3 юли 1990

СОФИЯ, 3 ЮЛИ 1990 ГОДИНА                                                            БРОЙ 129 /147/


СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ.


ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ СЕДМИЦИ НАСТРОЕНИЯТА В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА СЕ ИЗОСТРЯТ ОТ НЕЖЕЛАНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДРУГИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ДА ОТГОВОРЯТ ЧЕСТНО НА ВЪПРОСИТЕ, ПОСТАВЕНИ ОТ СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ. ВМЕСТО КЪМ ОТКРИТ ДИАЛОГ ОФИЦИАЛНИТЕ ВЛАСТИ И ТЕХНИТЕ СПОДВИЖНИЦИ СЕ КОНФРОНТИРАТ С ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ СТУДЕНТСКАТА МЛАДЕЖ. ОТПРАВЯТ СЕ ЗАПЛАХИ, ПУСКАТ СЕ В ХОД ЛЪЖИ И ИНСИНУАЦИИ, А СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ ИНСПИРИРАТ НАСТРОЕНИЯ СРЕЩУ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ.
В ТАЗИ ВРЪЗКА УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ И ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ ОСТРО ОСЪЖДАТ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ТКЗС - С ЦЕНТЪР ПЛОВДИВ, ОПОВЕСТЕНА НА 29 И 30 ЮНИ ОТ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ. НИЕ НАСТОЯВАМЕ РЪКОВОДСТВОТО НА ТОЗИ СЪЮЗ И АВТОРИТЕ НА НЕГОВАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ДА БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОДГОТВЯНЕТО НА УЛИЧНИ БЕЗРЕДИЦИ И РАЗПРАВИ, КАКТО И ЗА РАЗПАЛВАНЕ НА ВРАЖДИ С ДЕМОКРАТИЧНО НАСТРОЕНАТА СТУДЕНТСКА МЛАДЕЖ.

НИЕ НЕ СЕ СЪМНЯВАМЕ, ЧЕ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ТРУЖЕНИЦИ - КОМБАЙНЕРИ, ТРАКТОРИСТИ И ШОФЬОРИ, ЩЕ ОТДАДАТ ЦЯЛАТА СИ ЕНЕРГИЯ И УМЕНИЕ ЗА ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА, А НЕ ЩЕ СЕ ПОДДАДАТ НА ПРОВОКАЦИЯТА, КОЯТО ЦЕЛИ ДА ГИ ХВЪРЛИ СРЕЩУ СТУДЕНТСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА МЛАДЕЖ, СРЕЩУ СВОИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ СЛУЧАЯТ С РУМЪНСКИТЕ МИНЬОРИ.
НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ И ИЗБРАНАТА ОТ ТЯХ ФОРМА НА БОРБА ЧРЕЗ ПРОВЕЖДАНЕ НА ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ. НИЕ СЕ СОЛИДАРИЗИРАМЕ С ТЯХ, С ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ И ПРИЗОВАВАМЕ КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ВЕДНАГА ДА ДАДАТ ЧЕСТЕН ОТГОВОР НА СПРАВЕДЛИВИТЕ СТУДЕНТСКИ ИСКАНИЯ, ЗА ДА СЕ ПРЕКРАТИ СТАЧКАТА И ДА СЕ ЗАЩИТИ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 30 ЮНИ 1990 Г.    ГЛАВЕН  СЕКРЕТАР: МИЛАН    ДРЕНЧЕВ
                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ: ИВАН ГИНЧЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ, ПРОЧЕТЕНА ОТ ГОВОРИТЕЛЯ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ”СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" ВАСИЛ ПЕТРОВ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА В 272 АУДИТОРИЯ НА СУ НА 2 ЮЛИ 1990 ГОДИНА.


ВЕЧЕ ДВАДЕСЕТ И ДВА ДНИ СТУДЕНТИТЕ ОТ СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" И ОТ ДРУГИТЕ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА. ОТ РЕГИОНАЛНА ТЯ ПРЕРАСНА В НАЦИОНАЛНА И СТАНА ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПО СВОИТЕ РАЗМЕРИ И ЗНАЧЕНИЕ НАЦИОНАЛНО СЪБИТИЕ.

ОЧАКВАХМЕ ПЪРВИТЕ ИЗБОРИ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ НАСАМ, КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ И ЧЕСТНИ. НО СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ИЗБОРНА КАМПАНИЯ, ИМАЩА ЗА ЦЕЛ ДА ОСТАНАТ ХОРАТА В ЗАБЛУДА И СТРАХ, ДА БЪДАТ ПОСЛУШНИ И УПРАВЛЯЕМИ, КАКТО ДОСЕГА. КЪМ ТОВА СЕ ПРИБАВЯТ МНОГОБРОЙНИТЕ НАРУШЕНИЯ И ФАЛШИФИКАЦИИ, ЧИЙТО МАЩАБ ВСЕ ОЩЕ ОСТАВА ТАЙНА. НИЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧАСТ ОТ ТАЗИ ТАЙНА, НО И ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА СМЯТАМЕ, ЧЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ НЕПРИСТОЙНИ СРЕДСТВА, КОИТО УНИЖАВАТ НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО И СА ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ГРАЖДАНСКИТЕ НИ ПРАВА. ЗА НАС СТАЧКАТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ДА ИЗРАЗИМ ГРАЖДАНСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ. СТАЧКАТА ПОСТАВЯ ОСТРИ НРАВСТВЕНИ, СОЦИАЛНИ, А СЛЕДОВАТЕЛНО И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ, БЕЗ ДА Е РЪКОВОДЕНА ОТ КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ.

