8 май 1995


София, 8 май 1995 година
Брой 88 /1388[верният номер е 1389]/


София, 8 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРИЕТИЯ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 1995 Г.


В противоречие с нормите на демокрацията, скрито от обществеността, в атмосфера на парламентарен диктат и при пълна информационна завеса бе приет бюджетът на България. По незабравените традиции на близкото минало мнозинството работи много и некачествено, за да ознаменува първите 100 дни на своето управление.

Гледката в спящата лява част на залата тази нощ бе трагикомична. Погазената парламентарна процедура не позволи да се гласува бюджетът на съдебната власт, настройваха се помежду си институции и общини, допуснаха се многобройни формални и фактически грешки.

В преходните и заключителните разпоредби на закона бяха скрити и уредени тихомълком бюджетни приходи и разходи извънбюджетни механизми и дори правителствени постановления.

Какво се получи от бюджета на страната след всичките тези насилия над здравия разум?

1. Укрити бяха значителни приходи на републиканския бюджет от банките и финансовите групи, от хазарта, от митническото облагане и контрабандата, от участието ни в газопровода в Ямбург и от приватизацията.

2. Разходите не отразиха влиянието на приватизацията, не бе отчетено намаляването на обслужването на вътрешния и външния дълг, не бяха увеличени инвестициите, не са предвидени пари за компенсиране на спадащите работни заплати, пенсии, стипендии и детски добавки. Бюджетът проектира намаляване на реалните доходи на българите.

3. Бюджетът на социалното осигуряване остана практически необвързан поради недостатъчните средства, отделени за него от правителствените разходи.

4. Грубо бе потъпкана конституцията, като изобщо не беше подложен на гласуване бюджетът на съдебната власт. Войната на БСП с независимата съдебна власт се изрази в орязване на парите за съда, прокуратурата и следствието. Отделените средства са абсолютно недостатъчни за решаването на най-болния проблем на обществото ни - престъпността.

5. Институционалната война на социалистите намери реализация в орязването на парите на президентството, които като върховна демагогия бяха прехвърлени на спорта. Популистки бяха намалени, но в незначителна степен, бюджетите на правителството и Народното събрание, като едновременно мнозинството прие на първо четене проектозакон за привилегиите на народните представители.

6. При пълно нощно затъмнение бяха отхвърлени всичките искания за общинските бюджети. Не бе прието нито едно напълно основателно настояване за довършване на болнични заведения, за пътища, за водоснабдяване и др. Мнозинството дори посрещаше с присмех поставянето на всеки местен проблем.

Приет бе инерционен, безидеен бюджет, бюджет, който не може да бъде основа на толкова необходимата на страната структурна реформа.

Забравени бяха всички предизборни обещания и правителствената декларация отпреди 100 дни. Бюджетът не гарантира измамно пропагандираната приемлива социална цена, обременени са средните и дори социално слабите българи. Те ще плащат експериментите на БСП.

С начина на приемането на бюджета социалистите доказаха, че не приемат никакъв политически диалог, не се нуждаят от национално съгласие. Доказаха, че са враждебни на идеята за демократичната дискусия като средство за решаване на най-важните проблеми на страна, дори когато това го налагат националните интереси.

ПГ на СДС изказа остро своя протест не само срещу приетия държавен бюджет, но и срещу погазването на парламентарната процедура, на парламентарната демокрация и на крехката парламентарна традиция в България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОЦЕЛЯВАНЕ "ВОЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД УВОЛНЕНИЕТО НА ЖУРНАЛИСТА ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ.


Десетки години управляващите кръгове в Белград водят безпрецедентна по мащаби, острота и нелоялност антибългарска политика и пропаганда. Само през последните десет години в печата са публикувани по над 800 материала годишно в най-груб антибългарски тон. Почти два пъти повече са антибългарските излъчвания на телевизията и радиото. В същото време отрицателните публикации срещу България в целия европейски печат за същия период годишно са около 450 броя. Тази невероятна пропагандна активност е насочена към дискредитиране на всичко българско, затова обект на атаки са не толкова политиката на правителството, а българският народ и неговите ценности. Непрестанно се внушава, че българите са най-подлите, най-страхливите, най-жестоките, физически най-непълноценните и пр.

