8 октомври 1996


София, 8 октомври 1996 година
Брой 119 (1674)


София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА НА РЪКОВОДСТВОТО НА 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДО СЕМЕЙСТВОТО НА УБИТИЯ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


С дълбока покруса и прискърбие ръководството на 37-то Народно събрание известява за трагичната кончина на народния представител от 15-ти Плевенски многомандатен избирателен район, член на Парламентарната група на демократичната левица Андрей Карлов Луканов. На 2 октомври 1996 г. злодейска ръка отне живота на видния политик.

Прекъснат бе житейският път на един от изявените държавни мъже на България. Нелепо ни напусна човекът, личността, която остави своя трайна диря в нелекия преход към установяването и утвърждаването на демократичните ценности в страната.

Андрей Луканов се открояваше с компетентност и задълбоченост, с умението да полемизира и убеждава със силата на аргументите, с моделното си виждане за настоящето и бъдещето на Родината. това той доказваше като депутат във Великото народно събрание и 36-то Народно събрание, като член на Икономическата комисия и на Комисията по външната политика и европейска интеграция в 37-то Народно събрание.

Ръководството на българския парламент изказва най-искрените си съболезнования на семейството, на близките и роднините на трагично отишлия си от нас авторитетен парламентарист, колега и приятел Андрей Карлов Луканов.

Поклон пред светлата му памет!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА, ИЗДИГНАТИ ОТ ОБЕДИНЕНИЕ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ, ИВАН МАРАЗОВ И ИРИНА БОКОВА ДО СЕМЕЙСТВОТО НА УБИТИЯ ДЕПУТАТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Молим Ви да приемете нашите най-дълбоки съболезнования по повод трагичната кончина на вашия съпруг и баща.

Андрей Луканов е сред най-ярките политици в новата българска история, признат в света. С гражданска доблест и смелост той пое отговорността за създаването на демократичните устои на нашата страна.

Днес вече България е друга. Трагедията е не само за Вашето семейство. Трагедията е за цялото общество. Покушението срещу един български депутат и виден политик ни приближи до преминаване на прага на уважение към институциите, към закона и държавността.

Ние сме длъжни в памет на Андрей да не допуснем демокрацията и справедливостта в България да бъдат компрометирани.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА ЖОРЖ ГАНЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС БЛОК, ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Потресени сме от варварската разправа с народния представител Андрей Луканов.

Бандитите се мъчат да сплашат нацията ни и да я парализират.

Продължавам кампанията си в знак на гневен протест срещу техните действия.

Те няма да ни сплашат тъй лесно!

Поклон пред паметта на депутата Андрей Луканов и съболезнования към неговото семейство!

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ И ЛЮДМИЛ МАРИНЧЕВСКИ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


От днес, 2 октомври 1996 г. България вече няма да бъде същата. Показното убийство на бившия министър-председател на Републиката и депутат в Народното събрание Андрей Луканов рязко промени политическата ситуация в страната и дискредитира тежко международния й престиж.

Потресени сме от това нагло убийство. То опорочава демократичния ход на извършващите ce у нас промени и вече опорочи предстоящите президентски избори.

Няма десен или ляв тероризъм, има позорен факт, тежка загуба и непредвидими последствия!

Винаги сме предупреждавали, че конфронтацията, хаосът, институционалният нихилизъм раждат само чудовища.

УВАЖАЕМИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
България е била свидетел на много убийства на представители на политическия и интелектуалния си елит. Страшното е, че днес, когато сме изправени пред отчайващо тежките проблеми на битието, липсват ясни гаранции за живота и сигурността на всеки от нас.

Българската държава е длъжна да защитава живота, честта, собствеността и сигурността на всеки свой гражданин. Днешният позорен факт потвърждава точно обратното. Това ни дава основание да се обърнем към вас и отново да ви заявим следното:

- ние сме за такъв политически модел и политически морал и поведение, които ще изкоренят конфронтацията, бясното оплюване и дискредитиране, които са благодатната почва за екстремизъм от всякакъв вид и цвят;

- ние сме за такава държава, в която решенията се вземат открито, професионално, отговорно, в която да служиш на отечеството е далеч по-важно от това да работиш за дадена партийна кауза, пък била тя и най-перспективната:

- ние сме за това гражданите на страната ни да са отлично информирани и добре защитени срещу всякакви посегателства към личността и правата си - материални или информационни.

Българското общество трябва да знае истината за разстрела на Андрей Луканов.

С тероризма и престъпността от всякакъв вид не може да се правят никакви компромиси! Изразяваме най-искрените си съболезнования на семейството и близките на Андрей Луканов и на неговите колеги от Народното събрание.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА СЛАВОМИР ЦАНКОВ И ДОБРИ ДОБРЕВ, ИЗДИГНАТИ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА 3", ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Съюзът на демократичните партии и движения "Ера 3" изразява искрени съболезнования във връзка с покушението върху живота на Андрей Луканов.

Съюз "Ера 3" смята, че той беше човек с държавническо виждане и прогресивни идеи.

Във връзка със смъртта на Андрей Луканов отлагаме предизборната си програма с 2 дни.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Конституционният съд на Република България осъжда единодушно убийството на народния представител Андрей Луканов. Този жесток акт на насилие е напълно неприемлив в едно нормално, демократично и правово общество, към каквото нашата страна се намира в преход. Тероризмът е недопустим като средство в политическата борба, в бизнесотношенията и при разрешаването на междуличностни и групови проблеми.

В рамките на своите правомощия съгласно конституцията и законите Конституционният съд ще защитава твърдо и непоколебимо установения в нашата държава конституционен ред, върховенството на закона, конституционните права на българските граждани и заедно с останалите държавни институции ще брани спокойствието и демократичното развитие на нашето общество.

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА КЪМ ГРАЖДАНИТЕ, ИНСТИТУЦИИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Потресени сме от варварското убийство на народния представител Андрей Луканов, един от най-известните политици на съвременна България. Това е най-сериозната провокация към мирния преход и граждански мир от 1989 г. насам.

Когато професионален убиец посяга на живота на бивш министър-председател на България, това означава, че сме стигнали някакъв предел. Дали след този предел е непредвидимото нарастване на напрежението и несигурността, както вещаят някои, или овладяването на ситуацията, зависи от всички нас.

Ние се обръщаме към гражданите на България да запазят спокойствие!

Обръщаме се към институциите в изпълнение на своите функции да създадат условия за сигурността на гражданите.

Обръщаме се към политическите сили да не използват това трагично събитие за взаимни обвинения и ново изостряне на политическата конфронтация.

Изказваме дълбоки съболезнования на семейството и на близките на Андрей Луканов.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ИЗБОРЕН ЩАБ НА АЛТЕРНАТИВНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ /НЕЗАВИСИМИ/ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Централният изборен щаб на Алтернативното социалистическо обединение /независими/ е дълбоко възмутен от терористичният акт, отнел живота на депутата от Демократичната левица Андрей Луканов. Независимо от противоречивите оценки за личността и делото му Андрей Луканов е явление, оставило своя отпечатък в политическия живот на България през последните десетилетия. С неговата гибел българският политически елит губи един свой изтъкнат представител, а България - един високо образован, компетентен и с международен авторитет политик.

Това жестоко убийство ни връща в мрачните години на политически терор, в които загинаха видни български държавници и интелектуалци и цели да се дестабилизира социално-икономическата и политическата обстановка в страната, да нагнети и без това тежкия климат на страх и недоверие в обществото. Днес никой не е сигурен за живота си - нито държавният глава, нито обикновеният гражданин.

ЦИЩ на АСО /н/ се обръща към компетентните държавни институции и органи да вземат всички законни мерки за обезпечаване на реда, сигурността и спокойствието в страната.

В така създадената обстановка не могат да се смятат за нормални условията на провеждане на изборната кампания за президент и вицепрезидент на Републиката.

Настояваме да се предприемат мерки за осигуряване на нормален ход на изборната кампания или да се предприемат спешни мерки съобразно конституцията и избирателния закон за промяна на срока на изборите с цел кампанията и тяхното провеждане да станат в по-подходяща социално-политическа обстановка.

Централният изборен щаб, кандидатът за президент Любомир Стефанов и кандидатът за вицепрезидент Паруш Караиванов изразяват своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Андрей Луканов.

Ние призоваваме останалите кандидатпрезидентски двойки и подкрепящите ги политически сили и обществени организации да се солидаризират с нашите искания.

София, 2 октомври 1996 г.

ДИРЕКТОР НА ЦИЩ НА АСО /Н/:

Илюшин Тончев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Българска партия Либерали се присъединява към всички, които осъждат терористичния акт на убийството на депутата от Парламентарната група /ПГ/ на Демократичната левица и бивш министър-председател Андрей Луканов.

Ние смятаме, че запазването на спокойствието и цивилизования диалог в нашия обществено-политически живот е от съдбовна важност. Изпълнени сме с надежда, че държавните институции, медиите, политическите партии и гражданските организации ще допринесат за това. България има нужда от мирни и спокойни дни, за да измине трудния път на прехода. Конфронтацията до добро не води.

За нас спазването на обявените в закона срокове за провеждането на избори е сигурна гаранция, че законът е над волунтаризма, че законът стои над насилието и уличната стихия.

София, 2 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петко Симеонов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, АДРЕСИРАНА ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ДО ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Потресени сме от злокобната вест за жестокото убийство на бившия министър-председател на България и народен представител Андрей Луканов.

Либерално-демократическата партия винаги е осъждала и ще осъжда всяка форма на насилие и политически тероризъм.

Това престъпно деяние е поредното доказателство за дълбоката политическа, социална и духовна криза, в която е изпаднала страната ни.

Обръщаме се към всички отговорни политически сили на отечеството ни да загърбят своита лични и вътрешнопартийни интереси и да насочат усилията си единствено и само в интерес на България.

Господа управляващи, властта не е самоцел, а начин за безименно служене пред олтара на Отечеството ни, защото от българския трибагреник по-високо няма!

София, 3 октомври 1996 г

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Веселин Кошев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА СИНЯ ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


По повод на убийството на депутата Андрей Луканов, Националната синя партия изразява своето възмущение от неконтролируемо нарастващата престъпност в нашата държава, както и от неспособността на управляващите да се справят с нея.

Ние сме против терористични актове, независимо от подбудите и коя е жертвата. Призоваваме представителите на законодателната, съдебната и изпълнителната власт да направят необходимото българският народ да не живее в страх и мизерия.

София, 2 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Васил Нитов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. С ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН СТАНЧЕВ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.


Съюзът на репресираните в България след 9 септември 1944 година осъжда убийството на народния представител и бивш министър-председател Андрей Карлов Луканов.

Членовете на съюза, понесли най-жестоки репресии от комунистическия режим са против бруталната разправа, против насилието независимо откъде произлиза и към кого е насочено. Почеркът на това убийство е добре познат. Надяваме се органите на властта да разкрият неговите извършители и подбудители. Убитият знаеше много важна информация.

Станалото не дава основание за отлагане на президентските избори и за въвеждане на извънредно положение.

Управляващата партия доказа, че е безсилна да се справи с проблемите на страната, които сама създаде: вилнееща престъпност, бандитско-мафиотски сблъсъци, задълбочаваща се социално-икономическа криза, водеща към невиждана за България катастрофа.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


Убийството на фигура като Андрей Луканов, независимо какви са подбудите и кои са извършителите, е акт на политическа репресия и посегателство върху демокрацията в България. То може да се окаже повод за ескалация на авторитаризма и начало на политически терор.

Ние апелираме към нашите Членове и симпатизанти да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации.

Предстоящите протестни и други акции са за оцеляването на българския народ, за нашия хляб и бъдещето на децата ни. Нека да ги направим масово, при висока организация и спазване на законноустановения ред.

Нека да изразим своята почит към убития държавник Андрей Луканов.

Нека по повод на днешния кървав акт да изразим своята подкрепа за демократичното развитие на България и да заклеймим опитите за политическа дестабилизация.

Апелираме към Народното събрание, президента и съдебната власт да изпълнят с отговорност пред гражданите и България своя дълг в този момент. България е парламентарна република и най-сериозният гарант за правата и живота на гражданите следва да бъде избраният от народ парламент.

Призоваваме нашите братя и сестри от демократичните синдикални движения в страната и в чужбина да изразят своето отношение към управленския хаос, растящата нестабилност и систематичното нарушаване на гражданските и трудовите права в България.

София, 2 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "КОЙ И ЗАЩО УБИ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ТЕРОР НЯМА МЯСТО В НОВА БЪЛГАРИЯ" НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!".
Документът е подписан и от членовете на обединението Клуба за мир, сигурност и демокрация, Клуба на свързочниците, Софийския център за анализи и стратегически изследвания, Научния център за изследване на националната сигурност и от Регионалните обединения от София, Пловдив, Варна, Сливен, Плевен, Велико Търново и Бургас.


Кой и защо уби един от най-видните политици и държавници на Нова България?

Не става въпрос за физическия убиец - за човекоподобното същество, което натисна спусъка и простреля не само тялото на Андрей Луканов, а и тялото на невръстната българска демокрация. Този звяр без мозък и сърце ще получи заслуженото възмездие - знаем, че колегите ни от органите на МВР могат и ще заловят подлия убиец.

Но ще получат ли възмездие духовните бащи на терористичния акт, който ни върна назад в най-мрачните години на монархофашизма?
На кого пречеше Андрей Луканов - политикът, който не се [...........?] да заклейми пред избирателите си и пред всички нас - българския народ, надигащата се отдясно реакционна вълна на терор и насилие. На политическо беззаконие, готвено от онези, които отсега празнуват химеричната си победа. Политикът, който не се уплаши от господарите на дебеловратите момчета и призова да бъдат разкрити кредитните милионери - виновни за банковите фалити. Държавникът, който не се страхуваше да иска решителни мерки срещу престъпниците - организирани и неорганизирани в бандитските си синдикати, наречени икономически групировки и "застрахователни" дружества. Икономистът, който имаше ясно виждане как да се преборим с най-тежката криза в новата ни история.

Андрей Луканов критикуваше правителството, но беше негов доброжелателен коректив. Зад кълновете на икономическата стабилизация, ясно видими през последните три дни, прозираше и неговата ръка - ръката на човека от левицата с най-голям управленски опит.

Това именно не можаха да му простят деятелите на сенчестата икономика и опозиционните псевдополитици - духовните бащи на варварския акт на политическото убийство. Те, човекоподобните егоцентрици, живеещи по принципа "колкото по-зле - толкова по-добре", доволно потриха ръце и се впуснаха да запълват медийното пространство с изявления и заявления. Но всичките им словесни упражнения, които уж заклеймиха подлото убийство, всъщност са отчаян опит да ни тласнат обратно в блатото на политическата конфронтация.

Но лъжете се, господа! Политическият терор няма място в Нова България! Пролятата кръв на невинната ви жертва стана водоразделът в политически ни живот. Тя ни припомни легендата за снопа на хан Кубрат, легнала в основите на древната ни и винаги млада татковина. Накара ни да преповторим заветите на апостола Левски. Застави ни да препрочетем девиза на първостроителите на Нова България, изписан върху сградата на Народното събрание: "Съединението прави силата!"

Заедно ние сме по-силни от убийците и от техните господари! Защото това са господарите на мрака. Защото това са престъпните "мутри", които, извадени на светло, се разбягват като хлебарки. Защото ние сме българският НАРОД!

Затова днес ние - българският НАРОД, се сплотяваме още по-тясно около изстрадания през годините девиз "Заедно - за България!".

Заедно с всички честни хора!

Заедно с нашите симпатизанти и заедно с нашите опоненти!

Заедно, за да се преборим с кризата, с престъпността, с терора, с несигурността и със страха от бъдещето!

Заедно, за да изградим едно по-добро общество! За да осигурим достоен, човешки живот за себе си, за децата ни, за родителите ни, за всички българи!

Заедно, зад кандидатурата на проф. Иван Маразов, който не е митичният "Той", а един от нас, от българския НАРОД!

Заедно, но не с политическите убийци!

Заедно, но не с човекоподобни зверове без съвест и човешки чувства, които искат да печелят пари от кръвта!

Заедно, но не със самовлюбени опозиционни лидери, които искат да събират политически дивиденти от човешката мъка!

Заедно, против всички тези "герои" на сенчестата икономика, на политическия и на стопанския хаос, на политическия терор!

Заедно, против всички опити да се дестабилизира обстановката в страната!

Нашето обединяване около девиза "Заедно - за България!" ще лиши от смисъл варварския терористичен акт. Това в никакъв случай няма да заглуши болката от загубата, но ще стане естествено продължение на делата и стремежите на Андрей Луканов.

Затова да се сплотим срещу терора, насилието и надигащата глава политическа реакция!

НИЕ СМЕ НАРОДЪТ И СИЛАТА Е В НАС!

КОГАТО СМЕ ЗАЕДНО!

Заедно - за България!

София, 2 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИЕТО:

о.з. подполк. инж. Явор Генов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА ПО ПОВОД УБИЙСТВОТО НА ДЕПУТАТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ


На 2 октомври 1996 г. по най-жесток и безскрупулен начин бе разстрелян и отстранен от политическия живот един от малцината професионални политици, последователно отстояващи националните интереси на България - Андрей Луканов. Очевидно със съществуването и дейността си Андрей Луканов бе засегнал и чужди, и вътрешни корпоративни интереси и бе пречка пред възможността да се разпродава и разграбва безотговорно българската икономика.

Убийството на Андрей Луканов в навечерието на редовните  президентски избори е и неприкрит опит да се дестабилизира вътрешнополитическият живот в страната, да се опорочат и поставят под съмнение демократичността и резултатите от изборите.

Първите изявления на държавници и политици обаче тревожат с опитите да се използва злодейският опит за дребно политиканстване, за внушения за нуждата или опасността от въвеждане на извънредно положение, за инсинуации, че всеки опит на органите на сигурността да поддържат обществения ред, щял да означават ограничаване на човешките права.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса застава категорично зад единодушната декларация на българския парламент и с цялата си многохилядна членска маса и структури ще съдейства за провеждането на насрочените за 27 октомври 1996 г. президентски избори.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса решително ще се противопостави на всякакви опити за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в България. С последователна убеденост неговите организации в общините и кметствата ще работят за сдружаването на българските граждани за общи действия в името на стабилността, просперитета и демократизацията на България.

София, 3 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА 6 ОКТОМВРИ 1996 Г. В СОфИЯ


България е в опасност. Безпрецедентната разруха, масовото обедняване и отчаяние поставят под въпрос оцеляването на българската нация и държавата ни. Срив в икономиката, разпадане на банковата система, ужасяваща престъпност и действащ тероризъм характеризират ежедневието в нашата страна.

Българската социалистическа партия /БСП/ отново доказа неспособността си да управлява.

Социалдемократическата партия /СДП/ вижда изход от катастрофата в отстраняването на тази престъпна организация от власт и съд за виновниците.

Пътят на спасението минава през победа на обединените демократични сили на предстоящите избори за президент и спечелване на следващите предсрочни парламентарни избори.

СДП осъжда категорично всякакви призиви за бойкот на президентските избори и оценява тези призиви като национално предателство.

В този критичен за страната момент дълг на социалдемократите, на цялата опозиция и на синдикатите е да консолидират всички честни и демократично мислещи българи за решителни действия за спасяването на България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ" КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА ОГЛАСЯТ В ПУБЛИЧНИТЕ ДИСПУТИ ПОЛИТИКАТА СИ ПО ВЪПРОСИ, КОИТО ИНТЕРЕСУВАТ БЪЛГАРСКАТА ЖЕНА


Демократичният съюз на жените в България на свое национално съвещание, проведено на 1 октомври 1996 г., свързано с предстоящите президентски избори, реши да се обърне към всички кандидат-президентски двойки, за да получи от тях отговор на следните въпроси:

1. Каква е Вашата роля и какви ще бъдат конкретните Ви действия за реално единение на нацията?

2. Какви ще бъдат първите Ви стъпки за създаване на условия и предпоставки за съхранение на нацията?

3. Какви ще бъдат конкретните Ви действия за достойно интегриране на България в Европейските и в световните структури?

Щом отговорите на всички тези въпроси, очакваме да разберем бъдещата Ви държавническа позиция и конкретните намерения за ролята и мястото на българката.

Очакваме тези въпроси да бъдат включени в публичните диспути по националните средства за масово осведомяване, а Вашите отговори ще дадат възможност на голяма част от българските жени да преценят и да направят своя избор.

София, 1 септември 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ЛЕГИТИМНОСТТТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА


Уведомяваме ви, че Българската комунистическа партия БКП се представлява от Владимир Спасов - генерален секретар. Телефонът-факс на ЦК на БКП е 59-16-73. Печатът на Централния комитет /ЦК/ на БКП е този, който е поставен на писмото. Александър Димитров Паунов няма, нищо общо с БКП. БКП - Александър Паунов, няма. Има една БКП с генерален секретар Владимир Спасов. Тя е БКП на българските комунисти. На 27 септември 1996 г. фирмено отделение на Coфийски градски съд /ФО на СГС/ отхвърли молбата на фалшификатора и мошеника Паунов, който беше направил опит да заблуди, да измами и да излъже съда и прокуратурата и да заграби ръководството на БКП. По поръчка на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /ВС на БСП/ той направи опит да отхвърли регистрацията на БКП чрез Централната избирателна комисия /ЦИК/, но Върховният съд отхвърли клеветите и лъжите му и регистрира БКП за участие в президентските избори със свои кандидатки Вера Илиева и д-р Искра Янева. Ръководството на БКП ще заведе дело срещу Александър Паунов за 10 милиона лева обезщетение, а генералният секретар - за 10 милиона лева за нанесени вреди на БКП и на генералния секретар. Партийната секретарка на Първичната партийна организация /ППО/ в жк "Стрелбище" инж. Зонка Спасова ще заведе дело за 5 милиона лева за нанесените й обиди, вреди и клевети за разпространената лъжа и клевета, че тя и генералният секретар на БКП са изключени от БКП. Подобно събрание не е провеждано и подобно решение не е взимано. Партиен секретар на ППО в жк "Стрелбище" от 25 март 1990 г. досега е Зонка Спасова.

Ако средствата за масово осведомяване се поддадат на инсинуациите на Александър Димитров Паунов, ще смятаме, че те изпълняват политически поръчки на БСП за борба против БКП.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АПЕЛ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ - 1 ОКТОМВРИ


През 1991 г. ООН реши 1 октомври да бъде Ден на възрастните. В света, както и в България, когато се говори за възрастни, се подразбира пенсионерите и обратно - когато се говори за пенсионерите, се разбира за третото поколение.

От името на Съюза на пенсионерите в България /СПБ/ Централният съвет поздравява всички пенсионери в страната и им пожелава здраве и дълголетие.

По трудно обясними причини вече пет години у нас тази дата не се отбелязва. Може би, за да не се напомня на обществеността и на всички хора в страната, че точно преди пет години във връзка със старта на икономическата реформа цените на стоките се увеличиха няколко пъти, а тогавашният премиер стъписан помоли "За Бога, братя, не купувайте".

Може би, за да не се напомни на обществото, че силите, извършили демократичната промяна на 10 ноември 1989 г., принадлежащи към най-младите поколения, както и онези, които и сега осъществяват трите власти в страната, са в дълг на пенсионерите.

Сегашното поколение пенсионери преобрази с труда си България, лишавайки се от комфорта на живота.

Сега, в наближаващия залез, животът им преминава в тревога и страх за днешния и за утрешния ден, за насъщния, за своята безопасност и сигурност.

Жалко, трудно и мизерно е съществуването на пенсионерите днес. Кой по-малко или повече, но всички, редили съдбата на страната след промяната на 10 ноември, имат своя принос за това.

Обществено оправдана е само онази реформа, която не е в интерес на група хора, а промяна към по-добър живот на всички в обществото.

СПБ като неправителствена организация и създадена единствено да защитава социалните интереси на пенсионерите и по случай Международния ден на пенсионерите - 1 октомври, отново настоява пред властите в България в името на оцеляването на пенсионерите:

- Пълна или минимум 90 % компенсация към пенсиите от ръста на инфлацията.

- Не шестмесечна, а месечна индексация на пенсиите /прогнозна и последваща - реална/, отговаряща на динамичния ръст на инфлацията.

- Нов закон за пенсиите - незабавно и без рестрикции.

- Въвеждане наред с безплатните и с намалени цени на лекарствата на 50 % намаление цената на лекарствата, купувани от пенсионерите.

- Подкрепа, насърчение и разширяване на магазинната мрежа на пенсионерите за снабдяването им с основните хранителни стоки по намалени цени.

- Съвместно със СПБ и клубовете на пенсионерите, местните органи на властта чрез службите "Социални грижи" с ускорение да внедрят опита на гр. Дебелец - Великотърновско, за комплексно обслужване на пенсионерите, социално слабите граждани и безработните.

Призоваваме всички граждани на Република България за по-голямо внимание и грижи към пенсионерите.

Те са заслужили това.

Достойно ще ви се отплатят и благодарят!

София, 1 октомври 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тодор Колев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА СДРУЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ДО СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРОТЕСТА НА АРТИСТИТЕ


ДРАГИ КОЛЕГИ,

Сдружението на българските писатели подкрепя справедливите ви искания. Ние самите усещаме болезнено последиците от некомпетентното и недобросъвестно отношение към проблемите на българската култура. Няма и не може да има оправдание за това мизерно състояние на нещата! Дори в най-тежки исторически моменти нашият народ е намирал сили и средства да съхрани своите културни институции. Днешните управници, които с лека ръка изливат милиарди в пробитите джобове на корумпирани банки и фалирали предприятия, орязват скъпернически жизненонеобходими разходи за образование, култура, здравеопазване. Днес всички институции, от които зависи моралното и физическото здраве на българския народ, бедстват. Докато министърът на културата разточва предизборни баници, вестници и издателства загиват, театри и библиотеки затварят врати, а безгръбначни чиновници унижават творците, паразитирайки на техен гръб. Сдружението на българските писатели изразява недоумение как може някой да претендира да представлява цялата държава, когато не е в състояние да реши проблемите дори в собствения си ресор?

София, 1 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОЕКТ "ПРАВА НА ЧОВЕКА" И НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ "ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ" ПО ПОВОД НА ИСКАНЕТО ИМ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ДА ВНЕСЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПАКЕТ ОТ ЗАКОНИ, СВЪРЗАНИ С ПРОБЛЕМИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ


Ние, представителите на проект "Права на човека" и Българска асоциация "Гражданско общество и правни инициативи" настояваме за незабавно внасяне от правителството в Народното събрание на целия пакет от закони, свързани с проблемите на националната сигурност, в частност - законите за военната полиция, военното разузнаване и военното контраразузнаване.

В голяма степен тези актове към момента са годни за обсъждане в парламента, извършено е външното съглусаване с министерствата и с комитетите, но вече повече от десет месеца те не постъпват в парламентарната зала. През това време функционират като пълноправни субекти военната полиция и контраразузнаването. Тези институции, призвани да водят борба с отклоненията в обществото, нямат законови основи. В такава обстановка тези органи предприемат действия, ограничаващи свободата на гражданите, извършват оперативни и следствени действия; пак в тази обстановка на социална и правна несигурност работят стотици техни служители. Следва ясно да се подчертае - липсата на законово устройство прави всеки акт на служители на тези органи незаконен и противоконституционен. Освен правен абсурд това състояние е и опасен феномен, тъй като на практика държавата култивира у обществото навик то да приема за нормално съществуването на полиция и на разузнаване, чиито правомощия не са уредени със закони. Известно е, че липсата на точни и конкретни законови правила за организация и дейност на такива органи прави възможно те да бъдат употребявани за несвойствени им задачи, от лица и за интереси извън предмета им на дейност. Надяваме се, че правният вакуум, създаден около тези служби, се дължи единствено на причини от бюрократично естество, а не на стремежи, насочени към дестабилизиране на държавното устройство.

Обществото трябва да съзре и отстрани днес опасностите, които по необходимост ще го застрашат утре.

София, 1 октомври 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПЛАТФОРМА /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ "ЗАЕДНО ЩЕ ПОБЕДИМ" НА ПРОф. ИВАН МАРАЗОВ, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА НА КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ"


СТРУКТУРНА РЕФОРМА И ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

Седем години нито една политическа сила не посмя да започне структурната реформа - и поради политически егоизъм, и поради липса на консенсус в обществото. През тези седем години обаче българското село бе разушено - съзнателно, варварски и по чисто политически причини. През тези седем години бъргарската икономика бе разграбена и опустошена. През тези седем години загубихме основните си пазари.

И сега, в навечерието на една тежка зима и невиждано обедняване на народа се питаме: Защо мнозина са застрашени от глад и студ? Защо пазарът действа противоположно на пазарните норми и обществените нужди? Защо по пътя между производители и потребители някои трупат огромни печалби? Защо сенчестата икономика засенчва законната?

Сега, когато реформата вече стартира, са нужни нашите общи усилия, за да излезем от омагьосания кръг на икономическата криза.

Сега всяко отлагане и забавяне е равносилно на катастрофа. И моята задача като президент ще бъде да преодолея основната причина за това състояние - конфронтацията. Ще поема инициативата за постигане на съгласие между всички политически сили, синдикатите и работодателите за ускоряване на пазарната реформа, за справедливо разпределение на тежестите на прехода между различните слоеве от населението. Защото изминалите седем години показаха, че няма политическа сила, която да е в състояние сама да извърши сложния преход към пазарна икономика.

Ще отстоявам приоритетното значение на масовата приватизация и оптималното й комбиниране с касовата; ще защитавам разгръщането на потенциала на дребния и средния бизнес.

Ще настоявам за ясни, прозрачни и публични правила и критерии при извършването на структурната реформа. Ще настоявам за яснота и прозрачноост на условията, при които се сключват договореностите с международните финансови институции. Защото обществото трябва да бъде информирано, трябва да знае какво става с икономиката на България и какво ни очаква.

Българската икономика се нуждае от реални стимули - от благоприятни условия за развитие на силна и лоялна конкуренция, което ще повиши ефективното използване на националните ресурси; от активизиране на вътрешните инвестиции и от приток на чуждестранни капитали, за да излезем от кризата и да постигнем устойчив икономически растеж.

Инициативите ми ще бъдат насочени към задълбочаване на интеграцията с Европейския съюз, отварянето на българската икономика към света и възстановяване на взаимноизгодни отношения с традиционните ни партньори и със съседните бълкански страни.


СОЛИДАРНО ОБЩЕСТВО

България е социална държава. Така е записано в нашата конституция. Но състоянието на социалната сфера е повече от кризисно. За дългогодишния си труд в полза на държавата възрастните хора получават мизерни пенсии и живеят унизително. Образованието става все по-трудно достъпно за младите хора. Влюбеният в знанието българин е принуден да изгладува всяка книга й всяка тетрадка. Здравеопазването работи в невъзможни условия. Безработицата лишава от реализация много способни и талантливи хора. Раждат се все по-малко деца, защото за българина става все по-трудно да отгледа и изучи своите чеда. Големи групи от населението са не само отвъд социалния, но и отвъд границата на жизнения минимум. А едно ограничено малцинство разполага с неограничени материални възможности. Това е не само неприемливо за мнозинството граждани - това е несправедливо.

Очакванията на някои, че пазарът може да регулира всичко, се оказаха не само наивни, но и вредни. Едно общество може да се развива успешно само ако предлага съвременни социални механизми, гарантиращи достоен живот на всеки гражданин. Това може да се постигне само когато икономиката заработи и когато започне осъществяването на цялостна социална политика, каято да разпредели справедливо тежестите на реформите, да подкрепи най-засегнатите от тях и крачка по крачка да преодолява различията в равнищата на живот.

Това е моето разбиране и като държавен глава ще стимулирам социалния диалог между държавата, работодателите, синдикатите и гражданските организации за утвърждаване на модерна система за социално партньорство, съвременни трудови отношения и нормални условия на труд. Ще подкрепя по-бързото изграждане на нова пенсионна и здравносиигурителна система.

Ще обръщам особено внимане на развитието на спорта и на физическата култура като условие за здравето и престижа на нацията.

Моя задача ще бъде грижата за младото поколение. Ще използвам целия си авторитет, за да активизирам разработването и осъществяването на национална стратегия за младежта. Стратегия, която ще даде на младите хора перспектива и увереност за своето бъдеще тук, в България. Стратегия, която ще им възвърне чувството на национално достойнство, гордостта да бъдат граждани на Република България. Стратегия, която ще даде смисъл на техните усилия и ще помогне в осъществяването на техните стремежи. Стратегия, която ще даде възможност на младите хора да се образоват и да се реализират в България и за България.


ДУХОВЕН ЖИВОТ

Духовната криза в нашето общество произтича от загубата на ценностна ориентация. Отхвърляйки старата ценностна система, нито една политическа сила не предложи на нейно място друга. Парите се превърнаха в единствена мярка за успех, а оттук - и за ценност. Това създаде нова йерархия, в която творците се оказаха на дъното. Те изгубиха своя социален престиж не само поради мизерното заплащане на техния труд, но и поради коренно променената оценка на обществото за неговата стойност. Съзнанието за обществена безполезност е по-мъчително от падането на материалните стандарти.

Това състояние е опасно и за запазването и възпроизвеждането на творческия потенциал на нацията. Хората все повече се отдалечават от културата и заместват истинските художествени стойности със субпродукти, а националните духовни идеали - със съмнителни по своето качество представи. Останало без духовна база, обществото ни все по-лесно се поддава на манипулации.

Ще положа всички усилия да обединя твърдите на българската култура около единна стратегия за националната културна политика. За мен това е важна, съществена част от националното съгласие. Това не означава налагане само на един творчески възглед, а свободна конкуренция между широк спектър от естетически концепции, което единствено може да осигури богатството на културата ни.

Ще използвам авторитета на президентската институция за по-бързо и по-адекватно уреждане на нормативната база на културата, което да я направи по-защитена в новите икономически условия.

Изолацията е гибелна за всяка културна традиция. Нашата култура винаги е била лицето на нациятта ни пред света. Нашата култура винаги е отваряла за нас вратите към Европа. Именно затова специална грижа на президентската институция ще бъде развитието на нашата култура и опазването на безценното ни художествено наследство. Защото това е знакът и основата на нашия национален идентитет.

Свободата на вероизповеданията, записана в нашата конституция, ще бъде зорко спазвана. Религия на латински означава "свързвам" и в това изконно значение виждам ролята на всички религиозни институции у нас. Ненамеса, но не и подстрекаване на разединителните процеси се очаква от президентството. В същото време ще използвам своето влияние, за да опазим заедно младежта от вредното влияние на забранените и в развитите страни секти.

Образованието е традиционна ценност за българина. Българската образователна система е доказала своите достойнства през вековете. Като държавен глава ще се противопоставя на всякакви експерименти с образованието, натрапвани със съвсем не благородни мотиви.

Качеството на българското образование трябва да бъде гарантирано, авторитетът на българските учители трябва да бъде защитен.

Ще настоявам за възстановяване на механизма за защита на българските патенти в чужбина. Липсата на такава защита днес представлява един от най-сериозните канали за "изтичане" на интелект от България.

Културата е и могъщо средство за постигане на социална, етническа и верска толерантност, която винаги е отличавала българина. Обащата ни култура ще бъде гаранция за нашия съвместен път като цялостна нация.

Ще се стремя към създаване на атмосфера за мотивиране на интелектуалния потенциал на нацията за най-активно участие в промените. Всяко разумно предложение, всеки непредубеден ум, всяко добронамерено интелектуално усилие трябва да бъде насърчавано и използвано в общото усилие за решаването на проблемите, пред които сме изправени.

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНКИ И ГРАЖДАНИ,
Тези общонационални задачи са и опорни точки за национално единение днес. Можем да ги решим само заедно. Това е моето предложение към вас не само като избиратели, а като граждани, от които зависи съдбата на държавата.

Аз поемам моя дял от отговорността. Предоставените от конституцията правомощия на президента не са малки. Стига той искрено да желае да се труди за общото благо и за дългосрочните интереси на нацията. Един активен президент с добри идеи и воля да работи констуктивно може да направи много за страната си.

Виждам своята роля в единението на всичко положително на всеки етап от нашата история, в единениетно на нашето минало, настояще и бъдеще.

Не предлагам нелегитимирани, "нови мнозинства" и съмнителни "нови начала", а ще работя де се сложи край на пагубната традиция всеки път да се започва отначало. Нека да не зачеркваме живота на едно или друго поколение. Нека възродим и развием най-добрите морални добродетели на народа ни, неговите най-добри традиции. Да съединим скъсаните нишки на времето, за да вървим напред.

Виждам своята роля в това да бъда президент на всички български граждани.

Задачата на президента не е да осигурява господството на една политическа сила над останалите, а да помага за намирането на общи виждания по главните цели на нацията. Не призовавам да изоставим политическите си различия. Различните политически идеи са богатство, от което не трябва да се отказваме. Аз не се отричам от политическите си корени. Защото не мога да се отрека нито от себе си, нито от родителите си. Но ще бъда президент не на една партия, а на България. Президент, който не противопоставя българи на българи, който не служи на една или друга класа, група, религиозна или етническа общност, а търси мостовете между тях; президент, който следва мъдростта на строителите на модерна България "Съединението прави силата".

Обръщам се към всички български граждани, на които са присърце демократичното устройство на България, усилията за нейното модернизиране, толерантността и диалогът между разномислещите;

към всички, които със своя труд и инициатива в града и на село полагат основите на по-доброто бъдеще на страната;

към всички, които днес живеят трудно, особено към безработните, към пенсионерите, към младежите;

към интелигенцията, която въпреки тежките условия крепи духовността на българския народ;

към лекарите и учителите, в чиито ръце са здравето и бъдещето на нацията;

към всички, които се грижат за сигурността на България.

Заедно за България е повелята към всички, които желаем да осигурим вътрешната и външната стабилност на България, да доведем докрай реформите, да възвърнем достойнството на личността и самочувствието на нацията.

България е прекалено малка, за да я делим, и достатъчно голяма, за да ни побере всички.

Бъдещето на всеки от нас зависи от всички нас.

Заедно имаме сили да го създадем.

Заедно - за България!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ НА ВЕЧНИЯ ПЪТ, ПРИЕТА ПРИ ОСНОВАВАНЕТО НА ПАРТИЯТА НА 21 ДЕКЕМВРИ 1995 Г. В СОФИЯ


Преломен момент в "мръсните празници" е 14 декември 1989 г. Тогава за миг конците да бъдат изпуснати. Но сценаристите вече са убедени, че системата им е сработила. С активното участие на Ж.Желев, Р.Воденичаров, "Сава" и "Павлов" мюсюлманите в България са отбити от СДС. Така е оформена "Светата троица" - БСП, СДС и Движението за права и свободи /ДПС/. Българският народ е разделен и конфронтиран на три - червени, сини и мюсюлмани, и пропастта помежду им системно се задълбочава. Спомнете си изявленията на "Павлов": "Смърт на комунизма", "Комунистически свине" и т.н. А от всичко това имаха полза само те - червените босове. С активното участие на все познати ни лица и други, включени по-късно, като Г.Марков - "Николай", и др., от СДС е отбита и интелигенцията, дестабилизира се нефтохимическата и военната промишленост. Само слепец не би разбрал, че Кръстьо Петков /макар и не поп/ и Константин Тренчев са двете лица на Янус. С тяхна помощ е атакувана промишлената интелигенция. Отстранени са от промишлеността инженери-технократи, същевременно е изграден имидж на бездарни партийни мекерета като политически репресирани.

Системата на манипулация и объркване на българина е в пълен ход. Изборите през 1990 г. са спечелени от СДС, но сам Ж.Желев поздравява братята си от БСП за победата. След като бъдещите капиталисти не съумяват да създадат коалиционно правителство в парламента, А.Луканов плаща 250 000 стари лева на К.Тренчев и с негова помощ е изигран целият народ. На "Витошка" номер 18 в един просторен кабинет с широка кръгла маса верни другари от сценария - А.Луканов, А.Лилов, Д.Луджев, В.Вълков, А.Томов, Ст.Малев и др., създават правителството на Д.Попов. В заключение А.Луканов казва: "Е, сега мога да си подам оставката!" Народът възторжено крещи, а всъщност е изигран. А.Луканов най-после може да се оттегли на спокойствие. Но дали ще си получи плащането за добре изиграната роля? Той не е Кошлуков, не е Дертлиев, не е К.Тренчев. Все пак в БСП, макар и капиталистическа партия, са влезли и много комунисти? Така започва и разбиването на СДС. Силата му в момента е голяма и това нарушава баланса. Под натиска на БСП за президент е предложен и избран Ж.Желев. Той като верен другар предлага за вицепрезидент А.Семерджиев, който поради нарушената процедура не е избран, но формално е обявен за такъв. Кой ще ти обръща внимание на някакви процедури - "демокрация!" Г.Спасов настоява за досиетата - приема се поне за 6-ти отдел. Защо? Защото 6-ти отдел и криминалните са в СДС и ДПС. Правителството на Д.Попов не е обсъждано в парламента. П.Дертлиев и М.Дренчев са унижени. Ст.Ганев, Г.Марков и протежето на ген.Б.Велинов - А.Йорданов, изваждат томахавката. Наивниикът П.Берон е охулен и отстранен от ръководството на СДС. Ив.Костов и Ив.Пушкаров не могат да обяснят кой и къде бе решено те да станат министри. За непопулярните мерки са обвинени те и съответно СДС. А в същото време икономическите групировки набират мощ. Синовете на Мирчо Спасов са "изкупили" голяма част от селскостопанската продукция и я изнасят на безценица. За Турция вървят ТИР след ТИР с телета и агнета. През България агентурата на КГБ прехвърля милиарди рубли, които се превръщат в долари. А в това време вие, братя българи - "сини", "червени" и мюсюлмани, опъвате каиша.

Изборите през 1991 г. са финалът на илюзиите. СДС фактически губи, защото 15 процента от депутатските места са получени от авангарда на БСП - Алтернативна социалистическа партия /АСП/. Срещу формалната власт на СДС са вдигнати и "Подкрепа", и Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/. Останалото е погром на демокрацията и приключване на първата фаза на разграбването на България. В нея помагат и сини, и червени, и православни, и мюсюлмани, и работници, и стопански ръководители. Мъглата е пълна. Червени и сини взаимно се обвиняват за фашисти и убийци, а истинските бандити раздават правосъдие с бухалките на "нашите спортни момчета". Дали и те ще осъзнаят жалката роля, която им е възложена? Дали животът им струва фалшивото самочувствие, което са им напомпали?

В последните президентски избори Ж.Желев е избран с немалките усилия на БСП и СДС. БСП издигна тенденциозно кандидатурите на В.Вълканов и Р.Воденичаров, за да дестабилизира собствения си електорат и да даде рамо на Желев. В последствие умело инспирират и ползват "войните" между институциите. Нищо че страната се руши. В тези събития ДПС показва, че изцяло се ръководи от агенти-марионетки на сценаристите. С тяхна помощ българският народ е опухан като брашнен чувал. Управлението на Л.Беров е най-предателското. Чрез него групировките донатрупват необходимите им средства, за са бъдат готови за бъдещата приватизация. СДС е параван, зад който се подават всички необходими за благоденствието на червените босове закони. А БСП със своето мнозинство е формацията, която ги приема и предоставя за ползване, формалният свян и "дърпането" на петгодишната рижава лисица със стогодишни претенции е само за пред късогледия й и сбъркан електорат. Де факто основното законодателство е дело на БСП. На СДС чрез агентурата в него и около него са пробутани Кодексът на труда и Законът за декомунизацията, но интересно, че мнозинството на Беровото управление не ги отменя. Червените босове активно ги ползват за разчистване на лични сметки. Народе, отвори си очите и виж!

Докога ще крием факта, че БСП е крайно дясна партия, маскирана в червено и крепена от ляв електорат, а СДС е уклончиво лява групировка, обременена от десни идеи. "Омразата" към комунизма в СДС е абстрактна, а за БСП е въпрос на жизнен интерес. Но и в двете формации "посветените" солидарно работят против България и против онези, които не са комунисти, а просто гражданин на тази страна. ДПС е партия на етническа и верска основа, която угажда на чужди на страната сили и работи най-усилено срещу мюсюлманиите. Чрез агентура и продажни елементи земеделците са разбити на хиляди отломки и отново са в услуга на същите сценаристи.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 8 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД "БУЗЛУДЖАНСКОТО ДЕЛО Е НЕОБРАТИМО" /ЧАСТ ЧЕТВЪРТТА/, ОГЛАСЕН ОТ ВЛАДИМИР СПАСОВ - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП И НА НОВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, НА 3 АВГУСТ 1996 ГОДИНА НА ВРЪХ БУЗЛУДЖА


Тя трябваше да се ликвидира. С тази разбойническа мисия на гробокопач на БКП се нагърби универсалният идеолог г-н Александър Лилов. Програмата за разгрома на партията на българския пролетариат отдавна беше подготвяна в задокеански централи на ЦРУ, Мосад и масонските ложи. Унищожаването на БКП беше замаскирано като спасение на партията. Започна се "преименуването", което бе един лицемерен, фарисейски и престъпен акт, съпроводен с поредица от фалшифиикации. Името на БСП не съответстваше нито на устава, нито на програмата на БКП. Партията беше разгромена финансово, технически и имуществено. Отнети й бяха символите, червената бюлетина. Лишена беше от достъп до средствата за масова информация. БСП стана партия на предателството, на разгрома, на реставрацията на капитализма, на фашизма и на монархията. Тя има за цел да усмирява угнетените народни маси, понесли социалната тежест на прехода, което ще рече - понесли глада, мизерията и нищетата, за да се създава класата на експлоататорите, на бизнесмените, на милионерите, на банкерите и на милиардерите. БСП се отказа от марксизма-ленинизма, прие половинчата програма с обща фразеология, провежда съюз със СДС, печелеше изборите с излъгания ляв електорат и го предаваше на десния вандализъм. Успехите на монархофашистката контрареволюция не закъсняха. Вътрешното и световното мракобесие, превърнали в стратегия, тактика и практика антикомунизма, разрушаваха с човешко умопомрачение всичко, сътворено при условията на народната власт. Картината е ясна. Ръждасяла промишленост, тревясало селско стопанство, зеещи зидини на модерни животновъдни ферми, ръждясали железници, грохнал автотранспорт, овехтяла енергетика, пресъхнали язовири и водоеми, разбити пътища, комуниикации, огладнели ученици, студенти и войници, безпътно платено образование и медицинска помощ, захвърлени култура, наука и изкуство, безработица, примитивизъм, дървено рало, глад, скъпотия и безнадеждност, износ на национална независимост, вместо износ на национален труд. Разграбването на държавното имущество продължава. Избледняване на политическите цветове. Рекордно висока смъртност, рекордно ниска раждаемост. Ето това са сигурните предпоставки за гибелта на нацията ни. Ето това е целта на десетоноемврийските ревизионистични помияри. Те не успяха бузлуджанската Орлица да сломят. Криви излязоха сметките на ренегатите и предателите. Голямата политическа ненавист отдавна ги беше лишила от желязна логика и диалектическо мислене. Така ли се унищожава комунистическа партия, партия на работническата класа, на пролетаризираното селячество и на предана на делото на човешкия прогрес интелектуална мисъл? Да унищожат такава партия, това значи да се унищожи една класа, класа творец на човешки блага. Това значи да се унищожи цялото общество, включително и господата от експлоататорското общество, защото няма да има кого да унижават и да експлоатират. Орлицата макар и с временно прекършети криле си остана Орлица. По примера на Димитър Благоев - Дядото, смели и самоотвержени комунисти приютиха Орлицата край село Голям Върбовник, Дупнишко, на 25 март 1990 г. и тя отново размаха криле и отново застана пред Бурята. Петнадесетият конгрес на БКП се състоя на 3 и 4 ноември 1990 г. в Панагюрище. Там се събра и се формира предаденият разбит полк на БКП. Историческият 16-ти конгрес на БКП, състоял се на 4 и 5 ноември 1994 г. в с.Ковачевци, Радомирска околия. Конгресът прие окончателно програмата на БКП. Това е програма на реалното развитие на партията, очистена от фалша и предателството, даваща реална оценка на изминатия път от столетницата, беше направена реална оценка на обстановката, беше осъдена предателската роля на висшия ешелон на ревизионизма, на ренегатите и предателите, които се оказаха троянски коне на ЦРУ, беше заявено ясно, категорично и недвусмислено, че БКП и трудовият български народ ще продължат строителството на социализма като първа фаза на омунизма. Шестнадесетият конгрес на БКП показа висока политическа зрялост, потвърди пълното морално и политическо единство, за броени минути нанесе смъртоносен удар на предателите и на лакеите на БСП, пресече пътя на готвения от тях преврат в БКП и постави началото на решителен отпор на реставрацията на дивия, варварски и пещерен уродлив капитализъм. Очерта пътя от прехода от реставрирания и убийствен за нацията ни капитализъм към всичко хубаво и прогресивно от социализма. Конгресът направи болшевишка оценка на състоянието в света, очерта главните насоки и тенденции в развитието на света.

Анализът показа, че социалният двубой между комунизма и капитализма има ясно изразен планетарен характер, направи характеристика на американския планетарен империализъм и на компрадорската продажна буржоазия в останалите страни. За първи път на свой конгрес БКП даде безкомпромисна, точна и вярна оценка на главните политически сили у нас, което те отбягват да признаят, но водят антинародна политика, която по нищо не се различава от политиката на БСП и СДС. Почти всички са супердесни партии. Такива партии са БСП, СДС, Радикалдемократическата партия /РДП/, Демократическата партия /ДП/, Българският земеделски народен съюз /БЗНС/, Българската социалдемократическа партия /БСДП/ на Дертлиев и на Куртев, Българският бизнесблок /БББ/, ДПС и всички техни марионетки.

Конгресът потвърди верността на БКП към марксизма-ленинизма и постановката на В.И.Ленин, че революцията побеждава даже и когато е разгромена. Животът стократно доказа тази мисъл. Ренегатите не успяха през 1990 г. да погребат БКП. По-скоро погребение за БКП не може да има. БКП ще живее, докато съществува България като държава и българският народ като народ. Погребение ще има за ренегатите и за предателите. БКП в изборите на 18 декември 1994 г. показа, че тя е най-решаващата опозиционна сила, и ако БСП не беше заграбила незаконно и насила основния ни символ - червената бюлетина, БКП щеше да заеме законно своето място в Народното събрание и със своята ясна и принципна позиция щеше да внесе реалност и сталбилизация.

Днес ние, наследниците на основоположниците на партията, събрани на това историческо място, смело и категорично заявяваме, че възможностите на антикомунистическата контрареволюция в световен мащаб са окончателно изчерпани. Международното мракобесие в продължение на цяло столетие, подготвящо нашия разгром. Днес над двеста партии и движения, изкуствено създадени от предателите и от слугите на империализма, с единствената цел да държат в заблуда и измама комунистите и симпатизантите да не могат да се ориентират коя е истинската комунистическа партия и по този начин да извличат дивиденти те. Ръководителите направиха това и с БЗНС. ЦРУ спусна свои парашутисти в БСП, в БЗНС и изпратиха за свой мисионер и човек, който се срамува от собственото си име. Той е един от активните създатели на СДС. Той живее и действа и сега с американизираното си име Жорж. Ръководството на БСП създаде бекапета с представки, с наставки и с междуставки като свои марионетки за борба против БКП. Тези запъртъци нямат нито свян, нито чест, нито морал в антикомунистическата си истерия. Те нанесоха сериозен удар на БКП в изборите за местни органи на властта през 1995 г. Те агитираха комунистите да гласуват за представителите на БСП. Стратегът на БСП г-н Александър Лилов нареди на свои марионетки, без да са членове на БКП, на 30 септември 1995 г. да проведат извънреден конгрес на БКП, да изключат генералния секретар от БКП, да го снемат като генерален секретар, да изключат целия състав на ЦК и да се самообявят за ръководители на БКП. Даже се стигна дотам, че господин Александър Паунов, самообявил се за първи секретар на ЦК на БКП, е имал нахалството да подаде документи във фирменото отделение /ФО/ на Софийски градски съд /СГС/ за заграбване на ръководството на БКП. Още по-голям е позорът за предателите, които са наредили на съдебния състав да не допуснат в съдебното заседание легитимното ръководство на БКП. Те са предполагали, че по стар авторитарно-фашистки начин ще се разпореждат на съдебните органи за извършване на беззакония. Времената сега са други. Това господин Лилов все още не иска да разбере. Той действа и сега с калъчката, както това правеше, когато беше секретар по идеологическата работа на БКП по времето на ревизионистичния период. Днес всички фантомни партии пригласят на ренегатите и на предателите в реставрирането на капитализма.

Ние като български комунисти се гордеем, че макар и като малка страна сме дали голям принос в развитието на комунистическото движение в света. Гордеем се, че основателят на Орлицата БКП е основател и на коомпартията на руските комунисти. Гордеем се, че той е най-големият и последователен марксист в света след К.Маркс и Фр.Енгелс. Не случайно трима българи застават като ръководители на Коминтерна. Пак по инициатива на Орлицата от Бузлуджа на 4 и 5 ноември 1995 г. в нашата столица се учреди новият коминтерн като продължител на Третия коминтерн и на Коминформбюро. Не случайно София е седалище на Коминтерна, а генералният секретар на БКП бе единодушно избран и за генерален секретар на новия Комунистически интернационал.

/Пресслужба "Куриер"/

 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 6 октомври 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова, Нина Гаврилова - деж. ред.
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.