3 октомври 1995


София, 3 октомври 1995 година
Брой 193 /1494/

              
Редактор: Нина Гаврилова  
тел: 73-37 - 202
факс: 73-37 - 342

    
София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ХРИСТИЯН-АГРАРНАТА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН ГЛУШКОВ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

Отново сме пред избори - този път за местни органи на властта, за кметове и съветници.

Разбира се, това ще бъде преди всичко избор на личности с определени професионални, делови и човешки качества.

Но това трябва да бъде и избор на хора с определена политическа ангажираност, с политическа физиономия и най-вече с политическа отговорност.

Такива ще бъдат всички кандидати на Християн-аграрната партия - и тези, които ще участват в изборите в коалиционни листи с кандидатите на СДС и на други некомунистически партии и организации, и тези, които в общините Мездра и Созопол ще участват със самостоятелни листи.

Техният девиз ще бъде девизът на Християн-аграрната партия "Почтеността е най-добрата политика".

0000000Скъпи съотечественици,00000000
Макар и за местни органи на властта, тези избори ще имат огромно значение за бъдещето на цялата страна. Защото резултатът от тях ще потвърди или ще пречупи тенденцията за настъплението на новата червена олигархия.

Аз вярвам в здравия разум, в дълбоката демократичност на милионите българки и българи. Все още не е късно да спасим България от бандитите и мародерите, които ограбваха и продължават да ограбват националното богатство.

Но за това е нужна решителност, смела гражданска позиция, воля за борба.

Нека на тези избори да кажем "не" на циничната демагогия на управляващата БСП, да кажем "не" на драматичното обедняване и на чудовищната престъпност.

Нека докажем, че България не е обречена на комунизъм, че всички ние, нашите деца и внуци заслужаваме по-добра съдба!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - КОНСЕРВАТИВЕН СГОВОР, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СТЕФАН СТОЯНОВ.


УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛИ,

За пореден път всеки от нас има възможност да приложи правото си на избор. Свободният избор е една от най-вълнуващите възможности, които ни дава новото общество. И докато упражняването на правото на свободен избор в нашето всекидневие най-често е свързано с отговорности към самите нас и към членовете на нашите семейства, то в момент на избори за органи на държавна или местна власт това право е свързано и с по-широк кръг отговорности.

Демократическа партия - Консервативен сговор пое своята отговорност за участие в политическия живот на страната през последните години. Консервативният сговор е единствената партия, която още от създаването си не приема за членове бивши комунисти и кандидат-комунисти. Консервативен сговор е единствената партия, която още през 1991 г. чрез своите депутати във Великото народно събрание внесе първия проектозакон за отмяна на Наредбата-закон за Народния съд. Консервативният сговор е партия, която имаше конструктивно отношение към Конституцията на Република България.

Ние, членовете на Консервативния сговор, бяхме част от СДС. Бяхме от първите - още от 1989 г. По-късно, защитавайки принципите си и правейки своя свободен избор, напуснахме синята коалиция.

На последните парламентарни избори ние също направихме своя избор - подкрепа на СДС. Днес позицията ни е същата - подкрепа на СДС. Консервативният сговор е част от Обединената опозиция.

Призоваваме всички български избиратели да направят свободен, но сериозен избор. Отхвърлете политическите пирамиди. Не губете силата на своя глас за фантомите на политическата ни реалност. В малките населени места гласувайте по съвест за хората, които познавате. Ние разчитаме, че на повечето места това са подходящо избраните кандидати на Обединената опозиция. Позволяваме си да припомним обаче, че в големите градове изборите са по-малко местни и повече национални избори. Особено сега, когато червените се разпореждат с централната власт.

Помислете за това. От една страна стои БСП - добре организирана и единна политическа сила, а от друга - множеството малки амбициозни партии и СДС, който полага усилия за обединение на всички необвързани с комунизма сили.

Свободен, но сериозен избор - не давайте гласа си на фантомите - партиите, направили политическо блато, от което БСП от време на време си купува съюзници. Не давайте гласа ви да потъне в блатото.

Подкрепете кандидатите на Обединената опозиция. Подкрепете Съюза на демократичните сили.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗ "НОВ ИЗБОР", ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Отново ще избираме. Сега кметове и съветници. Кой ще има местната власт, от която зависи много как ще живеем.

Социалистите отново показаха, че могат да обещават, но не и да изпълняват. Те искат да възстановят партията държава, за да имат цялата власт, повече благини за техните хора и да държат в ръцете си нашия живот. Според днешните закони самоуправление няма. Общините се превръщат все повече в просяци и слуги на държавата партия.

Ако искате да запазите малко от своята независимост и достойнство, не давайте повече власт в ръцете на социалистите - гласувайте за кандидатите на опозицията, подкрепяни от Съюз "Нов избор".

В предизборното наддаване, вие, уважаеми избиратели, ще бъдете засипани от прекрасни обещания за жилища, поликлиники, детски площадки и какво ли още не. Жестоко ще бъдете разочаровани. Социалистическата партия ще даде малкото пари, с които държавата разполага, на своите хора. Некадърните и партизаните ще съсипят останалото.

"Нов избор" е и ще бъде за установяването на законни правила, които насърчават инициативата на кмета и на общинарите и осигуряват реалния контрол на хората върху общинските дела.

За "Нов избор" развитието на частната собственост е бъдещето. Частната собственост, която дава пари за благоустройство, образование, здравеопазване, култура, сигурност, частната собственост, която осигурява нови работни места, по-добри шансове за живот.

Общините трябва да са независими стопани, да набират и да управляват сами по-голямата част от необходимите средства, своите предприятия и територия. Кметът и съветниците са представители и слуги на местните жители, а не на държавата.

"Нов избор" иска законност и ред. Общинските управи се нуждаят от повече права за борба с престъпността, корупцията и наглостта на силните на деня.

И стигам до най-важното. Качествата на хората, които ще изберем в местната власт. В листите на "Нов избор" ние най-отговорно сме подбрали личности, които притежават професионална и правна култура, характер и морал, за да работят за обществото.

Помнете, че за разлика от парламентарните при местните избори няма опасност да загубите гласа си, ако гласувате за по-малка политическа формация, която отразява вашите интереси и разбирания. Съюз "Нов избор" днес е коректив на старото и с вашата подкрепа ще стане гаранция за модерно управление утре.

"НОВ ИЗБОР" - НОВИ ХОРА - НОВИ ХОРИЗОНТИ.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ЦЕНТЪР, ОГЛАСЕНО ОТ ИВАН КИСИМОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ПАРТИЯТА.


Във време на нови политкомисари, еничари, интернационалисти и властимащи рекетьори на пръсти се броят на политическата карта на България партиите, които защитават националното достойнство и суверенитет. За радост ние сме една от тях - Либерално-демократическата партия.

Ние, либерал-демократите, обичаме предизвикателствата. Не сме заченати в кулоарите на Политбюро, в коридорите на КГБ и ЦРУ, не сме ничии гувернантки и не свирим по чужди партитури. Именно това ни прави опасни и неприемливи за днешните властимащи. Контактите ни и приятелски, и международни разтревожиха околното политическо блато, защото камъкът, който запратихме в него, смущава съня на безродниците. България е уж земя като една човешка длан, а попкръстьовци в нея колкото за цял континент. Недвусмислено заявяваме, че не сме франкофони, американофили или русофили, а двадесет и четири каратови българофили. Срещу жалките опити да превърнат думата националист в мръсен етикет посъветвахме политическите мекерета да отворят българския синонимен речник и да прочетат, че срещу "национализъм" гордо стоят светите слова "патриотизъм" и "родолюбие".

Скъпи сънародници! Да спрем да припяваме дрезгаво на силните, които ни искат унизени и на колене. Българинът най-после трябва да се събуди и да измете властимащите рекетьори и демагози. Тези, които ни докараха дотам, да си мислим, че онова, което вършеше престъпната правешка клика, е нищо в сравнение с днешния мрачен ден на българската политическа действителност. Мерцедесите за болниците, евтините почивни станции за сираците и социално слабите, депутатите милионери вън от парламента, развилнелите се престъпници и спекуланти на ешафода, родоотстъпниците зад пределите на Отечеството ни - защото не само времето, но и държавата, националният капитал, нашето бъдеще и настояще е тяхно. Зловеща истина е, че преди едни строяха социализ-ъма за себе си, а сега същите, още по-безочливи, още по-нагли, си строят капитализ-ъма. А талантливият, професионалистът, отруденият българин все строи. Няма да бъде далеч времето, когато ще трябва да пишем вместо "Строители на съвременна България" "Рушители на нова България" и вместо "Записки по българските въстания" ще четем "Записки по българските предателства".

Нека не ни разказват колко е нужен на България двуполюсният модел, защото такъв никога не е имало у нас. Една политическа мафия ни е опряла до стената и ни кара сами да си командваме екзекуцията, докато турските емисари държат джепанетата в ръцете си.

Дошло е време разделно и едно ново кърваво писмо не е достатъчно. Повече от всякога днес е нужно да се застане зад българската национална кауза, защото от българския трибагреник по-високо няма.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО И НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.


Българска партия Либерали изразява остър протест срещу решението на Съвета на министрите на Европейския съюз /ЕС/, с което България е включена в негативния списък на т. нар. рискови държави. Настоявайки за още по-категорична и адекватна реакция на официалните български институции, ние смятаме, че това решение е израз на недвусмислено политическо отношение спрямо нашата страна, което поставя на изпитание конструктивните отношения и сътрудничеството между България и ЕС.

Новата "желязна завеса", която спускат европолитиците пред гражданите на една държава, асоцииран член на ЕС, каквато е България, се разминават съществено с духа и принципите на хелзинските документи, с водените двустранни разговори и поети взаимни ангажименти със страните от ЕС.

В българското общество е постигнат широк консенсус за интегрирането на България в европейските структури. Настойчивостта, с която Европейският съюз продължава политиката си на унизително третиране на българските граждани обаче, е в състояние да разколебае този консенсус. И ако в краткосрочен план подобно развитие носи негативи преди всичко за България, то в дългосрочна перспектива евросъюзът също ще почувства последиците от него. Защото разделението на Европа и дискриминирането на гражданите на някои европейски държави е политика от едно отминало време и няма нищо общо с общоевропейските ценности.

София, 27 септември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петко Симеонов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Д-Р КИРИЛ БОЯДЖИЕВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА.


Националният партиен съвет на Радикалдемократическата партия /НПС на РДП/ призовава членовете и симпатизантите на партията активно да участват в избирателната кампания за органите на местната власт. Сложната и трудна ситуация, в която се намира партията след решението си за самостоятелен политически живот, не ни даде възможност да издигнем навсякъде наши представители за кметове и общински съветници. Независимо от това ние, радикалдемократите, трябва да направим всичко възможно чрез нашето либерално политическо слово, чрез публичните изяви на изтъкнати радикалдемократи и чрез организационни действия изборите да бъдат спечелени от представителите на демократичната общност. Ние призоваваме членовете и симпатизантите на РДП да обърнат специално внимание на онези градове и села, където радикалдемократите имат водещи места в листите и са издигнати като кандидати за кметове.

НПС на РДП е убеден, че само толерантните взаимоотношения в рамките на демократичната общност могат да осигурят кампанията да бъде успешна за всички нас.

Всички срещу БСП!

София, 30 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 октомври - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
КОНЦЕПЦИЯ /ЧАСТ ПЕТА - ПОСЛЕДНА/ "ИНТЕГРИРАНЕТО НА КУЛТУРИТЕ - ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕХОД КЪМ НОВАТА ЕПОХА" НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА НОВА КУЛТУРА С ПРЕДСЕДАТЕЛ КУБРАТ ТОМОВ.


ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПРОГРАМАТА "ИНТЕГРИРАНЕТО НА КУЛТУРИТЕ - ЕДИНСТВЕНИЯТ БЕЗОПАСЕН ПРЕХОД КЪМ НОВАТА ЕПОХА" СА:

Инициатор и главен организатор е Движението за нова култура - България


За България

1. Творческите съюзи: на културните дейци, писателите, художниците, архитектите, изобретателите, триболозите, музикантите, журналистите, интелектуалците и пр.

2. Духовните общества: на Бялото братство, Йога, Антропософия, Теософия, Кришна съзнание и пр., различните църкви и всички секти, признати от закона и приемащи програмата и нейните цели.

3. Гражданските организации: на еколозите и всички, приемащи програмата и целите й.

4. Министерствата и други институции: на културата, образованието, науката, съответните комисии към Народното събрание и др.

5. Бизнесмени и техни организации, приемащи програмата и спонсориращи изпълнението й.

6. Индивидуални участници и сътрудници, печатни издания в културната област.

7. Културните аташета на чуждите страни.


За чужбина

1. ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ.

2. Международни и регионални организации.

3. Национални организации, общества, институции и пр. във всяка страна.

4. Римският клуб.

5. Екологическите международни организации и движения.

6. Известни интелектуалци, политици, бизнесмени и пр.

7. Медии с международна дейност, катедрите по българистика в другите страни.


Масмедиите

Важни за организацията и изпълнението на програмата са медиите, вкл. БНТ, БНР и различни ежедневници, седмичници и списания. Добре е в тях да има постоянни рубрики, които редовно да информират за различните мероприятия.


Възможни национални мероприятия в междинните етапи

1. Инициативни срещи на заинтересованите организации, институции и лица за изработване на национални програми.

2. Кръгли маси, семинари, конференции, конгреси и пр.

3. Публични беседи, лекции, дискусии и пр.

4. Излъчвания по телевизията и радиото.

5. Поредици статии в различни вестници и списания.

6. Разговори и интервюта с известни личности.

7. Публикуване или превод на подходящи книги, брошури, монографии, сборници и пр.

8. Конкурси и награди за разработване на определени теми в духа на Програмата.

9. Специално внимание на новите данни на историята, археологията и новите писмени източници, разкриващи ни истината за произхода и историята на човека и човечеството.

