7 юни 1991

СОФИЯ, 7 ЮНИ 1991 ГОДИНА                                                                            БРОЙ 110 /385/

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ ВСИЧКИ СДРУЖЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ В БЪЛГАРИЯ, КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИ ОТ ИМЕТО НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ.


ГРАЖДАНИ И ГРАЖДАНКИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ПОВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДРУГИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОВО СЕ ПОДЕМА ДОБРЕ ПОЗНАТАТА МИНАЛОГОДИШНА КАМПАНИЯ ЗА МЕХАНИЧНО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЗНС-Н.ПЕТКОВ С ПЕТЪРТАНЧЕВСКИЯ ЛЪЖЕЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ, РЪКОВОДЕН СЕГА ОТ ГОСПОДИН В.ВЪЛКОВ. ИМЕНАТА НА УЧАСТНИЦИТЕ В ТАКА НАРЕЧЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКО ЕДИНСТВО СА МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАТИ ОТ МИНАЛОГОДИШНИТЕ ИМ ПРИЗИВИ И ВЪЗВАНИЯ.

ЗА ВСЯКО ЗЕМЕДЕЛСКО СЪРЦЕ, ЗА ВСЯКА ЧЕСТНА ЗЕМЕДЕЛСКА ДУША ДУМИТЕ "ЕДИНЕНИЕ" И "ЕДИНСТВО" СА БЛАГОСЛОВЕНИ И СВЕЩЕНИ.

ДНЕС С ТЕЗИ СКЪПИ ЗА НАС ДУМИ ОТНОВО СЕ СПЕКУЛИРА И КОЩУНСТВА. ЗАЩОТО БЗНС-Н.ПЕТКОВ Е ЗА ЕДИНСТВО НА ВСИЧКИ ЗДРАВИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ И ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА ВРАТИТЕ НА СЪЮЗА НИ СА ОТВОРЕНИ ЗА ХИЛЯДИТЕ ЧЕСТНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ КАЗИОННИЯ СЪЮЗ, НАМЕРИЛИ СВОЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ДОМ В БЗНС-Н.ПЕТКОВ.

ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ОТНОВО СЕ ЗАПОЧВА ШУМОТЕВИЦА НА ТЕМА "ЗЕМЕДЕЛСКО ОБЕДИНЕНИЕ" НА ПРИНЦИПА "ВСИЧКИ В ОБЩИЯ КЮП"? ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСИЧКО ТОВА Е ПРЯКО СВЪРЗАНО В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ С ПРИСТИГАНЕТО В СТРАНАТА НА НЕГОЛЯМА ГРУПА БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТИ ОТ ЗАПАД.

НЕКА ПОМИСЛИМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО - ВЪЗМОЖНО ЛИ Е НАИСТИНА СЛЯПО ОБЕДИНЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕ КОРЕННО, ПОВТАРЯМЕ - КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКВИТО СА БЗНС-Н.ПЕТКОВ И КАЗИОННИЯТ СЪЮЗ.

ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИЯТ "ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ" ЗАЕДНО С БКП УЧАСТВАШЕ В РАЗОРЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДРУГИЯТ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ТОВА РАЗОРЯВАНЕ.

ЦЕЛИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЗНС-Н. ПЕТКОВ И ВЕРНИЯ НА КОМУНИСТИТЕ "БЗНС" БЯХА ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЖЕРТВАТА И ПАЛАЧА.
БЗНС-Н.ПЕТКОВ БЕ И В ЛАГЕРИ И ЗАТВОРИ, А КАЗИОННИЯТ СЪЮЗ БЕ ПОМОЩНИК НА РЕПРЕСИРАЩАТА ГО БКП. КАЗИОННИТЕ МИНИСТРИ НА ПРАВОСЪДИЕТО ИМАТ НЕПОСРЕДСТВЕН ДЯЛ В РЕПРЕСИИТЕ НАД ОСЪДЕНИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ БЗНС-Н.ПЕТКОВ. ПО ЛИЧНО НАРЕЖДАНЕ НА ПЕТЪР ТАНЧЕВ В ПЛЕВЕНСКИЯ ЗАТВОР МНОЗИНА ОТ ТЯХ, ЗА ДА БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ИДЕИТЕ НА СТАМБОЛИЙСКИ, В 1961 Г. БЯХА ЛИШАВАНИ ОТ ВОДА И С ТОВА ПРИНУЖДАВАНИ ДА ПИЯТ ОТ УРИНАТА СИ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ.
СЕГАШНИТЕ ДЕЙЦИ ОТ КАЗИОННИЯ СЪЮЗ СА ОТ АНТУРАЖА НА ПЕТЪР ТАНЧЕВ И СА НЕ СЛУЧАЙНО ЛИЧНО ПОДБИРАНИ ОТ НЕГО. И НЕ САМО ТЕ. ЦЯЛАТА ДНЕШНА НОМЕНКЛАТУРА В КАЗИОННИЯ СЪЮЗ Е ПОЛУЧИЛА ПОСТОВЕТЕ СИ В НЕГО С РАЗРЕШЕНИЕТО И ПО ВОЛЯТА НА БКП. ТЯ ОТХВЪРЛИ СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ДВЕТЕ КОНТАКТНИ ГРУПИ НА 6 АПРИЛ 1990 Г. ЗА ОБЕДИНЕНИЕ И С ТОВА ТЯ ПОТЪПКА РЕШЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЯ СИ КОНГРЕС. ТЪКМО ТАЗИ НОМЕНКЛАТУРА МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗДИГНА КАТО УСЛОВИЕ ЗА ОБЕДИНЯВАНЕТО ИЗЛИЗАНЕТО НА БЗНС-Н.ПЕТКОВ ОТ СДС. ТАКОВА ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА БЗНС-Н. ПЕТКОВ НЕ МОЖЕШЕ ДА ИЗВЪРШИ. ЕТО ЗАЩО ЛЪЖА Е ТВЪРДЕНИЕТО ОТ ИЗЛЪЧЕНОТО СНОЩИ "ВЪЗВАНИЕ" ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, ЧЕ КАЗИОННАТА НОМЕНКЛАТУРА СЕ БИЛА "ИЗСКУБНАЛА" ОТ СМЪРТОНОСНАТА ПРЕГРЪДКА НА БКП СЛЕД 10.XI.1989 Г.

ДРАГИ СДРУЖЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, БЗНС-Н.ПЕТКОВ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ОГРОМНИТЕ МАТЕРИАЛНИ И МОРАЛНИ ПАСИВИ НА КАЗИОННАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕЗ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, КАТО:

- КАЗИОННИЯТ СЪЮЗ УЧАСТВАШЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО КЪМ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО, НАРЕЧЕНО КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ НА ЗЕМЯТА;
- УЧАСТВАШЕ ЗАЕДНО С БКП В ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС";
- ЗАЕДНО БЯХА И В ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗОРЕНИЕ И ОГРАБВАНЕТО НА СТРАНАТА;
- НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СЪГЛАСИМ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ СЛЕПЕШКАТА С КАЗИОННАТА ВЪРХУШКА, КОЯТО СПОРЕД МИНИСТЪР КОСТОВ Е ОГРАБИЛА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ;
- ДЪЛГОТРАЙНИ И ТРУДНО ЗАЛИЧИМИ СА И МОРАЛНИТЕ ПОРАЖЕНИЯ, НАНЕСЕНИ НА НАРОДА НИ;
- ОБЕЗЛИЧЕНО И ДИСКРЕДИТИРАНО БЕ ИМЕТО БЗНС.

