5 юни 1991

СОФИЯ, 5 ЮНИ 1991 ГОДИНА                                                                            БРОЙ 108 /383/

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РЕЗОЛЮЦИЯ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ /АСП/, ПРИЕТА НА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА ВТОРИЯ КОНГРЕС НА ПАРТИЯТА НА 1 ЮНИ 1991 ГОДИНА.


ПЪРВО: ВЪЗ ОСНОВА НА ПРИЕТИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 1990 Г. ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДОПИТВАНЕТО ДО ОБЩИНСКИТЕ СЕКЦИИ ПРОМЕНЯ ИМЕТО НА ПАРТИЯТА НА АЛТЕРНАТИВНА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ /АСП/.

ВТОРО: ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА ЗА СВИКВАНЕ НА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СДС И ЗАДЪЛЖАВА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА АСП В НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СДС ДА ВНЕСАТ КОНКРЕТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СВИКВАНЕТО Й ДО СРЕДАТА НА МЕСЕЦ ЮНИ ТАЗИ ГОДИНА. НАСТОЯВА НКС ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С РЕШЕНИЯТА НА ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СДС.

ТРЕТО: ОЦЕНЯВА РЕШЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ПО ЧЛ.1 ОТ ПРОЕКТА ЗА КОНСТИТУЦИЯ /ФОРМАТ НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ/ КАТО КРАЙНО НЕНАВРЕМЕННО. ТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПОРЕДНО РАЗЦЕПЛЕНИЕ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАЦИЯТА И ОТЛАГАНЕ НА РАДИКАЛНАТА ПРОМЯНА.

АСП ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ, ВСИЧКИ ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИ И ПАТРИОТИ ДА БОЙКОТИРАТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ. СЕГА РЕФЕРЕНДУМ У НАС МОЖЕ ДА ИМА САМО ПО ЕДИН ВЪПРОС - ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ КОМУНИЗЪМ?

ЧЕТВЪРТО: АСП ИЗРАЗЯВА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОИТО С ПРИСЪСТВИЕТО СИ В ПАРЛАМЕНТА СЕГА СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО НА ЗАБАВЯНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС И ТРАНСФОРМИРАНЕТО НА ВЛАСТТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА В ИКОНОМИЧЕСКО ГОСПОДСТВО.

ПЕТО: ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ АКТИВНО ДА УЧАСТВАТ В СЪЗДАВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИТЕ КОМИТЕТИ "СДС" И ВЪВ ВСИЧКИ ЗАКОННИ АКЦИИ ЗА НЕЗАБАВНОТО РАЗГРАЖДАНЕ НА ПОСТТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА.

СОФИЯ, 1 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ЕКСПОЗЕТО, НАПРАВЕНО НА 3 ЮНИ 1991 ГОДИНА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА" ОТ ГОВОРИТЕЛЯ Й ВЕСЕЛИН КОШЕВ - ЧЛЕН НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ЛИБЕРАЛНИЯ СЪЮЗ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.


ПОЗВОЛЕТЕ НИ ТЕЗИ НЯКОЛКО ВСТЪПИТЕЛНИ СЛОВА С РИСК ДА ВИ РАЗОЧАРОВАМЕ. ДНЕС ВИЕ ПРИСЪСТВАТЕ НА ПЪРВАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА".

ПАРТИИТЕ, УЧРЕДИЛИ КОАЛИЦИЯТА НА 7 ФЕВРУАРИ 1991 ГОДИНА - БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ФОРУМ, БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ, КОНСЕРВАТИВНА ПАРТИЯ, ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОБЕДИНЕН ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ, ПАРТИЯТА НА СВОБОДАТА И ПРОГРЕСА И СЪЮЗЪТ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ, КОЙТО ДНЕС СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ НАС, НЯМАТ ПРОВЕДЕН СТОХИЛЯДЕН МИТИНГ ПОД БЕЗПОЩАДНИТЕ КАПКИ НА МАЙСКИЯ ДЪЖД, НЯМАТ ПРАВИТЕЛСТВО НИТО ЗАД ГРАНИЦА, НИТО В СЯНКА, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БЕЗСПОРНИЯ ФАКТ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА НАМЕРИЛИ ВРЕМЕ ДА СВИКАТ ПОНЕ ЕДНО АЛТЕРНАТИВНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ; НЕ ИЗДАВАТ ВЕСТНИЦИ, КОИТО ДЕЛИКАТНО И С ЛЮБОВ ДА НАДНИЧАТ ПОД ПУХЕНИТЕ ЗАВИВКИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МЪЖЕ, НЯМАТ НИ КЛУБ НИ ПАРТИЕН ДОМ, ОТ КОЙТО ДА СИ МАХНАТ НЕЩО, КАМО ЛИ РУБИНЕНА ПЕТОЛЪЧКА, И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, НАЙ-ВАЖНОТО - ДОРИ ВРЕМЕТО ПРИНАДЕЛЖИ ОТДАВНА НА ДРУГИ, ОСОБЕНО ТЕЛЕВИЗОННОТО, НО ВИ УВЕРЯВАМЕ, ЧЕ НИ ПРИНАДЛЕЖИ БЪДЕЩЕТО. НА ВСИЧКО ОТГОРЕ ПАРТИИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА ВЯРВАТ В СВЕТЛИЯ ДЕВИЗ НА ДЕДИТЕ НИ "БЪЛГАРИЯ ЗА СЕБЕ СИ", НО В ХАРМОНИЯ СЪС СВЕТА И СЪСЕДИТЕ СИ. ВЯРВАМЕ ОЩЕ, ЧЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА ГОЛЕМИ И МАЛКИ ПАРТИИ. ВЯРВАМЕ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИВИЛЕГИЯ ИЛИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ЕДНА ПАРТИЯ ИЛИ СЪЮЗ. И НАЙ-ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ДНЕШНИЯ И В УТРЕШНИЯ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ДЕСНИЦА, КОЯТО, ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЩЕ ИМА СВОИТЕ ДОСТОЙНИ ОПОНЕНТИ, А НЕ ВРАГОВЕ. ДЕСНИЦА - ЕМАНАЦИЯ НА МОРАЛНО ЧИСТИТЕ, ДЕЕСПОСОБНИТЕ, КОМПЕТЕНТНИТЕ И НЕПОДКУПНИТЕ ИЗМЕЖДУ НАРОДА НИ, A HЕ НА "ЯСТРЕБИТЕ И ЕКСТРЕМИСТИТЕ", КАКТО ПРОРОКУВАТ ЧЕРВЕНИТЕ ТИКВЕНИЧЕТА И СОЦИАЛДЕМОКРАЧЕЩИТЕ, ЧИЙТО ТРЕТИ ПЪТ ВОДИ КЪМ ТРЕТИЯ СВЯТ. НЕНАПРАЗНО ИСТИНСКИЯТ, А НЕ БУТАФОРЕН ПОЛИТИЧЕСКИ И ДЬРЖАВЕН МЪЖ ЛЕХ ВАЛЕНСА НАГЛЕДНО ОБЯСНИ ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЛИКАТНА СИТУАЦИЯ С ПРОСТИЧКИЯ ФАКТ, ЧЕ ЗА ДА СЕ ПРИДВИЖВА СПОКОЙНО И НОРМАЛНО, НА ВСЕКИ ЧОВЕК СА МУ НЕОБХОДИМИ И ДВАТА КРАКА - ЛЯВ И ДЕСЕН. А НИЕ КАК ЩЕ ВЪРВИМ КЪМ ПУСТАТА ЕВРОПА - С ЕДИН КРАК, КУЦАЙКИ ЛИ, ЩО ЛИ?

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ОТЕЧЕСТВОТО НИ ОСВЕН ОТ СВЕЩЕНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ПРИВАТИЗАЦИЯ И БЕНЗИН ИМА НУЖДА И ОТ СВОЯТА ИСТИНСКА, А НЕ СЪЗДАДЕНА В КУЛОАРИТЕ НА ЧЕРВЕНОТО ПОЛИТБЮРО И В УНИВЕРСИТЕТИ НА КГБ ДЕСНИЦА. А МОЖЕ БИ НАЙ-ВЕЧЕ ЗАРАДИ ТОВА. ДЕСНИЦА, КОЯТО НЯКОИ "ВИДНИ" ПОЛИТОЛОЗИ ОТ СДС, БОЛЕДУВАЩИ ОТ НЕИЗЛЕЧИМИЯ СИНДРОМ НА ПОЛИТИЧЕСКА НЕДОСТАТЪЧНОСТ И НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, НАРИЧАХА В ОТДЕЛНИ СВОИ ПОЛИТИЧЕСКИ МИНИАТЮРИ ТУ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ, ТУ ДЕСЕН ЦЕНТЪР, ТУ ДЕСЕН БЛОК В СДС, НЯМА.

ЗАЯВЯВАМЕ СМЕЛО, ОТКРИТО И ДОБРОЖЕЛАТЕЛНО НА ТЕЗИ И НА ОНЕЗИ ГОСПОДА: НИЕ, ПАРТИИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА", ДНЕС ИЗМИНАВАМЕ СВОЯТА ЧАСТ ОТ ПЪТЯ КЪМ ХРАМА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА. ХРАМ, ОТВОРЕН ЗА ДЕМОКРАТИЧНАТА, КОНСЕРВАТИВНАТА И ЛИБЕРАЛНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА И ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ОПОЗИЦИЯ. В ТОЗИ ХРАМ, ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ОЛТАРА НА СВОЯТА СЪВЕСТ И БЛЕНУВАНАТА СВОБОДА, НИЕ ЩЕ СЕ ЗАКЪЛНЕМ ДА СЛУЖИМ ВЯРНО НА ОТЕЧЕСТВОТО СИ. В ТОЗИ ХРАМ ЩЕ НИ СЪБЕРАТ НЕ ИНТЕРЕСИТЕ И "НАПОЛЕОНОВИТЕ КОМПЛЕКСИ" НА ПОЛИТИЧЕСКИ МАНИАЦИ И НАБЕДЕНИ ЛИДЕРИ А ОБЩИТЕ И ОТВЕЧНИ ИДЕИ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ИЗСТРАДАНОТО ПРОЗРЕНИЕ ДА ПРОМЕНИМ СТРАНАТА СИ, ЗА ДА НЕ БЪДЕМ СЛУЧАЙНИ ГОСТИ Б БЪДЕЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ. НАШАТА ДЕСНИЦА НЯМА ДА ТЪРСИ ВРАГОВЕ, А ОПОНЕНТИ, ТЯ НЯМА ДА ПРЕВРЪЩА ОБЩЕСТВОТО НИ В ЗАСЕДАВАЩ РЕВОЛЮЦИОНЕН ТРИБУНАЛ, НЯМА ДА ИЗДИГА БАРИКАДИ, А ЩЕ ГРАДИ МОСТОВЕ. НИЕ НЯМА ДА БЪДЕМ ПЕШКИ НА НИЧИЯ ШАХМАТНА ДЪСКА, А РАВНОСТОЕН ПАРТНЬОР, И НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ НЕПОСИЛНАТА ОТГОВОРНОСТ, КОЯТО Е ПОЕЛ МОЙСЕЙ, РЕШИЛ ДА ПОВЕДЕ НАРОДА СИ ПРЕЗ БЕЗКРАЙНАТА ПУСТИНЯ КЪМ ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ, ЗАЩОТО СЪДБАТА ВОДИ ЖЕЛАЕЩИЯ, НЕЖЕЛАЕЩИЯ ВЛАЧИ. НО ТАЗИ ДЕСНИЦА НЯМА ДА ТЪРСИ КОАЛИЦИЯ С ТЕЗИ, КОИТО ВМЕСТО ЗА ТРИДЕСЕТ СРЕБЪРНИКА ПРОДАДОХА СТРАНАТА НИ ЗА ТРИДЕСЕТ КОПЕЙКИ, ПЛЮС ЕДИН ТОМ СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ НА ЛЕНИН И КОМПЛЕКТ ОТ "МАЛКАТА ЗЕМЯ" НА ВИДНИЯ СЪВЕТСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДРАМАТУРГ БРЕЖНЕВ.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, НАЛАГА СЕ ДА ВИ РАЗОЧАРОВАМЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ - НИЕ НЯМА ДА ТЪРСИМ АЛТЕРНАТИВА НА ДИВИЯ СЕВЕР С БЛИЗКИЯ ИЗТОК ИЛИ С ДИВИЯ ЗАПАД, ЗАЩОТО СМЕ ЧАСТ ОТ САМАТА ЕВРОПА. ОТ ДРУГА СТРАНА, НЯМА ДА СЕ СТРЕМИМ НА ВСЯКА ЦЕНА И С ВСИЧКИ СРЕДСТВА КЪМ ПОЛИТИЧЕСКАТА И ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, КЪМ МЕКИТЕ КРЕСЛА НА ДЕБЕЛАШКОТО ДОВОЛСТВО, ЗАЩОТО ИМАМЕ ЕДНО-ЕДИНСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ - ДА СЛУЖИМ ПОЧТЕНО И СПОРЕД ЗАНАЯТА СИ НА ОТЕЧЕСТВОТО, ВЕДНО С ВСИЧКИ ВАС, КАКТО И С ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА ТАЗИ НАМЪЧЕНА И ВСЕ ОЩЕ БЕЗОТГОВОРНО БРУЛЕНА СТРАНА.

В ИМЕТО НА ТОЗИ ИДЕАЛ НИЕ ТЪРПЕЛИВО И НЕОТКЛОННО ЩЕ СЪГРАДИМ ХРАМА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА - КОНСТРУКТИВНА, С ДЪХ НА РОЗИ И БАЛКАН, ОТВОРЕНА КЪМ ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ.

ЧОВЕК, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, НЕ МОЖЕ ДА ОТКРИВА ХОРИЗОНТИ, АКО НЯМА КУРАЖА ДА ИЗГУБИ БРЕГА ОТ ПОГЛЕДА СИ.

БОГ ДА ПАЗИ И НАС, И БЪЛГАРИЯ...

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ЕКСПОЗЕ, НАПРАВЕНО ОТ ВАСИЛ ЗЛАТАРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА КОАЛИЦИЯ ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА" НА 3 ЮНИ 1991 ГОДИНА.


БЪЛГАРСКИЯТ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ /БДФ/ Е ПАРТИЯ НА СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ И НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО. ТЯ Е ЗА ПРАВОВА ДЕМОКРАТИЧНА И КОНСТИТУЦИОННА УРЕДБА, КЪДЕТО ВЛАСТИТЕ СА НАПЪЛНО РАЗДЕЛЕНИ И НЕЗАВИСИМИ - ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА.

В ИСТОРИЧЕСКИ И ТЕОРЕТИЧЕСКИ АСПЕКТ БДФ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ ЛЮБОВТА КЪМ РОДИНАТА И НАРОДОВЛАСТИЕТО, ИДЕИ, ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ ДУШЕВНОСТТА НА НАРОДА НИ. НА БЕЗВЕРИЕТО НИЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ СВОБОДАТА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО И ПОДКРЕПЯМЕ РОДНАТА НИ ЦЪРКВА, ДАЛА ТОЛКОВА МНОГО ПРИ НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ.

СРЕЩУ СХВАЩАНЕТО ЗА РАВЕНСТВО НИЕ ИЗДИГАМЕ СВОБОДНАТА ИНИЦИАТИВА НА ИНДИВИДА, А СРЕЩУ КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА - ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, ОТ КОЯТО ПРОИЗЛИЗА И СВОБОДНИЯТ ИЗБОР НА ТРУДОВАТА ПРОФЕСИЯ, СВОБОДНАТА ИНИЦИАТИВА И СВОБОДНОТО ТВОРЧЕСТВО, ВОДЕЩИ ДО ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС. НИЕ СМЕ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, А ОТ ТОВА СЛЕДВА, ЧЕ СМЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА РЕФОРМА, НО РЕФОРМА ВСЕОБХВАТНА, КОЯТО ДА ЗАСЯГА ИЗЗЕМАНЕТО НА ЗАГРАБЕНОТО ИМУЩЕСТВО И РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА ВЛАСТ ВЪВ ВСИЧКИТЕ И ПРОЯВИ. НАПУК НА СХВАЩАНЕТО, ЧЕ "ОТ ЦВЕТА НА КОТКАТА НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЛОВА НА МИШКИТЕ", НИЕ КАЗВАМЕ, ЧЕ ПЛЪХОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА ЛОВЯТ МИШКИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО МИШКИТЕ ДА ЛОВЯТ ПЛЪХОВЕ. "СЛЕПЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВОДЯТ СЛЕПЕЦ, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ПАДНАТ ЗАЕДНО В ЯМАТА." БКП НЕ МОЖЕ ДА СМЕНИ СИСТЕМАТА, КОЯТО Е СЪЗДАВАЛА ПОВЕЧЕ ОТ 45 ГОДИНИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ТОВА МОЖЕ ДА СТОРИ БСП ИЛИ БСДП-ОФ.

ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА НИЕ СМЕ ПРОТИВ СХВАЩАНЕТО, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ОТ 18-ТО - 19-ТО СТОЛЕТИЕ, КЪДЕТО КОНКУРЕНЦИЯТА ДА БЪДЕ НЕКОНТРОЛИРУЕМА, КОГАТО ЧОВЕКЪТ ДА Е ЕКСПЛОАТИРАН БЕЗБОЖНО ОТ СПЕКУЛАНТА.

НИЕ СМЕ ЗА ЕФЕКТИВНА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА НА СОЦИАЛНА ОСИГУРОВКА ЧРЕЗ МОЩНИ ФОНДОВЕ ПОД ЗАКРИЛА НА ДЪРЖАВАТА, ПРИ КОЯТО ДА НЕ СЕ ДОПУСКА БОГАТИТЕ ДА ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА ОБЕДНЯВАНЕ НА БЕДНИТЕ И СОЦИАЛНОСЛАБИТЕ. ЗА НАС ВСИЧКИ ХОРА В НАШАТА СТРАНА СА РАВНОПРАВНИ И СА С РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ. ОТ ТОВА ПРОИЗЛИЗА И НАШЕТО СХВАЩАНЕ, ЧЕ НИЕ, МАКАР И ДА СМЕ НАЙ-ПОСТРАДАЛИ ОТ ТОТАЛИТАРНАТА СТАЛИНСКА СИСТЕМА, НЕ ЖЕЛАЕМ МЪСТ И ОТМЪЩЕНИЕ, А СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ ПО ЗАКОН И ПРИЗНАВАНЕ НА ВИНАТА НА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ КАТАСТРОФА.

В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО НИЕ СМЕ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА НА НЕЙНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ БЕЗ ВСЯКАКВИ УГОВОРКИ И ПРИВИЛЕГИИ. ЗАКОНЪТ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, Е ПРОТИВОНАРОДЕН, ТОЙ ЗАЩИТАВА ГРАБИТЕЛИТЕ НА ЦЕННИ ЗЕМИ, ПРЕВЪРНАТИ В РАЗКОШНИ ВИЛИ, ПОЛУЧЕНИ НА БЕЗЦЕНИЦА. ТОЗИ ЗАКОН Е НЕПРИЕМЛИВ, ЗАЩОТО ТОЙ ОТНОВО ЗАЩИТАВА ПЪРВО ДЬРЖАВНАТА, СЛЕД ТОВА СОБСТВЕНОСТТА НА ТКЗС И ЧАК ТОГАВА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ. СОБСТВЕНИЦИТЕ ТРЯБВА С МЪКА ДА ДОКАЗВАТ СВОЕТО ПРАВО, А КООПЕРАТИВНИТЕ СТОПАНСТВА ИМАТ ТОВА "ПРАВО", ДАДЕНО ОТ ЗАКОНА, А ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ ТКЗС НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СОБСТВЕНИ ЗЕМИ. ТЕ, БЕЗ ДА ИМАТ ЗЕМИ, ПРОДАВАХА И ПОДАРЯВАХА ИЛИ РАЗДАВАХА ЗЕМИ НА НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ И ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ПАРТИЙНИ ДЕЯТЕЛИ. ЕТО ТАКЪВ ЗАКОН БЕ ПРИЕТ ОТ ТОВА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КЪДЕТО МНОЗИНСТВОТО СА СЕГАШНИ ИЛИ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП/БСП. НЕ МОЖЕ ВЪЛКЪТ ДА ПАЗИ ОВЧЕТО СТАДО, НИТО ЛИСИЦАТА ДА ПАЗИ КОКОШКИТЕ.

ПОРАДИ ТОВА НИЕ СМЕ ЗА РАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА НОВИ ИЗБОРИ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ, БЕЗ ДА СА РАЗКРЕПОСТЕНИ МЕСТНИТЕ И ЦЕНТРАЛНИТЕ НОМЕНКЛАТУРНИ И ТОТАЛИТАРНИ СИСТЕМИ. В ТЕЗИ ТРЕВОЖНИ ДНИ, КОГАТО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ТРЪПНАТ ПРЕД УТРЕШНИЯ ДЕН, ИЗПРАВЕНИ ПРЕД БАСНОСЛОВНИТЕ ЦЕНИ, ЛИПСАТА НА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ И ПРИ РАЗВИХРИЛАТА СЕ СПЕКУЛАЦИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО И НОВАТА ОФ КОАЛИЦИЯ СТОЯТ КАТО ОБИКНОВЕНИ НАБЛЮДАТЕЛИ. НИЕ, ОТ ТАЗИ ВИСОКА ТРИБУНА, ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ЖИЛАВИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД, НАДЖИВЯЛ ПЕТСТОТИНГОДИШНО РОБСТВО И 45 ГОДИНИ КЪРВАВА СТАЛИНСКА ДИКТАТУРА, ИМА СИЛИ И ВЪЗМОЖНОСТИ. НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ПРОГРАМА, КОЯТО, ПОВЯРВАЙТЕ НИ, Е ПИСАНА ОЩЕ С МЛАДЕЖКИЯ НИ ЖАР, ДОВЪРШЕНА Е В ТЕСНИТЕ КИЛИИ НА ЗАТВОРИТЕ И ПО СТРАШНИТЕ ЛАГЕРИ, И КОЯТО СЪДЪРЖА ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ЗА СПАСЯВАНЕ НА РОДИНАТА НИ. НИЕ ЗАЕДНО СЪС СЪЮЗНИЦИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ "СВОБОДА", ДОЧАКАЛИ ЗАЗОРЯВАНЕТО, ВЯРВАМЕ, ЧЕ НАШИЯТ НАРОД ЩЕ МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ИСТИНСКАТА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ, КОЯТО С ДОСТОЙНСТВО ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА И СВЕТОВНАТА ОБЩНОСТ.

БЛАГОДАРИМ ЗА ВНИМАНИЕТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО /ФСЗ/.


ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗАЯВЯВА, ЧЕ СНЕМА НАПЪЛНО ДОВЕРИЕТО СИ КЪМ ЦЕЛИЯ РЪКОВОДЕН ЕКИП НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. С ДЕЙСТВИЯТА СИ РЪКОВОДСТВОТО НА МИНИСТЕРСТВОТО ВМЕСТО ДА ЗАПОЧНЕ ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПЪЛНА РЕФОРМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, СЪЗДАДЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЗДАВА ХАОС И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ В МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ, КОИТО ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЗАПЛАХА ЗА НАШАТА НАЦИЯ И ЗА СОЦИАЛНИЯ ПРЕСТИЖ И ПРОФЕСИОНАЛНАТА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ КАДРИ. ВСИЧКИ ОПИТИ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН ТОЗИ СТИЛ И МЕТОД НА РАБОТА ОСТАНАХА НАПРАЗНИ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ПРИЗОВАВАМЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н ДИМИТЪР ПОПОВ ДА ПРОМЕНИ ЦЕЛИЯ РЪКОВОДЕН ЕКИП НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, ЗНАЕЩИ ДА РЪКОВОДЯТ И МОЖЕЩИ ДА ОРГАНИЗИРАТ ПЪЛНА РЕФОРМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

ДОТОГАВА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЯМА ДА ЗАЧИТАТ И ДА ИЗПЪЛНЯВАТ КАКВИТО И ДА СА РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЛИ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ВЗЕТИ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА СЕГАШНИЯ РЪКОВОДЕН ЕКИП НА МИНИСТЕРСТВОТО.

ФЕДЕРАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА И ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 000 МЕДИЦИНСКИ КАДРИ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЕЗРАЗЛИЧНА КЪМ ТОВА КОЙ И КАК РЪКОВОДИ СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. НИЕ ИСКАМЕ ДА ПОДДЪРЖАМЕ СОЦИАЛНИЯ МИР В СТРАНАТА И АКО БЪДЕМ ПРИНУДЕНИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ И ДРУГИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ, ВИНАТА ЗА ТОВА ЩЕ БЪДЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

СОФИЯ, 3 ЮНИ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОЕКТ ЗА ПРОГРАМА /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКАТА БИЗНЕС ПАРТИЯ /ББП/.


Г. ТЕМПОВЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА:

ББП Е ЗА БЪРЗ СТАРТ И УСКОРЕН ТЕМП НА ПРИВАТИЗАЦИЯ.

ПРИВАТИЗАЦИОННАТА ПРОГРАМА ЩЕ БЪДЕ УСПЕШНА, АКО В НАЧАЛОТО НА 1993 Г., Т.Е. СЛЕД ПЪРВАТА ПЪЛНА ФИНАНСОВА ГОДИНА, ДЕЛЪТ НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ /ВКЛ. И НА ТЕЗИ СЪС СМЕСЕН ЧАСТЕН И ДЪРЖАВЕН ХАРАКТЕР/ ДОСТИГНЕ 30-35 %, А В КРАЯ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО НАРАСНЕ ДО 75-80 % И АКО ОЩЕ ДО КРАЯ НА 1991 Г. БЪДАТ ПРОДАДЕНИ НА ЧАСТНИ ФИРМИ И ЛИЦА МИНИМУМ 10 % ОТ ОСНОВНИТЕ СРЕДСТВА.

ББП СЕ РЪКОВОДИ ОТ РАЗБИРАНЕТО, ЧЕ УСПЕХЪТ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЗАВИСИ В МНОГО ВИСОКА СТЕПЕН ОТ НЕПРЕКЪСНАТОСТТА НА ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС.

Д. ФОРМИ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ:

ББП Е ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА КОМПЛЕКС ОТ ФОРМИ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ВКЛЮЧВАЩ:

- МАЛКА И ГОЛЯМА; ПЪЛНА И ЧАСТИЧНА; ПРОГРАМИРАНА И СПОНТАННА ПРИВАТИЗАЦИЯ; СКРИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ; РЕПРИВАТИЗАЦИЯ; ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.

ЗА ББП ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ЦЯЛОСТНА ПОЛИТИКА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР И НА ТАЗИ ОСНОВА ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО СТОПАНСТВО. ТЯ НЕ СЕ СВЕЖДА САМО ДО ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ. ПРИВАТИЗАЦИОННАТА ПОЛИТИКА ВКЛЮЧВА СЪЗДАВАНЕТО НА СТАБИЛЕН БЛАГОПРИЯТЕН РЕЖИМ ЗА РАБОТА НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ.

ББП ЩЕ ПОЛОЖИ ВСИЧКИ УСИЛИЯ ЗА НЕОБРАТИМОСТ НА ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ПРОЦЕС, ВИЖДАЙКИ В НЕГО ОСНОВЕН И ОПРЕДЕЛЯЩ ЕЛЕМЕНТ НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СВОБОДНА ИКОНОМИКА И НА ПАЗАРНО СТОПАНСТВО.

СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е ОТРАСЪЛЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗИГРАЕ РЕШАВАЩА РОЛЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА, ЗАЩОТО ЗЕМЯТА Е ЕДИНСТВЕНОТО ОСТАНАЛО НИ РЕАЛНО БОГАТСТВО.

АГРАРНАТА РЕФОРМА ИМА СВОЯ ЛОГИКА И СПЕЦИФИКА, КОИТО Я ОТЛИЧАВАТ ОТ РЕФОРМАТА В ОСТАНАЛИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА. ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ БАЗИРА НА СЛЕДНИТЕ ТРИ ВЗАИМНОСВЪРЗАНИ МЕРОПРИЯТИЯ:

- СЪЗДАВАНЕ НА ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ;
- ЦЯЛОСТНА ПРИВАТИЗАЦИЯ;
- ИЗГРАЖДАНЕ НА МОДЕРНА И ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ЗА ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.

ЗЕМЯТА Е ОСНОВА НА РЕФОРМАТА. ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕГРАДА ПРЕД НЕЙНОТО ОПУСТОШАВАНЕ Е ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ПРИВАТИЗАЦИОННИЯТ ПРОЦЕС ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОМБИНАЦИЯ МЕЖДУ ПРЯКО ВРЪЩАНЕ НА ЗЕМЯТА НА НЕЙНИТЕ ИСТИНСКИ СОБСТВЕНИЦИ, КОМПЕНСАЦИЯ НА БИВШИ СОБСТВЕНИЦИ, ПРОДАЖБА НА ЗЕМЯ НА ЛИЦА, КОИТО НЕ СА БИЛИ СОБСТВЕНИЦИ, НО СЕ ЗАНИМАВАТ И ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕЛСКОСТОПАНСКА ДЕЙНОСТ.

ОГРАНИЧАВАНЕ ДО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНИЯ МИНИМУМ НА РЕГУЛИРАЩИТЕ ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВАТА.

ББП СЕ СТРЕМИ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА, КОЯТО СЕ БАЗИРА НА  ДОБРОВОЛНАТА КООПЕРАЦИЯ НА ИНДИВИДИТЕ ПОСРЕДСТВОМ ПАЗАРА, ДАВАЩА НА ВСЕКИ ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВОТО ГАРАНЦИЯ ЗА ЛИЧНА СВОБОДА.

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВА СВОЯТА РЕГУЛИРАЩА ФУНКЦИЯ ЧРЕЗ ПАРИЧНО-КРЕДИТНАТА И ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА.

ПРИОРИТЕТНИ ЗАДАЧИ НА ДЪРЖАВНОТО РЕГУЛИРАНЕ СА:

- ОВЛАДЯВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА;
- ВЪВЕЖДАНЕ НА КАЧЕСТВЕНО НОВА, РАЦИОНАЛНА ДАНЪЧНА СИСТЕМА, КОЯТО СТИМУЛИРА, А НЕ САНКЦИОНИРА СТОПАНСКАТА ИНИЦИАТИВА;
- ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТНИЯ ПРОЦЕС И ПУБЛИЧНОСТ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ;
- ПАРИЧНА РЕФОРМА, СВЪРЗАНА СЪС СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА КОНВЕРТИРАНЕ НА ЛЕВА И ОБМЯНА НА ПАРИЧНАТА ЕДИНИЦА.

ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ

ББП ПОСТАВЯ СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА СВОЯТА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА ИНТЕГРИРАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ И СВЕТОВНИТЕ СТОПАНСКИ СТРУКТУРИ. ЕДИНСТВЕНАТА РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНОТО ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО Е ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СВОБОДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА /СИЗ/. САМО ТАКОВА РАДИКАЛНО И КОМПЛЕКСНО РЕШЕНИЕ ЩЕ СЪЗДАДЕ НЕОБХОДИМИЯ СТОПАНСКИ КЛИМАТ ЗА ИНТЕНЗИВЕН ПРИТОК НА ЧУЖДИ КАПИТАЛИ, КОЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ ЗА БЪРЗА СМЯНА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕШНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ИЗГРАЖДАЩАТА СЕ СВОБОДНА ИКОНОМИКА.

А. ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СИЗ:

- БЛАГОПРИЯТНО ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МОСТ МЕЖДУ ЕВРОПА, БЛИЗКИЯ И СРЕДНИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА;
- СТАБИЛНИ ДЕЛОВИ ВРЪЗКИ, ЕТНИЧЕСКА И ГЕОГРАФСКА БЛИЗОСТ СЪС СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ;
- ОБЕКТИВНА НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕФЕКТИВНА "ЗАТВОРЕНА" ИКОНОМИКА;
- ЛИПСА НА ВЪТРЕШНИ РЕСУРСИ ЗА РАЗВИТИЕ.

Б. ИКОНОМИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРЕВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СИЗ:

- ИЗГРАЖДАНЕ НА СЪВРЕМЕННА СТОПАНСКА ИНФРАСТРУКТУРА;
- ФИНАНСИРАНЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА;
- УСКОРЯВАНЕ НА ОЗДРАВИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА - ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ, ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА ПРОДУКЦИЯТА;
- УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЕКСПОРТНИТЕ РЕСУРСИ;
- ПОДОБРЯВАНЕ НА БАЛАНСА МЕЖДУ ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ;
- СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ И НА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА;
- ТРАНСФЕР НА ТЕХНОЛОГИЧНИ, УПРАВЛЕНСКИ И МАРКЕТИНГОВИ ЗНАНИЯ И ОПИТ.

ББП ВИСОКО ЦЕНИ ГОТОВНОСТТА НА РАЗВИТИТЕ ИНДУСТРИАЛНИ ДЪРЖАВИ И НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ОКАЖАТ ИКОНОМИЧЕСКА И ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА БЪЛГАРИЯ. СЪЩЕВРЕМЕННО НИЕ СЕ РЪКОВОДИМ ОТ РАЗБИРАНЕТО, ЧЕ НИКОЙ НЯМА ИЗЛИШНИ ПАРИ И НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА НИ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА. ЗА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ВЛАГАНЕТО НА СРЕДСТВА В НАШАТА ИКОНОМИКА Е СДЕЛКА, КОЯТО ЩЕ СКЛЮЧАТ САМО АКО СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОСТАТЪЧНО ВИСОКА ПЕЧАЛБА ПРИ ПРИЕМЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ И СТОПАНСКИ РИСК.

В. СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТЕН ИНВЕСТИЦИОНЕН КЛИМАТ СЪС СЛЕДНИТЕ ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ:

- ОБВЪРЗВАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА КЪМ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СЪС СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА И С ИНВЕСТИЦИОННАТА ПОЛИТИКА;
- КОНСТИТУЦИОННА ГАРАНЦИЯ ЗА НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ;
- СТАБИЛНО СТОПАНСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО;
- СВОБОДНО ТРАНСФЕРИРАНЕ НА ПЕЧАЛБАТА;
- СЪВРЕМЕННА БАНКОВА СИСТЕМА СЪС СВОБОДНО ФУНКЦИОНИРАЩИ ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ, БЪЛГАРСКИ, ЧУЖДИ И СМЕСЕНИ ТЪРГОВСКИ БАНКИ, ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУТИ;
- МАКСИМАЛНО ОПРОСТЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННА ДЕЙНОСТ;
- ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ПОД ФОРМАТА НА: ДАНЪЧНА ВАКАНЦИЯ ЗА СРОК ОТ 5-10 ГОДИНИ ЗА ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ; ИЗВАЖДАНЕ НА РЕИНВЕСТИРАНАТА ПЕЧАЛБА И НА ЧАСТ ОТ ПЕЧАЛБАТА ОТ ИЗНОСА ОТ ОБЛАГАЕМАТА СУМА, УСКОРЕНА АМОРТИЗАЦИЯ И ДР.

Г. ФОРМИ НА ЧУЖДЕСТРАННО КАПИТАЛОВО УЧАСТИЕ:

ББП Е ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЦЯЛОТО МНОГООБРАЗИЕ ОТ ФОРМИ НА ЧУЖДЕСТРАННО КАПИТАЛОВО УЧАСТИЕ, УТВЪРДЕНО В МЕЖДУНАРОДНАТА СТОПАНСКА ПРАКТИКА - ОТ КЛАСИЧЕСКИТЕ ВАРИАНТИ НА ПРЕКИ ИНВЕСТИЦИИ ПОД ФОРМАТА НА СМЕСЕНИ ФИРМИ И ФИРМИ СЪС 100 % ЧУЖД КАПИТАЛ ПРЕЗ СЪВРЕМЕННИТЕ ФОРМИ НА ИНВЕСТИЦИОННО, ПРОИЗВОДСТВЕНО И НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА КАПИТАЛОВА И ДОГОВОРНА ОСНОВА, ДО ОФШОРНИТЕ ФИРМИ И БАНКИ.

ВАЖЕН ЕТАП В ПРОЦЕСА НА ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В СИЗ Е СЪЗДАВАНЕТО НА УСЛОВИЯ ЗА ПЪЛНОЦЕННО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА СВОБОДНИ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ И СВОБОДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПОЛЗВАЩИ ПРИВИЛЕГИРОВАНИЯ РЕЖИМ НА СВОБОДНИТЕ ЗОНИ В МИТНИЧЕСКАТА ТЕРИТОРИЯ НА СТРАНАТА.

ВЪЗМОЖНО Е ИДЕЯТА БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА ДА СЕ ОКАЖЕ НЕПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРАВИТЕЛСТВЕНИ СРЕДИ И ДАЖЕ ЗА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ НАСТРОЕНИ БИЗНЕССРЕДИ. НО ББП ИЗХОЖДА ОТ РАЗБИРАНЕТО, ЧЕ НА ТОЗИ ЕТАП ЗА СТРАНАТА НИ НЕ СЪЩЕСТВУВА ПО-ДИРЕКТЕН И ПО-БЪРЗ ПЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 5 ЮНИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ АНАЛИЗ /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/ ЗА СЪСТОЯНИЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ОБСТАНОВКАТА В БЪЛГАРИЯ. АНАЛИЗЪТ Е РАЗРАБОТЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕКИП НА НДП.


ЕТО ЗАЩО, ДЕМОКРАЦИЯТА,

БРАТЯ БЪЛГАРИ,

ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, СИМВОЛ-ВЕРУЮТО НА ПАРЛАМЕНТАРНО-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, КОЯТО ЗАГУБИХМЕ НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. ЗА ПОЧТИ ПЪЛНИ 5 ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ОТХВЪРЛЕНА ТИХОМЪЛКОМ ОТ КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ОФ-ПАРТИИ И КОЯТО ТЕ ДНЕС ОТНОВО ОТХВЪРЛЯТ С ПОМОЩТА НА СЪЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ВЕЧНИТЕ ИМ БЕЗПАРТИЙНИ ПОМАГАЧИ.

СЕГА ЩЕ ИЗБРОИМ КАКВИ ОСНОВОПОЛАГАЩИ ДЪРЖАВНИ ПРИНЦИПИ СА ЗАЛЕГНАЛИ В НЕЯ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ЗАЩО ЗА СОЦИАЛИСТИТЕ, ЗА НЕОКОМУНИСТИТЕ И ЗА ЛЕВИТЕ "ДЕМОКРАТИ" ВЪЗМОЖНОСТТА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Е НЕПРИЕМЛИВА И ГИ ПЛАШИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ В НЕЯ Е ВЛОЖЕНО ВСИЧКО, КОЕТО Е ВАЖНО И НЕОБХОДИМО ЗА РАЗВИТИЕТО НА НАЦИЯТА НИ.

ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ОПРЕДЕЛЯ:

1. ... ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ С НАРОДНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, ИЗРАЗЕНО ЧРЕЗ НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
2. ... ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА И ЧЕ В БЪЛГАРИЯ БЛАГОРОДНИЧЕСКИ ТИТЛИ НЯМА.
3. ...ЧЕ ОСНОВНАТА РЕЛИГИЯ В СТРАНАТА Е ПРАВОСЛАВНО-ХРИСТИЯНСКАТА ПРИ СВОБОДА И ТЪРПИМОСТ ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ.
4. ... ЧЕ ЛИЧНОСТТА Е НЕПРИКОСНОВЕНА В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА И ЧЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА СА НЕОТМЕНИМИ.
5. ...ЧЕ ПРАВАТА НА ЛИЧНАТА И ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СА СВЕЩЕНИ И НЕПРИКОСНОВЕНИ ЗА ВСИЧКИ ПОДАНИЦИ.

ВМЕСТО ДА ДОПЪЛНИМ И РАЗВИЕМ ТЕЗИ ОСНОВОПОЛАГАЩИ ДЪРЖАВНИ ПРИНЦИПИ, ОСЪВРЕМЕНЯВАЙКИ ТЕКСТА НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, НАС НИ ПОДВЕЖДАТ И НИ НАЛАГАТ СЪСТАВЯНЕТО НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ПОРОДИ НОВИ СОЦИАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВОРЕЧИЯ И НАПРЕЖЕНИЯ В СТРАНАТА НИ ОЩЕ ПРЕЗ ТОВА ДЕСЕТИЛЕТИЕ.

ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ СРЕЩА ПРОТИВНИЦИ НАЙ-ВЕЧЕ ЗАРАДИ ЧЛ.1, ОПРЕДЕЛЯЩ БЪЛГАРИЯ КАТО КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ, НО ТОЗИ ПРОБЛЕМ ПРИ ЕДИН РАВНОПОСТАВЕН РЕФЕРЕНДУМ МЕЖДУ РЕПУБЛИКАНСКАТА И МОНАРХИЧЕСКАТА ИДЕЯ БИ СЕ РЕШИЛ ОКОНЧАТЕЛНО, АКО БЪДЕ ОСИГУРЕНА ЕДНА НАИСТИНА СВОБОДНА ВОЛЕИЗЯВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ТОЗИ ВЪПРОС. А АКО Е НУЖЕН КОМПРОМИС ОТ ФАКТИЧЕСКОТО ЕСТЕСТВО ПО ЧЛ.1 ОТ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, ТО ТЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА НАПРАВО ОТ СЕГАШНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КАТО ТО НАСРОЧИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ РАВНОПОСТАВЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ И ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА ИЗЯСНИ ВЪПРОСА ОТ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВТОРА ЗАКОНОДАТЕЛНА КАМАРА, КОЯТО ДА ОГРАНИЧИ ВЛАСТТА НА ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ НА МОНАРХА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КАКВО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ ИЗБЕРЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД: ПРЕЗИДЕНТСКА    РЕПУБЛИКА ИЛИ ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЯ.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕКИП НА НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ - НДП ЗАСТЪПВА ИМЕННО ТАЗИ ПОЗИЦИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ОТ НАРОДА НИ ПО-БЕЗБОЛЕЗНЕНО ИЗВЪРШЕНИТЕ

ОТ КОМУНИСТИТЕ

СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. ТЕЖКИ ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

ВСЕКИ СРЕДНО ОБРАЗОВАН БЪЛГАРИН ИЗПАДА В ЛУД ВЪЗТОРГ ИЛИ СЕ ВЪЗХИЩАВА "ИНТЕЛЕКТУАЛНО" НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ МОНАРХИИ КАТО ЯПОНИЯ И АНГЛИЯ ИЛИ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ КАТО САЩ И ФРАНЦИЯ /И В ДВАТА СЛУЧАЯ ДЪРЖАВНОТО ИМ УСТРОЙСТВО Е С ДВУКАМАРНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ВЛАСТ/, БЕЗ ДА СЕ ОПИТА ДА СИ ОБЯСНИ ПОСТИЖЕНИЯТА ИМ, ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ПРИЕТОТО ОТ ТЯХ ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО УСТРОЙСТВО, КОЕТО ДЪРЖАВНИЦИТЕ ИМ СА СЪОБРАЗИЛИ С НАЦИОНАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ВСЯКА ОТ ПОСОЧЕНИТЕ СТРАНИ ПРИ УСТАНОВЯВАНЕТО МУ.

ИМЕННО ТОВА СА ПОСТИГНАЛИ НАШИТЕ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ВЕК В ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ!... ТЯ Е ОЗАРЕНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И ОТРАЗЯВА БИТА, ЕЗИКА, ХАРАКТЕРА, ВЯРАТА И ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЯ Е МИНАЛА ПРЕЗ ЦЕДИЛКАТА НА СЪЗНАНИЕТО НА НАШИТЕ ДЕДИ, КОИТО СА ЗАЛОЖИЛИ В НЕЯ ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ, ДАВАЩИ НИ САМОЧУВСТВИЕ И НАРОДНОСТНА ГОРДОСТ НА БЪЛГАРИ. В НЕЯ Е СЪБРАНА И ОТРАЗЕНА ХИЛЯДОЛЕТНАТА ДУША НА БЪЛГАРИНА И ДНЕС НИЕ БЕЗУСЛОВНО МОЖЕМ ДА СЕ ДОВЕРИМ НА ОПИТА И МЪДРОСТТА НА ПРЕДЦИТЕ НИ, КАТО ВЪЗСТАНОВИМ ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ А НЕ ДА СЕ ОПИТВАМЕ ДА ОТКРИВАМЕ АМЕРИКА!...

ДОКОГА РАЗНИ САМОЗВАНИ ПОЛИТИКАНИ, ПРЕДИМНО ОТ ЛЕВИТЕ СИЛИ, ЩЕ НИ ИЗМИСЛЯТ РАЗНИ КОНСТИТУЦИИ, ЗА ДА ТОРМОЗЯТ И ОГРАБВАТ ПО-ЛЕСНО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПРОДАВАТ СУВЕРЕНИТЕТА НА СТРАНАТА НИ.

ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ОТ 16 АПРИЛ 1879 Г., НА КОЯТО СЛЕД ТРИ СЕДМИЦИ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ 112-ИЯ РОЖДЕН ДЕН, Е НАЦИОНАЛНАТА ОСНОВА НА ПАРЛАМЕНТАРНО-ДЕМОКРАТИЧНАТА СИСТЕМА В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ И ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО НА БЪЛГАРИЯ, ОСИГУРЯВАЩА ШИРОКИ ГРАЖДАНСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАВА НА ВСЕКИ ОТ НАС ПРИ ЗAKОHHО РАЗДЕЛЯНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА, СЪДЕБНАТА И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ... ТЯ Е БИЛА И Е НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА РЕАЛНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ В СТРАНАТА... РЕФЛЕКСЪТ

СРЕЩУ

НЕЙНОТО ЛУКАВО ПРИЛАГАНЕ, УМИШЛЕНО ПРЕНЕБРЕГВАНЕ ИЛИ ПРЕСТЪПНО ОТХВЪРЛЯНЕ Е БИЛ ВИНАГИ НЕОТРАЗИМО СИЛЕН /ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ ИСТОРИЯ ГО ДОКАЗВА/, НО НЕ И СРЕЩУ УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО Й. ОПИТИТЕ ДА БЪДЕ ИГНОРИРАНА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ВИНАГИ СА ПРОПАДАЛИ ВЪВ ВРЕМЕТО!... С ТОВА АМОРАЛНО И НЕНОРМАЛНО ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО, КОЕТО ПРЕЗ М.МАРТ 1990 Г. "НАЦИОНАЛНАТА" КРЪГЛА И "ДЕМОКРАТИЧНА" МАСА ПРИЕ И НАЛОЖИ: ПРЕДСЕДАТЕЛ - ПРЕЗИДЕНТ /ДА ПЛАЧЕ ЛИ ЧОВЕК ОТ УНИЖЕНИЕ И СРАМ ЗА ТАЗИ ИЗМИСЛИЦА, ИЛИ ПО АЛЕКОВСКИ ДА Й СЕ ПРИСМЕЕ/ НА РЕПУБЛИКАТА, С ЕДНОКАМАРНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ВЛАСТ, НИЕ ОТНОВО "ШАШНАХМЕ" СВЕТА... ЕТО ЗАЩО ДНЕС, ПРЕЗ 1991 Г., КАКЪВТО КОНСТИТУЦИОНЕН ТЕМЕЛ ПОСТАВИМ ПОД

КЪЩАТА БЪЛГАРСКА,

КОЯТО ИСКАМЕ ДА ПОСТРОИМ В ОБЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ, ТАКЪВ ЩЕ НИ Е РЕДЪТ И ЖИВОТЪТ, КОЙТО ЩЕ ПРЕДОПРЕДЕЛИМ ЗА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!... ТЕЖКО НИ, АКО ПОВТОРИМ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. ПРЕЗ НЯКОЙ ОТ МЕСЕЦИТЕ НА 1991 Г..., НО ТОЗИ ПЪТ ПО НЕОКОМУНИСТИЧЕСКИ...

БЪЛГАРИНЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪРСИ ДЪРЖАВАТА-СЪЮЗНИК, ДЪРЖАВАТА-ПОКРОВИТЕЛ, КОЯТО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ МУ, ВМЕСТО ДА ЗАСТАНЕ ТВЪРДО С ГЛАСА СИ ЗАД УМНИТЕ НИ И ДОКАЗАЛИ В БИТКА С ТОТАЛИТАРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ СЕБЕ СИ ДЕМОКРАТИ, КОИТО МНОГО ПРЕДИ ИЗМИСЛЕНАТА И СТАРАТЕЛНО ПОДГОТВЕНА ДАТА 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ОТРЕКОХА ПРАВОТО ДА СЪЩЕСТВУВА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ И НАЛОЖЕНАТА ОТ НЕЯ АНТИБЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ.

КАК НЯКОИ АМБИЦИОЗНО ПРОМЪКНАЛИ СЕ ДО ВЛАСТТА И "ДЕМОКРАЦИЯТА НИ" ПОЛИТИКАНИ УСПЯХА ДА ОТСТРАНЯТ ОТ ОБЩИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРОЦЕС ТЕЗИ ПОЛЕЗНИ ОТ ГОДИНИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ БЪЛГАРИ НЕ Е ТАЙНА И ТЕПЪРВА ТОЧНАТА ИСТИНА ЗА ПРЕСТЪПНОТО ИМ ОТСТРАНЯВАНЕ ПОИМЕННО ЩЕ БЪДЕ УСТАНОВЕНА ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ПОЛИТИКАНИТЕ "ДЕМОКРАТИ", "СОЦИАЛИСТИ" И НЕОКОМУНИСТИ, УЧАСТВАЛИ В ЗАМИСЛЕНАТА И ДО ТОЗИ МОМЕНТ СПОЛУЧЛИВО ПРОВЕДЕНА ОТ БКП-БСП, МВР, БЗНС И ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА ОТ КС НА СДС ПОЛИТИЧЕСКА КОМБИНАЦИЯ ЗА "ДЕМОКРАЦИЯ" И ЗА ИНФОРМАЦИОННО-MATEРИАЛНА НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ МЕЖДУ РЕГИСТРИРАНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ.

ИМЕННО ТЕЗИ БЪЛГАРИ, ОТСТРАНЕНИТЕ "ДЕМОКРАТИЧНО" ОТ НАСТОЯЩИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ, НАРОДЪТ НИ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИ, ЗАЩОТО ТЕ СА МУ НУЖНИ В ТРУДНАТА БИТКА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА

ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ!...

БЪЛГАРИНЪТ САМ ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ Е ЕВРОПЕЕЦ ПО ДУХ И ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ПРЯК НАСЛЕДНИК НА ДРЕВНА ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКА ТРАДИЦИЯ И БОГАТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО!... САМО ТОГАВА ПЪТЯТ МУ КЪМ ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ!...

НЕОБХОДИМО НИ Е ПОВЕЧКО ДА ЗНАЕМ, КАТО РАЗБИРАМЕ И ПОМНИМ ТОВА КОЕТО ЧЕТЕМ. ПОВЕЧКО ДА МОЖЕМ, КАТО РЕШИТЕЛНО ДЕЙСТВАМЕ И ФУНКЦИОНАЛНО ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОВА, КОЕТО БОГ Е ОПРЕДЕЛИЛ ЗА ЗЕМЯТА НИ И КАТО СПОСОБНОСТ НА НАЦИЯТА НИ..., А НЕ САМО ДА ИСКАМЕ И ДА ГОВОРИМ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

ТЯ, ДЕМОКРАЦИЯТА, ОТ НЕБЕТО НЯМА ДА НИ ПАДНЕ, НИТО НЯКОЙ БЕЗ ЛИЧНА ИЗГОДА ЩЕ СЕ ЗАТИЧА ДА НИ Я ПОДНЕСЕ НА ТЕПСИЯ!... ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ВОЮВА С УМ И СЕБЕОТРИЧАНЕ!...

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ДАДЕМ ПЪТ НА ТЕЗИ, КОИТО НАИСТИНА ЗНАЯТ, МОГАТ И ИСКАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ БЛАГА, ЗА ДА УСПЕЕМ И РЕШИМ НЕ САМО ЛИЧНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ, А И ПРОБЛЕМИТЕ ПО ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ОСАКАТЕНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНСТ И МАРКС-ЛЕНИНСКО-СТАЛИНСКАТА ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА НА СЛАВЯНСКИ НИХИЛИЗЪМ И ДУХОВНО НЕЧИСТОПЛЪТИЕ.

ЩЕ ПОТВЪРДИМ ЛИ С НАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ НА ЗРЯЩИ, НО НЕМИСЛЕЩИ В ДЪЛБОЧИНА ХОРА ПРИНЦИПА НА ФИЛОСОФИТЕ РАДИКАЛИ: "...ДОБРОТО ЗА СВИНЯТА НЕ Е ДОБРО ЗА СОКРАТА..." И С ТОВА ПРОДЪЛЖИМ ДА СЪЗДАВАМЕ ПРЕЗ НАСТОЯЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ПОЛИТИЧЕСКИ И СТОПАНСКИ УСЛОВИЯ МЛАДАТА, ЕНЕРГИЧНА И ДЕЕСПОСОБНА КРЪВ НА БЪЛГАРИНА ДА ИЗТИЧА ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА СТРАНАТА НИ ИЛИ СЪЗНАНИЕТО НА НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ ОТНОВО ДА БЪДЕ ДЕФОРМИРАНО /СЕГА ПЪК ОТ "ДЕМОКРАТИТЕ"-СОЦИАЛИСТИ/, В ДЕКЛАРАТИВНИ МУТАНТИ НА "БЪЛГАРЩИНА" ОТ НОВ ВИД - НЕОКОМУНИСТИЧЕСКА, ОБСЛУЖВАЩА ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ НЕЧИИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ?...

БОГ И НЕПОДВЛАСТНОТО НА ЧОВЕКА ВРЕМЕ ДА ОТСЪДЯТ ДАЛИ СМЕ КАЗАЛИ ИСТИНАТА!...

СОФИЯ, 27 МАРТ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

10:03:53    05-06-1991


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА