5 септември 1990

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 175 /193/


СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ОБЩОНАРОДНОТО
ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ /ОДГМЕЗ/
.


ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС, ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ!

НИЕ СМЕ СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА ИМЕНИТА И ДУХОВНО БОГАТА ДЪРЖАВА - МАЙКА БЪЛГАРИЯ. РОДИНАТА НИ ВИНАГИ Е БИЛА СИЛНА, БОГАТА И ЧЕСТИТА, КОГАТО В НЕЯ СА ТЪРЖЕСТВУВАЛИ ГРАЖДАНСКИ МИР, НАРОДНО ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ. САМО ТОГАВА ТЯ Е БИЛА УВАЖАВАНА И ПОЧИТАНА ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ И НАРОДИ.

ВИНАГИ, КОГАТО В НАШАТА ИСТОРИЯ Е БИЛ НАРУШАВАН ВЪТРЕШНИЯТ МИР И НАРОДНОТО ЕДИНСТВО, В СТРАНАТА СА БУШУВАЛИ ПРОИЗВОЛ, ХАОС И САМОУНИЩОЖЕНИЕ. ТЕ СА НОСЕЛИ ОГРОМНИ СТРАДАНИЯ И МЪКИ, ГИБЕЛ И РОБСКО УНИЖЕНИЕ. НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВЕЛИКОТО СИ, НО И СТРАШНО МИНАЛО, В КОЕТО ОТ СВЕТИЛНИК НА СЛАВЯНСТВОТО СМЕ СТИГНАЛИ ДО ВЕКОВЕН ГНЕТ И РOБCTBO.

СЕГА СТРАНАТА НИ СЕ РАЗДИРА ОТ ВЪТРЕШНО ПРОТИВОБОРСТВО, НЕЧОВЕШКИ СТРАСТИ И БОЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ. САМОЛЮБИВАТА ЛУДОСТ НА НЕМАЛКО ПОЛИТИЦИ ТЛАСКА НЕУСТОЙЧИВИТЕ И ЛУМПЕНИТЕ КЪМ ОМРАЗА И ЗЛОСТОРНИЧЕСТВО, А ЧРЕЗ ТЯХ СЕ УБИВА И РУШИ И ГРАЖДАНСКИЯТ МИР. ТОВА ДОБРЕ ГО ДОКАЗА ВАНДАЛЩИНАТА НА УЛТРАДЕСНИТЕ, КОИТО НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ ТАЗИ ГОДИНА С ФАШИСТКА НАСТЪРВЕНОСТ ОПОЖАРИХА И ОГРАБИХА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

ТАМ, КЪДЕТО НЯМА МИР, ЕДИНСТВО И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, БУШУВАТ АНАРХИЯТА, ЕКСТРЕМИЗМЪТ, НЕОФАШИЗМЪТ, ОПУСТОШЕНИЕТО И ГИБЕЛТА. ТЕ ПЕТНЯТ И УБИВАТ СВЯТОТО ИМЕ НА БЪЛГАРИЯ.

ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ ПОЛОЖИ ГРАМАДНИ УСИЛИЯ, ЗА ДА ЗАЩИТИ, ДЕМОКРАЦИЯТА И БЪДЕЩЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ. ЗА КРАТЪК ПЕРИОД БЯХА ПРОВЕДЕНИ МНОГО МИРНИ АКЦИИ ЗА ВЪЗПИРАНЕТО НА УЛИЧНИЯ ДИКТАТ, НАСИЛИЕТО И ОМРАЗАТА. ОТПРАВЕНИ БЯХА ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ЗЛОКОБНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЕКСТРЕМИСТИТЕ И ОТ ЗАРАЖДАЩИЯ СЕ НЕОФАШИЗЪМ.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪОТВЕТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ВЛАСТИ И ЛИЦА НЕ НИ ОБЪРНАХА ВНИМАНИЕ И ФАШИСТКОТО ЗЛО ЕСКАЛИРА ВЕРИГА ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ВРЪХ НА ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ БЕШЕ РАЗБОЙНИЧЕСКАТА АКЦИЯ НА ЕКСТРЕМИСТИТЕ НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА.

КАТО ОСЪЖДАМЕ ПОЛИТИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ, НАСОЧЕНО СРЕЩУ ГРАЖДАНСКИЯ МИР, НАРОДНОТО ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТТА, НИЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ВИСОКО ИЗДИГАМЕ ГЛАС КЪМ ВСИЧКИ ВАС, БРАТЯ И СЕСТРИ,    С ПОВИКА ДА СЕ СПЛОТИМ ПОД НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ В БОРБА С НЕОФАШИЗМА.

СЪЗДАВАЙТЕ ПО СЕЛА И ГРАДОВЕ ДРУЖЕСТВА И КЛУБОВЕ НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ, В КОИТО ДА СЕ СПЛОТЯТ ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА БЕЗ ОГЛЕД НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЦВЯТ, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И КЛАСОВА ПРИНАДЛЕЖНОСТ!

КОЙТО ИСКА СТРАНАТА НИ ДА ЖИВЕЕ В ДЕМОКРАЦИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗЦВЕТ, СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЧЛЕН НА ТОВА ХУМАННО И ВИСОКОБЛАГОРОДНО ДВИЖЕНИЕ. САМО ЗАДРУЖНО МОЖЕМ ДА СПРЕМ НЕОФАШИСТКАТА БУРЯ    И ДА ДАДЕМ НА СТРАНАТА СИ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИЗЛЕКУВА ТЕЖКИТЕ РАНИ.

ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПОД НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, ЕДИНСТВОТО И ЗАКОННОСТТА!

СОФИЯ, АВГУСТ 1990 ГОДИНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОДГМЕЗ: С. БОНЕВ
СЕКРЕТАР: А. ИВАНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ВЪЗВАНИЕТО "ДЪРЖАВНО И ИКОНОМИЧЕСКО БЕДСТВИЕ ЛЯГА НАД БЪЛГАРИЯ" НА РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ "ЕРА-З" АДРЕСИРАНО ДО БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И ДО РЪКОВОДСТВАТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.


ГРАЖДАНИ И РЪКОВОДСТВА НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ЕДНА КЛИКА ОТ МИНАЛИ И НАСТОЯЩИ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ЛИЧНОСТИ УСПЯ ЧРЕЗ ИЗМАМИ И ГРУБИ ДЕЙСТВИЯ ДА ВИ ПРЕВЪРНЕ В ТРАМПЛИН КЪМ ВЛАСТТА. ТАЗИ КЛИКА ОКУПИРА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ЗВЕНА, ПРЕВЗЕ С ПРЕВРАТ И ОПОЗИЦИЯТА, А СЕГА СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕДИН ТУМОР ЗА СТРАНАТА. СЪЗДАДЕНА ОТ ХОРА С НЕЗАДОВОЛЕНА, АМБИЦИЯ, ПЛОД НА ЕДИН ДАЛЕЧЕН ПЛАН НА ЖИВКОВ ТЯ ДОВЕДЕ БЪЛГАРСКОТО СТОПАНСТВО ДО ПЪЛНАТА МУ РАЗРУХА. СЕГА СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ СЕ ГОТВИ ДА ДОВЕДЕ БЪЛГАРИТЕ ДО ОРИЕНТАЛСКА СТРУКТУРА, ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЩА САМО ТЕСНИ КОРУМПИРАНИ КРЪГОВЕ ОТ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВОТО. КАТО СЕ ДИСТАНЦИРАТЕ ОТ ДУМИТЕ ИМ И ПРИВИДНАТА СЕРИОЗНОСТ, И ПОГЛЕДНЕТЕ СУРОВИЯ ЕЗИК НА ФАКТИТЕ, СВОЕТО СОБСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ, ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТЕ ПОВЕРИЛИ СЪДБАТА СИ В РЪЦЕТЕ НА ХОРА БЕЗОТГОВОРНИ И С НИСЪК МОРАЛЕН ОБЛИК. ЗА ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ ОТ CЕРИОЗНАТА СИТУАЦИЯ НА ОБЕДНЯВАНЕ, ДА СПРЕМ МОРАЛНОТО И ФИЗИЧЕСКО УНИЩОЖАВАНЕ НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ, ПРОЦЕС, РАЗВИВАЩ СЕ ЛАВИНООБРАЗНО, РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗ "ЕРА-З" ПРЕДЛАГА:

1. ДА ПРЕВЪРНЕМ СЪЮЗА В ЕДНА НОВА ДЕМОКРАТИЧНА СИЛА, КАТО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ДВЕТЕ КОАЛИЦИИ, С ЦЕЛ ЧРЕЗ ОБЕДИНЕНИЕ ДА ОТСТОЯВАМЕ СВОЕТО ПРАВО.

2. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ СЪЮЗ ЕРА-З" ВИ ПРЕДЛАГА ЕДНО ЛИЧНО И МАСОВО ЧЛЕНСТВО НА ДЕМОКРАТИЧНА ОСНОВА, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ПАРТИЙНА, РЕЛИГИОЗНА И НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.

СЪЮЗ "ЕРА-З" ВИ НАПОМНЯ, ЧЕ ПРЕДСТОЯТ ТРУДНИ ВРЕМЕНА И ЧЕ "ЕРА-3" Е ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ЧИСТА ОТ ИНТРИГИТЕ И КОРУПЦИЯТА, ОПИРАЩА СЕ НА ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ.

