5 януари 1995


София, 5 януари 1995 година
Брой 4 /1305/


София, 5 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЕКОГЛАСНОСТ ПО ПОВОД НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ВОДОПРОВОДА ДЖЕРМАН - СКАКАВИЦА.


Национално движение /НД/ "Екогласност" е длъжно да заяви, че строителството на водопровода Джерман - Скакавица е акт с популистки и спекулативен характер. Чрез него се симулират едва ли не героични усилия да бъде разрешена водната криза в столицата. Истината е, че ефектът от този строеж ще бъде минимален и водният режим на практика няма да бъде облекчен. Хвърляните 40 млн. лв. и предстоящите допълнителни разходи ще осигурят на София нищожни, несъизмерими с нуждите й количества вода. Според проектантите тези количества възлизат на 18 млн. куб. м, но се премълчава фактът, че това е целият обем на деривацията, от която досега са вземани 14 млн. куб. м. Остава разликата от 4 млн. куб. м пролетни води, които и при сегашния режим ще задоволят нуждите на софиянци за около 4 до 8 дни.

Очевидно подведен от среди, заинтересувани от възкресението на проекта Водоснабдителен комплекс /ВК/ "Рила", служебният кабинет е пренебрегнал решението на Великото народно събрание /ВНС/ от 1990 г. за замразяване на този проект, както и експертното мнение на различни институти на Българската академия на науките /БАН/ и независими екологични организации. Твърденията, че водопроводът Джерман - Скакавица не е част от ВК "Рила" просто не отговарят на истината. Този водопровод е част от голямата западна деривация, която предвижда прихващането на река Джерман и притоците й, а в по-далечна перспектива - и на реките от Благоевградския дял на Рила. От друга страна, не се предприе прехвърляне с помпи на вода от язовир "Белмекен" по деривацията до язовир "Бели Искър" и оттам в язовир Искър.

От 1989 г. насам НД "Екогласност" многократно е изтъквало абсурдността и вредите от строителството на ВК "Рила". Прехвърлянето на значими водни маси от едно поречие в друго ще нанесе непоправими щети на природата. Определени финансово заинтересувани среди, след като не успяха да наложат реализацията на този проект, предизвиквайки водна криза чрез преднамереното източване на язовир "Искър" през 1989-1991 г., а по-късно и чрез действията на тъй наречения Обществен комитет за водоснабдяване на София, смениха тактиката си - експлоатирайки жестока водна криза в столицата, започнаха силово изграждане на части от ВК "Рила".

Нелепи са твърденията на ръководителите на "Язовири и каскади", които с престъпната си безстопанственост предизвикаха водната криза, че това са "излишни" води и без това губещи се и пълнещи гръцките язовири. Излишни води в природата няма и дори настъпилите през последните години трайни засушавания доказват колко безсилно е това твърдение. Ако за разлика от гърците ние нямаме напоителни язовири от Дупница до Петрич, то следва ли от това, че не трябва да ги имаме и в бъдеще? А с какво ще ги пълним, ако прехвърлим сега водата към София? И какво ни дава право да лишаваме Пиринска Македония от вода и от модерни напоителни системи?

НД "Екогласност" категорично подкрепя разумните и достойни протести на селищата от Община Сапарева баня. В този беден планински край земеделието е единственият поминък на населението и то иска да осигури вода за поливане на нивите си. Хората тук знаят, че отнемането на пролетните води ще намали разливите на реката и оттам нивото на подпочвените води, които осигуряват вода за пиене и напояване чрез стотиците кладенци. Не е морално тези хора да бъдат залъгвани с неясни обещания в името на това служебният кабинет да демонстрира едва ли не героична воля за разрешаване на водния проблем, след като добре се знае, че ефектът ще бъде нищожен, а финансово заинтересувани среди да възкресят проекта ВК "Рила", който ще погълне огромни средства и ще нанесе непоправими вреди на рилската природа и на Пиринска Македония.

София, 4 януари 1995 г.

                                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                                 Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПАК ОЩЕТИХА И ПАК ОСКЪРБИХА ТРАКИЙЦИТЕ" НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ПОГАСЯВАНЕТО НА ОБЛИГАЦИИТЕ ПО ЗАЕМА "МОЛЛОВ-КАФАНДАРИС".


Служебното правителство на г-жа Инджова е временно правителство и то не може да решава проблеми, които са натрупани от десетилетия. Да премислиш съдбата на тракийските бежанци, да изчислиш не само финансово, но и морално техните страдания и техните въжделения не е по силите на хора, дошли за два месеца в министерските си канцеларии без отговорност за миналото, без отговорност за бъдещето. Тридесетте милиона лева, отпуснати от бившето Народно събрание за погасяване на облигациите по заема "Моллов-Кафандарнс", неизплатени от предишното правителство, сега бяха набързо определени като окончателна сума на дълга на държавата към бежанците. Какъв абсурд, каква дребна хитрост, какво недомислие! Определен бе и коефициент на изплащане, според който облигация от 1000 лв. струва по днешни пари 66 лв.! И разбира се, правителството тихомълком реши, че и лихвите към облигациите, натрупани за години, няма да се изплащат...

Съюзът на тракийските дружества протестира против тази несправедливост. За хиляди тракийци старата година приключи с това оскърбление. Ако изплащането на облигациите е един вид реституция, то защо тя бе осъществена само спрямо определени социални слоеве от населението, а за тракийците, разорявани няколко пъти, не бе направено нищо? Може би защото някой още продължава да смята тракийците за безобидни и безгласни хорица, да ги вижда такива - плахи, отчаяни, безсилни, каквито те дойдоха в голямото отечество от своите отнети земи, изоставили там имоти и имущества, върху които в случая след спогодбата "Моллов-Кафандарис" Гърция изгражда цветущи райони, а България оценява със стотинки... Сравнението е неизбежно и то не е в полза както на финансистите на госпожа Инджова, така и на нравствеността и предвидливостта на всички министри, които, временно или служебно, все пак са граждани на България. Не се изпълниха обещанията нито на президента, нито на редица министри, парламентаристи и общественици, които неведнъж изразиха подкрепа на тракийци за облигациите.

Съюзът на тракийските дружества в България:
- настоява правителството незабавно да отмени това незаконно и недалновидно решение;
- призовава тракийските бежанци и техните наследници да бойкотират решението на служебния кабинет, да не бързат да получават тези мизерни 66 лв.;
- ще внесе незабавно пред новия Министерски съвет предложение за отмяна на решението на служебното правителство; ще поиска от новите министри да включат в бюджета за 1995 г. допълнителни средства за изплащане на облигациите и лихвите;
- ще предложи на новото Народно събрание да реши цялостно справедливите имуществени проблеми на тракийските бежанци и техните потомци;
- при необходимост ще отнесе въпроса за облигациите във Върховния съд, в международни институции, в ООН, под чиято егида са давани облигациите.

Съюзът на тракийските дружества в България се обръща към новото Народно събрание, към новите народни представители, към новите министри с напомняне, че те са избрани и със стотиците хиляди гласове на тракийци, уверен, че проблемите на бежанците и на техните наследници ще бъдат в приоритетите им и справедливо и трайно решени.

София, 2 януари 1995 г.

                                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. Карамитрев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 5 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, ПРОЧЕТЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРТИЯТА Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 16 ДЕКЕМВРИ 1994 Г.


БРАТЯ И СЕСТРИ! БЪЛГАРИ!

Настъпват решителни мигове в съдбата ви, която сами трябва да определите и да направите нещо хубаво за себе си в предстоящите парламентарни избори. Залъгвайки ви с идеологеми и обещания, Българската социалистическа партия /БСП/, Съюзът на демократичните сили /СДС/ и техните сателити от типа на Демократична алтернатива за републиката /ДАР/, антиконституционното Движение за права и свободи /ДПС/ на бившите турски терористи, Лъже Патриотичния съюз и Народния съюз са се превърнали в престъпни икономически формации и като наследници на червената буржоазия пълнят своите джобове и портфейли чрез създадените си фирми. И всичко това става за сметка на разорения и мизерстващ българин. А за да парализират съпротивата му, тези псевдополитически мафиотски сили всяват страх в душата му чрез поддържаната от техните охранителни структури зашеметяваща, безнаказана престъпност. Сега, в предизборния период, тези тъмни антибългарски сили, в чиито ръце са държавните институции и разполагате държавния бюджет, ще разхлабят малко възела на икономическата примка, омотана около шията на 90 % от вас. И ако им повярвате пак и отново гласувате за тях или от отчаяние и разочарование изобщо не гласувате, вие ще утвърдите собствената си нерадостна участ, защото веднага след изборите тази примка ще се стегне и вие ще се затърчите в агонията на гладната смърт. Парите, дадени от тези организации в предизборния период, ще си ги върнат след изборите от вашия семеен бюджет. За планираната бърза свръхинфлация, чрез която ще изсмучат и последните ви жизнени сокове, свидетелстват отпечатаните вече банкноти на стойност 1000, 2000, 5000 и 10 000 лева.

Всичко това, братя, вие вече го изживяхте. От вас зависи дали ще продължите по тоя гибелен път на самоубиеца. Нека тези, които ви залъгват, разберат, че българският народ не е народ на самоунижението, на позора, малодушието и лековерието!

Българската национално-радикална партия е единствената сила, която може да спре рушителните процеси. Тя не търси политически или икономически интереси, не продаде националната си и гражданска съвест. Ето защо тя не трябва да се схваща толкова като партия, а като национално отговорно и социално ориентирано общонародно движение, което е силно във волята си да ликвидира престъпността, беззаконието, глада, социалната несправедливост, националната разруха, осъществявани от антибългарските сили, мимикрирали в български политикани, и ще гарантира ред, спокойствие, законност, сигурност и икономически растеж на всеки българин.

Гласувайки за Българската национално-радикална партия, вие гласувате за самите себе си, за бъдещето на вашите синове и дъщери, за разцвета на нашата народностна общност, за нейното единение!

С национална отговорност - да спасим нашата многострадална, но скъпа българска Родина!

Бюлетината на Българската национално-радикална партия е бяла с една зелена хоризонтална ивица в долния й край!

/Пресслужба "Куриер"/


13:00:00
05.01.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнител: Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!