6 ноември 1990

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                      БРОЙ 219 /237/

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АЛТЕРНАТИВНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ /АСО/, ПРИЕТА НА 1 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА.


БСП ПРЕЖИВЯВА ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ. РАЗДЕЛИ СЕ С АМБИЦИИТЕ ЗА ВСЕВЛАСТИЕ, С ТОТАЛИТАРНАТА УВЕРЕНОСТ, ЧЕ СЪДБАТА И ИСТОРИЯТА СА Я ПРИЗВАЛИ КЪМ ВЕЧНА ВЛАСТ. РУШАТ СЕ ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ ВЪТРЕ В ПАРТИЯТА, РАЗПАДА СЕ ВОЕННОКОМУНИСТИЧЕСКОТО СЪЗНАНИЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. СРЕД ОТЛОМКИТЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА ПАРТИЯ—ДЪРЖАВА ДНЕС БАВНО И МЪЧИТЕЛНО ЗАПОЧВА ПРОЦЕСЪТ НА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПРИНЦИПНО НОВА ПАРТИЯ, КОЯТО ДОСТОЙНО ДА НОСИ ИМЕТО БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

НО КОЛКОТО И ДА Е ОБЕЩАВАЩ ТОЗИ ПРОЦЕС, ТОЙ НЕ БИ ДОВЕЛ ДО РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ, ДОКАТО В НЕГО НЕ БЪДЕ ВГРАДЕНА ИСТИНАТА. ИСТИНАТА ЗА МИНАЛОТО, ЗА ТРАГЕДИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО НИ, ИСТИНАТА ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ, ЗА ВИНАТА И ЗА НЕЙНИТЕ НОСИТЕЛИ.

В ПРЕЛОМНИ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТИ НЕ ДЕЙСТВУВА ПРАВИЛОТО, СПОРЕД КОЕТО ЗА МЪРТВИТЕ СЕ ГОВОРИ САМО ДОБРО ИЛИ НИЩО. ДОШЛО Е ВРЕМЕ, КОГАТО ВСИЧКИ - И ЖИВИ, И МЪРТВИ, - ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА НА ИСТОРИЯТА, ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЛАТА СИ, ДОРИ КОГАТО ТЕЗИ ДЕЛА СА БИЛИ ВДЪХНОВЯВАНИ ОТ ВИСОКИ ИДЕАЛИ И ХУМАННИ ЦЕЛИ. И НАЙ-ВЕЧЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ.

МЛАДАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ ИМА ВЕЧЕ МНОГО ПОБЕДИ И ЗАВОЕВАНИЯ. НО КОЛКОТО И ОЧЕВИДНИ ДА СА НЕЙНИТЕ ПРИДОБИВКИ, КОЛКОТО И ВАЖНИ ДА СА СВОБОДНО ИЗБРАНИЯТ ПАРЛАМЕНТ, МНОГОПАРТИЙНОСТТА, СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, СЪВЕСТТА И ПЕЧАТА И ОШЕ МНОГО ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА РЕАЛНИ ПРОМЕНИ, ВСИЧКО ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ НЕДОСТАТЪЧНО, ЩЕ ИЗГЛЕЖДА МАЛКО, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ЗАДОВОЛЕНО ИЗОСТРЕНОТО ЧУВСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ НА НАШИЯ НАРОД. НАРОДЪТ НИ ИСКА ДА ЗНАЕ КОЙ Е ОТГОВОРЕН, КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА НАСТОЯЩОТО СЪСТОЯНИЕ. И ДОКАТО БСП ОТКРИТО И ЧЕСТНО, БЕЗ НЕДОМЛЪВКИ И УСЛОВИЯ НЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА, ДОКАТО НЕ ПОСОЧИ РЕАЛНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА    КРИЗАТА, ЩЕ ЖИВЕЕ В ПУСТИНЯТА НА ОБЩЕСТВЕНОТО НЕДОВЕРИЕ.

ДНЕШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ Е АБСОЛЮТНО НЕТЪРПИМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО    ОПАСНО. БЛИЗО ГОДИНА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. НЕ Е ПОНЕСЪЛ РЕАЛНО НАКАЗАНИЕ НИТО ЕДИН ВИНОВНИК ЗА ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ. ПРИКРИТИ ЗАД КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ, МЕЖДУ НАС СА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА РАЗРУХА НА СТРАНАТА НИ И ЗА ОГРОМНИЯ НИ ДЪЛГ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ СЕ РАДВАТ НА СВОБОДА. ПО СВЕТА И У НАС /НО ПОВЕЧЕ ПО СВЕТА, ОТКОЛКОТО У НАС/ ПРОДЪЛЖАВАТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ТЕЗИ, КОИТО ПРИСВОИХА ОГРОМНИ ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА, ПРЕВРЪЩАЙКИ ГИ В ОСНОВА НА ЧАСТНИЯ СИ БИЗНЕС. НЕ САМО НЕНАКАЗАНИ, НО И НЕНАЗОВАНИ СИ ОСТАВАТ ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ, ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНОТО И ПОЗОРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ - ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС". НЕ САМО НАКАЗАТЕЛНА, НО ДОРИ И МОРАЛНА ОТГОВОРНОСТ НЕ Е ПОИСКАНА ОТ ТЕЗИ, КОИТО, ЛЪЖЕЙКИ НАРОДА СИ, ЧЕ Е В БЕЗОПАСНОСТ, ПРЕДВИДЛИВО ЯДЯХА ЧИСТА ХРАНА В ТРАГИЧНИТЕ МЕСЕЦИ СЛЕД ЧЕРНОБИЛСКАТА КАТАСТРОФА. ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ПОИСКАЛ СМЕТКА ОТ ТЕЗИ, КОИТО ИЗПРАТИХА БЪЛГАРСКИТЕ ТАНКОВЕ В ЧЕХОСЛОВАКИЯ, ОТ "ГЕРОИТЕ" НА МЕГАЛОМАНСКАТА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ, ОТ ИДЕОЛОЗИТЕ, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ И ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА СТАЛИНСКАТА КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ, ДОВЕЛА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО ДО КАТАСТРОФАЛНО СЪСТОЯНИЕ. ВСЕ ОЩЕ ТЕЗИ, ПОД ЧИЕТО РЪКОВОДСТВО БЕ РАЗГРОМЕНА БЪЛГАРСКАТА ОПОЗИЦИЯ, СА ИЗВЪН ВСЯКА КРИТИКА В ПАРТИЙНИЯ ПЕЧАТ И ПАРТИЯТА СВЯТО ПАЗИ ПАМЕТТА ИМ.

НЕ САМО НЕДОКОСНАТИ, НО ВЕЧЕ И АГРЕСИВНИ СА ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ ИДЕОЛОГИЯТА, ТЕОРЕТИЦИТЕ И АПОЛОГЕТИТЕ НА РЕАЛНИЯ, РАЗВИТИЯ, ЗРЕЛИЯ И ТАКА НАТАТЪК СОЦИАЛИЗЪМ.

ВМЕСТО ОБЩО ПРЕЗРЕНИЕ И ИЗОЛАЦИЯ, ТЕ СЕ РАДВАТ ДО ДОСТЪП ДО ВЛАСТТА И ДОРИ ДО ПАРЛАМЕНТА. ВМЕСТО ПОКАЗАНИЯ ТЕ ПИШАТ МЕМОАРИ. НА СВОБОДА СА ТЕЗИ, КОИТО, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ ВИСОКИТЕ СИ НОМЕНКЛАТУРНИ ПОЗИЦИИ, ПРЕХВЪРЛИХА ОТ ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ ПАРТИЯТА В ДЖОБА СИ ОГРОМНИ СУМИ. НЕДОКОСНАТА СИ ОСТАВА ОГРОМНАТА АРМИЯ ОТ СЪВЕТНИЦИ, ПОМОЩНИЦИ, СЪТРУДНИЦИ, КОНСУЛТАНТИ, ПИСАЧИ НА РЕЧИ, СЛУГИ И ГАВАЗИ НА ЦАРСТВУВАШАТА ФАМИЛИЯ. ТАЗИ ФАМИЛИЯ СЕ ОКАЗА НЕ САМО "БЕДНА", НО И "ЧЕСТНА", А САМИЯТ ТОДОР ЖИВКОВ Е НЕ САМО НЕНАКАЗАН, А, ИЗГЛЕЖДА, ЩЕ СЕ ОКАЖЕ И НЕНАКАЗУЕМ!

ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА. ИГРАТА С НАРОДНОТО НЕГОДУВАНИЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА. ЦЯЛА ГОДИНА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ПАРТИЙНОТО РЪКОВОДСТВО ОТСРОЧВА МОМЕНТА НА ИСТИНАТА, ПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ, ПРАВИ СЕ, ЧЕ НЕ РАЗБИРА ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, ИЗМИСЛЯ ПОВОДИ ЗА БАВЕНЕ. ЗАГУБЕНО Е ЦЕННО ВРЕМЕ, ПРОПИЛЯН Е ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ КРЕДИТ НА НАРОДНОТО ДОВЕРИЕ. В ДЪЛБИНИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ НАЗРЯВА ВЗРИВ Н НЕГОДУВАНИЕ И ГНЯВ, ЗАЩОТО Е ЗАСЕГНАТО ЕДНО ОТ НАЙ-ИСКОННИТЕ ЧУВСТВА НА БЪЛГАРИНА - ЧУВСТВОТО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ. ТОВА ЧУВСТВО, ВКОРЕНЕНО ДЪЛБОКО В НАЦИОНАЛНИЯ НИ ХАРАКТЕР, ТОВА РАЗБИРАНЕ, ЧЕ НИЩО НЕ Е НАРЕД В СВЕТА, АКО В ТОЗИ СВЯТ НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ, ВЛАСТНО ИЗИСКВАТ: ИСТИНАТА ЗА ВИНОВНИЦИТЕ - И ТО ПОИМЕННО, И ТО ВЕДНАГА!

АСО КАТО ВЪТРЕШНОПАРТИЙНА ОПОЗИЦИЯ КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВА:

- ЗА НЕЗАБАВНО ПОСОЧВАНЕ НА КОНКРЕТНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ДЪЛБОКАТА КРИЗА НА ОБЩЕСТВОТО НИ И ЗА ТЯХНОТО СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ.

- ЗА РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ НА ПАРТИЙНИТЕ АРХИВИ И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО ИМ НА ЦЯЛАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.

- ЗА БЕЗУСЛОВНО ПОЕМАНЕ НА ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ОТ ПАРТИЙНО-ДЪРЖАВНАТА ВЪРХУШКА /НОМЕНКЛАТУРАТА/.

- ЗА ПОЕМАНЕТО НА МОРАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВСИЧКИ - ДОСЕГАШНИ И ДОСКОРОШНИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП /БСП/.

НЕКА ВСЕКИ ПОЛУЧИ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ СИ И ДА ПОМНИ, ЧЕ НИКАКЪВ СЪД НЕ Е СТРАШЕН ЗА ТОЗИ, КОЙТО УМЕЕ СПРАВЕДЛИВО ДА СЪДИ СЕБЕ СИ.

ВРЕМЕТО НЕ ЧАКА! НАРОДЪТ НЕ ЧАКА!

1 НОЕМВРИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АСО: ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА".


ПО ПОВОД СЪОБЩЕНИЕТО НА ВРЕМЕННАТА УПРАВА НА СТОЛИЧНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ОТ 2 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" ЗАЯВЯВА СЛЕДНОТО:

1. СПОРЕД ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" АКТОВЕТЕ НА САМОНАСТАНЯВАНЕ В ЖИЛИЩНИ ПОМЕЩЕНИЯ СА НЕЗАКОННИ И НЕСЪМНЕНО ПОДЛЕЖАТ НА САНКЦИИ. В ТОВА ОТНОШЕНИЕ РЕШЕНИЕТО НА СТОЛИЧНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ Е ПРАВОМЕРНО.

2. В СЪЩОТО ВРЕМЕ Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ ЗАБРАВЯТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ПРИ КОИТО ВЪЗНИКНА И СЕ РАЗВИ ЖИЛИЩНАТА КРИЗА В СТОЛИЦАТА И СТРАНАТА. КАМПАНИЯТА НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" РАЗКРИ ЖЕСТОКИЯ СОЦИАЛЕН ПАРАДОКС - НАЛИЦЕ Е ЗНАЧИТЕЛЕН СВОБОДЕН ЖИЛИЩЕН ФОНД, УКРИВАН С ГОДИНИ ИЛИ ПРОИЗВОЛНО ОТКЛОНЯВАН ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ. ПОРОЧНАТА ЖИЛИШНА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ОСТАВИ ГОДИНИ НАРЕД ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА БЕЗ ОСИГУРЕН ПОКРИВ.

3. ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" РАЗБИРА ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО СТОЯТ ПРЕД ВРЕМЕННАТА УПРАВА НА СТОЛИЧНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ, ПОЛУЧЕНИ В НАСЛЕДСТВО ОТ ЕДИН 45-ГОДИШЕН УПРАВЛЕНЧЕСКИ ПРОИЗВОЛ, НО Е НА МНЕНИЕ, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО РЕШЕНИЕТО НА СНС ДА СЕ ПРИЛОЖИ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ.

СПОРЕД НАС СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА, СТАРИТЕ И БОЛНИТЕ ХОРА, КОИТО НУЖДАТА Е НАКАРАЛА ДА СЕ САМОНАСТАНЯТ, НЕ БИВА ДА ОСТАВАТ БЕЗ ПОКРИВ ПРЕЗ ЗИМАТА.

ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" НАСТОЯВА РЕШЕНИЕТО НА СТОЛИЧНИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ИЗВАЖДАНЕ НА САМОНАСТАНИЛИТЕ СЕ ГРАЖДАНИ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА СЛЕД РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА ВСЕКИ КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ С УЧАСТИЕТО НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КОМИТЕТИТЕ НА КРАЙНО НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ГРАЖДАНИ.

СОФИЯ, 3 НОЕМВРИ 1990 Г.              ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДГИ: П. ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

X   X   X

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ИНИЦИАТИВНИЯ ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕНЯ НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, НАПРАВЕНО НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 5 НОЕМВРИ 1990 Г. ОТ БОРЯН АНГЕЛОВ - ГЛАВЕН ПАРТИЕН ОРГАНИЗАТОР НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДП/.


ТАЗИ ГОДИНА СЕ НАВЪРШВАТ 70 ГОДИНИ ОТ АНЕКСИРАНЕТО НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ОТ КРАЛСТВОТО НА СЪРБИ, ХЪРВАТИ И СЛОВЕНЦИ, ИЛИ КАКТО Е ПО-ПОПУЛЯРНО - ЮГОСЛАВИЯ. ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, ТЪЙ КАТО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ НЕ Е ЗАПОЗНАТА С ТОЗИ ПРОБЛЕМ. ПО СИЛАТА НА НЬОЙСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР ОТ 19 НОЕМВРИ 1919 Г. СЕ ПРЕДВИЖДА ИЗМЕНЕНИЕ НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЮГОСЛАВИЯ В ПОЛЗА НА ЗАПАДНАТА НИ СЪСЕДКА. ЧРЕЗ ТАЗИ "КОРЕКЦИЯ", ПРОДИКТУВАНА ОТ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ /ТОВА Е МОТИВАЦИЯТА НА СРЪБСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ/, ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЕ ОТКЪСВАТ ТЕРИТОРИИ И НАСЕЛЕНИЕ, КОИТО СА БИЛИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО. ИМЕННО ТОЗИ ФАКТ КАРА НЯКОИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА В ПАРИЖ ДА ГЛЕДАТ С РЕЗЕРВИ НА ТЕЗИ ПРЕТЕНЦИИ. СТАВА ДУМА ЗА ДЕЛЕГАЦИИТЕ НА ИТАЛИЯ И САЩ. НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА СЪПРОТИВА АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ, КОИТО СА ВОДЕЩИТЕ СИЛИ В ТОЗИ СЛУЧАЙ, ПОДКРЕПЯТ СРЪБСКАТА ТЕЗА И ТОВА ОПРЕДЕЛЯ НЕГАТИВНИЯ РЕЗУЛТАТ ЗА  БЪЛГАРИЯ.

ТАКА ОТ ДЪРЖАВАТА НИ СЕ ОТКЪСВАТ РАЙОНИТЕ НА ЦАРИБРОДСКО И БОСИЛЕГРАДСКО, КАКТО И ЧАСТ ОТ ТРЪНСКО И КУЛСКО. ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ Е ТОЗИ НА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГРАНИЧНАТА ЛИНИЯ. ПОГРАНИЧНАТА КОМИСИЯ, НАТОВАРЕНА ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ПОБЕДИТЕЛКИ ДА ОПРЕДЕЛИ НОВАТА ГРАНИЦА, СЕ ОПИТВА МАКСИМАЛНО ДА НЕУТРАЛИЗИРА СРЪБСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ. НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС СТАВА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА РАЗДЕЛЯНЕТО НА СЕЛА И ИМОТИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО Й. БЛИЗО ГОДИНА ПРОДЪЛЖАВАТ ПРЕГОВОРИТЕ И КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ВЪПРОС. НАТЪКНАЛА СЕ НА НЕОЧАКВАНА СЪПРОТИВА, СРЪБСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ РЕШАВА ДА ДЕЙСТВА ОТ ПОЗИЦИЯТА НА СИЛАТА. НА 6 НОЕМВРИ 1919 Г. СРЪБСКИТЕ ВОЙСКИ НАВЛИЗАТ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И ПО СЪШЕСТВО ОКУПИРАТ Т^ЗИ ТЕРИТОРИИ, ТЪЙ КАТО ГРАНИЦАТА ОЩЕ НЕ Е ОПРЕДЕЛЕНА И НЕ Е ПРИЕТА ОТ МИРНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ. ОТ ТОЗИ МОМЕНТ ЗАПОЧВА И ТРАГЕДИЯТА НА ЗАПАДНОПОКРАЙНИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, КОЯТО ЗАЕДНО С БОЛКАТА ОТ ЗАГУБАТА НА МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА ТРАКИЯ И ЮЖНА ДОБРУДЖА БЕЛЕЖИ ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА НИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ.

БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И ПО-СПЕЦИАЛНО БЕЖАНЦИТЕ ОТ ТОЗИ РАЙОН НЕ ЗАБРАВЯТ ТАЗИ ДАТА. ВСЯКА ГОДИНА, ДВА ДНИ ПО-КЪСНО, НА 8 НОЕМВРИ -ДИМИТРОВДЕН, ТЕ СЕ СЪБИРАТ НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА ПО ТАЗИ НАЙ-НЕСПРАВЕДЛИВА ГРАНИЦА, КАКТО Я ОПРЕДЕЛЯ ПОЕТЪТ ЕМАНУИЛ ПОПДИМИТРОВ, ЗА ДА ИЗРАЗЯТ СВОЯ ПРОТЕСТ И ДА ПОКАЖАТ НА ОСТАНАЛИТЕ В ЮГОСЛАВИЯ БЪЛГАРИ, ЧЕ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ.

ВОДЕНИ ОТ СЪЩАТА ХУМАННА ИДЕЯ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИНИЦИАТИВНИЯ ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕНЯ НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ВСИЧКИ ПОТОМЦИ НА ЗАПАДНОПОКРАЙНИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, КАКТО И КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ДА ПОСЕТЯТ МЕРОПРИЯТИЯТА, СВЪРЗАНИ С ТОВА СЪБИТИЕ:

- НА 6 НОЕМВРИ ОТ 17.00 Ч. В ЦЪРКВАТА "СВЕТА СОФИЯ" - ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ БЪЛГАРИ И ЖЕРТВИТЕ НА РЕЖИМА НА БЕЛГРАД;

- НА 6 НОЕМВРИ ОТ 18.00 Ч. ПРЕД ГРОБА НА НЕЗНАЙНИЯ ВОИН -ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН МИТИНГ;

- НА 8 НОЕМВРИ ОТ 19.00 Ч. В ЗАЛА 11 НА НДК - СЪБРАНИЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕНЯ НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/.


БЪЛГАРИЯ ПАДА В ПРОПАСТТА НА СВОЯТА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ИКОНОМИКАТА Е РУХНАЛА. ПРИРОДНАТА СРЕДА Е ОТРОВЕНА. КЪМ ЧУЖБИНА ИЗТИЧАТ МЛАДАТА КРЪВ И СИВОТО ВЕЩЕСТВО НА НАЦИЯТА. УНИЖАВАЩО ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО Е РАВНИЩЕТО НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНА НИТО ЕДИН ОТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КАТАСТРОФАТА НЕ Е НАКАЗАН. ДОВЧЕРАШНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЛАСТНИЦИ ЗАЕМАТ ПОЗИЦИИТЕ НА УТРЕШНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЛАСТНИЦИ. СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ Е ОТНОВО ПОТЪПКАНА. РЕАЛНО ФАЛИРАЛА Е ПРЕДИЗБОРНАТА ПЛАТФОРМА, ИЗМАМИЛА ДОВЕРИЕТО НА БЛИЗО ПОЛОВИНАТА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ И ОСИГУРИЛА ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО НА ОТКАЗВАЩАТА СЕ ДА Я ИЗПЪЛНЯВА ПАРТИЯ.

НАПЪЛНО ЗАКОНОМЕРЕН И ЦИВИЛИЗОВАН АКТ БИ БИЛ ВСИЧКИ ЛИЦА, КОИТО СА ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО ОТГОВОРНИ ЗА ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА СТРАНАТА, ДА СЕ ОТКАЖАТ ДОБРОВОЛНО ОТ УПРАВЛЕНСКИТЕ ФУНКЦИИ, ОСОБЕНО СЛЕД ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕСПОСОБНОСТТА ИМ ДА СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ. ЕДИНСТВЕНО ТОЗИ АКТ, ОСЪЩЕСТВЕН СПОКОЙНО, МЪДРО, В РАМКИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, МОЖЕ ДА ТРАСИРА ПЪТЯ КЪМ НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС, КЪМ ОБЕДИНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В ИНТЕРЕС НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СТАБИЛИЗАЦИЯ, КЪМ ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ДОВЕРИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ В ИЗВЪРШВАЩИТЕ СЕ У НАС РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО ДО 10 НОЕМВРИ 1989 ГОД. СА ЗАЕМАЛИ ОТГОВОРНИ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ /ОТ НАЙ-ВИСОКО ОБЩИНСКО ДО НАЙ-ВИСОКО НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ/, И ГИ ПРИЗОВАВАМЕ В СРОК ДО 10 НОЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА. ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯМЕ ВСЯКАКВИ ФАЛШИФИКАЦИИ И ИНСИНУАЦИИ. НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ Е ТОВА ДА СТАНЕ МИРНО, ДЕМОКРАТИЧНО, ПРИ ОСИГУРЕНИ РЕД И СИГУРНОСТ, КАКТО И ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОГОВОРЕНИ И ПРИЕТИ С ОБЩО СЪГЛАСИЕ ПРОЦЕДУРИ.  ПРИЗИВЪТ НИ НЕ Е АДРЕСИРАН ДО ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ И НЯМА ЗА ЦЕЛ ПОЛИТИЧЕСКОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ. ПРИЗИВЪТ НИ Е АДРЕСИРАН ДО КОНКРЕТНИ ПЕРСОНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП, ЧЛЕНОВЕ НА БЗНС, ИЛИ БЕЗПАРТИЙНИ.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ, КЪМ СИНДИКАТИТЕ И СТУДЕНТИТЕ, КЪМ ВСИЧКИ РАЗУМНИ И ЧЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И ГИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПОДКРЕПЯТ АКТИВНО И РЕШИТЕЛНО НАШЕТО НАПЪЛНО ЗАКОННО И СПРАВЕДЛИВО ИСКАНЕ, А АКО ТО НЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО - ДА ОРГАНИЗИРАТ И ПРОВЕДАТ НА 12 НОЕМВРИ ОТ 11 ДО 12 ЧАСА ЕДНОЧАСОВА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА СТАЧКА, А ОТ 15 НОЕМВРИ ВКЛЮЧИТЕЛНО - ОБШОНАЦИОНАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА. ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ТЯХ, КАКТО И ОРГАНИТЕ НА РЕДА И СИГУРНОСТТА, ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ВСЯКАКВИ ВЪЗМОЖНИ ПРОВОКАЦИИ И ДА ДЕЙСТВАТ ЕДИНСТВЕНО С МИРНИ, ДЕМОКРАТИЧНИ, ЗАКОННИ СРЕДСТВА.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВАТА И ДЕЛОВИТЕ СРЕДИ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ В СВЕТА И ГИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПОМОГНАТ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА, ДА ПОДКРЕПЯТ ПРОЦЕСИТЕ НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО.

СОФИЯ, 3 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БДП/, ВНЕСЕНА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 1 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА.


ИЗМИНА ЕДНА ГОДИНА ОТ МОМЕНТА, В КОЙТО БКП ОБЯВИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ РЕШИТЕЛНО ТРЪГВА ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО. БЕШЕ ОТСТРАНЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА ДЪЛГОГОДИШНИЯТ ДИКТАТОР ТОДОР ЖИВКОВ. ЗАПОЧНА ЕДНА ГРАНДИОЗНА ТОТАЛНА МИМИКРИЯ НА НАЙ-ЕКСТРЕМИСТКАТА, НАЙ-ДЕМАГОГСКАТА, НАЙ-НЕПОЧТЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ В ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ.

ПОД НАТИСКА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ТАЗИ ГОДИНА ПОСЛЕДНОТО ТОТАЛИТАРНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО ПОДАДЕ ОСТАВКА. БЕШЕ ИЗБРАНО ВРЕМЕННО ЕДНОПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ФУНКЦИОНИРА ДО МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА. ОТИВАЙКИ СИ, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ НЕ МОЖА ДА РЕШИ СЛЕДНИТЕ ПРОБЛЕМИ.

1. КОМИСИЯТА ПО ДЕФОРМАЦИИТЕ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, ЧИЙТО ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕШЕ Г-Н ЛУКАНОВ, НЕ ПРОВЕДЕ НИКАКВА ДЕЙНОСТ, КАТО НА ПРАКТИКА ПРИКРИ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

2. НЕ МОЖА ДА ПРОВЕДЕ ОБЕЩАНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ - НЕЩО ПО-ЛОШО - ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ НЕОБРАТИМО ФАТАЛНО. ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ НАПУСНАХА СТРАНАТА. РАЗВИ СЕ НЕОПИСУЕМА СПЕКУЛА И НЕКОНТРОЛИРУЕМА ИНФЛАЦИЯ. СКОЧИ СКАЛАТА НА ФИНАНСОВИТЕ И НА ДРУГИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

3. СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА ХВЪРЛЯНЕ НА ОГРОМНИ СРЕДСТВА В ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ - БСП, С ЦЕЛ СПЕЧЕЛВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ В МОМЕНТ, КОГАТО ДЪРЖАВАТА БЕ НА ПРАГА НА КАТАСТРОФАТА.

4. НЕ ДАДЕ ПЪЛЕН ОТЧЕТ ЗА СВОЯТА ДЕЙНОСТ И ЗА ВИНОВНИТЕ ЛИЦА ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, ОФОРМИЛИ ЦИФРАТА НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА СТРАНАТА НА 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА.

ТВЪРДАТА ПОЗИЦИЯ НА СДС ЗА НЕУЧАСТИЕ В КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ПРИНУДИ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ДА СЪСТАВИ ОТНОВО ЕДНОПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ИЗЛЕЗЕ С ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА, ИЗЦЯЛО ЗАИМСТВАНА ОТ ПРОГРАМАТА НА СДС И ТАЗИ НА Г-Н РАН /САЩ/, КАТО НА ПРАКТИКА СЕ ОТКАЗА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОГРАМА НА СВОЯТА ПАРТИЯ.

БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КАТО ИЗХОЖДА ОТ РАБОТАТА НА ПРЕДИШНОТО И НАЧАЛНАТА ФАЗА НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ОТ НЕГОВИЯ ЛИЧЕН ПРИНОС ЗА ТЕЖКОТО ИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА СТРАНАТА, ЗАЯВЯВА, ЧЕ НАСТОЯВА ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ПО СЛЕДНИТЕ ПРИЧИНИ:

- В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 45 ГОДИНИ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА, СЪСТАВЕНИ ОТ БКП, ДОКАЗАХА СВОЯТА ПЪЛНА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, КАТО ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ ДО ПЪЛНА РАЗРУХА. НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ И СЕГАШНОТО ЕДНОПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, СЪСТАВЕНО ОТ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, Е ПРАВИТЕЛСТВО ОТ СЪЩИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИП.

- ЧРЕЗ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ЗЛОУПОТРЕБАТА СЪС ЗАКОНИТЕ, КАТО ОФИЦИАЛНО ИЗНАСЯ ЗАБРАНЕНИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ НА ВЪНШНИЯ ПАЗАР, КОГАТО БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЧАКА С ЧАСОВЕ НА ОГРОМНИ ОПАШКИ ЗА МИЗЕРНИ ДАЖБИ СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ОЛИО, ЗАХАР И ДР.

- ПРОТАКА СЛЕДСТВИЕТО СРЕЩУ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК ЗА НАЦИОНАЛНАТА ТРАГЕДИЯ ТОДОР ЖИВКОВ, КАТО ЦИНИЧНО ЗАЯВЯВА, ЧЕ ТОЙ Е НЕВИНЕН. КАКВО ОСТАВА ТОГАВА ЗА НЕГОВОТО ПО-БЛИЗКО И ПО-ДАЛЕЧНО ОБКРЪЖЕНИЕ?

- АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ЗАЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНА ИНДЕКСАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ, ПОНЕЖЕ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА Е ПРАЗНА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ГРЪМКО ОБЕЩАВАШЕ В ПРЕДИЗБОРНИТЕ ДНИ, ЧЕ ИНДЕКСАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНА.

- СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ИНВЕСТИЦИИ ОТ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ И ФИРМИ, ТЪЙ КАТО ТО НЕ ГАРАНТИРА НИТО ПОЛИТИЧЕСКА, НИТО ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ.

- НЕ Е ИЗВЪРШЕНА РЕФОРМА НА СТРУКТУРИТЕ НА МВР, МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО И МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ - НЕ СА ПОДМЕНЕНИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КАДРИ, ЧЛЕНОВЕ НА БКП /БСП/, АКТИВНИ УЧАСТНИЦИ В ТОТАЛИТАРНИЯ МЕХАНИЗЪМ.

- НЕПРЕКЪСНАТО ПАДА АВТОРИТЕТЪТ НА НАШАТА СТРАНА ВЪВ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ ВСЛЕДСТВИЕ НЕВЪЗМОЖНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЛУКАНОВ ДА ПРОВЕДЕ РАДИКАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА РЕФОРМА.

НИЕ НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ С НОВИТЕ ДЕМАГОГСКИ МАНЕВРИ НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛУКАНОВ, ПОРАДИ КОЕТО ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕГОВАТА НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!

СОФИЯ, 25 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА

БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ: Й.ДЕНЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 6 НОЕМВРИ - СЛЕДВА. ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА КЛУБА "ТЕАТЪР" НА АРТИСТИТЕ-СОЦИАЛИСТИ ОТ СОФИЯ, АДРЕСИРАНО ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА, ДО НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, КАКТО И ДО ВСИЧКИ ТЕАТРИ В БЪЛГАРИЯ.


СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ОБСТАНОВКАТА В БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР КОРЕННО СЕ ПРОМЕНИ. ПРИ НОВИТЕ УСЛОВИЯ СЕ НАЛАГА ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОН ЗА ТЕАТРИТЕ, КОЙТО ДА УРЕЖДА СТРУКТУРАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР СЪОБРАЗНО СЪВРЕМЕННИТЕ УСЛОВИЯ.

В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН 1990/1991 Г. ДОСЕГАШНАТА ОРГАНИЗАЦИОННА И МАТЕРИАЛНА БАЗА НА ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ВЪПРЕКИ СВОИТЕ БЕЗСПОРНИ НЕДОСТАТЪЦИ ВСЕ ПАК ОСИГУРЯВАШЕ ОТНОСИТЕЛНА СТАБИЛНОСТ НА ТЕАТРАЛНИЯ ПРОЦЕС, Е ЗАСТРАШЕНА. АКО ПОД НАПОРА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ПРИБЪРЗАНИ И НЕОБМИСЛЕНИ ДЕЙСТВИЯ, АКО ВНИМАТЕЛНО НЕ СЕ ПРЕЦЕНЯТ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ПАЗАРНИ ПРИНЦИПИ В СФЕРАТА НА ТЕАТРИТЕ, МОГАТ ДА СЕ НАНЕСАТ ЩЕТИ, КОИТО ЗНАЧИТЕЛНО ЩЕ НАДЖИВЕЯТ ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА.

КАТО ИЗРАЗЯВАМЕ НАШАТА ТРЕВОГА ЗА НЕПОСРЕДСТВЕНОТО НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА АКТЬОРСКАТА ПРОФЕСИЯ И НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР,
НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ:

1. КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА РАЗГЛЕДА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР И ДА ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МАТЕРИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА МУ ДО КРАЯ НА ТАЗИ И ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА, КАТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД СЪСТОЯНИЕТО НА НАЛИЧНАТА МАТЕРИАЛНА БАЗА, СЕГАШНОТО ЗАПЛАЩАНЕ, ПРЕДСТОЯЩОТО ИНДЕКСИРАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ТВОРЧЕСКИТЕ СЪСТАВИ И ПОМОЩНИЯ ПЕРСОНАЛ И НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА АВТОРИ И ПРЕВОДАЧИ. УТВЪРДЕНИТЕ СРЕДСТВА ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ ДИРЕКТНО НА ТЕАТРИТЕ, КОИТО САМИ ДА РЕШАВАТ ВЪПРОСИТЕ ЗА РАЗХОДИТЕ И ПРИХОДИТЕ СИ.

2. СУМАТА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ОПРЕДЕЛЕНА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ТЕАТРИТЕ, ДА СЕ ПУБЛИКУВА.

3. КРАЙНО НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ПРЕДВИДЯТ СЪОТВЕТНИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА СПОНСОРИТЕ, КОИТО ВЛАГАТ СРЕДСТВА В ДЕЙНОСТТА НА ТЕАТРИТЕ.

4. КАТО СЕ ПООЩРЯВАТ ВСИЧКИ ФОРМИ НА ТВОРЧЕСКА И СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА НА ТОЗИ ЕТАП, ДА СЕ ЗАПАЗИ СЪЩЕСТВУВАЩАТА ТЕАТРАЛНА МРЕЖА В СТРАНАТА, ТЪЙ КАТО ПРИ СЕГАШНИТЕ УСЛОВИЯ ТЯ ОСИГУРЯВА ОТНОСИТЕЛНА ТВОРЧЕСКА И СОЦИАЛНА СТАБИЛНОСТ И ВРЪЗКА НА ТЕАТРИТЕ СЪС ЗРИТЕЛИТЕ,
А СЪЩО ОПАЗВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА СГРАДИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА.

5. ДО КРАЯ НА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДА ИЗВЪРШИ РЕФОРМА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ТЕАТРИТЕ С ЦЕЛ ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ДЕЙСТВИТЕЛНО САМОУПРАВЛЕНИЕ КАКТО НА ОТДЕЛНИТЕ ТЕАТРИ, ТАКА И НА ЦЯЛАТА ТЕАТРАЛНА СИСТЕМА.

6. ПОРАДИ ОСОБЕНО ТРЕВОЖНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЕАТЪРА ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА КУКЛЕНИТЕ ТЕАТРИ, А МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДА НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ЗА МЛАДЕЖТА.

7. С ЦЕЛ УКРЕПВАНЕ ПРЕСТИЖА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР СЪС СПЕЦИАЛНО РЕШЕНИЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СТАТУТЪТ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ" КАТО ИНСТИТУТ С ОБЩОНАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ.

8. КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДА ОСИГУРЯТ МАТЕРИАЛНИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА СПИРАНЕ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНОТО ПОГОЛОВНО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ТЕАТРАЛНИТЕ ТВОРЦИ. РЪКОВОДСТВАТА НА ТЕАТРИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ ПОНЕ С ЕДНА ГОДИНА СРОКА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА НАВЪРШВАЩИТЕ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН, ЗА ДА МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ПЕНСИИТЕ СПОРЕД НОВИТЕ ЗАПЛАТИ.

В УСЛОВИЯТА НА АВТОРИТАРНИЯ РЕЖИМ ДЪРЖАВАТА ВЛАГАШЕ МИНИМАЛНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ИЗИСКВАНЕТО ДА ИМА ПОСЛУШЕН И УДОБЕН ТЕАТЪР. ВЪПРЕКИ ТОВА, ЗАКЪРМЕНИ С ДЕМОКРАТИЧНИ ТРАДИЦИИ, БЪЛГАРСКИТЕ ТЕАТРАЛНИ ТВОРЦИ НАМИРАХА СИЛИ И СМЕЛОСТ ДА ПОДНАСЯТ НА СВОИТЕ ЗРИТЕЛИ ОСТРИ СОЦИАЛНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ, ДА ПРАВЯТ ИНТЕРЕСНИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ОТКРИТИЯ, КОИТО В МНОГО СЛУЧАИ ПРЕВРЪЩАХА ТЕАТРАЛНАТА ЗАЛА В ОБЩЕСТВЕН НАРОДЕН ПАРЛАМЕНТ.

НИЕ, АРТИСТИТЕ-СОЦИАЛИСТИ ОТ СОФИЯ, СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО И КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ СИЛИ С ПРИЗИВ ВЪПРЕКИ НАПРЕГНАТАТА ОБСТАНОВКА ДА ПРОЯВЯТ КЪМ ТЕАТЪРА ГРИЖА И ИНТЕРЕС, КОИТО ДА СЪОТВЕТСТВАТ НА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОЮВАНОТО МЯСТО НА ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА НАЦИЯТА, КАТО СЕ РЪКОВОДЯТ ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ ТРАЙНИТЕ КУЛТУРНИ ИНТЕРЕСИ НА НАРОДА В ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО.

СОФИЯ, 20 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/