7 юли 1994


София, 7 юли 1994 година
Брой 131 /1176/


София, 7 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - "С ДВОИЧНА И ТРОИЧНА СИСТЕМА В НАИМЕНОВАНИЯТА НА НОВООБРАЗУВАНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ КОМУНИСТИТЕ ОБЕЗГЛАВИХА РЕАЛНАТА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ОПОЗИЦИЯ", ПРЕДОСТАВЕН НА РЕДАКЦИЯТА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НДП ПЕТЪР ГОГОВ.


През периода 1989-1991 г., а и след президентските избори /до края на 1992 г. - общо за 3 години "антикомунизъм”/ управляващите ПСЕВДОДЕМОКРАТИ от законодателната, изпълнителната и съдебна власт НЕ РАЗГРАДИХА и НЕ ЛИКВИДИРАХА на цялата територия на България структурите на 60-70-хилядната армия на Държавна сигурност /ДС/, която чрез своите най-фанатично предани агенти-провокатори /от майор нагоре, а майор при комунистите не се става случайно/ успя да отстрани от участие във Великото народно събрание /ВНС/, президентството и 36-то Обикновено народно събрание /ОНС/ представителите на реалната антикомунистическа опозиция.

Още през 1989 г. и 1990 г. бяха информационно /масмедийно/ оплюти като фашисти и антидемократи или отстранени от достъп до радиото и до телевизията всички пряко репресирани от комунистите личности, които БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ от ДС се осмелиха ДА ВЪЗСТАНОВЯТ демократичните, земеделските и националнопатриотичните движения и партии, активно действали в българския обществено-политически живот преди унищожаването им от кървавия комунистически преврат - 9 септември 1944 г.

Днес в България неокомунизмът е вече реалност!... Висшата комунистическа номенклатура, агентите-кръволоци от ДС и членовете на семействата и родовете им или техни подставени лица "СА ЕЛИТЪТ" на банково-финансовия, акционерен, застрахователен, хотелиерски и промишлен капитал в България!

Дойде времето да бъде задействана и неотработената досега агентура на ДС и на Българската социалистическа партия /БСП/ /златната младеж на Тодор Живков - бившият комсомолски актив/, която за начало на своята дейност през периода 1993 г. - 1994 г. постави двоичната си атака срещу Партия Либерален конгрес с председател не някакъв си "безпартиен” социалистически интелигент, а репресирания и инквизиран от комунистическата съдебна и полицейска система г-н Янко Янков. Атаката, която провеждат структурите на 2-те "основни” политически сили БСП и Съюза на демократичните сили /СДС/ чрез определени /вече известни и на българския народ/ лица срещу Партия Либерален конгрес, не е от вчера!...

ДС и Българската комунистическа партия /БКП/ още през 1990 г. успяха да дублират и да мултиплицират с подобни наименования /абревиатури/ всички реално опозиционни партии, които бяха регистрирани от пряко репресирани от комунистическата тоталитарна власт антикомунисти. Имаме предвид многобройните Независими дружества за защита правата на човека - /НДЗПЧ/ /създадени много месеци, дори години след учредяването на първото НДЗПЧ - 16 януари 1988 г., от г-н Илия Минев/, за да вкарат г-н Минев в безсмислени политически и организационни единоборства с манипулирани от ДС председатели-двойници на новоучредените НДЗПЧ-та.

Ще припомним на читателите на бюлетина на БТА - Пресслужба "КУРИЕР", че на 10 октомври 1990 г. почина възстановителят на БЗНС "Врабча-1" г-н Страхил Гичев. Веднага агентурата на ДС в лицето на 2-3 души се опита да оглави БЗНС "Врабча-1”, но избраният нов секретар на организацията г-н Цанко Станоев успя да овладее положението и подставените лица бяха принудени с малки промени в абревиатурата на БЗНС "Врабча-1" и с помощта на неразградената комунистическа съдебна система да регистрират три "Врабча" - впоследствие останаха две.

Не в по-добро положение е и Българският национален съюз /БНС/ "Нова демокрация", чийто лидер г-н Иван Лазаров, съден от комунистите като горянин и привърженик на монархията, вече 3-4 години политически крета с организацията си. А днес новите "горяни"-републиканци - комунистическите гурели от Гражданско обединение за републиката /ГОР/ и вожда им Александър Томов /собственикът на Фондация "21 век" с 2 000 000 долара капитал, така съобщи в. "Новинар" миналата година/, без да имат някакви материални и масмедийни проблеми, не само че не ги преследват и съдят за "антидържавна дейност" като "горяни", ами им се предоставя възможността най-безочливо и най-безотговорно отново да предлагат на българския избирател поредната си политическа измама: коалиция с девалвиралите прокомунистически организацийки на П. Дертлиев, Ал. Каракачанов, П. Симеонов и т.н. - новия вариант на мъртвородения в края на 1992 г. Български демократически център /БДЦ/... С една дума, и г-н Иван Лазаров стана жертва на йезуитските многопосочни действия /този път на "горяните"-републиканци/ за политическо рекрутиране на реалната опозиция, изработвани прилежно и безпощадно от стратегическия политически център на БКП, създаден и оглавен от комуниста-болшевик Александър Лилов - идеолог на "демократичния" социализъм в България.

В общ план на гореизложените от нас факти не е трудно да се досетим защо на 17 февруари 1994 г. БТА съвсем "внимателно”, "интелигентно" и "неангажирано" лансира следното изречение: "... Изглежда, че на Раковски 134 се връщат към формулата: "Либерален конгрес отново в СДС, но без Янко Янков"... и, забележете, няма ги думите председател или г-н пред името на г-н Янко Янков, а изданията на БТА се получават и се четат от по-голямата част от господата посланици на легациите в София и от най-популярните информационни агенции на страните, които имат трайни стратегически интереси към най-важната геополитическа точка на Балканите - България.

След тази публикация последва и статия от г-жа Елизабет Дафинова във в. "Стандарт" от 24 февруари 1994 г., а и баш демократите от в. "Демокрация" не закъсняха и публикуваха на 5 април 1994 г. своето мнение: "Янко Янков узурпира Партия Либерален конгрес".

В края на м.април 1994 г. за нас, Независимите Демократи от Независима Демократическа Партия /НДП/, беше ясно: Партия Либерален конгрес /ПЛК/ с председател г-н Янко Янков е на мушката на действителните узурпатори на антикомунистическата идея в лицето на умело подбрани социалистически "интелектуалци", представящи се днес за "дисиденти", които са близали ръчичките на комунистите за заплата и оцеляване, и на разни политически дебили, на които българският народ и избиратели имат удоволствието да се възхищават и наслаждават вече 5 години...

С една дума, БКП/БСП и СДС, и подопечните им множество партии и коалиции са готови да кажат: ДА! Нека съществува Партия Либерален конгрес, но без г-н Янко Янков; ДА! Нека съществува Независимата Демократична Партия - НДП, но без г-н Петър Гогов; ДА! Нека съществува НДЗПЧ, но без г-н Илия Минев, и т.н., защото личности с политически морал, воля и характер не са само заплаха за парите и имотите на комунистите, а и за лицата, пробутани от висшия ешелон на БКП и информационно утвърдени от западните масмедии в демократичния процес чрез ПРОКОМУНИСТИЧЕСКАТА КОАЛИЦИЯ СДС, чийто първи Координационен съвет изцяло бе формиран под диригентската палка на ДС и на БКП!...

Логиката на отминали важни исторически събития показва и доказва, че обикновено премахването на какъвто и да е главен противник от икономическия или политическия живот винаги се последва от акт на отстраняване и на тези, които са се солидаризирали с него или прикрито са му помагали.

Конструираната и наложена от КГБ, ДС и БКП, а впоследствие одобрена и от посланиците на по-главните западни държави: Франция, Америка и Англия "антикомунистическа" опозиция през последните 5 години извърши спрямо България и народа ни непростими 3 /три/ държавнополитически престъпления:

1. Разни социалистически интелектуалци - "дисиденти", си позволиха да седнат на "Кръгла маса" с комунистите-терористи да преговарят? ... Нима след Втората световна война някой е преговарял с националсоциалистите?... Кой им разреши или упълномощи тези политически недоносчета да разговарят с корумпирани до мозъка на костите БКП-"политици", без редом с тях да присъстват пряко репресираните от комунистите личности като: г-н Илия Минев /НДЗПЧ/; г-н Страхил Гичев /лека му пръст/, секретар на БЗНС "Врабча-1" - понастоящем делото му продължава г-н Цанко Станоев; г-н Петър Гогов, председател на Независимата Демократична Партия - НДП; г-н Константин Часовникаров, днешния възстановител на движението Български национални легиони /БНЛ/, а и без оцелелите и непродали се личности от организациите ВМРО, "Отец Паисий", "Ивайло" и т.н. А колкото до председателя на ПЛК г-н Янко Янков, ДС и БКП си направиха сметката, че, изолиран в СДС от изброените организации, ще му приложат една по-витиевата стратегия на опитомяване или отстраняване, която ние сме сигурни, че ще се провали, защото г-н Янко Янков не е сам!...

Убедени сме, че не само Независимата Демократична Партия - НДП, ще го подкрепи!... Не е възможно някакъв си Юлиян Коцев и някакъв си Иван Вечерников с някакви си и сие политически интриганти върху страданията и тормоза, изтърпени от г-н Янко Янков, да успеят да задоволят своите апетити за лидерство и депутатстване с усложливо пълзене пред двете "основни" политически сили БСП и СДС, които по своята същност са "Двуликият Бог Янус" на Неокомунизма в България.

2. Повечето от лицата /имената им са известни/, преговаряли с комунистите на "Кръглата маса", активно и раболепно участваха в акта на приемане и утвърждаване на неокомунистическата републиканска конституция - 12 юли 1991 г., която тържествено отпразнуваха с шампанско и прокомунистически хвалебствени слова за великите си "демократични дела"..., вместо да възстановят Търновската конституция, както обещаваха на народа през 1989-1990 г.

3. Депутатите от 36-то ОНС гласуваха и приеха Закон за земята и Закон за приватизацията, без да бъде завършена В ПЪЛЕН РАЗМЕР реституцията на заграбения, окраден или разпилян от комунистите национализиран банков капитал, движимо и недвижимо имущество на собствениците им. Досега няма нито един собственик /или наследниците му/ на банков или на промишлен капитал /завод, фабрика, склад, мелница и др./, на който да му е реституирана собствеността В ПЪЛНИЯ Й РАЗМЕР, такава, каквато е била национализирана!... Да не говорим за пропуснатите ползи през изминалите 50 години от експлоатацията и разпиляването на собствеността им... Колкото до връщането на национализираната земя в реални граници на собствениците й, то техните материални разходи по СОБСТВЕНАТА ИМ ЗЕМЯ и НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ от същността и начина на прилагане на Закона за земята, ще продължава да расте и след 5-те години "демократизация"!... Новата финансова, имотна и земевладелческа класа ще бъдат отново комунистите... и СДС има определени заслуги да бъде така...

За лицата, участвали при изработването на законите, актовете и указите, с помощта на които през изминалите 5 години се извършиха изброените от нас 3 /три/ невъобразими държавнополитически престъпления, не може да има прошка и пощада!..: Те са готови за затвора и ако не бъдат поставени зад решетките до 2-3 години, времето и българският народ ще ги осъди така, както днес осъдихме комунистическата идеология и тези, които я наложиха с кървав терор - Георги Димитров /известен като Гошо Мастиката или Гошо Тарабата/ и предвожданата от него банда от "шамани на социализма"!

Ние, насилствено поставените в затворите и в лагерите на комунистите, не искаме да ни се плаща за изтърпените мъчения и тормоз, макар че някои се надяват, че с някакви си 50 или 100 хил.лв. ще могат да изтрият сълзите и страданията на близките ни или да променят убежденията ни - да ни купят. Ние, действителните антикомунисти, си имаме своите човешки слабости и грешки, но те са 100 пъти по-малки от тези на политическите ВЪЖЕИГРАЧИ, които като депутати от юни 1990 г. до този момент лъжат, крадат и мамят българския народ с някакъв си псевдоантикомунизъм. Тежко на децата и внуците на тези, които с бюлетина в ръка /3 пъти досега/ пред избирателните урни играха, митингуваха и гласуваха по свирката им...

Ние, пряко репресираните, знаем какво представлява българският комунист: умира, но престъпленията си не признава; ако трябва, той и България ще продаде, но ограбените пари и заграбените имоти никога няма да върне; разсипа морално и материално българския народ и го превърна в ЦИГАНО-ТУРКЛАНДСКИ, но за своите деца и внуци комунистите се погрижиха в България или някъде из Европа да имат топло местенце.

Изразените дотук становища на Политическия екип на Независимата Демократична Партия - НДП, не са апология на председателя на ПЛК г-н Янко Янков!...

Той е достатъчно образован и волеви мъж, за да се справи със ситуацията, която умишлено му е подготвяна от години. Г-н Янков има Координационен съвет, устав и вестник, които са напълно достатъчни фактори за решаването на каквито и да са проблеми, възникнали в ПЛК.

Българският народ досега НЕ ПОЖЕЛА да разбере, че единствено с пряко репресираните от комунистите политици, за които писахме по-горе, могат да бъдат решени проблемите на България и народа ни, а не с такива новоизлюпени "демократи-антикомунисти" като: Иван Славков - шамана на партия "Напред България" /опит за дублиране на патриотичното движение Български национални легиони/, Христо Иванов - главатар на Национален съюз "Демократична България" /този пък кой е?/, Юлиян Коцев - председател на някаква си нова Партия Либерален конгрес в СДС, и подобните им, с които комунистическите масмедии отново умопобъркват българския избирател. С такива "политици" НЕ МОЖЕ и НЯМА ДА ИМА просперираща България!... Ще има неокомунистическа имотно и финансово обезпечена мафия със свои платени представители - социалисти, либерали, социалдемократи и т.н. в Народното събрание /минимум 50%/, //////а българите, които са с нормално съзнание за народ и държава/////// чрез тези платени "леви" депутати, ще бъдат на неокомунистите роби!...

Политическият екип на Независимата Демократична Партия - НДП, се надява, че членовете на КС на ПЛК ще имат достатъчно сили и обществен морал, за да се справят с тези "пупавци" /по Йордан Радичков*/ Юлиан Коцев, Иван Вечерников и последвалите ги лумпени.

Ние, подписалите този обществено-политически анализ, изразяваме чрез него В НАЙ-ОБЩИ ЛИНИИ нашия поглед върху "демократичните" събития, които ни предложиха 2-те "основни" политически сили БСП /комунисти/ и СДС /предатели/, и обявяваме официално нашето становище, че за нас Партия Либерален конгрес е тази, чийто председател е г-н Янко Янков.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКИП НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/:
Петър Гогов, Трифон Силяновски,
Георги Кацарски, Веселин Бончев,
Ив. Ланджев, Ирена Закова - Багира,
Б. Константинов.

София, 16 юни 1994 г.

* Пупавец шопите наричат папуняка - малка птица, която паразитира около другите видове птици, като ги прогонва от местообиталищата им, разпръсвайки отвратителната миризма на фекалиите си.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА МОНАРХИЧЕСКИЯ КЛУБ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ КЛУБ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КЪМ ВСИЧКИ МОНАРХИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ.


Ръководени от идеята "Един цар, един народ, една монархическа организация", от името на Монархическия клуб към Националния клуб за демокрация /НКД/ в Съюза на демократичните сили /СДС/ ви призоваваме към обединение в рамките на НКД като Национално монархическо движение.

Нашият цар - Н.В. Симеон II, желае обединение на всички искрени монархисти, желаят го и всички, които осъзнават, че сега само той може да обедини народа ни и спаси България от гибелта, към която е тласната.

Като крайна, макар и не непосредствена актуална цел на движението трябва да бъде обявяване за невалиден референдумът за монархия или република от 1946 г. и за възстановяване на Търновската конституция със съответното осъвременяване. Това ще бъде мотото на нашето обединение.

Единствената политическа формация, която сега може да осъществи това, е Съюзът на демократичните сили. Той трябва да обедини всички антикомунистически сили, за да спечели предстоящите парламентарни избори с необходимото мнозинство за създаване на авторитетна власт.

София, 5 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ /ЧАСТ ВТОРА/ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МЛАДЕЖКАТА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ МАРТИН ИВАНОВ ПО ПОВОД НА ВТОРИЯ КОНГРЕСНА ОРГАНИЗАЦИЯТА /11-12 ЮНИ 1994 Г., ВАРНА/.


Проблемите се проявиха и в някои напрежения в самото ръководство на федерацията. Заместник-председателят ни - Николай Добрев, след месеци, меко казано, пасивност, без да уведоми Изпълнителния съвет /ИС/ постъпи като член на друга политическа организация. Това автоматически го изключваше от редовете на МРДФ. Но тъй като подобна процедура не бе предвидена в прекалено демократичния ни устав, Изпълнителният съвет взе решение на 1 юни 1993 г. да замрази участието му в съвета, препотвърдено по статута ни от свикания на 19 юни 1993 г. Федеративен координационен съвет /ФКС/. На него г-н Добрев бе обявен за самоизключил се. От петчленния състав на ИС обаче оставаха само трима души, като още през 1992 г. Михаил Миховски бе помолил да бъде освободен поради избирането му в ръководството на Националната студентска конфедерация. Ето защо ФКС трябваше да попълни двете ваканции чрез кооптирането на Милан Джорнилов и Росица Панова. По-късното участие на Н. Добрев като главно действащо лице в кампанията срещу последната стачка на студенти и преподаватели само показа навременността на това ни решение.

Проблеми имаше и във връзка със свикването на федеративните координационни съвети, но слава Богу, те бяха само от финансово естество, поради което ФКС се свика само два пъти. Това е причината и за отлагането на втория ни редовен конгрес с почти една година. Въпреки хроничния недостиг на пари обаче успяхме да регистрираме МРДФ, да проведем петте семинара, за които вече стана дума. С помощта на основния ни спомоществовател г-н Георги Проданов половин година пловдивският ни клуб издава бюлетин на организацията под името "Либерален преглед".

Паричните си проблеми преодолявахме и чрез помощта на ръководството на Радикалдемократическата партия. С г-н Милан Джорнилов сме посетили близо две трети от всички местни структури на партията, използвайки пътуванията на членове на Изпълнителния комитет /ИК/ или на депутати. При тези обиколки ние успяхме да изградим младежки ядра или цели клубове, разширявайки мрежата на федерацията до сегашните й размери от над четиридесет местни структури. Наши представители участваха във всички събития от живота на Радикалдемократическата партия /РДП/. С усилие и постоянство успяхме да разсеем почти напълно в страната представата за нас като за "син комсомол". С течение на времето това се изживя и на XXV конгрес на партията наложихме в преходните разпоредби текст, включващ един представител на МРДФ в ИК и двама в Националния политически съвет /НПС/ на РДП. Този принцип се прилага и по отношение на останалите партийни тела - регионалните, градските съвети, местните организации.

Тези две години бяха много важни за международната ни дейност. След многократно изпращане на молби за членство отново с финансовата подкрепа на Г. Проданов в края на 1992 г. успях да замина в Брюксел и да установя връзки с председателката Имке Рьобкен и със секретаря Ян Бейърс на Международната федерация на либералната и радикалната младеж /ИФЛРИ/. Срещнах се и с представители на либералите от двете белгийски области Фландрия и Валония. През септември 1993 г. присъствах на конгреса на Jungeliberale от ФРГ, а през ноември 1993 г. - на словашкия Алианс на демократите.

МРДФ бе представена на големия симпозиум, организиран от ИФЛРИ в Будапеща в края на 1993 г. - "Четири години свобода", а с Росица Панджарова и с Георги Манов участвахме в семинара за млади политически лидери, организиран от Съвета на Европа. През юли 1994 г. предстои отдавна подготвяната среща с младите немски либерали във Велико Търново, която ще ни открие окончателно вратите за получаване на пълноправно членство в ИФЛРИ на конгреса на организацията в Любляна през 1994 г. В разстояние на две години ние създадохме добри връзки с младите либерали от Германия, Дания, Финландия, Румъния, Словакия, Филипините, Мексико, Италия и др.

Членове на ИС участваха и в конференцията, посветена на Тодор Г. Влайков в Пирдоп, в сесията по повод 140-годишнината от рождението на Стефан Стамболов, в конференцията по проблемите на македонизма и в тържествата по случай годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на Предела и в Горна Джумая. Заедно с Милан Джорнилов бяхме сред инициаторите за създаване на Младежки евроатлантически комитет, в който се включиха много членове на МРДФ, подкрепящи бързото инкорпориране на страната ни в НАТО и в европейските структури за сигурност.

След месеците на сравнителна пасивност през тази пролет настъпи оживление в редовете на федерацията. Проведохме ФКС в Цигов чарк и работна среща в Габрово, на които обсъдихме перспективите пред Младежката радикалдемократическа федерация /МРДФ/ и техническите въпроси около организирането на конгреса ни. Много местни клубове излязоха от летаргията си. За пример могат да служат клоновете ни в Габрово, в Русе, в Пазарджик, в Търново и др. Направиха се опити за изпращане на специализация в Европейския парламент и в Съвета на Европа на Евелина Пеева от клуба ни в Габрово. Това ми дава правото да се надявам, че след този конгрес МРДФ ще успее да доразвие своя потенциал и да работи за формирането на едно либерално съзнание и светоусещане сред, за съжаление, доста апатичната българска младеж.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ТРЕТА/ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ОТНОШЕНИЯТА С БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ПО ВЪПРОСА ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОГРАМА НА БКП.


Николай Христов през 1991 г. беше секретар по организационните въпроси в окръжния комитет на Българската комунистическа партия /БКП/ в Сливен, внедрен от Българската социалистическа партия /БСП/, който злоупотреби с членски внос и със суми от в. "Комунистическо дело", за което е изключен от БКП. Той ни лъжеше и заблуждаваше, че е създал РМС. Таков нещо няма. Тези фалшификатори, черноборсаджии и спекуланти създават бекапета с представки и наставки с единствената цел да разединяват и да заблуждават комунистите, които не могат да разберат коя е истинската БКП. Ръководството на Висшия съвет /ВС/ на БСП прибягна до друга маневра: с хора от БКП/м/ и на Обединена българска комунистическа партия /ОБКП/ проведоха конгреси в Пловдив и в Горна Оряховица и създадоха нова изгъзица, която нарекоха БЕКП, в която назначиха за съпредседатели Стефан Пешков от Тръстеник, Румен Калоферов и Атанас Василев от Пловдив, изключени от БКП като внедрени агент-провокатори от БСП. С тази незавидна роля се занимават Пенка Бенковска и Илия Златев.

