9 ноември 1995

 
София, 9 ноември 1995 година
Брой 220 /1521/


Редактор: Нина Гаврилова

    
София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ИДЕЙНО ДВИЖЕНИЕ "МАРКСИСТКА АЛТЕРНАТИВА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ МАРКСИСТКИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВТОРИ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ, ПРИЕТО НА ЗАСЕДАНИЕ НА 4 НОЕМВРИ 1995 Г.


КЪМ МАРКСИСТКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА!
КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БСП!
КЪМ ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛИ, НА КОИТО Е СКЪПА СЪДБАТА НА РОДИНАТА!

Първият тур на изборите за представители на местната власт завърши с убедителен успех на Българската социалистическа партия /БСП/ и коалиция. Огромното мнозинство от избирателите изрази категорично своето доверие към партията на българските социалисти, към нейната политика на възраждане, обновление и просперитет на страната, за социално справедлив ред и начин на живот и труд.

Вторият тур на изборите поставя нови изисквания и отговорности пред всички социалисти и избирателите - да се даде заслужен урок на реставраторите и реваншистите в цялата страна чрез активно участие в изборния ден и с решителната подкрепа на кандидатите на Демократичната левица.

Единствената гаранция за извеждането на България от хаоса и безстопанствеността, плод на нихилистичната, класово егоистична и антинационална политика на СДС, за преодоляване на престъпността, безработицата и мизерията, за решително противопоставяне на опитите за реставрация на капитализма е победата на БСП и коалиция на втория тур на изборите.

Времето е съдбовно. То изисква висока гражданска отговорност, максимална политическа консолидация и активност. Пасивността и безразличието в изборния ден ще дадат преимущество на политическия ни противник.

Само с масовото си участие в изборите и с решителния си вот в подкрепа на кандидатите на Демократичната левица можем да спрем разрухата и разграждането на България, да прекратим по-нататъшната гавра с националната ни чест и достойнство.


Ние призоваваме членовете на БСП, всички избиратели в София - да проявят максимална активност, да участват масово в изборите на 12 ноември 1995 г. с разбирането, че само кандидатите на БСП и коалиция могат да спрат по-нататъшното задълбочаване на икономическата и духовна криза, в която се намира нашата столица, резултат от управлението на досегашния кмет на СДС.

Необходимо е да се осъзнае от всички избиратели, че София има настоятелна нужда от нов кмет, както и от нови кметове на районите, носители на идеите на съзиданието и творчеството, с високо развито чувство за социалните проблеми, патриоти на столичния град.

Подкрепеният от БСП и коалиция кандидат за кмет на София Венцислав Йосифов е личност с високи делови качества, с ясна политическа позиция и открито изразени ангажименти към предизборната програма на Демократичната левица.

Подкрепата на Венцислав Йосифов за кмет на София и на кандидатите за кметове на софийските райони, е подкрепа на политиката на БСП против реваншизма и реакцията, за икономически и духовен просперитет на столицата.

Ние призоваваме всички избиратели да гласуват масово за кандидатите на Демократичната левица в София и в страната, с което ще бъдат създадени условия за решително преодоляване на разрухата, за икономически и духовен подем, за максимално ограничаване на престъпността, за създаване на достойни условия за живот и труд за всички граждани на Република България.

За пълна изборна победа на кандидатите на БСП и коалиция на втория тур на 12 ноември 1995 г.

София, 4 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА ЗА РЕПУБЛИКАТА - СОФИЯ, КЪМ СТОЛИЧАНИ ПО ПОВОД НА ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


УВАЖАЕМИ СОФИЯНЦИ,

Градското ръководство на Демократична алтернатива за републиката /ДАР/ благодари на всички столичани за оказаната подкрепа на кандидатите ни за кметове и съветници.

Благодарение на вашите гласове кандидати на ДАР продължават своето участие във втория тур за районни кметове.

Приканваме ви на 12 ноември 1995 г. отново да подкрепите кандидатите на ДАР.

В отделните райони, където няма кандидат на ДАР за районен кмет, местните ни структури ше подкрепят тази политическа сила, чийто кандидат притежава по-добри професионални и лични качества и предлага реалистична програма за развитие на района.

За кмет на град София гласувайте за този кандидат, чиято програма е по близка до вашите очаквания и интереси.

Не забравяйте, че София е на всички ни и всеки от нас носи отговорност за нейното бъдеще.

София, 6 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВТОРИ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


Изпълнителният съвет на Гражданското обединение за Републиката /ГОР/ препоръчва на своите членове и симпатизанти във втория тур на изборите за местни органи на властта да подкрепят кандидатите на левицата и независими кандидати, чиито програми са близки до програмата на Гражданското обединение за републиката.

София, 6 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ - СОФИЯ, КЪМ ЖЕНИТЕ И МАЙКИТЕ ОТ СТОЛИЦАТА ПО ПОВОД НА ВТОРИЯ ТУР ЗА ИЗБОР НА КМЕТ НА СОФИЯ.


ЖЕНИ И МАЙКИ ОТ СТОЛИЦАТА,

Обръщаме се в решително за нашия град време - броени дни остават до избора за кмет на град София.

Обръщаме се към вас, защото разчитаме на вашия разум и съпричастност към проблемите на нашия общ дом, на нашите семейства, на нашите деца.

Гласувайте на 12 ноември 1995 г.

Със своя вот в изборния ден ние ще изразим гражданската си позиция и отговорност!

Гласувайте за независимия кандидат за кмет на София Венцислав Йосифов!

Да дадем шанс на разума, прагматизма и професионализма!

Ние искаме сигурност, ред и спокойствие заради децата, които раждаме, заради правото ни да живеем в един по-устроен и цивилизован град!

София, 7 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА КЪМ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ В КЪРДЖАЛИ ПО ПОВОД НА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ТУР ЗА КМЕТ НА ГРАДА.


На българската общественост е известна активната родолюбива дейност на Съюза на тракийските дружества в България като патриотична, непартийна и независима организация. Това не означава, че тракийските дружества са аполитични към събития, които предопределят свободите и правата на тракийските българи, особено когато става дума за българщината, за териториалната цялост и държавния суверенитет на България.

Сега възниква случай, който подлага на изпитания всички българи и особено тракийските бежанци и техните потомци. Както е известно, в Кърджали Движението за права и свободи /ДПС/ издигна свой кандидат за кмет, който на етническа основа успя в първия кръг да вземе предимство пред разделените по политически принципи българи. Тази ситуация в исторически план се е повтаряла нееднократно и сега сме задължени да проявим изключителна отговорност пред целокупния български народ. Защото възниква опасността българското население в кърджалийския край да бъде управлявано от хора, чиито действия се командват от чужди интереси и са насочени против единството на българския народ. Населението на кърджалийския край е главно от бежанци и техни потомци от Западна и Източна Тракия. За тях и за тяхното бъдеще е от изключително значение кой ще ръководи кърджалийската община, която пострада твърде много от икономическата рецесия. Такава е и съдбата и на българските турци, с които ни е съдено да живеем заедно.

Съюзът на тракийските дружества в България има ясна позиция спрямо Движението за права и свободи. Още през 1991 г. ние заявихме публично, че тази формация е изградена на етническа основа и е противоконституционна. Последните изявления на ръководителя на движението потвърждават нашата принципна и прозорлива позиция.

Ето защо ние призоваваме тракийците и всички българи в Кърджали в повторните избори на 12 ноември да гласуват в подкрепа на независимия кандидат за кмет д-р Георги Георгиев. Въпреки различните ни политически убеждения и пристрастия не трябва да допуснем представител на ДПС да бъде избран за кмет на кърджалийската община.

Известна е позицията на Съюза на тракийските дружества и за Балканите. Ние сме против войните, конфронтациите новото бежанство. Ние сме за мир, разбирателство и добросъседство между балканските народи. Обществена популярност и поддръжка получиха стратегическите цели на нашия съюз, формулирани като "Тракия без граници" и "Балкани без граници". Път към реализацията на тези европейски по същността си цели са договореностите за петролопровода Бургас-Дедеагач /Александруполис/, откриването на нови гранично-пропускателни пунктове през прохода "Маказа" и за град Ксанти. Ние се опасяваме, че ако за кмет на Кърджали бъде избран представител на Движението за права и свободи, тези идеи могат да не се реализират и златният шанс за изгодно икономическо сътрудничество със Западна Тракия да бъде пропуснат.

Движението за права и свободи потъпка правата и свободите и на българските турци, като ги изолира от демократичните процеси в страната и ги превърна в послушници на една-едничка етническа партия. Ние се обръщаме и към вас, наши съседи и съграждани, вие трябва да знаете, че имате възможност да гласувате, освободени от етнически натиск! Гласувайте и вие за независимия кандидат за кмет на Кърджали, защото сте граждани на България! Успехът на живота тук зависи преди всичко от успеха на българската държава, на българското общество!

София, 6 ноември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Костадин Карамитрев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 9 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЧАСТНИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ПО ПОВОД НА ОПИТИ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА ЧАСТНИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ.


Застраховането е една от дейностите, имащи изключително значение за сигурността на гражданите и фирмите, тяхното имущество и бизнеса в демократичното общество, особено в периода на преход към пазарно стопанство.

Съюзът на частните застрахователи изразява тревогата си от зачестилото напоследък прилагане на криминални и незастрахователни методи в застраховането и използването на тези случаи за създаване на отрицателно настроение у населението към тази сфера.

Съюзът на частните застрахователи с тревога констатира, че сили извън нашите професионални среди по един или друг повод се опитват да създават негативен образ на частния застраховател. Този опит се посреща с мълчание от оторизираните държавни органи. Нещо повече, изграждането на негативен образ на частния застраховател се поощрява и от държавата, която с подзаконови нормативни актове дава право на своите чиновници своеволно да определят приоритетите при застраховането на държавните предприятия, като насочват последните изключително към държавните застрахователни дружества. По този начин се нарушава Конституцията на Република България за равнопоставеност на собственостите, принципите на лоялната конкуренция и се създават възможности за корупция във висшите слоеве на държавния апарат.

Съюзът на частните застрахователи се обявява против съзнателното смесване на случаи около отделни личности в нашия бизнес с дейността на застрахователните дружества, в които работят те, както и с реалностите в самия този бизнес. Още повече, че обвиненията около тези случаи често пъти не са доказани. Конкретен повод за подобни твърдения е арестуването на председателя на Управителния съвет на кооперация "BG PLAN" Пламен Миронов и на неговия колега Константин Георгиев и кампанията срещу ръководената от г-н Миронов институция. По този начин без основание се дискредитира дейността на една утвърдена и доказала своите възможности частна застрахователна компания, както и на останалите частни застрахователни институции.

Съюзът на частните застрахователи апелира за ускоряване на следствената процедура и за доказване на истината.

Съюзът на частните застрахователи се обръща към уважаваната журналистическа колегия да не избързва с тиражирането на категорични оценки и недоказани обвинения.

София, 2 ноември 1995 г.

СЪЮЗ НА ЧАСТНИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ:
"Българска презастрахователна компания" АД,
МЗПК "Европа" АД,
ЗПК "Български имоти" АД,
"Търговско застраховане" АД,
Взаимо застрахователно дружество "BG PLAN", ЗПК,
"Ви веста" АД,
ЗК "Гарант" АД,
ЗД "Бояна" АД,
ЗПК "7М" АД,
ЗК "7М-живот",
ЗПК "Атлас" АД,
ЗПД "Атлас" А,
ЗПК "Континентал" АД,
ЗПД "Тракия инс" АД,
ЗПК "Гранит-пожар" АД,
ЗПАД "Добруджа",
"Българско застраховане" АД.

/Пресслужба "Куриер"/


---------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

ЧЕТЕТЕ
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв.

---------------------------------------------------


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95 Г.


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 655
София, 7 ноември 1995 г.

ОТНОСНО: Решения на ОИК - Стара Загора, взети с протокол от 6 ноември 1995 г.


На основание чл.25, ал.1, точка 2 от ЗМИ Централната избирателна комисия


Р Е Ш И:

1. Отменя решение на ОИК - Стара Загора, за анулиране на изборния резултат в с.Воденичарово и насрочване на нов избор в с.Воденичарово на 19 ноември 1995 г.

Указва на ОИК - Стара Загора, че следва да обяви изборния резултат от проведения избор в с.Воденичарово на 5 ноември 1995 г. и да съобщи, че решението подлежи на обжалване.

2. Отменя решение на ОИК - Стара Загора, за анулиране на изборния резултат в с.Памукчии и насрочвване на нов избор в с.Памукчии на 19 ноември 1995 г.

Указва на ОИК - Стара Загора, че следва да обяви изборния резултат от проведения избор в с.Памукчии на 5 ноември 1995 г. и да съобщи, че решението подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л.Джелепова

СЕКРЕТАР: Х.Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 656
София, 7 ноември 1995 г.

ОТНОСНО: Отказа на кандидати за кметове за участие във втория тур на изборите във връзка с Решение N 620/25 октомври 1995 г. на Централната избирателна комисия


На основание чл.25, ал.1, точка 2 от Закона за местни избори Централната избирателна комисия


Р Е Ш И:

Във връзка с отказите от участие на кандидати за кметове, класирали се за участие във втори тур, следва да се има предвид, че няма срок за депозиране на тези откази в ОИК.

При получаване на такъв отказ ОИК се произнася с решение. Ако бюлетините за кандидата са отпечатани, ОИК незабавно уведомява СИК с указание да не поставят бюлетината на отказалия се кандидат или да я отстранят от кабината за гласуване преди откриване на изборния ден.

При отказ на кандидата след започване на изборния ден бюлетината на отказалия се кандидат участва до приключване на избора.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л.Джелепова

СЕКРЕТАР: Х.Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР
ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

Във връзка с изпратените Ви от нас писма-отговор H3X.NN277 и 292/1995 г. относно приложението на глава VII от ЗМИ и Решение N 620/1995 г. на ЦИК и по повод насрочените дати за произвеждане на втори тур за избор на кметове, Ви уведомяваме за следното:

В съответните регионални радио- и телевизионни центрове, в чийто обхват се включват общини, в които се произвежда втори тур за местни избори, предизборна кампания не се осъществява в деня на избора и в предхождащия го ден.

Общо за страната предизборната кампания в БНТ и БНР следва да приключи на 9 ноември 1995 г., включително за изборите, които ще се произведат на 11 ноември 1995 г., а за тези, които са насрочени за 12 ноември 1995 г., следва да приключи на 10 ноември 1995 г. включително.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л.Джелепова

СЕКРЕТАР: Х.Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


13:30:00
09.11.1995 г.


Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Маргарита Анева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук