3 декември 1992

София, 3 декември 1992 година
        Брой 238 /768/    

Ръководител на Пресслужба "Kypиер"

Стефан Господинов


София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ПРЕДЛОЖЕНОТО ОТ БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРАВИТЕЛСТВО.


Парламентарната група на Съюза на демократичните сили /СДС/ застава твърдо на позицията да се гласува единодушно срещу предложеното от БСП правителство. Тя се присъединява към решението на Националния координационен съвет /НКС/ от СДС за започване на разговори с ДПС за предотвратяване на възможността за съставяне на правителство на Българската социалистическа партия /БСП/.

Парламентарната група на СДС е единна и няма разногласия между нея и НКС на СДС.

София, 1 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ, ПОДПИСАНА ОТ 56 ДЕПУТАТИ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, В ПОДКРЕПА НА ИДЕЯТА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА МАНДАТЪТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО. Документът е предложен от депутата от Движението "Гражданска инициатива" проф.Петър Марков на 25 ноември 1992 г.


Ние, подписалите тази декларация народни представители, считаме за наш морален дълг да заявим, че Националният координационен съвет на СДС, част от ръководството на Парламентарната група на СДС, както и ние не положихме максимални усилия, за да бъде запазена изпълнителната власт на СДС. Считаме, че СДС не е изчерпал парламентарните средства за преодоляване на правителствената криза. Ето защо апелираме в оставащите решителни за съдбата на България и за бъдещето на СДС дни да бъде проявена политическа мъдрост, за да се гарантират и доразвият успехите по пътя на нова демократична България.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АЛТЕРНАТИВА ЗА ПРАГМАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ АНТОН АНТОНОВ - ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БСДП, ПО ПОВОД НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.


Тоталната политическа криза в България днес, планирана преди половин година, доведе до абсурдната политическа ситуация - БСП да предлага "правителство на националното съгласие".

За участващите по-активно в политическия живот е ясно, че всички фигури, които ще бъдат предложени в "правителството" на БСП, са личности "камикадзе". Но с малка принципна разлика, че те ще самоубиват само себе си.

Защо Изпълнителното бюро на Българската социалдемократическа партия /ИБ на БСДП/ и неговият лидер Петър Дертлиев след многобройните си разграничавания от БСП /БКП/ в продължение на две години завиха в рязко мечтаното "ляво" и пожертваха лесно г-н Захари Карамфилов? Отговорите са два - г-н Карамфилов е единственият останал грамотен експерт и политик в ръководния екип на П. Дертлиев. И той просто се елиминира като потенциален кандидат за лидерското място в БСДП. Другият вариант е, че той самостоятелно е поел ангажимент към БСП?! Второто не мога да повярвам. П. Дертлиев и оределите му сподвижници действат в подобни случаи като БКП отпреди 1956 год. - изключват. Спомнете си "случая" с И. Пушкаров отпреди около две години. А защо не и пресния случай с мен - преди не повече от месец. На база на хипотетичен слух бях изправен пред "съд", режисиран от ИБ, да дам обещание, че няма да стана министър от СДС. Предложена беше и декларация за отлъчването ми. Но сценарият не успя.

Това е дертлиевският демократичен обединяващ стил за работа с кадрите. Независимо, че имаше лозунг "... с таланта на целия народ".

В случая с г-н Карамфилов има игра, която прилича на последна: или-или. Надявам се, г-н Карамфилов да излезе от хватката на лидера.

За мен днешното ръководство на БСДП начело с д-р Дертлиев не е със социалдемократически манталитет. На предложението ми на 39-ия конгрес партията да стане "отворена" по подобие на предложението на лидера на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ г-н Енгхолм, бях обвинен за фракционер и т.н. Прагматизмът беше отречен като остарял подход, прагматичната ми платформа беше отхвърлена. БСДП се конфронтира със Съюза на социалдемокраческата младеж /ССДМ/ и с младите хора.

Не вярвам, че БСДП "Дертлиев" ще помогне на България, даже и на хилядите нормални граждани, членове на БСП. Изглежда, това не е целта и на определени ръководни сели в БСП.

ИБ на БСДП и лично П. Дертлиев отхвърлиха професионализма и прагматичността и заложиха на политическата интрига и популисткото празнодумие. България, социалдемокрацията и всички честни хора няма да приемат БСДП да се превърне в асансьор на повикване за политическа поръчка. Ако това стане факт - последствията ще бъдат за П. Дертлиев и за днешното ръководство на БСДП.

Като имам предвид всичко това, ОБЯВЯВАМ, че излизам от висшия ръководен орган на БСДП - Националния комитет. Ще поискам среща с общинската организация, в която членувам, за да се разберем по кой път ще вървим - на неморалните политически комбинации или на действията за демокрация.

Националното помирение ще се създаде от хора с ясно политическо лице и партии, необременени с тоталитарно мислене и минало.

София, 1 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ - ЦЕНТЪР ПО ВЪПРОСА ЗА СЪСТАВЯНЕТО НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО.


Само два дни след историческата изборна победа на СДС, на 15 октомври 1991 г., на своя пресконференция Партията на свободните демократи - център /ПСД-ц/ предостави на средствата за масова информация декларация, която за съжаление не получи разпространение. В нея освен искрените поздравления към СДС беше изразена и тревога, но не от самото присъствие на ДПС във властта, а от ключовата роля, която то придоби. Тогава ние предупредихме, че само от политическата мъдрост на неговите ръководители ще зависи дали това движение ще играе стабилизираща или дестабилизираща роля. Само след няколко месеца всички станахме свидетели и на едното, и на другото.

В същата тази декларация ние изразихме надеждата си, че СДС, вече на власт, ще установи и разшири контактите си с демократичните извънпарламентарни партии, защото двуполюсната парламентарна конфигурация съхранява възможността за реставрация на комунизма. За съжаление много скоро станахме свидетели и на това.

В тази критична за страната ни ситуация Партията на свободните демократи - център още веднъж декларира това, което вече многократно е заявявала и на своя Учредителен конгрес, и преди изборите за Велико народно събрание, което повтори преди изборите през 1991 г. и което е обявявала винаги, когато е имало повод за това: Нашата партия никога и при никакви обстоятелства няма да влезе в коалиция с бившата БКП, както и с никакви други тоталитарни партии. Другояче не би могло и да бъде, защото това е записано в устава на партията.

Същевременно ръководството на ПСД-ц не може да не изрази недоумение от това, че лидерите на някои партии, щом съзрат и най-малката възможност да се доберат до някои от институциите на властта, веднага надскачат "теснопартийните" си интереси и с известна нотка на презрение към тях бързат да поемат "историческата" си отговорност. А тя е ни повече, ни по-малко от помиряването на жертвите с палачите.

Не знаем как е по-правилно да се зададе въпросът - що за партии или що за лидери са това, но Партията на свободните демократи - център призовава всички, за които демокрацията е кауза и цел: След три години маршировка на място, след Правителството на надеждата и в разгара на мераците за Правителство на националното съгласие, време е да се огледаме още веднъж и да се опитаме да се разпознаем по делата си.

30 ноември 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христо Сантулов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА НАРОДЕН ПРОФСЪЮЗ "ЕДИНСТВО" ПО ПОВОД НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА КРИЗА.


Днес Националният ръководен съвет на Народен профсъюз /НРС на НП/ "Единство" проведе извънреден пленум.

Единственият проблем, с който се занима НРС, е бързото преодоляване на тежката правителствена криза. Тя се отрази зле на граджданския и на социалния мир и води страната ни към пълна разруха.

След обстойни и отговорни обсъждания се стигна единодушно до становището: "Да бъде подкрепено едно правителство на национално съгласие с министър-председател г-н Петър Бояджиев."

Г-н Бояджиев е виден политик-демократ, председател на зараждащата се голяма политическа сила - Обединение за България, в която масово се влива българската интелигенция и всички хора с прогресивни, хуманни идеали. Общите програмни схващания на едно бъдещо правителство, оглавявано от г-н Бояджиев, отговарят на политическите интереси на всички парламентарни и извънпарламентарни сили.

Това правителство, ако бъде утвърдено, ще даде приоритет на социално-икономическите проблеми, поради което ние го подкрепяме.

За нас социалният и гражданският мир трябва да бъде съхранен н бързо съживено производството с оглед намаляване на безработицата в страната.

Надяваме се, че трезвомислещите депутати на Народното събранне без оглед от коя парламентарна група са, следва задълбочено да обсъдят новия кабинет и да му гласуват вот на доверие. Това най-вече се отнася за депутатите от ДПС.

НП "Единство" не поставя предварителни условия пред едно бъдещо правителство, без оглед на това кой го съставя. Ние продължаваме да стоим на становището сн, че синдикатите са опоненти на правителството и в рамките на своите възможности ще му съдействаме да изпълнява социално-икономическата си програма, стига тя да не бъде в противоречие с общонационалните интереси.

София, 2 декември 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Огнян Бонев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ПРИВАТИЗИРАНЕТО НА ДЪРЖАВНА ФИРМА "СОЦИАЛЕН ОТДИХ".


В Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ постъпи информация, че Колегиумът на Министерството на труда и социалните грижи ще обсъжда частта от приватизационната програма, подготвяна за 1993 г. Сред обсъжданите обекти за приватизиране са и тези на държавната фирма "Социален отдих” - единствената, която, макар и частично, създаваше възможност за почивка на онеправданите от реформата социално слаби слоеве.

Във връзка с това конфедерацията предупреждава, че вземайки решение за приватизация на социални обекти, министерството поема и отговорността да тласне упълномощените органи към нецелесъобразната приватизация.

Считаме, че преди да се разгледа този въпрос, е необходимо:

1. Да се подготви "Бялата книга" за социалното осигуряване, за да се преценят всестранно потребностите на българите от осигуряване и подпомагане.

2. Да се създаде паритетен орган за управление на социалните фондове и особено онези, които засягат здравето и работоспособността на наемните работници.

3. Да се извърши цялостна ревизия на дейността на фирмата "Социален отдих" след нейното създаване, включително да се оцени законосъобразността и целесъобразността на подадените и преотстъпени обекти и оборудване.

Становището на КНСБ е предоставено на КТ "Подкрепа" с предложение да се изработи общо виждане за по-нататъшни действия.

София, 1 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" И НА НЕЗАВИСИМО СДРУЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ” ПО ПОВОД НА ПОДПИСИ ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


Политически клуб "Екогласност" и Независимо сдружение "Екогласност" категорично се разграничават от малката група самозванци, представящи се за "Екогласност", събрали се пред президентството, за да събират подписи срещу първия демократично и пряко избран от народа президент на Републиката.

Това е една малка група, която участва в СДС и следва действията на крайнодесните в тази коалиция.

"Екогласност" ви призовава: Не им вярвайте! Не се подписвайте!

София, 1 декември 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Слабаков                                  СЕКРЕТАР НА ПК "ЕКОГЛАСНОСТ": Стефан Гайтанджиев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА БЮРОТО НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ЗА СРЕЩА С ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


Днес, 1 декември 1992 г., се състоя среща между представители на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /ИБ на ВС на БСП/ и ръководството на Зелената партия.

На срещата представителите на БСП изложиха своите виждания за правителството на националното съгласие и запознаха ръководството на Зелената партия с хода на консултациите за възлагане на проучвателен мандат. Членовете на Бюрото на Националния съвет на Зелената партия изложиха позицията на партията във връзка със съставянето на правителство.

София, 1 декември 1992 г.

ГОВОРИТЕЛ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ:
        Иван Горинов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР ЗА СРЕЩА С ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


На 1 декември 1992 година се проведе среща между представители на Националния политически съвет на Българския демократичен център /НПС на БДЦ/ и Висшия съвет на Българската социалистическа партия.

Двете страни приемат необходимостта от национално съгласие и съставянето на компетентно и отговорно правителство, способно да решава проблемите на страната.

От страна на БДЦ положително и по достойнство бяха оценени качествата на проф. Захари Карамфилов.

Обсъдени и консултирани бяха и други въпроси.

София, 1 декември 1992 г.

/Пресслужба/"Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ "ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА - АЛТЕРНАТИВА-3" /ЧАСТ ПЕТНАДЕСЕТА/ НА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


СОЦИАЛНИЯТ ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ

11/І

11. Социалният екологически проблем

І. Състояние на промяната към момента

   

Промяната започна формално на 10 ноември 1989 година. Но преди това процесите на дестабилизиране на режима протичаха, макар и вписани в общия привидно нормален ритъм на живота. Линии на несъгласие от последните месеци и година-две преди 10 ноември бяха човешките права, политическото дисидентство и проблемите на екологията.

Около борбата за защита на град Русе от обгазяването от химическите заводи в Гюргево се създаде един от центровете на недоволството от тоталитаризма и управлението на Тодор Живков.

В този смисъл екологическият проблем в България е с особена, дисидентска окраска и днес също хората, причисляващи себе си към това движение, се възприемат повече като политици, отколкото като проповедници на новата зелена идея.

Въпреки това екологическата проблематика е актуална в България и съвсем не е постигнала особени успехи след началото на промяната. Ако някои замърсители са престанали да замърсяват околната среда, то е по-скоро резултат на икономическата стагнация в производството, отколкото от ефективнтата борба на екологическите движения у нас.

Днес, в третата година след 10 ноември, в третата година на свободно екологическо движение, имаме това движение политически разделено, замърсени повече от когато и да било градове и селища, спад в нравите и обществения климат, повишена нетърпимост в отношенията между хората, крайно недостатъчни капиталовложения за пречиствателни инсталации и нови съоръжения, стар, сега европейски стар автомобилен парк, лоши горива.


11/ІІ

11. Социалният екологически проблем

ІІ Националната перспектива на промяната

 

Проблемите на екологията са комплексни и засягат както чистотата за индивида, така и за цялото общество, обхващат кръга от проблеми на физическо, нравствено и политическо равнище, отнасят се до културното състояние на нацията.

В повечето страни на Европа екологическите движения не смятат себе си за политически сили, но в България много трудно би било екологическото движение да не се включи в политическите битки.

България има нужда от екологическо движение и от утвърждаване на екологическите ценности в живота и културата на нацията. Водени от благородни помисли и цели, участниците в екологическото движение бяха активни поддръжници на демократичните промени, застанаха зад конституцията, днес отстояват своите принципи, без да прибягват до противоречащи на демократичната промяна средства. Такова поведение е необходимо в политическия живот на страната, наред с едва присъща на всяко екологическо движение активност по отстраняването на замърсителите в трудовата среда и ежедневието.

Националният хоризонт на екологическия проблем е засега недостижим. Това е чисто производство, чиста среда, чисти отношения.


 11/ІІІ

11. Социалният екологически проблем

ІІІ. БСП и промяната

   
БСП няма принципни различия с исканията на екологическите движения, когато тези искания не са породени от чисто политически причини. Като приемник и наследник на БКП, БСП имаше греха да постави преди 10 ноември екологическите групи в разряда на противниците на режима. Днес БСП няма враждебни отношения с тези хора, но не е оценявала своето поведение от близкото минало спрямо тях.

В своите програми БСП поставя и отстоява ценностите на екологията, но с ясното съзнание за тяхната сложност и постепенност на решаването им.

Екологическите движения са естествен съюзник на всички демократични сили и степента, в която БСП се превръща в демократична сила, е степента, в която тя ще намира все повече допирни точки с екологическото движение у нас и извън страната.


11/IV

11. Социалният екологически проблем

IV. Философия на промяната като алтернатива на БСП,        предложена от ОСД

   

Екологическата проблематика е типична за всички страни, преминаващи през индустриалното развитие. Философията на екологическата политика е в хуманистичните ценности, отличаващи цивилизацията ни в края на XX столетие.

Биологическият проблем има две страни - едната е общото въздействие на замърсителите върху климата и състоянието на планетата като цяло и другата страна е неравното отношение, в което се оказват хората от гледна точка на замърсяването. Едни са подложени на силно действащи замърсители, а други са в защитено положение. В този смисъл философията на една справедлива, издържана в хуманистичен дух екологична политика би била определена с термина "екологическо равенство" и "действия за чиста планета".

В страната тази философия може да намери приложение в една адаптирана към нашите особености екологическа политика, изразена в програма.


11/V

11. Социалният екологически проблем 

V. Политически принципи и ключови термини

                             

Политическите принципи заедно с термините са следните:
* екологическата програма, неделима част от реформата;
* ограничители на замърсяването, които струват много по-евтино от средствата за почистване;
* екологическо равенство и екологическа справедливост;


11./VІ

11. Социалният екологически проблем

VІ. Идеи за изпълнителната власт

 

Сегашното правителство работи без програма. То е изцяло извън възможния нормален екологически контрол.

Искане към правителството да обяви своя екологическа програма, която да бъде защитена пред парламента и в предлагания бюджет.

Искане към правителството да постави под забрана откритата порнография.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ПИСМО /ЧАСТ ПЪРВА/ НА АМЕРИКАНСКИЯ И АВСТРАЛИЙСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ ДО ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ООН БУТРОС ГАЛИ ПО ВЪПРОСИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.


ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

С болка в душите и със смущение в сърцата идваме да Ви известим нерадостни събития в живота на светата ни православна църква в България и в богохранимата ни епархия в Америка, Канада и Австралия.

Правителството на България под председателството на г-н Филип Димитров, чрез директора на дирекцията по вероизповеданията, е обявило война на Светия синод на Българската православна църква под председателството на Негово Светейшество патриарх Максим. Току почувствали свободата след падането на атеистичния режим, ние се видяхме нападнати от новата власт, които си узурпираха правото да решават вътрешноцърковни канонически въпроси като кой е и кой не е законен патриарх или митрополит на църквата на Св.Климент Охридски, Екзарха Йосифа и на сонма от мастити видни духовници в нашето хилядолетно минало.

Основавайки се на един наложен от комунистите закон - Закона за верите от 24 февруари 1949 г., който Конституционният съд в България неотдавна обяви за неконституционен, правителството на г-н Филип Димитров обяви патриарх Максим за нелегитимен и Светия синод на Българската православна църква /БПЦ/ за несъществуващ. Същото това правителство легитимира един разколнически синод, състоящ се от митрополитите Пимен Неврокопски, Панкратий Старозагорски и Калиник Врачански. Към тях се прибави и името на освободения по болест митрополит Стефан Великотърновски. След станалия разкол Пимен въздигна в архимандритски и епископски чин йеромонах Христофор Събев, председател на комисията по религиозните въпроси при Народното събрание - женен и разведен, физик, завършил образованието си в Съветския съюз на дьржавна стипендия по време на комунистическия тоталитарен режим, завършил задочно богословие в България, служил във Великотърновската и във Врачанската епархия и съответно изгонен от техните Владици.

Няколко дена след правителствената декларация за нелегитимността на патриарха и легитимирането на разколиическия синод от държавните власти разколниците окупираха сградата на Светия синод чрез взлом и не допуснаха каноническото ръководство на Светата българска православна църква да изпълнява функциите си. Въпросът беше отнесен до президента на републиката д-р Желю Желев, който сезира Конституционния съд. Този съд декларира чл.12 от Закона за верите от 1949 г. за неконституционен, но остави Върховният съд да решава въпросите за легитимността на патриарха и Светия синод. Върховният съд, като се мотивира, че Светият синод е пропуснал срока за регистрацията си, остави синодалното оплакване без разглеждане.

Светият синод зае становище, че въпросите за вътрешната уредба на църквата са въпроси на каноническите разпоредби и не са от компетенцията на държавата да ги решава. Светият синод под председателството на патриарх Максим се счита за каноническата власт в църквата и не допусна, щото ръководните органи на църквата да се определят от държавната власт. Ако Светият синод би отстъпил от тази позиция, то той би узаконил доктрината на цезаропапизма, която е осъдена от каноните на Вселенската православна църква.

В отговор на разколничеството, инсценирано от правителството на г-н Филип Димитров и осъществено от споменатите митрополити. Светият синод свика един Архиерейски събор, който низвергна /лиши от духовен сан/ митрополитите Пимен, Панкратий, Калиник и Стефан и епископите Антоннй и Галактион, а неканонично ръкоположения епископ Христофор - отлъчи от църквата.

В Архиерейския събор са взели участие:
1. Максим, патриарх български и митрополит Софийски,
2. Григорий, митрополит Ловчански,
3. Йоаникий, митрополит Сливенски,
4. Арсений, митрополит Пловдивски,
5. Дометиан, митрополит Видински,
6. Кирил, митрополит Варненски и Преславски,
7. Йосиф, митрополит Американски и Австралийски,
8. Симеон, митрополит Западноевропейски,
9. Геласий, бивш митрополит Нюйоркски, управляващ Доростоло-Червенска епархия,
10. Иларион, епископ Траянополски, управляващ Великотърновска епархия,
11. Йоан, епископ Драговитийски, игумен на светата Рилска обител, временно управляващ Неврокопска епархия,
12. Нестор, епископ Смоленски, игумен на Троянската света обител, временно управляващ Старозагорска епархия,
13. Наум, епископ Агатоникийски, игумен на светата Бачковска обител
14. Неофит, епископ Левкийски, главен секретар на Светия синод,
15. Григорий, епископ Константийски, ректор на Софийската духовна семинария, временно управлаващ Врачанска епархия,
16. Игнатий, епископ Знеполски, викарий на Пловдивския митрополит,
17. Натанаил, епископ Крупнишки, викарий на Софийския митрополит,
18. Герасим, епископ Браницки, бивш ректор на Софийската духовна семинария в Черепиш, възпрепятстван да присъства по болест, солидаризирал се с решението на Архиерейския събор,
Иларион, епископ Траянополски, възпрепятстван от хора на Христофор Събев, е позакъснял за заседанията на Архиерейския събор, но е подписал решенията му.