Цялата тази пропагандна агресивност се приемаше от българска страна с ... мълчание. Очевидно истината за целите и намеренията на югославските правителства трябваше да бъде скрита от българската общественост, за да се оправдае политиката на нагаждане и сервилност към Белград. Не случайно всеки опит да се разкрие поне част от стратегическите замисли на югославското ръководство се наказваше жестоко. Огромен брой учени, политици, журналисти бяха уволнени, наказани и малтретирани все в името на "добрите" българско-югославски отношения.

За най-голямо съжаление днес отново жертвите на политиката ни към нашите западни съседи продължават. Уволнен е Велизар Енчев, един от най-опитните и талантливи български журналисти, доказал, че България и истината трябва да стоят над всичко.

Тези, които жертват г-н Енчев, би следвало да знаят, че не само отстраняването на един журналист, но дори уволнението на целия журналистически екип на Българската национална телевизия /БНТ/ не би укротило войнстващия подход на Белград към България. Това по категоричен начин десетки години показа и доказа политиката на сръбските управници, чийто претенции спрямо нас се простират дотам, докъдето се намира и България.

Последната наглост - обявяването на населението на Западна България за многобройно сръбско малцинство, най-убедително доказа това. А премълчаването на истината и затварянето на очите пред откритите сръбски претенции за Вардарска Македония преди 50 години улесниха насаждането на национализма и изкореняването на българския национален дух.

Крайно време е да се освободим от политическата наивност и да разберем, че докато съществува България, ще съществуват и сръбски претенции към нея. Парадоксално ще бъде у нас все още да се наказва за изнесена истина, а в съседна Югославия да награждават за отправени лъжи и клевети срещу Република България.

Движението за национално оцеляване "Воля за България" категорично настоява за възстановяване на Велизар Енчев на поста водещ "Международен коментар" на Българската национална телевизия. Достойнството на българската държава и народ налагат това.

София, 3 май 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО ДРУЖЕСТВО "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ". Документът е адресиран до Главна прокуратура, до председателя на Върховния съд, до председателя на Софийски градски съд, до Софийска градска прокуратура, до Софийския районен съд и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Общото събрание на Македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев" - София, състояло се на 27 април 1995 г., изразява протеста си срещу решението на СГС-Фирмено отделение по ф.д.7376/1990 г., с което се регистрира някакво ново дружество, с нов устав, ново ръководство и с наименованието на съществуващото дълги години наше дружество. Досегашният председател на дружеството "Гоце Делчев" Стоян Бояджиев е дръзнал да създаде ново дружество със същото наименование, за да запази председателството си, тъй като мандатът му изтече през юни 1994 г. За тази цел събира чиновници от ВМРО-СМД, нечленуващи в съществуващото Македонско културно просветно дружество "Гоце Делчев", избира ново ръководство начело със себе си, без за това да бъдат поканени редовно отчетените членове на съществуващото и регистрирано дружество "Г.Делчев".

Ние апелираме към вас и към вашата добросъвестност като към юристи от висока класа да се намесите и да предотвратите това юридическо безобразие, като се възстановят правата на Македонското културно-просветно дружество "Гоце Делчев", съществуващо от дълги години, и да обезсилите регистрацията на новосформираното такова със същото наименование.

София, 2 май 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ "ДА ИЗГРАЖДАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В СЕБЕ СИ, ЗА ДА Я ОСЪЩЕСТВИМ В ОБЩЕСТВОТО" НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ АНАСТАСИЯ МОЗЕР, ПРОЧЕТЕН ПРЕД ДЕЛЕГАТИТЕ НА 29-Я КОНГРЕС НА ПАРТИЯТА /29 И 30 АПРИЛ 1995 Г., СОФИЯ/.


Единствената светла нотка - според мнозина, е присъствието в този малко донкихотовски парламент на една сериозна трета парламентарна сила, наречена Народен съюз - БЗНС, Демократическа партия - нашата коалиция, създадена почти в навечерието на изборите, с ясното съзнание за нашата отговорност пред народ и родина и обединяваща две традиционни политически партии с дълбоки корени в българския обществен живот.