РЪКОВОДНАТА ВЪРХУШКА НА КАЗИОННИЯ СЪЮЗ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРИЯ. ОПИТЪТ Й ДА МИНЕ ЗА ОПОЗИЦИЯ И ДА ЗАЛИЧИ ВИНАТА СИ ПРЕД НАРОДА ЧРЕЗ МЕХАНИЧНОТО ОБЕДИНЕНИЕ С БЗНС-Н.ПЕТКОВ, КАТО ЗАПАЗИ КОМАНДНИТЕ СИ ПОЗИЦИИ, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ПОКАЗВА НЕЙНОТО ДВУЛИЧИЕ.

ЗА ВСИЧКИ ЧЕСТНИ СДРУЖЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ДНЕС Е ЯСНО, ЧЕ МЕХАНИЧНОТО ОБЕДИНЕНИЕ ОЗНАЧАВА МОРАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКА ГИБЕЛ ЗА БОРЧЕСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ И ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В ПОЛИТИЧЕСКА КОТЕРИЯ, КОЯТО АВТОМАТИЧЕСКИ ЩЕ ПОЕМЕ И ВИНАТА ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ КАЗИОННИТЕ СЛУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРЕЗ ТОТАЛИТАРНИЯ ПЕРИОД, ТА И ДО ДНЕС. ИМА ЛИ ЧЕСТЕН ЗЕМЕДЕЛЕЦ В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ДА СЕ СЪГЛАСИ С ТАКОВА ОМЪРСЯВАНЕ И ОБЕЗЛИЧАВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ?

НИЕ НОСИМ МОРАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ ДА ОПАЗИМ ЧИСТАТА И СВЯТАТА ПАМЕТ НА БОРЦИТЕ И ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ. ДНЕС НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА КОЩУНСТВА С ИМЕНАТА НА Д-Р Г.М. ДИМИТРОВ И НИКОЛА ПЕТКОВ.

ЕДИНСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СИЛИ Е НЕИЗБЕЖНО.

ТО НЕ Е ЛОЗУНГ.

ТО Е ВОЛЯТА, СМИСЪЛЪТ И БОРБАТА НА ЗДРАВИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ СИЛИ!

СОФИЯ, 6 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ВЪЗВАНИЕТО "БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ СЕ ОТЪРСВА ОТ ОПЕКА И ПОТАЕН КОНТРОЛ", ПОДПИСАНО ОТ ГОЛЯМА ГРУПА ДЕЙЦИ НА НАУКАТА, ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА, ЮРИСТИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ.


СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

ВЕЧЕ ГОДИНА И ПОЛОВИНА ТЪРСИМ ПЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ. А ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ СЕ ИЗТРЪГНАЛИ ОТ КОМПРОМИСА С БИВШАТА НОМЕНКЛАТУРА. НЕЙНАТА ВЛАСТ И НЕЙНИТЕ ГРАБЕЖИ БЯХА УКРЕПЕНИ ЧРЕЗ КРЪГЛА МАСА, МАНИПУЛИРАНИ ИЗБОРИ, ПРИЗНАТИ ЗА ЛЕГИТИМНИ, И ПАРЛАМЕНТ С ЧЕРВЕНО МНОЗИНСТВО, КОЕТО ПАРАЛИЗИРА РАБОТАТА МУ. КОМПРОМИСЪТ УДЪЛЖИ АГОНИЯТА НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ. НЯКОИ ОПОЗИЦИОННИ ЛИДЕРИ СЕ ОТКЪСНАХА ОТ ВЪЖДЕЛЕНИЯТА НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ. ПОРУГАНИТЕ НАДЕЖДИ ПРОПЪДИХА ОТ СТРАНАТА МЛАДИ ХОРА КОЛКОТО ДВА ГРАДА ПЛОВДИВ. И В НАЙ-ЧЕРНИТЕ СИ ДНИ БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА ТАКА ЛИШАВАНА ОТ МЛАДОСТ И СИЛА.

НИЕ СЕ ПИТАМЕ: ДОКОЛКО Е УСПЯЛА ЛОВКАТА БОЛШЕВИШКА КОНСПИРАЦИЯ ДА ВНЕДРИ АГЕНТИ В СДС И В НЕГОВИТЕ ИЗДАНИЯ. НЯМАМЕ ГРАЖДАНСКО ПРАВО ПОВЕЧЕ ДА СПЕСТЯВАМЕ ТАКИВА ВЪПРОСИ НА НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ. ТЯ СИ ГИ ЗАДАВА ПО-ЧЕСТО, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИМ. ВЕЧЕ НЕ ПО ДУМИТЕ, САМО ПО ДЕЛАТА ЩЕ СЪДИМ. УДРЯ ЧАСЪТ ЗА ДЕЙСТВИЕ!

СДС Е МОЩЕН СЪЮЗ НА МИЛИОНИ ГРАЖДАНИ, ГОТОВИ ДА ПОЕМАТ СЪДБИНИТЕ СИ В СВОИ РЪЦЕ. НО ОТДЕЛНИ ТЕХНИ ИЗБРАНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА СЕ ОПЛИТАТ В МРЕЖИТЕ НА ЕДНО НОВО ОФ.

И ТЪКМО ВЪВ ВРЕМЕТО, КОГАТО НАДЕЖДИТЕ ГАСНЕХА, НАСТЪПИ ОБРАТ: НАПУСНАХА ЗАСЕДАНИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА 39-ИМАТА, ПОСЛЕДВАНИ ОТ ДРУГИ, ЧИЙТО БРОЙ РАСТЕ. ТОВА СЛОЖИ КРАЙ НА СЪГЛАШАТЕЛСТВОТО. СЪБУДИХА СЕ НАДЕЖДИТЕ. ХОРАТА ВДИГНАХА ГЛАВИТЕ СИ. ПОСЛЕДВА МИТИНГ, НЕЗАПОМНЕН ОТ НАЙ-РОМАНТИЧНИТЕ СИНИ ВРЕМЕНА. ОБЩЕСТВОТО ПОЧУВСТВА, ЧЕ В ТЕЗИ ДНИ ВСЕКИ И ВСИЧКО ОТИВА НА МЯСТОТО СИ. БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ СЕ ОТЪРСВА ОТ ОПЕКА И ПОТАЕН КОНТРОЛ.

МИЛИОНИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО СДС ОСТАНАХА НЕДОКОСНАТИ ОТ КОВАРНИТЕ ИГРИ. ОПОЗИЦИЯТА НАМИРА СВОЯ НЕЗАВИСИМ ПЪТ. НИКОЙ ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТРЪГНЕ КЪМ СДЕЛКА С ДОВЧЕРАШНИТЕ ПРОВОДНИЦИ НА ДИКТАТУРАТА У НАС.

ПРИЗВАНИЕТО НА ОПОЗИЦИЯТА Е НЕ ДА СЪТРУДНИЧИ С ТЯХ, А ДА ГИ ОТСТРАНИ ОТ ВЛАСТ ЧРЕЗ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, БЕЗ МАНИПУЛАЦИИ И ВСАЖДАНЕ НА СТРАХ.

В МОМЕНТА ДИРИЖИРАН ХОР ВНУШАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО: РАЗЦЕПЛЕНИЕ В СДС! А НЕПРЕСТАННО ПОЛУЧАВАМЕ ПИСМА И ГРУПОВИ ИЗЯВЛЕНИЯ НА СЪМИШЛЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА С ВЪЗГЛАС: РАЗЦЕПЛЕНИЕ НЯМА! ТЕ СА ПРАВИ. РАЗЦЕПЛЕНИЕ НЯМА. ИМА ОЧИЩЕНИЕ, КОЕТО СЪЗДАВА ИСТИНСКО СЦЕПЛЕНИЕ НА ОПОЗИЦИЯТА. СЛАГА СЕ КРАЙ НА ЕДИН БЕЗПЛОДЕН ПЪТ. ДОСЕГАШНИТЕ ПОЛУМЕРКИ, ПОЛУДЕМОКРАЦИЯ, ПОЛУПАРЛАМЕНТАРИЗЪМ И ПОЛУЗАКОННОСТ ДОВЕДОХА СТРАНАТАДОТАМ, ЧЕ ТЯ НЕ ВДЪХВА ДОВЕРИЕ И НА СЕБЕ СИ, И НА СВЕТА. КАКТО СЕ ИЗРАЗИ МИНИСТЪР ИВАН КОСТОВ: НА ПОЛЯЦИ, УНГАРЦИ, ЧЕХИ ПОМАГАТ, ЗА ДА НАПРАВЯТ СТЪПКИ НАПРЕД, А ОТ НАС ОЧАКВАТ СТЪПКИ, ЗА ДА НИ ПОМОГНАТ. В ТОВА НЕДОВЕРИЕ ИМА НЕЩО УНИЗИТЕЛНО И ВИНАТА НЕ Е В ОНЕЗИ, КОИТО ГО ПРОЯВЯВАТ КЪМ НАС, А В ТЕЗИ, КОИТО ГО ПРЕДИЗВИКАХА.

НАШИЯТ НАРОД ИЗПИ МНОГО ГОРЧИВИНИ И УЗРЯ ЗА ИСТИНАТА.

СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В РЕШИТЕЛНИТЕ, ЕДИННИ ДЕЙСТВИЯ НА ОПОЗИЦИЯТА ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА: НЕЗАБАВНО САМОРАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА, НАСРОЧВАНЕ НА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА МОНАРХИЯ ИЛИ РЕПУБЛИКА ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ, КОЕТО Е НОВА ПРОВОКАЦИЯ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО И ЗА РАЗДВОЕНИЕ НА НАРОДА НИ, НЕОТЛОЖНО ВРЪЩАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО ОТ БИВШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ОРГАНИЗАЦИИ.

НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ОТТЕГЛЯНЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ И ЗА ИЗЧАКВАНЕ, ОСОБЕНО ОТ СТРАНА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА!

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ИЛИ БЕЗПАРТИЙНОСТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ДОСКОРОШНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ИЛИ ОБВЪРЗАНОСТ С ДРУГО СТАНОВИЩЕ, ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ТРЕВОЖАТ ЗА УЧАСТТА НА РОДИНАТА, ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ОБЩИТЕ НИ ГРАДИВНИ УСИЛИЯ!

СОФИЯ, 2 ЮНИ 1991 Г.

АКАД. АЛЕКСЕЙ ШЕЛУДКО, ПРОФ. ИВАН МАРЕВ, ЕНЧО МУТАФОВ, АНА СЕРАФИМОВА, НИКОЛА КОРАБОВ, ДИМИТЪР КОРУДЖИЕВ, БОГДАН ГЛИШЕВ, ИВАН РАДОЕВ, ПРОФ. РОЗАЛИЯ ЛИКОВА, ХРИСТО ПИСКОВ, ИРИНА АКТАШЕВА, БОЖИДАР КУНЧЕВ, ЕВА ДИМЧЕВА, ПРОФ. Д-Р ИВАН ЗАХАРИЕВ, РАДОЙ РАЛИН, АНАСТАСИЯ НЕЙКОВА, ИЛКА ЗАФИРОВА, ГИНА ТАБАКОВА, ПРОФ. ДИМИТЪР АВРАМОВ, ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ, ИВАН КОЛАРОВ, НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ, ВОЛЕН СИДЕРОВ, РАДА АЛЕКСАНДРОВА, ВЛАДИМИР ПОПОВ, ИВАН ТЕОФИЛОВ, АНТОАНЕТА ПРИМАТАРОВА, ПРОФ. БОЯН НИЧЕВ, ЦВЕТАНКА АТАНАСОВА, САБИНА БЕЛЯЕВА, КИН СТОЯНОВ, РУМЕН ЛЕОНИДОВ, ВЛАДИМИР ЛЕВЧЕВ, УША ЦОНКОВА, ПРОФ. ЛЮБОМИР ДИНОЛОВ, КИРИЛ КАДИЙСКИ, ПРОФ. ДОРА ЛАЗАРОВА, ХРИСТИНА КОЧЕМИДОВА, СЪРНИЦА КАРАМИХОВА, АНДИ ПАЛИЕВА, ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, АНИ ИЛКОВ, ПЕНКА ВАТОВА, ВИВИАНА АССА, МАРГАРИТ МИНКОВ, ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА, ХРИСТО КАЛЧЕВ, СИМЕОН ВЕНОВ, КРЪСТАН ДЯНКОВ, АТАНАС ОРАЧЕВ, ВАСИЛ СТАНИЛОВ, ГЕОРГИ ТРИФОНОВ, ВЛАДО ДАВЕРОВ, ИВАН ЦАНЕВ, ВАСИЛ КОЛЕВ, ЕВГЕНИ КУЗМАНОВ, РОБЕРТ ЛЕВИ, ГЕОРГИ РУЙЧЕВ, НИКОЛАЙ МАЙСТОРОВ, ЮЛИЯ ХРИСТОВА, ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ, БЛАГА ДИМИТРОВА, ЛЮБЕН ПЕТКОВ, ЦВЕТА СОФРОНИЕВА, ДОЦ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ, РУМЕН БАЛЬОЗОВ, ГИЧКА ФИЛИПОВА, ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ, АЛЕКО МИНЧЕВ, АЛИС КРАЙЧЕВА, СТ.Н.С. АНГЕЛ ДИМИТРОВ, БОРИС СЕДМАКОВ, ДОЦ. ЗАХАРИ СТ.ЗАХАРИЕВ, ИЛКА ЧЕРНОДРЕНСКА, ЗДРАВКА МЛАДЕНОВА, НИНА ДЕНЕВА, Н.С. ГЕОРГИ СТАНЕВ, ПРОФ.АРХ. ИВАН ИВАНЧЕВ, К.Ф.Н. КРАСИМИР КУТЛЕВ, СВИЛЕН ПЬТОВ, МАРГАРИТА МЕТОДИЕВА, ЗАФЕР ГАЛИБОВ, ГЕОРГИ ЛАЗАРОВ, АДВ. ИВАН ГРИГОРОВ, ПРОФ. БОЖИДАР АБРАШЕВ, ЛЮЛИНА АБРАШЕВА, ПЕТЪР ВАСЕВ, ДОЦ. ЕЛКА РУСЕВА, ДОЦ. АТАНАС КУРТЕВ, ИЛИЯНА БАТЕМБЕРГСКА, ПРОФ. ГЕОРГИ БАДЕВ, СТ.Н.С. I СТ. ДИМИТЪР НЕНОВ, СТ.Н.С. ВЕРА МИХАЙЛОВА, ЮЛИЯ ХРИСТОВА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДГОТОВКАТА НА ПРОЕКТ ЗА НОВ ДОГОВОР МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪЮЗА НА СЪВЕТСКИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕПУБЛИКИ.


ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ИЗКАЗВА СВОЕТО ОСОБЕНО БЕЗПОКОЙСТВО ЗА СЪДБАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА В РОДИНАТА НИ ПО ПОВОД СЪОБЩЕНИЕТО, ЧЕ МИНИСТРИТЕ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКАТА СА ИЗГОТВИЛИ /И ЕВЕНТУАЛНО ВЕЧЕ СА ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСУВАЛИ/ ПРОЕКТ ЗА ДОГОВОР МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪЮЗА НА СЪВЕТСКИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕПУБЛИКИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО, СИГУРНОСТ И ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ.

ТОЗИ ПРОЕКТ ЗАСЕГА Е ОБЯВЕН ПОД РУБРИКА "СТРОГО СЕКРЕТНО", ПРОДУКТ НА ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА НА СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. ТОЗИ СЪВЕТ СИ Е ПОЗВОЛИЛ САМОВЛАСТНО ДА ОПРЕДЕЛЯ "НОВАТА ОРИЕНТАЦИЯ И ПРИОРИТЕТИТЕ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ". САМО ТОВА ОБСТОЯТЕЛСТВО, КАКТО И НАМЕСВАНЕТО НА ЕЛЕМЕНТИ НА "СИГУРНОСТ" И "ВОЕННИ ГАРАНЦИИ", ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА "ОКАЗВАНЕ НА ВЪОРЪЖЕНА ПОМОЩ", ГОВОРИ ЗА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ТОЗИ "ДОГОВОР". ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТАКАВА "СИГУРНОСТ", КОЯТО СЕ "ГАРАНТИРА" ОТ НАМЕСА НА ЧУЖДЕСТРАННА ВОЕННА СИЛА. ТОВА Е ОСНОВНО И ВОДЕЩО ЯДРО НА ПРОЕКТА ЗА ДОГОВОР. ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СЕ НАРУШАВА ГЛАСНОСТТА И ПУБЛИЧНОСТТА, Т.Е. НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.

ОСОБЕНО РИСКОВАНА Е ПОЗИЦИЯТА В ПРОЕКТА, ПРИЕМАЩА СЪЗДАВАНЕТО "НА ЗАКРИТИ ПРИЛОЖЕНИЯ КЪМ ТОЗИ ПРОТОКОЛ, КОИТО ЩЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПЕРИОДИЧНО ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ". ТОВА Е ИГРА С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И СУВЕРЕНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОСТ И НАРОД СТАВА ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СКЛЮЧВАТ КАКВИТО И ДА БИЛО СПОГОДБИ ЗА ПОТУШАВАНЕ НА ПРАВДИВИТЕ ПРОТЕСТИ НА НАРОДА. ПРИ ТОВА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ, ОТРЕКОХА, ЧЕ В ДОГОВОРА СЕ ПРЕДВИЖДАТ ТАЙНИ ВОЕННИ КЛАУЗИ.

ОТ ТЕЗИ КЛАУЗИ НА ПРОЕКТА ЗА ДОГОВОР ПРОЗИРА ЯСНО СТРЕМЕЖЪТ ДА СЕ ЗАПАЗИ РЕЖИМЪТ НА ГОСПОДСТВО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ /БСП-БКП/, А НЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ НЯКАКВИ ГАРАНЦИИ ЗА ВЗАИМНО ИКОНОМИЧЕСКО И КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО.

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС

СОФИЯ, 5 ЮНИ 1991 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ /БДКП/ ВЪВ ВРЪЗКА С НАСРОЧЕНИЯ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДЪРЖАВНОТО УСТРОЙСТВО НА БЪЛГАРИЯ.


БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ - ЕДИНСТВЕНАТА ДОСЕГА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОБЯВИЛА ЗА СВОЯ ОСНОВНА ЦЕЛ ПЪЛНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПОТЪПКАНИЯ ОТ СЪВЕТСКАТА ТОТАЛИТАРНА ИМПЕРИЯ ЛЕГИТИМЕН ДЪРЖАВЕН РЕД В БЪЛГАРИЯ - ПОСРЕЩНА С ИЗНЕНАДА И РАЗОЧАРОВАНИЕ РЕШЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА НЯКАКЪВ НЕОПРЕДЕЛЕН И НЕЛЕП РЕФЕРЕНДУМ ЗА РЕПУБЛИКА ИЛИ МОНАРХИЯ "ИЗОБЩО".

СПОРЕД НАС ТОВА СТРАННО НА ПРЪВ ПОГЛЕД РЕШЕНИЕ ЦЕЛИ ДА ЛИКВИДИРА ПО ЗАОБИКОЛЕН И НЕДОСТОЕН НАЧИН ПРЕМЪЛЧАВАНИЯ ДОСЕГА ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЪПРОС ЗА НЕЛЕГИТИМНОСТТА НА ЦЯЛАТА НАТРАПЕНА НА СТРАНАТА НИ СЪС СИЛА СТАЛИНСКА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА, НА ВСИЧКИ НЕЙНИ ПСЕВДОИЗБОРИ, ПСЕВДОРЕФЕРЕНДУМИ, ПСЕВДОКОНСТИТУЦИИ И НАПЪЛНО ФИКТИВНИ "НАРОДНИ СЪБРАНИЯ". ПО ТОЗИ НАЧИН ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ СЕ СТРЕМЯТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ НЕИЗБЕЖНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАКОННИТЕ ПРАВА НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАР СИМЕОН ВТОРИ, ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НА БЪЛГАРИЯ ПО ВСЕ ОЩЕ ЕДИНСТВЕНАТА НАПЪЛНО ЛЕГИТИМНА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ - ТЪРНОВСКАТА.

ВЪВ ВРЪЗКА С ПОРАЖДАЩИТЕ СЕ ОТ ТОВА РЕШЕНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ МНОГОБРОЙНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ВЪПРОСИ, НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО ДАТАТА НА ПРЕДСТОЯЩИЯ РЕФЕРЕНДУМ ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНА ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЕДВА СЛЕД КОНСУЛТАЦИИ С ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ.

ЕДИНСТВЕНО ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ ОТСТРАНЕНА ОПАСНОСТТА ОТ ИЗЛИШНО НАРАСТВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА И ОТ НАКЪРНЯВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРЕСТИЖ НА КРЕХКАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ.

СОФИЯ, 1 ЮНИ 1991 Г.       НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА БДКП -                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИНЖ. ИВАН АМБАРЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ ДО ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Г-Н ГИНЬОГАНЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОНАРОДНИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 2 ЮНИ - ДЕНЯ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГАНЕВ,

ПО ВРЕМЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЗАРЯ ВЪВ ВРАЦА НА 1 ЮНИ 1991 Г., ПОСВЕТЕНА НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, С НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ БЯХА ИЗТЪКНАТИ НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ В БОРБАТА ЗА СВОБОДА НА РОДИНАТА, КАКТО И БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ТЕХНИТЕ БЕЗСМЪРТНИ ГЕРОИ. В ТОЗИ ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ ОБАЧЕ БЕ ПРЕНЕБРЕГНАТА ЦЯЛА ЕПОХА, В КОЯТО БОРБАТА ЗА СВОБОДА НА НАРОДА ДОСТИГНА ВИСОКИ ВЪРХОВЕ. НИЩО НЕ БЕ СПОМЕНАТО ЗА ВЛАДАЙСКОТО ВЪСТАНИЕ И РАДОМИРСКАТА РЕПУБЛИКА, ЗА СЕПТЕМВРИЙСКОТО АНТИФАШИСТКО ВЪСТАНИЕ И ОСОБЕНО ЗА БОРБИТЕ СРЕЩУ МОНАРХОФАШИЗМА. ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БОРЦИ БЯХА ИЗБИТИ ПО НАЙ-ЗВЕРСКИ НАЧИН - РАЗСТРЕЛЯНИ, ОБЕСЕНИ, ИЗГОРЕНИ В ПЕЩИТЕ НА ДИРЕКЦИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА, БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ. СРЕД ТЯХ ЯРКО СВЕТЯТ ИМЕНАТА НА ТАКИВА ВИДНИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ И КУЛТУРА КАТО АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, РАЙКО ДАСКАЛОВ, ГЕО МИЛЕВ, ХРИСТО ЯСЕНОВ, СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ, ЙОСИФ ХЕРБСТ, ПЕТКО Д.ПЕТКОВ, ГЕН. ВЛАДИМИР ЗАИМОВ, АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ, НИКОЛА ВАПЦАРОВ И МНОГО ДРУГИ. НИМА Е БИЛА НАПРАЗНА ТЯХНАТА БОРБА И САМОЖЕРТВА? ПО ТАКЪВ НАЧИН Е БИЛО ПРОВЕДЕНО И ТЪРЖЕСТВОТО В КАЛОФЕР.

ТАКОВА ОТНОШЕНИЕ КЪМ БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА НЕ СЪДЕЙСТВА ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА ВТОРИ ЮНИ КАТО ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, КОЙТО СПОМАГА ЗА УКРЕПВАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ МИР, НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО И СЪГЛАСИЕ. ТО ПРОТИВОРЕЧИ И НА РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ПРОИЗНЕСЕНА НА 2ЮНИ 1991 Г. НА ВРЪХ ОКОЛЧИЦА, КОЙТО КАЗА, ЧЕ ВСИЧКИ БОРЦИ И МЪЧЕНИЦИ ОТ НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНИТЕ БОРБИ, ОТ СЪБИТИЯТА ПРЕЗ 1923-1925 Г., ОТ СЪПРОТИВАТА СРЕЩУ ХИТЛЕРИЗМА, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ, ПРИНАДЛЕЖАТ НА ВСИЧКИ НИ, НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ТЕ СА ОБЩОНАЦИОНАЛНО ДОСТОЯНИЕ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ ОЩЕ ПРЕДИ ЧЕСТВАНЕТО ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА ОБЩОНАРОДНИЯ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ И ЛИЧНО НА ВАС НАПРАВИ КОНКРЕТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ИСТОРИЧЕСКАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, НО ФАКТИЧЕСКИ НИЩО НЕ БЕ ИЗМЕНЕНО ОТ ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СЦЕНАРИЙ. В ТОВА ОТВОРЕНО ПИСМО НИЕ ИСКАМЕ ДА ИЗРАЗИМ ПРОТЕСТА И ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА ВСИЧКИ АНТИФАШИСТИ, ДЕМОКРАТИ И ПАТРИОТИ В НАШАТА СТРАНА, КЪМ ПРЕНЕБРЕГВАНЕТО НА АНТИФАШИСТКАТА БОРБА ПО ВРЕМЕ НА БОТЕВИЯ ДЕН, КОЙТО ВИНАГИ СЕ Е ЧЕСТВАЛ КАТО НЕИН НАЙ-СВЕТЪЛ ПРАЗНИК.

НАСТОЯВАМЕ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕД ЦЯЛАТА НАША ОБЩЕСТВЕНОСТ ДА СЕ ИЗЯСНЯТ ПРИЧИНИТЕ И СЪОБРАЖЕНИЯТА, ЗА ДА СЕ ПОСТЪПИ ПО ТАКЪВ НАЧИН.

С УВАЖЕНИЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ
НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ: ПРОФ.Д-Р В.ИВАНОВ     

СОФИЯ, 4 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА МЛАДЕЖКИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ "МЛАДА БЪЛГАРИЯ", ПРИЕТА НА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ /30 И 31 МАРТ 1991 ГОДИНА В ХАСКОВО/.


БРАТЯ И СЕСТРИ,

НИЕ ЖИВЕЕМ В ЕДНО СЪДБОВНО ВРЕМЕ. БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИ С ВРЕМЕТО, КОГАТО ХОРАТА НЕ БЯХА СВОБОДНИ В СВОИТЕ МИСЛИ И ДЕЙСТВИЯ. СТРАНАТА НИ ДНЕС ТРЪГВА ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ НА РАЗВИТИЕ, КОЙТО ЩЕ ГАРАНТИРА ДОБРУВАНЕТО И БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. СЪЗДАДОХА СЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА БЕЗ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ОГРАНИЧЕНИЯ, НАЛАГАНИ В ТОТАЛИТАРНОТО ОБЩЕСТВО. НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ В НАСТОЯЩИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ СЪЩЕСТВУВАТ СЕРИОЗНИ ОПАСНОСТИ, КОИТО НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕНЕБРЕГНЕМ.

- БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е ЗАПЛАШЕНА ОТ БИОЛОГИЧЕСКИ КОЛАПС, Т.Е. ОТ ПОСТЕПЕННОТО Й ИЗЧЕЗВАНЕ, РЕЗУЛТАТ И ОТ НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ, И ОТ ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ, ОТ ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВНА ИМИГРАЦИОННА ПОЛИТИКА И ОТ ЕТНИЧЕСКА ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ;
- ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА НАШАТА ДЪРЖАВА Е ЗАСТРАШЕНА ОТ НОВИ ТЕРИТОРИАЛНИ АМПУТАЦИИ, ПЛАНИРАНИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ У НАС И В НЯКОИ СЪСЕДНИ СТРАНИ.
- ОПАСНОСТТА ОТ ДУХОВНО ОБЕЗЛИЧАВАНЕ И КУЛТУРНА ДЕГРАДАЦИЯ В РЕЗУЛТАТ ОТ НАСАЖДАНИЯ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, ДАЛ СВОИТЕ ПЛОДОВЕ СРЕД ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ДВИЖЕНИЯ.

ИМЕННО ОПАСНОСТИТЕ, СТОЯЩИ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА, РАЖДАТ НАШЕТО ДВИЖЕНИЕ - ФЕДЕРАЦИЯ НА МЛАДЕЖКИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СЪЮЗИ /ФМПС/ "МЛАДА БЪЛГАРИЯ".


КАКВО Е ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ"

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" Е ОРГАНИЗАЦИЯ, ОТВОРЕНА ЗА ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА, БЕЗ РАЗЛИКА НА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И РЕЛИГИОЗНИ ВЪЗГЛЕДИ.

НИЕ ПОСТАВЯМЕ САМО ЕДНО ИЗИСКВАНЕ КЪМ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ - ДА ПРИЗНАВАТ ПРИОРИТЕТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НАД ПАРТИЙНАТА, ЕТНИЧЕСКАТА И ВЕРСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.

НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ ГРАДИ НА ДВА ОСНОВНИ ПРИНЦИПА - САМОСТОЯТЕЛНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ, КОИТО СА НАЙ-РАЗУМНИЯТ НАЧИН ДА ОТСТОЯВАМЕ СВОИТЕ ИДЕАЛИ, И ВТОРО - ДЕМОКРАТИЧНОСТ, ТЪЙ КАТО САМО В УСЛОВИЯТА НА ЕДНО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО МОГАТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ СОЦИАЛНИТЕ И НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ НА ФЕДЕРАЦИЯТА.


ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" Е ЗА ДЕМОКРАТИЧНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, ГАРАНТИРАНО ОТ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИ ЗАКОНИ, ОСИГУРЯВАЩИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ, СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ЛИЧНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ.

ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА НИЕ СМЕ И ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО ОТЧИТА И ОТДАВА ПРИОРИТЕТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ПОЛОЖИТЕЛНОТО В ТРИНАДЕСЕТВЕКОВНОТО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, КУЛТУРА И ДЪРЖАВЕН ЖИВОТ.


ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" И НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЩЕ ПОЛОЖИ УСИЛИЯ ДА СПРЕ ДЕМОГРАФСКИЯ КОЛАПС НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДА ОСИГУРИ ЕСТЕСТВЕНОТО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЩЕ СЕ БОРИ ЗА ДУХОВНОТО ОБЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА И НА ЕМИГРАНТСКИТЕ ОБЩЕСТВА ПО СВЕТА. ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЩЕ СЕ БОРИ СРЕЩУ ВОЙНСТВАЩИЯ НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, ЩЕ РАТУВА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ И УКРЕПВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ И ДОБРОДЕТЕЛИ.

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ОПИТИТЕ НА РЕЛИГИОЗНИЯ, ЕТНИЧЕСКИЯ И ДЪРЖАВНИЯ СЕПАРАТИЗЪМ, ЦЕЛЯЩИ НОВО ОСАКАТЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА.

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" ЩЕ ОТДЕЛИ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ СВОИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ УСИЛИЯ ВЪРХУ РЕШАВАНЕТО НА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ В НАШАТА ДЪРЖАВА. НИЕ СИ ДАВАМЕ ЯСНА СМЕТКА, ЧЕ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ОКОЛНАТА ЖИЗНЕНА СРЕДА МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПО-ОПАСНО ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА ОТ ВСИЧКИ ЧУЖДИ НАШЕСТВИЯ, ВЗЕТИ ЗАЕДНО, В ТРИНАДЕСЕТВЕКОВНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ.


ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" И ОТНОШЕНИЕТО Й КЪМ ДРУГИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

НИЕ ЗАЯВИХМЕ, ЧЕ ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" Е САМОСТОЯТЕЛНА И НЕЗАВИСИМА МЛАДЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ, НЕОБВЪРЗАНА С ПАРТИЙНА ИЛИ КОНФЕСИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.

ГОТОВИ СМЕ ДА СЪТРУДНИЧИМ С ТЕЗИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ НАШИТЕ ЦЕЛИ И ИДЕИ, И ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ ВРАЖДЕБНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ НИЕ ЩЕ ИМАМЕ КОНСТРУКТИВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ВЕРСКИ ГРУПИ, КОИТО НЯМАТ ОПРЕДЕЛЕНО СТАНОВИЩЕ ПО ВЪЗГЛЕДИТЕ НИ.

ФМПС "МЛАДА БЪЛГАРИЯ" Е НАСЛЕДНИК НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО. НИЕ ЧЕРПИМ СИЛА ОТ НАШАТА МЛАДОСТ, ПАТРИОТИЧЕН ДУХ И ОТ СЕНКИТЕ НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ.

НИЕ ДАВАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСЕКИ МЛАД БЪЛГАРИН ДА ДОЙДЕ ПРИ НАС.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 7 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ВЪНШНОТЪРГОВСКИ СТРУКТУРИ" /ЧАСТ ПЪРВА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТАПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОР НА РАЗДЕЛА Е ИЗВЕСТНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТ ЮДЖИЙН Л. СТЮАРТ.


РЕЗЮМЕ

ПРИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ПОВЕЛИТЕ НА ТЪРГОВИЯТА СЪС СТОКИ В ТВЪРДА ВАЛУТА, РАЗВИТИЕТО, ЗАДВИЖИЛО БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ КОЛЕГИ ОТ СИВ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА НА XX ВЕК И КЪМ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, ПРЕДЛАГА ПЕРСПЕКТИВАТА НА ОСТРО НАМАЛЯВАНЕ НА ВЗАИМНИЯ ТЪРГОВСКИ ОБМЕН НА БЪЛГАРИЯ С ПРЕДИШНИТЕ Й, ПРЕДИМНО КОМУНИСТИЧЕСКИ КОЛЕГИ ОТ ИЗТОКА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СТОЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС ЗА ГЛАВНИТЕ ПАЗАРИ С ТВЪРДА ВАЛУТА - СТРАНИТЕ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ /ОИСР/ Е В ЗАСТОЙ ОТ 1980 Г., ДОКАТО СТОЙНОСТТА НА ВНОСА ОТ ТЕЗИ СТРАНИ СЕ РАЗРАСНА, ПОРАЖДАЙКИ РАЗРАСТВАЩСЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ.

В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРЕДПОЧИТАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ИЗРАЗЕНИ В ПРОМЕНИТЕ НА СТРУКТУРИТЕ НА ВЛАСТТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 1989 И ЮНИ 1990 И В РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЪРВИТЕ СВОБОДНИ ИЗБОРИ НА НАРОДА ПРЕЗ ЮНИ 1990, СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК СТРЕМЕЖЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е КЪМ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ЕДНА КОНКУРЕТНОСПОСОБНА ИКОНОМИКА ЧРЕЗ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ И РАЗШИРЯВАНЕ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР.

"ПРЕХОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ИЗИСКВА СЪЗДАВАНЕТО НА ВСИЧКИ УСЛОВИЯ ЗА ПООЩРЯВАНЕ НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС, ЗА ГАРАНТИРАНЕ ПЪЛНАТА СВОБОДА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ И ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА В ГОЛЯМ МАЩАБ".

МАСОВОТО НАРАСТВАНЕ НА ИЗНОСА НА СТОКИ ЗА ЗАПАДА С ОГЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТОНА ТВЪРДА ВАЛУТА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ФАКТОР В РЕАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛАН. ПРИ СЪОБРАЗЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТЪРГОВСКИ ЗАКОНИ С ПРАКТИКУВАНИТЕ НА ЗАПАД СТРУКТУРИ СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ НАЙ-ГЛАВНОТО ЗА СВОБОДНАТА ИНИЦИАТИВА Е УЧАСТИЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯТА В НАЦИОНАЛНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И В МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ. ВСИЧКО ТОВА ОБУСЛАВЯ ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТТА НА СЛЕДНИТЕ ИНИЦИАТИВИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ:

- ДА СЕ ПОДНОВЯТ ПРЕГОВОРИТЕ СЪС САЩ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ;
- ДА СЕ ПОДНОВЯТ ПРЕГОВОРИТЕ С МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД /МВФ/ И СЪС СВЕТОВНАТА БАНКА С ОГЛЕД ЧЛЕНУВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ТЯХ;
- ДА ЗАПОЧНЕ ОБСЪЖДАНЕ С ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ГРУПАТА НА 24-ТЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА СПЕЦИФИЧНИ ЗАЕМИ ОТ НАЛИЧНИТЕ ФОНДОВЕ НА 24-ТЕ, КАКТО И ЗАЕМИ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ /ЕБВР/, ЗАЕМИ ЗА ПРОЕКТИ В РАМКИТЕ НА
ПРИОРИТЕТИТЕ, КОИТО ГРУПАТА НА 24-ТЕ ПРИЕ ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ НА БЪЛГАРИЯ;
- ДА СЕ ОБСЪДЯТ СЪС САЩ ДЕЙСТВИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВКЛЮЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПРОГРАМАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕМОКРАЦИИ /ППИЕД/; ЗА ЗАЕМИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ /МБВР/; ЗА ПРОГРАМИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯВАЛУТЕН ФОНД /МВФ/, СЪЗДАДЕНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ТРАЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ; ЗА МНОГОСТРАННИ МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНИ ЗАЕМИ, ЗА ВАЛУТНА СТАБИЛИЗАЦИЯ И ЗА НАМАЛЯВАНЕ И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ; ЗА ПОМОЩИ КЪМ "ИНИЦИАТИВНИ ФОНДОВЕ", ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМИ, ПОМОЩИ, ИНВЕСТИЦИИ, ПРОУЧВАНИЯ НА БЪДЕЩИ ПРОЕКТИ, ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ, ОБУЧЕНИЕ И ДРУГИ ФОРМИ НА ПОМОЩ ЗА ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА В БЪЛГАРИЯ.

ДА СЕ РЕФОРМИРАТ ВЪТРЕШНИТЕ ЗАКОНИ И ПРАВИЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ В СЛЕДНАТА НАСОКА.

1. ДА СЕ СТЕСНЯТ ОГРАНИЧЕНИЯТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ЧУЖДИ ВАЛУТИ.

2. НАПЪЛНО ДА СЕ ОТСТРАНИ ДЪРЖАВАТА ОТ ДЕЙНОСТИ КАТО УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕНИТЕ, А ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ НА ИЗНОСНИТЕ ЦЕНИ ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ.

3. ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА ЕКСПЕДИТИВНО С ОГЛЕД НА ВКЛЮЧВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ПОДПИСВАНЕТО НА СЪГЛАСУВАНАТА ТАРИФНА КЛАСИФИКАЦИЯ И НА КОДОВАТА СИСТЕМА ЗА ВНОСНИ ТАРИФИ И СТАТИСТИКА НА ИЗНОСА.

4. ДА СЕ НАМАЛЯТ КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ВНОСА И ИЗНОСА.

5. НАПЪЛНО ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ВНОС И ИЗНОС; ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ ВНОСНИТЕ И ИЗНОСНИТЕ КВОТИ; КВОТИТЕ ДА СЕ ПРИСПОСОБЯТ КЪМ ТАРИФИТЕ. ЗА НАСОЧВАНЕ НА ДЕФИЦИТНИТЕ СТОКИ КЪМ ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА.

6. ДА СЕ ЕЛИМИНИРА НАТИСКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ СЪС ЗАПАДНИ ФИРМИ.

7. ДА СЕ ОТМЕНИ ИЗИСКВАНЕТО ВСИЧКИ РАЗПЛАЩАНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗОНИТЕ ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ, ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА.

8. КАКТО ОТДЕЛНО СЕ ПРЕПОРЪЧВА В ГЛАВАТА ЗА СЪВМЕСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ И ТЪРГОВСКИЯ КОДЕКС, ДА СЕ ОТМЕНЯТ ИЛИ ДА СЕ ВНЕСАТ ПОПРАВКИ В КОНСТИТУЦИЯТА И УКАЗ N 56, КОИТО УТВЪРЖДАВАТ ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯТА И ПРИНАДЛЕЖАЩИТЕ Й ПОСТРОЙКИ И ИМУЩЕСТВА, А СЪЩО ТАКА ДА СЕ ВНЕСАТ ПОПРАВКИ В УКАЗ N 2242, ЗА ДА СЕ РАЗРЕШИ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯТА, СГРАДИТЕ И ПОСТОЯННО ПРИЛЕЖАЩИТЕ Й МАШИНИ И СЪОРЪЖЕНИЯ И ДР. В ЗОНИТЕ ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ ОТ ИНИЦИАТОРИТЕ И СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЗОНИТЕ, А ВЪТРЕ В САМИТЕ ЗОНИ - ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТЕЗИ СТОКИ И УСЛУГИ В ЗОНИТЕ.

9. ДА СЕ ВНЕСАТ ПОПРАВКИ В УКАЗ N 2242 В СМИСЪЛ, ЧЕ СТОЙНОСТТА НА МИТНИЧЕСКИТЕ ТАКСИ ДА БЪДЕ НЕТНА КЪМ СТОЙНОСТТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛИ И СУРОВИНИ, А ТРУДЪТ И РЕЖИЙНИТЕ РАЗНОСКИ СЕ ОТНАСЯТ КЪМ РАЗХОДИТЕ НА ЗОНАТА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ.

10. ДА СЕ ВНЕСАТ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ, ДА СЕ ИЗЯСНИ И ЗАКОНЪТ ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ПРОЦЕДУРИ. ДА СЕ ПОСТАВИ УСЛОВИЕ, ЧЕ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА МИТНИЧЕСКИТЕ ВЛАСТИ СА ОБЕКТ НА ЮРИДИЧЕСКО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ ОТ СТРАНА НА РАЙОННИТЕ СЪДИЛИЩА ПО МЕСТОПРЕБИВАВАНЕ НА ВНОСИТЕЛЯ.

В СЪОТВЕТСТВИЕ С ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЧИЯТО НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА СЕ СЪЧЕТАВА С ПАЗАРНИЯ МЕХАНИЗЪМ, ПО ТАКЪВ НАЧИН, ЧЕ ДА ПРИВЛИЧАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ, БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЪГЛАСУВА ЗАКОНИТЕ, ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ ПО ТАКЪВ НАЧИН, ЧЕ ДА СЪОТВЕТСТВАТ НА ТЕЗИ ОТ ЗАПАДА, КОИТО ЩЕ ПООЩРЯВАТ И ЗАЩИТАВАТ СВОБОДНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ.