В този състав Архиерейският събор осъдил на низвержение /лишаване от духовен сан/ неявилите се на призива:
1. Пимен, бивш митрополит Неврокопски,
2. Панкратий, бивш митрополит Старозагорски,
3. Калиник, бивш митрополит Врачански,
4. Стефан, бивш митрополит Великотърновски,
5. Антоний, бивш митрополит Проватски,
6. Галактион, бивш епископ Белички,
7. Йеромонах Христофор Събев, низвергнат и отлъчен от църквата.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА УМИШЛЕНО ЛИШАВАНЕ НА ПАРТИЯТА ОТ ИМУЩЕСТВОТО Й И УВОЛНЕНИЯ НА НЕЙНИ ЧЛЕНОВЕ. Документът е адресиран до президента на Република България.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Предвид на това, че Вие не приехте представители на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ във връзка с консултациите, които провеждахте във връзка с възникналата правителствена криза, ни навежда на мисълта, че малтретирането, репресиите и лишаването на БКП от имуществото, което е строено до 1924 г. със средства на партията и на комунисти, че всичко това се върши по указания и нареждания от най-високо място, а може би и от самото Президентство. За приемането на делегация на ЦК на БКП се обадихме на секретарката Ви, която ни каза, че ще предаде молбата ни на вашия съветник, който щял да ни се обади. За съжаление, от тогава до днес съветникът Ви не ни се обади. Независимо, че партията ни фактически беше възстановена на 25 април 1990 г. и официално е регистрирана на 24 септември 1990 г. като БКП, и до днес властимащите от БСП и СДС не ни дадоха нито една стая за канцелария на партията и за вестник "Комунистическо дело". Когато господата савовци, марковци и йордановци конфискуваха имуществото на БКП - го отнеха от БСП, която беззаконно го беше заграбила от БКП. Отнесохме въпроса до министъра на финансите да ни бъде върнат партийният дом на Лъвов мост, който досега се незаконно владее от полицията, но господин Костов мълчи и не пожела да ни отговори, с което нарушава по стар живковистки маниер законите. Отнасяхме този въпрос и до Вас, но за съжаление Президентството, Министерският съвет и Софийската община си прехвърляте топката като футболисти един на друг, без да решавате въпроса. Всички нарушавате Закона за политическите партии /ЗПП/, а той е задължителен за всички. Настояваме да ни бъде върнато конфискуваното имущество.

Властимащите от СДС в гр. Панагюрище са уволнили Филип Добрев Фръгов, член на ЦК на БКП от длъжността директор на "Вторични суровини" по политически причини, против което протестираме и настояваме същият да бъде възстановен на работа.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 3 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" И НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПРИ "ТРЕМА" ООД - ТРЯВНА В ЗАЩИТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПРОФСЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. Документът е адресиран до Народното събрание, до парламентарните групи на Съюза на демократичните сили, Българската социалистическа партии и Движението за права и свободи и до средства за масово осведомяване.


Днес, на 27 ноември 1992 Г., на общо събрание на двете синдикални организации предвид нерешаване проблемите на Военнопромишления комплекс от Народното събрание се взе следното

Р Е Ш Е Н И Е

1. Ръководствата на двата синдиката снемат от себе си отговорността при провеждане на протестни действия.

2. Ръководствата на двата синдиката ще защищават интересите и действията на своите членове.

Трявна, 27 ноември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


03.12.1992 г.
12.00

Редактори: Любомир Йорданов - деж. ред.
                    Нина Гаврилова
Технически изпълнители: Иванка Тодорова
                                           Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!