7 септември 1993


София, 7 септември 1993 година
Брой 174 /961/


София, 7 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД СА ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ" НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


Началото на новата парламентарна сесия потвърди политическите оценки и прогнози на Съюза на демократичните сили /СДС/ и неговата парламентарна група. Министър-председателят Л.Беров публично призна пълния крах на правителството в приватизацията, връщането на земята, постигането на икономически растеж, по-ниската социална цена на реформата и борбата с престъпността. Поради политическата си безотговорност той прехвърли вината за този провал на парламентарното мнозинство, което го подкрепя, и се оплака, че различни синдикални и финансово-икономически групировки превръщат правителството в свой заложник. Президентът Желев порица кабинета за проявите на рекомунизация, с което призна, че той самият е извършил предателство, като е върнал БСП на власт. Неговите опити да създаде коалиция от "разумни" срещу СДС, политически център или президентска партия, се провалиха окончателно. Профсъюзен лидер призна, че "когато синдикатите диктуват положението, с държавата е свършено". Виден бизнесмен обяви, че пазарът е разпределен и съществува координация между финансовите групировки, което доказва, че правителството добре е обслужило техните интереси.

Всичко това завъртя отново политическата рулетка. Играчите са известни, блъфирането познато. Едни залагат на ремонт, сиреч на нови министерски постове; други - на нови "депесарски шутове" и завой, но този път надясно; трети - на открито комунистическо управление, но всички те се надяват разиграването да е за сметка на СДС.

ПГ на СДС не може да бъде въвлечена в подобни политически комбинации и потвърждава, че единственият изход от създалата се криза е възстановяване на автентичната политическа воля на народа чрез предсрочни парламентарни избори, след които СДС ще формира парламентарно мнозинство и ще поеме управлението на страната.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 7 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 4 СЕПТЕМВРИ 1993 Г. В СОфИЯ.


РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА У НАС ОТ 40-ИЯ КОНГРЕС НА СДП ДО МОМЕНТА

Времето доказа, че марионетният характер на кабинета на Беров е извън всякакво съмнение. Въпросът е, кой ще поеме отговорността за последствията от това имитиране на управление. Започва еволюция на поведението на президента, ръководствата на Българската социалистическа партия /БСП/, Движението за права и свободи /ДПС/, Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/, Конфедерацията на труда "Подкрепа" и отцепниците от Съюза на демократичните сили /СДС/, преминаваща от пълна подкрепа през мълчаливо одобрение, до вече публични изяви на неодобрение. Става очевидно, че същността на борбата се води на практика между отделни престъпни финансови групировки, борещи се за все по-големи сфери на влияние.

В резултат от действията на това правителство икономическото положение на страната и населението застрашително се влошава. Напълно бе загубено доверието на международните финансови институции. Забавянето на процеса на връщане на земята, поощряването на кооперациите тип "ТКЗС" и опитите за опрощаване на лошите кредити без търсене на отговорност от тези, които ги натрупаха, водят до бюджетен банкрут, който изкуствено се задържа чрез финансовото задушаване на общините и скритото драстично увеличаване на държавния дълг. Всичко това е ярка илюстрация на антинационалното поведение на БСП /комунисти/, нейните сателити от ДПС и ренегатите от СДС.

Изправени пред назряващата катастрофа, прокомунистическите среди около президента Желев започват сондажи за формиране на нов кабинет с очевидното намерение да го представят като произлизащ и обвързан със СДС. Ние категорично заявяваме, че това е пореден опит за прехвърляне върху синята коалиция на отговорността за неадекватните и пагубни за държавата действия от онези, които подкрепят кабинета на Беров, дори и след двата вота на недоверие, и които носят пълната морална и политическа отговорност. В този сговор се разчита и на фантомните формирования като: Нов съюз за демокрация, Сбор за демокрация, Гражданско обединение за републиката, както и на представители на първия ешелон изменници на синята идея около П. Дертлиев, П. Симеонов, Ал. Каракачанов.

Практиката отново доказа недвусмислено правилността на заетата от Социалдемократическата партия /СДП/ и СДС позиция за своевременното решително разграничаване от тези, които с емблемата на СДС се добраха до висши постове в законодателната и изпълнителната власт.


ОТНОШЕНИЕ НА СДП КЪМ ПАРЛАМЕНТА, ПРЕЗИДЕНТА И КАБИНЕТА

СДП смята, че този парламент е изчерпал отдавна своите възможности. Подозрителното поведение на мнозинството народни представители прави невъзможно съставянето на дееспособно демократично правителство, чиито действия биха служили на националните интереси. Единствен изход от това положение са предсрочни парламентарни избори в най-скоро време.

Аморалната позиция и постъпки на президента Желев доведе до пълно обезверяване в президентската институция. Това заедно с всички непочтени задкулисни сделки и интриги в парламента и правителството принуди вицепрезидента на страната Блага Димитрова да подаде оставка.

Широкият отклик сред хората на високоморалния акт на депутата Едвин Сугарев показа за пореден път готовността на симпатизантите на СДС за решителни действия в защита на демокрацията и морал в политиката.

СДП винаги е смятала за недопустима и противоконституционна намесата и упражняването на диктат от страна на ръководствата на двете синдикални централи КНСБ и КТ "Подкрепа" върху висшите държавни институции при вземането на политически и управленски решения от национално значение. Такава позиция отстояваше и правителството на СДС и именно тя бе една от причините за сговора, завършил със свалянето му от власт. В резултат на тази намеса, продиктувана далеч не от загриженост за социалните проблеми на синдикалните членове, хиляди от тях ги напуснаха и бяха създадени нови, независими браншови профсъюзи. СДП е естествен съюзник на такива профсъюзи и ще работи с тях за отстояването на естествените им синдикални интереси.


ОТНОШЕНИЕ НА СДП КЪМ ПАРТНЬОРИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА СДС И ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ИЗВЪН СДС

СДП винаги е била коректен и лоялен партньор в синята коалиция и никога не си е позволявала да нарушава съюзната етика и дисциплина. СДП ще се противопостави енергично и категорично на всеки опит за всяване на разкол и разцепление в СДС, на всички инспирирани отвън интриги, както в НКС така и в координационните съвети по места. СДП осъжда най-строго онези лидери и организации от СДС, които перманентно нарушават решенията на националните конференции на съюза и НКС, тъй като подобно поведение дискредитира синята коалиция и уронва престижа й в очите на нейните членове и симпатизанти, както и пред цялата общественост.

Съобразно решенията на НКС на СДС за открит диалог с всички антикомунистически формации извън коалицията, членове на националното ръководство на СДП участват активно в предварителните разговори и контакти с различни политически и неполитически организации, синдикати, обществени формирования и др.

Националният комитет на СДП уверява българската общественост, че ще продължи своята борба за победата на демокрацията в нашата страна.

София, 4 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 7 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ГРУПА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА АРЕСТУВАНЕТО И ОСЪЖДАНЕТО НА БИВШИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ АТАНАСОВ. Документът е подписан от:
Въло Радев, Дико фучеджиев, Димитър Овчаров, Мария Овчарова, Николай Генчев, Димитър Сирков, Филип Панайотов, Петър-Емил Митев, Анжел Вагенщайн, Илчо Димитров, Велислава Дърева, Азаря Поликаров, Петко Боев, Тодор Абазов, Мито Исусов, Ефрем Карамфилов, Давид Овадия, Дамян Дамянов, Дамян Обрешков, Иван Динков, Йордан Радичков, Дончо Даскалов,Георги Тодорчев, Николай Хайтов, Христо Ганев, Христо Радевски, Тончо Жечев, Стефан Пенев, Димитър Димитров.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Сред общественото мнение се прояви доста широка солидарност с арестувания, съдения и осъдения бивш министър-председател Георги Атанасов. За жалост това не помогна да се облекчи съдбата му. Той вече е в затвора.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Един държавник подлежи преди всичко на съда на историята. Тя произнася безпристрастната си оценка за доброто и лошото през управлението му. Много бивши министър-председатели са били съдени. Нито една присъда исторически не е била оправдана. Това не е добро свидетелство за обществения ни живот, но и за българското правосъдие. Изглеждаше, че тази печална традиция вече се прекъсва. Възкресяването й не е добро предзнаменование за бъдещето.

Ние познаваме Георги Атанасов като способен човек, съзнателен гражданин и съвестен общественик. Вярваме, че в действията си е изхождал не от лична корист, а от разбирането си за интерес на държавата. Безспорна е ролята му за промяната от 10 ноември 1989 година, която откри демократичния прелом у нас. Три месеца по-късно сам си подаде оставката като ръководител на правителството и доброволно се оттегли от политическия живот, макар да бе едва на 56 години.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Обръщаме се към Вас с настойчив призив да употребите правото, което имате, и да помилвате Георги Атанасов. С това ще извършите не само едно добро дело към него и семейството му, но и ще допринесете за издигане на морала на обществото и престижа на държавата.

София, 6 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер“/


*  *  *

София, 7 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СЪНАРОДНИЦИТЕ НА ЦАРИЦАТА-МАЙКА ЙОАННА ПО ПОВОД НА ОТПЪТУВАНЕТО Й ОТ БЪЛГАРИЯ.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

Тръгвам от България с чувство на гордост и преизпълнено с обич сърце. Завинаги ще запомня възторжените ви възгласи, усмивки и цветя. Благодарна съм за вашата искрена съпричастност и сърдечност, която помня още от най-щастливите си години, преминали в България.

Отправям тези слова на благодарност към хората, с които успях да се срещна, и главно към вас, за които, уви, времето не достигна. Най-сърдечно ви благодаря за искрените благопожелания, за многобройните подаръци, снимки и спомени, които заедно с дъщеря ми получихме от вас. Поради напредналата ми възраст няма да мога, както бих искала, да благодаря на всеки един поотделно.

Държа да благодаря на българските власти за оказаното ми внимание и съдействие по време на цялото ми пребиваване. Уверена съм, че демокрацията ще продължи да ни съпътства и изцяло ще забравим страданието от миналите години.

Благодаря специално на масмедиите, че уважиха желанието ми да не правя публични изявления, и надявам се и сега ще предадат най-сърдечните ми поздрави към всички сънародници, за които винаги мисля с много обич и много ценя техните добри чувства. Благодаря и от името на дъщеря ми, която също много ви обича.

Дано Господ ни дава още здраве и сили и пак ще се видим и ще бъдем заедно.

Бог да пази България!

София, 3 септември 1993 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София,7 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ НА ЖАЛБИ И СИГНАЛИ ПО ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРОВЕДЕНИ НА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г., /ЧАСТ ОСМА/. Обработката на жалбите и сигналите и огласяването на резултатите е направено от група, ръководена от консултанта към Комисията по изборните книжа на ВНС Валери Цветков, през месец март 1993 година.


51-И ПЛЕВЕНСКИ ЕИР /I ТУР/

В избирателните секции с NN 105, 106 и 107 войниците са гласували под наблюдението на своите командири. Оказван е бил натиск върху тях. В споменатите секции са гласували общо 2651, от които 1388 са подали гласа си за кандидата на БСП, а броят на недействителните гласове е общо 208.
Резултатите от изборите на първи тур в 51-и ЕИР са:

гласували              31816
недействителни гласове       1156
действителни гласове     30 660,

от които 15 523 за кандидата на БСП Светлин Вълчев - едва 193 гласа над необходимото.
Минималният брой гласове, чрез които кандидатът Светлин Вълчев е бил обявен за народен представители големият брой избиратели, които не са могли да упражнят свободно правото си на глас, са основание изборът в 51-и Плевенски ЕИР да се счита за недействителен.


65-И ГОРНООРЯХОВСКИ ЕИР /II ТУР/

Срочнослужещите в района на Велико Търново и Горна Оряховица не са гласували поради масово пускане в отпуск /П.4-55/.


72-И БЕРКОВСКИ ЕИР /I ТУР/

Налице е груб опит за подправяне на изборните данни в РИК.

При съставяне на протокола на РИК са се появили фрапиращи несъответствия при сумиране на резултатите въпреки протестите на члена на РИК Мария Хинкова /П.4-40/. След като протоколът е бил готов и отнесен в ЦИК, последният е бил неодобрен и върнат за коригиране поради разлика от 1 459 гласа в изборните резултати.

На 11.06.1990г. в ЦИК е получена телеграма от г-жа Хинкова, с която тя е протестирала против стъкмяването на резултатите при повторното броене и е заявила, че новият протокол няма да бъде подписан от нея.

Подаден е сигнал и до районната прокуратура.

Грубо е нарушен чл.32, ал.1, т.1 и т.8 и чл.69, ал.1 от ЗИВНС.

При посочените обстоятелства ЦИК е създала предпоставки за фалшифицирането на данните от протоколите за избора в 72-и ЕИР.