ФОРМУЛИРАНЕ НА ПРОБЛЕМА

ПРЕОБРЪЩАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ И НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И В СССР ПОСТАВИ НЕОТЛОЖНИ ДИЛЕМИ ПРЕД БЪЛГАРИЯ И ПРЕД ДРУГИТЕ СТРАНИ НА ИЗТОЧНИЯ БЛОК. ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА ДОВЕДЕ ДО ОТНОСИТЕЛНО БЪРЗ ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЕДНО БОЛЕЗНЕНО УПРАЖНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ИКОНОМИКИ, ДОМИНИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА.

БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС СВОИТЕ ПАРТНЬОРИ ОТ СИВ СЕ РАЗКЪСВА МЕЖДУ ЗАГУБАТА НА ОСНОВНИ СУРОВИНИ, ПО-СПЕЦИАЛНО ЕНЕРГИЯ, ОТ ПАРТНЬОРИТЕ СИ ОТ СИВ, НАЙ-ВЕЧЕ ОТ РУСИЯ, И ВЛОШАВАНЕТО НА РАЗПЛАЩАНИЯТА С РУБЛИ ЗА УРЕЖДАНЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ БАЛАНСИ С БЪЛГАРСКИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ, ПРОМИШЛЕНИ СУРОВИНИ И ФАБРИЧНИ СТОКИ, ИЗНАСЯНИ ЗА СССР И ЗА ДРУГИ СТРАНИ ОТ СИВ. /ПРЕЗ 1988 Г. В БЪЛГАРИЯ Е ОТБЕЛЯЗАН НЕТЕН ДЕФИЦИТ ОТ 516 667 БАРЕЛА НА ДЕН НЕФТЕН ЕКВИВАЛЕНТ НА ЕНЕРГИЯ/ /1/.

ПРИ ПОВЕЛИТЕ НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ТЪРГОВИЯТА СЪС СТОКИ ДА СЕ ИЗВЪРШВА В ТВЪРДА ВАЛУТА, ТОЗИ ВИД РАЗВИТИЕ ПОСТАВЯ ПРЕД БЪЛГАРИЯ ПЕРСПЕКТИВАТА ЗА ОСТЪР ДЕФИЦИТ В ТЪРГОВСКИЯ ОБМЕН С ПРЕДИШНИТЕ СЪТРУДНИЦИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА /2/. СЪЩЕВРЕМЕННО СТОЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС ЗА ОСНОВНИ ПАЗАРИ С ТВЪРДА ВАЛУТА - СТРАНИТЕ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ /ОИСР/ Е В ЗАСТОЙ ОТ 1980 Г., ДОКАТО СТОЙНОСТТА НА ВНОСА ОТ ТЕЗИ СТРАНИ НАРАСНА, КАТО ПРЕДИЗВИКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТЪРГОВСКИЯ ДЕФИЦИТ /3/. ПРЕЗ 1989 Г. ТЪРГОВСКИЯТ ДЕФИЦИТ НА БЪЛГАРИЯ С РАЗВИТИТЕ ЗАПАДНИ СТРАНИ БЕ ОЦЕНЕН НА 1,675 МИЛИАРДА ЩАТСКИ ДОЛАРА, ИЛИ НАЙ-ВИСОКИЯТ ЗА ПЕРИОДА 1980-1989 Г. ДЕФИЦИТЪТ ОТ 1989 Г. БЕЛЕЖИ ОСТРО НАРАСТВАНЕ В СРАВНЕНИЕ С 1985 Г., КОГАТО БЕШЕ 0,943 МИЛИАРДА ЩАТСКИ ДОЛАРА /4/.

СТРЕМЕЖИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРЕДПОЧИТАНИЯТА НА НЕЙНИЯ НАРОД, ИЗРАЗЕНИ В ПРОМЯНАТА НА СТРУКТУРИТЕ НА ВЛАСТТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 1989 Г. И ПРЕЗ ЮНИ 1990 Г. И ИЗРАЗЕНИ В РЕЗУЛТАТИТЕ НА ПЪРВИТЕ СВОБОДНИ ЗА НАРОДА ИЗБОРИ ПРЕЗ ЮНИ 1990 Г. СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК, СА КЪМ СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ЕДНА КОНКУРЕНТОСПОСОБНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЧРЕЗ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ И ЧРЕЗ РАЗШИРЯВАНЕ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР /5/. СПОРЕД ДУМИТЕ НА ГОВОРИТЕЛЯ НА Г-Н ПРЕЗИДЕНТА Ж. ЖЕЛЕВ "ПРЕХОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ИЗИСКВА СЪЗДАВАНЕТО НА ВСИЧКИ УСЛОВИЯ ЗА ПООЩРЯВАНЕ НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС, ЗА ГАРАНТИРАНЕ ПЪЛНАТА СВОБОДА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ И ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА В ГОЛЯМ МАЩАБ" /6/.

МАСИВНОТО НАРАСТВАНЕ НА ИЗНОСА НА СТОКИ ЗА ЗАПАДА С ОГЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ТВЪРДА ВАЛУТА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ФАКТОР В РЕАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛАН. ТОВА ОТ СВОЯ СТРАНА ВКЛЮЧВА БЛАГОПРИЯТНОТО РАЗРЕШАВАНЕ НА СЛЕДНИТЕ СЪСТАВНИ ЧАСТИ ОТ ПРОБЛЕМА ВПОЛОЖИТЕЛЕН ЗА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА БЪЛГАРИЯ АСПЕКТ.

- ПРЕДОСТАВЯНЕ ОТ САЩ НА СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ. ВАЖНО Е, ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 20 АВГУСТ 1990 Г. ПОИСКА ПИСМЕН КОМЕНТАР ПО СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ, КОЙТО ДА БЪДЕ ПОЛУЧЕН ДО 12 ЧАСА НА 20 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.: 1/ ИКОНОМИЧЕСКОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ОТ ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА НАЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ; 2/ ПРОБЛЕМИТЕ, С КОИТО СА СЕ СБЛЪСКАЛИ ИЛИ КОИТО ОЧАКВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ КОНТРАГЕНТИ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ТЪРГОВСКА И ИНВЕСТИТОРСКА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ С БЪЛГАРСКИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА. ТЕЗИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ЩЕ БЪДАТ ВЗЕТИ ПОД ВНИМАНИЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРИ ФОРМУЛИРАНЕТО НА ПОЗИЦИЯТА НА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРИ СКЛЮЧВАНЕТО НА ТЪРГОВСКО СПОРАЗУМЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ. СКЛЮЧВАНЕТО НА ТАКОВА СПОРАЗУМЕНИЕ Е НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА ГЛАВА 4 КЪМ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВИЯТА ОТ 1974 Г. С ПОПРАВКИТЕ КЪМ НЕГО, ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТАТУТ НА НАЙ-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНАТА НАЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СТОКИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ. УПРАВЛЕНИЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЪР ГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОПОВЕСТИ СЪЩО ТАКА, ЧЕ ВЪЗНАМЕРЯВА ДА ЗАПОЧНЕ ДИСКУСИИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ИНВЕСТИЦИИТЕ.

- ПРИЕМАНЕТО НА ЗАЯВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО В МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД И СВЕТОВНАТА БАНКА /7/.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

 

10:02:10    07-06-1991

РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА