4 юли 1990

СОФИЯ, 4 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                                                                            БРОЙ 130 /148/

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, РОДОПСКИЯ СЪЮЗ "РОДОЛЮБИЕ" И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ПОДПИСАНА НА 1 МАРТ 1990 ГОДИНА. ДОКУМЕНТЪТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СТАВА ДОСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.


УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,
ПОРАДИ НЕДАЛНОВИДНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ПРОБЛЕМ ОТ СТРАНА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БКП И ЛИДЕРИТЕ НА СДС В ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ РЯЗКО СЕ ИЗОСТРИ ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА.

ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ, ПОСОЧЕНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ ЗАПОЧНАХА ДЕЙСТВИЯ, СВЪРЗАНИ С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, КОИТО ЦЕЛЯТ ПРИОБЩАВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ИЗПОВЯДВАЩОТО ИСЛЯМСКА РЕЛИГИЯ НАСЕЛЕНИЕ КЪМ ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАТФОРМИ. ТЕ ВОДЕХА ДО ИЗКУСТВЕНО РАЗДУХВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ СЛОЖИЛИТЕ СЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ, БЯХА БЕЛЕГ НА НЕПОЧТЕНОСТ В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СРЕДСТВА, ВОДЕХА ДО ПОЛИТИЧЕСКА КОНФРОНТАЦИЯ МЕЖДУ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ДВИЖЕНИЯ - ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, РОДОПСКИЯ СЪЮЗ "РОДОЛЮБИЕ" И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В БЪЛГАРИЯ.

ПРИ ОЧЕРТАЛАТА СЕ НЕВЪЗМОЖНОСТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРЕДИ ДА РЕШАТ ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМНО ВЪЗНИКНАЛИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРОБЛЕМ ПОСОЧЕНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ДВИЖЕНИЯ ВЗЕМАТ В СВОИ РЪЦЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА РЕШАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОБЛЕМ ЧРЕЗ ЦИВИЛИЗОВАН ПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛОГ И СЪВРЕМЕНЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТАРИУМ.

ТРИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ДВИЖЕНИЯ НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ КАКЪВТО И ДА Е ПОСРЕДНИК, ТЪЙ КАТО ВЪПРОСЪТ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НЕ СТОИ В ТЕХНИТЕ ПРОГРАМНИ ДОКУМЕНТИ. ФАКТ, ИЗКЛЮЧВАЩ ВЪЗМОЖНОСТТА ЧРЕЗ НЕГО ДА СЕ СПЕКУЛИРА С ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ ДВИЖЕНИЯ И ДА СЕ ОКАЗВА ПОЛИТИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТЯХНАТА ЧЛЕНСКА МАСА.
ОБЩОНАРОДНИЯТ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, РОДОПСКИЯТ СЪЮЗ "РОДОЛЮБИЕ" И ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В БЪЛГАРИЯ СЪЗНАВАТ И ОТЧИТАТ НАЛИЧИЕТО НА СЪЩЕСТВЕНИ РАЗЛИЧИЯ В ИЗХОДНИТЕ ПОЗИЦИИ ПО СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ, НО СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ПРИ ВЗАИМНОТО ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРОЯВА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РАЗУМ В ИМЕТО НА СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ, В ИМЕТО НА НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ СЕ ОСИГУРИ НЕОБХОДИМОТО СПОКОЙСТВИЕ НА НАРОДА НИ, ЩЕ СЕ ИЗКЛЮЧАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРОЯВИ НА ВСЯКАКЪВ ВИД ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЗАНЩИНА.

ТРИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ДВИЖЕНИЯ СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ОСИГУРЯТ СПАЗВАНЕТО ОТ ТЕХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЗАКОННО УРЕДЕНИЯ ПРАВОВ РЕД В ДЪРЖАВАТА В НАСТОЯЩОТО И БЪДЕЩОТО ПОЛИТИЧЕСКО ВРЕМЕ И ДА ДАВАТ ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЧРЕЗ СВОИТЕ ОФИЦИАЛНИ ГОВОРИТЕЛИ ЗА ВОДЕНИТЕ МЕЖДУ ТЯХ КОНСТРУКТИВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛОЗИ.

СОФИЯ, 1 МАРТ 1990 ГОДИНА

ПОДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА:
ОКЗНИ: Д.АРНАУДОВ
РОДОПСКИ СЪЮЗ "РОДОЛЮБИЕ": БР.ДАВИДОВ
ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В БЪЛГАРИЯ: М.ДОГАНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВАТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛНИ ТЕКСТОВЕ НА ЧАСТ ОТ МАТЕРИАЛИТЕ, ОПОВЕСТЕНИ НА МИТИНГА ПРЕД ХРАМ-ПАМЕТНИК "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" НА 30 ЮНИ 1990 ГОДИНА, ОРГАНИЗИРАН ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА И ОТ ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.


ОБРЪЩЕНИЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА КОМИТЕТА ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА В ХАСКОВО

БЪЛГАРИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,
СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ПО СВОЯ ПОЗОР ПОЛИТИЧЕСКИ ФАРС, СКАЛЪПЕН ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА НА БСП И ЕЛИТАРНАТА ОПОЗИЦИЯ, ПРЪКНАЛА СЕ ОТ ЛОНОТО НА БКП. ВЪПРЕКИ УМОПОМРАЧИТЕЛНИТЕ ИМ РЕВЕРАНСИ И САМОУНИЗИТЕЛНИ УХАЖВАНИЯ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ЗАПАЗИ ЗА СЕБЕ СИ ГЛАСОВЕТЕ НА ЧЛЕНСКАТА СИ МАСА И СВОИТЕ СИМПАТИЗАНТИ. УЖ МНОГО ОПИТНИТЕ И ДАЛНОВИДНИ ПОЛИТИЧЕСКИ АСОВЕ НА ДВЕТЕ ГРУПИРОВКИ, УЗУРПИРАЛИ ПРАВОТО ЕДИНСТВЕНИ ДА ДЕЛЯТ ВЛАСТТА, БЯХА ЗЛЕ ИЗИГРАНИ ОТ ГОВОРЕЩИЯ С АКЦЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАНДИДАТ НА ФИЛОСОФСКИТЕ НАУКИ МЕДИ ДОГАНОВ. И ТОЗИ ИЗБОРЕН РЕЗУЛТАТ БЕ НАПЪЛНО ЗАКОНОМЕРЕН, ЗАЩОТО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПОКЕРДЖИИ ОТ БСП И СДС, ХИПНОТИЗИРАНИ ОТ ВИСОКАТА СТОЙНОСТ НА ЗАЛОГА - КОРОНАТА НА ВЛАСТТА, ЗАБРАВИХА И НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ МОРАЛНИ СКРУПУЛИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НЯКАКВО ЧУВСТВО ЗА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

БЗНС, САМООБЯВИЛ СЕ И ВПОСЛЕДСТВИЕ НАЗНАЧЕН ОТ ДВЕТЕ КОНКУРИРАЩИ СЕ ФОРМАЦИИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР В СТРАНАТА, НА ИЗБОРИТЕ ДОКАЗА САМО ЕДНО - НЕИЗЛЕЧИМАТА СИ ПОЛИТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ. КЪДЕ ВСЪЩНОСТ Е НЕГОВАТА СОЦИАЛНА БАЗА? ЗАПИТВАЛИ ЛИ СТЕ СЕ КОГО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФУНКЦИОНЕРИТЕ НА БЗНС ОТ НАШИЯ ГРАД, РАБОТЕЩИ КАТО ЛЕКАРИ, ЮРИСТИ, ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДРУГИ ВСЕ ТЪЙ ЕЛИТНИ ПРОФЕСИИ?

ДРУГАРИ И ГОСПОДА ТОТАЛИТАРОДЕМОКРАТИ,
ДОКОГА ВИЕ, КОИТО НЕБЕЗУСПЕШНО РАЗИГРАХТЕ НА 10 И 17 ЮНИ 1990 Г. НА НАЦИОНАЛНАТА ИЗБОРНА СЦЕНА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДРАМА "КЪМ ПРОПАСТ!", ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НАСАЖДАТЕ С ПОМОЩТА НА ПРОДАЖНИТЕ ХИПНОТИЗАТОРИ ОТ ЦЕНТРАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ В СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЕЛИКАТА ЛЪЖА, ЧЕ ВИЕ И САМО ВИЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ И ТЕЖНЕНИЯ! ВИДЯХМЕ ВЕЧЕ КАКВО ПАРЛАМЕНТАРНО МЕНЮ ПОДГОТВИХТЕ ЗА СИРОМАШКАТА ТРАПЕЗА НА ОГОЛЯЛА БЪЛГАРИЯ - ГОРЕЩО-ГОРЧИВА ЧЕРВЕНО-СИНЯ КАША, КОЯТО ДВИЖЕНИЕТО НА Г-Н ДОГАНОВ СЕ КАНИ ДА ПРЕВЪРНЕ СЪС СВОЯТА ЛЮТИВА ПОДПРАВКА В ПИЛАФ...

ЧУЖДЕНЦИ ПО ДУША И ВЯРА, НО НАЙ-ВЕЧЕ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ АПЕТИТИ, СЕ КАНЯТ НЕ БЕЗ ВАШЕТО ПРЕДАТЕЛСКО СЪУЧАСТИЕ ДА ИГРАЯТ РОЛЯТА НА АРБИТРИ В БЪЛГАРСКОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ДА, ТУРСКИЯТ ПОЛУМЕСЕЦ ПРЕТЕНДИРА ДА СЕ ЛЮЛЕЕ НАЛЯВО-НАДЯСНО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ВЕЗНА И ТЕЗИ АМБИЦИИ СЕГА СЪВСЕМ НЕ ИЗГЛЕЖДАТ ТЪЙ ХИМЕРИЧНИ, КАКТО НА МНОЗИНА ДОСКОРО СЕ СТРУВАШЕ. НО ЗА ЧИЯ СМЕТКА ЩЕ СТАНЕ ТОВА? ЗА ВАША ЛИ, ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ, КОИТО СЕ УСЕЩАТЕ ОПИЯНЕНИ ОТ ИЗБОРНАТА ПОБЕДА И НЕ ПОМИСЛЯТЕ ДОРИ, ЧЕ ТЯ Е ПИРОВА? ИЛИ ЗА ВАША, ГОСПОДА ЗАПАДНОГЛЕДИ АБСТРАКТНИ ХУМАНИСТИ ОТ СДС, ДЕТО СТЕ ГОТОВИ БЕЗ МНОГО-МНОГО УМУВАНЕ ДА СИ КУПИТЕ ДЕМОКРАТСКИ ИНДУЛГЕНЦИИ ОТ РАЗВИТАТА ЧУЖБИНА НЕ СРЕЩУ НИТРАТНИ ДОМАТИ, А ЗА ОЩЕ ПО-НИЩОЖНАТА ЦЕНА НА ПРОДАДЕНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ? НЕ, РАЗБИРА СЕ. ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОЙТО РЕАЛНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА, И ТО В КЪРВАВА НАТУРА, Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЪС СВОЯТА ЕТНИЧЕСКА, РЕЛИГИОЗНА, СОЦИАЛНА, НАЦИОНАЛНА И ДЪРЖАВНА ЦЯЛОСТ.
ПИТАМЕ ВСИЧКИ ВАС КОЙ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА В ПАРЛАМЕНТА НАШИЯ ВЕЧЕ РЕАЛНО ЗАСТРАШЕН ОТ БЪДЕЩИ ВРАЖДИ РЕГИОН? ДОРИ И ЗА НАЙ-ЗАКЪРНЯЛАТА СЪВЕСТ ОТГОВОРЪТ Е ЯСЕН: ТОВА СА ДОВЧЕРАШНАТА, ПЪК И ДНЕШНАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА - ПОВЕЧЕ ПОСЛУШНА, ОТКОЛКОТО КАДЪРНА; И ГОСПОДАТА, НЯКОИ ОТ КОИТО СЕ ЗАТРУДНЯВАТ ДА ИЗВИКАТ В ПРЕДСТАВИТЕ СИ РЕАЛНОТО ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ НА ХАСКОВО!

СЪГРАЖДАНИ,
СТРЕСНАТИ ОТ ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА ЧРЕЗ ПРОПАГАНДНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ СТРАХОВА ПСИХОЗА, ВИЕ ДАДОХТЕ ГЛАСОВЕТЕ СИ НА ЕДНАКВО КОМПРОМЕТИРАЛИТЕ СЕ С БЕЗРОДСТВО И АМПУТИРАНО НАЦИОНАЛНО ЧУВСТВО СИНИ И ЧЕРВЕНИ БОРЦИ ЗА ВЛАСТ. МОЖЕ БИ ВИ ПОДВЕДЕ СПЕКУЛАЦИЯТА С ЦЕННОСТИ КАТО ДЕМОКРАЦИЯТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. ОПИТАХА СЕ ДА ГИ ИЗДИГНАТ НАД НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ, НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТЕ СА ПРОИЗВОДНИ ОТ ТЕЗИ ИНТЕРЕСИ. БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО СУВЕРЕННА И СТАБИЛНО ЗАЩИТЕНА ДЪРЖАВА ТЯХ ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИМА.

ЧЕСТНИ КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИ,
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ОТНОВО ДА ВИ ЗАБЛУДЯТ С ТВЪРДЕНИЯ ЗА МЪДРОСТТА И ПРАВОТАТА /МОЖЕ БИ ЕДИНСТВЕНИ И НЕПОВТОРИМИ?!/ НА РЕШЕНИЯТА НА ВИСШЕТО РЪКОВОДСТВО НА БСП! ЗНАЕМ, ЧЕ СРЕД ВАС СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ТЕЗАТА ЗА ПРИЧИННАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ВЪЗНИКВАНЕТО НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ И ПОСЛЕДВАЛОТО ГО НЕЗАКОННО УЗАКОНЯВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/ С ЦЕЛ ДА СЕ ПРИКРИЯТ ИСТИНСКИТЕ ЦЕЛИ, МОТИВИ И ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ НАРОДА И ИЗКОННИТЕ МУ ИНТЕРЕСИ. ЙЕЗУИТСКАТА ЛОГИКА НА ЗАМИСЪЛА, РОДЕН В НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КАБИНЕТИ НА ВПС НА БСП, МОЖЕ ДА СЕ РАЗШИФРОВА ДОРИ И ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ НАИВНИЦИ: ПРИЧИНИТЕ ЗА ИЗОСТРЯНЕТО НА КРИЗАТА ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС СА ЕДИНСТВЕНО В СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОПТ И НА ДПС, А НЕ В ДЪЛГОГОДИШНАТА НИХИЛИСТИЧНА ПОЛИТИКА НА РЪКОВОДНИЯ АПАРАТ НА БКП, СЛЕДОВАТЕЛНО ТЕ ЛECHO МОГАТ ДА СЕ ОТСТРАНЯТ! ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА СЪВСЕМ ПРОСТО, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА УГОДНИЧЕСКИ ПОДНЕСЕНИ "НАУЧНИ ТЕЗИ", КАТО ИДЕЯТА НА ОБКИЧЕНИЯ С ПЕЧАЛНА СЛАВА "ДОЦЕНТ" КЕРТИКОВ - ЛИКВИДИРАНЕТО НA "ЕТНОПОЛИТИЧЕСКИТЕ И ЕТНОКУЛТУРНИТЕ" ДВИЖЕНИЯ И ПАРТИИ ТУТАКСИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО АВТОМАТИЧНОТО ОТПАДАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОБЛЕМ. КАКВА НАСИЛЕНА И БЕЗПОМОЩНА ЛЪЖА! КАКВО ЛИЦЕМЕРНО ЗАОБИКАЛЯНЕ НА УЖ ДЬЛБОКО ПРИСЪЩИЯ НА МАРКСИСТКАТА ДИАЛЕКТИКА ЗАКОН ЗА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПРИЧИНА И СЛЕДСТВИЕ! !

НЕКА ПРИПОМНИМ НА ПО-КЪСОПАМЕТНИТЕ: ДПС СЪЩЕСТВУВА ОТ 1978 Г. ПОД РАЗЛИЧНИ НАИМЕНОВАНИЯ И ИМЕННО НЕМУ ДЪЛЖИМ МНОГО ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ ОТ 1983 Г. НАСАМ. А НЕГОВИТЕ ЛИДЕРИ СА ВЕЧЕ ДЕПУТАТИ ВЪВ ВНС И ЩЕ КОВАТ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ! УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, КОЯТО РАЗРЕШИ ПОЛИТИЧЕСКОТО ЛЕГИТИМИРАНЕ НА ТАЗИ ВОЕНИЗИРАНА И ВРАЖДЕБНА НА ВСИЧКО БЬЛГАРСКО ОРГАНИЗАЦИЯ, НЕИЗБЕЖНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПЛАТИ ГОЛЕМИЯ ДЪЛГ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ БЕЗОТГОВОРНОСТ ПРЕД НАЦИЯТА!

НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ВАС ГЛАСУВА ЗА ОПТ В ИЗБОРИТЕ. НО НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ВСЕКИ ОТ ВАС ДА ДАДЕ ОТЧЕТ ПРЕД СЪВЕСТТА СИ И ДА РЕШИ КЪМ КОГО ВСЕ ПАК ПРИНАДЛЕЖИ - КЪМ ПАРТИЯТА ИЛИ КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО?

ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА Е ШИРОКО ОТВОРЕНА ЗА ВСИЧКИ ПАТРИОТИ.

ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА СДС И БЗНС,
НЕ БЕЗ УСПЕХ ВАШИТЕ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ ДЪЛГО НАСАЖДАХА В СЪЗНАНИЕТО ВИ, ЧЕ ОПТ Е ЮМРУКЪТ НА НОМЕНКЛАТУРАТА, ФРАКЦИЯ НА БСП И ПРОЧЕЕ КЛЕВЕТНИЧЕСКИ ТВЪРДЕНИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ВОПИЮЩА НЕЛЕПОСТ. ТЯХНОТО ЕДИНОМИСЛИЕ ИЗГЛЕЖДА НЕ САМО УДИВИТЕЛНО, НО И ПОДОЗРИТЕЛНО, НАЛИ? ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ НАРОДЪТ ПОИСКА ДЕМОКРАЦИЯ И СИГУРНОСТ /НЕ АБСТРАКТНА, А ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ/ ПРЕЗ ВЛЕДЕНЯВАЩИТЕ ТЕЛАТА И ДУШИТЕ ДНИ НА ЯНУАРИ 1990 Г. И ТОВА СТРЕСНА ПЪРВИТЕ МАРИОНЕТКИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТЕАТЪР НА АБСУРДА, КОЙТО СЕ РАЗИГРАВА ПРЕД ЗАНЕМЯЛАТА НАЦИОНАЛНА АУДИТОРИЯ ОТ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ НАСАМ. НЕГЛАСНОТО ТАБУ, КРЕСЛИВИТЕ ИНСИНУАЦИИ И ПАНИЧЕСКИ СПУСНАТАТА ВЪРХУ ИДЕИТЕ И ЦЕЛИТЕ НА ОПТ ДЕЗИНФОРМАЦИОННА ЗАВЕСА ИЗИГРАХА ПОЗОРНАТА СИ ФУНКЦИЯ. ТАКА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АЛХИМИЦИ И ЗНАХАРИ СЪУМЯХА ДА ИЗНАМЕРЯТ ОТРОВАТА, КОЯТО ДА ПАРАЛИЗИРА НАЙ-МОЩНАТА ОПОЗИЦИОННА СИЛА НА РЕЖИМА, САМОВЪЗНИКНАЛА И САМООРГАНИЗИРАЛА СЕ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛЕН СЦЕНАРИЙ ИЗМЕЖДУ ХОРАТА, ЧУВСТВУВАЩИ СЕБЕ СИ БЪЛГАРИ.

НАЦИОНАЛНАТА ИДЕЯ, ОЧИСТЕНА ОТ МНОГОСЛОЙНИТЕ НАТРУПВАНИЯ НА КАКВИ ЛИ НЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ЕТИКЕТИ И ЗАКОСТЕНЕЛИ СОЦИАЛНОПОЛИТИЧЕСКИ ДОКТРИНИ, Е ЕДИНСТВЕНАТА СЪЗИДАТЕЛНА ИДЕЯ В ТОВА РАЗДЕЛНО ВРЕМЕ.
БЪЛГАРИ, ОПОМНЕТЕ СЕ!

ЕЛАТЕ ПРИ НАС - В КЛУБОВЕТЕ НА КЗНИ И ОПТ!
НЕКА В ИМЕТО НА БЪДЕЩЕТО СЕ ОБЕДИНИМ И ЗАЩИТИМ БЪЛГАРИЯ!

