7 декември 1990

7 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 242 /260/

СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ /КНСБ/ ДО ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ.


СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ!

ТЕЗИ ДНИ РЪКОВОДСТВАТА НА НЯКОЛКО ФЕДЕРАЦИИ ИЗЛЯЗОХА С ИСКАНЕ ЗА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ /КНСБ/. ИЗДИГАТ СЕ АПЕЛИ И СЕ ОРГАНИЗИРАТ ПОДПИСКИ ЗА ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПРОФ. КРЪСТЮ ПЕТКОВ И НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ. ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ В МОМЕНТ, КОГАТО НАД СТО ХИЛЯДИ ДУШИ ОТ НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СТАЧКУВАТ В ЗАЩИТА НА СВОИТЕ СОЦИАЛНИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ТРУДОВИ ИНТЕРЕСИ И ПРАВА. С АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ НАД 500 ОРГАНИЗАЦИИ ПОДКРЕПЯТ СТАНОВИЩЕТО НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА КНСБ - ДА СЕ СЪСТАВИ БЕЗ ОТЛАГАНЕ РАБОТЕЩО, НЕЕДНОПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА СЕ ПРИЕМЕ РАБОТЕН ГРАФИК ЗА УСКОРЕНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ НА ПАРЛАМЕНТА.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ /ИК/ НА КНСБ ОЩЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ПОСТАВИ ПРЕД КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ОБСЪЖДАНЕ ВЪПРОСА ЗА СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС. С ТАКАВА ИНИЦИАТИВА ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ПРЕД СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА. НАШЕТО НАМЕРЕНИЕ БЕШЕ КОНГРЕСЪТ ДА СЕ СВИКА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, ЗАЩОТО ПРЕЗ ЗИМНИТЕ МЕСЕЦИ НИ ЧАКА ТРУДНА БОРБА СРЕЩУ БЕЗРАБОТИЦАТА, БЕДНОСТТА, ИНФЛАЦИЯТА, НЕДОСТИГА НА СТОКИ И СПЕКУЛАТА.

ИЗДИГАЙКИ ИСКАНИЯ ЗА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС И ЗА ОСТАВКА НА РЪКОВОДСТВОТО НА КНСБ ИМЕННО СЕГА, КОГАТО НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ НАМИРА В СИНДИКАЛНА АКЦИЯ, ГРУПА ФУНКЦИОНЕРИ ОТ НЯКОЛКО ФЕДЕРАЦИИ ПРЕДПРИЕМАТ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА СТЪПКА В ИСТОРИЯТА НА СИНДИКАЛИЗМА У НАС. НЕЗАВИСИМО КАКВИ ФОРМАЛНИ И УСТАВНИ ПРИЧИНИ СЕ ПОСОЧВАТ, ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ НАНАСЯТ ТЕЖЪК УДАР ВЪРХУ ОРГАНИЗАЦИЯТА, РАЗКОЛЕБАВАТ НАШИ ЧЛЕНОВЕ В РЪКОВОДСТВОТО НА ЦЕНТРАЛАТА И МИНИРАТ ЕДИНСТВОТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ.

НО УДАРЪТ НЕ ЗАСЯГА САМО НАС, КОИТО ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ СМЕ БЕЗГРЕШНИ. ЗАМИСЛЕН И ОРГАНИЗИРАН ОТ КОНСЕРВАТИВНИТЕ СИЛИ В СИНДИКАЛНОТО ДВИЖЕНИЕ И НАСЪРЧАВАН ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ, ТОЙ ЦЕЛИ ДА ЗАБАВИ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ И ДА ДАДЕ ОЩЕ ВРЕМЕ НА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА НЕОСТАЛИНИСТКИЯ РЕЖИМ, НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА. НА СЪЩАТА ТАЗИ СИСТЕМА, КОЯТО ЛИШИ РАБОТНИЯ НАРОД У НАС ОТ СОБСТВЕНОСТ, ПРЕВЪРНА ВСИЧКИ НИ В НАЕМНА РАБОТНА СИЛА НА ДЪРЖАВАТА И НА ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА И КОЯТО ОБЕЗПРАВИ ПРОФСЪЮЗИТЕ.

КАТО ОТЧИТА СЛОЖНОСТТА НА МОМЕНТА И СЪЗНАВА СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД МИЛИОНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА КНСБ, ИК СМЯТА ЗА НЕОБХОДИМО ДА ПРЕПОРЪЧА: ПЪРВО, СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ОТСТОЯВАЩИ ОБЩОНАЦИОНАЛНИТЕ СИНДИКАЛНИ ИСКАНИЯ, АДРЕСИРАНИ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОТ УТРЕ, 6 ДЕКЕМВРИ, ЕФЕКТИВНИТЕ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ, КАТО ЗАПАЗЯТ СТАЧНА ГОТОВНОСТ; ВТОРО, СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СА В ТРУДОВ КОНФЛИКТ С РЪКОВОДСТВАТА НА СВОИТЕ ФИРМИ И ПРЕДПРИЯТИЯ И ОТСТОЯВАТ ПОЗИЦИЯ ЗА РЕШАВАНЕ НА КОНКРЕТНИТЕ ПРОБЛЕМИ, САМИ ДА ПРЕЦЕНЯТ КАК ДА ПОСТЪПЯТ. ЗА ЦЕЛТА СТАЧНИТЕ КОМИТЕТИ ДА СВИКАТ СЪБРАНИЯ НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДА ГЛАСУВАТ РЕШЕНИЯ ЗА ПО-НАТАТЪШНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ.

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, ЧЕ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ И НАЦИОНАЛНИЯТ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА КНСБ СА ЗАД ВАС С ТРУДОВОПРАВНА И ОРГАНИЗАЦИОННА ПОМОЩ. ПОМНЕТЕ, ЧЕ ДЕЙСТВИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ БЯХА ОРГАНИЗИРАНИ СТРОГО ПО ЗАКОН. ВСИЧКИ СИНДИКАЛИСТИ СА ПОД ЗАКРИЛАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ И НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРАВОВ РЕД НА ПРОФСЪЮЗНИТЕ ПРАВА, РЕГЛАМЕНТИРАНИ ОТ МОТ. СОЛИДАРНОСТ С НАС ИЗРАЗИХА РЕДИЦА ПРОФСЪЮЗНИ ОБЕДИНЕНИЯ В ЕВРОПА И В СВЕТА.

АПЕЛЪТ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТАЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НЕ Е ОТСТЪПЛЕНИЕ. ТАЗИ СТЪПКА БЕЗСПОРНО СЕ НАЛАГА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ ДНЕС И ОТ НЕОЧАКВАНИЯ УДАР ВЪРХУ СИНДИКАЛНОТО ЕДИНСТВО, КОЙТО НАНЕСОХА ГРУПА ФЕДЕРАЦИИ ОТ КНСБ. НО ПРЕЗ ИЗТЕКЛАТА СЕДМИЦА У НАС СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО, КОЕТО НЕ БЕШЕ ПОСТИГНАТО ЦЯЛА ГОДИНА. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ СЛЕД ИНТЕНЗИВНИ КОНСУЛТАЦИИ ОЧЕРТАХА РАМКИТЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО И РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА. ПРИНОСЪТ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ ЗА ТОВА СЕ ПРИЗНАВА И ОЦЕНЯВА ОТ ВСЕКИ НЕПРЕДУБЕДЕН ЧОВЕК.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ НА КНСБ ПРИЗОВАВА СЪЩО ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПОДПИСКАТА СРЕЩУ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. СЪБРАНИТЕ САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ОКОЛО 600 ХИЛ. ПОДПИСА ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА. СЪБИТИЯТА, КОИТО СЕ РАЗВИВАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ВЪВ И ОКОЛО ПАРЛАМЕНТА, ПОКАЗВАТ, ЧЕ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ СИНДИКАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ, СЛОЖИЛИ ПОДПИСА СИ В НАШАТА МИРНА АКЦИЯ, СА БИЛИ ТРЕЗВИ В ОЦЕНКАТА И ПРАВИ В ПОЗИЦИЯТА СИ.

СЪСТОЯНИЕТО, В КОЕТО В МОМЕНТА СЕ НАМИРАТ ВЪРХОВНИТЕ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА, ПОТВЪРДЖАВА, ЧЕ НАШАТА СТРАТЕГИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВДАЕ, ЗАЩОТО ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ТЕЗИ ОРГАНИ СЕ СТОВАРВАТ ИЗЦЯЛО ВЪРХУ ТРУДЕЩИТЕ СИ, А СИНДИКАЛНИТЕ ИСКАНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА БЛОКИРАНИ. ОБВИНЕНИЯТА ЗА ПОЛИТИЗИРАНЕ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ СА СПЕКУЛАТИВНИ, ЗАЩОТО КОМУ ВЕЧЕ НЕ Е ЯСНО, ЧЕ БЕЗ ДА СЕ РАЗРУШИ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ НИТО ЕДИН СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ, КОЙТО ЗАСЯГА ЖИЗНЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ХОРАТА.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ НА КНСБ СМЯТА, ЧЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СВИКВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС СЕГА ВЕЧЕ НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪМНЕНИЕ. КОНГРЕСЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДГОТВИ СПОРЕД УСТАВА С ПЪЛЕН ЦИКЪЛ НА ОТЧЕТИ И ИЗБОРИ НА РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ ОТ ПЪРВИЧНИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДО РЪКОВОДСТВАТА НА ФЕДЕРАЦИИ И СИНДИКАТИ. САМО ТАКА ИЗВЪНРЕДНИЯТ КОНГРЕС НАИСТИНА ЩЕ ИЗРАЗИ ВОЛЯТА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ И ЩЕ ИЗБЕРЕ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН НАЧИН НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ХОРА НА НАЕМНИЯ ТРУД!
ТЕЖКИТЕ БИТКИ, КОИТО НИ ПРЕДСТОЯТ ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАШИТЕ ПРАВА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА НЕВИЖДАНАТА СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, ИСКАТ СИЛНИ СИНДИКАТИ. ТЕЗИ, КОИТО СЕ СТРЕСНАХА ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА НАШАТА ПОЗИЦИЯ И МОЩТА НА НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ, ОТНОВО КРОЯТ СМЕТКИ ДА ЯХНАТ ОБЕЗПРАВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ, ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ СПОРЕД СВОЯ КАСТОВ И ПАРТИЕН ИНТЕРЕС. ИСКАМЕ ДА ВИ УВЕРИМ, ЧЕ В НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМА МЯСТО ЗА ХОРА С РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ - ЗЕМЕДЕЛЦИ И ЗЕЛЕНИ, СОЦИАЛИСТИ И СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ - ЧЕ ВИНАГИ ПОСТАВЯТ СИНДИКАЛНАТА ВЛАСТ НАД ТЯСНОПАРТИЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРИСТРАСТИЯ.

НЕЗАВИСИМИ СИНДИКАЛИСТИ!
НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА БЪДЕ ОБЕЗЛИЧЕНА И ОБЕЗОБРАЗЕНА ВАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ ПРЕКЪРШИ ОЩЕ В ЗАРОДИШ ВЪЗРОДЕНИЯТ СИНДИКАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ! ПОСТАВЕТЕ НА СТРОГА И БЕЗКОМПРОМИСНА ПРЕЦЕНКА СВОИТЕ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ, НАВСЯКЪДЕ, НА ВСИЧКИ РАВНИЩА. В НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ НЯМА МЯСТО ЗА БЕЗЗЪБИ ПОСЛУШНИЦИ НА СТОПАНСКИТЕ И ПАРТИЙНИТЕ РЪКОВОДСТВА. ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ, НАЙ-РЕШИТЕЛНИТЕ И ТВЪРДО ГИ ПОДКРЕПЯЙТЕ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ СИНДИКАЛНИ БОРБИ.

НЕКА ДА ДОКАЖЕМ НА СЕБЕ СИ, НА СВОИТЕ ДЕЦА И ПРЕД СВЕТА, ЧЕ ХОРАТА НА СВОБОДНИЯ ТРУД В БЪЛГАРИЯ СА УЗРЕЛИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И СА РЕШЕНИ ДА ЗАЩИТАВАТ СВОИТЕ ПРАВА.

НИЕ СМЕ МНОГО, НО САМО ПРЕЧИСТЕНИ И ОБЕДИНЕНИ ЩЕ ПРЕМИНЕМ ПРЕЗ СЕГАШНИТЕ ИЗПИТАНИЯ.

ВРЕМЕТО ЩЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ СМЕ БИЛИ ПРАВИ!

СОФИЯ, 5 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.   

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ НА КНСБ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: КР. ПЕТКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА КОМЮНИКЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА МЛАДЕЖКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДРУЖЕСТВА /ИМКА/ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ИМКА В ГЪРЦИЯ.

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ МЛАДЕЖКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДРУЖЕСТВА /ИМКА/ В ГЪРЦИЯ БЕШЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ НА ДОБРА ВОЛЯ В СОФИЯ ОТ 30 НОЕМВРИ ДО 2 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА, ЗА ДА ОКАЖЕ ПОМОЩ ЗА ПОДНОВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА МЛАДЕЖКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДРУЖЕСТВА /ИМКА/ В БЪЛГАРИЯ. ДЕЛЕГАЦИЯТА СЕ СЪСТОЕШЕ ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ИМКА В ГЪРЦИЯ Г-Н ГЕРИ ТЕОТОКАТОС И ОТ ПЕТИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИМКА В АТИНА: Г-Н ДЖОН ХИДИАС - ПРЕДСЕДАТЕЛ, ПРОФ. ДЖОН МАСОС - ДИРЕКТОР НА ГРЪЦКОТО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО, Г-Н КОСТАС КАВАДИАС, Г-Н ХАРАЛАМБОС МЕСАРИС И Г-Н ДЖОРДЖ МАКАРОНАС. ЗАЕДНО С ТЯХ БЯХА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И СЕКРЕТАРЯТ НА ИМКА В СОЛУН, ГОСПОДАТА АЛЕКС ЦОКОС И КИМОН ДЕМЕТРИУ.

ПРИ СРЕЩАТА С РЪКОВОДСТВОТО НА МЛАДЕЖКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДРУЖЕСТВА /ИМКА/ В БЪЛГАРИЯ ОТ ГРЪЦКА СТРАНА БЕШЕ ПРЕДЛОЖЕНА ВСЯЧЕСКА ПОМОЩ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ НА КАДРИ, ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА БРАТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ. БРАТСКАТА ГРЪЦКА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ИЗПРАТИЛА ЗА НУЖДИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ 40 КАШОНА С БИБЛИИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, КАКТО И 15 КАШОНА ДАРОВЕ - ЛЕКАРСТВА И ДЕТСКИ ХРАНИ. БИБЛИИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ - НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО - ЧРЕЗ РЕДАКЦИЯТА НА В. "МИР", А МАТЕРИАЛНАТА ПОМОЩ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СЪОТВЕТНАТА СЛУЖБА, СЪЗДАДЕНА ЗА ТАКИВА ЦЕЛИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА.

ПРЕДВИД НА ИЗВЪНРЕДНО ГОЛЯМАТА ЗАЕТОСТ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО, ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ДЕЛЕГАЦИЯТА БЕШЕ ПРИЕТА ПО НЕГОВО ПОРЪЧЕНИЕ ОТ РЕКТОРА НА ДУХОВНАТА АКАДЕМИЯ НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЕПИСКОП НЕОФИТ, КОМУТО ГРЪЦКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ НАПРАВИ ФОРМАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА ОТПЕЧАТИ В ГЪРЦИЯ - НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО - ТОЛКОВА БРОЕВЕ ОТ СИНОДАЛНИЯ ПРЕВОД НА БИБЛИЯТА, КОЛКОТО СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЖЕЛАЕ.

ОТ СТРАНА НА МЛАДЕЖКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДРУЖЕСТВА /ИМКА/ В БЪЛГАРИЯ ВЗЕХА УЧАСТИЕ ГОСПОДАТА С. БОЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ, БОРИЛ МОНЧЕВ - ПОДПРЕДСЕДАТЕЛ, ЕНЧО ЯНЕВ ПАСКАЛЕВ - СЕКРЕТАР, Г-ЖА МАЛИНА АТАНАСОВА - КАСИЕР, КАКТО И МНОЖЕСТВО ЧЛЕНОВЕ. ПОМОЩТА ОТ БРАТСКАТА ГРЪЦКА ОРГАНИЗАЦИЯ БЕШЕ ПРИЕТА С ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ.

СОФИЯ, 3 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ ЗА ГЕРМАНИЯ.


ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ ДА ДОСТАВИ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ХРАНИ, ЛЕКАРСТВА, ОБЛЕКЛА И ГОРИВО НА СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КОИТО СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ГЛАД И СТУД ПРЕЗ НАСТОЯЩАТА ЗИМА.

ДОСЕГА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО НЕ БЕ ВКЛЮЧЕНА В ПОМОЩНАТА ПРОГРАМА НА ГЕРМАНИЯ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОСТЪПКИТЕ, НАПРАВЕНИ ОТ Д-Р СТЕФАН МАРИНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОБЩИНА ”СВ. ИВАН РИЛСКИ" В МЮНХЕН, ПРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГЕРМАНСКИ ВЛАСТИ В БОН И МЮНХЕН, НА 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ВКЛЮЧЕНА В ПОМОЩНАТА ПРОГРАМА НА ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

ГЛАВНИ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ НА ПОСТЪПВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПОМОЩИ ЩЕ БЪДАТ ДУХОВНАТА АКАДЕМИЯ В СОФИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ РЕКТОРА ЕПИСКОП НЕОФИТ, И СВЕЩЕНИЧЕСКИЯТ СЪЮЗ. ОСВЕН ОТ ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ПОМОЩИ ЩЕ БЪДАТ ОТПУСНАТИ И ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА.

СОФИЯ, 3 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДПН: ЯНКО ЯНКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X     X     X

СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПЛАТФОРМАТА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ И ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ /ЧАСТ ПЕТА/ НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ /ОКЗНИ/.


НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРИОРИТЕТИ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

В ТАЗИ ОБЛАСТ ПРИОРИТЕТНАТА ЦЕЛ НА ОКЗНИ Е ДА СЪДЕЙСТВУВА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА НА ОСНОВАТА НА ВЪРХОВИТЕ Й ПОСТИЖЕНИЯ ПРЕЗ 13-ВЕКОВНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ ОТКРИТОСТ КЪМ ВСИЧКО ПОЛЕЗНО ОТ ОПИТА НА ДРУГИТЕ НАРОДИ, КАТО ОСНОВЕН ОРИЕНТИР И МОДЕЛ НА ТОВА НОВО ВЪЗРАЖДАНЕ МОЖЕ ДА СЛУЖИ СИНТЕЗЪТ МЕЖДУ ХРИСТИЯНСКА НРАВСТВЕНОСТ, СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ И ПРАБЪЛГАРСКИ ВОЕННОАДМИНИСТРАТИВНИ ТРАДИЦИИ, ПОЛОЖЕН В ОСНОВИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА "ДЪРЖАВА НА ДУХА" ПРЕЗ НЕЙНИЯ ЗЛАТЕН ВЕК. ТОВА  ПРЕДПОЛАГА РАБОТА НАЙ-МАЛКОТО ПО СЛЕДНИТЕ ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

- ВРЪЩАНЕ КЪМ СЛАВЯНСКИТЕ КОРЕНИ НА БЪЛГАРСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ И ПОСТЕПЕННО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРОНИКНАЛИТЕ ЗАЕДНО С ХРИСТИЯНСТВОТО ГРЪЦКИ, ЛАТИНСКИ И ЕВРЕЙСКИ ИМЕНА ДО ТАКИВА, КОИТО СА СТАНАЛИ ОРГАНИЧНА И НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИМЕННА СИСТЕМА /В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ВАЖНА РОЛЯ БИ МОГЛО ДА ИГРАЕ ШИРОКОТО ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ИМЕННИК НА ЙОРДАН ЗАИМОВ/;

- ПОДЕМАНЕ НА ВСЕНАРОДНА КАМПАНИЯ ЗА ПОСТЕПЕННОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО ПРОСТРАНСТВО ОТ НЕБЪЛГАРСКИ КУЛТУРНИ НАСЛОЕНИЯ - ПРЕДИ ВСИЧКО ИМЕНА НА МЕСТНОСТИ, СЕЛИЩА, УЛИЦИ И ФАМИЛИИ, КОИТО СА ОРГАНИЧНО НЕСЪВМЕСТИМИ С ПРОЦЕСА НА МОДЕРНИЗАЦИЯ И ВЪЗРАЖДАНЕ НА САМОБИТНАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРА /ТАКИВА СА ПРЕДИ ВСИЧКО ОСМАНСКО-ТУРСКИТЕ НАСЛОЕНИЯ, КОИТО И 100 Г. СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАЕМАТ ГОСПОДСТВАЩИ ПОЗИЦИИ В ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ КУЛТУРНОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ/. ПРИ ПРОМЯНАТА НА ИМЕНА НА СЕЛИЩА И МЕСТНОСТИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ УВЛЕЧЕНИЯ ПО ТРОМАВИ, ИЗКУСТВЕНИ ИЛИ БЕЗСМИСЛЕНИ ИМЕНА ОТ ТИПА НА БОТЕВГРАД И ИВАЙЛОВГРАД, КАТО СЕ ВЪЗРАЖДАТ СТАРИННИТЕ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ИЛИ СЕ ПРЕДЛАГАТ НОВИ В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ В СТАРОБЪЛГАРСКИЯ И НОВОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК МОДЕЛИ И БОГАТОТО ТОПОНИМНО НАСЛЕДСТВО ОТ 5-10 ВЕК;

