7 ноември 1995


София, 7 ноември 1995 година
Брой 218 /1519/


Редактор: Нина Гаврилова


София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА УБИЙСТВОТО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ИЗРАЕЛ ИЦХАК РАБИН.


Съюзът на демократичните сили /СДС/ остро осъжда покушението срещу министър председателя на Израел Ицхак Рабин. Този атентат като част от кървавата история на близкоизточния конфликт е особено болезнен за привържениците на трайния мир в района.

Смъртта на Ицхак Рабин - политика, допринесъл толкова много за справедливото разрешаване на кризата в Близкия изток, дойде неочаквано, потресе Израел и световната демократична общност.

СДС винаги е отхвърлял всички форми на политическо насилие и тероризъм като груби и престъпни начини за постигане на политически цели. Въпреки опита чрез това жестоко убийство да се разруши мъчително изгражданият мирен процес, усилията на всички политически отговорни страни в него трябва да го продължат до подписване на окончателен мирен договор.

София, 6 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ИЗБОРИТЕ НА 29 ОКТОМВРИ 1995 Г. В ХОДА НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС" НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ.


Изборите за местни органи на властта от 29 октомври 1995 г. доказаха убедително необходимостта да бъде утвърден втори център в рамките на обединената демократична общност. Високите резултати на Народния съюз - основен партньор на Радикалдемократическата партия /РДП/, ниската електорална активност на българските граждани, разочаровани по различни причини от двете основни досегашни политически сили, изключителният личен успех на най-значителния типичен мажоритарен кандидат - Ренета Инджова, са основните аргументи за защита на тази теза.

Изпълнителният комитет /ИК/ на РДП изразява силното си безпокойство от връщането на бивши и настоящи комунисти в големия брой местни управи в страната. Преценяваме това като част от общия рекомунизационен процес в България, настоятелно изискващ демократичната общност да оформи и реализира нова обща стратегия на предстоящите президентски и парламентарни избори. Недоумение буди на този общ за съжаление фон неуместната еуфория, завладяла някои от лидерите на доскорошните ни съюзници от СДС. Трябва да се припомни, че на изборите през 1991 г. ние получихме кметските места в 28 бивши окръжни града и в стотици по-малки селища. Сравнение на сегашните резултати трябва да се прави именно с тогавашните и то е крайно обезпокоително. Безумната политика на "отлюспвания" на кметове, на конфронтации вътре в синьото мнозинство на общински съвети и прочее даде резултатите, за които ние неведнъж предупреждавахме при защитата на институционалния тип политическо поведение.

Желанието на лидери на СДС да запазят и занапред единствено за себе си, с всички сили и с коректни, и некоректни средства монополно политическо влияние сред демократично настроените българи вече води само до обезверяване, до намаляване на политическата активност на тези, които не се числят към сляпо подчиняващите се на всеки призив от "Раковски" 134. Хората искат да имат своя избор и в рамките на демократичната общност. Ние сме убедени, че голяма част от решилите да гласуват в столицата за Ренета Инджова бяха просто заставени да си останат вкъщи. Погнусени от клеветническата и провокационна кампания срещу нея, водена от в. "Демокрация" и от хората, които именно допринесоха най-силно за загубата на властта на СДС. А отблъскването на гласоподаватели, особено от твоя собствен политически сектор, винаги е престъпление срещу демокрацията.

Издигането в София на втора кандидатура на демократичната общност от Народен съюз - БЗНС, ДП и от Радикалдемократическата партия е принос за демократичния процес. Всички заедно трябва да се учим на усложнени демократични процедури и стратегии. Само те биха помогнали за укрепването и развитието на плуралистичната политическа система, на отворено гражданско общество. Демокрация се прави само с демократични средства! И този процес също е необратим, въпреки монополистките амбиции, въпреки спекулациите с "предателства", "разединяване" и прочие недемократични стъпки и твърдения.

Същевременно ние смятаме, че подкрепата на втория тур на най-добре представилия се кандидат в София и в други градове на страната е нещо съвсем естествено за демократичната общност именно като демократично. В никакъв случай то не означава "признаване" на грешка по отношение на политическо поведение по време на първия тур, както ни внушават тези, които разчитат на гузна съвест пред болшевишки натиск.

