3 ноември 1995


София, 3 ноември 1995 година
Брой 216 /1517/


Редактор: Нина Гаврилова

 

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА БСП ЗА ГЛАСУВАНЕ С ЧЕРВЕНАТА БЮЛЕТИНА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ НА ВТОРИЯ КРЪГ В ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


ДРУГАРИ СОЦИАЛИСТИ!
ПРИВЪРЖЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ НА БСП!
 
Първият кръг от изборите за местна власт е зад нас. Демократичната левица спечели категорична победа в почти половината от общините и преобладаващата част от кметствата в страната. Червена вълна залива България. Сбъднаха се предвижданията на марксистките сили в БСП, че и този път не хладният прагматизъм, а ясно осъзнатата политическа ориентация ще събере хората пред изборните урни. С масовата си подкрепа на кандидатите на Демократичната левица българският народ за пореден път доказа, че без всякакво колебание гласува за социализма.

След броени дни ще се проведе вторият кръг на изборите. Но подготовката за него протича при коренно променена обстановка: окончателно отпадат всякакви нюанси. Остава дилемата "или-или". И въпреки че всички данни сочат потвърждение на успеха от първия кръг, няма място за никакво самоуспокоение там, където шансовете за това са благоприятни, няма място и за никакво униние там, където резултатите са неблагоприятни.

В предстоящия балотаж безспорно най-важно значение ще има гласуването в столицата. Тук опозицията отбеляза сериозен успех, който е в рязък контраст с резултатите в страната. Но показаното в първия кръг не отговаря на реалното съотношение на политическите интереси и предпочитания на софиянци. Столицата не е синя! И това може да бъде доказано на втория кръг на изборите.

Преобладаващата част от негласувалите 50% софиянци са потенциални гласоподаватели на Демократичната левица. Със своята пасивност на първия кръг те дадоха сериозен урок на онези сили и ръководни личности на БСП, които се опитват да подменят нейния характер като партия на трудовите хора, да се откажат от нейната лява идентичност.

Сега положението е коренно различно - неучастието в балотажа непосредствено облекчава настъплението на обединяващите се реваншистки сили, които искат да направят София свой бастион.

Затова във втория кръг на изборите не бива да има никакво колебание! Явяването пред изборните урни тогава е не просто право, а граждански и патриотичен дълг на всички честни хора.

Призоваваме всички социалисти, всички привърженици и симпатизанти на БСП: с гласа си кажете НЕ на реваншистката реакция. Тя управляваше столицата четири години и показа на какво е способна.

София, 1 ноември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТУДЕНТСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ" ПО ВЪПРОСА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАТРИОТИЧНИ МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ.


На 10 октомври 1995 г. с решение на Софийски градски съд по дело 4275/1995 г. бе регистрирано Студентско национално движение /СНД/ "Велика България". С това бе узаконено единственото обединение на борбени български патриоти в академичните среди. За 80-те месеца на своето съществуване движението доказа по категоричен начин, че безкомпромисно отстоява националните интереси и не се бои да се противопостави на тия, които ги потъпкват, пък били те облечени във власт или подкрепяни от чужди сили.

И занапред ние ще се стремим да възкресим принизяваното достойнство на българския народ. Ще работим за популяризиране на християнската култура и историческите истини за народа ни, за духовно единение на всички българи по света.

СНД "Велика България" е обезпокоена от рушителните процеси в българското общество, от политиката на управляващите, водеща до духовна ерозия на нацията. Обезпокоени сме от опитите да се ограничи националният суверенитет в изгода на чужди сили. Обезпокоени сме най-сетне от безсилието и разпокъсаността на патриотичните сили, които трябва да дадат алтернатива за изстрадалото ни Отечество. Затова ние се обръщаме към партиите и организациите, към неформалните групи, изповядващи за своя идеология чистия български национализъм, с апел за единодействие. Като първа стъпка предлагаме изграждане на обществен съвет между представителите на младежки организации. Без да търсим сливането или обезличаването им, оставяйки настрана политическите възгледи, които ни разединяват, ние трябва да работим заедно за нещата, които са свети за нас. Единствено така национализмът ще бъде не посмешище или плашило, а достойна и силна алтернатива за България.