СОФИЯ, 30 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


Х   Х   Х

 
СЛОВО
НА ЧЛЕНА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА, КАНДИДАТ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ ДЕЛЧО БАЛАБАНОВ

БРАТЯ И СЕСТРИ,
НИЕ, ЧЕДАТА НА ДОБРУДЖА, МИЗИЯ, ТРАКИЯ И ПИРИНА, ДОЙДОХМЕ ТУК, ЗА ДА ИЗРАЗИМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАШЕТО КАТЕГОРИЧНО, "ДА” НА НАШАТА РЕШИМОСТ, НАШАТА ТВЪРДОСТ, НАШАТА НЕПОКОЛЕБИМОСТ, ЧЕ ЩЕ ИЗВЪРВИМ СВОЯ ПЪТ КЪМ НАШАТА ГОЛГОТА. НИЕ НЕ СМЕ ШЕПА СПАРТАНЦИ, ОБРЕЧЕНИ ОТ СЪДБАТА ДА ЗАГИНАТ, А ПЛЕМЕ, ИЗБУЯЛО ВЪВ ВИХЪРА НА ВРЕМЕТО, НАМЕРИЛО СВОЕТО МЯСТО ТУК, НА ТАЗИ ЗЕМЯ, НА БАЛКАНИТЕ, И ДАЛО НА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА ЕДНА ОТ ТРИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ. НИЕ СМЕ ТУК, ЗА ДА ОСТАНЕМ ВЕЧНО И ВО ВЕКИ ВЕКОВ.

НИЕ ВСЕ ОЩЕ МОЛИМ ДА БЪДЕМ РАЗБРАНИ, НИЕ ВСЕ ОЩЕ МОЛИМ ДА БЪДЕМ ЧУТИ, НИЕ ВСЕ ОЩЕ МОЛИМ, ЗАЩОТО СМЕ ВЕЛИКОДУШНИ. НО НЕКА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ТЪРПЕНИЕТО НАРОДНО ИМА СВОЯТА МЯРА, КАКТО Е ИЗРЕКЪЛ ВЕЛИКИЯТ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА.

ДНЕС, КОГАТО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СТРАСТИ СЕ ПОСТАВЯТ НАД СУВЕРЕНИТЕТА И НЕДЕЛИМОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, КОГАТО ФАРИСЕЙЩИНАТА Е ИДЕОЛОГИЯ И ПРАКТИКА НА ПАТРИОТАРИТЕ, НИЕ ТЪРСИМ СВОЯ ИСУС ХРИСТОС, НИЕ ТЪРСИМ СВОЯ ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА И ЩЕ ГО НАМЕРИМ, ЗА ДА ЗАВЪРТИМ ПОСОКАТА И ИЗПРЕВАРИМ ВРЕМЕТО, ЗА ДА НЕ НИ ОХЛАЖДАТ БУЙНИТЕ ГЛАВИ В БОСФОРА ИЛИ ДА ГИ ТЪРКАЛЯТ ВЪРХУ ПЕРСИЙСКИ КИЛИМИ ПРЕД АЗИАТСКИ ВЕЛМОЖИ.

НИЕ ЩЕ ВЪРВИМ КЪМ ЕВРОПА, ТАЗИ ПОСОКА Е ВЯРНА, ТА НАЛИ ВЕЧЕ БЛИЗО ДВЕ ХИЛЯДОЛЕТИЯ СЛЕДВАМЕ ВСЕ ТОЗИ ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ ОТ АЛТАЙСКИТЕ ПЛАНИНИ, СРЕДНА АЗИЯ, ВОЛГА, ДНЕПЪР И ДУНАВА. НО ЕВРОПА ОТВАРЯ ПОРТИ ЗА ЖИЗНЕНИ НАЦИИ, ЦИВИЛИЗОВАНИ НАРОДИ И СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ, А НИЕ СМЕ ПРЕД ПРАГА ДА РАЗОРИМ СТОРЕНОТО ОТ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ АСПАРУХ И КРУМА, БОРИС И АСЕНА, ДА ЗАТРИЕМ СЪТВОРЕНОТО ОТ СВ. СВ. КИРИЛА И МЕТОДИЯ И ДА ИЗМЕНИМ НА СВЕЩЕНАТА КЛЕТВА, ИЗРЕЧЕНА, ЦЕЛУВАЙКИ СВЕТОТО ПИСАНИЕ, КАМАТА И ПИЩОВА. НАС НИ ГРОЗИ ПАНТЮРКИЗМЪТ И ИСЛЯМСКИЯТ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ, КОИТО ПРЕД ПОГЛЕДИТЕ НА НОВАТА НИ ДЕПУТАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПОСРЕДСТВОМ НАШЕНСКИЯ РАУФ ДЕНКТАШ И НЕГОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ ОТ Т. НАР. ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ТРАЙНО СЕ НАСТАНЯВАТ В БЪЛГАРИЯ. НАС НИ ГРОЗИ ОПАСНОСТТА, ВМЕСТО ДА ЗАЕМЕМ ДОСТОЙНО МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ДА СЕ ОКАЖЕМ ВАСАЛСТВО, ВКЛЮЧЕНО В АЗИАТСКА ОБЩНОСТ, И ДА РАЗВЯВАМЕ ЗЕЛЕН БАЙРЯК С ПОЛУМЕСЕЦ.

ПРЕДИ ДА СМЕ ЗАГУБИЛИ ВЯРАТА, НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА КАЖЕМ СТОП. НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ ДА УЧРЕДИ НЕЗАВИСИМ ОБЩЕСТВЕН СЪД, КОЙТО, УПЪЛНОМОЩЕН ОТ НАС, ДА ИЗВЪРШИ РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, СВЪРЗАНИ С РЕГИСТРАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ПРОТУРСКАТА КРЕАТУРА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, РЪКОВОДЕНО ОТ Г-Н АХМЕД ДОГАНОВ. НИЕ ЩЕ ПРЕДОСТАВИМ НА ТОЗИ ОБЩЕСТВЕН СЪД ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА, КОИТО ПО НАЙ-КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН ЩЕ ПОТВЪРДЯТ СЛЕДНОТО:

- РЕДИЦА ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, ТОЛЕРИРАЙКИ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ПОСТАВЯТ ТРАЙНО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ НАД НАЦИОНАЛНИТЕ.
- ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СЕ СТИМУЛИРА ОТ ТУРЦИЯ И ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СРЕДИ, КОИТО ЦЕЛЯТ РЕАЛИЗАЦИЯ НА СВОИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ СТРАСТИ, И БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СВОЕОБРАЗЕН ЕТНОСОЦИАЛЕН ПРИДАТЪК С УНИЖЕНО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО.
- ПОСРЕДСТВОМ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ДА СЕ УТВЪРЖДАВА ИДЕЯТА ЗА МНОГОНАЦИОНАЛНИЯ ХАРАКТЕР НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ВЪЗМОЖНОСТТА ТУРЦИЯ ПОД ПРЕДЛОГ ЗА ЗАЩИТА НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩО "ТУРСКО ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО" ДА СЕ НАМЕСВА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ.
- ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДИННА И НЕДЕЛИМА.
ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНОТО САМОСЪЗНАНИЕ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, СА НАШИ БРАТЯ И СЕСТРИ И СЪВМЕСТНО ЩЕ ИЗВЪРВИМ СВОЯ ПЪТ КЪМ ЕВРОПА. НИЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ КЛИКАТА И ОБКРЪЖЕНИЕТО НА Г-Н АХМЕД ДОГАНОВ ОТ ОСТАНАЛИТЕ МЮСЮЛМАНИ В СТРАНАТА, ЧАСТ ОТ КОИТО СА ПОДВЕДЕНИ И ОБЕКТИВНО ЗАСТАВАТ НА АНТИБЪЛГАРСКИ ПОЗИЦИИ. НИЕ СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ОСЪЗНАЯТ СВОЕТО ЗАБЛУЖДЕНИЕ. ПРЕДИ ДА СМЕ ИЗПИЛИ ГОРЧИВАТА ЧАША НА РАЗДОРА, ДА ПОМИСЛИМ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТЯ Е НАША, ЧЕ ТЯ Е ЕДНА И ВЕЧНО ЩЕ БЪДЕ.

СОФИЯ, 30 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

 
ПРИВЕТСТВИЕ
НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ КРУМ КУМАНОВ ОТ ИМЕТО НА КОАЛИЦИЯТА "ЕДИНЕН НАРОДЕН СЪЮЗ "СВОБОДА"

 
УВАЖАЕМИ ОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
ЗЛОКОБНА БЕШЕ ОРИСИЯТА НА ТУРСКАТА ОРИСНИЦА ПРЕДИ И СЛЕД 1878 Г. - ПЪРВО СРЕЩАТА В РАЙЩАТ - АВСТРОУНГАРИЯ 1876 Г.; САН-СТЕФАНСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР, БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР, НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР И ДОГОВОРЕНОСТИТЕ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. БЪЛГАРИЯ СИ ОСТАНА ОКЪСАНО ОТЕЧЕСТВО С 1/3 ОТ ЗЕМИТЕ СИ. НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, МОЖЕМ ОПРЕДЕЛЕНО ДА СЕ НАРЕЧЕМ "ИНДИАНЦИ" НА БАЛКАНИТЕ, НА ТОВА ЕВРО-АЗИАТСКО КРЪСТОВИЩЕ, ПОДЛОЖЕНИ ВСЕ ОЩЕ НА НЕНАСИТНИТЕ АПЕТИТИ НA НАШИТЕ СЪСЕДИ.

МНОГО БЪЛГАРИ СЛЕД 1878 Г. БЯХА ПОРУГАНИ, АСИМИЛИРАНИ И ПРЕТОПЕНИ В ЧУЖДО ПОДАНИЧЕСТВО В ОТКЪСНАТИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗЕМИ.

ТОВА, КОЕТО НЕ СТАНА ЗА 200 И 500 ГОДИНИ, СТАНА САМО ЗА 100 ГОДИНИ. ВСЯКАКВИ ВИКОВЕ ЗА ПОМОЩ ОТ ОДРИНСКА И ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ, ОТ ЕГЕЙСКА И ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ, ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И СЕВЕРНА ДОБРУДЖА БЯХА ГЛАС В ПУСТИНЯ, А И НАШИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА КАКТО ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г., ТАКА И СЛЕД ТОВА ГИ ОТРИЧАХА И БЯХА ЗАБРАВИЛИ, ЧE СЪЩЕСТВУВАТ. ИМАШЕ ЗАБРАВЕНИ БЪЛГАРИ И В МНОГО ПО-ДАЛЕЧНИ СТРАНИ НА СВЕТА.

ТАЗИ СИЛНА ИЗЯВА НА БЕЗРАЗЛИЧИЕ КЪМ БЪЛГАРЩИНАТА ОСОБЕНО СЕ ЗАСИЛИ СЛЕД РЕШЕНИЯТА НА КОМИНТЕРНА ОТ 1934 Г. /3 ИНТЕРНАЦИОНАЛ/ - МИЗИЙСКА, ДОБРУДЖАНСКА, ТРАКИЙСКА И МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. НАЛАГАШЕ СЕ "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!

КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ЮГОСЛАВСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЮКП/ В ГP. ЯЙЦЕ - ЮГОСЛАВИЯ 1941 Г., РЕШЕНИЕТО НА БКП ПРЕЗ 1946 Г. ЗА ”MAKEДОНИЗАЦИЯ НА ПИРИНСКИЯ КРАЙ" БЕШЕ ДЕЛО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НА СТАЛИН, ТИТО И ДИМИТРОВ. ИЗЗЕМВАШЕ СЕ НАЦИОНАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР, ПИСМЕНОСТ И НАРОДНОСТ И СЕ ЗАМЕНЯШЕ С МАКЕДОНСКО. О,... БОЖЕ! КАКВО ПРОКЛЯТИЕ НА ДЯВОЛА И КАКВА ТРАГЕДИЯ! НАСАЖДАШЕ СЕ ФАЛШИВИЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ, ДОВЕЛ ДО ИЗКРИВЕНО И ОКАЯНО НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ, ДО БЕЗКРАЙНОСТ. ПОЛУЧИ СЕ БЕЗНРАВСТВЕНОСТ, ОПОШЛЕНИЕ НА НАРОДНОСТНИЯ БЪЛГАРСКИ ХАРАКТЕР - РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО И ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО. ЗАЛИЧЕНИ БЯХА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ТАЗИ ПОЛИТИКА НА НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ ДОСТИГНА СВОЯ ВРЪХ. ВСЕ В ТОЗИ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ И КОСМОПОЛИТИЗЪМ НАШАТА ИКОНОМИКА И СТОПАНСТВО ЗАГУБИХА ВСИЧКИ ТРАДИЦИИ, КОИТО ОСЕЗАЕМО СЕ ПОЧУВСТВУВАХА В ТЪРГОВИЯТА, ЗАНАЯТИТЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО...

КАТО ГОРЧИВ ПЛОД НА НИХИЛИЗМА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ХАРТА СТАНА РАЗМЕННА МОНЕТА И СЕ СПЕКУЛИРАШЕ С НЕЯ ЗА ЧУЖДИ СМЕТКИ. МЕЖДУВРЕМЕННО ЧУЖДАТА ПРОПАГАНДА И АСИМИЛАЦИОННА ПОЛИТИКА В ОТКЪСНАТИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ПОД ЧУЖДО ВЛАДИЧЕСТВО РАБОТЕШЕ МНОГО УСПЕШНО. ПРЕЗ ТИЯ 45 ГОДИНИ НАМЕРИХМЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И СРЕДСТВА, ЗА ДА ПОМАГАМЕ НА КОГО ЛИ НЕ, НО НЕ НАМЕРИХМЕ ВРЕМЕ И СЪВЕСТ ДА ПОМИСЛИМ ПОНЕ МАЛКО ЗА ОНЕЗИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ, ОТКЪСНАТИ ОТ ОБЩОТО НИ ОТЕЧЕСТВО.

СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК НА БРАТЯТА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ БЕШЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ОТМЕНЕН КАТО "ШОВИНИСТИЧЕСКИ" И БЕШЕ ЗАМЕНЕН КАКТО Е ГЕРГЬОВДЕН С ДЕНЯ НА ОВЧАРЯ. ВСИЧКИ ТЕЗИ БЕЗОБРАЗИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ВСИЧКИ КРАИЩА НА СВЕТА ГО ОБЕЗВЕРИХА. В СТРАНАТА БЪЛГАРИТЕ СЕ ДЕЛЯХА ИЗКУСТВЕНО НА КЛАСИ. НАЦИОНАЛНОТО РАЗЕДИНЕНИЕ НЯМАШЕ ГРАНИЦИ И ОТСЛАБВАШЕ СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ СИЛИ НА НАЦИЯТА И ЗАЕДНО С 2,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПОД ЧУЖДО ВЛАДИЧЕСТВО, ВОДЕНИ ОТ НЕСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНОСТ ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВАТА И УДАРИТЕ НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ. ЗАБРАВЕНА БЕШЕ КРЪВТА НА ДВЕСТА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ, ОСТАВИЛИ КОСТИТЕ СИ ПО ПОЛЕТА И БАЛКАНИ, ЗА ДА БРАНЯТ БЪЛГАРЩИНАТА СЛЕД 1878 ГОДИНА. ДА, БЯХА ЗАБРАВЕНИ И ОТМИНАТИ БЕЗ ДОСТОЙНСТВО. ВСИЧКО ТОВА НАЛАГАШЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, НА ЕДНО ДВИЖЕНИЕ, НА ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ, НА ПАРТИЯ ДА ВЪЗВЪРНЕ, СЪБУДИ И ИЗПРАВИ БЪЛГАРСКАТА ГОРДОСТ. ДА ОБЕДИНИ БЪЛГАРИТЕ В ЕДНА НАЦИОНАЛНА СПОЙКА, ДА ВЪЗРОДИ СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ Й СИЛИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И СЪЩЕСТВУВАНЕ, КАКТО ДРУГИТЕ НАРОДИ В НАША ЕВРОПА - КАКТО КАЗВАШЕ ГОЦЕ ЗА СВЕТА, КАТО ПОЛЕ "ЗА КУЛТУРНО СЪРЕВНОВАНИЕ И ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ НАРОДИТЕ".

ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ 1989 Г. ГОРБАЧОВ ЗАГОВОРИ ЗА ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ И ТОВА ВЛЕЗЕ В УМА И СЪРЦЕТО НА ОСНОВОПОЛОЖНИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ И ГИ УПОИ. СЕГА, САМО СЕГА И НИКОЙ ДРУГ ПЪТ Е ИСТОРИЧЕСКИЯТ МОМЕНТ /И НИЕ НЯМА ДА ГО ПРОПУСНЕМ/ ЗА ЕДИНЕНИЕ НА ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ В ЛОНОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, ПРЕДВИД ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА В СЪЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ. СЕГАШНИТЕ ГРАНИЦИ НЯМА ДА ИМАТ ТАЗИ СТРАТИГИЧЕСКА СТОЙНОСТ, КАКВАТО ИМАТ ПОНАСТОЯЩЕМ. ТОВА Е ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС НА ОПРЕДЕЛЕНИЕ И СЪЕДИНЕНИЕ НА НАРОДИТЕ БЕЗ ПОВЕЧЕ НАСИЛИЕ, УНИЖЕНИЕ, СТРАДАНИЕ И БЕЗ ПОВЕЧЕ КРЪВ. ТОВА СЕ ВИЖДА ОТ ИЗСЕЛНИЧЕСКИТЕ СПОГОДБИ НА СЪВЕТСКИТЕ ЕВРЕИ И ПОНТИЙСКИТЕ ГЪРЦИ СЪОТВЕТНО В ИЗРАЕЛ И ГЪРЦИЯ. ВЯРВАМЕ В ТОЗИ ПРОЦЕС ЗА ЕДИНЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ БЕЗ ГРАНИЦИ, МИТА, ВИЗОВИ РЕЖИМИ С ЕДИННА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА, КОЙТО ПРОЦЕС ЩЕ РЕЗОНИРА В ЦЕЛИЯ СВЯТ. ТАЗИ НАША ДЕЙНОСТ Е В ПРАВИЛНА ПОСОКА, ЗАПОЧНАТА ОТ 7-8 МЕСЕЦА И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ, ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ЗНАЧЕНИЕТО И МЯСТОТО НА НАШИТЕ ДВИЖЕНИЯ В СТРАНАТА И ТОВА НА НАШАТА ПАРТИЯ ТЕПЪРВА ЩЕ НАБИРАТ ОБЩЕСТВЕНА ПРЕСТИЖНОСТ В ПРЕДСТОЯЩИТЕ 3-4 ГОДИНИ В РЕЗУЛТАТ ОТ НАСТЪПИЛАТА ЕРОЗИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ МОНОЛИТ? А ТАКА СЪЩО И ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРИЛЕЖАЩАТА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА. НИЕ СМЕ ПАТРИОТИ, А БЯХМЕ ОБВИНЕНИ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА И НЕДАЛНОВИДНОСТТА НА НЯКОИ "БЪЛГАРИ" ПРЕЗ ЯНУАРИ 1990 ГОДИНА В НАЦИОНАЛИЗЪМ И ДАЖЕ В ШОВИНИЗЪМ, КОЙТО Е ПРИСЪЩ НА СЪСЕДИТЕ НИ. ОТ КАЗАНОТО НИЕ СМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ЕДИНЕНИЕ НА КУЛТУРНА ОСНОВА С ПРОСВЕТНО-ПРОПАГАНДНА ДЕЙНОСТ, С РАЗКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩА, ЧИТАЛИЩА, КЛУБОВЕ И ДРУГИ С АВТЕНТИЧНИ ДОКУМЕНТИ С НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА С НАМЕСАТА И СЪДЕЙСТВИЕТО НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И ООН. ПЪТЯТ НИ ЗА ТОВА Е ЯСЕН ЧРЕЗ ИЗДИГАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА НА ПРЕСТИЖНО НИВО И ОТШУМЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СТРУКТУРНА ЕРОЗИЯ И ЕТНИЧЕСКИ ГРУПОВИ ПРОБЛЕМИ. БЕЗ ПАНТЮРКИЗЪМ И Т. НАР. "MAKEДОНИЗЪМ".

ЕТНИЧЕСКИТЕ ГРУПИ С ЧУЖДО НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ, ЧРЕЗ ЕМИГРАЦИОННИ СПОГОДБИ, ПО ЧЕСТ И СЪВЕСТ ДА ИЗБЕРАТ СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО! С ПОВЕЧЕ ПАТРИОТИЗЪМ, БЕЗ ИЗЛИШЕН ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ОТКОЛЕШНИЯ НИ ИДЕАЛ ОТ ДОСТОЙНОТО ИСТОРИЧЕСКО МИНАЛО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ - МИЗИЯ, ТРАКИЯ, МАКЕДОНИЯ.

БОП СЕ ЗАРОДИ В ПЛОВДИВ В КРАЯ НА МИНАЛАТА И НАЧАЛОТО НА 1990 Г. ТЯ Е МЛАДА ПАРТИЯ, БЕЗ МИНАЛО, НО ПЪК УНАСЛЕДЯВА ИДЕИТЕ НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ РАКОВСКИ, БОТЕВ, ЛЕВСКИ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ЯНЕ САНДАНСКИ, ГЕРДЖИКОВ, ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ И МНОГО ДРУГИ. НЕЙНИТЕ ХОРИЗОНТАЛНИ СТРУКТУРИ СА ПОВЕЧЕ В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ. БОП УВЕРЯВА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ОТКЪСНАТИТЕ ЗЕМИ ПОД ЧУЖДО ВЛАДИЧЕСТВО, ЧЕ ЗА ТЯХ МИСЛЯТ, МИЛЕЯТ И ЖИВЕЯТ С ТЕХНИТЕ БОЛКИ И СТРАДАНИЯ И ЧЕ ТЕ В ЛИЦЕТО НА БОП ЩЕ ИМАТ ЕДИН ВЕРЕН И ИСТИНСКИ ГАРАНТ. ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ НАШИ ...ОТЕЧЕСТВЕНИЦИ В СТРАНАТА, ОТ ВСИЧКИ СЛОЕВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, А ТАКА СЪЩО И ЗА ОНЕЗИ СЪНАРОДНИЦИ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, СПОДЕЛЯЩИ НАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ - СТАНЕТЕ НАШИ ЧЛЕНОВЕ.

БОП В СВОЯТА ПРОГРАМА ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ И ИМА ВИЖДАНЕ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, НО ПОНАСТОЯЩЕМ НЯМА ДА ГИ ТРЕТИРАМЕ ТУК. ДЕВИЗЪТ НИ Е "ОТЕЧЕСТВОТО НАД ВСИЧК0"! ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ОПОЗИЦИОННИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ - ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ - ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ. БЪЛГАРИЯ Я ГРОЗИ ОПАСНОСТ - ИКОНОМИЧЕСКА И ТЕРИТОРИАЛНО-СТРАТЕГИЧЕСКА. НЕ НА ПАРТИЙНОТО ТЕСНОГРЪДИЕ! ДА ЖИВЕЕ ОТЕЧЕСТВОТО!
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

СОФИЯ, 30 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИИТЕ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК-ЦЕНТЪР И НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/ ДО НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА НАСИЛИЕ В ОБЩЕСТВЕНИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ.


ГОСПОДА,
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИИТЕ ОТ НАРОДНИЯ БЛОК-ЦЕНТЪР И ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/ ИМАТ СЛЕДНИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРОЕКТ ЗА "ОТЧЕТЕН ДОКЛАД НА НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ":

1. ОТЧЕТНИЯТ ДОКЛАД НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ДО 17 ЮНИ, А ДО 18 ЮНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО. НА 18 ЮНИ 1990 ГОДИНА ПРИСЪСТВАХМЕ НА ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА В ЗАПАДНАТА ЗАЛА НА ЦДНА. ИМА СТЕНОГРАМА ОТ ЗАСЕДАНИЕТО И Е НЕОБХОДИМО В ОТЧЕТНИЯ ДОКЛАД ДА БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНО, ЧЕ ШЕСТ ПАРТИИ НАПУСНАХА СЪВЕТА: БЗНС "ВРАБЧА 1", НЕЗАВИСИМАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/, БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/, ПАРТИЯТА НА ТРУДА, РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ". ТОВА СТАНА ОКОЛО 17,30 ЧАСА НА 18 ЮНИ 1990 ГОДИНА.
МОТИВИТЕ ЗА НАПУСКАНЕТО НА СЪВЕТА МОГАТ ДА БЪДАТ ТОЧНО ОТБЕЛЯЗАНИ, КАТО СЕ ПОЛЗВАТ СТЕНОГРАМИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ОСЕМ ЗАСЕДАНИЯ, АКО СЪВЕТЪТ ПОЖЕЛАЕ ДА ИМА ЕДИН ОБЕКТИВЕН ОТЧЕТЕН ДОКЛАД.

2. ДО 18 ЮНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО - ТОВА Е ДЕНЯТ НА 12-ТО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА - НИТО ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОПОЗИЦИОНЕН БЛОК НЕ Е ПРИСЪСТВУВАЛ, А В ДОКЛАДА Е ЗАПИСАНА АБРЕВИАТУРАТА НА ПОБ. ЗАЩО? ...

3. В ДОКЛАДА СА ОТБЕЛЯЗАНИ КАТО УЧАСТНИЦИ ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ И НАРОДНИЯТ СЪЮЗ "ЗВЕНО", КОИТО СА ПРИСЪСТВАЛИ В СЪВЕТА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН, МАКСИМУМ - ДВА ПЪТИ, БЕЗ ДА СА ИМАЛИ РЕАЛНА И АКТИВНА ДЕЙНОСТ В СЪВЕТА, КОЕТО МОГАТ ДА ДОКАЖАТ СТЕНОГРАМИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНИТЕ ДО 18 ЮНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЯ.

4. АНАЛИЗИТЕ ЗА "КЛУБНАТА ВОЙНА", ЗА ПАРАЛЕЛНО ПРОВЕДЕНИТЕ МИТИНГИ НА БСП И СДС ЗА "СМЕСЕНИТЕ" ГРУПИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА НАСИЛИЕ, ЗА АПЕЛИТЕ, ДЕКЛАРАЦИИТЕ И ПРОЧИЕ НЕ ОТРАЗЯВАТ БЕЗПОМОЩНОТО ПРИСЪСТВИЯ НА СЪВЕТА В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ ПРЕЗ ПОСОЧЕНИЯ ПЕРИОД: 10 МАЙ - 18 ЮНИ 1990 ГОДИНА ВКЛЮЧИТЕЛНО.

5. НЕ Е ОТРАЗЕНА ИЗОБЩО БОРБАТА НА СЪВЕТА ПРОТИВ ИНФОРМАЦИОННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ, КОЕТО НИ БЕШЕ НАЛОЖЕНО ОТ БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИЗОБЩО ОТ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.

6. ПРЕДЛОЖЕНОТО ОТ СЪВЕТА ОБЩОНАРОДНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР МОЖЕ САМО ДА ИЗОСТРИ ОБСТАНОВКАТА И ДА ДОВЕДЕ ДО ОСТЪР СБЛЪСЪК.
ТОВА ЗАСИЛВА НАШЕТО СТАНОВИЩЕ ЗА НЕЕФЕКТИВНОСТТА НА НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ.

СОФИЯ, 29 ЮНИ 1990 Г.

ЗА НАРОДНИЯ БЛОК-ЦЕНТЪР И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ:
БЗНС "ВРАБЧА 1": СТРАХИЛ ГИЧЕВ
НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ:ПЕТЪР ГОГОВ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ: ДИМИТЪР БРАНКОВ
ПАРТИЯ НА ТРУДА: ИВАН ВЕЖОВ
БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ": ИВАН ЛАЗАРОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИЗВЕСТИЕ ЗА ПЪРВИЯ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ.


НА 2.7.1990 Г. БЕ ПРОВЕДЕН ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ С ДНЕВЕН РЕД: ПРОМЕНИ В РЪКОВОДСТВОТО. КОНГРЕСЪТ УТВЪРДИ ИЗБОРА НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ - ПРЕДСЕДАТЕЛ ДА БЪДЕ ОТЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ, КАТО ПРИЕ СЛЕДНИТЕ ПРОМЕНИ: ЗА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕШЕ ИЗБРАНА Г-ЦА КАПКА НАЙДЕНОВА НА МЯСТОТО НА Г-ЦА ЛИЛИ ПЕТКОВА, ЗА СЕКРЕТАР - ПЕТКО ВЪЛЧКОВ НА МЯСТОТО НА Г-Н ОГНЯН ЦЕКОВ И КАСИЕР - ХРИСТО МИХАЙЛОВ НА МЯСТОТО НА ПЕТКО ВЪЛЧКОВ. НА ЗАСЕДАНИЕТО ПРИСЪСТВАХА ПОКАНЕНИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА СЕКЦИИ ПО МЕСТА, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВЪРХОВНИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ И ПРЕДСЕДАТЕЛСТВУВАЩЯТ ЗАСЕДАНИЕТО Г-Н ХРИСТО МИХАЙЛОВ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   Х

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИНИЦИАТИВАТА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" ГР. СОФИЯ.


ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - СОФИЯ СЕ СОЛИДАРИЗИРА С АКЦИЯТА, ПРОВЕДЕНА ОТ ЖИТЕЛИ НА ГРАД РУСЕ НА 29 ЮНИ 1990 Г., СВЪРЗАНА С ОКУПАЦИОННА СТАЧКА НА МОСТА НА РЕКА ДУНАВ.

ПОДКРЕПЯМЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС В РУСЕ.
ДОКОГА РУСЕНЦИ ЩЕ СЕ СЪБУЖДАТ ОТ МИРИСА    НА ХЛОР И ЩЕ БЪДАТ ТРОВЕНИ?! ДОКОГА РУСЕНСКИТЕ ДЕЦА ЩЕ БЪДАТ ЖЕРТВА НА    АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?!

ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОЗИ "ЕКОЦИД" СПРЯМО РУСЕ?!
ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА    ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОБЛЕМА НА РУСЕНЦИ!

СОФИЯ, 30 ЮНИ 1990 Г.    ИНИЦИАТИВА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ" - ГР. СОФИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ОТ ВФСИ "ДИМИТЪР ЦЕНОВ" - ГР. СВИЩОВ.


НИЕ, СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ОТ ВФСИ "ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ ЦЕНОВ", ПОДКРЕПЯМЕ ИЗЦЯЛО ИСКАНЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ГР. РУСЕ ЗА НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ХИМИЧЕСКИЯ ЗАВОД В ГР. ГЮРГЕВО.

СМЯТАМЕ, ЧЕ Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЗЕМЕ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РУСЕ И СТРАНАТА.

СВИЩОВ, 30 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ БЮРОТО НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ. МАТЕРИАЛЪТ Е ВНЕСЕН ЗА ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ В. "ДЕМОКРАЦИЯ" НА 20 ЮНИ И ДО 30 ЮНИ НЕ Е ОТПЕЧАТАН.

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ СЧИТА ЗА СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯТА НА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СУ "СВ.КЛ.ОХРИДСКИ" И ДРУГИТЕ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ:

1. ДА СЕ ДАДЕ ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСТЪПИЛИТЕ В ЦИК ЖАЛБИ И СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН. ПОТУЛВАНЕТО НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЗАЯВЯВАНИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И САМАТА ЦИК ДЕМОКРАТИЧНИ ВЪЖДЕЛЕНИЯ И ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС В СТРАНАТА.
2. ИСКАНЕТО НА ОСТАВКАТА НА Г-Н ПИСАРЕВ ПРИ ОБЩОИЗВЕСТНОТО МУ ПОВЕДЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНФОРМАЦИОННОТО ОТРАЗЯВАНЕ НА СЪБИТИЯТА В СТРАНАТА Е ВЪВ ВИСША СТЕПЕН МОРАЛНО.
3. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ НЕЗАВИСИМА ЕКСПЕРТИЗА НА ИЗЛЪЧЕНИЯ ЗАПИС НА Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ МЛАДЕНОВ С АНТИДЕМОКРАТИЧНО И АНТИХУМАННО СЪДЪРЖАНИЕ Е ОЧЕВИДНА - ВЪРХУ РЕПУТАЦИЯТА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА Е ЛЕПНАТО ПЕТНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМИТО ИЛИ ДА СЕ ПОТВЪРДИ С ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ОТ ТОВА ПОСЛЕДИЦИ.

ВЪЗМУТИТЕЛНО Е, ЧЕ ТЕЗИ ИСКАНИЯ    ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОСТАВАТ БЕЗ ОТГОВОР.

ЗАТОВА НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ ПЪЛНАТА СИ    МОРАЛНА ПОДКРЕПА КЪМ ТЕЗИ ИСКАНИЯ И УВАЖЕНИЕТО СИ КЪМ ПОВЕДЕНИЕТО НА СТУДЕНТИТЕ И КЪМ ТЯХНАТА ДОСТОЙНА И НРАВСТВЕНА ПОЗИЦИЯ.

СОФИЯ, 19 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОТЕСТ ДО КАНЦЕЛАРИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ, НАПРАВЕН ОТ НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА.


НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ НАЙ-ОСТРО И КАТЕГОРИЧНО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ОПРЕДЕЛЕНОТО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА НАДПАРТИЙНАТА НАЦИОНАЛНА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ВРЕМЕ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА НЕПЪЛНИЯ ЗАПИС ОТ СЪСТОЯЛАТА СЕ ДНЕС, 2 ЮЛИ, ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ". ВСЕИЗВЕСТНО Е, ЧЕ КЪСНИТЕ ВЕЧЕРНИ И ПРЕДИОБЕДНИ ЧАСОВЕ СА ВРЕМЕ, КОЕТО НЕ СЕ ГЛЕДА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ПОНЯТНИ ПРИЧИНИ. СМЯТАМЕ, ЧЕ ИЗБОРЪТ НА ТЕЗИ ЧАСОВЕ Е ПРЕДНАМЕРЕНО ДЕЙСТВИЕ С ЦЕЛ ДА НЕ БЪДАТ ЗАПОЗНАТИ ГРАЖДАНИТЕ НА НАШАТА СТРАНА СЪС СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ И НАЧИНА, ПО КОЙТО С ДОСТОЙНСТВО И ПОЛИТИЧЕСКА ЗРЯЛОСТ ТЕ ОТСТОЯВАХА СВОИТЕ ГРАЖДАНСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ ПРЕД ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ И ЧУЖДЕСТРАННИТЕ СРЕДСТВА ЗА ОСВЕДОМЯВАНЕ.

ТАЗИ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ГРАНДИОЗНО ПОЛИТИЧЕСКО СЪБИТИЕ, ОКОНЧАТЕЛНО РАЗОБЛИЧИЛО ПОСТТОТАЛИТАРНИТЕ ПРИЙОМИ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ. БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ С ТАКАВА РЕШИТЕЛНА, ЗРЯЛА И ОТГОВОРНА СТУДЕНТСКА МЛАДЕЖ, ТАЗИ МЛАДЕЖ, КОЯТО УТРЕ ЩЕ БЪДЕ ОСНОВАТА НА НАШЕТО ДЕМОКРАТИЧНО И ЦИВИЛИЗОВАНО ОБЩЕСТВО. ВСЕКИ, КОЙТО ЦЕЛИ ЗАТЪМНЕНИЕ ОКОЛО СТУДЕНТСКИТЕ СТАЧКИ, ОБХВАНАЛИ ЦЯЛАТА СТРАНА, И СТИМУЛИРА КОНФРОНТЙРАНЕТО НА СОЦИАЛНИ СЛОЕВЕ СРЕЩУ ТЯХ, НОСИ ИСТОРИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА И ПОСТАВЯ ПРЕГРАДИ ПО ПЪТЯ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА, ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.
РЕШИТЕЛНО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ И КАТЕГОРИЧНО ПОДКРЕПЯМЕ НАПЪЛНО ИЗПЪЛНИМИТЕ ИСКАНИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТИ, ИСКАНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО И ПРАВА.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА НДПЗЧ     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Р.ВОДЕНИЧАРОВ СЕКРЕТАР: Г.ЛУНД

СОФИЯ, 2 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКЦИЯТА НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ - НЕМАРКСИСТИ /СДПН/ - СИЛИСТРА.


ТРУДНО Е ДА ОСЪЗНАЕМ ИСТИНАТА, КОЯТО Е ПЕЧАЛНА - НЕМАЛКА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ, КОИТО ГО ДОКАРАХА    ПРЕД ПРАГА НА ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. МНОГОСТРАДАЛНА БЪЛГАРИЯ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА АГОНИЗИРА В ОКЪРВАВЕНИТЕ РЪЦЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ЗАСТРАШИХА СЪЩЕСТВУВАНЕТО Й. И ТЕ ПОБЪРЗАХА ДА ПОДНЕСАТ ЦВЕТЯ И ПОЧИТ НА СВОЯ ИДОЛ. А АКО РЕШАТ, ЩЕ ИЗВИКАТ И ТАНКОВЕТЕ. ТОЗИ ПЪТ    НАИСТИНА.
БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ, НИЕ, СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ-НЕМАРКСИСТИ ОТ ГРАД СИЛИСТРА, СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ВАШАТА ДОБЛЕСТ. ВИЕ ИЗМИХТЕ ПЕТНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КАЛ ОТ ЛИКА НА НАШАТА РОДИНА. ВИЕ ИЗМИХТЕ СРАМА ОТ ПОЗОРА!!!

НЕ Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ВАШАТА МОТИВАЦИЯ, НИТО ДОРИ РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ВАШИЯ ГОРД ПРОТЕСТ. ИСТИНСКАТА СТОЙНОСТ НА МИРНАТА ВИ ДЕЙНОСТ Е ПОРИВЪТ НА ЧЕСТТА.

НИЕ СМЕ С ВАС И ГОРЕЩО ПОДКРЕПЯМЕ ВАШИТЕ СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ. ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕС ВАС, ДОСТОЙНИ БЪЛГАРСКИ ЧЕДА!
БОГ ДА ПАЗИ ВАС И СПРАВЕДЛИВОТО ВИ ДЕЛО!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИЗЪМ!

СИЛИСТРА, 2 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ - ОТГОВОР НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ ПРИ ВМЕИ -ГАБРОВО ДО СИНДИКАЛНАТА МИНЬОРСКА ФЕДЕРАЦИЯ "ПОДКРЕПА".


СКЪПИ БЪЛГАРСКИ МИНЬОРИ,
БЛАГОДАРИМ ЗА ДОВЕРИЕТО И ВЯРАТА ВИ В НАС!
БЛАГОДАРИМ ЗА ВАШАТА СОЛИДАРНОСТ И РЕШИТЕЛНОСТ ДА ЗАСТАНЕТЕ ДО НАС!

НИЕ СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЗАЕДНО ЩЕ УСТОИМ НА ВСЯКАКВИ ПРОВОКАЦИИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЙ ЩЕ ИЗИГРАЕ РОЛЯТА НА РУМЪНСКИТЕ МИНЬОРИ У НАС.

УВЕРЯВАМЕ ВИ, ЧЕ НИЕ, СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ОТ ВМЕИ -ГАБРОВО, СМЕ РЕШЕНИ ДА ОТСТОЯВАМЕ ДОКРАЙ ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИНАГИ ДА ЗНАЕ ИСТИНАТА!

ГАБРОВО, 30 ЮНИ 1990 Г.    СТАЧЕН КОМИТЕТ ПРИ ВМЕИ-ГАБРОВО

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО НА ФИЛИАЛА НА ВМЕИ - ГР. ПЛОВДИВ, АДРЕСИРАНА ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ВЪВ ВРЪЗКА С ЕСКАЛАЦИЯТА НА ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ТОТАЛНА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА ВЪВ ФИЛИАЛА НА ВМЕИ - ПЛОВДИВ И ОГЛАСЕНАТА ПО РАДИО ПЛОВДИВ НА 29 ЮНИ 1990 ГОД. ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ, АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО НА ФИЛИАЛА Е ДЛЪЖНО ДА ЗАЯВИ:

1. ИЗНЕСЕНОТО В СПОМЕНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ, ЧЕ АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО ПРОЯВЯВА НЕХАЙНО ОТНОШЕНИЕ И ОТКАЗВА ДА ВОДИ ПРЕГОВОРИ, НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА.

2. КОНТАКТНА ГРУПА В СЪСТАВ ОТ ТРИМА ДЕКАНИ И ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СИНДИКАТИТЕ ВЪВ ФИЛИАЛА НЕПРЕКЪСНАТО Е ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛЕНОВЕ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ. САМОТО АКАДЕМИЧНО РЪКОВОДСТВО ОТ НАЧАЛОТО НА ОБЯВЕНАТА НА 27 ЮНИ 1990 ГОД. ОКУПАЦИОННА СТАЧКА Е ПРОВЕЛО ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕТИРИ СРЕЩИ, РАЗГОВОРИ И ПРЕГОВОРИ С ИЗМЕНЯЩИЯ СЕ ПО СЪСТАВ СТАЧЕН КОМИТЕТ И НЕГОВИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. НА СРЕЩИТЕ-ДИАЛОЗИ С КОРЕСПОНДЕНТА НА БИ БИ СИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПЛОВДИВСКИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА НЕНАСИЛИЕ И ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА, ПРОВЕДЕНИ НА 28 ЮНИ 1990 ГОД., СЪЩО ПРИСЪСТВУВАХА ЧЛЕНОВЕ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ.

РЪКОВОДСТВОТО НА ФИЛИАЛА НЕПРЕКЪСНАТО ПОЛАГА УСИЛИЯ ДА НАМАЛИ НАРАСТВАЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ И КОНСОЛИДИРА ОБСТАНОВКАТА ЧРЕЗ РАЗУМНИ КОМПРОМИСНИ РЕШЕНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ НОРМАЛИЗИРАНЕ ЖИВОТА НА КОЛЕКТИВА, КЪМ ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВНИ ПРАВА И ВЪЗМОЖНОСТИ НА СТАЧКУВАЩИТЕ И НЕСТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ СВОИТЕ УЧЕБНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПОЛОЖАТ ВСИЧКИТЕ СИ ИЗПИТИ В УДОБНО ЗА ТЯХ ВРЕМЕ ПРЕЗ УДЪЛЖЕНАТА ЛЯТНА И УДЪЛЖЕНАТА СЕПТЕМВРИЙСКА СЕСИЯ С ВЪВЕДЕНИ РЕДИЦА ОБЛЕКЧЕНИЯ.

НА 30 ЮНИ Т.Г. КОНТАКТНАТА ГРУПА ПОСТИГНА ВЗАИМНО ПРИЕМЛИВО СПОРАЗУМЕНИЕ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ, КОЕТО БЕ УТВЪРДЕНО ОТ АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВПОСЛЕДСТВИЕ ОТХВЪРЛЕНО ОТ СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ.

ЗАЕДНО С ТОВА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И РЪКОВОДНИТЕ ЛИЦА СЕ ПОСТАВЯТ В УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ФИЛИАЛА ПРЕЗ СЪЩИЯ ДЕН, СЛЕД КАТО ДВЕ ДЕНОНОЩИЯ НЕ БЕ ИЗЛИЗАЛ ОТ РЕКТОРАТА НА ФИЛИАЛА, НЕ БЕ ДОПУСНАТ ДО РАБОТНОТО МУ МЯСТО И МУ БЕ ПРЕДЛОЖЕНО УНИЗИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ВЛИЗАНЕ В СГРАДАТА САМО В ПОСОЧЕНИ ЧАСОВЕ.

НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ВЪТРЕШНОФИЛИАЛНИ ПРОБЛЕМИ, ЗА КОИТО РЪКОВОДСТВОТО И СТУДЕНТИТЕ ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ СПОРАЗУМЕЯТ. ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ СЛЕД ТОЛКОВА УСИЛИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО ПРИЕМАНЕТО НА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИСКАНИЯ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ ПРИ ПРОЯВЕНАТА ГОТОВНОСТ ЗА ОТСТЪПКИ ОТ НАША СТРАНА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПОРАДИ КАТЕГОРИЧНОТО ОТХВЪРЛЯНЕ НА ВСИЧКИ НАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ГОВОРИ ЗА ТОВА, ЧЕ ДЕЙСТВИЯТА НА СТАЧНИЦИТЕ РЪКОВОДЯТ ОТ ВЪНШНИ СИЛИ.

ПРИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО ПРОЯВЯВА ГОТОВНОСТ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ДИАЛОГА, НО ОТБЕЛЯЗВА, ЧЕ В МОМЕНТА ПО ВИНА НА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА Е ПАРАЛИЗИРАНА ЦЯЛАТА ДЕЙНОСТ НА ФИЛИАЛА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПРИЕМАНЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИТЕ ДОКУМЕНТИ, ОРГАНИЗИРАНО ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА МУ.

ПОРАДИ ТОВА ЗАЯВЯ ВАМЕ, ЧЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ СЪЗДАДЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ПАДА ВЪРХУ СТАЧНИЯ КОМИТЕТ И НЕГОВИТЕ ВДЪХНОВИТЕЛИ И ПОКРОВИТЕЛИ.

3. АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО ОТ ИМЕТО НА ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ НА СТУДЕНТИТЕ, ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ФИЛИАЛА НА ВМЕИ - ПЛОВДИВ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОФИЦИАЛНО СЕ СОЛИДАРИЗИРА И ПОДКРЕПЯ ТРИТЕ ОСНОВНИ ИСКАНИЯ НА СТУДЕНТИТЕ В СТРАНАТА, ОТПРАВЯНИ КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ.

ПЛОВДИВ, 30 ЮНИ 1990 ГОД.                   РЪКОВОДИТЕЛ НА ФИЛИАЛА НА ВМЕИ - ПЛОВДИВ:
                                                              /ДОЦ. КТН ИНЖ. Г. СТОИЛОВ/

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИНИЦИАТИВАТА "ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ", НАПРАВЕНА ПРЕД БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ В ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТСКИТЕ ИСКАНИЯ.


ТРЕТА СЕДМИЦА ОЧАКВАМЕ РЕАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ИСКАНИЯ И НАСТОЯВАМЕ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ДА СЪОБЩЯТ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ ЕКСПЕРТИЗАТА, ИЗВЪРШЕНА НА 29-30 ЮНИ 1990 Г. ЗА ВИДЕОМАТЕРИАЛА ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 1989 Г., ИЗЛЪЧЕН НА 14 ЮНИ 1990 Г. В ПРЕДИЗБОРНО СТУДИО НА СДС ВЪВ ВРЪЗКА С ДУМИТЕ НА Г-Н ПЕТЪР МЛАДЕНОВ.

ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ АКО ДО 5 ЮЛИ 1990 Г. НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ НАШИТЕ ИСКАНИЯ, ОБЯВЯВАМЕ АКТ НА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, КАТО НА 5 ЮЛИ 1990 Г. ЩЕ БЛОКИРАМЕ ВХОДОВЕТЕ ЗА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ДО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ.

СОФИЯ, 1 ЮЛИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА РУСКА ФИЛОЛОГИЯ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ".


ПРАВОТО НА СТАЧКИ И ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ИСКАНИЯ И ПРОТЕСТИ НЕ СЕ ОСПОРВА ОТ НИКОГО. ИЗПОЛЗУВАЛИ СА ТОВА СИ ПРАВО И ИЗВЕСТНА ЧАСТ СТУДЕНТИ, ПОДКРЕПЯНИ ОТ НЯКОИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ /СУ/, ОТ СВОИ РОДИТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ. ТОВА Е ВЪПРОС НА ТЯХНАТА ЧОВЕШКА И ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ.

ОТТУК НАТАТЪК СЛЕДВАТ ОБАЧЕ СЕРИОЗНИ РАЗМИСЛИ И ВЪПРОСИ, НА КОИТО ОБЯВИЛИТЕ ОКУПАЦИОННА СТАЧКА БИ ТРЯБВАЛО ДА ОТГОВОРЯТ НА НАШАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.

ПЪРВО. СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е АВТОНОМНО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, В КОЕТО СЕ УЧАТ НАД 18 000 СТУДЕНТИ И НАД 1500 АСПИРАНТИ И СТАЖАНТИ, В КОЕТО РАБОТЯТ НАД 1600 ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТОТИЦИ СЛУЖИТЕЛИ. УЧАСТНИЦИТЕ В ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА, НАРУШАВАЙКИ КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ДА СЕ ТРУДИ, НЕ ДОПУСКАТ В АУДИТОРИИТЕ, КАБИНЕТИТЕ, ЛАБОРАТОРИИТЕ, КАНЦЕЛАРИИТЕ, БИБЛИОТЕКИТЕ И КАСИТЕ ХИЛЯДИ РЕДОВНИ И ЗАДОЧНИ СТУДЕНТИ, АБСОЛВЕНТИ, ДИПЛОМАНТИ, СТАЖАНТИ, НАУЧНИ СЪТРУДНИЦИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ. КАК БИ МОГЛО ДА СЕ НАЗОВЕ ПОДОБНО НАСИЛСТВЕНО НЕДОПУСКАНЕ ДО РАБОТНИТЕ МЕСТА?

ВТОРО. КОГАТО СЕ ЗАСЯГА ДЕЙНОСТА НА ХИЛЯДИ ХОРА ОТ НАШЕТО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, РЕДНО Е НАЙ-МЛКОТО ДА СЕ СВИКА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА УНИВЕРСИТЕТА, НА КОЕТО ДА ИЗКАЖАТ СВОЕТО МНЕНИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ. ЕДИН ПРИМЕР: ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА РУСКА ФИЛОЛОГИЯ, КОЯТО СЕ СЪСТОИ ОТ НАД 500 СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ, В ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА УЧАСТВУВАТ ОКОЛО 20-30 СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ. ТОВА ДАВА ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ ТИЯ, КОИТО ОКУПИРАХА ОСНОВНИТЕ СГРАДИ НА УНИВЕРСИТЕТА, И ОСТАНАЛИТЕ, КОИТО НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА.
ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА СЛЕДВА ДА СЕ ОТГОВОРИ НА СЛЕДНИТЕ ДВА ВЪПРОСА: НА КАКВО ЗАКОННО И МОРАЛНО ОСНОВАНИЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ РАЗСТРОЙВА ЦЯЛАТА УЧЕБНА, НАУЧНА, ПРОИЗВОДСТВЕНА, МЕЖДУНАРОДНА, ФИНАНСОВА И ДР. ДЕЙНОСТ НА МНОГОХИЛЯДНИЯ УНИВЕРСИТЕТСКИ КОЛЕКТИВ? КАК БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ КВАЛИФИЦИРА НАЛАГАНЕТО НА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НЕ Е ВЗЕТО МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ? ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ В ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА НА СУ УЧАСТВУВАТ НЕ САМО СТУДЕНТИ ОТ СУ, НО И ОТ ДРУГИ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ.

ТРЕТО. СЛОЖНИТЕ УЧЕБНИ, НАУЧНИ И ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРОЦЕСИ, РАБОТАТА С ДИПЛОМАНТИ И АСПИРАНТИ, С ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ, ПОДГОТОВКАТА НА КОНКУРСИТЕ НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ, СТИПЕНДИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ НА ХИЛЯДИ СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ СТРУВАТ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ. ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА ПАРАЛИЗИРА ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ, ЦЯЛАТА ДЕЙНОСТ НА СЛУЖИТЕЛИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ, АСПИРАНТИ, ЛАБОРАНТИ И ПР. КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ОГРОМНИТЕ ЩЕТИ ОТ НЕИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ, ОТ БЛОКИРАНЕТО НА НОРМАЛНИЯ ТРУДОВ ПРОЦЕС?

ЧЕТВЪРТО. ОКУПАЦИНОНАТА СТАЧКА Е ПРИЧИНА ЗА ПРОВАЛЯНЕТО НА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ИЗПИТИ, НА СЕСИИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ, НА ЗАЩИТИТЕ НА ДИПЛОМНИТЕ РАБОТИ, НА ЛЕТНИТЕ СТАЖОВЕ. ТАЗИ СТАЧКА ПРИЧИНЯВА ГОЛЕМИ МАТЕРИАЛНИ ЗАГУБИ И НЕРВНО НАПРЕЖЕНИЕ НА СТОТИЦИ ЗАДОЧНИ СТУДЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА, КОИТО ИДВАТ НАПРАЗНО В СОФИЯ, ЖИВЕЯТ В ПОСТОЯННО НАПРЕЖЕНИЕ И НЕИЗВЕСТНОСТ. ПРОВАЛЕНО Е НАВРЕМЕННОТО ДИПЛОМИРАНЕ НА НЕКОЛКОСТОТИН АБСОЛВЕНТИ, КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ ЖИЛИЩА, СРЕДСТВА И ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСТЪПЯТ НА РЕДОВНА РАБОТА. КОЙ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА И ТЕХНИТЕ ПОДБУДИТЕЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРЕД ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА, ЗА ДА СЕ ПОМЪЧИ ДА ГИ УБЕДИ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО ВЪРШАТ СЕГА В СУ, Е ДЕМОКРАЦИЯ И СЛУЖИ НА СЪЗИДАНИЕТО?

ПЕТО. ВЪЗНИКНА СТУДЕНТСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА СЪЩИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, КОЕТО СЕ ОБЯВЯВА ПРОТИВ ФОРМИТЕ И МЕТОДИТЕ НА ПРОВЕЖДАНАТА ОКУПАЦИОННА СТАЧКА, ДОВЕЛА ДО ПЪЛНО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА СУ. ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТОВА ДВИЖЕНИЕ, КАКТО И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ, КОИТО ГО ПОДКРЕПЯТ, ПРИЗОВАВАТ КЪМ ДИАЛОГ, КЪМ ИЗХОД ОТ СЪЗДАДЕНИЯ ХАОС, КОЙТО ВОДИ ДО ПОЛЯРИЗИРАНЕ, ДО РАЗГАРЯНЕ НА СПОРОВЕ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ. ТАКЪВ ДИАЛОГ УПОРИТО СЕ ИЗБЯГВА, НЕ СЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ОБЕЩАНИЯ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ, НЕ СЕ ДОПУСКА НИКОЙ, КОЙТО НЕ ПОДПИШЕ ПОДКРЕПА НА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА, ПРОДЪЛЖАВА БАРИКАДИРАНЕТО НА СЕВЕРНОТО КРИЛО НА УНИВЕРСИТЕТА. ИЗДИГНАТ Е ПРИЗИВ "ДО ПЪЛНА ПОБЕДА". ДО ПОБЕДА НАД КОГО, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И СТУДЕНТИ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТЕ СЪЗНАТЕЛНО ПЪЛНОТО ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА СУ?

ВЪЗНИКВА И ПОСЛЕДНИЯТ, НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС. НА КОГО И ЗАЩО Е НУЖНА ЦЯЛАТА ТАЗИ РАЗРУХА, ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ, ТОВА НАПРАВЛЯВАНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ, ТЕЗИ ТЕЖКИ МАТЕРИАЛНИ И ДУХОВНИ ЩЕТИ, ТОВА БЕЗОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪДЕЩЕТО НА АБСОЛВЕНТИТЕ? КОЙ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ДА ОБЯСНИ ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ И ЗАМИСЪЛ НА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА И ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ТЯ СЛУЖИ НА ПРОЦЕСА НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА?

ТАКИВА РАЗМИСЛИ ПРЕДИЗВИКВА ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА В СУ. ТАКИВА ВЪПРОСИ СИ ЗАДАВАТ И ЧАКАТ ОТГОВОРИ ХИЛЯДИ СТУДЕНТИ, ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОИТО РЕШИТЕЛНО СЕ РАЗГРАНИЧАВАТ ОТ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА, ОТ НЕЙНИТЕ РАЗРУШИТЕЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.
НИЕ ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМЕ ПРИНЦИПИТЕ НА СТУДЕНТСКОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТТА РУСКА ФИЛОЛОГИЯ В СУ:
ПРОФ. Д-Р Л. БОЕВА, АС. Р. БОЖАНКОВА, ПРОФ. БЛ. БЛАЖЕВ, ДОЦ. Б. БУНДЖУЛОВА, ДОЦ. И. ВЛАДОВА, ПРОФ. Г. ГЕРМАНОВ, СТ.ПР. В. ЕЛЕНСКА, АС. Л. ЖИЛЕВ, ДОЦ. И. ЗАХАРИЕВА, ДОЦ. ЗДР. ИВАНОВА, СТ.ПР. Л. ЙОТОВА, ДОЦ. Н. КОВАЧЕВА, СТ.ПР. Л. ЛАПТЕВА, СТ.ПР. В. СМИРНОВА, ДОЦ. Л. ТЕРЗИЙСКА, ДОЦ. П. ТРОЕВ, ПРОФ. Д-Р П. ФИЛКОВА, ДОЦ. И. ЧЕРВЕНКОВА

СОФИЯ, 29 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООПЕРАТОРИТЕ, МЕХАНИЗАТОРИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ВСИЧКИ ТРУДЕЩИ СЕ ОТ ТКЗС "ГИГАНТ" - ГР.СЪЕДИНЕНИЕ.


НИЕ, КООПЕРАТОРИТЕ, МЕХАНИЗАТОРИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ВСИЧКИ ТРУДЕЩИ СЕ ОТ ТКЗС "ГИГАНТ" - ГР.СЪЕДИНЕНИЕ, НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМЕ НАПРАВЕНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ СЪЮЗА НА ТКЗС В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТАЧКАТА ОТ СТУДЕНТИТЕ В СОФИЯ И ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА. НАПЪЛНО СЕ СОЛИДАРИЗИРАМЕ С ПОСТАНОВКИТЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА, ЗАСТАВАМЕ ТВЪРДО ЗАД НЕЯ И НАСТОЯВАМЕ ПОСТАВЕНИЯТ СРОК ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТАЧКАТА ДА БЪДЕ СПАЗЕН.

В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ДЕЙСТВУВАМЕ СЪГЛАСНО УСЛОВИЯТА, ПОСТАВЕНИ В ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ТКЗС В БЪЛГАРИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 4 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНИНЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА КЛУБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ПРИ СЪЮЗА НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


ТРИ СЕДМИЦИ ВЕЧЕ ПРОДЪЛЖАВА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА СТАЧКА. ЗАПОЧНАЛА НА 11 ЮНИ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ", ТЯ ПОСТЕПЕННО СЕ РАЗПРОСТРЯ ИЗ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ИСКАНИЯТА НА СТАЧНИЦИТЕ БЯХА ПРИЗНАТИ ЗА СПРАВЕДЛИВИ ОТ НЕ ЕДНО АКАДЕМИЧНО РЪКОВОДСТВО. ТЕ СПЕЧЕЛИХА И ПОДКРЕПАТА НА ХИЛЯДИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, РОДИТЕЛИ, ГРАЖДАНИ.

НО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ /ПРЕЗИДЕНТЪТ/ НА РЕПУБЛИКАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСТАНАХА БЕЗУЧАСТНИ КЪМ ТОВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ В НАШИЯ ЖИВОТ. ТЕ НЕ НАМЕРИХА ЗА НУЖНО ДА ПОТЪРСЯТ СРЕЩА СЪС СТАЧКУВАЩИТЕ, ДА ВЛЯЗАТ В ДИАЛОГ С ТЯХ, ДА ВНИКНАТ В БОЛКИТЕ И ТРЕВОГИТЕ ИМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА РОДИНАТА, ДА ИЗВЛЕКАТ НЕОБХОДИМИТЕ ПОУКИ ЗА СЕБЕ СИ. НЕ СЕ ТРОГНАХА И ОТ САМОИЗТЕЗАНИЕТО НА ДЕСЕТКИ ГЛАДУВАЩИ МЛАДИ ХОРА. ВЪЗПРИЕХА НЕДОСТОЙНАТА ПОЗИЦИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ И ПАСИВНА КОНФРОНТАЦИЯ СЪС СТУДЕНТИТЕ.

В ТЕЗИ УСЛОВИЯ МЕЖДУВРЕМЕННО СЕ НАДИГНАХА И СИЛИ, ГОТОВИ ЗА АКТИВНА КОНФРОНТАЦИЯ. ЗАПЛАШИТЕЛНИ НОТКИ ПРОЗВУЧАХА В ИЗЛЪЧЕНАТА ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ДЕКЛАРАЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ. СЪЮЗЪТ НА ТКЗС НАПРАВО ЗАЯВИ,ЧЕ ЩЕ ПОТЕГЛИ НА ПОХОД СРЕЩУ НЕПОКОРНИТЕ С БАТАЛЬОНИТЕ СИ ОТ СЕЛСКОСТОПАНСКИ МАШИНИ. ЗАМИРИСА НА ПЕКИН И БУКУРЕЩ.

ФАКТЪТ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СЕ ПОДДАДЕ НА ИЗКУШЕНИЕТО ДА РАЗРЕШИ КОНФЛИКТА СЪС СИЛА, НИ ВДЪХВА НАДЕЖДА,ЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ВРЕМЕТО НА ТЯНАНМЪН НИКОГА НЯМА ДА ДОЙДЕ. НО ДНЕС ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО. ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ТВЪРДИ, ЧЕ СЕ СТРЕМИ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, Е ДЛЪЖНО ДА ТЪРСИ И НАМИРА ОБЩ ЕЗИК С ВСИЧКИ СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ПРЕДИ ВСИЧКО - С НАЙ-МЛАДИТЕ, НАЙ-ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ И ОТКРИТИТЕ. ЗАЩОТО ТЕ НЕ ИСКАТ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ИСТИНА И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.

РЪКОВОДСТВОТО НА НИКОЯ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ИЗПУСНЕ ТОЗИ ШАНСК ЗА ЕДИНЕНИЕ С МЛАДОСТТА. ТОВА БИ ОЗНАЧАВАЛО ДА ИЗПУСНЕ БЪДЕЩЕТО. А ЗА БЪДЕЩЕТО СИ СТРУВА ДА СЕ ПОЖЕРТВУВАТ ВСИЧКИ ЛИЧНИ, ГРУПОВИ И ТЯСНОПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ. КОЙТО НЕ Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ ТАЗИ ЦЕНА, Е ИЗГУБИЛ УСЕТ ЗА ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ. ВСЯКО ПО-НАТАТЪШНО ОТЛАГАНЕ НА КРАЙНО НЕОБХОДИМИЯ ДИАЛОГ СЪС СТУДЕНТИТЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА КРИЗАТА НА ДОВЕРИЕ, КОЯТО И СЕГА ВЕЧЕ Е ТРУДНО ПРЕОДОЛИМА. НАСТОЯВАМЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕЗАБАВНО ДА ПРЕДЛОЖАТ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗХОД ОТ НЕЯ.

ОТ ИМЕТО НА КЛУБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ПРИ СЪЮЗА НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ

АГЛИКА МАРКОВА  АЛЕКСАНДЪР ШУРБАНОВ  АТАНАС СУГАРЕВ  СВЕТЛОЗАР ЖЕКОВ


X   X   X


НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ АБОНАТИ И ЧИТАТЕЛИ
НАПОМНЯМЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОЛУЧАВАТ БЮЛЕТИНА НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР", ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОБЪРЗАТ С ПОДНОВЯВАНЕТО НА АБОНАМЕНТА СИ, АКО НЕ СА НАПРАВИЛИ ТОВА.

ЖЕЛАТЕЛНО Е АБОНАМЕНТИТЕ ДА БЪДАТ ЗА ТРИ МЕСЕЦА /ЮЛИ, АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ/ ИЛИ ЗА ПЕРИОДА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА.
ЦЕНАТА НА АБОНАМЕНТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ Е 44 ЛВ., ЗА ТРИ МЕСЕЦА - 132 ЛВ., ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА - 264 ЛЕВА.

БЮЛЕТИНЪТ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" Е ЕДИНСТВЕНОТО ИЗДАНИЕ, КОЕТО ДАВА ПЪЛНА И ОБЕКТИВНА КАРТИНА ЗА ДЕЙНОСТТА И ПОЗИЦИИТЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ.

ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"