3 октомври 1990

СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                       БРОЙ 195 /213/

СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ОТ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/. ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ, НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, НА ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ И НА БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 17 ЮНИ 1990 Г. ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НЕ САМО ЧЕ НЕ ТРЪГНА КЪМ ПОДОБРЕНИЕ, НО СЕ ВЛОШАВА С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН. ШИРЯТ СЕ НРАВСТВЕНА РАЗРУХА И НАЦИОНАЛЕН НИХИЛИЗЪМ, НАРАСТВА ПРЕСТЪПНОСТТА, КОЯТО ЧЕСТО Е СЪПРОВОЖДАНА ОТ ЕКСТРЕМИСТКИ ЛОЗУНГИ. СТОПАНСКАТА КАТАСТРОФА ВЕЧЕ НЕ Е МРАЧНА ПРОГНОСТИКА, А НЕИЗМЕНЕН СПЪТНИК В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА БЪЛГАРИНА.

ЦЕЛИ ТРИ МЕСЕЦА БЯХА НЕОБХОДИМИ ЗА СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО /И ТО СЛЕД ПОДПАЛВАНЕТО НА ДОМА НА "ПАРТИЯТА-ПОБЕДИТЕЛКА"/. ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРАНО В НЕНОРМАЛНИ УСЛОВИЯ И НЕУДОВЛЕТВОРЯВАЩО НИКОЯ ОТ СТРАНИТЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ МОЖЕ БИ НА ТЕЗИ ТЪМНИ СИЛИ, КОИТО СЕ СТРЕМЯТ ДА ТЛАСНАТ СТРАНАТА НИ В УЖАСИТЕ НА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА. ПОСТАВЯМЕ ПАРТИЯТА-ПОБЕДИТЕЛКА В КАВИЧКИ, ЗАЩОТО ДО МОМЕНТА ПОБЕДИТЕЛИ НЯМА! ВРЕМЕННО ПОБЕДЕН Е МНОГОСТРАДАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.

НИЕ НЯМА ДА СЕ ВПУСКАМЕ В ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗЯСНЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ, ДОВЕЛИ БЪЛГАРИЯ ДО ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ЩЕ СПОМЕНЕМ САМО ТАЗИ, КОЯТО ПРЕЧИ НА СИЛИТЕ НА РАЗУМА ДА ВЪРВЯТ НАПРЕД - ТОВА Е ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВОТО. ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ПРЕЧИ НА ПАРЛАМЕНТА ДА РАБОТИ НОРМАЛНО, ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ТЛАСКА УЛИЦАТА КЪМ ЕКСТРЕМИЗЪМ, ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ПРЕВРЪЩА СЪБУДЕНИЯ ОТ 45-ГОДИШЕН СЪН БЪЛГАРИН НИХИЛИСТ. ТРАДИЦИОНЕН. БАЙГАНЬОВСКИ НИХИЛИСТ С ВЕРУЮ: "А БЕ, И ЕДНИТЕ, И ДРУГИТЕ СА МАСКАРИ!" И ТРЪГВА НАШИЯТ ГЕРОЙ ДА ТЪРСИ "КЕЛЕПИРА". А НИЕ, КОИТО СМЕ ГЛАДНИ /СКОРО ЩЕ СМЕ И НА СТУДЕНО/, МУ ОТГОВАРЯМЕ СЪС ЗАКОН ПРОТИВ СПЕКУЛАТА. ВИНОВНИЦИТЕ - НАКАЗАНИ, ЧИСТО И ПОЧТЕНО.

НЕ, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, НЕ СА НАКАЗАНИ, А И НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ОБОБЩАВА, ТЪЙ КАТО ВИНАТА Е ПЕРСОНАЛНА КАТЕГОРИЯ. ВЕЧЕ ЗАЯВИХМЕ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ НИ ИЗХОД Е ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД, КЪМ НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.

ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧИСТИ НЕВЯРНАТА ПРЕДСТАВА, СЪГЛАСНО КОЯТО В СТРАНАТА НИ ИМА САМО ДВЕ СИЛИ: "ТОТАЛИТАРНАТА БСП" И "ЕДИНСТВЕНАТА ОПОЗИЦИЯ" В ЛИЦЕТО НА СДС. ТОВА, ЧЕ В ИЗБОРИТЕ БЯХА РЕГИСТРИРАНИ 41 ПАРТИИ, НЯКОИ ОТ КОИТО ПОКРИХА СЪС СВОИ КАНДИДАТИ ЦЯЛАТА СТРАНА, БЕ ДОСАДНА ПОДРОБНОСТ.

НАИСТИНА ДОСАДНО БЕ В РАМКИТЕ НА 2-3 МИНУТИ ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЗРИТЕЛИ ДА НАБЛЮДАВАТ ПРИЛИЧАЩИТЕ СИ ПЛАТФОРМИ НА МНОЖЕСТВОТО ПАРТИИ И ДА СЕ ПИТАТ: 3AЩO НЕ СМЕ ЗАЕДНО? - МОЖЕХМЕ ЛИ В ТОВА ОГРАНИЧЕНО ВРЕМЕ ДА ИМ ГОВОРИМ И ЗА СЕБЕ СИ, И ЗА ТРИДНЕВНАТА НАЦИОНАЛНА ОПОЗИЦИОННА КОНФЕРЕНЦИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ 1990 Г. В ПЛОВДИВ? ИЗЛИШНО Е ДА СИ ПРИПОМНЯМЕ КАК ПРОТЕЧЕ ТАЗИ КОНФЕРЕНЦИЯ...

И ТАКА, ГЛАВНАТА ЗАДАЧА СЕГА Е ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ПОЛЯРИЗАЦИЯТА В НАШЕТО ОБЩЕСТВО, ДА СЕ ПОВЕДЕ КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ МЕЖДУ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, ДА СЕ МОБИЛИЗИРА ЦЕЛИЯТ НРАВСТВЕН, ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И ФИЗИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА ЗА ПОСТЕПЕННИЯ ИЗХОД ОТ РАЗРУХАТА. ПРЕМИНАВАНЕТО ОТ ЕДНОПАРТИЙНОСТ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛУРАЛИЗЪМ ИЗИСКВА В НЕГО ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ. КАТО ВАЖНА СТЪПКА В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/. ПОДОБЕН СЪВЕТ ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВА, НО ОТ ПАРТИИ, КОИТО ИМАТ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

ПРЕДЛАГАНИЯТ ОТ НАС КОНСУЛТАТИВЕН СЪВВТ Е С НЕЗАВИСИМ СТАТУТ И РЪКОВОДНИ ОРГАНИ. ЧРЕЗ СВОЯ ПАТРОН ТОЙ ИМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА В ПАРЛАМЕНТА, ПОЛУЧАВА ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЯ ПО ОСТРИ СОЦИАЛНИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ, КОИТО АДРЕСИРА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ДО СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ.

УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ СЪВЕТА ЕКСПЕРТИ ДА ПРЕДСТАВЯТ СВОИ СЪОБРАЖЕНИЯ В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ.

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ОТСТОЯВА ПРИНЦИПИТЕ НА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ЗАЛЕГНАЛИ В ЕДНОИМЕННИЯ ЗАКОН, КАТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ НА СЪЩИТЕ ЗА РАВЕН ДОСТЪП ДО МАТЕРИАЛНА БАЗА /СГРАДЕН ФОНД, КЛУБОВЕ, СРЕДСТВА И ПР./, РАВЕН ДОСТЪП ДО ТЕЛЕВИЗИЯТА, РАДИОТО И ИНФОРМАЦИОННИТЕ АГЕНЦИИ, РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СОБСТВЕНИ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДСТВА И ДР.

ПОДРОБНО ЦЕЛИТЕ, ЗАДАЧИТЕ И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ СА ПОСОЧЕНИ В НЕГОВИЯ СТАТУТ, КОЙТО Е НЕРАЗРИВНА ЧАСТ ОТ НАСТОЯЩЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, КАТО ДЪРЖАВЕН ГЛАВА ВИЕ СТОИТЕ НАД ПАРТИЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ - ТАКАВА Е СЪЩНОСТТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ ЩЕ ДАДЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ХОД НА НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ.

УБЕДЕНИ, ЧЕ НАМИРАМЕ ПЪТ ЗА ЕДИНОДЕЙСТВИЕ ЗА БЛАГОТО НА ОТЕЧЕСТВОТО,

С УВАЖЕНИЕ:

ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН АДЖАРОВ
НАЦИОНАЛЕН ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯ СИПСЕВ
РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛЕНКО РОСАНОВ
ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КИРИЛ БОРИСОВ

СОФИЯ, 27 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРУМ КУМАНОВ

СОФИЯ, 28 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.              /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ИЗКАЗВАНЕ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ГЕНЕРАЛ АТАНАС СЕМЕРДЖИЕВ, НАПРАВЕНО ПРИ УЧРЕДЯВАНЕТО НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪБЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ЖИВЕЕМ ВЪВ ВРЕМЕ НА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ. НЕ МИНАВА ДЕН БЕЗ ЕДНО ИЛИ ДРУГО ВАЖНО, ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМО СЪБИТИЕ. НА ФОНА НА ТАЗИ СТРЕМИТЕЛНО ПРОМЕНЯЩА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАНОРАМА НАИСТИНА НЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ ПОСОЧАТ ОНЕЗИ СЪБИТИЯ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ С ОСНОВОПОЛАГАЩИ ТЕНДЕНЦИИ В НАЦИОНАЛНИЯ НИ ЖИВОТ. ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ УЧРЕДЯВАНЕТО НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ Е ИМЕННО ТАКОВА СЪБИТИЕ.

ВАШАТА ИНИЦИАТИВА ОТГОВАРЯ НА ОБЕКТИВНАТА ПОТРЕБНОСТ ОТ ПО-ЕФЕКТИВНО, ПО-РЕШИТЕЛНО ВКЛЮЧВАНЕ НА ТЕЗИ ПАРТИИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В ИМЕТО НА ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ, КОИТО СТОЯТ ПРЕД НАШАТА НАЦИЯ.

УПЪЛНОМОЩЕН СЪМ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА - Г-Н Д-Р ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ДА ВИ ПРВДАМ, ЧЕ ТОЙ СЕ ОТНАСЯ С РАЗБИРАНЕ КЪМ ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ И Е ГОТОВ ДА ОКАЗВА ПОДКРЕПА НА НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ.