83-И КАРЛОВСКИ ЕИР

Въз основа на извадките от протоколите на СИК, предоставени на застъпниците на кандидата за народен представител г-жа Снежана Ботушарова, са констатирани съществени разлики както между броя на гласувалите избиратели и броя на намерените в избирателните кутии пликове, така и между посочения брой действителни гласове и броя на пликовете в избирателните кутии. Съществуват сериозни основания да се предполага фалшифициране на изборните резултати /П.4-41/.

Началникът на РУ на МВР - с. Брезово, Стою Бангиев е присъствал непрекъснато в циганската махала и е провеждал агитация в изборния ден. Нарушен е чл.46, ал.1 и чл.51, ал.2 от ЗИВНС.

Кметът на с. Стрелци е отправял заплахи към члена на СИК Стойко Вълев, присъствал е в избирателното помещение през целия изборен ден и се е намесил в работата на СИК при съставянето на протокола. Поради тези причини г-н Стойко Вълев не е подписал протокола.

В секция N 31, където гласуват срочнослужещи, член на СИК е офицер от поделението, а в помещението са присъствали и други офицери. В с. Брезово, секция N 20 - също военна - в изборното помещение са присъствали командирът на поделението полк. Кръстанов и cт. лейтенант Колев. Върху войниците е бил оказван натиск от страна на техните командири.


84-И КАРЛОВСКИ ЕИР /I ТУР/

Чрез неправилно определяне на броя на недействителните гласове от страна на РИК и въпреки протестите на трима нейни членове на първи тур неправомерно е обявен за избран кандидатът на БСП Йосиф Илиев само с 201 гласа над необходимо /П.4-32/.

Отправените до ЦИК и 84-и РИК жалби и сигнали са оставени без последствия.


91-И ПАЗАРДЖИШКИ ЕИР /II ТУР/

От обявените резултати от избора на 17.06.1990 г., отразени в протокола на РИК от 18.06.1990 г., се установява разлика в получените гласове 33 в полза на кандидата на БСП Иван Генов.

Сумата от действителните и недействителните бюлетини и празните пликове е 29 622, а като гласували са вписани 29 607 избиратели.

Протоколът на ИС N 151, с. Алеко Константиново, пристига последен в РИК около 23,00 ч на 17.06.1990 г. след дълги уточнявания и поправки в първоначалния протокол. В тази секция са гласували най-вече избиратели от малцинствата. До момента на предаване на протокола на споменатата секция кандидатът на БСП е бил в пасив, но полученият след нанасяне на поправки резултат от секция N 151 е стопил твърде голямата разлика между двамата кандидати и е осигурил победа за Иван Генов с общо 33 гласа.

През целия изборен ден и в други секции са били регистрирани нарушения, като гласуване без паспорт или адресна регистрация, присъствие на длъжностни лица и офицери в изборните помещения за цивилното население и срочнослужещите /П.4-43/.

Поради гореизложените причини изборът в 91-и ЕИР не може да се счита за действителен.


95-И АСЕНОВГРАДСКИ ЕИР /II ТУР/

До 11 ч на 17.06.1990 г. не са били назначени избирателни комисии от ОбНС - Асеновград.

В 7,00 ч на същата дата случайни лица са запечатали изборните кутии и са започнали да провеждат изборите.

Регистрирани са случаи на гласуване без документи за самоличност, с удостоверения, без редовн адресна регистрация и психично болни.

В протеста на пълномощниците на СДС Николай Ганев и Елена Йотова /П.4-7/ се настоява за обявяване на избора за недействителен. ЦИК не е изпълнил задълженията си по чл.31, ал.1, т.1, т.2 и т.5 и във връзка с чл.72.1


107-и СМОЛЯНСКИ ЕИР /I ТУР/

На 10 и 11.06.1990 г. протоколите на СИК са били масово подправяни в РИК /П.4-44/.

Постъпилите в ЦИК сигнали от БСЧИ и решителният протест от страна на ЦИК-СДС са били оставени без последствия.


133-И ЕЛИН-ПЕЛИНСКИ ЕИР /II ТУР/

Изборът е недействителен поради факта, че на втори тур не участват избирателите от чужбина.

Освен това войниците от поделенията в района масово са пускани в отпуск, като по този начин не са гласували втори тур.

/Пресслужба "Куриер”/


10.30:00
07.09.1993 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнители: Славка Кочева
                                           Галина Димитрова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1993 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!