КАТО РЪКОВОДСТВО НИЕ СЕ ЗАДЪЛЖАВАМЕ ДА ОСИГУРИМ СПРАВЕДЛИВО OTHOШЕНИЕ И ЗАЩИТА НА ВСИЧКИТЕ СИ ЧЛЕНОВЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ КОГО, ОПИРАЙКИ СЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА.

ИЗПРАЩАЙТЕ МОЛБИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО НА АДРЕСА НА РЕДАКЦИЯТА НА В. "НОВА ЕРА".

ДА ВЪРВИМ ЗАЕДНО!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗАРАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, ВНЕСЕНА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДА ПРОЯВИТЕ НА ВАНДАЛЩИНА И НЕОФАШИЗЪМ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СПОРОВЕ И БОРБАТА ЗА ВЛАСТ - НИЕ НАСТОЯВАМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ /ПРЕЗИДЕНТЪТ/ НА РЕПУБЛИКАТА И ПОДЧИНЕНИТЕ МУ ОРГАНИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ДА ДАДАТ ОТЧЕТ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА СВОЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ С ВЛАСТТА. МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ, ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА И МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ДА ИНФОРМИРАТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА МЕРКИТЕ, КОИТО ВЗЕМАТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЛЕДСТВИЕ И ЗА ПОДВЕЖДАНЕ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА ВИНОВНИТЕ ЗА ИЗВЪРШЕНАТА ВАНДАЛЩИНА ЛИЦА. ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БСП ДА ГАРАНТИРА ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧЕ ЩЕ ОСИГУРИ МЕРКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА РАЗВИХРЯНЕТО НА ОТВЕТНИ СТРАСТИ И
РЕАКЦИИ С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ.

РЪКОВОДСТВОТО НА СДС ДА ДАДЕ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ СВОИТЕ ГАРАНЦИИ, ЧЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ЧЛЕНОВЕТЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА СДС ЩЕ ОСИГУРЯТ ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА СЪЗДАЛОТО СЕ НАПРЕЖЕНИЕ.

ДА СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ДОПУСНАТИТЕ ГРУБИ ГРЕШКИ. В ОПОВЕСТЯВАНЕТО.НА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ, ЕСКАЛИРАЛИ ОБЩЕСТВЕНОТО НАПРЕЖЕНИЕ.

СЧИТАЙКИ, ЧЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ Е СЪПРИЧАСТНО КЪМ СЪЗДАДЕНАТА СИТУАЦИЯ, НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ УЧРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНО-ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА БОРБА СРЕЩУ НАСИЛИЕТО, БЕЗЗАКОНИЕТО И СПЕКУЛАТА С УЧАСТИЕТО НА РЪКОВОДСТВА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ МИР В СТРАНАТА.

ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА ОСЪЗНАВА, ЧЕ ДНЕС СЕ РЕШАВА ДЕМОКРАТИЧНОТО БЪДЕЩЕ И СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ И ПРИЗОВАВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ПРИВЪРЖЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ КЪМ СПОКОЙСТВИЕ, ХЛАДНОКРЪВИЕ, ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМ И ПЪЛНА ГОТОВНОСТ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И БЪЛГАРИЯ.

АВГУСТ 1990 ГОДИНА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ" СЪС СЕДАЛИЩЕ В ГР. СИЛИСТРА.


НАЦИОНАЛНИЯТ СЪЮЗ "БЪЛГАРИЯ" СЪС СЕДАЛИЩЕ В СИЛИСТРА ПОДДЪРЖА ИСКАНИЯТА НА ДЕПУТАТА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДИМИТЪР АРНАУДОВ И НАСТОЯВА:    .

1. ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА НА СТРАНАТА И В ЧАСТНОСТ СПАС МУЛЕТАРОВ, ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО НЕ Е ЗАПОЧНАЛА ПРОЦЕДУРАТА ПО ЗАВЕДЕНОТО ПО МОЛБА НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/ ДЕЛО 8202 ОТ МАЙ ТАЗИ ГОДИНА ЗА АНТИКОНСТИТУЦИОННАТА ДЕЙНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСТЪПИЛИТЕ СИГНАЛИ НА ГРАЖДАНИ.

НАСТОЯВАМЕ Г-Н ГЕОРГИ ПИЛЕВ - ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИЯТА, ДА БЪДЕ ПОКАНЕН ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДА ПРЕДОСТАВИ МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОТИВОЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ДПС.

2. СЧИТАМЕ ЗА НУЖНО ЛИДЕРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ - ЛИЛОВ, БЕРОН И ВЪЛКОВ ДА ИЗРАЗЯТ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ СВОИ МНЕНИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЪЩНОСТ НА ДПС.

3. ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКАТА ДА ДАДЕ РАЗЯСНЕНИЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДАЛИ ДПС Е ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В СМИСЪЛА НА ВНЕСЕНИЯ ОТ НЕГО ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ.

4. ПОДКРЕПЯМЕ ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ И НАСТОЯВАМЕ БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ГИ ОГЛАСИ И ДА ДАДЕ ОТГОВОР.

5. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СТРАНАТА НЕ БИВА ДА УТВЪРЖДАВА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ВРЕМЕННИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ И УПРАВИ ДО ДАВАНЕ НА ОТГОВОР НА ТЕЗИ ИСКАНИЯ.

ОБЯВЯВАМЕ СТАЧНА ГОТОВНОСТ И AKО ДО 6 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА НЕ ПОЛУЧИМ ОТГОВОР, СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО НА ДЕЙСТВИЯ.

СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/, АДРЕСИРАНА ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДИМИТЪР АРНАУДОВ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ НАПОМНЯ НА ГОСПОДА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/ КАТО ДВИЖЕНИЕ И ПАРТИЯ, УЧАСТВАЛА В ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, Е КРЕЩЯЩО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И СПОРАЗУМЕНИЕТО НА КРЪГЛАТА МАСА. КЪМ ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА И БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ БЯХА ИЗПРАТЕНИ МНОГОБРОЙНИ ПРОТЕСТНИ ПЕТИЦИИ И ИСКАНИЯ ЗА ЗАБРАНА НА ДПС КАТО ПАРТИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕТНИЧЕСКА И ВЕРСКА ОСНОВА. НАД 235 ХИЛЯДИ ПОДПИСА БЯХА СЪБРАНИ ОТ  КОМИТЕТИТЕ НА БНРП В СОФИЯ И СТРАНАТА, НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ. ТЕ БЯХА ВНЕСЕНИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, НО ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ПОВДИГНАЛ ВЪПРОСА ЗА ТЯХ.   

БНРП ПРЕДУПРЕЖДАВА ВНС, ЧЕ УЧАСТИЕТО НА ДПС В ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ЩЕ БЪДЕ ГАВРА С КОНСТИТУЦИЯТА, НА БАЗАТА НА КОЯТО СА ИЗРАБОТЕНИ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА. ТОВА ЩЕ СТАНЕ ПОВОД ЗА НОВИ ГНЕВНИ ПРОТЕСТИ НА ГРАНИЦИТЕ НА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ, А И НЕ САМО ТАМ. ОТГОВОРНОСТТА ЗА ВЪЗМОЖНИТЕ ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ЩЕ НОСИ ИЗЦЯЛО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧИЯТО НЕКОНСТРУКТИВНА ДЕЙНОСТ Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО, ИЗВЪРШЕНО В НОЩТА НА 26 АВГУСТ Т.Г. АКО СПЕШНО НЕ СЕ РАЗГЛЕДА ВЪПРОСЪТ ЗА УЧАСТИЕТО НА ДПС В ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА, БНРП НЯМА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА НАРОДНИЯ ГНЯВ.

ДНЕС, 31 АВГУСТ, СЕ ВНАСЯ НОВА ПОДПИСКА ПРОТИВ НЕЗАКОННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА ДПС ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СЪДЪРЖАЩА НОВИ ПОДПИСИ. КАКТО И ПОДПИСИ ПРОТИВ ТАЙНОТО ОТПУСКАНЕ НА 80 МИЛИОНА ЛЕВА НА ЗАВЪРНАЛИТЕ СЕ "ЕКСКУРЗИАНТИ". ТЕЗИ 80 МИЛИОНА ЛЕВА СЕ ДАВАТ В МОМЕНТ НА ОСТЪР НЕДОСТИГ НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ПОСКЪПВАНЕ НА ЖИВОТА И ПРАЗНА ХАЗНА.

БНРП ПРЕДУПРЕЖДАВА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЧЕ НА ХОРИЗОНТА НА РОДИНАТА ОТНОВО СА НАДВИСНАЛИ ТЪМНИТЕ ОБЛАЦИ НА ПОРЕДНАТА ЕТНИЧЕСКА КРИЗА, КОЯТО БИ МОГЛА ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНА С ТРЕЗВА ОЦЕНКА И РЕАЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗИ.

НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНЕМ НЕЧИСТОПЛЪТНИ СИЛИ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЩЕ СЕ БОРИМ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА ЦЕЛОКУПНОСТТА НА СКЪПАТА НИ РОДИНА! ЗАТОВА БНРП РАЗЧИТА НА ХОРАТА С ВИСОК МОРАЛ, НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО И СВЯСТ!

31 АВГУСТ 1990 Г.                    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА  НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ: Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   Х   Х

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ.


КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" АПЕЛИРА КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, А СЪЩО И КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ЗАПАЗЯТ СПОКОЙСТВИЕ В ТЕЗИ ТРУДНИ ЗА СТРАНАТА ЧАСОВЕ.

В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ С ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ И ЗАГРИЖЕНОСТ СЛЕДИМ ОЧЕРТАЛАТА СЕ ОБСТАНОВКА НА БЕЗВЛАСТИЕ. БЕЗСИЛИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ПАРЛАМЕНТА ДОВЕДОХА ОПРЕДЕЛЕНИ ГРУПИ ХОРА ДО ТЪРСЕНЕ НА НЕАДЕКВАТНИ НАЧИНИ ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В СТРАНАТА. КТ "ПОДКРЕПА" ПОЛАГАШЕ И ПОЛАГА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ УСИЛИЯ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА САМОДЕЙНИТЕ АКЦИИ НА ПРОТЕСТ В УСЛОВИЯТА НА ВСЕ ОЩЕ НЕПРОМЕНЕНА ЗАКОНОДАТЕЛНА УРЕДБА НА СТРАНАТА.

СЪБИТИЯТА ОТ 26 АВГУСТ СА ТИПИЧЕН ПРИМЕР КАК МУДНОСТТА НА ВЛАСТИТЕ В ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ ВОДИ ДО ЕСКАЛАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО НЕГОДУВАНИЕ. КЪМ ТОВА СЕ ПРИБАВЯ И БЕЗОТГОВОРНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ВПС НА БСП ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДАДЕНИ ОТ НЕГО ДЕКЛАРАЦИИ И ОБЕЩАНИЯ. СЪЩЕСТВУВАТ ПОДОЗРЕНИЯ, ЧЕ ПОДПАЛВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ Е ДОБРЕ ПОДГОТВЕНА ПРОВОКАЦИЯ, С ЦЕЛ НАНАСЯНЕ НА УДАР ПО СТРУКТУРИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ. ЗА ТОВА ГОВОРИ И РАЗГРОМЯВАНЕТО НА ГРАДОВЕТЕ НА ИСТИНАТА.

КТ "ПОДКРЕПА" СЪЗДАВА ГРАЖДАНСКА КОМИСИЯ, КОЯТО ЩЕ НАСТОЯВА ДА УЧАСТВУВА В РАЗСЛЕДВАНЕТО.НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЖАРА И ОТКРИВА ОБЩЕСТВЕНА ПРИЕМНА В СОФИЯ, НА УЛ."ПОЗИТАНО" 8 ЗА СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОЧЕВИДЦИТЕ НА СЪБИТИЕТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /НДЗПЧ/.


ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ 1990 Г. НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ ЗАЯВЯВА СЛЕДНОТО:

НДЗПЧ ВИНАГИ СЕ Е ПРОТИВОПОСТАВЯЛО И ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ВСИЧКИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ ВЪРХУ ЧОВЕКА И НЕ СМЯТА, ЧЕ НАСИЛИЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. НИЕ ОСЪЖДАМЕ КАКТО ПРОЯВИТЕ НА НАСИЛИЕ, ТАКА И ДЪЛБОКИТЕ ПРИЧИНИ, КОЙТО ГО ПОРАЖДАТ. ОСОБЕНО ВАЖНО Е В СЛУЧАЯ ДА СЕ ИЗЯСНЯТ ИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ И ПОДБУДИ ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ТРЕВОЖНИ СЪБИТИЯ.

НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ НЕПОКЪТНАТОСТТА НА РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ, НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА, И НЕЙНАТА СИМВОЛИКА, ПЪЛНАТА БЕЗНАКАЗАНОСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КАКТО И ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ И НЕЧЕСТНИ ИЗБОРИ И ПАРОДИЯТА, НАРЕЧЕНА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДОВЕДОХА ДО ПОРЕДНАТА ЛОГИЧНА РЕАКЦИЯ НА ИЗМЪЧЕНИЯ И ИЗСТРАДАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД.

СЛЕД СЪБИТИЯТА ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 1989 Г. И ЮНИ 1990 Г., СТУДЕНТСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ И ГРАДОВЕТЕ НА ИСТИНАТА, ПОДПАЛВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП, В КОЕТО БЕЗСПОРНО ИМАШЕ И СПОНТАНЕН ЕЛЕМЕНТ, Е ПОРЕДНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЕЗСРАМИЕ, ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО, А И ОТ
ДЕЙСТВИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ.

ПОТРЕСАВАЩА БЕ ГЛЕДКАТА НА ОГРОМНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ЗАХАР, КАФЕ, ПРАХ ЗА ПРАНЕ, КОЛБАСИ И ДРУГИ ДЕФИЦИТНИ СТОКИ, КОИТО СЕ ИЗХВЪРЛЯХА ОТ ПРОЗОРЦИТЕ СРЕЩУ ГРАДА НА ИСТИНАТА. ПРИ НАСТОЯЩАТА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА ТОЗИ ЧУДОВИЩЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ ТЛАСКА БЪЛГАРИЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. СЪЩЕСТВУВАТ РЕДИЦА СТРАННИ ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, ЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗБУХВАНЕ Й РАЗШИРЯВАНЕ НА ПОЖАРА. САМАТА БСП БИ МОГЛА ДА ИМА ГОЛЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ ТЕЗИ СЪБИТИЯ - ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕЦЕДЕНТИ СЪЩЕСТВУВАТ!

В СЪОБЩЕНИЕ НА ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ 27 АВГУСТ 1990 Г. СЕ ИЗВЕСТЯВА, ЧЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА ОКОЛО ВПС В СОФИЯ Е ОБРАЗУВАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЛЕДСТВИЕ, КАТО В ПОДЕЛЕНИЯТО НА МВР СА ДОВЕДЕНИ ОКОЛО 50 ЧОВЕКА, ОТ КОИТО 39 - ЗАДЪРЖАНИ.

НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА НАСТОЯВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ИЗЯСНЕНО И ОПРЕДЕЛЕНО ПРОЦЕСУАЛНОТО ИМ ПОЛОЖЕНИЕ, А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ СЛЕДСТВЕНИТЕ ОРГАНИ ДА ИЗПЪЛНЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, КАТО ИМ ОСИГУРЯТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА, АКО ЖЕЛАЯТ ТАКАВА, И В ЗАКОННИЯ СРОК /24 ЧАСА/ ИЛИ ГИ ПРИВЛЕКАТ КАТО ОБВИНЯЕМИ, ОПРЕДЕЛЯЙКИ ИМ СЪОТВЕТНА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ, ИЛИ НЕЗАБАВНО ГИ ОСВОБОДЯТ. НДЗПЧ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ОПИТИТЕ В ИЗКУСТВЕНО НАЖЕЖЕНА ОБСТАНОВКА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ.

НДЗПЧ НАСТОЯВА НЕЗАВИСИМА КОМИСИЯ, С УЧАСТИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ТОВА ЧИСЛО И НАШАТА, ДА УЧАСТВУВА В РАЗСЛЕДВАНЕ НА СЛУЧИЛОТО СЕ.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ".


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

НАЙ-РЕАКЦИОННИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА, ОТКРИТО И НАГЛО, ВДЪХНОВЯВАНИ ОТ ЧУЖБИНА, ПОСТАВЯТ НА КРАЙНИ ИЗПИТАНИЯ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!

ОТЕЧЕСТВОТО Е В ОПАСНОСТ ОТ НАСТЪПВАЩИЯ НЕОФАШИЗЪМ!

ВАНДАЛИ С ПОГРОМ ЗАПАЛИХА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП В СОФИЯ!

ОТ МЕСЕЦИ СЕ НАРУШАВА КОНСТИТУЦИОННИЯТ РЕД В СТРАНАТА ПРИ ПРЯКА ПОДДРЪЖКА ОТ ОПОЗИЦИЯТА И МЕКУШАВАТА ПАСИВНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!

НЕОФАШИСТИТЕ ПРОВЕЖДАТ ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ ЗА ПРЕВРАТ И УСИЛЕНО ГО ПОДГОТВЯТ, СТРЕМЕЙКИ СЕ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ НАПЪЛНО НАРОДНАТА ВЛАСТ!

НАЦИОНАЛНИЯТ КОМИТЕТ "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ" ПРИЗОВАВА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПАТРИОТИЧНИ СИЛИ, АНТИФАШИСТКИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯ В СТРАНАТА И ЦЕЛИЯ НАРОД ЗА СПАСЯВАНЕ НА МЛАДАТА НИ ДЕМОКРАЦИЯ!

ДНЕС Е НУЖНО ТВЪРДО РАЗГРАНИЧАВАНЕ И БЕЗПОЩАДЕН НАРОДЕН СЪД НАД ПОДПАЛВАЧИТЕ, ТЕХНИТЕ ВДЪХНОВИТЕЛИ И НА ОНЕЗИ СРЕДИ, СЕЕЩИ ОМРАЗА И ЕКСТРЕМИЗЪМ!

П Р Е Д Л А Г А М Е:

- ПРЕЗИДЕНТЪТ НА НРБ ДОКТОР ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗАРАДИ ВДЪХНОВЯВАНЕТО НА ЕКСТРЕМИСТИТЕ И ДОПУСНАТОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

- ДА СЕ ОТНЕМЕ ДЕПУТАТСКИЯТ ИМУНИТЕТ НА ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ, НА ПОДПАЛВАЧИТЕ И ДА СЕ ПОТЪРСИ НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ НА ВСИЧКИ ВИНОВНИЦИ!

- ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ДАДЕ ПОДРОБЕН ОТЧЕТ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЗА НЕЧУВАНИЯ АКТ, ОПОЗОРЯВАЩ НАРОДНАТА ВЛАСТ!

X О Р А, Б Д Е Т Е !

НЕ ДОПУСКАЙТЕ БЕЗРЕДИЦИ И КЪРВАВА БРАТОУБИЙСТВЕНА БАНЯ! ИЗПРАВЯЙТЕ НА ПОЗОРНИЯ СТЪЛБ СМУТИТЕЛИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД! РАЗОБЛИЧАВАЙТЕ ЛЪЖЕДЕМОКРАТИТЕ!

НЕОФАШИЗМЪТ НЯМА ДА МИНЕ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ КОМЮНИКЕ ЗА РАБОТАТА НА ПЛЕНУМА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 22 АВГУСТ 1990 ГОДИНА.


НА 22 АВГУСТ 1990 ГОДИНА СЕ СЪСТОЯ ВТОРИЯТ ПЛЕНУМ НА ЦК НА БКП, НА КОЙТО ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ЦК БЯХА ИЗБРАНИ ДРУГАРИТЕ: ВЛАДИМИР АСЕНОВ СПАСОВ, ИВАН ЦВЕТАНОВ ГЕОРГИЕВ, ИВАН ВЛАДИМИРОВ ПЕЙЧЕВ, ПАВЛИНА МИЛКОВА МИТКОВА, СТЕФАН ДИМИТРОВ ПЕТКОВ, СТОЙЧО ЛАЛЕВ СТОЙЧЕВ, ГАНЧО КИРИЛОВ ТОДОРОВ, ПЕНЧО ПЕНЧЕВ, ИНЖ.ХРИСТО АРНАУДОВ И СЛАВЧО СТОЙКОВ СТАНЧЕВ.

ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦК НА БКП БЕШЕ ИЗБРАН ВЛАДИМИР СПАСОВ, ЗА ПЪРВИ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ - ИВАН ЦВЕТАНОВ ГЕОРГИЕВ, ЗА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ - ИВАН ВЛАДИМИРОВ ПЕЙЧЕВ И ПАВЛИНА МИЛКОВа МИТКОВА. ЗА ГОВОРИТЕЛИ НА ЦК НА БКП БЯХА ИЗБРАНИ ПЕНЧО ПЕНЧЕВ И ИНЖ. ХРИСТО АРНАУДОВ.

НА ДОСЕГАШНИТЕ ПЛЕНУМИ НИКАКВИ ДРУГИ ЛИЦА НЕ СА ИЗБИРАНИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО.

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪОБЩЕНИЕТО ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЗЛЪЧЕНО НА 2 СЕПТЕМВРИ 1990 Г., ЧЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ЦК НА БКП Е РЕШИЛО ДА ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНА ПАРТИЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА 8 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА, ТРЯБВА ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА.

ЛИЦАТА ИНЖ.ИВАН СЕМОВ, ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ, АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ И НАЙДЕН НАЙДЕНОВ, КОИТО СА ДАЛИ СЪОБЩЕНИЕТО В БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, НЕ СА ЧЛЕНОВЕ НИТО НА ЦК НА БКП, НИТО НА НЕЙНОТО ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО.

ЧЕТИРИМАТА САМОЗВАНЦИ НЕ ПОЗНАВАТ НИТО ЕДИН ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦК И НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ЦК НА БКП. ТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ВРЪЗКИ С ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БКП В СТРАНАТА.

СОФИЯ, 2 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 5 СЕПТЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ /БСС/. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И СПОРТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


НА ЗАСЕДАНИЕ НА НКС НА БСС, ПОСВЕТЕНО СПЕЦИАЛНО НА ТЕЖКАТА КРИЗА В СНАБДЯВАНЕТО НА СТОМАТОЛОГИЧНАТА МРЕЖА НА НРБ СЪС СТОМАТОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ, БЕ КОНСТАТИРАНО СЛЕДНОТО:

1. ЗА ИЗМИНАЛИТЕ 15 ДНИ ОТ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ПЪРВАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА БСС /14.08.1990 Г./ ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ ОТ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА НРБ, МНЗСГ И ВАЛУТНАТА КОМИСИЯ КЪМ НЕГО, И БВТБ, ПО ПОСТАВЕНИТЕ В НЕЯ ПРОБЛЕМИ НЕ БЕШЕ ИЗРАЗЕНО.

2. КРИЗАТА В НЯКОИ СТОМАТОЛОГИЧНИ ПОЛИКЛИНИКИ И ЗВЕНА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ И СЕ ДОСТИГНА ДО ПЪЛНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЗЪБОПРОТЕЗНАТА ДЕЙНОСТ. В МНОГО ДРУГИ ПОЛИКЛИНИКИ И ЗВЕНА ДЕФИЦИТЪТ ПРОГРЕСИВНО СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА.

3. НАРАСТВА НЕДОВОЛСТВОТО ОТ СТРАНА НА ПАЦИЕНТИТЕ ПОРАДИ НЕНАВРЕМЕННОТО И НЕКАЧЕСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ, ПОРОДЕНО ГЛАВНО ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ОСТЪР НЕДОСТИГ НА СТОМАТОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ И МАТЕРИАЛИ.

ВЪВ ВРЪЗКА С НЕРЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ И БЕЗОТГОВОРНАТА МУДНОСТ НА ИЗБРОЕНИТЕ ВЕДОМСТВА, НКС НА БСС РЕШИ:

1. ОБЯВЯВА ОТ 3.09.1990 Г. МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ОРТОПЕДИЧНАТА СТОМАТОЛОГИЧНА ДЕЙНОСТ. МОРАТОРИУМЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ЗА ВНОС НА СТОМАТОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ ИЛИ ДО НАМИРАНЕ НА ДРУГО ВЗАИМНО ПРИЕМЛИВО РЕШЕНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ОТ ДАТАТА НА ВЪВЕЖДАНЕТО МУ. СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ СРОК БЪЛГАРСКИЯТ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ НОВИ ЕФЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ДО РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА.

2. МОРАТОРИУМЪТ ДА ЗАСЯТА ЕДИНСТВЕНО ПЪРВИЧНИЯ ПРИЕМ НА ПОРЪЧКИ ЗА ПРОТЕЗНА РАБОТА. ДА ПРОДЪЛЖИ ТЕКУЩАТА ОРТОПЕДИЧНА ДйРНОСТ, ПОПРАВКИТЕ, ДЕТСКАТА, ТЕРАПЕВТИЧНАТА, И ХИРУРГИЧНАТА ДЕЙНОСТ В СТОМАТОЛОГИЧНИТЕ ЗВЕНА.

3. ПРЕЗ ДНИТЕ СЛЕД 3.09.1990 Г. РЪКОВОДСТВОТО НА БСС ДА ПРОВЕДЕ ИНТЕНЗИВНИ РАЗГОВОРИ С РЪКОВОДСТВАТА НА ИЗБРОЕНИТЕ ВЕДОМСТВА, КАКТО И С РЪКОВОДСТВОТО НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И СПОРТА КЪМ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЦЕЛЯЩИ БЪРЗОТО РАЗРЕШАВАНЕ НА НАТРУПАЛИТЕ СЕ ТЕЖИ ПРОБЛЕМИ.

РЪКОВОДСТВОТО НА БСС ОТНОВО ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ ТОВА НЕ Е СТАЧКА, А СВОЕОБРАЗНА ФОРМА НА ПРОТЕСТ, ПРОДИКТУВАНА ЕДИНСТВЕНО ОТ БЕЗИЗХОДИЦАТА В БЪЛГАРСКАТА СТОМАТОЛОГИЯ. НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ИЗРАБОТИЛ ИСКАНИТЕ СРЕДСТВА И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ ПРИ НЕГО ПОД ФОРМАТА НА КАЧЕСТВЕНА СТОМАТОЛОГИЧНА ПОМОЩ.

БСС РАЗПОЛАГА С ПОДРОБЕН ПРОЕКТ ЗА РАДИКАЛНА РЕФОРМА В ПРОИЗВОДСТВОТО, ТЪРГОВИЯТА И ПЛАСМЕНТА НА СТОМАТОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ И ЩЕ ГО ПРЕДОСТАВИ НА СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИИ И ВЕДОМСТВА С НАДЕЖДАТА ЗА БЪРЗАТА МУ РЕАЛИЗАЦИЯ.

АПЕЛИРАМЕ КЪМ ВСИЧКИ СИНДИКАЛНИ И ПРОФЕСИОНАЛНО-СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ В МЕДИЦИНАТА ДА ПОДКРЕПЯТ ИСКАНИЯТА, ПОСТАВЕНИ В НАСТОЯЩАТА

ДЕКЛАРАЦИЯ.

1 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ НА БСС: 1. Д-Р КРАСИМИР КУМАНОВ
                                          2. Д-Р АНГЕЛ БАКЪРДЖИЕВ

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР“/