ВСИЧКИ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ ВАШИТЕ ПЛАТФОРМИ СЪДЪРЖАТ В СЕБЕ СИ ОНЕЗИ ЦЕЛИ И ПРИНЦИПИ, ЧИЕТО ПРЕТВОРЯВАНЕ В ЖИВОТА БИ ДОПРИНЕСЛО ТВЪРДЕ МНОГО ЗА РАЗМИВАНЕ НА ЧЕРВЕНО-СИНЯТА ДЕМАРКАЦИОННА ЛИНИЯ, ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ И ПРЕМАХВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА НЕПОНОСИМОСТ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ДАДАТ СВОЯ ПРИНОС ЗА ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НРАВИ - ТОВА БЕШЕ КАЗАНО МНОГО СИЛНО ВЪВ ВАШЕТО КРАТКО СЛОВО И ТЪКМО ТЕЗИ МИСЛИ НАЙ-СИЛНО МЕ РАЗВЪЛНУВАХА.

УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ДЕЙНОСТТА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ, СЪЗДАВАНЕТО НА КОЙТО ДНЕС ОФИЦИАЛНО СЕ ОПОВЕСТЯВА ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА РАЗБИРАТЕЛСТВОТО, ЗА КОНЦЕНТРИРАНЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ И МАТЕРИАЛНИТЕ РЕСУРСИ НА СТРАНАТА ЗА РЕШАВАНЕ НА НАСЪЩНИТЕ ЗАДАЧИ, КОИТО СТОЯТ СЕГА ПРЕД НЕЯ.

МНОЗИНА ОТ ВАС АКТИВНО СЕ ВКЛЮЧИХА В НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА НАСИЛИЕ, В ДЕЙНОСТТА НА КОЙТО УЧАСТВАХ И АЗ. ОЩЕ В ОНЕЗИ ДНИ АЗ СЕ ПРОНИКНАХ ОТ ДЪЛБОКОТО УБЕЖДЕНИЕ, ЧЕ УСКОРЯВАНЕТО НА КОНСТРУКТИВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ОГЛАВЯВАНИТЕ, РЪКОВОДЕНИТЕ ОТ ВАС ПАРТИИ И МЕЖДУ ТЯХ И ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ Е ЖИЗНЕНА ПОТРЕБНОСТ. ДНЕС ТОВА УБЕЖДЕНИЕ Е ОЩЕ ПО-СИЛНО И МИСЛЯ, ЧЕ ГО СПОДЕЛЯТЕ И ВИЕ. СТАВА ДУМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО, КОЕТО В НИКАКВА СТЕПЕН НЯМА ДА НАКЪРНЯВА ЦЕЛИТЕ И ПРИНЦИПИТЕ, КОИТО СА ЗАЛОЖЕНИ ВЪВ ВАШИТЕ ПЛАТФОРМИ, А ОБРАТНО - НЕ СЪЗДАДЕ ПО-БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ТЯХНОТО РЕАЛИЗИРАНЕ.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ /ПРЕЗИДЕНТЪТ/ НА РЕПУБЛИКАТА СЕ ОТНАСЯ С РАЗБИРАНЕ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ВИЕ ПОСТАВЯТЕ ВЪВ ВАШЕТО ИЗЛОЖЕНИЕ, ЯСНИ СА И ЗА МЕН. СЪЗНАВАМЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЯХНОТО РЕШАВАНЕ.

МИСЛЯ, ЧЕ КЪМ КАЗАНОТО ТРЯБВА ДА ДОБАВЯ ОЩЕ ДВЕ ДУМИ: НА ДОБЪР ПЪТ!

СОФИЯ, 2 ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СТАТУТА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/.


РАЗДЕЛ ПЪРВИ - СЪЩНОСТ:

1. КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПРЕДСТАВЛЯВА ДОБРОВОЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА СТРЕМЕЖИТЕ Н УСИЛИЯТА НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ ДА ПОЕМАТ СВОЯ ДЯЛ ОТГОВОРНОСТ ПРИ ВЗИМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС СЪДБАТА И РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА.

2. ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ, ОТ КОИТО СЕ РЪКОВОДЯТ ЧЛЕНУВАЩИТЕ В КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПАРТИИ, СА:

А/ НЕ СЕ ГРАДИ ДЕМОКРАЦИЯ С НЕДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА;

Б/ ОПОЗИЦИЯТА НЕ Е ПРОТИВНИК, А КОНСТРУКТИВЕН ОПОНЕНТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО;

В/ ДА СЕ ДЕЙСТВА САМО В РАМКИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА.

РАЗДЕЛ ВТОРИ - ЦЕЛИ:

1. ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ПОЛЯРИЗАЦИЯТА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, КОЯТО Е ОСНОВНА ПРЕЧКА ЗА СИЛИТЕ НА РАЗУМА ДА ВЪРВЯТ НАПРЕД, КЪМ
НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.

2. ДА СЕ ПОВЕДЕ КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ МЕЖДУ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР.

3. ДА СЕ НАБЕЛЕЖАТ МЕРКИ ЗА ПОСТЕПЕНЕН ИЗХОД ОТ СТОПАНСКАТА РАЗРУХА, НРАВСТВЕНАТА ПУСТОТА И НАЦИОНАЛНИЯ НИХИЛИЗЪМ.

РАЗДЕЛ ТРЕТИ - СРЕДСТВА И ЗАДАЧИ:

1. ЧРЕЗ СВОЯ ПОЧЕТЕН ПАТРОН КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ИМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА В ПАРЛАМЕНТА. УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ СЪВЕТА ЕКСПЕРТИ ПРЕДСТАВЯТ СЪОБРАЖЕНИЯ В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ.

2. КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВВТ ПОЛУЧАВА ЧРЕЗ ПОЧЕТНИЯ ПАТРОН ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЯ ПО ОСТРИ СОЦИАЛНИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ, КОИТО АДРЕСИРА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ДО СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ.

3. КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ОТСТОЯВА ПРИНЦИПИТЕ НА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ЗАЛЕГНАЛИ В ЕДНОИМЕННИЯ ЗАКОН. В ТОЗИ СМИСЪЛ ТОЙ СЕ ЯВЯВА АКТИВЕН ЗАЩИТНИК НА ПРАВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА: СГРАДЕН ФОНД, СРЕДСТВА, ДОСТЪП ДО ТЕЛЕВИЗИЯ, РАДИО И ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ. РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СОБСТВЕНИ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДСТВА И ПР.

4. КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ РАБОТИ ПО СОБСТВЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН, КОЙТО Е СЪОБРАЗЕН СЪС ЗАСЕДАНИЯТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НЕОТЛОЖНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪПРОСИ.

5. КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ИМА СВОЕ СЕДАЛИЩЕ В СОФИЯ И СОБСТВЕН ПЕЧАТЕН ОРГАН.

РАЗДЕЛ ЧЕТВЪРТИ - ЧЛЕНСТВО:

1. В КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ МОЖЕ ДА ЧЛЕНУВА ВСЯКА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ПОЛТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОЯТО Е РЕГИСТРИРАНА ПО ЕДНОИМЕННИЯ ЗАКОН И ПРИЗНАВА НАСТОЯЩИЯ СТАТУТ.

2. ПРИЕМАНЕТО НА НОВИ ПАРТИИ В СЪВЕТА СТАВА С КОНСЕНСУС НА УЧАСТНИЦИТЕ. ЗА ЦЕЛТА Е НЕОБХОДИМО ПИСМЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ СЪОТВЕТНАТА ПАРТИЯ, КЪМ КОЕТО СЕ ПРИЛАГАТ НЕЙНИТЕ ПРОГРАМА И УСТАВ.

3. В КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ СЕ ДОПУСКАТ КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ И ДРУГИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ОРГАНИЗАЦИИ /ДВИЖЕНИЯ/, РЕГИСТРИРАНИ ПО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. ПРИЕМАНЕТО ИМ СТАВА С МНОЗИНСТВО ОТ 2/3.

НАБЛЮДАТЕЛИТЕ УЧАСТВАТ В РАЗИСКВАНИЯТА БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС.

4. СЛЕД ИЗБОРА, АКО ПАРТИЯ, ЧЛЕНУВАЩА В СЪВЕТА, ПОЛУЧИ МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА, АВТОМАТИЧЕСКИ ОТПАДА ОТ НЕГО.

РАЗДЕЛ ПЕТИ - ОРГАНИ:

1. ПОЧЕТЕН ПАТРОН НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ/. ТОЙ СЪДЕЙСТВА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА РАБОТНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ: ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ. ПОЧЕТНИЯТ ПАТРОН ВНАСЯ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ В ПАРЛАМЕНТА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ. ПО ТАКЪВ НАЧИН ПОЧЕТНИЯТ ПАТРОН ОСЪЩЕСТВЯВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, КОИТО ИМАТ, И ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА, ДОПРИНАСЯ ЗА КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ МЕЖДУ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ЗА ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.

2. ОБЩО СЪБРАНИЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ - СЪСТОИ СЕ ОТ:

А/ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЧЛЕНУВАЩИТЕ В СЪВЕТА ПАРТИИ С МАКСИМУМ ДВАМА СЪВЕТНИЦИ, КАТО ВАЖИ ПРИНЦИПЪТ: ЕДНА ПАРТИЯ - ЕДИН ГЛАС. ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАМЕСТВАНИ НА ЗАСЕДАНИЯ ОТ СПЕЦИАЛНО УПЪЛНОМОЩЕНИ ОТ ТЯХ ЛИЦА, КОИТО ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ПАРТИИТЕ.
Б/ РЪКОВОДИТЕЛЯТ /ИЛИ СПЕЦИАЛНО УПЪЛНОМОЩЕНО ОТ НЕГО ЛИЦЕ/ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ И ДВИЖЕНИЯТА, ДОПУСНАТИ КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ.

3. ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО - СЪСТОИ СЕ ОТ ТРИМА ДУШИ: ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДВАМА СЕКРЕТАРИ. ИЗБИРАТ СЕ ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА, КАТО ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СЕ ИЗИСКВА МНОЗИНСТВО ОТ 2/3, А ЗА СЕКРЕТАРИТЕ - ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО /ПОЛОВИНАТА ПЛЮС ЕДИН/.

4. ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО ПРИ НУЖДА НАЗНАЧАВА ПОСТОЯННИ ИЛИ ВРЕМЕННИ КОМИСИИ, А ТАКА СЪЩО И РЪКОВОДСТВО НА ПЕЧАТНИЯ ОРГАН.

5. ГОВОРИТЕЛ - ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕОБВЪРЗАН, С ИЗЯВЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ КАЧЕСТВА. ИЗБИРА СЕ ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА, С МНОЗИНСТВО ОТ 2/3. НА ЗАСЕДАНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ ГОВОРИТЕЛЯТ Е
СЪС СТАТУТ НА НАБЛЮДАТЕЛ.

6. НАБЛЮДАТЕЛИТЕ И ГОВОРИТЕЛЯТ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ В ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО.

РАЗДЕЛ ШЕСТИ - ЗАСЕДАНИЯ:

1. ЗАСЕДАНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ НАЙ-МАЛКО ДВА ПЪТИ МЕСЕЧНО, ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕН И УТВЪРДЕН ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО ПЛАН.

2. ЕДНА ОТ ТОЧКИТЕ НА ПЛАНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛЕДВА ХОДА НА РАЗИСКВАНИЯТА В ПАРЛАМЕНТА И НЕГОВИТЕ КОМИСИИ, А ТАКА СЪЩО И ПОЛУЧАВАНЕ НА НЕОБХОДИМА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПОЧЕТНИЯ ПАТРОН ИЛИ СПЕЦИАЛНО УПЪЛНОМОЩЕНО ОТ НЕГО ЛИЦЕ.

3. ВСЕКИ УЧАСТНИК В КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ МОЖЕ ДА ПОИСКА ЧРЕЗ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО СПЕШНО СВИКВАНЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ.

4. ПОЧЕТНИЯТ ПАТРОН ПРИСЪСТВА ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, А НА ЗАСЕДАНИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО - ПРИ СПЕЦИАЛНО ОТПРАВЕНА ПОКАНА. И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТОЙ УЧАСТВА В РАЗИСКВАНИЯТА БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС. СИЛАТА НА МНЕНИЕТО НА ПОЧЕТНИЯ ПАТРОН Е В ЛОГИКАТА НА НЕГОВИТЕ АРГУМЕНТИ, КОГАТО СЕ ОСНОВАВАТ НА ОБЩОДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА.

5. ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО И КОМИСИИТЕ РАБОТЯТ ЕЖЕДНЕВНО. НАЙ-МАЛКО ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО СЕ СВИКВА РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО, В КОЕТО УЧАСТВАТ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИИ, ГОВОРИТЕЛЯТ И ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПЕЧАТНИЯ ОРГАН НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ.

РАЗДЕЛ СЕДМИ - ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЯ:

1. РЕШЕНИЯТА В ОБЩОТО СЪБРАНИЕ СЕ ВЗИМАТ С КОНСЕНСУС - ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА НОВИ ПАРТИИ, С МНОЗИНСТВО ОТ 2/3 ПРИ ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ, ГОВОРИТЕЛ, ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА НАБЛЮДАТЕЛИ И ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ПОЛИТИЧЕСКАТА ТАКТИКА И СТРАТЕГИЯ НА СЪВЕТА ИЛИ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА. В ОСТАНАЛИТЕ СЛУЧАИ СЕ ИЗИСКВА ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО - ПОЛОВИНАТА ПЛОС ЕДИН.

2. РЕШЕНИЯТА ПО ТЕКУЩИ ВЪПРОСИ СЕ ВЗИМАТ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО - С КОНСЕНСУС, А ПРИ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО - С МНОЗИНСТВО ОТ 2/3 ПРИ РЕШАВАНЕ НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ВЪПРОСИ, И ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО В ОСТАНАЛИТЕ СЛУЧАИ.

3. ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ, ИЗДАДЕНИ МЕЖДУ ЗАСЕДАНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, ПОДЛЕЖАТ НА ОДОБРЕНИЕ ОТ ПОСЛВДНОТО.

РАЗДЕЛ ОСМИ - ЗАКЛЮЧИТЕЛНО СТАНОВИЩЕ:

1. /ЕДИНСТВЕНА/ НАСТОЯЩИЯТ СТАТУТ Е НЕРАЗРИВНА ЧАСТ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ОТ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА ПРЕЗИДЕНТА /ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА/.

СОФИЯ, 28 СВПТЕМВРИ 1990 Г.

ОДОБРИЛИ:

ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН АДЖАРОВ

НАЦИОНАЛЕН ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯ СИПСЕВ
РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛЕНКО РОСАНОВ
ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КИРИЛ БОРИСОВ
ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ - ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРУМ КУМАНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X


СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА РЕДАКЦИЯТА НА В. "ДЕН" - НЕЗАВИСИМ, АДРЕСИРАНО ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ВЕЧЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НИЕ, КАКТО И ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, СЛЕДИМ ЗАСЕДАНИЯТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. В НАЧАЛОТО БЕШЕ С РАДОСТ И НАДЕЖДА, СЛЕД ТОВА СЪС СМЯХ И НАСМЕШКА, А НАПОСЛЕДЪК С ВСЕ ПО-НАРАСТВАЩА ТРЕВОГА И БЕЗПОКОЙСТВО. И АКО ВСИЧКО ТОВА НЕ ПРИЛИЧАШЕ НА ЛОШ СЪН, БИХМЕ ПОСТАВИЛИ ДИАГНОЗА, ЧЕ НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ ПО ДОБРЕ РАЗРАБОТЕН СЦЕНАРИЙ, КОЙТО ТЛАСКА СТРАНАТА НИ ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО КЪМ ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА РАЗРУХА. НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ, ДАЛЕЧЕ СМЕ ОТ ПОДОБНИ ОБВИНЕНИЯ ПО СЛЕДНИТЕ ПРИЧИНИ: ПЪРВО, ЗАЩОТО НЯМА ТАКЪВ СЪВЪРШЕН СЦЕНАРИСТ ПОНЕ В БЪЛГАРИЯ И ВТОРО, НЕ ВИ ДОСТИГА ТАЛАНТ, ЗА ДА ИГРАЕТЕ ТОЛКОВА ВЕЛИКОЛЕПНО ПОСТАВЕНИТЕ ВИ РОЛИ. ОХЛЮВЕНИЯТ МАРАТОН ПО ОБСЪЖДАНЕТО НА ВТОРОСТЕПЕННИ ВЪПРОСИ И СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕСЕТКИ КОМИСИИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРИВЪРЗАНОСТТА НА БИВШИ
ПОЛИТИЧЕСКИ ГЛУХАРИ КЪМ ТАНКОВИТЕ ВОЙСКИ ИЛИ ЖЕЛАНИЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ДА АДМИРИРА ОРАТОРСКИТЕ ВИ СПОСОБНОСТИ, ПИЕЙКИ ВСЕ ПО-ТРУДНО НАМИРАЩАТА СЕ РАКИЙКА ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА, СЧИТАМЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

КЪДЕ ОСТАВА ГЛАВНОТО, ЗА КОЕТО ВИ ГЛАСУВАХМЕ ДОВЕРИЕ - ИЗРАБОТВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯ? НЕ ЧУВСТВУВАТЕ ЛИ, ЧЕ НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО "РАБОТИТЕ", ОТЛАГА ЗА ДАЛЕЧНОТО БЪДЕЩЕ ТОЗИ ВЪПРОС? НЕ ЧУВСТВУВАТЕ ЛИ, ЧЕ ОТНОВО ВПРЯГАТЕ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ. УТВЪРЖДАВАТЕ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ И ЗАКОНИ, РАЗПОРЕДБИ НА ЕДНОПАРТИЙНОТО ПРАВИТВЛСТВО, БЕЗ ДА СТЕ НАЯСНО ПОНЕ ПО ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА БЪДЕЩИЯ ЗАКОН НА ЗАКОНИТЕ - КОНСТИТУЦИЯТА.

А НИМА ТЕ ЛИПСВАТ? НЕ Е ТАЙНА, ГОСПОДА, ЧЕ ПРЕЗ 1879 Г. КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВА ЕДНА ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ ЗА ВРЕМЕТО СИ КОНСТИТУЦИЯ. НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ, ТОВА НЕ Е ТОЛКОВА ОТДАВНА! В НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ - САЩ И ФРАНЦИЯ, КОНСТИТУЦИИТЕ СА ПРИЕТИ И УТВЪРДЕНИ СТОТИНА ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА И ДО ДЕН-ДНЕШЕН СЪЩИТЕ САМО СА ДОПЪЛВАНИ И АКТУАЛИЗИРАНИ. ТОВА Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО! ПРАКТИКАТА Е ТАЗИ, КОЯТО УСЪВЪРШЕНСТВУВА И ДОПЪЛВА!

И ТАКА, ГОСПОДА, ОТГЪРНЕТЕ И ПОРАЗЛИСТЕТЕ ПОЖЪЛТЕЛИТЕ ОТ ВРЕМЕТО СТРАНИЦИ, ПРИЕМАНИ ОТ ДОСТОЙНИТЕ НИ ПРАДЕДИ, А НА НЯКОИ ОТ ВАС ДЕДИ.

ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ТАМ ИМА ВСИЧКО, КЪМ КОЕТО СЕ СТРЕМИМ ДНЕС: ГРАЖДАНСКИТЕ СВОБОДИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ, НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, ПРИОРИТЕТА НА ОБЩОДЪРЖАВНИТЕ НАД ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ, ПРИНЦИПИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ, РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ - ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА, ПРИНЦИПИТЕ ЗА КОЛЕКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ И ДОРИ СВОБОДНО ПРИСЪСТВИЕ НЕ САМО НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, НО И НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ БЪЛГАРИ В ЗАЛАТА НА СЪБРАНИЕТО /ЧЛ.99: "ЗАСЕДАНИЯТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СТАВАТ ДВЕРЕМ ОТВОРЕНИМ"/ А ВИЕ, ГОСПОДА, УМУВАТЕ ДАЛИ ТЕЛЕВИЗИЯТА МОЖЕ СВОБОДНО ДА ПРЕДАВА, ИЛИ НЕ? КОЛКО ГОДИНИ НАЗАД ИСКАТЕ ДА НИ ВЪРНЕТЕ, ГОСПОДА?

ЗАТОВА, ГОСПОДА, РЕДАКЦИЯТА НА В. "ДЕН" - НЕЗАВИСИМ, СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВАС С ПРЕДЛОЖЕНИЕ: НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРИЕМАТ ПОСТАНОВКИТЕ НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, КАТО КНЯЖЕСКАТА ВЛАСТ БЪДЕ ЗАМЕНЕНА С ПАРЛАМЕНТАРНА! НЕКА ОНАЗИ ПАРТИЯ, КОЯТО ОТКАЗВА ДА ПОЕМЕ КОЛЕКТИВНА ОТГОВОРНОСТ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 45 ГОДИНИ, ХВЪРЛИ ВИНАТА ВЪРХУ МЪРТВИЯ СИ "ВОЖД" - МИР НА ПРАХА МУ, КОЙТО ОТМЕНИ ДЕ ФАКТО НА 19 СЕПТЕМВРИ 1945 Г. ВЪЗСТАНОВЕНАТА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ.

НЕКА СЪЩАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ФРАКЦИЯ, АКО ИМА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО, ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ. ВРЕМЕТО НЕ ЧАКА, ГОСПОДА! СТУДЪТ, ГЛАДЪТ И КОНФРОНТАЦИЯТА ЧУКАТ НА ВРАТИТЕ НИ. ПО-ЛЕСНО Е ДА АКТУАЛИЗИРАТЕ, ОТКОЛКОТО ДА ИЗМИСЛЯТЕ HАНOBO НЕЩО, КОЕТО МЪДРИ И ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ, СИНОВЕ НА НАШИЯ НАРОД, СА ОСТАВИЛИ НА СВОИТЕ ПОТОМЦИ. БЪДЕТЕ ДОСТОЙНИ НАСЛЕДНИЦИ НА ТЯХНОТО ДЕЛО! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СЪБИТИЯТА ЩЕ ВИ ПОМЕТАТ!