И двете доказали своята демократична същност - в съпротивата си срещу тоталитарното минало, дали скъпи жертви, но запазили своето достойнство.

Коалицията - както са отбелязвали много български политици, не се приема и осъществява лесно у нас. Ние - БЗНС и Демократическата партия, създаваме един прецедент, нещо ново. В нашата коалиция участниците запазват своята политическа идентичност и въпросите се решават с консенсус. В Народен съюз участват и видните представители на Радикалдемократическата партия - господата Ал.Джеров и Николай Христов, както и председателят на Партията на демократичния център г-н Венцеслав Димитров. За нас е чест, че при нас е и Съюзът на репресираните, както и Християндемократичният съюз в България.

Както знаете, решението за образуване на тази коалиция не беше взето лесно и дилемата "сами" или "в коалиция" на изборите предизвика много спорове. Резултатите оправдаха нашия разумен избор и днес растящият авторитет, увеличаващият се рейтинг на коалицията могат само да ни радват.

Ние живеем в едно време, осъзнало нуждата от обединение на силите. На този принцип е изграден и Европейският съюз, за този принцип се е застъпвал и Ал.Стамболийски, и неговите ученици Н.Петков и д-р Г.М.Димитров. С Демократическата партия ни свързва и миналото - общото участие в Народния блок в 1931 година, общата позиция срещу личния режим на Борис III и съпротивата срещу комунизма; страданията и жертвите, дадени по лагерите и затворите и от двете страни. БЗНС и Демократическата партия са членове на Християндемократическия интернационал и член-наблюдатели в Европейския Християндемократически съюз и признати за двата стълба на християндемокрацията в България. Преди изборите мнозина наричаха Народния съюз "нестабилна коалиция" и предричаха бързото й разпадане след изборите.

Техните надежди обаче не се сбъднаха и коалицията Народен съюз - БЗНС, ДП е жива и здрава, със свой облик в Народното събрание, своя политика на разум и умереност въпреки огромните трудности, пред които е изправена, предвид абсолютното мнозинство на БСП в парламента, арогантността и липсата на желание за компромис и разум от страна на нейните депутати.

Нашата работа ще бъде много трудна, защото - нека го повторя още веднъж: над България се спуща отново една "желязна завеса", която чрез комунистическото законодателство, на което сме свидетели досега, има за цел да смачка и малкото придобивки на демокрацията, направени през последните няколко години. А нашата демокрация е още крехка, тя не е институционализирана, тя не е подкрепена от закона и институции, гарантираща нейната стабилност и перспектива. А БСП не крие своите намерения. Там за жалост надделяват най-ретроградните сили. Няма друга бивша социалистическа страна, където така явно, както в България, да се провежда реставрация на отречени от света и практиката модели и да се води безотговорна и престъпна кампания срещу частната собственост - основата на демокрацията, гаранцията за създаването на средна класа, неизчерпаем източник на енергия, заинтересованост, радост и успех в начинанията на всички преуспяващи икономики.

В България земята не е върната, приватизацията не е започнала, няма желание и воля за преструктуриране на стопанството, децентрализацията е спряна, държавният монопол продължава, инвестициите намаляват, престъпността и цените се увеличават - ето резултата от стоте дни на правителството на БСП и Жан Виденов. Мнозинството в парламента се нахвърли веднага срещу реституцията и Закона за земята, за да лиши българина от неговата независимост, да му отнеме бъдещето и законното, гарантирано от конституцията право на частна собственост. БСП твърди, че иска да ограничи ролята на частния собственик в интерес на обществото. Ние пък искаме да насърчим, да увеличим ролята на частния собственик в интерес на обществото, защото знаем, че той дава най-много и на себе си, и на обществото, ако се развържат златните му ръце.

Поправките в Закона за земята, предложени от БСП, са политически противни на духа на нашето време и целящи отново лумпенизирането на селото. Безотговорност и финансова, и икономическа е разрешението да се анулират и прекрояват одобрени поземлени планове. Престъпно е да се признават за документ за собственост само декларациите, с които селяните са влизали в ТКЗС. Ами тези, които никога не влязоха, а земята им беше взета, ами изселените, ами битите и убитите!

С тази своя политика БСП за сетен път доказва, че не търси национално съгласие, а национален провал. Тя иска да наложи една догматична политика, с която много трезвомислещи хора в БСП не са съгласни, но на която те за жалост нямат воля и сила да се противопоставят.

Какво можем и трябва да направим? Понеже сме убедени парламентаристи, ние ще продължим да използваме трибуната, която ни предоставя Народното събрание, за да предлагаме наши законопроекти и промени в съответствие с предизборната програма на нашия Съюз и коалиция. Ние ще разобличаваме законодателните посегателства срещу демократичната реформа и няма да престанем да предлагаме свои алтернативи. Засега техният успех е съмнителен, но ние ще се готвим за следващия парламент, чийто състав ще бъде по-различен, защото българският народ няма вечно да търпи и да мълчи. Той ще се окопити, ще надвие страха и ще застане отново на страната на демокрацията, в името на своето добро, в защита на своите интереси. И тогава Народният съюз - БЗНС, ДП ще осъществи своите цели.

Неотдавна директорът на Националния център за проучване на общественото мнение г-н Асен Йосифов каза в лекция, посветена на изборите от 1994 г., че за Народен съюз - БЗНС, ДП са гласували предприемчивите слоеве от обществото; тези, които са за частна собственост и са готови да поемат отговорността за нея. Това ни прави основата на тази средна класа, която ще изгражда демокрацията в България.

БЗНС винаги е бил за сътрудничество с други сродни демократични партии и организации. В този труден момент ние заедно с нашите коалиционни партньори ще работим за създаване на силна опозиция срещу БСП, на принципа на равнопоставеността и взаимното зачитане. Ние не търсим конфронтация, ние разчитаме на диалога и разума и предпочитаме разговорите пред ултиматумите. Така действат цивилизованите хора и общества.

Предстоят ни местни избори, чиято важност е излишно да подчертаваме. Ето тук трябва да се прояви истинско гражданско съзнание, да се търси най-добрият кандидат, способен преди всичко да обедини опозицията, да победи и да укрепи демокрацията в тези трудни политически и икономически моменти. Обединението прави силата - нашият национален девиз трябва да ни подсказва и задължава.

В областта на международната политика ние сме отдавна привърженици на федеративния принцип и тук, на Балканите, в Европа. БЗНС е за интеграция на България в Европейския съюз и НАТО - организации, поддържащи икономическата, политическата и военната стабилност в света. Обезпокоени сме от колебливото отношение на правителството на БСП по отношение на НАТО, особено предвид факта, че две от нашите съседки са вече членки на Северноатлантическия съюз. Нашето участие би укрепило мира на Балканите, създавайки един стабилен триъгълник, гаранция за националната ни сигурност. В миналото нашата погрешна външна политика и обвързаност ни доведе до катастрофи, които не бихме искали да се повторят отново. Конфликтите в региона се увеличават и всяка авантюра от страна на правителството, всеки необсъден с цялата общественост ход трябва да бъде осуетен. Ние държим на прозрачност както във вътрешната, така и във външната политика.

Както всякога, Българският земеделски народен съюз ще изпълнява своя дълг към България отговорно, борчески и творчески. Ние ще вървим напред. Ще търсим нови отговори на новите предизвикателства на XXI век. Застанали здраво на принципите на отговорната свобода, на човешката солидарност, ние ще изграждаме демокрацията първо в себе си, за да можем да я осъществим в обществото. Демокрацията, свободата не са привилегии, а задължения, те са поведение, дух, инициатива, те не са дават, те се постигат с труд, убеждение, вяра и морал. Без тях няма хляб и мир! С тях има бъдеще и надежда!

Здравият български земеделски дух е жив и готов за нови подвизи!

Христос възкресе!

Да живее Българският земеделски народен съюз!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ОСМА - ПОСЛЕДНА/ "ДЪРЖАВАТА - ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕНДЕНЦИИ" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СВОБОДНАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ.