10. Всяко мероприятие да завършва с обсъждане на въпроса какво да се прави за безкръвно преодоляване на кризата.


Средства за реализиране на програмата

1. Доброволният труд и сътрудничество на членовете и симпатизантите на Движението за нова култура.

2. Сътрудничество за заинтересованите организации, съюзи, институции и личности.

3. Финансовите възможности на ДНК /твърде ограничени/.

4. Спонсорство от лица, организации, институции, делови среди, чужди и международни организации - правителствени и неправителствени.

5. Симпатизанти-журналисти от масмедиите - вестници, списания, радио, телевизия.

6. Информация, спонсориране и друга помощ от културните аташета на чужди страни.

7. Телевизионна рубрика /концепцията и програмата й са готови, съгласието на БНТ е налице, но се иска спонсорство от около 200-250 хил. лв. на месец за две предавания по 30 мин/.

8. Сътрудничество и спонсориране специално от духовните и културните общества, институции, организации, от хора на културата, изкуството, науката и образованието.

9. Собствен вестник на ДНК "Новата култура", концепцията на вестника е готова, рубриките са определени, редакционен екип и авторски състав - готови за действие, потенциалните читатели - много и вече чакат вестника; концепцията му е оригинална - такъв вестник няма; остава само началното му финансиране, като в срок от 5-10 месеца той ще стане самоиздържащ се.


 Дългосрочна програма за дейността на ДНК

1. Съдействие за осъзнаване на крайната необходимост от радикална образователна реформа, адекватна на истинските проблеми в навечерието на XXI век и нататък.

2. Стимулиране на спонсорство, дарителство и пр. за културата и образованието.

3. Съдействие за прехода към нова медицина - съвременна, алтернативна, биоенерго-терапевтична, водеща към правилен начин на живот на тялото, душата и духа.

4. Издигане ролята и отговорността на масмедиите и журналистите.

5. Изработване и изпълнение на програма за национални кръгли маси и други форми по проблемите на новата култура, образованието, икономиката, медицината и пр. с оглед създаването на национални концепции в тези области.

6. Организиране разработката на балансирана харта на правата и задълженията на човека и общо на гражданина.

7. Непрекъснато публикуване на статии, интервюта и пр. по проблемите на епохата и бъдещето, вкл. новата култура.

8. Провеждане на консултативни национални срещи и мероприятия поотделно с: 1/ творческите съюзи; 2/ БАН, НИИ, ВУЗ; 3/ културните дворци, домове, клубове, читалища, библиотеки; 4/ независимите синдикални организации; 5/ духовните общества; 6/ учители и преподаватели; 7/ екологичните организации; 8/ други граждански организации.

Крайната цел е обединяване на различните части на интелигенцията с оглед на идващата нова епоха.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

-------------------------------------------------------------------------

АБОНИРАХТЕ ЛИ СЕ ЗА
ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"


>> За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
>> За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
>> За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
>> За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
>>За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация.

--------------------------------------------------------------------------

* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 405
София, 28 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Обжалване на Решение N 9/23 септември 1995 г. на ОИК - Габрово


На основание чл. 27, ал.2 от ЗМИ и по повод постъпила молба от коалиция Съюз на демократичните сили, Федерация "Царство България" N 19/26 септември 1995 г. и в съответствие с Решение N 17/1 септември 1995 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Оставя без уважение молбата на коалиция Съюз на демократичните сили, Федерация "Царство България" против Решение N 9/23 септември 1995 г. на ОИК - Габрово. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/* * *


РЕШЕНИЕ N 411
София, 29 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Жалба от коалиция Обединение за демокрация - Народен съюз /Български земеделски народен съюз, Демократическа партия/ и Съюз на демократичните сили - гр. Харманли


Постъпила е жалба от горната коалиция срещу отказа на ОИК - гр. Харманли, да регистрира коалицията. Към жалбата са приложени пълномощно от съпредседателите на Народния съюз и ксерокопие от страница на входящия дневник на ОИК, в което е отразено приемането на документите за регистрацията на коалицията в ОИК и отметката, че документите се оттеглят от секретаря на Народен съюз Иван Латев, който не е пълномощникът на коалицията съгласно представеното пълномощно.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 27, ал.2 от ЗМИ, Централната избирателна комисия

РЕШИ:

Отменя отказа на ОИК - Харманли, за регистрация на коалиция Обединение за демокрация - Народен съюз /БЗНС, ДП/ и СДС, и указва на ОИК да регистрира коалицията.

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


16:00:00
03.10.1995 г. 


Редактори: Нина Гаврилова
                    Валентина Игнова - деж. ред.
Технически изпълнители: Цвета Любомирова
                                           Галина Дамянова
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!