София, 30 октомври 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Искрен Веселинов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ХРИСТИЯН-АГРАРНАТА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВАН ГЛУШКОВ.


СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

Остават броени часове до изборите на 29 октомври 1995 г. Вярно е, че това ще бъдат избори за местни органи на властта - за кметове и съветници. Но още по-вярно е, че това ще бъдат и избори политически. Избори, които могат да се окажат решаващи за съдбата на демокрацията в България. Избори, на които с воля и решителност трябва да кажем "не" на цинизма и демагогията на преименуваните комунисти.

Преди година Жан Виденов и компания гръмогласно обещаваха, че ще спрат разрухата на България и обедняването на народа, че ще пречупят гръбнака на престъпността.

Днес дори и най-лековерните разбират, че са били жестоко излъгани. Милиони българи все по-трудно свързват двата края, по улиците на градове и села вилнеят бандити и рекетьори, стари и нови разбойници бързат да доограбят това, което е останало от общественото богатство. Реформата спря, земята не се връща на истинските й собственици, с безразсъдните си действия правителството отново тласка страната към опасна международна изолация. Все повече и повече обезверени и обезкуражени българки и българи се питат - има ли спасителен път за България, можем ли да се измъкнем от тресавището, в което ни натика петдесетгодишното престъпно комунистическо управление?

Отговорът е ясен и категоричен. Да, спасителен, път има и той е във все по-тясното единодействие на всички демократични и антикомунистически сили за твърд отпор на настъплението на новата червена олигархия. Важна стъпка по този път ще бъде успехът на опозиционните партии и организации на предстоящите избори.

Ето защо аз ви призовавам, скъпи радетели на демокрацията, да участвате до един в изборите и да подкрепите в различните населени места листите с кандидатите на Съюза на демократичните сили и неговите коалиционни партньори, сред които е и Християн-аграрната партия.

Аз ви призовавам да подкрепите в общините Мездра и Созопол кандидатите за кметове и съветници на Християн-аграрната партия - млади, образовани и почтени хора, докрай предани на каузата на демокрацията.

Аз ви призовавам да подкрепите в София кандидатите на Обединената демократична опозиция и специално кандидатурата на г-н Стефан Софиянски. Не разпилявайте своите гласове за други кандидати, които нямат никакви шансове за успех. Не хвърляйте гласовете си на вятъра. Нека максимално мобилизирани да извоюваме още на първия тур убедителна победа на обединената опозиция в столицата, което ще има огромно психологическо значение за втория тур на изборите в цялата страна.

Нека с нашия успех на 29 октомври да поставим стабилна основа за бъдещите ни победи в президентските, а след това и в предсрочните парламентарни избори.

За да сложим веднъж завинаги край на комунистическото управление в България!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЕДИНЕН, ОГЛАСЕНО ОТ ЧЛЕНА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ МАРГАРИТА ПЕНКОВА.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,
БРАТЯ И СЕСТРИ
ЧЛЕНОВЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА БЗНС-ЕДИНЕН,

Предизборната кампания протече напълно под знака на специалните привилегии. Щедро бяха облагодетелствани правителствените кандидати и така наречените опозиционни парламентарни коалиции. Някои от тях потърсиха и чуждестранни "съветници" с парична подкрепа и пряко съучастие в изборната капания. Това ни напомня тъжни страници от близкото минало.

Битката с политическата демагогия не е приключена. Нещо повече - тя се насочва и към общинското самоуправление.

Решението на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ - единен за самостоятелно участие в общинските избори е не само политически акт, но и едно морално задължение към гласоподавателите и най-вече към сдружените земеделци.

Скалъпените коалиции, управлявали през последните години, са тия, които окончателно доведоха страната до ръба на пропастта, а народа - до духовна безпътица и материална разруха.

Изборите на 29 октомври 1995 г. съвпадат с влизането в сила на Закона за масовата приватизация. Много от предприятията са общинска собственост. Бъдете бдителни, за да не се пропилее и това народна богатство!

За съжаление общинското ни самоуправление започва да прохожда под чуждо покровителство. Това не предвещава нищо добро за нашата крехка демокрация, национално достойнство и държавен суверенитет.

При регистрацията на свои кметове и съветници БЗНС-единен се натъкна на редица трудности, създадени от членове на общински избирателни комисии. Това ни задължава да заявим, че БЗНС-единен не е прекъсвал своята политическа дейност и че БЗНС-единен никога и при никакви обстоятелства не е подписвал и не е участвал в унизителни и мними сливания и коалиции.

Всеки свободно прави своя избор - така е във всяка правова държава и във всяка демократична организация. БЗНС-единен препоръчва на своите членове и привърженици в секциите, където няма наши листи и кандидати, да гласуват за онзи кандидат, който със своя прагматизъм и почтеност стои най-близо до нашите разбирания по управлението на общината и държавата.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ".


Целта на монархистите, обединени около Федерация "Царство България", е благоденствието и щастието на българския народ чрез възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н.В. цар Симеон II. Бюлетината с надпис Федерация "Царство България" е нашата бюлетина, за победа на нашия идеал - Царство България.

Как ще постигнем този възвишен идеал? Когато всички членове на Федерация "Царство България" и симпатизанти на монархическата идея гласуват именно с нашата бюлетина.

Структурите на Федерация "Царство България" във всеки район сключиха споразумения за коалиции, участват самостоятелно или подкрепят кандидат на друга политическа сила в зависимост от специфичните условия. В повечето случаи това са споразумения за коалиции със Съюза на демократичните сили /СДС/ и с Народен съюз. Самостоятелното участие на Федерация "Царство България" е за общински съветници. В София листата на Федерация "Царство България" за общински съветници е под номер 014. В големите градове като София, Варна, Пловдив и Бургас подкрепяме кандидат-кмета на СДС. В Русе Федерация "Царство България" състави коалиция от 20 организации под названието "Обединени демократични сили" и издигна кандидат за кмет доц. Марко Тодоров, който оглави и единната листа за общински съветници. В Лясковец, Самоков, Враца и Монтана издигаме самостоятелни кандидатури за кметове и общински съветници. В общините, където Федерация "Царство България" не се е споразумяла за обща кметска кандидатура, гласувайте на първия тур по съвест, а на втория нека всички гласове да се обединят около кандидата на опозицията, който се е представил най-добре.

Обединението на основните монархически коалиции около нас позволява на Федерация "Царство България" да представлява пред обществеността монархистите. Този обединителен процес се разви в цялата страна и ясно показа, че Федерация "Царство България" е онази солидна и прагматична сила, която не само на думи, но и на дела сътворява единението на всички монархисти и на демократичните формации у нас.

В избирателните секции изисквайте бюлетината на Федерация "Царство България" и гласувайте с нея!

С Бога - за Царя и Отечеството!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 3 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА /ЧАСТ ОСМА - ПОСЛЕДНА/ "ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ПРЕЗ МАНДАТА 1995 - 1999 ГОДИНА" НА КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ СТЕФАН СОФИЯНСКИ, ИЗДИГНАТ ОТ СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


3. РЕСУРСИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА


3.1. Кадрови ресурси

За постигане изпълнението на главните приоритети на програмната основна роля ще има подходящият подбор на кадри за СГО, районните администрации и кметствата. Ще бъдат освободени всички корумпирани и доказали своята некомпетентност кадри. На тяхно място, ползвайки изградената вече база данни, за симпатизанти на демократичната опозиция ще се привлекат хора с необходимата квалификация, управленски опит и висок морал.

Важен резерв за кадрово попълнение ще бъдат освободените при политическата чистка на БСП ръководни и изпълнителски кадри.


3.2. Финансово осигуряване

За финансово осигуряване на програмата на СГО ще се разчита на данъчни приходи, субсидии от републиканския бюджет и други приходи като приходи от приватизация и приходи от общинска собственост.