ИК на РДП призовава всички членове и симпатизанти на РДП от столицата да гласуват за кметската кандидатура на Стефан Софиянски, която се превръща за втория тур като обща за демократичната общност. Същевременно ние припомняме, че още на първия тур нашата политическа партийна преценка бе за необходимост да се подкрепят кандидатурите на проф. Яблански в Стара Загора и на Христо Кирчев във Варна. Призоваваме и всички наши членове и симпатизанти да работят за повишаването на общата електорална активност на втория тур.

След втория тур от изборите на 12 ноември 1995 г. ИК на РДП ще предложи на Националния партиен съвет на РДП да бъде направен цялостен анализ на подготовката, хода и участието на РДП и демократичната общност в изборите, като този анализ ще бъде своевременно публикуван.

ИК на РДП поздравява Ренета Инджова за достойното й гражданско поведение и я уверява, че тя винаги ще има подкрепата на РДП за своите обществени начинания.

ИК на РДП поздравява ръководствата на коалиционните партньори от Народния съюз - БЗНС, ДП, лично съпредседателите Анастасия Димитрова - Мозер и Стефан Савов, за отличното представяне на НС в единодействия с РДП. Изразяваме увереността си, че бъдещето политическо сътрудничество ще приеме още по-стабилни и разнообразни форми за постигането на програмните намерения на нашите политически организации.

Желаем успех на Стефан Софиянски, ще гласуваме за него! Надяваме се да бъде добър кмет на София!

София, 1 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПОЛИТИКАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ - ФАЛШ И ЛИЦЕМЕРИЕ" НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ЕДИННА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


За кой ли път управляващите кръгове в развитите капиталистически страни демонстрират фалша и лицемерието на своята политика спрямо България!

След ударите, които получихме през 70-те и 80-те години по повод на версиите, изфабрикувани от западните тайни служби за "българската следа" в убийството на писателя Георги Марков и опита за убийство на папата от турския терорист Али Агджа, през последните години последваха нови дискриминационни и дори враждебни действия. На страната ни е наложено участие в ембарго - несправедлива международна икономическа и политическа репресия спрямо съседен нам балкански народ, което носи огромни загуби на нашата икономика. В края на м.септември тази година съветът на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз постави Република България в т.нар. "негативен списък" от държави, гражданите на които при пътуванията си към страните от Европейския съюз са поставени в неравноправно положение. Наскоро след това дойде и съобщението, че Съветът на Европа е поискал от нашето правителство да отмени пускането на първи блок на АЕЦ "Козлодуй" въпреки категоричното становище на специалистите, че не съществува опасност от авария, свързана с изхвърлянето на радиоактивни вещества в атмосферата.

Всички тези факти свидетелстват, че не грижата за демокрацията, правата на човека, свободата и независимостта на народите е движещата сила в политиката на Европейския съюз. Движеща сила е егоистичният интерес на капитала, който ясно прокарва класовия принцип както в отношенията между хората, така и в отношенията между държавите.

Българската единна комунистическа партия изразява твърдото си убеждение, че развитите капиталистически страни провеждат спрямо България неоколониалистична политика, насочена към превръщането й в заден двор на Европа, поставянето й в пълна икономическа и политическа зависимост от тях. Развитите капиталистически страни целят разрушаването на нашата промишленост, селско стопанство, култура.

В услуга на враждебните на България външни сили се поставят партиите от българската десница, сред които с най-злостна и разрушителна роля се откроява Съюзът на демократическите сили. СДС сервилничи на Запада, стреми се всячески да улесни неговата неоколониалистична политика на Балканите.

Българската единна комунистическа партия, като изхожда от общонационалните интереси на нашия народ и от идеите за икономически, социален и културен напредък на цялото човечество, осъжда политиката на Европейския съюз спрямо България и настоява пред българското правителство да не отстъпва пред натиска на империалистическите сили. Само такава външна политика, която отговаря на националните интереси на българския народ и защитава неговото национално достойнство, може да спечели симпатиите и поддръжката на трудещите се.

София, 30 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Михаил Хр. Михайлов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ПОДПИСАНИЯ ПРИЗИВ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, НАРОДЕН СЪЮЗ И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.


Националното ръководство на Федерация "Царство България" на извънредното си заседание вчера, председателствано от Христо Куртев, се запозна с призива, подписан от Съюза на демократичните сили /СДС/, Народен съюз и Движението за права и свободи /ДПС/.

След задълбочен анализ се даде положителна оценка на поканата към извънпарламентарните политически сили да се присъединят към този важен документ. Федерация "Царство България" има готовност да подпише призива и активно да действа за единение на демократичните формации в страната за спечелване на втория тур.

Изпратени са писмени указания до всички районни центрове и координатори за публична подкрепа на единния кандидат на опозицията в предизборната му борба за спечелване на втория тур. Инструкциите са за пълна мобилизация на всички местни структури за ефективна и активна предизборна дейност.

Федерация "Царство България" поставя единството на демократичните сили като свой приоритет в този важен и отговорен момент.

София, 3 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ "ПОДЕМ" ПО ВЪПРОСА ЗА ПОДКРЕПАТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ВЪВ ВТОРИЯ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


Движението за национално възраждане /ДНВ/ "Подем" подкрепя споразумението на основните демократични партии и коалиции в страната за общи действия във втория кръг на общинските избори’95.

Гласът на съзнателните български граждани е силно оръжие срещу комунизма и ДНВ "Подем" ги призовава да гласуват този път всички заедно и без колебание в полза на обединените демократични сили.

София, 6 ноември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Шалев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ИВАН СТОЯНОВ, КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ.


УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ, ЖИТЕЛИ НА СОФИЯ,

Петдесет години не са малък период за прераждане и осъзнаване на един народ. На България днес са нужни политици с морал, българско самосъзнание и политическа воля, необвързани с досегашната олигархия във властта и нямащи нищо общо с комунистите и с техните наследници. Всички ние сме длъжни да повярваме в тази логическа истина и да преодолеем стереотипа на социалния мазохизъм и самоизтезание. Така направиха хората от бившата ГДР, Чехия, а сега и в Албания.

За бога, вие сте длъжен да повярвате в качествата и възможностите на новите, непознати за вас хора, които не са били обвързани с досегашната корумпирана власт. Може и да се сгреши при този избор, но грешката може да се поправи бързо. Но да се греши повече от половин век е безразсъдство.

Бюлетина 23 - Демократическа партия в България.

През ортодоксалния комунизъм имаше няколко категории хора, които правеха личностна и професионална кариера:
1. Номенклатурата и най-дейните от БКП, БЗНС и ДКМС.
2. Доносници и платени агенти на ДС.
3. Активните борци, техните наследници и приобщените към тях.
4. Т. нар. тихи и кротки безпартийни редови членове на БКП, активисти на ДКМС и БЗНС, които в името на собственото си оцеляване бяха готови на всякакви низости и доноси.

Тези категории хора оформят и сега партийно-административната олигархия и те именно, но с ваше съгласие вкараха България в списъка на диваците и варварите.

И точно такива личности сега се издигат за кметове на София от БСП, СДС, Народен съюз, БББ и т. нар. ДАР.

Всичко това, което казвам, не са личностни нападки, а израз на възмущението на голяма част от хората в България към бездушието, безропотността и страха, проявявани от другата най-бедна част на българските избиратели, които продължават послушно, безотговорно и с магарешка упоритост да гласуват за най-некадърната и недостойна част на българската нация - комунистическата и комсомолската олигархия, стара или млада. Това са генетични заложби на хора егоисти, които гледат на всяка цена да оцелеят, когато съседът им го убиват или ограбват. Голяма част от населението, които бедстват, стоят, ослушват се и не реагират. Така сами се отказват от възможността да станат част от една средна класа и се примиряват с бедността и нищожеството си.

Промяната може да стане само тогава, когато българите дадат доверието си за друг, непознат за мнозинството политик.

Западните политици и общественост съвсем открито го казват: "Освободете се от комунистите и техните креатури и ние ще ви помогнем."

Западната политическа наука знае много добре каква е степента на демокрация в България и ние ще стоим в списък 101-и, докато тези некадърници управляват.

Ако това не стане, мястото на България е точно там, защото мнозинството от българите са пожелали това. Така ще се потвърди фактът, че ние сме непредсказуема нация и не може да имаме доверието на Европа.

Бюлетина 23 за гр.София - Демократическа партия в България.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИЗДАДЕНА ПРИСЪДА ОТ СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД.


Днес, 31 октомври 1995 г., 21-и състав на Софийски районен съд призна за виновен злополучния лидер на нелегитимната ОМО "Илинден" Георги Рангелов /Солунски/ и го осъди на 2 години и 8 месеца за дръзкото и обществено опасно поведение и стрелба на площад "Славейков" и на 8 месеца за незаконно притежаване на боеприпаси.

Припомняме, че на 18 юни 1993 г. българската общественост бе шокирана, когато научи, че той, за да се хареса на задгранични централи и за да обърне внимание върху себе си и фантомната си организация, първо се опита публично да обругае българския народ, а след това стреля по трима от лидерите на Българската национална демократическа партия /БНДП/. Това стана в центъра на София, при което рани един от тях.

Присъдата е законовият финал на първия опит за политическо покушение срещу идейни противници.

БНДП на няколко пъти осуети опитите за узаконяване на родоотстъпническата организация на Георги Рангелов /Солунски/ - ОМО "Илинден".

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ВМРО - СЪЮЗ НА МАКЕДОНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, ПО ПОВОД НА АРЕСТУВАНЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВМРО - ОХРИД.


На 25 октомври 1995 г. на аерогара Скопие е арестуван лидерът на ВМРО - гр. Охрид, Владимир Паунковски. Той е заминавал за Австрия с редовни документи за участие в конференция по проблемите на Югоизточна Европа. Владимир Паунковски е един от специално поканените на този международен форум, организиран от Залцбургския университет - Института за славянски изследвания в Австрия.

Вл. Паунковски е известен дисидент в Република Македония, отстояващ явно българското си национално самосъзнание.

След задържането му на 25 октомври 1995 г. Вл. Паунковски е освободен от полицията чак на 29 октомври 1995 г.

Безспорно е, че целта на полицията в Република Македония е била да се осуети участието на Паунковски на конференцията.

Режимът в Република Македония все още прилага репресивни и тоталитарни по стил действия спрямо всеки македонец, изявяващ своето българско самосъзнание.

В полицията на Владимир Паунковски многократно е нанасян побой от служителите й. Отнет му е задграничният паспорт, а от дома му в Охрид полицейски служители са отнели цялата документация на ВМРО, телефакс, видео - и телевизионна техника, без да предоставят документ за конфискацията.

Безпрецедентните действия на полицейските органи са поредната репресия и нарушаване на човешките права в съседната държава. Това е "и предизвикателство спрямо свободолюбивото българско и европейско общество.

ВМРО-СМД призовава българския президент, правителство, парламент и други държавни и обществени институции да осъдят публично антибългарските действия и репресии сред българите в Македония и да поискат намесата на европейските и световни авторитети и органи.

Репресиите в Република Македония не трябва да остават без последствия за извършителите.

София, 1 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 7 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОКРЪЖНИЯ И НА ОКОЛИЙСКИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ПЛОВДИВ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


Ние сме против всякакъв вид приватизация в Република България. Не разпродавайте и малкото, което е останало в нашата страна. То е народно.

Българският трудов народ не заслужава участ, която вие му подготвяте. Опомнете се. Народът няма да ви прости.

Пловдив, 30 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


-------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация


ЧЕТЕТЕ
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв.

-------------------------------------------------


* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 650
София, 1 ноември 1995 г.


Във връзка с решение, взето с протокол N 21/30 октомври 1995 г. на ОИК - Монтана, относно обявяване на недействителност на изборите за кметове и съветници, проведени на 29 октомври 1995 г. в с. Долно Белотинци, секция N 85, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя решение, протокол N 21/30 октомври 1995 г. на ОИК - Монтана, в частта, с която се обявяват за недействителни изборите, проведени на 29 октомври 1995 г. в с. Долно Белотинци, секция N 85, като незаконосъобразно и надвишаващо компетенциите на ОИК.

Указва на ОИК - Монтана, да обяви резултатите от проведените в общината избори, след като секционна избирателна комисия N 85 състави протокол за резултатите, в който да бъдат отбелязани всички констатирани законови нарушения, особени мнения и възражения и мнения.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


РЕШЕНИЕ N 652
София, 3 ноември 1995 г.

След проведената среща с членовете на СИК в с. Дреново, община Петрич, обл. Софийска, и на ОИК в гр. Петрич, на която се установиха сериозни нарушения на ЗМИ във връзка с провеждане на избора и на съставяне и подписване на секционния протокол в с. Дреново, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Констатира, че има сериозни нарушения на процедурата по провеждане на избора и на съставяне на секционния протокол в с. Дреново, община Петрич.

Указва на СИК - с. Дреново, и на ОИК - Петрич, да съставят и подпишат съответните протоколи съобразно изискванията на чл. 94, ал. 3 и чл. 100, ал. 4 от ЗМИ, като членовете, които подписват при особено мнение, изложат съображенията си.

ПРЕДСЕДАТЕЛ. Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


13:30:00
07.11.1995 г.


Дежурен редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Цвета Иванова
                                           Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук