5 април 1995


София, 5 април 1995 година
Брой 67 /1368/


София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКА ОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ СОЦИАЛИСТИТЕ И ПАТРИОТИТЕ, КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТО ОТ ДЕЛЕГАТИТЕ НА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ /26 МАРТ 1995 Г., СОФИЯ/.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ

Четвъртата национална конференция на Идейно обединение /ИО/ "Марксистка платформа" в Българска социалистическа партия /БСП/ високо оценява инициативата за международно честване 50-годишнината от края на Втората световна война и разгрома на фашизма.

Победил най-напред в Италия в условията на криза и липса на политическо единство между трудещите се, фашизмът скоро хвърли зловещата си сянка върху редица европейски държави. Подпомагани и насърчавани от вътрешни и външни монополистични и империалистични кръгове, хитлерофашистите заграбиха по насилствен начин властта в Германия и превърнаха тази страна в огнище на световна война - най-страшната в историята на човечеството. Те поставиха под кървавия ботуш на вермахта цяла Европа и като разполагаха с нейните икономически и военни ресурси, предприеха безпрецедентен по мащаби и сила разбойнически поход срещу Страната на съветите. Кафявата опасност застрашаваше не само съветските народи, но и целия демократичен свят. На тази основа срещу амбициите на Хитлерова Германия за световно господство обединиха военните си усилия народите на СССР, Англия и САЩ.

Двубоят между фашизма и силите на социализма и демокрацията придоби световни измерения. Загинаха повече от 50 милиона човешки същества. Но главната тежест на войната и решителен принос за победата се пада на съветските народи - те дадоха повече от 20 милиона убити, разрушени и опожарени бяха хиляди техни градове и села.

Заедно с армиите на обединените демократични държави действаше и широко нелегално антифашистко съпротивително движение. В България се разгърна мощна партизанска борба, широко подкрепяна от обединените в Отечествения фронт патриотични и демократични сили на народа. Българи участваха в антифашистката борба и в страни като Гърция и Югославия, Франция и Белгия, Полша и Чехословакия, а също така в редовете на съветската армия.

За периода 1941-1944 г. в страната са били арестувани 64 345 души. На 12 461 е поискана смъртна присъда. На дългогодишен строг тъмничен затвор са осъдени 7324 души. Само военните съдилища са осъдили на смърт и са разстреляли 1570 военнослужещи, други 1533 са осъдени на доживотен тъмничен затвор. Интернирани са били 31 200 души. Само за два месеца по време на Багряновото правителство са изгорени масивни къщи и други постройки на обща стойност 195 454 225 лева. Избити са без съд и присъда 20 070 партизани и ятаци, включително и деца и членове на техните семейства. Фашистките палачи са изхарчили срещу съпротивителното движение 197 586 286 лева. За убитите антифашисти са били изплатени на главорезите 76 милиона лева.

След историческата победа на 9 септември 1944 година над монархофашизма в България за доразгромяването на хитлеристката военна машина участва и Българската народна армия, която даде 32 000 убити.

Появил се в историята като трагедия за народите, фашизмът днес се възражда като фарс. В България този реваншизъм се носи от монархистите и бившите легионери, наричащи сегашната своя партия "Демократичен форум", от най-злостните реакционери и реставратори, обединили се и сътрудничещи си със Съюза на демократичните сили /СДС/.

Българските фашисти и реставратори вече многократно показаха разбойническия си почерк. Те опожариха и разгромиха Централния партиен дом. Протегнаха мръсните си ръце да разрушат Паметника на Съветската армия и на Братската могила в столицата, Паметника на Альоша в Пловдив, Мемориала във Варна, Мемориала на възрожденците в Русе. Тези съвременни варвари превърнаха в руини или оскверниха 30 000 паметници, бюстове и възпоменателни плочи на най-заслужили българи от Възраждането и от антифашистката борба.

В същото време те реабилитираха редица главатари на фашистката идеология. Мечтаят да върнат монархията, да отменят присъдите на Народния съд срещу главорезите на българския народ.

Гибелта на хилядите български жертви на фашизма от 1923 г. до 1945 г. ни задължава да не си затваряме очите пред домогванията на подпомагани от наши държавни институции и от международната реакция фашисти и реставраторски сили да възкресят позорното минало.

Скъпи съотечественици! Да бъдем бдителни! Нека фашизмът остане само горчив спомен на многострадалната ни история!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА ПАРТИЯТА ПРЕД ПРЕДСТОЯЩАТА 7-А НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


1. На 15 април 1995 г. от 10,00 ч. сутринта в малкия салон на Македонския дом /вход от ул. "Вашингтон"/ Националният съвет на Български демократически форум /НС на БДФ/ ще заседава при следния дневен ред:

- определяне на дата и място на Третия редовен конгрес на БДФ;

- определяне на линията на партията във връзка със 7-та Национална конференция на Съюза на демократичните сили /СДС/;

- разни.

2. От 9,00 ч на същата дата и на същото място ще заседава Съветът на старейшините.

3. Пререгистрирането на партийните организации в Националния координационен съвет /НКС/ на СДС се продължава до 9 април включително, след която дата удължаване на срока за тази цел няма да има.

Затова нека всички наши местни и общински организации, които досега не са се пререгистрирали, да сторят това, като изготвят списък на всички свои редовни членове с трите им имена, единен граждански номер, адрес, телефон и подписа на всеки член.

На отделно място в списъците да бъдат вписани представителите на БДФ в координационните съвети на СДС.

Списъците да бъдат подписани от председателя и секретаря на съответната организация и да се представят в 4 екземпляра в Централното ръководство на БДФ - София, бул."Дондуков" N 9, II етаж, третата стая вдясно, където се заверяват от председателя на БДФ, а след това и в НКС на СДС. Единият от двата върнати екземпляра се представя в Общинския координационен съвет на СДС.

4. Досега БДФ е регистрирал най-много организации с най-голяма членска маса. Но това не е достатъчно. Ако всички наши организации се пререгистрират, БДФ ще се покаже на 7-та Национална конференция на СДС със своята действителна организационна мощ.

5. Предстои издаването на нов закон за политическите партии, с който ще се регламентират финансовите източници на партиите и ще се изисква минимум членска маса от 2000 до 5000 души, за да има право на съществуване една политическа партия. Затова нека да насочим силите си към увеличаването на нашата членска маса.

6. На предстоящата Национална конференция на СДС БДФ ще се застъпи за запазването на решенията на 5-та и 6-та конференция на СДС за чисто минало, съчетано с чисто настояще, запазването на коалиционния принцип на СДС и избирането на Национален изпълнителен съвет по новия статут, който да води СДС и нашия народ към победи, а не към поражения.

7. Особена молба.

Молим всички онези, на които и досега се изпращат окръжни и - материали като отделни лица с оглед създаването на организации на БДФ, да ни пишат да продължаваме ли изпращането, или не.

Ако не разполагат с време за изпращането по пощата на документите за пререгистрирането, нека общинските и местните организации да ги изпратят по куриер, на когото ще бъдат заплатени пътните разноски и командировка.

София, 3 април 1995 г.

                                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Васил Златаров

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ХАСКОВО, ДО ВСИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПАРТИЯТА, ГЛАСУВАНА И ПРИЕТА НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /2 МАРТ 1995 Г. ХАСКОВО/, ПО ПОВОД НА СЪГЛАШАТЕЛСКАТА ПОЛИТИКА С БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ И СЪИДЕЙНИЦИ,

Разтревожени сме от зачестилите напоследък провокации, целящи да дискредитират Българската социалдемократическа партия /БСДП/ поради повторната загуба на изборите за Народно събрание. Страхувайки се да не останат за дълго извън властта, някои членове от ръководството на БСДП се опитват да тласнат партията в разтворените пипала на мафиотския октопод, наречен Българска социалистическа партия /БСП/.

Членовете на хасковската организация на БСДП изказват своето възмущение срещу мръсните провокации, подло замислени и осъществени от лица, случайно попаднали или нарочно вкарани в БСДП. Обръщаме се към всички трезвомислещи съпартийци - нека да не драматизираме положението, в което се намира партията! Нека не повтаряме грешките отпреди половин век! Нека се предпазим от коварното подхлъзване, към което ни тласкат алчни за власт и готови на всичко заради личното си облагодетелстване хора! Под лъжливата маска на технократи и професионалисти, загрижени за бъдещето на БСДП, прозират личните им амбиции.

Ако на тези господа толкова им се иска да се качат в първокласния вагон на Българската комунистическа партия - БКП/БСП, нека побързат, защото местата са ограничени. За БСДП няма място в този вагон.

БСДП е оцелявала и в по-тежки времена ще оцелее и сега!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПРЕКЪСВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО.


По повод на вчерашното прекъсване на преговорите в Националния съюз за тристранно сътрудничество /НСТС/ за компенсациите в бюджетната сфера пресцентърът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ е натоварен да заяви следното:

1. В хода на едномесечните преговори с правителството КНСБ направи максимално възможния компромис, като предложи вариант, близък до общата сума, отделена в проектобюджета за работни заплати. Нашият и на другите социални партньори компромис не беше разбран и приет от представителите на правителството.

2. КНСБ не може да се съгласи заплатите в образованието, здравеопазването, държавната администрация, науката и културата за първото тримесечие да се оставят без компенсации. Този вариант е абсолютно неприемлив при продължаващото увеличение на цените и натрупаната висока инфлация.

3. Преговорите показаха, че синдикатите се държаха конструктивно и гъвкаво, докато в правителствената делегация имаше противоречия, лутания и липса на професионално защитени варианти. Опитът да се обвинят синдикатите в несериозно отношение е чиста манипулация.

КНСБ е готова да продължи националните преговори за заплатите в бюджетната сфера при условията, оповестени от премиера Виденов на извънредното заседание на НСТС от 6 март 1995 г. - компенсации за всяко тримесечие според фактическата инфлация.

София, 31 март 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА СТАЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА МОРЯЦИТЕ ОТ КОРАБ "РОТАЛИЯ".


Във връзка с официалното писмо на Международната транспортна федерация /ITF/ до Конфедерация на труда /КТ/ "Подкрепа" по повод стачните действия на моряците от кораб "Роталия", като взе предвид, че повече от една година нито едно правителство не реагира на справедливите и законни трудови права На моряците и след като се запозна с настоятелните искания на ITF пред българското правителство за защита на моряците и техните права на български граждани, Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа":

1. Изразява своята солидарност със справедливите искания за изплащане на работните заплати на моряците.

2. Призовава правителството на Република България да започне незабавно преговори и да обсъди възможността за отпускане на временна финансова помощ за заплатите на протестиращите моряци.

3. Декларира, че ще сезира по съответния ред компетентните институции за отправяне на питане към министъра на земеделието по реда за упражняване на парламентарен контрол.

4. Заявява, че в случай на пасивност от страна на правителството ще постави въпроса за нарушаване на конвенции нр.нр. 87 и 98, които са ратифицирани от Република България, пред Международната организация по труда /МОТ/ на предстоящата й 82-ра сесия през месец юни 1995 г. в Женева.

София, 4 април 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" - СИНДИКАЛНА МИНЬОРСКА ФЕДЕРАЦИЯ, СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА МАШИНОСТРОИТЕЛИТЕ И МЕТАЛОРАБОТНИЦИТЕ, СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ЕЛЕКТРОНИКА, ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАТИКА", ФЕДЕРАЦИЯ "ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ", НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ХИМИЯ" И НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "МЕТАЛУРГИЯ", ПО ПОВОД НА НАРУШЕНИЕ НА ДЕЙСТВАЩА НАРЕДБА ОТ СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРОМИШЛЕНОСТТА. Документът е адресиран до Министерски съвет, Министерство на промишлеността, Българска стопанска камара, Изпълнителния съвет на Конфедерация на труда "Подкрепа" и до Конфедерация на независимите синдикати в България.


Като взе предвид действията на ръководството на Министерството на промишлеността, включващи:

- нарушение на действащата Наредба за провеждане на конкурси за подбор на мениджъри в еднолични търговски дружества с държавно имущество от промишлеността, издадена на основание чл.3 от ПМС N 98/1992 г.;

- извършващите се смени на ръководни органи без необходимия финансово-икономически анализ и обосновка и елиминирането на социалните партньори от комисиите;

- целенасоченото забавяне на тристранното сътрудничество в Министерството на промишлеността, най-вероятно в услуга на политически мотиви и поръчки, промишлените федерации към Конфедерация на труда /КТ/ "Подкрепа"

заявяват,

че това води до ескалиране на социалното напрежение в отрасъл "Промишленост", за което цялата отговорност носи ръководството на министерството.

София, 30 март 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ПО ПОВОД НА СКЛЮЧЕНИ БРАНШОВИ КОЛЕКТИВНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ ЗА 1995 Г.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Уведомяваме ви, че след тримесечно водене на преговори бяха сключени браншови колективни трудови договори за 1995 г. за работниците и служителите от памучна, ленена и конопена промишленост; вълнено-текстилна и копринена промишленост; трикотажна промишленост; шивашка промишленост; стъкларска и порцеланово-фаянсова промишленост.

Преговорите с Браншовите стопански камари протекоха в тежка икономическа обстановка, а именно: работа в условията на нарушен суровинен баланс; високо данъчно облагане върху печалбата на предприятията, антисоциално данъчно облагане на средствата за социално обслужване.

Въпреки тежката ситуация смятаме, че са постигнати възможните искания, касаещи доходите и трудовите отношения, които ще дадат добър старт за запазване на реалните доходи в отрасъла, а също и за тяхното увеличение.

Договореностите са при минимална заплата за страната 2143 лева; минимални доплащания за нощен труд - 0,20 процента от минималната часова заплата за страната; доплащания за условия на труда 0,05 процента от минималната заплата за страната.

След проведената среща между министъра на промишлеността г-н Вучев и председателите на отрасловите федерации на синдикатите ще спазим и поетия взаимен ангажимент с министерството за подписване на отраслово споразумение и възстановяване на социалното партньорство.

София, 31 март 1995 г.

                                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Йордан Василев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДОКЛАД /ЧАСТ ВТОРА/, ПРОЧЕТЕН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ЧАВДАР КЮРАНОВ ПРЕД ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ЗАСЕДАНИЕ /1 АПРИЛ 1995 Г., СОФИЯ/.


II
В КАКВО ОСД СЕ ОКАЗА ПРАВО?

10. а/ В политиката за национално съгласие. В настойчивостта си не само да се прогласява такава политика, но и да се води - с цената на компромиси.
б/ В отношението си към СДС - не като към единно цяло, и то много по-рано от момента, в който СДС започна да се разпада.
в/ В отношението си към ДПС, запазвайки своите резерви /вж.1.6/.
г/ В отношението си към изборите - като към средство, което трябва да води към властта, но преди всичко към отваряне на БСП спрямо обществото; преди всичко към национално съгласие.
д/ В тактиката си по отношение на изборите: ОСД не беше за оставката на Беров, но след като тя стана факт - ОСД постави също така въпроса за необходимостта от избори /в."Демокрация" от 26 юни/.

Тук - интересна смяна на ролите. Тези, които искаха "избори на всяка цена", през септември поставиха въпроса, че станало ясно, че избори скоро няма да има, но трябвало открито да го кажем, че някои трябвало да си понесат отговорностите /прозрачно се имаше предвид председателят на партията/.

Същевременно ОСД се обяви за избори. Повлияха две причини:
а/ положението на хората все повече се влошаваше;
б/ все повече ставаше ясно, че СДС няма да приеме мандат за съставяне на правителство и ще се стигне до служебно правителство.

Но на свой политически съвет ОСД анализира ситуацията: политическа /опасностите при служебно правителство, засилването властта на президента и др./; юридическа /липсата на нов избирателен закон/; парламентарна /отказа на Демократическата партия /ДП/ и др. да изменят конституцията/; технологическа /списъците/ и дойде до заключението, че все пак трябва да има избори.


В КАКВО ОБАЧЕ СБЪРКА ОСД?

11. а/ Не отчетохме силния натиск на обикновените хора към избори. Натиск имаше и от апарата, но беше ясно защо е той. Той стана още по-ясен при формирането на листите.
б/ Надценихме опасността президентът да прибегне до силови методи /"нежна диктатура"/, за да продължи срока на служебното правителство.
в/ Подценихме разрива в СДС. Смятахме, че е възможно СДС да поеме проучвателния мандат, да се обедини с хората на Савов и с ДПС и да създаде правителство - след като БСП отказа. Оказа се, че противоречията в СДС са по-големи от блазнещата перспектива да се върнат на власт. Реално те не искаха това.
г/ Смятахме, че е голяма вероятността самото служебно правителство да продължи срока на своето управление.
д/ Смятахме, че служебното правителство може да не се справи със задачата си.

12. Тези грешки на ОСД не се оказаха фатални - ударът дойде отдругаде /за това - по-нататък/. Но те трябва да ни накарат да се замислим. Обикновено печелим, когато не се задоволяваме само с повърхностен анализ. Но в случая ни подведе желателното мислене - изградихме вариант, различен от официалния, и си повярвахме. Грешката е субективна - на ръководството на ОСД и на председателя. Често сме прави, но не сме непогрешими.


III
ЗАЩО ПОБЕДИ БСП?

По-точно защо победата на БСП е от такъв мащаб? Какви са главните причини?

13. а/ На първо място - тежкото положение и голямата социална несигурност породиха необходимостта хората да търсят социална защита. Хората смятат, че именно БСП може да им я даде. СДС направи известен опит да изземе социалната политика от БСП, но опитът се оказа неуспешен. Хората не повярваха, че правителството на Беров беше "социалистическо", нито пък че "годината на Филип Димитров" - 1992 г., им донесе някакви придобивки /онтологически аспект - виж 1 стр.7/.

б/ Една от причините за успеха на СДС през октомври 1991 г. беше тази, че СДС никога не беше управлявал. Хората обаче видяха пълния провал и бягството от властта. Това е управленският акспект на загубата, а и на победата.

в/ Политически аспект. При изборите през 1991 г. БСП се яви в коалиция с партии фантоми. Те си останаха такива до края. Сега БСП е в съюз с традиционния си партньор - БЗНС "Ал.Стамболийски" и с Политически клуб /ПК/ "Екогласност" - бивша формация на СДС. В противовес на това СДС се съюзи с монархисти /и загуби пред републиканци/, и с ВМРО - а спомените за тероризма на Ванче Михайлов и неговите главорези са още живи в Пиринска Македония. Отпадна Демократическата партия, ОХДЦ, част от лидерите на Радикалдемократическата. БСП разшири политическата си и социална база, СДС я стесни.

г/ По линия на пропагандата БСП излезе като "градивна сила", а СДС като "антикомунистическа сила". Времето на антикомунизма мина.

д/ Психологически аспект. Страхът, но не от репресии, а от обедняване, безработица, от анонимния престъпник, беше доминиращ психологически мотив. И вярата, че БСП "ще се справи с положението", че "ще направи каквото трябва". Хората виждаха "силната ръка" не в някакъв диктатор, а в една силна партия. /Вж. и анализа на центъра за маркетингови и социални проучвания /П.Е.Митев/, N 12, 27 декември 1994 г./.

14. Успехът - безусловен. Два пъти БСП печели избори в демократични условия: 1991 и 1994 г. Но този път е абсолютно мнозинство.


НО ИЗБОРИТЕ ИЗПРАВИХА БСП ПРЕД СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ

14. а/ По отношение на кадрите в парламента. Формирането на една политическа прослойка е дълъг процес. Не трябва да се пропускат възможностите. Трябва да се пазят вече оформили се кадри със свои качества и своя индивидуалност. Тук приемствеността е от по-голямо значение от подновяването. Това не беше направено. Редица ценни хора бяха оставени извън листите. Разгърна се лична конкуренция, при която в редица случаи преднина имаха хората с определено място в апарата на партията. Хора, които биха правили чест на всяка западна партия на левицата, бяха отстранени от листите или бяха поставени на неизбираеми места. Става дума преди всичко за хора от ОСД. Доста преди изборите някои бяха дискредитирани - при това до ден днешен не е повдигнато обвинение към такива хора, не се води следствие. Следваше се Гьобелсовия принцип - принципът на "голямата лъжа" - "лъжи, клевети, все нещо ще остане". И остана. Наистина, листите този път се формираха главно на средно равнище. Но Изпълнителното бюро не води борба, за да запази такива хора. Тяхната липса в Парламентарната група на Демократичната левица /впрочем кръстена така от член на ОСД - Елена Поптодорова/ тепърва ще се чувства.

б/ По отношение на другите парламентарни групи. Този въпрос е от голямо значение, защото от него до определена степен зависи характерът на парламента. За какво става дума? Досега народните събрания след 10 ноември 1989 г. бяха двуполюсни. Това беше допълнително условие за конфронтация. За сегашния парламент - от тази гледна точка - има различни мнения. Някои смятат, че двуполюсността е преодоляна и вече в парламента има център. Това не е така или по-скоро още не е така. Да не бъде двуполюсен парламентът зависи до голяма степен от парламентарното поведение на Българския бизнес блок /БББ/ и особено на Народния съюз. Ако Народният съюз води дясна политика - опасността да бъде пак двуполюсен парламентът е голяма. Ако той води дясно-центристка политика, тогава съществува възможност за създаването на сравнително стабилен център, което ще промени характера на парламента - той няма да бъде двуполюсен, а триполюсен. Разбира се, всичко това ще зависи в голяма степен и от политиката, която ще води БСП. Защото при абсолютно мнозинство на БСП парламентът може да стане и еднополюсен. А не би трябвало.

За това обаче трябва да се води определена политика - с Народния съюз, а също така с ДПС.

Разбира се, преди това - и заедно с това - трябва да се поддържат постоянни контакти с БББ. Тази формация е нещо като полусъюзник на БСП. Заради нея бяха направени определени компромиси - председателството на Комисията по телевизия и радио, подкрепата при избирането, а след това при свалянето на Кристиян Кръстев и особено гласуването на чл.100 от правилника на Народното събрание. Компромиси с БББ трябва да се правят. Но трябва да се обърне внимание на Народния съюз и на Движението за права и свободи. Това засега не се прави от ПГДЛ, не се прави и от ОСД. Трябва да започнем тези контакти, а също така и с някои хора от СДС.

в/ Стои проблемът за разликата между желано /и обещавано в някои случаи/ и възможно. Тук идваме до въпроса за Програмната декларация на правителството.

Но преди това за самото правителство на Жан Виденов.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 април - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АНАЛИЗ /ЧАСТ ПЕТА/ "ЧЕРВЕНА КНИГА ЗА ЗАСТРАШЕНИЯ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ БЪЛГАРСКИ РОД" НА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС ТОШО ПЕЙКОВ. Документът е огласен на пресконференция на партията на 28 март 1995 г.


3. Състоянието на промишлеността и провалът на реформата.

3.1. Протакането и бойкотът на структурната реформа бяха организирани от заинтересуваните елити и доведоха до голямо декапитализиране /разграбване на държавния сектор/. Прилагат се няколко схеми за прехвърляне на добавената стойност към частниците:

- Като доход към населението за работещите в частния сектор.

- Като инвестиции /най-изгодни/ в строителството и в търговията за капитализиране на частия сектор.

- Като инвестиции в недвижимости и за финансови операции в чужбина. Така добавената стойност се преразпределя в по-голямата си част като разходи за труд. На практика начислените амортизации не се ползват за инвестиции и за основен ремонт на овехтелите мощности, а под натиска на синдикатите и на частници отиват за заплати. Реализират се огромни печалби от групировки като "Мултигруп", "Елпида", "Туристспортбанк" и др. При относително високи цени на суровините, материалите и горивата и по-ниски за готовата продукция частните групировки контролират снабдяването и пласмента, като не допринасят с нищо за възпроизводството на държавни фирми като "Нефтохим", "Плама", "Кремиковци", "Стомана", "Девня", "Химко", "Арсенал", "Булгаргаз", "Техноекспортстрой", ремонтни заводи на БДЖ, дори на Министерството на отбраната и на Военнопромишления комплекс. Очакваме от лявото правителство да защити индустриалните гиганти от унищожаване от страна на "недобросъвестните частни търговци", както ги нарича то. Тази "псевдопазарна практика" с користното съдействие на някои стопански ръководители беше замислена и осъществена още преди 1989 г.

Съобразителни мениджъри на държавни предприятия подготвят за себе си и за приближени по-добри изходни позиции за участие в задаващата се масова приватизация. Преобразуват се цели фирми, с цел прехвърляне на активи, които се насочват към дъщерни и смесени дружества с чисти портфейли без стари задължения. Личат намеренията на правителството да приложи механизмите за приватизация чрез участието на мениджърските екипи и колективите при преференциални условия. Кабинетът успя чрез мнозинството си в парламента да попълни успешно Агенцията по приватизацията и Надзорния й съвет със свои хора. Няма да има никаква съпротива да легализира вече осъществената приватизация чрез сделки за купуване на лизинг на предприятия от мениджъри. След приватизацията на "Химимпорт" мненията на специалистите за този вид приватизация са противоречиви. Представителят на "Тройханд" у нас препоръчва подобна техника, а бившата шефка на агенцията и бивш служебен премиер Р. Инджова смята, че мениджърската приватизация е едно раздаване на богатство на "наши хора" и с цел недопускане на чужди инвеститори в България.

Основен проблем е и липсата на кредитна дисциплина. Нито една банка не е поискала досега прилагането на закона за фалитите към свой длъжник държавна фирма. Поради липса на съдебна практика и поради законова тромавост фалити няма. Не на последно място стои традиционализмът в отношенията между банкери и мениджъри. Традиционализмът на Балканите е нещо много силно. Боновата приватизация ще бъде затруднена, ако финансовите проблеми на фирмите не бъдат уредени.

Задълженията на държавните предприятия се трансформират непрекъснато в бюджетен дефицит и чрез банките се поемат от населението. Дори при доказана неплатежоспособност банките не могат да се разпореждат с имуществото на държавните фирми. За да намалят загубите си, банките ги прехвърлят на гражданите, които са техните основни депозитори. Правят го, като поддържат отрицателен лихвен процент по депозитите. Обезценяват спестяванията с около 25% за 1994 г. Фактически гражданите поемат голямата тежест от неуспеха на рефорамата.

Двеста милиарда лева са задълженията на държавните фирми към бюджета, банките енергетиката и помежду им. Сегашният промишлен министър поиска тригодишен мораториум върху задълженията към банките.

Фалит на промишлени фирми нямало да има, твърди министърът социалист. На банките нямало да се плаща, докато те не съберат почти толкова пари от "фантомни частни фирми". Ето че стана дума за най-важния проблем на прехода:

3.2. "Лошите кредити"

Двете банки майки на новите патриотични капиталисти - Стопанска и Минералбанк, били основните кредиторки и на частниците, и на държавните длъжници. Големите лоши кредити доведоха до силно нарастване на вътрешния дълг и натовариха населението с допълнителна инфлация. Сега всички са против начина на прилагане на закона за несъбираемите до края на 1990 г. кредити. Но аз съм единственият депутат от 36-то Народно събрание, който гласува "против" този закон. На другия ден за втори път бях изключен от ПГ на СДС.

Дори нищо да не се запомни от анализа на правителствената "Бяла книга" и на причините за неуспешния български преход, трябва да се разбере поне едно:

В Полша и в Германия бяха публикувани списъци на тайните сътрудници на политическата полиция. Това не беше по силите на българската опозиция.

Но днес всеки български гражданин има право да поиска от сегашния парламент, от управление "Банков надзор" на Централната банка и от Министерския съвет да публикуват в "Държавен вестник" списък с имената на гражданите, юридическите лица, частните, държавните и общинските фирми, които са получили до края на 1990 г. кредит, размера на кредита, които не са издължили, а е бил уреден със закона за уреждане на необслужените кредити до края на 1990 г.

Горепосочените факти не представляват държавна, банкова или фирмена тайна според Наказателния кодекс и Закона за банките и кредитното дело /НК и ЗБКД/.

Българският данъкоплатец и страдалец от реформите има право да научи имената на своите длъжници. В противен случаи винаги ще липсва морална мотивация за подкрепа на каквито и да било реформи. Само през истината преминава обществената подкрепа за реформата. Българският народ попадна в лабиринт. Дайте му нишката на Ариадна!

/Пресслужба "Куриер"/


14:00:00
05.04.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Валентина Игнова - деж. ред.
Технически изпълнители: Мария Иванова
                                           Маргарита Анева
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!