ТОЗИ, КОЙТО Е ЗАПОЗНАТ С НАШАТА ДЕКЛАРАЦИЯ, ЩЕ ВИДИ, ЧЕ ИСКАНИЯТА НИ СА КОНКРЕТНИ И ИЗПЪЛНИМИ. НО И ДОСЕГА ТЕ ОСТАВАТ БЕЗ ОТГОВОР. КАТО СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИЕ, СТУДЕНТИТЕ, НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА НЕ САМО НА НАС, НО И НА НАРОДА НИ, ЗАЩОТО СМЕ СВИДЕТЕЛИ КАК СЕ ВОДЕШЕ ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА, КАКВИ СРЕДСТВА СЕ ПРИЛОЖИХА ВЪРХУ СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА. НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ИЗНЕСАТ КОЛКО И КАКВИ СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН ИМА ДЕПОЗИРАНИ В ЦИК, В ЩАБОВЕТЕ НА ПАРТИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ, НАБЛЮДАВАЛИ ИЗБОРИТЕ. НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ЗНАЕ КОЛКО И КАКВИ СА СЛУЧАИТЕ НА ФАКТИЧЕСКИ НАРУШЕНИЯ НА ТАЙНАТА НА ГЛАСУВАНЕТО, СЛУЧАИТЕ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ МАЛОГРАМОТНИ ХОРА, ПЕНСИОНЕРИ, ХОРА НЕОСВЕДОМЕНИ ЗА СПЕЦИФИКАТА НА ГЛАСУВАНЕТО. ИСКАМЕ ДА СЕ ЗНАЕ ЗАЩО И КАК СЕ ДОПУСНА МАНИПУЛИРАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛИ ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВНА ВЛАСТ И СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ. ЗАЩО И КАК СЕ ДОПУСНА ДЕЗОРГАНИЗАЦИЯТА И ХАОСЪТ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ. ЗА ТОВА ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ И КМЕТСТВАТА, ЦИК И ПОДЧИНЕНИТЕ Й ЙЕРАРХИЧНИ ЗВЕНА.

РЪКОВОДСТВОТО НА НАЙ-МОЩНОТО У НАС СРЕДСТВО ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ - БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ - НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕНДЕНЦИОЗНОТО, МАНИПУЛАТИВНО, ПАРТИЙНО-ПРИСТРАСТНО ОТРАЗЯВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И НА НАШАТА СТАЧКА. РАЗСЕЯ СЕ МИТЪТ, СЪЗДАДЕН ОТ РЕДИЦА ДЕКЛАРАЦИИ ЗА НАДПАРТИЙНИЯ ХАРАКТЕР НА БТ. НАСТОЯВАМЕ ЗА ОСТАВКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ ПАВЕЛ ПИСАРЕВ, КОГОТО СЧИТАМЕ ПЕРСОНАЛНО ОТГОВОРЕН ЗА ТОВА.

НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАВИСИМА ЕКСПЕРТИЗА ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ВИДЕОМАТЕРИАЛА ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 1989 Г., ИЗЛЪЧЕН НА 14 ЮНИ 1990 Г. В ПРЕДИЗБОРНОТО СТУДИО НА СДС, ВЪВ ВРЪЗКА С ДУМИТЕ НА Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ И НЕГОВАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ СЪЩАТА ВЕЧЕР.
НАСТОЯВАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ДАДЕ ОТГОВОР ЗАЩО ДОСЕГА НЕ СЪДЕЙСТВА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ, ПОСТАВЕНИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТ ДНИ.

НЕЗАВИСИМО ЧЕ ПОЕХМЕ ВЪРХУ РАМЕНЕТЕ СИ ОГРОМЕН МОРАЛЕН ТОВАР, ПРЕЗ ДНИТЕ НА СТАЧКАТА НИЕ СЕ УБЕДИХМЕ, ЧЕ СМЕ ПОСТЪПИЛИ ПРАВИЛНО, КАТО ИЗБРАХМЕ ТОЗИ ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ЗА РЕАГИРАНЕ СРЕЩУ НЕПРАВДАТА, СРЕЩУ ОПИТА ДА СЕ ЗАДУШИ КРЕХКАТА НИ ДЕМОКРАЦИЯ. БЯХА ПРАВЕНИ ОПИТИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА СТАЧКАТА С ТРАДИЦИОННИТЕ МЕТОДИ. ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО НА РОДИТЕЛИ СРЕЩУ ДЕЦА, НА СТУДЕНТИ СРЕЩУ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ, НА РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ СРЕЩУ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ЗАВЪРШИ С НЕУСПЕХ. ТАКАВА Е И СЪДБАТА НА ОПИТИТЕ ЗА ВСЯВАНЕ НА СТРАХ С ДЕКЛАРАЦИЯТА НА МВР И ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА "КОМБАЙНОВОТО НАШЕСТВИЕ".

ПОДКРЕПИХА НИ МНОГО ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ И ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, РОДИТЕЛИТЕ И ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА. СЪБРАЛИ СМЕ НАД СТО ХИЛЯДИ ПОДПИСА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА В ПОДКРЕПА НА СТАЧКАТА - НА ХОРА С НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ, ОСЪЗНАЛИ ПРАВОТАТА НИ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА НАШИЯ ПРОТЕСТ. В КНИГАТА ЗА ОТЗИВИ БЪЛГАРИТЕ ИЗРАЗИХА ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ НАШЕТО ДЕЛО, КЪМ ОПИТИТЕ ДА НИ СЕ НАТРАПИ ЕДНА ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ. МНОГО НАШИ КОЛЕГИ ОБЯВИХА ГЛАДНА СТАЧКА. ПОРАДИ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТТА НА ВЛАСТИТЕ НЯКОИ ОТ ТЕЗИ СТУДЕНТИ ВЕЧЕ СА В ТЕЖКО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ И СЕ НУЖДАЯТ ОТ БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ. ЩАФЕТНАТА ГЛАДНА СТАЧКА, В КОЯТО СЕ ВКЛЮЧИХА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ НА СТУДЕНТИ И КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ, НИ ПОКАЗА, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА НИ РАЗБИРАТ И СА ГОТОВИ ДА НИ ЗАЩИТАВАТ ДО КРАЙ. МИТИНГИТЕ И ДЕМОНСТРАЦИИТЕ, ПОХОДЪТ НА МИНЬОРИТЕ ОТ ПЕРНИК, ПОХОДЪТ НА ЖЕНИТЕ ОТ АСОЦИАЦИЯТА "НАДЕЖДА" , ДЕКЛАРАЦИЯТА НА РАБОТНИЦИТЕ ОТ НЕФТОХИМ - БУРГАС, ДЕКЛАРАЦИИТЕ  НА БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛИГЕНТИ, НА ПРЕДПРИЯТИЯ, ИНСТИТУТИ, СДРУЖЕНИЯ И ПАРТИИ НАПЪЛНО НИ УВЕРИХА, ЧЕ НАШАТА СТАЧКА СЕ ПРЕВЪРНА В СИМВОЛ НА ПРОТЕСТ НЕ САМО НА СТУДЕНТИТЕ, А И НА ЖИВИЯ ДУХ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, НА ХОРАТА, КОИТО ПРЕОДОЛЯХА СОБСТВЕНИЯ СИ СТРАХ ОТ НАСИЛИЕТО. НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА БЪДЕМ ПОВЕЧЕ МАМЕНИ И МАНИПУЛИРАНИ, ДА ТЪРСИМ ЩАСТИЕ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. НИЕ СЕ БОРИМ ЗА ИСТИНА И СПРАВЕДЛИВОСТ, ЗА НРАВСТВЕНА ЧИСТОТА И ДЕМОКРАЦИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ЗАПЛАХАТА ЗА БЛОКИРАНЕ НА СОФИЯ ОТ СЪЮЗА НА ТКЗС В БЪЛГАРИЯ.


ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ ИЗРАЗЯВА СЕРИОЗНО БЕЗПОКОЙСТВО И ЗАГРИЖЕНОСТ ОТ НАРАСТВАЩОТО ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА В ДНИТЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ. В ТАЗИ ОБСТАНОВКА ВСЯКА ПАРТИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ ИЛИ ДВИЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА ПРОЯВЯВА МАКСИМАЛНА СДЪРЖАНОСТ И РАЗУМЕН ПОДХОД, ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ГРАДУСЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА КОНФРОНТАЦИЯ В ОБЩЕСТВОТО.
ЕТО ЗАЩО НИЕ ОСЪЖДАМЕ УЛТИМАТИВНАТА ЗАПЛАХА НА ЧАСТ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗА НА ТКЗС, ЧЕ АКО ДО 11 ЮЛИ ОКУПАЦИОННАТА СТУДЕНТСКА СТАЧКА НЕ СЕ ПРЕКРАТИ, КЪМ СОФИЯ ЩЕ БЪДАТ НАСОЧЕНИ 12 600 СЕЛСКОСТОПАНСКИ И ТРАНСПОРТНИ МАШИНИ, ЗА ДА БЛОКИРАТ ВЛИЗАНЕТО И ИЗЛИЗАНЕТО ОТ СТОЛИЦАТА.

СЪЩЕВРЕМЕННО ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЗНС ПРИЗОВАВА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СЪЮЗ, СЪИДЕЙНИЦИТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ, РАБОТЕЩИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО КАТО МЕХАНИЗАТОРИ И ШОФЬОРИ, СПАЗВАЙКИ ДОСЕГАШНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ТРЕЗВОСТ И ОТГОВОРНОСТ, ДА СЕ ОБЯВЯТ РЕШИТЕЛНО СРЕЩУ ТАЗИ БЕЗРАЗСЪДНА АКЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 2 ЮЛИ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.


ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ И ГИ ПОЗДРАВЯВА ЗА ПРОЯВЕНАТА ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ И МЪЖЕСТВО ПО ТРУДНИЯ ПЪТ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА.

ЛИБЕРАЛНОДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАТЕГОРИЧНО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКИТЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА Г-Н ПЕТЪР МЛАДЕНОВ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ Г-Н ПАВЕЛ ПИСАРЕВ.

ПОЛИТИЧЕСКИ СЕКРЕТАР:
Н. ВЪЛКОВ

СОФИЯ, 29 ЮНИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ.


НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ /БДКП/ ЗАЯВЯВА, ЧЕ СЧИТА ВСИЧКИ ИСКАНИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВИ И НАПЪЛНО ГИ ПОДКРЕПЯ. БДКП СМЯТА, ЧЕ ОКУПАЦИОННИТЕ СТАЧКИ СА НАПЪЛНО ДЕМОКРАТИЧЕН АКТ И ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖЕН ПРИ ТАКА СЪЗДАЛАТА СЕ ОБСТАНОВКА. РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДА ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА РАЗЕДИНЕНИЕ НА СТАЧНИЦИТЕ, МАНИПУЛАЦИИТЕ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И НАСТРОЙВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ СЛОЕВЕ ОТ НАРОДА СРЕЩУ СТУДЕНТИТЕ.
БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ ДА ПОДКРЕПЯТ МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ, ТЪЙ КАТО БОРБАТА ИМ Е БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СПРАВЕДЛИВОСТ.

НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА БДКП
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ВЕСЕЛИН КОШЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ".


ДО БЕЗПАРТИЙНИТЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ И СЕЛА, УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕ "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" ИЛИ НЕГОВИ СИМПАТИЗАНТИ.

ДО ВСИЧКИ ХОРА, СПОДЕЛЯЩИ ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НЕЗАВИСИМА, ЦИВИЛИЗОВАНА, ПРАВОВА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА.
НЕКА ПОДКРЕПИМ МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО СПРАВЕДЛИВАТА, САМООТВЕРЖЕНА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА БОРБА НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ.

ЗА ЦЕЛТА ДА СЪБЕРЕМ ПОДПИСИ И СРЕДСТВА ОТ СВОИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ, БЛИЗКИ, ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ.

ПОДПИСКИТЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПРАЩАТ НА АДРЕС: СОФИЯ 1000 - П.К.
1156.

ЗА ПРИВЕЖДАНЕ НА СУМИТЕ ПОСОЧВАМЕ БАНКОВА СМЕТКА НА ДВИЖЕНИЕ "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" - 421111894001-6 ТБ "СОФИЯ"-АД.
СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА И РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ПОДПИСКИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОГЛАСЕНИ ЧРЕЗ СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДАДЕНИ НЕЗАБАВНО НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ.

НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ"

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РЕШЕНИЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО, ДЕКАНИТЕ НА ФАКУЛТЕТИ И ДИРЕКТОРИТЕ НА ИНСТИТУТИ И ЦЕНТРОВЕ КЪМ ВМЕИ ”В.И.ЛЕНИН" - СОФИЯ, ОТПРАВЕНО ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ИНСТИТУТА.


ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕКЛАРАЦИЯТА НА АКАДЕМИЧНОТО РЪКОВОДСТВО И ДЕКАНИТЕ В ИНСТИТУТА ПРЕДЛАГА СЕ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ДА ВЗЕМЕ СЛЕДНОТО
РЕШЕНИЕ
ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ ИЗБОРНИ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ В ИНСТИТУТА ПО ВРЕМЕ НА МАНДАТНИЯ ПЕРИОД, СЛЕДВА ДА ПРЕКРАТЯТ ЧЛЕНСТВОТО СИ В ПАРТИИ И ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ.

ТОВА ИЗИСКВАНЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В РАЗРАБОТВАНИЯ ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВО И ДЕЙНОСТ НА ИНСТИТУТА.

РЕКТОР: ЧЛ.КОР.ПРОФ.Д.БУЧКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛИЦА, КОИТО ЗАЕМАТ АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДНИ АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ КЪМ ВМЕИ "В.И.ЛЕНИН" - СОФИЯ.

 
ДЕКЛАРАЦИЯ
НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ ЛИЦА, КОИТО ЗАЕМАМЕ АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДНИ АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВЪВ ВМЕИ - СОФИЯ, ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ В АКАДЕМИЧНАТА СИ РЪКОВОДНА ДЕЙНОСТ НЯМА ДА СЕ ВЛИЯЕМ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА, ЩЕ СЕ АБСТРАХИРАМЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ УБЕЖДЕНИЯ И ЩЕ РАБОТИМ ЕДИНСТВЕНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНСТИТУТА И ЗА НЕГОВАТА АКАДЕМИЧНА НЕЗАВИСИМОСТ.

ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ С ЧУВСТВО НА ПЪЛНА ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

- ЧЛ.КОР.ПРОФ. Д.БУЧКОВ- РЕКТОР
- ПРОФ.К.Т.Н.ИВ.МАСЛАРОВ - ЗАМЕСТНИК-РЕКТОР
- ПРОФ.Ц.НЕДЕВ - ЗАМЕСТНИК-РЕКТОР
- ПРОФ.Д.Т.Н. М.МИНЧЕВ - ЗАМЕСТНИК-РЕКТОР
- ПРОФ.К.Т.Н.В.ЖИВКОВ - ЗАМЕСТНИК-РЕКТОР
- ПРОФ.К.Т.Н. С.СТАМОВ - ДЕКАН НА ЕМФ
- ПРОФ.К.Т.Н.Н.ТРИФОНОВ - ДЕКАН НА ЕФ
- ПРОФ.К.Т.Н.С.ПАШОВ - ДЕКАН НА МТФ
- ДОЦ.К.Т.Н. ХР.РАДЕВ - ДЕКАН    НА МСФ
- ПРОФ.Д.Т.Н. В.44!ЛЕВ - ДЕКАН    НА ФА
- ДОЦ.К.Т.Н.ИВ.ПЕНКОВ - ДЕКАН    НА ФТ
- ПРОФ.Д.Т.Н. Д.АРНАУДОВ - ДЕКАН НА ФКСУ
- ДОЦ.К.Т.Н.М.ХРИСТОВ - ДЕКАН НА ФЕТТ
- ДОЦ.К.Т.Н.А.АНГЕЛОВ - ДЕКАН НА ФКТТ
- ДОЦ.К.Ф.М.Н.Е.БОНЧЕВ - ДИРЕКТОР НА ИПМИ
- ПРОФ.Д.М.Н. М.МАРИНОВ - ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ПО ПРИЛОЖКА ФИЗИКА
- ПРОФ.Д.Х.Н.Т.ГАНЧЕВА - ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ПО ПОЛИМЕРИ
- ДОЦ.К.И.Н.Б.КАСТЕЛОВ - ДИРЕКТОР НА ЦОН
- ДОД.К.Ф.Н. ИВ.БОЗОВ - ДИРЕКТОР НА ЦФВС
- СТ.Н.С.К.Т.Н.В. ВАСИЛЕВ - ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪРА ПО РОБОТОТЕХНИКА
- ПРОФ.Д.Т.Н.СТ.БЪЧВАРОВ - РЪКОВОДИТЕЛ НА ФИЛИАЛА НА ВМЕИ - СЛИВЕН
- ДОЦ.К.Т.Н. Г.СТОИЛОВ - РЪКОВОДИТЕЛ НА ФИЛИАЛА НА ВМЕИ -ПЛОВДИВ, ДЕКАН НА ФАКУЛТЕТ "ЕЛЕКТРОНИКА"
- ДОЦ.К.Т.Н.П.МАРТИНОВ - РЪКОВОДИТЕЛ НА ФИЛИАЛА ВМЕИ - ПРАВЕЦ
- СТ.Н.С.Д.Т.Н. Т.ТАКОВ - РЪКОВОДИТЕЛ НА ФИЛИАЛА ВМЕИ - БОТЕВГРАД
- Н.С.К.Т.Н.МАКСИМ БЕНВЕНИСТИ - ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА ВМЕИ- СОФИЯ
- ДОЦ.К.Т.Н. ЕЛЕНА ШОЙКОВА - ДЕКАН НА СФ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В РУМЪНИЯ.


СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ /СЮД/ Е ДЪЛБОКО РАЗТРЕВОЖЕН ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА, ЗАПОЧНАЛИ НА 13 ЮНИ 1990 Г. В БУКУРЕЩ.

ОТКРИТОТО ПРИЛАГАНЕ НА "КЛАСОВО" НАСИЛИЕ ПОКАЗА, ЧЕ ДЕКЛАРИРАНИТЕ ОТ РУМЪНСКИТЕ "РЕФОРМАТОРИ" ДЕМОКРАТИЧНИ ПРЕОБРАЗОВАНИЯ СА ОСТАНАЛИ В СФЕРАТА НА ДОБРИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ. ТАЗИ ПРАКТИКА, ВЪЗПРИЕМАНА В ТЕЧЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ КАТО "ПРАВОМЕРНА" В "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ" ЛАГЕР, ОПРАВДАВАШЕ ПЪЛНОТО БЕЗПРАВИЕ НА МИЛИОНИ ПОДАНИЦИ. ОПИТИТЕ ЗА РЕСТАВРИРАНЕТО НА ФЕОДАЛНОТО "ЮМРУЧНО ПРАВО" С ОСНОВАНИЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ВЪЗМУЩЕНИЕТО И ПРОТЕСТА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ.

СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ДЕКЛАРИРА СВОЯТА СЕРИОЗНА ЗАГРИЖЕНОСТ ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВАТА СПРЯМО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ИЗВЪРШВАНИ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА ОТРЕЧЕНИЯ КЛАСОВ ПОДХОД. НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗУЧАСТЕН НАБЛЮДАТЕЛ ПРИ ПОРУГАВАНЕТО НА ПЪРВИТЕ КЪЛНОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В СЪСЕДНАТА НАМ ДЪРЖАВА.

СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ОСЪЖДА "РЕВОЛЮЦИОННОТО" НАСИЛИЕ И СЪЩЕВРЕМЕННО ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ВЪРХУ МНОГОКРАТНО ДЕКЛАРИРАНАТА ОТ ТОТАЛИТАРНАТА ИДЕОЛОГИЯ НЕСЪВМЕСТИМОСТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА С ДИКТАТУРАТА НА "ПРОЛЕТАРИАТА".

СОФИЯ, 27 ЮНИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
                        ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
                        СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОТЕСТА НА СТУДЕНТИТЕ СРЕЩУ НАРУШАВАНЕТО НА ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА ИНФОРМАЦИЯ.


СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ НАМИРА ЗА НЕОБХОДИМО ДА ИЗРАЗИ СВОЕТО СТАНОВИЩЕ ПО РАЗРАСТВАЩИЯ СЕ ПРОТЕСТ НА БЪЛГАРСКОТО СТУДЕНТСТВО, ПРЕДИЗВИКАН ОТ ТОТАЛИТАРНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ.

СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ СМЯТА, ЧЕ СТУДЕНТИТЕ СТАНАХА ИЗРАЗИТЕЛИ НА ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПЪЛНА И ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ.

ТОВА ПРАВО ИЗРИЧНО Е ЗАКРЕПЕНО В ЧЛ. 19 ОТ ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, СПОРЕД КОЙТО "ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА... ПРАВОТО ДА ТЪРСИ, ДА ПОЛУЧАВА И ДА РАЗПРОСТРАНЯВА ИНФОРМАЦИЯ... ЧРЕЗ ВСИЧКИ СРЕДСТВА И БЕЗ ОГЛЕД НА ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ". ЧЛ. 21 АЛ. 3 ОТ СЪЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ИЗИСКВА "ВОЛЯТА НА НАРОДА... ДА БЪДЕ ОСНОВАНА НА ВЛАСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ТАЗИ ВОЛЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРАЗЯВА ЧРЕЗ ПЕРИОДИЧНИ И ДЕЙСТВИТЕЛНИ ИЗБОРИ, ПРИ ВСЕОБЩО, РАВНО И ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ ИЛИ ЧРЕЗ РАВНОСТОЙНА ПРОЦЕДУРА, ОСИГУРЯВАЩА СВОБОДА НА ГЛАСУВАНЕТО". В ТОЗИ СМИСЪЛ Е И ТЕКСТЪТ НА ЧЛ. 25 Б /"Б" ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАКТ ЗА ГРАЖДАНСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРАВА, СПОРЕД КОЙТО "ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВОТО И ВЪЗМОЖНОСТТА, БЕЗ КАКВАТО И ДА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ, ПОСОЧЕНА В ЧЛ. 2, И БЕЗ НЕОСНОВАТЕЛНИ ОГРАНИЧЕНИЯ:... В/ ДА ГЛАСУВА И ДА БЪДЕ ИЗБИРАН В ИСТИНСКИ, ПЕРИОДИЧНО ПРОВЕЖДАНИ ИЗБОРИ, ПРИ ВСЕОБЩО, РАВНО И ТАЙНО ГЛАСОПОДАВАНЕ, ГАРАНТИРАЩО СВОБОДНОТО ИЗРАЗЯВАНЕ ВОЛЯТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ". ОЩЕ ПОВЕЧЕ, СЛЕД КАТО ПО ЧЛ. 2 АЛ. 3 "ВСЯКА ДЪРЖАВА - СТРАНА ПО ТОЗИ ПАКТ, СЕ ЗАДЪЛЖАВА: А/ ДА ОСИГУРИ НА ВСЯКО ЛИЦЕ, НА КОЕТО ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ, ПРИЗНАТИ В ТОЗИ ПАКТ, СА БИЛИ НАРУШЕНИ, ЕФИКАСНИ СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ИМ, ДОРИ И НАРУШЕНИЕТО ДА Е ИЗВЪРШЕНО ОТ ЛИЦЕ, ДЕЙСТВУВАЩО В КАЧЕСТВОТО СИ НА ОФИЦИАЛНО ЛИЦЕ.”

НАЛАГА СЕ ДА ПРИПОМНИМ, ЧЕ СЛЕД ВИЕНСКИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ МЕЖДУНАРОДНОПРАВНИТЕ АКТОВЕ ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ИМАТ ПРИМАТ /ПРИОРИТЕТ/ НАД /ПРЕД/ ВЪТРЕШНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА КОЯТО И ДА Е ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. ИЗВЕСТНО Е И ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА ПО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАКТОВЕ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. ЗАТОВА ПОЗОВАВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА КОЛЕКТИВНИТЕ ТРУДОВИ СПОРОВЕ /ЗКТС/ ИЛИ НА ЗАКОНА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ /ЗЗД/ Е НЕУМЕСТНО. ЗКТС "УСТАНОВЯВА РЕДА ЗА УРЕЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНИТЕ ТРУДОВИ СПОРОВЕ МЕЖДУ РАБОТНИЦИ И РАБОТОДАТЕЛИ ПО ВЪПРОСИ НА ТРУДОВИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ" /ЧЛ. 1 АЛ. 1/. ОБЯВЯВАНЕТО НА ПРОТЕСТА ЗА "ОКУПАЦИОННА СТАЧКА" Е КАТО ТЕРМИН ЮРИДИЧЕСКИ НЕПРАВИЛНО. ЗЗД НЕ МОЖЕ ДА ПОРОДИ ОТГОВОРНОСТТА НА СТУДЕНТИТЕ, ЗАЩОТО ПРОТЕСТЪТ ИМ Е СЛЕДСТВИЕ, А НЕ ПРИЧИНА; ОТГОВОРНОСТТА СЛЕДВА ДА СЕ НОСИ ОТ ОНЕЗИ, КОИТО ЧРЕЗ СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ САМИ ПОСТАВИХА ПОД ВЪПРОС ДОБРОСЪВЕСТНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ.

НАЛИЦЕ Е ПРОТЕСТ НА ПЪЛНОЛЕТНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА ИСКАТ ДА УЗНАЯТ ИСТИНАТА.

СОФИЯ, 27 ЮНИ 1990 Г.         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
                                            ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
                                           СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СЪОБЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ /СБК/.


НА 27 ЮНИ 1990 Г. БЕ ПРОВЕДЕНО ПОСЛЕДНОТО, ЧЕТВЪРТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕКЪСНАТИЯ ПРЕЗ М. ФЕВРУАРИ 1990 Г. ПЕТИ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ /СБК/.

ЗАСЕДАНИЕТО ПРИЕ НОВ УСТАВ НА СБК, КОЙТО ОБЕДИНЯВА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА ПО ФЕДЕРАТИВЕН ПРИНЦИП.

ИЗБРАН БЕ ФЕДЕРАТИВЕН СЪВЕТ В СЪСТАВ:
ПРЕДСЕДАТЕЛ - АКАДЕМИК МАРИН ГОЛЕМИНОВ; ГЛАВЕН СЕКРЕТАР - СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ; ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТВОРЧЕСКИЯ ФОНД - ЮЛИАНА АЛЕКСИЕВА; ЧЛЕНОВЕ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ - БОЖИДАР СПАСОВ И ЕЛЕНА ТОНЧЕВА. ИЗБРАН БЕ И КОНТРОЛЕН СЪВЕТ С ПРЕДСЕДАТЕЛ РОЗМАРИ СТАТЕЛОВА И ЧЛЕНОВЕ АЛЕКСАНДЪР КАНДОВ И ИВАН ДИМОВ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ:
АКАД. М. ГОЛЕМИНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ, ПРИЕТА НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНОТО ЧЕТВЪРТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПЕТИЯ ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА СЪЮЗА.


РАЗЕДИНЕНИЕТО, НАСТЪПИЛО В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМПОЗИТОРИ, ИМАШЕ СВОИТЕ АНАЛОЗИ, МАКАР И В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН И ФОРМА, И В ДРУГИ ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗИ. ЕСТЕСТВЕНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ ОБЕЗЛИЧАВАЩОТО ДЕЙСТВИЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ ТИП СТРУКТУРИ, ТО БЕ ИЗРАЗ НА СТРЕМЕЖА ЗА ПОСТИГАНЕ НА СОБСТВЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА СПЕЦИФИКА И ЛИЦЕ. ОБЯВЯВАЙКИ СЕ СРЕЩУ ПРОТИВОПОКАЗНИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ПРИЗИВ ЗА ЕДИНСТВО НА ВСЯКА ЦЕНА, НИЕ ОБАЧЕ НЕ БИВА ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ОСНОВНИЯ ТВОРЧЕСКИ ПРИНЦИП, ИЗДИГНАТ В КУЛТУРНАТА ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ИМЕННО ОТ МУЗИКАНТИТЕ - ПРИНЦИПА НА ХАРМОНИЯТА, СЪЧЕТАВАНЕТО НА РАЗЛИЧИЯТА И ТЯХНОТО УРАВНОВЕСЯВАНЕ И ВЗАИМНО ОБОГАТЯВАНЕ; ПРИНЦИП, КОЙТО ПРЕДПОЛАГА СЪЗНАНИЕТО ЗА СОБСТВЕНАТА САМОБИТНОСТ ДА ДОВЕДЕ ДО ОСЪЗНАВАНЕТО И НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СПЕЦИФИКАТА НА ДРУГИЯ. ТАКА РАЗЛИЧНИТЕ ТВОРЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ МОГАТ ДА СЕ ОСМИСЛЯТ КАТО РАЗГРАНИЧАВАЩИ СЕ, НО И ЕДНАКВО НУЖНИ СТРАНИ НА ЕДНА ХАРМОНИЧНА ЦЯЛОСТ, В КОЯТО СЪЧЕТАВАНЕТО СТАВА, БЕЗ ДА СЕ НАКЪРНИ ЧИЯТО И ДА Е ТВОРЧЕСКА САМОСТОЯТЕЛНОСТ.

СМЯТАМЕ, ЧЕ НА ТОЗИ ПРИНЦИП ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗГРАДИ ЕДИН НОВ ТИП ТВОРЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ НА МУЗИКАНТИ С РАЗЛИЧНИ ПРОФИЛИ И ПРОФЕСИОНАЛНА НАСОЧЕНОСТ.

ОРГАНИЗАЦИОННАТА ФОРМА НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ПОДОБНО СДРУЖЕНИЕ Е ФЕДЕРАЦИЯТА - ОБЕДИНЕНИЕ НА ОТДЕЛНИТЕ ФОРМООБРАЗУВАНИЯ НА ОСНОВАТА НА СТРУКТУРНАТА ИМ РАВНОПОСТАВЕНОСТ.

ЧРЕЗ ЕДНО ТАКОВА СДРУЖЕНИЕ, ЧРЕЗ ТАКЪВ СЪЮЗ ЩЕ МОЖЕМ НАЙ-ДОБРЕ ДА СЪДЕЙСТВУВАМЕ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА ЦЯЛОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКАЛНА КУЛТУРА.

УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ НА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРЕДИ ВСИЧКО НРАВСТВЕН ДЕФИЦИТ, КОГАТО НОВИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕОВЛАДЯНИ СТОПАНСКИ МЕХАНИЗМИ У НАС ЗАСТРАШАВАТ САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ, САМО ЕДНО ПОДОБНО СДРУЖЕНИЕ БИ МОГЛО ДА ЗАПАЗИ ВИСОКИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА МУЗИКАЛНАТА КУЛТУРА КАТО ИЗКУСТВО, МИСЪЛ ЗА ИЗКУСТВОТО И ОБЩЕСТВЕНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ.

СОФИЯ, 27 ЮНИ 1990 Г.    ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ:
                                       АКАД. МАРИН ГОЛЕМИНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/

Х   Х   Х

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРИЗИВ КЪМ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА "СВ.ИВАН РИЛСКИ" - МЮНХЕН.


БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ ОБОСОБИ КАТО САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА, ЧИЕТО БИТИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ДУХОВНА СВОБОДА И СЪВРЕМЕННО НАРОДНО СТОПАНСТВО.

ЗАПАДНИЯТ СВЯТ ЩЕ ОКАЖЕ СЪДЕЙСТВИЕ НА ПРОЦЕСА НА НОРМАЛИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ ЕДНА ПРЕДПОСТАВКА: СТРАНАТА НИ ДА ОТХВЪРЛИ [.............] ОТЖИВЕЛИЯ И ПРОВАЛИЛ СЕ ТОТАЛИТАРЕН СТРОЙ.

ПРАГЪТ КЪМ ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ЩЕ БЪДЕ ПРЕКРАЧЕН САМО ПО ПЪТЯ НА ИСТИНСКИ СВОБОДНИ ИЗБОРИ. В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СА ОБЪРНАТИ КЪМ СТУДЕНТСКАТА МЛАДЕЖ. ТЯ ОЛИЦЕТВОРЯВА ДНЕС НАЦИОНАЛНАТА СЪВЕСТ. ЦЯЛАТА НАЦИЯ ИМА ВЪРХОВНИЯ ДЪЛГ ДА БРАНИ ТАЗИ МЛАДЕЖ, КОЯТО В РЕШИТЕЛНИЯ ЧАС СЕ НАДИГНА И ПОИСКА СМЕТКА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ.

ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ НАРОДЪТ НИ НЕ СЪЗНАВА КАКВА МОЩ СЕ КРИЕ В НЕГО В ДНЕШНАТА ПРЕЛОМНА ЕПОХА. ТОТАЛИТАРНИЯТ СТРОЙ СЕ КРЕПИ НА ВЛАСТ САМО ДОТОГАВА, ДОКАТО ОСТАВА ЗАТВОРЕН. В МОМЕНТА, КОГАТО ТОТАЛИТАРИЗМЪТ СЕ ОТВОРИ, ТОЙ СЕ РАЗКЛАЩА ИЗ ОСНОВИ. В ТОВА НЕСТАБИЛНО ПОЛОЖЕНИЕ СЕ НАМИРА БЪЛГАРСКИЯТ РЕЖИМ ПО НАСТОЯЩЕМ. СЪЩО ТАКА СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ НЕ МОЖЕ СЕГА ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ВЪЗСТАНОВИ ЧРЕЗ ВОЕННА НАМЕСА ЕДИН СМЕНЕН ОТ НАРОДА РЕЖИМ, КАКТО ТОВА СТАНА ПРВЗ ЮНИ 1953 Г. И ПРЕЗ ОКТОМВРИ 1956 Г. НАПРИМЕР ЕДНА ГЕНЕРАЛНА СТАЧКА МОЖЕ ДА ПРИНУДИ СИСТЕМАТА ДА КАПИТУЛИРА.

АКО СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ГЕНЕРАЛНА СТАЧКА ИЛИ ДО КРЪВОПРОЛИТИЯТА НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ТО НА ТЯХ НЕ ОСТАВА ДРУГ ИЗБОР, ОСВЕН ДА ПРИЕМАТ ИСКАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА СТАЧКА.

УСЛОВИЯТА СЕ ПРОМЕНЯТ С ШЕМЕТНА БЪРЗИНА. КРУТИ МЕРКИ, КОИТО ДО НЕОТДАВНА СЕ ПРИЛАГАХА ПОЧТИ АВТОМАТИЧНО, ДНЕС НЕ СЕ РИСКУВАТ ЛЕСНО. БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ НЕ ЩЕ ПОНЕСЕ БЕЗМЪЛВНО ЕДНО ПОТЪПКВАНЕ НА СТУДЕНТСКАТА АКЦИЯ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ МАНИПУЛИРАНИТЕ ИЗБОРИ НА 10 И 17 ЮНИ. А СВОБОДНИЯТ СВЯТ БИ ТЕГЛИЛ ПОСЛЕДИЦИТЕ.
ОПОЗИЦИОННИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ СА ПОСТАВЕНИ НА ИЗПИТАНИЕ. НЕКА СИ ПРИПОМНИМ ДУМИТЕ НА ЗНАЧИТЕЛНИЯ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК СИМЕОН РАДЕВ: "В КРИТИЧНИ МОМЕНТИ НА ИСТОРИЯТА НАРОДИТЕ СЛЕДВАТ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИЦИ, КОИТО СА ИСКРЕНИ." ЕДВА ЛИ БИ СЕ УДАЛ ПО-ПОДХОДЯЩ СЛУЧАЙ ЗА СТОРОНЦИТЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СПЛОТЯТ ЗАЕДНО ОТ ОБЩАТА ЗАЩИТА НА СТАЧКУВАЩИТЕ СТУДЕНТИ.

МЮНХЕН, 1 ЮЛИ 1990 Г.      БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА "СВ.ИВАН РИЛСКИ" - МЮНХЕН
                                         Д-Р   СТЕФАН МАРИНОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ                   ВЛАДИМИР БЕРГЕР - СЕКРЕТАР

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ЮЛИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА И ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, РЕГИСТРИРАНИ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ /ВНС/, ОТ СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ /СЮД/ В БЪЛГАРИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ПЪЛНАТА ГЛАСНОСТ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ ОТ ВНС.


ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ /ПРЕЗИДЕНТ/,
СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ,
ДЪЛБОКО ЗАГРИЖЕН ЗА СЪДБАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА В НАШЕТО МНОГОСТРАДАЛНО ОТЕЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ;
СЕРИОЗНО ОБЕЗПОКОЕН ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА АНОНИМНОТО ГЛАСУВАНЕ ОТНОВО ДА СТАНЕ ЕЖЕДНЕВИЕ В ДЕЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ;
ТВЪРДО РЕШЕН ДА НЕ ДОПУСНЕ ПАРТИЗАНЩИНАТА БЕЗНАКАЗАНО ДА СЕ РАЗВИХРИ ЗА СМЕТКА НА ЕДИНСТВЕНО ЗНАЧИМИТЕ ИНТЕРЕСИ - ТЕЗИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,

ПРЕДЛАГА

1. ДА НАРЕДИТЕ НЕЗАБАВНОТО ЗАПОЧВАНЕ ПОД КОНТРОЛА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗА ГЛАСУВАНЕ В ПАРЛАМЕНТА.
2. ДА НАПРАВИТЕ НЕОБХОДИМОТО ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАДИОКАНАЛ ЗА ДИРЕКТНО ПЪЛНО ИЗЛЪЧВАНЕ НА ВСИЧКИ ЗАСЕДАНИЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
3. ДА СЪДЕЙСТВУВАТЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕТО НА СПЕЦИАЛЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ ЗА ПРЯКО ПОСТОЯННО ИЗЛЪЧВАНЕ НА ВСИЧКИ ЗАСЕДАНИЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
4. ДА ПРОСЛЕДИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ВАШИТЕ НАРЕЖДАНИЯ С ОГЛЕД ВСИЧКИ ЗАСЕДАНИЯ, ПЪРВОТО И ВСИЧКИ ПОСЛЕДВАЩИ ГЛАСУВАНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И В ОБИКНОВЕНИТЕ НАРОДНИ СЪБРАНИЯ ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ ПРИ ПЪЛНА ГЛАСНОСТ, НЕПОЗВОЛЯВАЩА ПРИКРИВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПОЗИЦИИ НА ОТДЕЛНИЯ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, ПАРТИЯ ИЛИ ДВИЖЕНИЕ.
ВЯРВАМЕ, ЧЕ ЩЕ СТОРИТЕ НЕОБХОДИМОТО ЗА СВОЕВРЕМЕННОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ.

ОТ ИМЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ-ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

СОФИЯ, 28 МАЙ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


 

X   X   X

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ АБОНАТИ И ЧИТАТЕЛИ
НАПОМНЯМЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОЛУЧАВАТ БЮЛЕТИНА НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР", ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОБЪРЗАТ С ПОДНОВЯВАНЕТО НА АБОНАМЕНТА СИ, АКО НЕ СА НАПРАВИЛИ ТОВА.

ЖЕЛАТЕЛНО Е АБОНАМЕНТИТЕ ДА БЪДАТ ЗА ТРИ МЕСЕЦА /ЮЛИ, АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ/ ИЛИ ЗА ПЕРИОДА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА.
ЦЕНАТА НА АБОНАМЕНТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ Е 44 ЛВ., ЗА ТРИ МЕСЕЦА - 132 ЛВ., ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА - 264 ЛВ.

БЮЛЕТИНЪТ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" Е ЕДИНСТВЕНОТО ИЗДАНИЕ, КОЕТО ДАВА ПЪЛНА И ОБЕКТИВНА КАРТИНА ЗА ДЕЙНОСТТА И ПОЗИИЦИИТЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРИЯ.


ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"