8 ноември 1990

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ 1990 ГОЛИНА                                        БРОЙ 221 /239/

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ВЪЗВАНИЕТО КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В СТРАНАТА И ВЧУЖБИНА НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА БЛОКА НА НАЦИОНАЛНОТО ОБНОВЛЕНИЕ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ!

НАД СТРАНАТА НИ Е НАДВИСНАЛА СМЪРТНА ОПАСНОСТ. ГЪРЧОВЕТЕ НА АГОНИЯТА СКОВАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗТОЩЕНОТО ТЯЛО НА ИЗМЪЧЕНАТА НИ РОДИНА. ОТ ХОРИЗОНТА СЕ НАДИГАТ ОБЛАЦИ И БУРЯ ЗАПЛАШВА ДА ПОМЕТЕ НАШАТА ЖИЗНЕНА НАЦИЯ, ЗАСЛУЖАВАЩА ДОСТОЙНО МЯСТО В ЕВРОПА. ИДВА ЧАСЪТ НА СМЕЛИТЕ ДЕЙСТВИЯ ДА ИЗПЪЛНИМ ДЪЛГА СИ ПРЕД ПОТОМЦИТЕ НИ!

ИЗХОДЪТ И НАДЕЖДАТА СА В ОБЕДИНЯВАНЕТО И СПЛОТЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ПОД ЕДНА ОБЩА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПЪЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОТИСНИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪВЪРШЕНО НОВА И ДЕМОКРАТИЧНА СИСТЕМА, ОСНОВАНА НА НАЙ-ВИСШИТЕ ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ. ТОВА Е ПРОГРАМАТА НА ПРЕХОДА ОТ ДЕМОНИЧНОТО КЪМ ЧОВЕШКОТО, С КАКВАТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА. ТОВА Е ПРОЕКТЪТ "ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ПРЕХОДЕН ПЕРИОД НА БЪЛГАРИЯ", РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП, РЪКОВОДЕН ОТ РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ. ТОВА Е ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СПАСЕНИЕ, КОЯТО МОЖЕ И ТРЯБВА ДА СТАНЕ ОСНОВА НА ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ, СЛЕД КАТО СЕ СВЪРЖЕ С НЕОБХОДИМОТО БЪЛГАРСКО ДОПЪЛНЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Я ПРИВЕДЕ В ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАШИТЕ СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ. НИЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ТАКОВА ДОПЪЛНЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ СЕ РАЗВИВА И УСЪВЪРШЕНСТВУВА В ПРОЦЕСА НА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.

ПРОГРАМАТА "РАН-ЪТ" КАТО ОСНОВА НА ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ НЯМА РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА, ТЯ ШЕ ПРЕОБРАЗИ СТРАНАТА НИ В КРАТКИ СРОКОВЕ И ШЕ Я ИЗВЕДЕ НА ДОСТОЙНО МЯСТО В ЕВРОПА И В СВЕТА.

 

П Р И З О В А В А М Е


ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И НЕПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ОРГАНИЗИРАНИ И НЕОРГАНИЗИРАНИ, ОТ И ИЗВЪН СТРАНАТА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В БЛОК НА НАЦИОНАЛНОТО ОБНОВЛЕНИЕ С ЕДИНСТВЕНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА РАБОТЯТ ЧЕСТНО И ВСЕОТДАЙНО ЗА ОБНОВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА ОСНОВАТА НА ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ, КАТО ЗАПАЗЯТ ПЪЛНИЯ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ, РЕЛИГИОЗЕН, ЕТНИЧЕСКИ, КУЛТУРЕН И ВСЯКАКЪВ ДРУГ СУВЕРЕНИТЕТ И ПЕРСОНАЛИТЕТ. ОБЩОТО РЪКОВОДСТВО НА БЛОКА ЩЕ СЕ ИЗРАЗЯВА ЕДИНСТВЕНО В КООРДИНИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЯТА, СВЪРЗАНИ С ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.

СОФИЯ, 7 НОЕМВРИ 1990 Г.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА БЛОКА НА НАЦИОНАЛНОТО ОБНОВЛЕНИЕ:
НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЯНКО ЯНКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ АХМЕД ДОГАН - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/

НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНИ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА"

МИШО ВЪЛЧЕВ - Д-Р ПО ТЪРГОВСКО ПРАВО
ДОЦ. АСЕН КАНТАРДЖИЕВ - ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ /ОТ СДС/ - ИЛИЧ ЦВЕТКОВ - ЧЛЕН НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КОМИСИЯ КЪМ ПАРЛАМЕНТА

ЙОРДАН ГАНЕВ - ЮРИСТ, СПЕЦИАЛИСТ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА /1944-1945 ГОДИНА/. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.


ОТ ИМЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ 250 ХИЛЯДИ УЧАСТНИЦИ В ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА ЗАЯВЯВАМЕ С ВЪЗМУЩЕНИЕ И ПО НАРОДНОМУ: КАКТО ШИЛО НЕ МОЖЕ ДА СТОИ СКРИТО В ТОРБАТА, ТАКА И НАЙ-АГРЕСИВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ ОТ ДЕСНИЯ ФЛАНГ НА СДС ПОКАЗВАТ ВЕЧЕ С ИСТЕРИЧНО НЕТЪРПЕНИЕ, ЧЕ ГЛАВНАТА ИМ АМБИЦИЯ Е НЕ ДА СЛУЖАТ НА НАРОДА И НА ДЕМОКРАЦИЯТА, А ДА ОВЛАДЕЯТ ВЛАСТТА ПО НЕДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ. БЪРЗАТ, НАПИРАТ, ПРОВОКИРАТ, ИЗДИГАТ БАРИЕРИ ПРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО, МИНИРАТ ДЕЙНОСТТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, БЕЗСКРУПУЛНО ГАЗЯТ ПРАВАТА И ЧЕСТТА НА МИЛИОНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ПАРТИЯТА НА ПАРЛАМЕНТАРНОТО МНОЗИНСТВО. КОРИСТНИЯТ ИМ ТЯСНОПАРТИЕН НАГОН ТАКА ГИ Е ЗАСЛЕПИЛ, ЧЕ НЕ ВИЖДАТ НАЙ-ВЪРХОВНОТО, НАЙ-СЪДБОВНОТО ИЗИСКВАНЕ: НЕОТЛОЖНАТА НЕОБХОДИМОСТ БЪЛГАРИЯ ЧАС ПО-СКОРО ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ ПЪЛНА РАЗРУХА.

ВСИЧКИ МЪДРИ ПРОЗРЕНИЯ, ВСИЧКИ ИНСТИНКТИ НА НАЦИЯТА ВЕЧЕ ТРЪБЯТ ТРЕВОГА, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА. В ПАРЛАМЕНТА, ПО ПЛОЩАДИТЕ, НАВРЕД ИЗ РОДИНАТА КАТЕГОРИЧЕН ПРИОРИТЕТ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ОНОВА, КОЕТО ЩЕ СПЛОТИ МИЛИОНИТЕ НИ СЪНАРОДНИЦИ ЗА ГРАДИВЕН ТРУД, ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР И ЗА РАЗВИТИЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.

СЪЮЗЪТ НИ ТВЪРДО ПОДДЪРЖА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НЕГОВАТА ПРОГРАМА. НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ГО ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПРЕОДОЛЯВА СЪС СРЕДСТВАТА НА ЗАКОННОСТТА ВСИЧКИ ДЕСТРУКТИВНИ МАНЕВРИ НА НАЙ-ДЕСНИТЕ ПОЛИТИКАНИ В СДС, ЗА ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕН С УСПЕХ СПАСИТЕЛНИЯТ ПЪТ НА НАРОДА КЪМ БЪДЕЩЕТО, ЗА КОЕТО ТОЙ ДАДЕ СВОЯ ВОТ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ!

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯ - ПРИЗИВ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА /ФНСД/.


ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА /ФНСД/ ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИСКАНИЯ НА ОКУПАЦИОННАТА СТУДЕНТСКА СТАЧКА, НО ЗА НАС НАЙ-ВАЖНОТО СЕГА Е НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, РЪКОВОДЕНО ОТ Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, ПОСЛЕДВАНА ОТ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО НА БСП И ДАВАНЕ ПОД СЪД НА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА.

СЪЩЕВРЕМЕННО СМЯТАМЕ, ЧЕ ТЕЗИ ИСКАНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ЧРЕЗ ШИРОК ОБЩЕСТВЕН НАТИСК. СПОРЕД НАС ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА, ОБЯВЕНА НА 5 НОЕМВРИ 1990 Г. ОТ СТУДЕНТСКИТЕ СТАЧНИ КОМИТЕТИ, НЕ Е НАЙ-УДАЧНИЯТ НАЧИН ЗА ПОСТИГАНЕТО ИМ. СЪЩО ТАКА СЧИТАМЕ, ЧЕ ТЯ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НЕБЛАГОПРИЯТНО ВЪРХУ РАЗВИТИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ В СТРАНАТА.

ПОЗИЦИЯТА НА ФНСД ОТНОСНО ЕВЕНТУАЛНА СТАЧКА Е ФОРМУЛИРАНА НА ПОСЛЕДНИЯ ФЕДЕРАТИВЕН СЪВЕТ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 31 ОКТОМВРИ 1990 Г., КЪДЕТО ВСИЧКИ ДРУЖЕСТВА ОТ СОФИЯ И СТРАНАТА СЕ ИЗКАЗАХА ПРОТИВ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ.

ПРИЗОВАВАМЕ БЪЛГАРСКОТО СТУДЕНТСТВО И ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ НА ШУМНО ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ НА 8 НОЕМВРИ 1990 Г. ОТ 16 ЧАСА С НАЧАЛО СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ДО СГРАДАТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, КЪДЕТО ЩЕ СЕ СЪСТОИ МИТИНГ В ПОДКРЕПА НА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.

ОЧАКВАМЕ ВАШАТА ПОДКРЕПА!

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА МЛАДЕЖ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО НАЦИОНАЛНИЯ СТУДЕНТСКИ СТАЧЕН КОМИТЕТ, ДО КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ПРОГРАМНАТА СИ ЦЕЛ ДА ОБЕДИНЯВА МЛАДИТЕ ХОРА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО, СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА МЛАДЕЖ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА И ПОДКРЕПЯ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТУДЕНТСКИ СТАЧЕН КОМИТЕТ.

СЕГА, КОГАТО СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА СА ПОДЛОЖЕНИ НА ИЗПИТАНИЕ, НИЕ КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМЕ:

1. БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПРИЗНАЕ ВИНАТА СИ ЗА СЕГАШНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

2. БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДА ОБЯВИ ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ РАЗМЕР НА ИМУЩЕСТВОТО СИ И ВЪРНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО ПРИДОБИТОТО С ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА.

3. ДА СЕ ОБЯВИ И ДЕКЛАРИРА ПЪЛНИЯТ РАЗМЕР НА ИМУЩЕСТВОТО НА БИВШИЯ ДКМС, НЕМОРАЛНО И НЕЗАКОННО ОБСЕБЕНО ОТ БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ. ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ Е ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА В ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ. ДОКАТО ХИЛЯДИ МЛАДИ ХОРА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ, ШЕПА ПОДРАСТВАЩИ КАДРИ НА БКП СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЛЕВА. ИМУЩЕСТВОТО НА БИВШИЯ ДКМС ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ ЗА СПРАВЕДЛИВО И РАВНОПРАВНО ПОЛЗВАНЕ ОТ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА МЛАДЕЖ И НЕЙНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ.

ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БКП И БСП ДОКАЗАХА, ЧЕ НЕ СА СПОСОБНИ ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА СТРАНАТА И НА МЛАДИТЕ ХОРА. КРЕДИТЪТ НА НАШЕТО ТЪРПЕНИЕ СВЪРШИ. СЕГА НА БЪЛГАРИЯ Е НУЖНО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО, В КОЕТО ДА ДОМИНИРА СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА МЛАДЕЖ НАСТОЯВА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО И ЗАЯВЯВА, ЧЕ ШЕ ГО ПОДКРЕПИ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО НА РОДИНАТА НИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА, ИКОНОМИЧЕСКАТА И НРАВСТВЕНАТА КРИЗА. НИЕ ШЕ СЕ БОРИМ СЪС ЗАКОННИ СРЕДСТВА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ, КОИТО СА В СЪЗВУЧИЕ С ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СДМ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИН ВЪЛЧЕВ
ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛИ: МИХАИЛ ШИШКОВ
СТАНИСЛАВ ПАВЛОВ

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ.


СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ /СЮД/ ПОСРЕЩА СИЛНО ОБЕЗПОКОЕН МОЛБАТА НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ПРЕЦЕНЯВАНЕ ЗАКОННОСТТА НА "НАСТОЯЩИ И ПРЕДСТОЯЩИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОКУПАЦИИ НА НЯКОИ ФИРМИ".

ТАЗИ СТЪПКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРОДИКТУВАНА ОТ СЪЩИТЕ СЪОБРАЖЕНИЯ, КОИТО НАЛОЖИХА ПРИЕМАНЕТО НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ N 95 ОТ 5 СЕПТЕМВРИ 1990 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ /Д.В. БР. 73/11 СЕПТЕМВРИ 1990 Г./. ВЛАСТИТЕ НЕ ПРОПУСНАХА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗУВАТ, КАТО ЗАДУШИХА В ЗАРОДИШ РЕДИЦА СПРАВЕДЛИВИ ПРОТЕСТИ.

СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ Е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ТАКОВА ПОТЪПКВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНОТО ЧОВЕШКО ПРАВО НА ПРОТЕСТ И ЗАЯВЯВА СВОЕТО РЕШИТЕЛНО НЕОДОБРЕНИЕ НА ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ ПОСЯГА НА ДЕМОКРАТИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ.

ЗА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЮД:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

СОФИЯ, 5 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БКП/.


ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ПРАВЯТ НЕУСПЕШНИ ОПИТИ ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА.

БЕЗСИЛИЕТО ИМ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ВСЕ ПО-ЯРКО СЕ ИЗРАЗЯВА В МАНИПУЛАЦИИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ. ОЧАКВАНИЯТА НА НАРОДА ОСТАНАХА ИЗЛЪГАНИ, А ТЪРПЕНИЕТО ВЕЧЕ Е ИЗЧЕРПАНО. ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ, ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА, НАСТЪПВАЩАТА БЕЗРАБОТИЦА, АНАРХИЯТА В ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ, ЗАСИЛВАЩАТА СЕ СПЕКУЛА, ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ДЪРЖАВНОТО ИМУЩЕСТВО И СОБСТВЕНОСТ, БЕЗОТГОВОРНОСТТА И СПЕКУЛАЦИИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ НАЖЕЖАВАТ ОБСТАНОВКАТА ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ. ВЪВЕЖДАНЕТО НА КУПОННА СИСТЕМА ВРЪЩА СТРАНАТА В ПРЕДВОЕННИЯ ПЕРИОД. ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА ГЛАВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ УЖ СЕ ЗАНИМАВАТ С "ПРЕУСТРОЙСТВОТО" НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НАДСТРОЙКА ПРИ НАПЪЛНО ИЗОСТАВАЩА ИКОНОМИЧЕСКА БАЗА. РАЗИГРАВА СЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕАТЪР НА "ДЕМОКРАЦИЯ". ОПРЕДЕЛЕНИ РЕАКЦИОННИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ СЪС СЛУХОВЕ И МАНИПУЛАЦИИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ИЗОСТРЯТ НАПРЕЖЕНИЕТО В ОБЩЕСТВОТО С НАДЕЖДАТА ДА ПРЕДИЗВИКАТ ЕКСЦЕСИИ И ВЪОРЪЖЕНИ СТЪЛКНОВЕНИЯ, С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ПРИКРИЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ, ИЗВЪРШВАНИ ГОДИНИ НАРЕД.