- В ДУХА НА КИРИЛОМЕТОДИЕВИТЕ ОСНОВИ НА СЕГАШНИЯ НИ ФОНЕТИЧЕН ПРАВОПИС ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ НАЧЕРТАНИЯ НА БУКВИТЕ И, Н, У, Я, ИЗОПАЧЕНИ ПРИ ПРОИЗВОЛНОТО РЕФОРМИРАНЕ НА АЗБУКАТА ОТ ПЕТЪР ПЪРВИ, И СЕ ПРОВЕДЕ ШИРОКА ДИСКУСИЯ ЗА МЯСТОТО НА ЯТ, ЕРОВЕТЕ И ЮСОВЕТЕ В СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОПИС. ТРАДИЦИОННИЯТ КИРИЛСКИ ШРИФТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА В БЪЛГАРСКОТО ВСЕКИДНЕВИЕ ПОНЕ ДОТОЛКОВА, ДОКОЛКОТО СЕ ИЗПОЛЗВА ГОТИЧЕСКИЯТ ШРИФТ НА ЗАПАД;

- ПЕРИОДИЧНО ИЗДАВАНЕ НА РЕЧНИЦИ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ПО ОБРАЗЕЦ НА РЕЧНИКА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА РУСКИЯ ЕЗИК, СЪСТАВЕН ОТ НОБЕЛОВИЯ ЛАУРЕАТ ПО ЛИТЕРАТУРА А.СОЛЖЕНИЦИН, КОИТО ДА ВКЛЮЧВАТ ДУМИ, ОТПАДНАЛИ ПРЕЗ СТОЛЕТИЯТА ЧУЖДО РОБСТВО И ЕЗИКОВА НЕМАРА И ЗАПАЗЕНИ САМО В СЛОВНОТО БОГАТСТВО НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И НОВОБЪЛГАРСКИТЕ ДИАЛЕКТИ /ТАКА ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ ЩЕ ОТПАДНАТ И ВСИЧКИ НЕНУЖНИ ЧУЖДИЦИ/.


РЕЛИГИЯТА

ХРИСТИЯНСТВОТО Е ИЗИГРАЛО УНИКАЛНА ИСТОРИЧЕСКА РОЛЯ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРНА ОБЩНОСТ. НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ ДУХОВНИЯ ОБЛИК НА БЪЛГАРИНА БЕЗ ВГРАДЕНИТЕ В НЕГО ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ВСЕ ОЩЕ ХРИСТИЯНИ ИЛИ СА АТЕИСТИ, МЮСЮЛМАНИ ИЛИ С ДРУГИ УБЕЖДЕНИЯ, ДЪЛЖАТ УВАЖЕНИЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО ЗА НЕГОВАТА РОЛЯ ПРИ СФОРМИРНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ОБЩНОСТ.

ОСНОВНИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В РЕЛИГИОЗНАТА СФЕРА И ДНЕС СИ ОСТАВА СЪЩИЯТ, КАКЪВТО Е БИЛ В БЪЛГАРИЯ ПРИ СВ.БОРИС ПЪРВИ, ПРИ КАЛОЯН И ПРЕЗ ВЪЗРАЖДАНЕТО: ПРИ ЗАПАЗВАНЕ ВЕРНОСТТА КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО, КОЯТО НИ ПРАВИ БЪЛГАРИ; ПРЕДПОЧИТАНИЯ СЕ ОТДАВАТ НА ТЕЗИ НЕГОВИ РАЗНОВИДНОСТИ, КОИТО В КОНКРЕТНИТЕ УСЛОВИЯ ДАВАТ НАЙ-МНОГО ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА САМОБИТНОСТ И САМОСТОЯТЕЛНОСТ И ЗА ИЗДИГАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДО РАВНИЩЕТО НА НАЙ-РАЗВИТИТЕ СТРАНИ. В СЪВРЕМЕННИТЕ УСЛОВИЯ ТОВА ОЗНАЧАВА СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, КОИТО ЗАЧИТАТ БЪЛГАРСКАТА САМОБИТНОСТ И КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ КАТО НАЙ-СИГУРЕН ПЪТ ЗА РЕХРИСТИЯНИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА В УСЛОВИЯТА НА ОТДЕЛЯНЕ НА ЦЪРКВАТА ОТ ДЪРЖАВАТА И РАВНИ ПРАВА ЗА ВСИЧКИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ И АТЕИСТИТЕ.


НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРИОРИТЕТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СПОРТА И СЕКСУАЛНАТА КУЛТУРА

ОБЩОНАРОДНИЯТ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ РАЗГЛЕЖДА ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЪПРОСИ КАТО ЕДИНЕН КОМПЛЕКС И ВЪЗНАМЕРЯВА ДА ПРИЛАГА ЕДИНЕН ПОДХОД КЪМ ТЯХНОТО РЕШАВАНЕ. СЪРЦЕВИНАТА НА ТОЗИ ПОДХОД Е В ЦЯЛОСТНОТО ПРЕОРИЕНТИРАНЕ НА МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО У НАС КЪМ ПРЕВАНТИВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ЧРЕЗ ЛИЧНИЯ ПРИМЕР НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ЧРЕЗ ПРОПАГАНДА ОКЗНИ ЩЕ СЕ БОРИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ НАВИЦИТЕ, ВРЕДЯЩИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НАЦИЯТА - ТЮТЮНОПУШЕНЕ, ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ, ЗАСТОЯЛ ЖИВОТ, ПРЕЯЖДАНЕ, СИСТЕМНА КОНСУМАЦИЯ НА НЕЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ. ТРАЕН УСПЕХ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ САМО АКО ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ МАСОВО НАВЛЯЗАТ ТЕЗИ ВИДОВЕ СПОРТ, КОИТО РАЗВИВАТ ОПТИМАЛНО ЧОВЕШКОТО ТЯЛО И ПСИХИКА, БЕЗ ДА УВРЕЖДАТ ЗДРАВОСЛОВНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ. ОСНОВЕН ЛОСТ ЗА ТАКОВА РАЗВИТИЕ Е ДЕРЕГУЛИРАНЕТО НА СЕГАШНИТЕ МОНОПОЛИСТИЧНИ СТРУКТУРИ В СПОРТА И МЕДИЦИНАТА И УТВЪРЖДАВАНЕТО НА СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ МЕЖДУ ЛИЦАТА, ПРЕДЛАГАЩИ СПОРТНИ И МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНО УТВЪРДЕНИ ОБЩОНАЦИОНАЛНИ СТАНДАРТИ ЗА СПОРТНОТО И МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НЕГОВАТА ФИНАНСОВА ДОСТЪПНОСТ ЗА ВСИЧКИ СЛОЕВЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ОКЗНИ ЩЕ РАБОТИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ЛИЦЕМЕРНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО И ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА КУЛТ КЪМ ЗДРАВАТА И ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА ФИГУРА КАТО НЕОБХОДИМА ПРЕДПОСТАВКА ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МНОГОСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОУЧАТ И АДАПТИРАТ НАЙ-ДОБРИТЕ ОБРАЗЦИ ОТ СЪВРЕМЕННИЯ ОПИТ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ И ПРЕДИ ВСИЧКО НА САЩ, КОИТО СЪЧЕТАВАТ ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И СЕКСУАЛНАТА РАЗКРЕПОСТЕНОСТ С ДОВЕРИЕТО КЪМ ПАРТНЬОРА И ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ТРАДИЦИОННИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ НА МНОГОДЕТНОТО И ЗАДРУЖНО СЕМЕЙСТВО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X  X  X

СОФИЯ, 7 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФОНДАЦИЯТА "СЛЕД ПЛАДНЕ". ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПРИХОДИТЕ, РАЗХОДИТЕ И ИМУЩЕСТВОТО НА ПАРТИИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ" Е ПЪРВАТА И ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНАТА ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНА ПРЕЗ 1990 Г. ФОНДАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ.

ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ" Е СЪЗДАДЕНА В СЛУЖБА НА НАЙ-МНОГОЧИСЛЕНАТА СОЦИАЛНО НЕЗАЩИТЕНА ГРУПА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО - ПЕНСИОНЕРИТЕ И ХОРАТА ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ.

ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ" Е ИЗВЪНПАРТИЙНА ГРАЖДАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, ЧИЯТО ОСНОВНА ЦЕЛ Е ДА СЪДЕЙСТВУВА ЗА ХУМАНИЗИРАНЕ НА ЖИВОТА НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.

ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ПЕНСИОНЕРИ И ГРАЖДАНИ ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ ФОНДАЦИЯТА ИЗГРАЖДА СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ, ДОПЪЛВАЩ И РАЗВИВАЩ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ДЪРЖАВЕН. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ БЕ СЪЗДАДЕН КОРПУС НА ДОБРОТО, В КОЙТО ДОБРОВОЛНО И БЕЗКОРИСТНО СЛУЖАТ ДЕЦА, СТУДЕНТИ, ХОРА В АКТИВНА ТРУДОВА ВЪЗРАСТ И ЕНЕРГИЧНИ ПЕНСИОНЕРИ. ФОНДАЦИЯТА РАЗВИВА ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ОТДИХА И СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА. НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ТЯ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАБОТЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО /ПРЕДИМНО НАДОМНО/ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ДОПЪЛВАТ ДОХОДИТЕ СИ. НАШАТА ГРУПА ЗА СОЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ ОСИГУРЯВА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.

ВЪЗ ОСНОВА НА ДОГОВОР МЕЖДУ ОБНС - ПЛЕВЕН И НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ /НС/ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ /ОС/ КАТО СЪУЧРЕДИТЕЛИ ПРЕЗ ЮЛИ Т.Г.  СГРАДАТА НА БИВШАТА ШКОЛА ЗА АКТИВИСТИ НА ОФ В ПЛЕВЕН БЕ ПРЕДОСТАВЕНА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОМ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ "СЛЕД ПЛАДНЕ". В ТОЗИ ДОМ ТРЯБВА ДА СЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРА СЪВСЕМ НЕОБИЧАЕН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДСТАВИ МОДЕЛ НА СОЦИАЛНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ, РАЗРАБОТЕН ОТ ЕКСПЕРТИТЕ НА НАШАТА ФОНДАЦИЯ.

С ТРЕВОГА НАУЧИХМЕ, ЧЕ СТАЧКУВАЩИ СТУДЕНТИ ОТ ПЛЕВЕН, ПОДТИКВАНИ ОТ ХОРА И ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ЦЕЛЯТ ЧРЕЗ МЛАДЕЖКОТО НЕДОВОЛСТВО ОТ МУДНИЯ ХОД НА ПРОМЕНИТЕ ДА ПОСТИГНАТ СВОИ ЛИЧНИ И ТЯСНОВЕДОМСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ, ОТВЧЕРА СА ОКУПИРАЛИ СГРАДАТА НА ДОМА "СЛЕД ПЛАДНЕ".

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ФОНДАЦИЯТА ОСТРО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ И ГИ ОЦЕНЯВА КАТО НЕЗАКОННИ, НЕСЪСТОЯТЕЛНИ И НЕРАЦИОНАЛНИ, ЗАШОТО:

1. СЪЗДАВАНЕТО НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ДОМ "СЛЕД ПЛАДНЕ" СЕ ОСНОВАВА НА ЗАКОНЕН ДОГОВОР МЕЖДУ УЧРЕДИТЕЛИТЕ.

2. ЗА ПРИГОДЯВАНЕТО НА СГРАДАТА КЪМ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕДИН ДОМ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ ПРЕЗ МЕСЕЦИТЕ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА СА НАПРАВЕНИ РАЗХОДИ И СЕГА ТЯ Е НАПЪЛНО ГОТОВА ДА ПОЕМЕ НОВИТЕ СИ ФУНКЦИИ.

