4 октомври 1995


София, 4 октомври 1995 година
Брой 194 /1495/    


          Редактор: Нина Гаврилова


София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА АТЕНТАТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ КИРО ГЛИГОРОВ.


Ръководството на Съюза на демократичните сили /СДС/ категорично осъжда терористичния акт, извършен срещу президента на Република Македония Киро Глигоров. Тероризмът винаги е бил осъждан от СДС. Искрената надежда на СДС е, че атентатът няма да доведе до допълнителна дестабилизация на Балканите. България винаги и неотклонно следва политика на защита на суверенитета и на териториалната цялост на Република Македония, политика, която се поддържа и от СДС.

София, 3 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ВЪЛКАНА ТОДОРОВА.


Преди пет години вятърът на промяната наду платната на българския кораб, препълнен с нашите нови надежди, с великото ни търпение - по-скоро да достигнем до бреговете на една мечтана България.

Но бреговете ги няма! Надеждите избледняха, нетърпението се превърна в недоверие... Защото няма попътен вятър за този, който не знае закъде плава. Няма промяна за този, който е загубил надежда. Но надежда няма и за този, който се е отказал да се бори за нея.

Нужни са общите усилия, вяра, стремеж и разбиране на всеки отделен човек - от малкото селце до най-големия град, за да измъкнем буксуващия кораб на България от тъмната и безветрена зона на лутане и застой и да тръгнем във вярната посока. А тя се нарича социал/на/ демокрация, въплътена като идеи и принципи в програмата на Българската социалдемократическа партия /БСДП/, съхранила повече от век чист образа на розата за разлика от демагогски изфабрикуваните фалшификати.

Хуманизъм, справедливост, грижа за всеки отделен човек. Спокойствие, ред, сигурност на всяка улица, във всеки дом - това е нужно днес на българина, застанал пред прага на XXI век, в едно дълбоко разслоено общество с една шепа безумно богати и един народ, объркан, лишен от перспектива, отчайващо беден.

Друга съдба за България чертаеха социалдемократите, когато през 1990 г. предложиха модела за безболезнен преход чрез обмяна на парите и навременна, в много по-голям размер социална приватизация.

Отново е нужна промяна! Шансът е в предстоящите избори за местни органи на властта.

Гласувайки с бюлетина, на която пише БСДП, вие ще гласувате за личности, които познават вашите проблеми, които живеят сред вас и безкористно ще защитават интересите ви, интересите на кметството и на общината. Те няма да позволят да се ширят корупция и спекула, да се разграбва общинско и държавно имущество, да се прикриват тежките социални проблеми.

Промяната тепърва предстои! Тя зависи от вас и вашата политическа зрялост.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР ВЛАДИМИР СПАСОВ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ!

Предстоят общински избори. Ще позволите ли отново милионерите и милиардерите да ви излъжат да гласувате против собствените ви интереси? Ако допуснете тази гавра с вас, малко ще са ровенето ви в кофите за смет, гладът и мизерията. Българската социалистическа партия /БСП/ не е комунистическа партия. Представителите на Съюза на демократичните сили /СДС/ нарочно наричат БСП/БКП, за да ви държат в заблуда и по този начин да ги подкрепяте. Разлика в политиката на /СДС/ и БСП няма. Те са едни и същи - родителите са в БСП, а децата им - в СДС. Те са за реституция, приватизация, реставрация на капитализма и монархията, за въвличане на България в НАТО. Българската комунистическа партия /БКП/ е за допитване до народа по тези въпроси чрез референдум. БКП е за продължаване строителството на социализма и за връщането на всички социални придобивки, които имахме до 10 ноември 1989 г. БСП и СДС защитават супербогаташите, а БКП защитава 90 % от изнемогващия и мизеруващ народ, бедните пенсионери, безработните, младежите и девойките, трудовите хора, народната интелигенция. Комунистическите кметове и съветници ще ви гарантират правов ред, сигурност в утрешния ден, създаване на работни места, хигиенизиране и благоустрояване на населените места, евтин градски транспорт, който за всички пенсионери и учещи се ще бъде напълно безплатен, водоснабдяване без режим, добро търговско обслужване, премахване на спекулата и черната борса.

Вие сте в правото си да избирате мизерията, глада и нищетата или един добър живот, какъвто имахте при социализма. Ако искате да живеем добре, гласувайте за кандидатите на БКП. Всички други партии и коалиции са за реставрацията на капитализма. Ще позволите ли отново да ви излъжат? Съдбата е във вашите ръце. Направете правилния избор, за да не съжалявате. Отстоявайте и защищавайте вашите интереси. Съдбата е във вашите ръце. Не пропускайте шанса. Утре ще бъде късно.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ, ОГЛАСЕНО ОТ ГОВОРИТЕЛЯ СВЕТЛАНА ШАРЕНКОВА.


УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,

През изминалите няколко години повечето общини в страната и всички ние като граждани бяхме изправени пред тежки изпитания. Некомпетентни и силно политизирани кметски администрации, неефективни общински съвети с конфронтационно настроени мнозинства доведоха упадък и несигурност в нашите градове и села.

Силно оскъпен обществен транспорт при лошо качество на транспортното обслужване.

Разбита пътна мрежа.

Силно замърсени улици, градини и паркове.

Престъпност и несигурност за дома, имота и честта на гражданите.

Корупция сред общинските чиновници.

Разграбване и неефективно стопанисване на общинската собственост.

За жалост това са факти!

Местните проблеми нямат цвят и могат да бъдат решавани от кметове и съветници, които са компетентни, неподкупни, принципни и толерантни. Местните власти трябва да се занимават с реалните, всекидневни проблеми на гражданите, да създават условия за спокоен, по-заможен и по-достоен живот.

Изключително важна е ролята на кметовете. Те трябва да са компетентни и уважавани управленци, а не изпълнители на теснопартийни поръчки, на едни или други егоистични интереси. Те трябва да са успели, материално осигурени хора, готови да работят за възраждането и просперитета на българските градове и села, за повече сигурност в българските домове.

Българска партия Либерали, Движение "Воля за България", Политически клуб /ПК/ "Демократичен съюз на жените", обединени в Патриотичен съюз, подкрепят в цялата страна кандидатурите за кметове на онези личности:
- които поемат ангажименти към своите избиратели, а не към партийни централи;
- които обединяват населението в решаването на конкретни и жизненоважни проблеми на общините, а не го разединяват на базата на идеологически предразсъдъци и политическа злоба;
- които притежават доказани управленски способности и конкретни виждания за разрешаването на общинските проблеми и за осигуряването на необходимите ресурси за това.

Убедени сме, че издигнатите или подкрепените от нас кандидати за кметове притежават тези качества!

Ние ще работим:
- за реалната автономия на местната власт;
- за ефективно управление на общинската собственост, за да се превърне в стабилен източник на доходи за общините;
- за духовно въздигане и културно израстване на българските общини; преодоляване на раздорите в Българската православна църква; за приобщаване и битово устройване на всички наши сънародници, които се завръщат в Родината;
- за осигурен и достоен живот - за нас и за децата ни!

Ние призоваваме - гласувайте с разум и по съвест:
- за изпълними, а не за голословни обещания;
- за личности, а не за партийни цветове.

Изберете за кметове и общински съветници компетентни и почтени специалисти, които са спечелили вашето доверие и уважение с работата си във вашата община.

Само така ще успеем да превърнем родината в истински дом за децата си, ще осигурим добруването, просперитета и самочувствието на нашата нация.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН ГЕОРГИЕВ.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

На териториите на общините, в които са спечелили кандидатите на Българска национално-радикална партия /БНРП/, ще се изпълни следната обща програма за страната:

- За запазването на живота, спокойствието, сигурността, личната неприкосновеност и собствеността на гражданите, за развитието на стопанството, промишлеността и търговията на територията на всички общини трябва на първо място да се ликвидира престъпността чрез създаване на силна общинска полиция, която ще бъде подчинена само на кмета на общината. Нарушителите на реда, рекетьорите, сутеньорите, извършилите насилие спрямо граждани и техните имоти, спрямо търговци, стопански обекти, наркотрафикантите няма да бъдат освобождавани под гаранция от поделенията на общинската полиция, докато съдът не се произнесе по тяхната вина. Твърди и безкомпромисни мерки ще се вземат срещу корупцията на всички общински нива.

- Цените на градския транспорт ще бъдат съобразени с реалните доходи на населението, а средствата, необходими за поддръжка на транспортните съоръжения и пътните настилки, ще се допълват от общинския транспортен фонд.

- Ще се въведе ограничение на тавана на пазарните цени, съобразени с интересите и на търговеца, и на купувача.

- Ще се подобри здравното осигуряване чрез медикаментозно попълнение на здравната мрежа. За гражданите ще бъдат издадени специални здравни кредитни карти, които ще им позволят да търсят помощ от предпочитаните медицински екипи. От тези кредитни карти ще се отчислява плащането на медицинския екип по стойността на извършената услуга. Ще се разкрият достатъчен брой здравни звена за оптимизиране на медицинското обслужване на населението.

- Останалите общински неприватизирани стопански обекти ще се приватизират не по касов, а на бонов принцип. Ще се запазят неприватизирани общински търговски обекти, в които ще се предлагат качествени български стоки на ниски цени.

- На територията на общините ще се забрани осиновяването на българчета от чужди семейства, тъй като голяма част от децата се използват като донори.

Скъпи съотечественици,
Осъществяването на тази програма, зад която стои Българската национално-радикална партия, ще доведе реално до подобрение на жизнения стандарт и повишение на семейния бюджет, ще ви гарантира сигурност и спокойствие, по-щастливи дни за вашите деца.

Гласувайте за кандидатите на БНРП!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "МОНАРХИСТИТЕ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ИНДЖОВА ЗАРАДИ САВОВ" НА РАЙОННИЯ ЦЕНТЪР НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" - СОФИЯ, ЗА УЧАСТИЕ СЪС САМОСТОЯТЕЛНА ЛИСТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.


Районният център на Федерация "Царство България" /ФЦБ/ - София, на вчерашното си заседание в присъствието на Христо Куртев, национален секретар на ФЦБ, констатира неуспеха на преговорите с двете основни опозиционни сили - Съюза на демократичните сили и Народния съюз. Вследствие на тази констатация се взе решение Федерация "Царство България" да участва със самостоятелна листа за общински съветници, като призовава своите членове и съмишленици да гласуват с листата на ФЦБ.

Преговорите с Народния съюз са провалени предимно от Демократическата партия, чието национално ръководство е дало указания да не се коалират с монархистите.

София, 2 октомври 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 4 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ ВЪВ ВРЪЗКА С НЯКОИ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ.


1. Радикалдемократическата партия /РДП/ приветства сключеното на 26 септември в Ню Йорк принципно споразумение за конституционното устройство на Босна и Херцеговина и се надява то да бъде основа за постигане на скорошен траен мир на Балканите.

2. РДП очаква България да бъде включена активно в плановете за следвоенното възстановяване на Балканския регион и по този начин да постигне индиректни компенсации за понесените загуби от стриктното спазване на икономическите санкции срещу остатъчна Югославия.

3. РДП смята, че оставянето на България в негативния Шенгенски списък представлява сериозно предупреждение от страна на Европейския съюз /ЕС/ към цялостната политика на социалистическото правителство, към забавянето на процесите на европейска интеграция и към все по-силното ни външнополитическо обвързване с интересите на Русия и на Сърбия. Въпреки тези негативни политически реалности България е асоцииран член на ЕС и има достатъчни основания да защитава правата на своите граждани.

РДП апелира към всички опозиционни политически сили да обединят усилията си в провеждането на една масирана международна кампания за изваждането на страната ни от негативния Шенгенски списък. РДП ще повдигне този въпрос пред Либералния интернационал на неговото следващо заседание, пред ръководството на фондация "Фридрих Науман" и в либералната група на Съвета на Европа /СЕ/.

4. РДП се обявява против партийната чистка, провеждана от Българската социалистическа партия в българската дипломация, и против кампанията в медиите срещу посланиците, които не са кадри на МВнР. Смяната на посланици не е партиен, а национален въпрос и трябва да бъде обект на широко обществено обсъждане.

София, 30 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

-------------------------------------------------------------------
АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"

>> За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>> За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

--------------------------------------------------------------------


* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 422
София, 29 септември 1995 г.

 

ОТНОСНО: Участието на ЦИК в тристранното споразумение от 1 септември 1995 г. /между ЦИК, Министерския съвет и Народното събрание/, оценка на досегашното състояние на организационно-техническото осигуряване на ЦИК от страна на Министерския съвет инуждите от такова за пълния й мандат, съгласно 4 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМИ


На основание чл. 8, чл. 9, чл. 25, ал. 2, чл. 63, ал. 1, глава XI и 4 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМИ, както и във връзка с решение N 347/14 август 1995 г. на Министерския съвет и свое решение N 22/1995 г., Централната избирателна комисия,

РЕШИ:

1. Да се уведомят Министерски съвет и председателят на Народното събрание, че с оглед направените забележки след подписите на лицата, представлявали двете институции в споразумението от 1 септември 1995 г., че подписват същото "без добавения по-долу текст", Централната избирателна комисия не е страна по този документ с произтичащите от това последици.

Решението на ЦИК, с което секретарят на комисията бе упълномощен да подпише същия документ, включва изрично условието в текста на документа да се включи добавката за необходимите на ЦИК техника и помещения за изпълнение на функциите й през целия й мандат.

2. Да се уведоми Министерски съвет, че още няма официален документ, с който по надлежния ред е определено седалището на ЦИК, конкретните помещения, които й се предоставят до провеждането на местните избори, както и тези, които й се предоставят до края на целия й мандат с оглед разпоредбите на 4 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМИ.

По този повод ЦИК с настоящото уведомява Министерския съвет, че с оглед на възложените й от закона допълнителни функции /и на ЦКМИ до следващите общи местни избори/, след приключването на местните избори през 1995 г., ще заседава редовно до края на мандата си поне веднъж седмично, за което следва да бъдат предвидени необходимите средства, помещения и техника.

Последните са описани в техния минимален обем в допълнението към споразумението по т. 1.

3. С оглед на подобряване на условията за работата си ЦИК намира за необходимо да информира Министерския съвет, че счита за възможно рязко да бъде подобрена част от осъществената досега организационно-техническа подготовка на изборите във връзка с нейната пряка дейност - например осигуряване на редовни телефонни линии, актуализирани телефонни кодове за населените места в страната, редовното подсигуряване на стенографки и машинописки за заседанията на комисията и изготвяне на решенията и предоставянето на превозни средства, отговарящи на съвременните технически изисквания за безопасност и комфорт при налагащите се чести и продължителни пътувания и пр.

4. Възлага на председателя и секретаря на ЦИК да изготвят конкретно предложение до Министерския съвет по този повод.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Ников

СЕКРЕТАР: Хараламби Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


16:30:00
04.10.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Цвета Иванова
                                           Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!