През 1991 г. Централния комитет /ЦК/ на БКП прави девет писмени предложения до Ал. Лилов за създаване на Обединен ляв народен фронт против настъплението на монархофашизма, против реставрацията на капитализма и против фашистката контрареволюция. Ал. Лилов пази гробно мълчание и създава предизборен съюз с десни и християнски женски партии и движения.

На 25.3.1992 г. в апартамента на Славчо Георгиев на ул. "Хр. Ботев" N 87, София, се състоя среща на Владимир Спасов с Владимир Топенчаров и Мария Йосифова от ВС на БСП, на която се разбира, че БСП не е лява партия. Тя няма нищо общо с марксизма-ленинизма, стои надясно от центъра и никога няма да прави какъвто и да било съюз с БКП. Владимир Топенчаров обещава за всички решения на ВС на БСП да уведомяват БКП, но и тези обещания остават в апартамента на Сл. Георгиев. От 14 май 1992 г. до 13 май 1994 г. ЦК на БКП направи 12 писмени предложения до Жан Виденов, председател на ВС на БСП, за създаване на Съюз на левите сили, но не получихме нито писмен, нито устен отговор.

Защо ръководството на БСП мълчи и не отговори на предложенията ни? Причините са следните:

- на 14-я конгрес на БКП Лилов, Луканов, Петър Младенов, Добри Джуров и др. се отказаха от Ленин и ленинизма;

- на I /39-и/ конгрес на БСП се отказаха от марксизма и приеха бернщайнианството, теорията на Вили Брандт, Митеран и Янко Сакъзов;

- БСП е партия на бившата живковистко-лиловистка номенклатура, която е открила у нас и в чужбина над 64 000 предимно търговски фирми, но нито една производствена. Това е партия на черноборсаджии, спекуланти, наркотрафиканти, рекетьори, сводници, далавераджии, днешни милионери - утрешни милиардери;

- Ал. Лилов след 3.4.1990 г. е дал нареждане до всички структури на БСП да унищожат партийните досиета на комунистите, с което е целял да заличи едновековната дейност на БКП;

- Лилов е дал нареждане да се дадат от партийните кабинети и библиотеки на "Вторични суровини" произведенията на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Георги Димитров. По този разбойнически начин е унищожена почти цялата марксистко-ленинска литература за милиони левове;

- подпалването на Партийния дом е все още пълна мистерия. Още на сутринта след пожара Секретариатът на ЦК на БКП в декларация пред БТА заяви, че този палеж прилича на подпалването на Райхстага в Германия. Стефан Черешаров твърдеше, че когато разгневената профашистка тълпа нахълтала в Партийния дом - там заварили червени барети, които заливали с нафта и подпалвали;

- парламентарната група на БСП изпълнява програмата на Съюза на демократичните сили /СДС/ за пълния разгром на социалистическите завоевания в България. Тяхно общо дело със СДС и Движението за права и свободи /ДПС/ е разгромът на селското стопанство и животновъдството. Бивши номенклатурни председатели на ТКЗС и агрономи са председатели на ликвидационните съвети, които все още грабят и разпродават онова, което е останало;

- правителството на Луканов даде тласък в натрупването чрез спекула и черна борса на капитали в България. Това разбойническо правителство скри стоките, увеличи от 10 до 100 пъти цените им и тогава ги изкара на пазара. Ето по този непочтен начин мафията ограби спестяванията на хората и ги прибра в собствените си джобове. През това време са сключени спекулативни сделки с чужди фирми, в това число и с гръцки, където се изнася желязо, а за услугата тези фирми превеждали 7% от стойността му на високопоставени лица от ВС на БСП.

БСП се страхува от БКП, както дявол от тамян, защото тя казва истината на хората такава, каквато е. БКП е партия на работническата класа, на трудовите селяни, на народната научно-техническа интелигенция. Тя е класова партия и ще отстоява правата на хората на наемния труд. Тя е партия, която ще се бори, ако в предстоящите парламентарни избори народът й гласува доверие и спечели избирателите за пълното благоденствие на народа, който БСП, СДС и ДПС доведоха до просешка тояга, а България до пълна катастрофа.

Ако БКП спечели изборите, ще проведе следните мероприятия:
- Ще отмени всички антинародни и антиконституционни закони, натрапени ни от нелегитимната кръгла маса, създадена от Ал. Лилов, П. Младенов, А. Луканов и Д. Джуров, а така също и от ВНС и от 36-то ОНС, които бяха избрани по престъпен начин.
- Ще възстановим Димитровската конституция от 1947 г.
- Ще сменим парите, с което ще обезвредим спекулативния и черноборсаджийски капитал.
- Ще спрем вноса на стоки, които се произвеждат в България, като тютюневи изделия, алкохолни напитки, плодови сокове, вино, текстилни произведения, обувки и др.
- В България няма да важи никаква чужда валута. Левът ще стане конвертируем.
- Ще въведем държавен монопол върху външната търговия.
- Ще прочистим държавния апарат от корумпирани хора - съда, прокуратурата, следствието, митническите служби, правителството, президентството, Народното събрание, общините.
- Ще забраним на държавни служители и народни представители да участват в разни фирми под каквито и да било закодирани форми. Ще направим пълна ревизия на досегашните такива.
- Лица с двойно гражданство няма да имат право да бъдат ръководители на политически партии, движения и съюзи, да бъдат избирани за народни представители, за президент, за министри, за съветници в президентството, в Министерския съвет, в Министерството на отбраната /МО/, в Министерството на вътрешните работи /МВР/ и в митническите служби.
- Ще възстановим всички пазари, които съществуваха до 10.11.1989 г.
- Ще пуснем на пълни обороти всички предприятия, заводи, комбинати и фабрики, които ще произвеждат стоки само на световно ниво - конкурентоспособни.
- Ще създадем работа за всички и ще ликвидираме безработицата.
- Ще възстановим безплатното образование и медицинското обслужване.
- Лекари, заболекари и аптекари, които имат частни кабинети, те и техните семейства няма да имат право да работят в държавни лечебни заведения, за да се избегне всякаква злоупотреба.
- Ще възстановим всички социални придобивки, които имахме до 10.11.1989 г.
- Ще увеличим спестовните влогове за жилища с толкова пъти, с колкото са увеличени цените на строителството след 10.11.1989 г.
- Ще забраним тротоарната търговия и ще въведем единни цени. Ще премахнем спекулата, черната борса, наркотрафика, рекетьорството, проституцията, изнасилванията, обирите.
- Ще забраним частните охранителни и разузнавателни фирми, където се вършат непочтени далавери.
- Ще гарантираме мирен и спокоен ред чрез създаване на силни и честни органи на народната власт. Ще очистим полицията от престъпни и корумпирани лица.
- Ще увеличим пенсиите и заплатите с толкова пъти, с колкото са увеличени цените след 10.11.1989 г.
- На студентите ще подсигурим общежития и стипендии, за да могат спокойно да усвояват избраната от тях специалност.
- Бившите студентски общежития на 4-и км ще върнем на Софийския университет, на Художествената академия и на ВИФ "Г. Димитров".
- Народното събрание няма да бъде постоянно действащ орган, а ще провежда 3-4 сесии по 1 месец в годината. Народните представители няма да получават заплати. Те ще си получават заплатите, където работят, пенсионерите - пенсиите, а учащите - стипендиите. Те ще получават командировъчни, както всички останали държавни служители, а не както сега.

София, 14 юни 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


16:00:00
07.07.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!