3. РАЗРАБОТЕНА Е ЦЯЛАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ДОМ /ЗА КОЕТО ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО СА НАПРАВЕНИ И ПАРИЧНИ РАЗХОДИ/ И ТЯ Е ОДОБРЕНА ОТ МИНИСТЪРА НА ЗАЕТОСТТА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ И ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ, УЧАСТВУВАЩИ В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ЕКСПЕРИМЕНТА.

4. РАЗРАБОТЕН Е И Е УТВЪРДЕН БЮДЖЕТ НА ДОМА ДО 31 ДЕКЕМВРИ 1991 Г., СЛЕД КОЕТО ИЗДРЪЖКАТА МУ СЕ ПОЕМА ИЗЦЯЛО ОТ ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ". ПО ТОЗИ НАЧИН ОБНС В ПЛЕВЕН ЩЕ БЪДЕ РАЗТОВАРЕН ОТ ГОЛЕМИ РАЗХОДИ И ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ ЗНАЧИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА РАЗГРЪЩАНЕ НА ДРУГИ НУЖДИ НА ОБШИНАТА ЗА СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ.

5. В ДОМА "СЛЕД ПЛАДНЕ" ВЕЧЕ СА РАЗКРИТИ КРАЙНО НЕОБХОДИМИ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ДЕЙНОСТИ: РАБОТИ КЛУБ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ, ОТ ДВА МЕСЕЦА Е ОРГАНИЗИРАНО ПАТРОНАЖНО ОБСЛУЖВАНЕ ПО ДОМОВЕТЕ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НА НАД 120 СТАРИ ХОРА, ИЗЦЯЛО Е ЗАВЪРШЕНА ПОДГОТОВКАТА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ШИРОКА И РАЗНООБРАЗНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ С УЧАСТИЕТО НА ПЛЕВЕНСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.

6. ЗАВЪРШЕНА Е ПОДГОТОВКАТА ЗА ПЪЛНОТО НАТОВАРВАНЕ НА ДОМА /СУТРИНТА НА 3 ДЕКЕМВРИ, ПОНЕДЕЛНИК, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ ПЪРВИТЕ 20 ПЕНСИОНЕРИ/. ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СПОРЕД ПЛАНА НА ФОНДАЦИЯТА ДОМЪТ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИ С ПЪЛНИЯ СИ КАПАЦИТЕТ, КОЙТО ВКЛЮЧВА:

- ПЪЛЕН ПАНСИОН ЗА 70 САМОТНИ СТАРИ ХОРА ОТ ОБЩИНАТА;
- ДНЕВЕН ПАНСИОН ЗА ДРУГИ 50 ДУШИ;
- ПАТРОНАЖНО ОБСЛУЖВАНЕ С ТОПЛА ХРАНА ПО ДОМОВЕТЕ НА 300 ДУШИ;
- СОЦИАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА, РАЗВЛЕЧЕНИЯ И СПОРТНО-ОЗДРАВИТЕЛНА ДЕЙНОСТ, ОБСЛУЖВАЩ 150-170 ДУШИ ДНЕВНО;
- ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ХЛЯБ И САМОЧУВСТВИЕ ЗА ДРУГИ 200 ПЕНСИОНЕРИ ЧРЕЗ ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ В СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ НА ДОМА.

7. ДОМЪТ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ "СЛЕД ПЛАДНЕ" В ПЛЕВЕН ВЕЧЕ Е ПОЛУЧИЛ ПОПУЛЯРНОСТ СРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА И СТОТИЦИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ОТ ОБЩИНАТА СВЪРЗВАТ С НЕГО НАДЕЖДИТЕ СИ ЗА СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ И ЗАЩИТА В НАСТЪПВАЩИТЕ ТЕЖКИ МЕСЕЦИ И ГОДИНИ.

8. ЦЕЛЕВО ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ДОМ В ПЛЕВЕН ФОНДАЦИЯТА Е ОРГАНИЗИРАЛА НАБИРАНЕ НА ДАРЕНИЯ /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ЧУЖБИНА/, КОИТО ПО ВОЛЯТА НА ДАРИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗРАЗХОДВАНИ САМО ЗА ТОЗИ ДОМ И ЗА НИЩО ДРУГО.

9. ОФИЦИАЛНО В ПЛЕВЕНСКИЯ ОБЩИНСКИ ВЕСТНИК БЕ ОБЯВЕН КОНКУРС ЗА УПРАВИТЕЛ НА ДОМА. ПОЯВИХА СЕ 17 КАНДИДАТУРИ, ПРЕДСТОИ КОМИСИЯ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ.

КАКТО СЕ ВИЖДА, ИЗВЪРШЕНА Е ОГРОМНА ПО ОБЕМ И СОЦИАЛНА ЗНАЧИМОСТ РАБОТА. СЕГА, КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАРИТЕ ХОРА ОТ ПЛЕВЕН ДА СЕ ВЪЗПОЛЗУВАТ ОТ ПЛОДОВЕТЕ НА НЕКОЛКОМЕСЕЧНИЯ ТРУД НА НАШИТЕ ЕКСПЕРТИ И СЪТРУДНИЦИ, СЕ ПОЯВИ СТУДЕНТСКАТА БЛОКАДА И ИСКАНЕТО ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА СГРАДАТА НА ДОМА В ТУБДИСПАНСЕР! ТОЕСТ ОТНОВО ЗА ХАТЪРА НА НЯКОИ, ЗАСЛЕПЕНИ ОТ ВЕДОМСТВЕНИ АМБИЦИИ, ХОРА ДА СЕ ЖЕРТВАТ ЖИЗНЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СОЦИАЛНО    СЛАБИТЕ В ОБЩИНАТА, ДА    СЕ УНИЩОЖАВАТ МАТЕРИАЛНИ ЦЕННОСТИ, ДА СЕ ТРОШАТ ГРЕШНИ ПАРИ ЗА ТОТАЛНО ПРЕУСТРОЙСТВО НА СГРАДАТА. НИМА НИКОЙ НЕ СИ Е ИЗВАДИЛ ПОУКА ОТ НЕЛЕПОТО ШОУ, КОЕТО ПРЕДИ ВРЕМЕ ПРЕЖИВЯХМЕ С ПРОСЛОВУТОТО РАЗДАВАНЕ НА РЕЗИДЕНЦИИ! НИМА ВРЕМЕННАТА УПРАВА    В ПЛЕВЕН ЩЕ ДОПУСНЕ    ДА СЕ ИЗПРАВЯТ ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ СТАРИ ХОРА И СТУДЕНТИ!

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ" ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЯРВА В ЗДРАВИЯ РАЗУМ И ИЗОСТРЕНОТО ЧУВСТВО ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ НА СТУДЕНТИТЕ И Е ГОТОВ ДА ОБСЪЖДА ЗАЕДНО С ТЯХ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ В ЗАЩИТА НА ВСИЧКИ СОЦИАЛНО ЗАСТРАШЕНИ.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ФОНДАЦИЯТА ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ ГЛАДНАТА СТАЧКА НА ПЕРСОНАЛА НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ДОМ В ПЛЕВЕН, ЗАПОЧНАТА ОТВЧЕРА, 3 ДЕКЕМВРИ.

ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТНАТА ПОДПИСКА, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В ГРАДА.

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НАСТОЯВА ОБНС В ПЛЕВЕН КАТО ОРГАН НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И КАТО СТРАНА ПО ДОГОВОРА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ДОМ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ "СЛЕД ПЛАДНЕ" ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ.

НАКРАЯ ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ВЪЗРАСТ НАД 55 ГОДИНИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ПОДПИСКАТА В ЗАЩИТА НА ДОМА. ИЗПРАЩАЙТЕ ПОДПИСИТЕ НА СВОЯ ПРОТЕСТ В ОБНС - ПЛЕВЕН ИЛИ ВЪВ ФОНДАЦИЯ "СЛЕД ПЛАДНЕ" НА АДРЕС: СОФИЯ, БУЛ. "ВИТОША" HP 18. В СЛУЧАЙ НА НЕСПРАВЕДЛИВО РЕШЕНИЕ НА ВЪЗНИКНАЛИЯ КОНФЛИКТ УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРИЗОВЕ СТАРИТЕ ХОРА НА ПЛЕВЕН НА ПРОТЕСТНИ АКЦИИ ПОД НАДСЛОВ: "ГОСПОДА И ДРУГАРИ, ЗАСРАМЕТЕ СЕ! НЕ ПИПАЙТЕ ЕДИНСТВЕНОТО ОКО НА СЛЕПИЯ!".

СОФИЯ, 4 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Г-ЖА ГЕНА ДИМИТРОВА
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР: Г-ЖА СТЕФКА МАТЕЕВА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

УВАЖАЕМИ АБОНАТИ И ЧИТАТЕЛИ,

И ПРЕЗ 1991 ГОДИНА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ВИ ПРЕДОСТАВЯ ТОЧНА И ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКТУАЛНИТЕ СТАНОВИЩА И ДЕЙНОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ.

ВЕРНИ НА ВЪЗПРИЕТИЯ ДЕВИЗ "ВИНАГИ ТОЧНИ, ДОСТОВЕРНИ И ПРОФЕСИОНАЛНО ТОЛЕРАНТНИ", НИЕ ЩЕ СЕ СТРЕМИМ ДА РАЗШИРИМ ОБСЕГА НА ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПОЧТИ 80 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 250 ОРГАНИЗАЦИИ, ДВИЖЕНИЯ И СЪЮЗИ.

НАРЕД С ТОВА НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ЕДИНСТВЕНОТО ИЗДАНИЕ, КОЕТО ЩЕ ПУБЛИКУВА КАТО ПРИЛОЖЕНИЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОДЕН ПЕРИОД НА БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТЕН ОЩЕ КАТО ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ТОЗИ ОБЕМИСТ ТРУД, СИНТЕЗИРАЛ СВЕТОВНИЯ ОПИТ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, Е ПОДГОТВЕН, СПОРЕД ДУМИТЕ НА Г-Н РАН, КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ЗА ПАРЛАМЕНТА. ЕТО ЗАЩО НИЕ ЩЕ ПРЕДСТАВИМ ПРОГРАМАТА НА ВНИМАНИЕТО НА ОНЕЗИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА.

НИЕ НЕ СЕ РЪКОВОДИМ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА КОНЮНКТУРА И ЗАТОВА АБОНАМЕНТНАТА ТАКСА ЗА НАШИЯ ЕЖЕДНЕВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНА:

44 ЛВ. ЗА ЕДИН МЕСЕЦ /АБОНИРАНЕТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ДО 25-ТО ЧИСЛО НА ПРЕДИДУЩИЯ МЕСЕЦ/; 132 ЛВ. ЗА ТРИ МЕСЕЦА; 264 ЛВ. ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА; 528 ЛВ. ЗА ЕДНА ГОДИНА.

АДРЕС НА АБОНАМЕНТНАТА СЛУЖБА: СОФИЯ 1124, БУЛ. "ЛЕНИН" 49,
БТА, ТЕЛ. 84-61 /В. 231/ ИЛИ 73-37-231.