6 ноември 1995


София, 6 ноември 1995 година
Брой 217 /1518/


Редактор: Нина Гаврилова


София,6 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ЧЛЕНА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО АЛЕКСАНДЪР ЕКИМОВ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

Това е съдбовен за България момент. Властта в страната е еднопартиен монопол. Старата номенклатура се превръща в нова финансова олигархия, а отгледаните от нея мафиотски структури заграбват родната икономика. Народът понася ударите на една антисоциални политика. Ние, социалдемократите, издигаме своя глас срещу тези, които тикат страната към третия свят и ни отдалечават от Европа.

Какъв е залогът за изборите на 29 октомври? Истината е, че България навлиза в заключителната фаза на процес на гигантско преразпределение на собствеността. Опирайки се на парламентарното мнозинство, могъщи групировки вече са предопределили съдбата на т.нар. касова приватизация. Тези дни за обществеността стана ясно, че е подготвена юзда и за отдавна чаканата и безкрайно осакатена масова приватизация. Отново ще разполагат с парите на хората тези, които са угодни на властта. Как могат да се противопоставят обикновените честни хора на това настъпление на бившата червена номенклатура, преобърнала се в днешна спекулантска върхушка? Отговорът е: като им преградят пътя към последното парче от приватизационната "баница" - общинската собственост. Една победа на БСП на общинските избори ще развърже ръцете на мафиотския капитал да посегне и към нея. Това не бива да се допуска и хората, които милеят за своите общини, трябва да кажат "СТОП"! на самозабравилите се власт и милиарди имащи. И тук ние - представителите на Българската социалдемократическа партия, ви даваме думата си, че нашата бюлетина е оръжие в битката за опазване на общинската собственост от ограбване. Ние сме за необходимата общинска приватизация. И там, където получим вашето доверие, няма да допуснем безконтролно разпродаване на общинската собственост. Няма да допуснем и парите, получени от разпродаването на общинската собственост да бъдат похарчени, за да се "кърпят" бюджетни дупки. Ние ще отстояваме необходимостта от разработване на инвестиционни програми, по които парите, получени от общинската приватизация, да бъдат вложени обратно в начинания, изгодни за общинската икономика.

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,
На тези избори БСДП се явява самостоятелно, а на места - в коалиции с другите демократични сили. Ние ви уверяваме, че гласувайки за кандидатите социалдемократи, вие ще подкрепите личности, които живеят сред вас и безкористно ще защитават интересите ви, интересите на кметството и общината. Те няма да позволят да се ширят корупция и спекула, да се разграбва общинско и държавно имущество, да се прикриват тежките социални проблеми.

Промяната тепърва предстои. Тя зависи от вас.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ!"


Движението "Напред, България!" и в предизборната ситуация стои на позициите и целите, които си е поставило от самото начало на учредяването му; привличане на широк кръг личности, граждански формации и обществени слоеве за ефективни действия в посока на решаване на актуалните проблеми на страната в реално време и с приложими средства.

Ето защо заставаме твърдо зад кандидатурите за местни избори, които запълват със съдържание и смисъл нуждите на хората, в защита на парламента, на държавата и общините, за икономическа стабилност, произтичаща от правилната и строга данъчна политика, за безпристрастни национални отношения, за стабилизиране на националната ни сигурност.

За съжаление се затвърдява бедността, загиват селското стопанство, промишлеността... Разбити са структурите не за да се извършат промените, а за да се настанят с господстващо присъствие чуждите стоки на нашите пазари.

"Напред, България!" и неговите симпатизанти застават срещу разрухата и зад достойните кандидати за местната власт без оглед на тяхната политическа принадлежност!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА ПО ПОВОД НА НАРУШЕНИЯ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ е възмутен от грубите нарушения на Конституцията на Република България и закона за местните избори /ЗМИ/ по време на подготовката за изборите на кметове и съветници, насрочени за 29 октомври 1995 г. Някои от тези нарушения са следните:

1. Парламентът и Централната избирателна комисия /ЦИК/ нарушиха гарантираната от конституцията равнопоставеност на партиите в Република България, като разделиха партиите на "парламентарни" и "непарламентарни" при определянето на квотите за ползване на националните медии. Особено очебийна е бонификацията на БСП, която получи своето парламентарно мнозинство с измама на изборите на 18 декември 1994 г., насилствено заграбвайки чужда символика - червената бюлетина, по традиция принадлежаща на БКП.

2. Българската Комунистическа партия е лишена от представители в Централната и в общинските избирателни комисии, което е ново грубо нарушение на Конституцията на Република България.

3. По време на подготовката за изборите на 29 октомври 1995 г. някои общински избирателни комисии отказаха да регистрират БКП:

Общинските избирателни комисии в гр.Хасково и гр.Брусарци неоснователно отказаха да регистрират БКП за участие в изборите, а общинската избирателна комисия в гр.Враца отказа да регистрира кандидати на БКП за кмет и съветници за гр.Враца под предлог, че нашият упълномощен представител бил заявил, че ще регистрира кандидати за кметове и съветници в населените места. Нима Враца не е населено място!

4. По време на подготовката за изборите на 29 октомври 1995 г. бяха ангажирани държавни служители в предизборна борба против БКП. Изпратените по пощата документи за регистриране на БКП в гр.Горна Оряховица са доставени на адресата С.Бозаджиев с 10 дни закъснение и два дни след изтичането на срока за регистрация на партиите за участие в местните избори. Претекстът за закъснението бил, че пликът е голям и не може да влезе в пощенската кутия на адресата. След като за 10 дни пликът не станал по-малък, той е доставен така, както трябва - на ръка. В случая пощенската служителка е проявила партийни пристрастия във вреда на БКП, което се забранява както от ЗМИ, така и от Закона за политическите партии /ЗПП/.

5. Почти в цялата страна представители на БСП, Българския антифашистки съюз /БАС/ и техни марионетки водиха агитация и пропаганда, че БКП подкрепя кандидатите на БСП, което е груба фалшификация и манипулация, провеждана със съгласието, а на места и с официалното разрешение на общинските избирателни комисии:

- В Бургас е извършена груба манипулация и фалшификация, където чрез вестник "Свободен бряг" е дезинформирана обществеността, че БКП е в коалиция с БЗНС "Ал.Стамболийски" и ПК "Екогласност", като обявяват кандидата на БСП Йоан Костадинов за кандидат
на БКП, БЗНС "Ал.Стамболийски" и ПК "Екогласност", което не е вярно. БКП не е сключвала никакви предизборни съюзи с БСП, БЗНС "Ал.Стамболийски" и ПК "Екогласност".

- Общинската избирателна комисия в Петрич е дала съгласие на провокатори, които нямат нищо общо с БКП, да прочетат по местния радиовъзел на 17 октомври 1995 г. декларация от името на БКП в Петрич, че членовете на БКП подкрепят кандидатите на БСП за местните избори на 29 октомври 1995 г. Партийният секретар Д.Апостолов е дал опровержение със заглавие "Груб шантаж" до редакцията на вестник "Струма" с копие до вестник "Комунистическо дело", в което подчертава, че тази декларация е груб шантаж на БСП.

- В Бяла Слатина БСП е предоставила от ефирното си време по местния радиовъзел на своя агентура, която е дезинформирала обществеността, че БКП подкрепя и гласува за кандидатите на БСП, а на 25 октомври 1995 г. при посещението на генералния секретар на БКП Владимир Спасов в Бяла Слатина е организиран атентат, който случайно е бил предотвратен от Георги Данов, кандидат за кмет в с.Тлачене, и организираната от него охрана от представители на националната служба за сигурност.

6. БНТ даде зелена улица на независими кандидати, подкрепяни от БСП и коалиция, за ежедневни изяви, равностойно на кандидати, издигнати от БСП, за което те в качеството си на независими нямат право съгласно Конституцията на Република България и ЗМИ.

7. Редица партии, без да са в коалиция със СДС, в последния момент, в заключителните си обръщения по БНТ и БНР на 27 октомври 1995 г. заявиха, че подкрепят кандидатите на СДС и призоваха членовете си да гласуват за СДС, на което нямат право и което опорочава изборите.

8. Съществуват факти за открит предизборен подкуп на бедните слоеве от населението, които не бяха санкционирани:

На 21 октомври 1995 г. в Южния парк в София Венцислав Йосифов е дал на всички присъстващи обяд - сандвич с кебапче и чаша бира, а в кв."Христо Ботев" е раздавал подкупи по 500 лева на циганите да гласуват за него. Също така е организирал и заплатил приготвянето на курбан-чорба за това население с цел да го подкупи да гласуват за него.

По всички тези нарушения Секретариатът на ЦК на БКП подаде жалби до Л.Джелепова, председателка на ЦИК, с молба да бъдат отстранени пречките за регистрация на кандидатите на БКП за кметове и съветници и да бъдат преустановени нарушенията и престъпленията по ЗМИ.

На проведената пресконференция в агенция "Балкан" на 26 октомври 1995 г. генералният секретар на ЦК на БКП изнесе на всеслушание всички тези нарушения и престъпления пред представители на средствата за масово осведомяване, но те запазиха гробно мълчание.

Изложените тук груби нарушения на конституцията и на Закона за местните избори показват, че изборите на 29 октомври 1995 г. ще бъдат антидемократични, манипулирани и фалшифицирани.

БКП напълно подкрепя и се присъединява към протеста на 10-те членове на ЦИК, отправен към президента и обсъждан при срещата му с ЦИК на 27 октомври 1995 г.

Най-учтиво ви молим поради нарушения на закона за местните избори да бъдат отложени изборите в Брусарци, Бургас, Бяла Слатина, Враца, Горна Оряховица, Петрич и Хасково. В противен случай ще бъдем принудени да отнесем въпроса към Върховния съд и до Конституционния съд на Република България, както и към Комитета за правата на човека при Европейския съюз в гр.Страсбург.

София, 28 октомври 1995 г.

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 6 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ - СЛИВЕН, ПО ВЪПРОСА ЗА ЦЕЛИТЕ НА РАБОТНИЧЕСКИЯ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ.


На 17 октомври 1994 г. с решение на Софийския градски съд е новоучредена партия с наименование Работнически младежки съюз /РМС/.

В условията на политическа и икономическа дестабилизация на страната ни се надига една млада партия, която застава твърдо зад позициите на трудовата младеж.

Какво се разбира под трудова младеж? Според Конституцията на Република България пред труда, производството и учението гражданите са равни и затова младежкият съюз застава непоколебимо в защита на техните интереси, за отстояването на които заявява, че ще ползва всички възможни политически средства.

Партията на младежта идва на политическата сцена, когато тя достига най-критичната си точка, когато се заражда експлоатацията на човешкия труд в неговите най-жестоки форми. Основната задача на младежкия съюз е да съдейства за обединение на нацията за осъществяване на цялостна реформа във всички сфери на политическия, икономическия и културния живот.

Със средствата, с които разполага, организацията ревностно ще се бори за отстояването на власт, която би гарантирала само и единствено висша форма на демокрация в България. Ще допринася за утвърждаване името на родината ни на световната политическа и икономическа арена, като развива модерна социална държава.

Един от основните моменти, за които е загрижен РМС в лицето на всички млади хора в България, е нездравата външна политика, която води страната до политическо и икономическо заробване. Всеки проумява каква ще е разменната монета, какво ще дадем и какво ще получим при присъединяването ни в НАТО, защото, дами и господа, безплатен обяд няма.

В заключение искам да се обърна към всички държавни институции и органи, че е крайно време да помислят за тези, които идват след тях.

Господа народни депутати и държавници.
Време е да отрезнеете и да стъпите здраво на родна земя, разумно да решавате съдбините на отечеството ни, в това число и на тези, на които в утрешния ден бихте могли да разчитате. А уверявам ви - те могат и знаят.

/Пресслужба "Куриер"/


13:30:00
06.11.1995 г.


Технически изпълнители: Иванка Тодорова
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук