преговори във връзка с трудови конфликти би следвало да се оценява и от гледна точка на измененията в структурата на собствеността, технологиите, пазарите и продуктите, решаването на екологическите проблеми. Тристранното партньорство и отговорното поведение на всички участници в него ще имат съществено значение за защитата на интересите на трудещите се, за постигането на общоприемлив обществен договор в сложните и трудни условия на прехода в нашата страна.


БСП И КООПЕРАТИВНОТО ДВИЖЕНИЕ

Българската социалистическа партия е традиционно свързана с кооперативното движение. Социалистите виждат в кооперацията ефикасна икономическа и социална форма, оценяват големите й възможности в прехода и ще направят всичко, зависещо от тях, за нейната защита, укрепване и модернизиране. Днешна България се нуждае от модерни кооперативни сдружения, от гъвкаво, съвременно кооперативно движение.

Българската социалистическа партия предлага законодателни и управленски мерки, които да гарантират свободното сдружаване на частните собственици, както и държавната подкрепа на такива доброволни сдружения. Модерното коопериране за производствена, търговска, кредитна, културна и други дейности, изобщо асоциирането със стопанска цел, е един от пътищата за изход от кризата. Това е не само шанс и поле за изява на дребните и средните собственици, а и възможност за професионална реализация на висококвалифицирани български работници и специалисти. Негативизмът към кооперативното движение или посегателствата срещу него БСП оценява като антиконституционна тенденция на ограничаване правата на частните собственици и на икономическата демокрация.

Българската социалистическа партия призовава своите членове, симпатизанти и избиратели да бъдат активни участници в кооперациите и в кооперативното движение.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

С тази програма Българската социалистическа партия дава отговор на въпроса за своята идейна и социална индентификация, за своите дългосрочни и непосредствени цели и за пътищата на тяхното постигане.

Ние сме модерна социалистическа партия. Ние сме партия на българската, европейската и световната левица. Ние сме партия на обновяващия се демократичен социализъм.

Българската социалистическа партия се бори за извеждане на страната от кризата при защита интересите на бедните и средните социални слоеве; за демократизиране, общо благоденствие и модернизация на България; за реализиране на идеите и ценностите на социализма в едно мирно, свободно, демократично, справедливо и хуманно общество у нас, в Европа и света.

Ние ще вървим към своите цели по демократични пътища, постигаме ги чрез демократични средства.

Българската социалистическа партия се обновява, трансформира се в нов тип социалистическа партия, за да бъде в съзвучие с новите времена и с най-напредничавите тенденции в европейското и световното развитие. Така тя става силна, жизнена и способна да провежда нова, модернизираща страната практическа политика.

Силата на БСП е в продължаването на нейното обновление и в запазването на нейното единство, в нейните дълбоки стогодишни корени и в нейната насоченост към настоящето и бъдещето.

Ние идваме отдалеч и ще бъдем съвременници на бъдещето.

Защото работим за България и за социалистическите идеи, които ще пребъдат!


/Пресслужба "Куриер"/


15:25:00
09.09.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали oт този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!