6 октомври 1995


София, 6 октомври 1995 година
Брой 196 /1497/

Редактор: Нина Гаврилова
    

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛОК НИКОЛАЙ КИСЬОВ, ИВО ТРАЙКОВ, ОРЛИН ДРАГАНОВ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО ДА НАПУСНАТ ПГ НА БББ. Документът е адресиран до председателя на Народното събрание и до председателя на ПГ на БББ.


Долуподписаните народни представители заявяваме, че от днес, 5 октомври 1995 г., напускаме Парламентарната група на Българския бизнес блок /ПГ на БББ/ в знак на несъгласие с политиката, водена от ръководството на ПГ на БББ.

След успешното си представяне на парламентарните избори БББ направи коренен обрат по отношение на политиката и програмата, за която гласуваха нашите избиратели.

Преди два месеца ние напуснахме БББ в знак на несъгласие с провежданата политика от страна на ръководството на партията, като се надяваме че ПГ като цяло ще успее да се пребори с негативните явления в провежданата политика. В отговор на това обаче повечето от ръководствата на регионалните организации, като например Казанлък, Благоевград, Добрич, Пловдив, които също недоволстваха, бяха сменени, което доказа, че в БББ това е практика, а това са организации, които дадоха решителен принос за успеха на БББ.

Ние се дистанцираме от действията на колегите ни от ПГ, които показват политически инфантилизъм.

Ние смятаме, че в политиката достойни за уважение са позицията и моралът, които тук липсват. Недопустимо е по време на предизборна кампания да се защитава една теза, а след това, виждате ли, поради стечение на обстоятелствата позицията да бъде променена. Това не е нужно никому, още повече на нашите избиратели.

Смятаме, че парламентът е място за политически изява на избрани хора от народа, а моралните дивиденти да ги получим от избирателите, които сме убеждавали в правотата на нашите идеи.

Ние смятаме, че девет месеца е достатъчно дълъг период, за да бъдат преценени действията на ръководството и на нашите колеги, които в типичен за миналото стил най-безцеремонно подмениха ръководството на ПГ, защото то беше някому неугодно.

Не можем да се примирим с кадровата политика на "демократичния БББ", която изработва 16-годишен мандат на своя лидер.

Уважаеми колеги, нашето излизане е плод на собствено решение вследствие на гореизложените факти, а не под въздействието на други политически сили, за което многократно сме били обвинявани.

След напускането на ПГ на БББ тримата оставаме в парламентарен съюз, защитавайки интересите на тези, които гласуваха за законност, на тези, които гласуваха за цивилизовано развитие на страната, а това включва: зачитане на средния и дребния бизнес, създаване на социална програма за защита на бедните и пенсионерите, издигане имиджа на хората, работещи в областта на културата, учителите, лекарите. Отдаване необходимото на армия и полиция, на майките, на младежта и студентите, които ние изоставихме на заден план.

В сложната политическа и икономическа обстановка в страната ни смятаме, че гореизложените действия и стил на работа са недопустими.

На никого в България не е нужна демагогия и популизъм заради собствени цели и амбиции.

Нека да не допускаме този народ повече да бъде лъган.

София, 5 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪЮЗ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ФИЛИП БУЧКОВ.


СЪНАРОДНИЦИ,

Конституционният съюз е промонархическа надпартийна организация с национално развита структура, регистрирана за участие в местните избори на 29 октомври 1995 г. Ние сме демократична организация и за нас изграждането на България като демократична държава е основна цел. Верни на своята цел, ние отстояваме каузата на демократичните партии и организации около Съюза на демократичните сили. Това наше единство е наложително в момент, когато извършваният от парламентарното мнозинство преход към модерно и демократично пазарно общество и система придобива характер на задоволяване на партийните и груповите интереси на партията, имаща това мнозинство в сегашния парламент.

Конституционният съюз не може да става съучастник на политика, която води до разрушаване на държавността и установява в страната ни посткомунистически форми на отношения. Ние сме свидетели на управление, което отново води до срастване на държавните интереси с тези на управляващата партия както в политическия, така и в икономическия живот, нещо, на което бяхме свидетели и до 10 ноември 1989 г.

Ето защо изборите за местна власт са изключително важни за изграждането на истинска демократична България. Подкрепата на Конституционния съюз за Съюза на демократичните сили с участието ни като коалиционен партньор по места е преди всичко израз на нашето виждане за подкрепа на тази политическа сила, която има моралното основание да извърши прехода към съвременното демократично общество. Ето защо кандидатите на Съюза на демократичните сили и коалиционните му партньори се явяват пред вас преди всичко като носители на основната национална кауза - изграждането на България като достойна европейска държава, а не като сателит на някоя велика сила. Тези кандидати ще носят и вашата отговорност пред народ и Родина. Тази отговорност е на всички ни и Конституционният съюз се обръща към всички български гласоподаватели да упражнят правото си на вот за подкрепа на тези личности и кандидати, които ще представляват демократичните сили на изборите за местна власт. За да спечели демокрацията, за България е необходимо да спечелят тези, които милеят за нея. Нашето единство е единството на всички българи, които желаят България да се измъкне по-бързо от благото на посткомунизма, за да видим България без престъпност, без мафии, без групировки, без партия-държава. Алтернативата за Отечеството ни е демокрацията, чиито носители са Съюзът на демократичните сили и подкрепящите го партии и обществени движения.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА НАРОДНО-ЛИБЕРАЛНИЯ БЛОК, ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН ЕДИСОНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ.


УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,

Партия на свободата и прогреса, Партия Либерален конгрес и Консервативна партия, ръководени от желанието да работят за напредъка на България и за възраждане на политическите и народностните традиции и стремления, образуваха Народно-либерален блок.

Констатирайки, че комунизмът и неговите мутации са крайно опасни за управлението на държавата и за развитието на гражданското общество в Отечеството ни и отчитайки неспособността на днешния елит да се справи със съдбовните задачи, поставени от времето пред нашия народ, Народно-либералния блок реши да участва в предстоящите избори за местни органи на властта и да издигне свои листи.

Нашите кандидати ще отстояват следните принципни положения:
- въвеждане на пряка демокрация при решаването на важни общински проблеми;
- максимална финансова самостоятелност на общините;
- предоставяне на функциите на общинските фирми на акционерни дружества и на частни предприемачи;
- подпомагане на частния бизнес;
- активно участие в борбата срещу корупцията, бюрокрацията и престъпността;
- подобряване на структурата и ефективността на общинската администрация;
- публичност на дейността на местните власти.

Ние призоваваме нашите членове, привърженици и симпатизанти да гласуват за кандидатите на Народно-либералния блок.

Бог да пази България!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ СИМПАТИЗАНТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА МАРИУС ДОНКИН.


Упълномощен съм от националния секретар на Федерация "Царство България" г-н Христо Куртев да прочета обръщението на Федерация "Царство България".

Нашата цел е възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н. В. Цар Симеон ІІ. Бюлетината, в която фигурира Федерация "Царство България", е нашата бюлетина, за нашата идея, за Царство България.

Как да се постигне този възвишен идеал? Като всички членове на Федерация "Царство България" и симпатизанти на монархическата идея гласуват за себе си с нашата бюлетина.

Внимание! Фалшиви съюзи прикрепват "Царство България" към своите имена. В избирателните секции изисквайте бюлетината на Федерация "Царство България".

Структурите на Федерация "Царство България" във всеки район сключват споразумения за коалиции, участват самостоятелно или подкрепят кандидат на друга политическа сила в зависимост от специфичната конфигурация. В повечето случаи констатираме споразумения за коалиции със Съюза на демократичните сили и с Народен съюз. Самостоятелното участие на Федерация "Царство България" е за общински съветници поради факта, че изборите са пропорционални. В големите градове като Варна и Пловдив подкрепяме кандидат-кмета на СДС и участваме в единна листа за съветници. В Русе под названието "Обединена демократична опозиция" Федерация "Царство България" състави коалиция от 20 организации и издигна кандидат за кмет и общински съветници. В София градското ръководство реши, че за общински съветници ще участваме с листа Федерация "Царство България".

Участваме в изборите, защото никой друг освен нас няма за свърши нашата работа и да създаде условията, необходими за възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н. В. Цар Симеон II. Същност на монархизма е обединителният принцип, който не дели хората на добри и лоши. Затова Федерация "Царство България" държи на своята независимост от двете големи политически сили, въпреки че е близо до СДС по много въпроси. Фактът, че се коалираме и със СДС, и с Народния съюз, показва, че ние сме спойката между тях и сме притегателният център за монархистите от страната. Обединението на основните монархически коалиции около нас позволява да се представим пред обществеността с названието Федерация "Царство България". Този обединителен процес се разви в цялата страна и ясно показа, че Федерация "Царство България" е тази солидна и прагматична сила, която не само на думи, но и на дела сътворява единението на монархистите и на демократичните формации у нас.

Гласувайте с бюлетината на Федерация "Царство България"!

С Бога - за Царя и Отечеството!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА МОНАРХИЧЕСКИТЕ СИЛИ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ", ОГЛАСЕНО ОТ СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ АЛЕКСАНДЪР САДОВСКИ.


СЕСТРИ И БРАТЯ БЪЛГАРИ!

Съюзът на монархическите сили /СМС/ "Царство България" се обръща към вас с призива: "Всички до един срещу наште душмани!" Вие знаете кои са те. Това са престъпността, инфлацията, корупцията, безработицата, безстопанствеността и мизерията.

Някога Царство България беше райска градина, най-богата и най-демократичната страна на Балканите. Българският лев беше конвертируем, нямаше етнически и религиозни конфликти. Всеки българин беше сигурен за своя живот и за своя имот.

Цветущата ни страна сега е превърната в буренясала градина. Всеки ден сме жертви на бандити, мошеници, корумпирани чиновници и продажни политици. Вие виждате, че България отива към гибел.

Кой е виновен за това? Всички ние, защото позволяваме на шепа болшевишки номенклатурчици и техните подставени лица да ограбват създаденото от целия народ, да укрепват държавния монопол, да ограничават местното самоуправление, да пречат на личната инициатива и да извършват последователна рекомунизация.


СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!

Ние ви призоваваме за масово участие в местните избори. Гласувайте за честни и компетентни личности, не се подвеждайте от партийни пристрастия. Не се оставяйте БСП да ви излъже и този път!

Съюзът на монархическите сили "Царство България" ви предлага кандидати, които няма да ви подведат и ще защитават вашите интереси в местната власт. В столицата ние твърдо подкрепяме кандидатурата на г-жа Ренета Инджова за кмет на София.

Нашите кандидати за кметове и съветници ще отстояват принципна позиция за сигурност, справедливост и спокойствие на гражданите. CMC предлага истина, компетентност и отговорност пред избирателите!

Ние вярваме в здравия разум на българина, който сам трябва да кове съдбата си.

Нашият лозунг е "Българино, помогни си сам!"

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "НАШИТЕ ОСНОВАНИЯ ЗА НЕДОВЕРИЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ" НА СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ /СМОЛЯН, 30 СЕПТЕМВРИ 1995 Г./.


Вече осем месеца България е управлявана от Българската социалистическа партия /БСП/. Вече имаме достатъчно основания да изкажем нашето недоверие към това управление.

За осем месеца управление най-важната задача, която решаваше БСП чрез изпълнителната власт, беше задачата за повече държава. "Повече държава" там, където тя не е нужна - да командва, да изземва, да преразпределя, да контролира поведението на всички. "Повече държава", която да бъде приватизирана от определените за това верни на БСП лица.

И "по-малко държава" там, където има остра нужда от нея - опазването на живота, честта и собствеността на гражданина, спазването на законността и реда, защитата на човека от всякакви посегателства, стимулирането на стопанската дейност.

Съюз "Нов избор" изразява своята тревога и загриженост от тази опасна за демократичните процеси в страната политика на управлението на БСП.

Главният лост за създаване на "повече държава" в управлението на БСП през изминалите осем месеца бе централизацията. Централизация навсякъде, централизация на всичко:

- централизация на управлението на икономиката, включително с изземването на функциите по оперативното управление на фирмите и подчиняването им на верни хора от най-приближения кръг. Ясно бе декларирано намерението на правителството за осъществяване на заключителен кръг на централизацията в икономическото управление с практическото възстановяване на старите държавни стопански обединения;

- централизация на финансовите ресурси на страната чрез ликвидиране по същество на самостоятелността на Българската народна банка, чрез пряко и по безпрецедентен начин подчиняване на Държавна спестовна каса чрез директното и персонално овладяване и подчиняване на търговските банки, чрез централизация на фондовия пазар и фондовите борси на основата на "чикагския експеримент" и най-вече чрез институционализирането на централизацията в управлението със създаването на Министерство на икономиката;

- тотална централизация на приватизацията и подчиняването й на теснопартийните интереси на БСП.

Ние отричаме централизацията като път на развитие на нашето общество, смятаме, че това е връщане към порочната практика от миналите години с опасни последици за демократичните процеси.

За осем месеца социалистическо управление в страната бяха натрупани достатъчно ясни доказателства за желанието на БСП да осъществи постепенното премахване на разделението на властите, което е основата на всяка демокрация:

- постепенно се обезличава самостоятелността на законодателната власт, и се осъществява нейното пълно подчиняване на изпълнителната власт и нейните цели и задачи. Завръща се практиката на "машиналното" гласуване в парламента, която познаваме до втръсване. Практически са разрушени всички механизми за парламентарно взаимодействие между управляващи и опозиция, които бяха изградени с толкова усилия през последните години;

- правителството възприе категорична и безкомпромисна позиция на противопоставяне на останалите институции, които вече се третират като "чужди" и "вражески" на управлението на социалистите.

Съюз "Нов избор" изразява недоверие към такава политика и намира за опасни нейните последици.

В макроикономически аспект 8-те месеца управление на социалистите доведоха до развитието на две основни тенденции, които дават основания за сериозна тревога. Първата тенденция е свързана със състоянието на валутния пазар и обезценката на лева като основна линия на поведение на правителството. Критичното състояние на валутния курс и трескавото търсене на изход в рязкото обезценяване на лева е пряк резултат на цяла поредица от действия, бездействия и гафове на правителството за осем месеца управление.

- Един от сериозните проблеми, който бе предизвикан от действията на правителството, е рязкото влошаване на отношенията с международните финансови институции и отрязването на страната от външно финансиране за неясно какъв период. При огромните плащания по външния дълг, които предстоят през тази и следващата година, това заплашва с взривяване валутния курс, независимо от радостните усмивки, които се раздават по телевизията, когато се говори за успехите по отношение на валутния резерв.

- Практически пълният провал, който бе регистриран за осем месеца управление на социалистите по отношение на приватизацията, представлява изключително сериозна опасност и бариера пред постигането на споразумение с Международния валутен фонд и Световната банка, за оказване на подкрепа на стабилизацията на валутния курс.

- Вместо провеждането на последователна и ефективна политика за затягане на финансовата дисциплина на държавните предприятия в правителството се изказват абсурдни идеи за безлихвено кредитиране, за отлагане на плащания към банките от страна на предприятията, което поставя под въпрос въобще цялата финансова политика на правителството.

- Практически нищо не се прави за решителното оздравяване на банковия сектор, даже обратно - официално се прокламира подкрепа за отлагането на плащанията на предприятията към банките, което усложнява положението на банките и блокира всякаква дейност по тяхното оздравяване.

- Особена тревога предизвиква състоянието на бюджета и неговото изпълнение за осемте месеца на годината. Голямото неизпълнение на бюджета в приходната му част очевидно ще доведе до значително увеличаване на бюджетния дефицит, което зарежда нова спирала на инфлацията за следващата година.

Ние нямаме никакви основания да вярваме в безпочвения оптимизъм, който ни внушават социалистите по отношение на валутния курс и неговата стабилност, и категорично смятаме, че правителството със своето управление води страната до разрушаване на макроикономическото равновесие с всички, произтичащи от това последствия.

Втората макроикономическа тенденция, която се прояви през тези осем месеца управление на социалистите, е парадоксалното поведение на инфлацията, която действително се задържа на ниско равнище. От това обаче е прибързано и цинично да се правят свръхположителни самооценки и още повече да се вадят политически дивиденти, тъй като налице е очевидната истина, че ниската инфлация е резултат от рязко намалената покупателна способност на населението, а не от реалното оживление на производството. Ниската инфлация по социалистически се намира в омагьосан кръг с голямата бедност, а това ни води неизбежно до нова, и то опасна, спирала на инфлацията през следващите периоди.

Като цяло нашата оценка за макроикономическа ситуация в страната като резултат от осеммесечно безплодно управление на БСП е, че вече сме в ситуация на разрушаващо се макроикономическо равновесие с трудно предвидими последствия за цялата страна. Цялостното състояние на икономиката на страната се намира в пряка връзка с политиката на правителството на социалистите в областта на дълбоките системни икономически промени, основен израз на които е приватизацията.

Нашата оценка като цяло за процеса на приватизацията през тази година е, че е налице пълно блокиране на този процес и приватизацията се намира в патово положение, при което малкото инструменти за пазарната или касовата приватизация - такива като брейди облигациите, ЗУНК, са елиминирани с безбройните ограничения и условия, а същевременно не са осмислени нито механизмите, нито последствията на масовата приватизация.

Голямата опасност, пред която се изправя нашето общество вследствие на прокарваната от социалистите тенденция в приватизацията, е свързана с откъсването на процеса на приватизацията от създаването на нова мотивация за труд, което е основната цел на приватизацията. Това изправя обществото пред нов проблем - проблема за несъгласието на големи обществени слоеве с такова прехвърляне на грамадни маси от националното богатство в определени от БСП групи от населението. Няма да се учудим, ако в обществото на основата на този проблем съзрее идеята за нова национализация след няколко години.

Всичко казано дотук ни дава сериозни основания да поставим знака на недоверие към цялостната икономическа и социална политика на правителството на социалистите за осеммесечното им управление. Към казаното дотук искаме да добавим, че политиката на БСП в областта на борбата с престъпността, спазването на реда и законността, както и защитата на правата, честта и свободите на гражданите и очевидният провал, който съпътства тази политика, може и трябва да бъдат само част от основанията за недоверие към правителството на БСП и неговото осеммесечно управление.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА РАЙОННИЯ ЦЕНТЪР НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" - СОФИЯ, ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


Районният център на Федерация "Царство България" /ФЦБ/ - София, на своето заседание в присъствието на г-н Христо Куртев, национален секретар на ФЦБ, констатира неуспеха на преговорите с двете основни опозиционни сили - Съюза на демократичните сили и Народния съюз. Вследствие на тази констатация се взе решение Федерация "Царство България" да участва със самостоятелна листа за общински съветници, като призовава своите членове и съмишленици да гласуват с листата на ФЦБ.

За кмет в град София ще гласуваме по съвест на първия тур, а на втория всички гласове ще се обединят около кандидата на опозицията, получил най-много гласове.

Участието на всички монархисти в изборите е от изключителна важност, защото никой друг освен нас няма да свърши нашата работа и да създаде условията, необходими за възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н. В. Цар Симеон II.

София, 4 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЯ НА ПОЛИТБЮРО И НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


Политбюро и Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ на съвместното си заседание, проведено на 30 септември 1995 г. извади от състава на Политбюро, от ЦК на БКП и изключи от редовете на БКП Кирил Станев Минчев за разколническата му и вредителска работа против БКП.

Беше взето решение да бъдат анулирани издигнатите кандидатури за кмет и съветници от Кирил Минчев в Балчик, Кранево и Каварна, както и в Търговище, тъй като там нямаме организация на БКП и никой не може да издига кандидатури за кметове и съветници от името на БКП. Беше взето решение да бъде оттеглена кандидатурата за общински съветник на Иван Балабанов в Перник, тъй като той не е член на БКП и ЦК на БКП не е давал съгласие за издигане на неговата кандидатура за съветник. Беше издигнат за първи секретар на Окръжния комитет /ОК/ на БКП във Варна др. Йордан Минчев, член на ЦК на БКП и на ОК на БКП във Варна. Георги Василев Даскалов беше утвърден за пълномощник на ЦК на БКП за Варненска област. Като член на Политбюро на ЦК на БКП и пълномощник на ЦК на БКП той беше натоварен да отговаря и за Русенска област. Политбюро и Секретариатът на ЦК на БКП оттеглят кандидатурата на Кирил Минчев, издигната в гр. Варна.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


15:10:00    
06.10.1995 г.   


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнител: Цветанка Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


------------------------------------------------------------------------------

       
АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


>> За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>> За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация


------------------------------------------------------------------------------------


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!