МАРКСИСТКО-ЛЕНИНСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БКП Е: ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО Е НЕМИСЛИМА БЕЗ РЕФОРМИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА БАЗА, КОИТО ДА ПОСЛУЖАТ ЗА ОСНОВА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НАДСТРОЙКА.

ВЪПРОСЪТ ЗА СОБСТВЕНОСТТА Е ОСНОВОПОЛАГАЩ ВЪПРОС ПРИ РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ИКОНОМИКАТА.

САМО СВОБОДНИ, САМОУПРАВЛЯВАЩИ СЕ ТРУДОВИ КОЛЕКТИВИ, КОИТО ВЛАДЕЯТ И УПРАВЛЯВАТ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО И РЕЗУЛТАТИТЕ НА СВОЯ ТРУД, МОГАТ ДА СПАСЯТ СТРАНАТА ОТ ДЪЛБОКАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА. В ТОЗИ СМИСЪЛ КОЛЕКТИВНАТА И КООПЕРАТИВНАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА АКЦИОНЕРНА СОБСТВЕНОСТ МОЖЕ ДА ВЪЗВЪРНЕ САМОЧУВСТВИЕТО НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА, НА ТРУДОВИТЕ СЕЛЯНИ И НА ТРУДОВАТА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА И ТВОРЧЕСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ДА СПАСИ СТРАНАТА ОТ ИЗЛИШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КОНФРОНТАЦИИ И ДА ДОНЕСЕ ПРОСПЕРИТЕТ, ДЕЙСТВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛЕН МИР.

БКП ПРИЗОВАВА И ПОДАВА РЪКА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, НА КОИТО Е ДЕЙСТВИТЕЛНО СКЪПО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ДА ПРОЯВЯТ МАКСИМАЛНА КОНСТРУКТИВНОСТ ЗА ЕДНО ДЕЙСТВИТЕЛНО РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ /НЕ ПРИВАТИЗАЦИЯ/ НА СОБСТВЕНОСТТА И ЗА ПРЕДЕЛНО ТЪРПЕНИЕ И ТОЛЕРАНТНОСТ В ОСИГУРЯВАНЕТО НА СОЦИАЛНИЯ МИР.

КОМУНИСТИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛИЗЪМ ВЪВ ФОРМИТЕ НА СОБСТВЕНОСТ И СТРУКТУРИТЕ НА ВЛАСТТА, ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКИЯ АВАНТЮРИЗЪМ, ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКОТО БОРИЧКАНЕ В УЩЪРБ НА НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ. НИЕ НЕПОКОЛЕБИМО ВЪРВИМ ПО ТОЗИ ПЪТ И НЯМА ДА ДОПУСНЕМ НИКАКВИ КОМПРОМИСИ И ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕМЕРИЕ В УЩЪРБ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТРУДОВИЯ НАРОД, КОЙТО ЗА НАС Е НАД ВСИЧКО.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП: ВЛАДИМИР СПАСОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ /ХЛП/.


УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ СЛЕД ПРОВЕДЕНИТЕ РАЗГОВОРИ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ Г-Н ЙОРДАН ДУПАРИНОВ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н ПЕТЪР ГОГОВ ЗАЯВЯВА ПРЕД ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИИТЕ ОТ ХСС, ЧЕ ЖЕЛАЕ ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ ДА БЪДЕ ПРИЕТА КАТО ПОСТОЯНЕН И ДЕЙСТВУВАЩ ЧЛЕН НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ.

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ, СЛЕД КАТО СЕ ЗАПОЗНА СЪС СТАТУТА НА ХСС, ПРИЕ РЕШЕНИЕ ДА ГО СЪБЛЮДАВА ПРИ ГЛАСУВАНО ЧЛЕНСТВО НА ХЛП В ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ.

ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ СЕ АНГАЖИРА ЧРЕЗ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ПРОГРАМА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ УСИЛИЯТА НА ХРИСТИЯН-СОЦИАЛНИЯ СЪЮЗ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАНАТА.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАПКА НАЙДЕНОВА
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛА КАСЪРОВ ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАР: КАМЕН БУРОВ

СОФИЯ, 26 ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ, АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ДО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ ВИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЪРШЕНО ТАКОВА ДРАСТИЧНО НАРУШЕНИЕ НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА, КАКВОТО Е СПИРАНЕТО НА В. "НОВА ЕРА" ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ЛИПСВА ВЕСТНИКАРСКА ХАРТИЯ.

ФАКТИТЕ, С КОИТО РАЗПОЛАГАМЕ, НЕ НИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ОПРЕДЕЛИМ ЕДНОЗНАЧНО ДОКОЛКО ТОВА ДЕЙСТВИЕ Е ИЗВЪРШЕНО ПРЕДУМИШЛЕНО. В СЪЩОТО ВРЕМЕ РАЗГРЪЩАНЕТО НА КАМПАНИЯТА СРЕЩУ В. "НОВА ЕРА" ОБАЧЕ НИ КАРА ДА ПРЕДПОЛАГАМЕ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НАРУШЕНИЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА, ИЗЛИЗАЩО ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ЗАКОНА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ПОДПИСАНИТЕ ОТ НЕЯ ДОКУМЕНТИ В ОБЛАСТТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА.

КРИТИЧНАТА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ, КОЯТО В. "НОВА ЕРА" ЗАЕМА СПРЯМО ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, СТАНА ПРИЧИНА ТОЙ ДА БЪДЕ ПОДЛОЖЕН НА ПРОПАГАНДЕН, ПОЛИТИЧЕСКИ И СЪДЕБЕН НАТИСК, КАТО ИМЕННО В ТОЗИ МОМЕНТ МУ СЕ ОТНЕМА И ЕДИНСТВЕНОТО МУ ОРЪЖИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНА САМОЗАЩИТА.

НИЕ ВИ ПИТАМЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, ДАЛИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПИРАН ПОРАДИ НЕДОСТИГ НА ХАРТИЯ ИМЕННО ВЕСТНИКЪТ, ЧИЕТО ТЪРСЕНЕ НАРАСТВА НАЙ-БЪРЗО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ СПОРЕД ДАННИ ОТ РЕП.

НАШЕТО ДВИЖЕНИЕ, КОЕТО ЗАЩИТАВА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ НАГРАЖДАНИТЕ, ИЗРАЗЯВА СВОЯ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТОВА ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ТЕЗИ ПРАВА.

УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ, ОТЧИТАЙКИ ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ОПАСНОСТ ОТ ПОДОБЕН АНТИДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕЦЕДЕНТ И ВЪЗМОЖНИТЕ НЕБЛАГОПРИЯТНИ ВЪНШНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА СТРАНАТА, ЩЕ ВЗЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ И ЩЕ СЪЗДАДАТ ГАРАНЦИИ ЗА НЕДОПУСКАНЕТО НА ПОДОБНИ НАРУШЕНИЯ СПРЯМО КОЙТО И ДА БИЛО ВЕСТНИК В БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 5 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

Х   Х   Х

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВРЕМЕННИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ ПРИ МЕДИЦИНСКАТА АКАДЕМИЯ - СОФИЯ.


ДНЕС, 6 НОЕМВРИ 1990 Г., В МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ - СОФИЯ В ПРИСЪСТВИЕТО НА 250 СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА, СТОМАТОЛОГИЯ И ФАРМАЦИЯ БЕ ОБЯВЕНА ЕФЕКТИВНА СТАЧКА В ПОДКРЕПА НА ИСКАНИЯТА, ИЗЛОЖЕНИ В МЕМОРАНДУМА НА СТУДЕНТСКИТЕ СТАЧНИ КОМИТЕТИ ОТ 25 ОКТОМВРИ 1990 Г. НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ БЕ РЕШЕНО НА ТЕРИТОРИЯТА НА МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДА ОКУПАЦИЯ ПОРАДИ ЛЕЧЕБНАТА ДЕЙНОСТ, ИЗВЪРШВАЩА СЕ В НЕЙНИТЕ ЗВЕНА.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА, СТОМАТОЛОГИЯ И ФАРМАЦИЯ, ПОДКРЕПЯЩИ СТУДЕНТСКИТЕ ИСКАНИЯ, ДА ДОЙДАТ В СГРАДАТА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО ЩЕ БЪДАТ ОБСЪДЕНИ СЛЕДВАЩИТЕ НИ ДЕЙСТВИЯ.

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИЗЯВЛЕНИЕ НА ФЕДЕРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


ПО ПОВОД НА СЪОБЩЕНИЯТА В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ Г-Н МОЛЛОВ ЗА ПРЕДСТОЯЩО ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПРОДАЖБАТА НА МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В МАГАЗИННА МРЕЖА, ЗАХРАНВАНА ОТ ЧАСТНИ ФИРМИ ПО СВОБОДНИ ЦЕНИ НА ДРЕБНО, ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДЪРЖИ ДА ЗАЯВИ:

НИЕ ПРИВЕТСТВУВАМЕ БЛАГОРОДНИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ПОДПОМОГНЕ СНАБДЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЗАДОВОЛЯВАНЕТО НА ОГОЛЕНИЯ ПАЗАР. СЪЩЕВРЕМЕННО ИЗРАЗЯВАМЕ СИЛНА ТРЕВОГА И НЕСЪГЛАСИЕ С НАПРАВЕНИЯ ПРОБИВ В ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, КАКВИТО СА МЕСОТО И МЕСНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ. ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА ЗАКОНА И САМОВОЛНОТО "ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ" НА ЦЕНИТЕ Е НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ. 86 ОТ УКАЗ N 56 ЗА СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ И ИЗДАДЕНИТЕ ВЪЗ ОСНОВА НА НЕГО НОРМАТИВНИ АКТОВЕ.

ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ ЩЕ ОСИГУРЯТ МЕСО САМО ЗА БОГАТИТЕ. ПРИ ТОВА НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ЧАСТ ОТ МЕСОТО, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ДЪРЖАВНИТЕ МАГАЗИНИ,
ДА СЕ ПОЯВИ НА ЩАНДОВЕТЕ НА МАГАЗИНИТЕ СЪС СВОБОДНИ ЦЕНИ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЗА СМЕТКА НА МИЛИОНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ.

ВСЕКИ ИМА НУЖДА ОТ МЕСО. ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ГО ПОЛУЧИ!

СЧИТАМЕ, ЧЕ РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ Е ВЪЗМОЖНО САМО СЛЕД ИЗГРАЖДАНЕТО НА РАБОТЕЩА КОМПЕНСАЦИОННА СИСТЕМА, КОЯТО ЩЕ ОСИГУРИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ.

НЕДОУМЕНИЕ БУДИ БЕЗРАЗЛИЧИЕТО НА КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ КЪМ ЕДИН АКТ, КОЙТО Е В ОСТРО ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС СЪЩЕСТВУВАЩАТА НОРМАТИВНА УРЕДБА.

ФЕДЕРАЦИЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗПОЛЗУВА ВСИЧКИ ЗАКОННИ ФОРМИ ЗА ОБЩЕСТВЕНА НАМЕСА СРЕЩУ ВЪВЕЖДАНЕТО ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА НЕОБОСНОВАНИ И НЕПОСИЛНИ ЗА МАСОВИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ЦЕНИ НА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ.

СОФИЯ, 2 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯ N 10 НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БДП/, ИЗПРАТЕНА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ВСЕИЗВЕСТНИ СА РОЛЯТА НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА КАТО УСЛОВИЕ ЗА ДЕМОКРАТИЧНО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА, ЗА НЕЙНИЯ ПРОГРЕС И КАТО ГАРАНЦИЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗА СВОБОДАТА НА ЛИЧНОСТТА.

ТОВА СЛОВО БЕШЕ АБСОЛЮТНО УБИТО В ГОДИНИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДИКТАТУРА. СРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРОБЛЕСНА НАДЕЖДА, ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ НЕШАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ КОРЕННО, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МОНОПОЛЪТ ВЪРХУ ВЛАСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ОТПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ФЕТИШИЗИРА И СЛЕД ИЗБОРИТЕ, ДО ДНЕС.

ОПОЗИЦИОННИТЕ ПАРТИИ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА НЯМАТ ДОСТЪП ДО МОЩНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ КАТО ТЕЛЕВИЗИЯТА, РАДИОТО, А В ПЕЧАТА ИМА ОТДЕЛНИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ЗА ОТДЕЛНИ ПАРТИИ. ТОВА Е КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПЪЛНА ДЕМОКРАЦИЯ.

ГОЛОСЛОВНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ОБРАТНОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЕВ В САЩ НЕ ПРОМЕНЯТ ТРАГИЧНОТО И ЖАЛКО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ НАЖЕЖАВА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ВЗРИВ В БЛИЗКИТЕ ДНИ.

ЕДНА ОТ ЗАДРЪЖКИТЕ В ТЕЛЕВИЗИЯТА Е САМОЗВАНЕЦЪТ КЕВОРКЯН. ВСЕИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ТОЙ БЕШЕ ЧОВЕК НА ТОДОР ЖИВКОВ, ИВАН СЛАВКОВ И ЯНЧО ТАКОВ, КОЙТО МУ СЪЗДАДЕ "ВСЯКА НЕДЕЛЯ". ХИТРИЯТ КЕВОРКЯН РАЗБРА ХОДА НА ИСТОРИЯТА И СЕ ОБЪРНА НА 180 ГРАДУСА И СЕГА БОЯДИСА ТЕЛЕВИЗИЯТА В СИНЬО И НЕ ДОПУСКА ИЗЯВАТА НА НИКАКВИ ДРУГИ ЦВЕТОВЕ. АБСУРДЕН НОВ МОНОПОЛИЗЪМ! НЕ СЕ ДАВА ГЛАСНОСТ, ДАЖЕ СЪОБЩЕНИЯ ЗА МИТИНГИ. СЪЩИЯТ ФАРС Е И В РАДИОТО!

ЗАТОВА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОБВИНЯВА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЛУКАНОВ, РЪКОВОДСТВАТА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА И РАДИОТО, ЧЕ СА ЛЪЖЕДЕМОКРАТИЧНИ ИНСТИТУЦИИ, ЛАНСИРАТ ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ И ЗАБЛУЖДАВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ. НАСТОЯВАМЕ ВЕДНАГА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ, ЗА ДА НАСТЪПИ В БЪЛГАРИЯ ЕПОХА НА ДЕМОКРАЦИЯ.

СОФИЯ, 2 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 8 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", АДРЕСИРАНО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА ЧЛ. 46 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА, МОЛЯ ЗА НУЖДИТЕ НА КТ "ПОДКРЕПА", ЗАЩИТАВАЩА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ТРУДЕЩИ СЕ, ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕНА СГРАДАТА НА АБПФК, НАМИРАЩА СЕ НА УЛ. "ПОЗИТАНО" N 18,КОЯТО ЩЕ ЗАДОВОЛИ ДИФИНИТИВНО НАШИТЕ НУЖДИ.

СЧИТАМ, ЧЕ ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕЙНОТО БЪРЗО РАЗГРАЖДАНЕ САМО ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ АВТОРИТЕТА НА СТРАНАТА В МЕЖДУНАРОДЕН МАЩАБ.

ПРЕЗИДЕНТ НА КТ "ПОДКРЕПА": Д-Р К. ТРЕНЧЕВ

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/