Основен резерв за осигуряване на по-голям бюджет ще бъде активизирането на общинската приватизация и отстояване на по-ниска субсидия на общината от РБ, както и повишаване на стопанската активност на дребните и средните предприемачи.


3.3. Собствени финансови институции

Общината ще разчита на две направления с допълнително осигуряване със собствени финансови ресурси: създаване и функциониране на общинска банка и общински специализирани парични фондове.

На първо място сред общинските специализирани парични фондове е Общинският приватизационен фонд, който е учреден с решение на Столичен общински съвет /СОС/. Той е обособено имущество на Софийска община, включващо частта от приходите, определена в чл.6 ал.2 т.3 от Закона за приватизация на държавни и общински предприятия. Постъпленията са от приватизацията на общински предприятия и се отнасят по специалната сметка на СОС. Тя се открива съгласно чл. 6 от същия закон.

Във фонда постъпват и всички погашения по задължения на общински предриятия, които общината е откупила със средства на фонда от първоначалния кредитор. В него постъпва и ликвидационният дял и дивидентите, получени от участие в предприятия и от ценни книжа, закупени от общината със средства на фонда, както и от продажбата на тези ценни книжа.

Целите на фонда са: осигуряване на финансови средства за погасяване на несъбираеми задължения на общински предприятия и погасяване на кредитите за незавършени обекти на общинското строителство, финансово обезпечаване на общинската инвестиционна политика и поддържане на компенсационен и инвестиционен резерв на общината.

С ускоряване на приватизацията фондът ще загубва все повече първата си функция - да дотира губещи общински предприятия и ще се превърне във важен фактор за реализация на общинската инвестиционна политика за мандата 1995-1999 г.

Ще се активизира и набирането на средства и целевото им изразходване и за останалите специализирани фондове. Чрез фонд "Благоустройство и градоустройство" ще се набират средства за проектиране и изграждане на инженерната инфраструктура. Средствата за този фонд ще се получават като процент от абсолютната стойност на предвидената инвестиционна програма. За целта е необходимо СОС да приеме наредба за събиране на средства на база зониране на територията на София и определяне на базисни ставки по зони.

Във фонд "Зелена система и екология" освен постъпления от такси за използване на зелените площи и глоби за нарушения на екологичните норми ще се насочат и средства от суапови сделки "дълг срещу природна среда".


3.4. Международно участие

Столична община ще проведе широка разяснителна и рекламна кампания за привличане на целеви средства от чужбина за решаване на важни инвестиционни проекти на територията на София. Такива са решаването на проблема с водоснабдяването на София, строителството на общински жилища, преработка на битови отпадъци и проекти, свързани с разкриване на нови работни места.

Ще бъдат водени разговори и търсени средства от:
- програма ФАР;
- Международна банка за възстановяване и развитие, Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка;
- други частни инвеститори.

Използвайки всички посочени финансови източници, Столичната община ще предприеме реални стъпки за бързо стопанско активизиране. Това ще осигури така необходимите работни места за младежи и млади специалисти за голяма част от безработните и ще осигури решаването чрез инвестиране на най-важните проблеми на града - водоснабдяване, транспорт и чистота.

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00
03.11.1995 г.


Технически изпълнители: Галина Дамянова
                                           Цвета Любомирова
                                           Тинка Христова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


---------------------------------------------------------------------


• За да имате неподправена картина на обществено-политическия живот в България
• За да знаете кои са регистрираните организации по Закона за политическите партии
• За да следите решенията на Централната избирателна комисия за президентски, парламентарни, местни избори
• За да се запознаете с уставите и програмите на партии, съюзи, синдикати, фондации
• За да имате в ръцете си единственото издание за автентична документална политическа, обществена и синдикална информация

ЧЕТЕТЕ

ПРЕССЛУЖБА ”КУРИЕР"


Годишен абонамент 6600 лв.
Шестмесечен абонамент 3500 лв.

---------------------------------------------------------------------


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!

 

♦Коментирайте на страницата на Омда във Фейсбук