Партията-авангард създаде условия и възможности за формирането на демократични социални общности по класов и дейностен признак - недържавни структури, необходими за повишаването на социалната активност на населението в страната като цяло.

Историческата политическа реалност предоставя алтернативната /вариантна/ възможност да встъпи БСП в нова обществена роля - нова обществена позиция - предоставя й се свободата да избира: - авангард на буржоазията или

= авангард на обществото.

Ако БСП е авангард на обществото, /то тя е СУБЕКТ: политически, икономически и социален/.

Като управляваща партия с мнозинство в 37-то Народно събрание е и държавен субект - властта на държавата се предопределя от законни - правни норми - предопределящи предоставени пълномощия на държавата и правомощия. БСП разполага с условията и възможностите да определи "своеобразната" си авангардни роля - позиция = своеобразните различни субекти имат различни интереси = единните интереси създават благоприятния обществен климат и здравословната добронамерена социална атмосфера, изразяваща обществените отношения.

..."защото обществените отношения се променят не само със смяната на властта на класите, но и чрез съзнателната дейност за организацията на тези отношения, положена върху конституцията, кодексите, указите, законите, нормативните разпоредби и т.н. Чрез държавата те придобиват формата на обективно принудителна обществена сила" /ст. п. Н.Гр., к.ф.н./

В условията на държавния монополистичен капитализъм държавата се явява като субект на собственост - държавата разполага с държавна собственост. Държавна собственост, формирана от частен: финансов и имуществен капитал - обединения - формира закони и политическа организация на икономически господстваща класа /буржоазия, присвояваща принадения продукт, създаден от сферата на производството/.

В условията на държавния монополистичен капитализъм може да съществува държава от нов тип "смесена пазарна икономика" - държавата е със социалистическа ориентация - т.е. държавата се явява като субект на собственост - държавата разполага с държавна собственост от общонароден финансов и имуществен капитал, предоставен от народа на държавата чрез пълномощие да владее - разполага и се разпорежда със собствеността с оглед на рационалната и реализация, а така също да разпределя принадения продукт целесъобразно за икономическото, социалното развитие и поддържането на всички държавни-обществени структури. Владеенето, разполагането и разпределението на принадения продукт от държавата способства за поддържането: на "здраво общество" - хуманни обществени отношения; прави държавата независима от влиянието на частния монополистичен финансов капитал; предоставя се възможността държавата да бъде надидеологичен институт, способен безпристрастно да регулира субектно-собственически отношения и формира отговорното отношение у държавния служител, необходими условия за утвърждаването на правовата държава.

..."осъзнаването и овладяването на икономическия интерес от съответния субект на собственически отношения е политическо действие, тъй като изразява не само отношение към средствата за производство, а и към цялата обществена структура", /гл. ас. И.С./.

Когато държавната собственост е сформирана от общонародна собственост /многосубектна/, държавата се явява единствен субект на многосубектната собственост - народът е предоставил пълномощие за това - предоставеното пълномощие от народа на държавата предоставя право на държавата да владее, разполага и се разпорежда със собствеността с оглед рационалната й реализация, а така също да разпределя принадения продукт - целесъобразно за икономическото, социалното развитие и поддържането на всички държавни - обществени структури в полза - за благото на всички. Предоставеното пълномощие за правата на държавата от народа, задължава държавата /държавната власт/ да гарантира и осигури гражданската-социалната защита и сигурност на всички членове и граждани в обществото на страната.

При държавна собственост, сформирана от частен имуществен и финансов капитал - обединения, - държавата като субект на собствеността /при многосубектни структури/ се явява като социален субект на социално-собственически отношения и защитава социално собственически отношения - имуществено и финансово силния разполага с правата. Народът не предоставя пълномощие за права на държавата /държавната власт/ - имуществено и финансово несъстоятелните ползват елементарни граждански-социални права, които са зависими от степента на икономическото и социално развитие на страната.

/Пресслужба "Куриер"/


14:00:00
08.05.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнител: Галина Дамянова
                                         Иванка Тодорова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!