СОФИЯ, 28 СЕПТЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 3 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА УСТАВА /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ /БРСП/, ПРИЕТ НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ НА ПАРТИЯТА НА 23 МАЙ 1990 ГОДИНА ВЪВ ВАРНА.


ЧЛЕНСТВО В ПАРТИЯТА

1. ЧЛЕН НА БРСП МОЖЕ ДА БЪДЕ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, НАВЪРШИЛ 18 ГОДИНИ. НЕЗАВИСИМО ОТ ПАРТИЙНАТА МУ ПРИНАДЛЕЖНОСТ ДО ПРИЕМАНЕТО MУ В БРСП.

ЧЛЕНСТВОТО В ДРУГА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е НЕСЪВМЕСТИМО С ЧЛЕНУВАНЕТО В БРСП.

2. ПАРТИЙНОТО, СЛУЖЕБНОТО И СОЦИАЛНОТО МИНАЛО НЕ СЕ ОБСЪЖДАТ ПРИ ПРИЕМАНЕТО В ПАРТИЯТА, ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО СА ИЗВЕСТНИ ДОКАЗАНИ МОРАЛНИ И КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА КАНДИДАТА, ИМАЩИ ОПАСЕН И РЕЦИДИВЕН ХАРАКТЕР.

3. ЧЛЕНСТВОТО В БРСП СЕ ИЗРАЗЯВА В ПРИЕМАНЕ НА НЕЙНИЯ УСТАВ, В ЧЛЕНУВАНЕ В ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, В ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ПРОГРАМНИ ЦЕЛИ И В ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС.

4. ПРИЕМАНЕТО В ПАРТИЯТА СТАВА ИНДИВИДУАЛНО, ЧРЕЗ ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ДО ОСНОВНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

5. СЛЕД ПРИЕМАНЕТО МУ В РЕДОВЕТЕ НА БРСП ВСЕКИ ЧЛЕН ЗАПАЗВА ПРАВАТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ ДА СЕ ИЗЯВЯВА ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ И НАЧИН И KАTO ГРАЖДАНИН, И КАТО ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА ПРИ СПАЗВАНЕ НА УСТАВА И ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА.

6. ВСЕКИ ЧЛЕН ВНАСЯ МЕСЕЧЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС - 2 ЛВ.

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

1. ВСЕКИ ЧЛЕН НА БРСП ИМА ПРАВО:

А/ ДА ИЗБИРА И ДА БЪДЕ ИЗБИРАН В РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА ПАРТИЯТА;
Б/ ДА ИСКА И ДА ПОЛУЧАВА НЕОБХОДИМАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИ;
В/ ДА ОБСЪЖДА И КРИТИКУВА ДАДЕНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЛИЧНОСТ ИЛИ ПОСТАНОВКА НА РЪКОВОДСТВОТО;
Г/ ДА ПОЛУЧАВА ЗАЩИТА ОТ ПАРТИЯТА, АКО ИМА ОСНОВАНИЕ;
Д/ ДА ИЗПОЛЗУВА ПАРТИЙНОТО ИМУЩЕСТВО СПОРЕД ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО МУ;
Е/ ДА ЧЛЕНУВА ИЛИ НАПУСКА ПАРТИЯТА ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ.

2. ВСЕКИ ЧЛЕН НА БРСП ИМА СЛЕДНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ:

А/ ДА СЪДЕЙСТВУВА ЗА РАЗЯСНЯВАНЕ НА ПОЛИТИКАТА НА ПАРТИЯТА И ДА УКРЕПВА АВТОРИТЕТА Й;
Б/ ДА ПОВИШАВА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ КУЛТУРА И ДЕЙСТВУВА ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАРОДНИТЕ, НАЦИОНАЛНИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ;
В/ ДА ПОСЕЩАВА РЕДОВНО СЪБРАНИЯТА И ДА УЧАСТВУВА АКТИВНО В ПАРТИЙНАТА ДЕЙНОСТ.

ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА НА ПАРТИЯТА

1. ОСНОВНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ СЪЗДАВАТ ВЪРХУ ПРИНЦИПА НА САМООРГАНИЗИРАНЕТО ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ - КВАРТАЛИ, РАЙОНИ, СЕЛА И ОБЩИНИ.

2. РЪКОВОДЕН ОРГАН НА ПАРТИЙНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ПАРТИЙНОТО СЪБРАНИЕ.

3. ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЕКУЩАТА РАБОТА ОСНОВНАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ ИЗБИРА НА СВОЕ СЪБРАНИЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ И СЕКРЕТАР.

4. ОСНОВНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ СА ПРАВОМОЩНИ:

А/ ДА ЗАДЕЙСТВУВАТ И ИЗБИРАТ ДЕЛЕГАТИ ЗА ПАРТИЙНИ ФОРУМИ НА ОБЩИНСКО И НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ;
Б/ ДА ИЗБИРАТ ОБЩИНСКИ И НАЦИОНАЛЕН ПАРТИЕН КОМИТЕТ;
В/ СЪГЛАСУВАНО С ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИ ДА ИЗБИРАТ ДЕЛЕГАТИ ЗА ОБЩОПАРТИЕН КОНГРЕС.

5. НА ОБЩОПАРТИЙНИЯ КОНГРЕС СЕ ИЗБИРА НАЦИОНАЛЕН ПАРТИЕН КОМИТЕТ И НАЦИОНАЛНА ФИНАНСОВО-РВВИЗИОННА КОМИСИЯ.

6. ВЪПРОСЪТ ЗА ЩАТНИ /ПЛАТЕНИ/ ИЗБОРНИ И СПОМАГАТЕЛНИ ПАРТИЙНИ ДЛЪЖНОСТИ Е ОТ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ И НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРТИЙНИ ФОРУМИ.

7. РАБОТАТА НА ИЗБОРНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИ СЕ ПОДПОМАГА ОТ ОГРАНИЧЕН БРОЙ ЩАТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ТЕХНИЧЕСКИ СЪТРУДНИЦИ.

8. ОБЩИНСКАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ ОСНОВНИ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ В РАЙОНА НА НЕЙНАТА ТЕРИТОРИЯ.

9. ВЪРХОВЕН ОРГАН НА БРСП Е КОНГРЕСЪТ, КОЙТО СЕ СВИКВА ПО ДВА НАЧИНА:

РЕДОВЕН - НА ДВЕ ГОДИНИ ИЛИ ИЗВЪНРЕДЕН - НА ПОСОЧЕНОТО ВРЕМЕ ПО РЕШЕНИЕ НА 1/3 ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ БРОЙ ЧЛЕНОВЕ.

ПАРТИЯТА И ДЪРЖАВНИТЕ, ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И СДРУЖЕНИЯ

1. БРСП ПОДКРЕПЯ КОНТАКТИТЕ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЯТА С ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, С ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА НАМИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЙ-ЕФЕКТИВНИ РЕШЕНИЯ, ОСИГУРЯВАЩИ ПРАВАТА И СИГУРНОСТТА НА НАРОДА, НАЦИЯТА, ЛИЧНОСТТА И ДЪРЖАВАТА.

2. В БРСП ИМАТ ПРАВО ДА ЧЛЕНУВАТ МЛАДЕЖИ, НАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ, ПОРАДИ КОЕТО НЕ Е НЕОБХОДИМО ПАРТИЯТА ДА СЪЗДАВА ОТДЕЛНА МЛАДЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ.

МЛАДИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ПАРТИЯТА - РАБОТНИЦИ, СТУДЕНТИ, ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ДР. ЧРЕЗ ОСНОВНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ МОГАТ ДА СЪЗДАВАТ МЛАДЕЖКИ КЛУБОВЕ, ДА ИМАТ СВОИ СПЕЦИФИЧНИ ИЗЯВИ ПРИ СПАЗВАНЕ НА УСТАВА И НА ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА.

ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА, СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ И ИМУЩЕСТВО НА ПАРТИЯТА

1. ПАРТИЯТА НАБИРА СРЕДСТВАТА СИ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС, ОТ СОБСТВЕНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, ОТ ДАРЕНИЯ ИЛИ ПО ДРУГ ЗАКОНОСЪОБРАЗЕН НАЧИН.

2. ЧЛЕНСКИЯТ ВНОС Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСЕКИ ЧЛЕН - ЕЖЕМЕСЕЧНО 2 ЛВ.; УЧАЩИТЕ СЕ И НЕРАБОТЕЩИТЕ ВНАСЯТ МИНИМАЛЕН МЕСЕЧЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС ОТ 1 ЛВ.

3. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС СТАВА ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН: 60 ПРОЦЕНТА ОТ НЕГО ОСТАВА В КВАРТАЛНО-СЕЛСКАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ, 20 ПРОЦЕНТА ОТ НЕГО ОТИВА В ОБЩИНСКАТА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ И 20 ПРОЦЕНТА - ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРТИЕН КОМИТЕТ.


ПАРТИЕН ПЕЧАТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО СЪС СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

1. ПРИ ИЗДАВАНЕТО НА ПАРТИЕН ВЕСТНИК И ДРУГИ ПЕЧ8 СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ УСТАВА, ПРОГРАМНИТЕ ЦЕЛИ, ПРИЕТИТЕ ПАРТИЙНИ РЕШЕНИЯ И ЗАКОНИТЕ В
СТРАНАТА.

2. ЦЕНТРАЛНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИ ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ СЕ СЪЗДАВАТ И ЗАКРИВАТ НА КОНГРЕСИТЕ, МЕСТНИТЕ - ПО РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКОТО ПАРТИЙНО РЪКОВОДСТВО.

3. БРСП СЕ СТРЕМИ КЪМ ДЕМОКРАТИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ПЕЧАТА, ТЕЛЕВИЗИЯТА И РАДИОТО; ЗАПОЗНАВА ТЕХНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ С ПАРТИЙНАТА ПОЛИТИКА И ДЕЙНОСТ; ОСВЕДОМЯВА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА СВОИТЕ ЦЕЛИ И ПРОГРАМИ, В СЪГЛАСИЕ С ПРИНЦИПИТЕ НА ГЛАСНОСТ И ПУБЛИЧНОСТ, ПРЕДОСТАВЯ НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ НЕОБХОДИМИТЕ СВЕДЕНИЯ ЗА СВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ.

НАСТОЯЩИЯТ УСТАВ НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ Е ОБСЪДЕН И ПРИЕТ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ НА СЪЩАТА ПАРТИЯ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 23 МАЙ 1990 Г. ВЪВ ВАРНА.

ВАРНА, 23 МАЙ 1990 Г.

 


/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/