31 август 1990

СОФИЯ, 31 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                                                    БРОЙ 172 /190/

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПАРТИЯТА НАЦИОНАЛЕН ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ.


СТРАНАТА НИ ОТНОВО И ВЕЧЕ ОТКРИТО Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ОПАСНОСТТА ОТ НЕКОНТРОЛИРУЕМО НАСИЛИЕ И ЕКСТРЕМИЗЪМ. СИЛИ, КОИТО ПО МИРЕН И ПАРЛАМЕНТАРЕН ПЪТ НЕ МОГАТ ДА ПОСТИГНАТ ВЛАСТНИЧЕСКИТЕ СИ АМБИЦИИ, ПРОВОКИРАТ ОТКРИТ И ОПАСЕН СБЛЪСЪК.

РЪКОВОДСТВОТО И ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАТРИОТИЧЕН СЪЮЗ ПО НАЙ-КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН ЗАЯВЯВАТ: "СТИГА!" НА ПОЛИТИЧЕСКОТО КЪСОГЛЕДСТВО, ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО, ТЕРОРИЗЪМ И ЕКСТРЕМИЗЪМ. "НЕ!" НА ОПИТИТЕ ДА СЕ ДИКТУВА РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС И С ВСЕВЪЗМОЖНИ СРЕДСТВА ТОЙ ДА БЪДЕ СПРЯН. НИЕ СМЕ ПРОТИВ ОПИТИТЕ С НЕЧИСТИ СРЕДСТВА ДА СЕ ПОСТИГАТ НЕЧИСТИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ И НАЦИЯТА ДА БЪДЕ ВЪРНАТА КЪМ НОВА ДИКТАТУРА, НЕЗАВИСИМО КАКЪВ ЦВЯТ ИМА ТЯ.

КАТО ОСЪЖДАМЕ НАЙ-ОСТРО ВАНДАЛЩИНАТА, ИЗВЪРШЕНА НАД ДОМА НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НАСТОЯВАМЕ ЗА ПЪЛНО РАЗКРИВАНЕ НА СИЛИТЕ, КОИТО СТОЯТ ЗАД НЕЯ, ЗА ПОДВЕЖДАНЕ ПОД НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ КАКТО НА КОНКРЕТНИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ, ТАКА И НА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ.

НИЕ СМЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЗА СПОКОЙСТВИЕ И ДЕМОКРАЦИЯ В НЕЙНИЯ НАЙ-ЧИСТ И ХУМАНЕН ВИД, ЗА СВОБОДНА ИНИЦИАТИВА И СЪЗИДАНИЕ, КОЕТО ЩЕ ГАРАНТИРА ПРОСПЕРИТЕТА НА НАЦИЯТА.

ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ САМО СИЛНО И КОМПЕТЕНТНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ЗАРАБОТИ ЧАС ПО-СКОРО, ЩЕ ГАРАНТИРА ТОВА. ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ДА УЧАСТВУВАМЕ В НЕГО И ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРЕСИЧАНЕТО НАЕКСТРЕМИЗМА, НАСИЛИЕТО, ДА СЕ ПРЕСЕЧЕ РЪКАТА, КОЯТО НИ ВОДИ КЪМ ХАОС,

ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И КАТАСТРОФА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯ СИПСЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ.


КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ОСЪЖДА ВАРВАРСКИЯ АКТ СПРЯМО ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП В СОФИЯ НА 26 АВГУСТ 1990 ГОД., КАКТО И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ФОРМИ НА НАРУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД.

КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ ПРИЗОВАВА ВСИЧКИ СВОИ ЧЛЕНОВЕ, СИМПАТИЗАНТИ И ГРАЖДАНИ, КОИТО ИСКРЕНО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ МИРНОТО И СЪЗИДАТЕЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО, ДА ПРОЯВЯТ БЛАГОРАЗУМИЕ И ТОЛЕРАНТНОСТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ БЕЗ НАСИЛИЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩОТО ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ.

ПРЕДЛАГАМЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ДА АКТИВИЗИРАТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ ЗА ХУМАНИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЧРЕЗ ОРГАНИЗИРАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР БЛАГОТВОРИТЕЛНИ АКЦИИ С ОГЛЕД НАМАЛЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДИФЕРЕНЦИАЦИЯ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩОТО НАСИЛИЕ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНО РАЗДАВАНЕ НА ХРАНА ЗА КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ И СОЦИАЛНО СЛАБИ ГРАЖДАНИ. ХРАНАТА ЩЕ СЕ РАЗДАВА ОТ 31 АВГУСТ 1990 ГОД, ВСЕКИ ПЕТЪК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДВА МЕСЕЦА ОТ 12 ЧАСА ПРЕД ХРАМА "СВЕТА ТРОИЦА", КОЙТО СЕ НАМИРА СРЕЩУ ЗАЛА "ФЕСТИВАЛНА" В ОБЩИНА "СЛАТИНА".

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ: ИВАН ЕДИСОНОВ

СОФИЯ, 28 АВГУСТ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИСМОТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ПО ПОВОД ИНЦИДЕНТА ОТ 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА МОЕТО ИМЕ И ПРИСЪСТВИЕТО МИ ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ СТАНАХА ПРЕДМЕТ НА ДЕБАТИТЕ ОТ ВЧЕРАШНИЯ ПАРЛАМЕНТАРЕН ДЕН. ТОВА МЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАЯВЯ ПРЕД ВАС И УВАЖАЕМИТЕ ДЕПУТАТИ, ЧЕ СЪМ ГОТОВ ПРИ ПРОЯВЕНО ЖЕЛАНИЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА СЕ ЯВЯ И ДА ОТГОВОРЯ НА ПОСТАВЕНИ МИ ВЪПРОСИ.

СОФИЯ, 29 АВГУСТ 1990 Г.    С УВАЖЕНИЕ: КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ,
                                                                 ПРЕЗИДЕНТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУД
"ПОДКРЕПА"

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА КЛУБОВЕТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ - ПРЕПОДАВАТЕЛИ, НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И АКТЬОРИ ОТ ВУЗ, БАН, МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И ТЕАТРИТЕ В СОФИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

ТРУДНО Е ДА ОКАЧЕСТВИМ ВАНДАЛЩИНАТА С ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП, ОСЪЩЕСТВЕНА НА 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА.

ЗА НИКОЙ ЧЕСТЕН И ЗДРАВОМИСЛЕЩ БЪЛГАРИН НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ТОВА СЪБИТИЕ БЕ ПРЕДШЕСТВАНО ОТ ЦЕЛЕНАСОЧЕНАТА ДЕЙНОСТ НА "ГРАДА НА ИСТИНАТА" И НЕГОВИТЕ ВДЪХНОВИТЕЛИ, НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, НА БЪЛГАРСКО РАДИО, ОТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА НЯКОИ ДЕПУТАТИ НА СДС ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ. БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ СПРЯ ПРЕДАВАНЕТО СИ ОКОЛО 21 НАСА, РАДОЙ РАЛИН И ЙОСИФ ПЕТРОВ ПРИЗОВАХА ГРАЖДАНИТЕ ЗА СПАСЯВАНЕ ЖИВОТА НА ПЛАМЕН СТАНЧЕВ И ОТЕЦ АМБАРЕВ, КОЕТО ПОСЛУЖИ КАТО ПАРОЛА ЗА ПОДПАЛВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ. БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ДАДЕ ДУМАТА НА Г-Н КОШЛУКОВ НА 25 АВГУСТ ПО "ПАНОРАМА" ЗА НОВИ РЕВАНШИСТКИ ПРИЗИВИ, А ТОЙ САМИЯТ Е ЕДИН ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ПАРТИЙНИЯ ДОМ.

НАСТОЯВАМЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ:

1. ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ РЕШИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РЕД В СТОЛИЦАТА И СТРАНАТА.

2. ДА СЕ ИЗДИРЯТ ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ И ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА НЕОФАШИСТКОТО ИЗСТЪПЛЕНИЕ ВЪРХУ ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА И ДА СЕ ДАДАТ ПОД СЪД.

3. ЩЕТИТЕ, НАНЕСЕНИ НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИ.

4. НЕЗАБАВНО ДА ОСИГУРИТЕ НАДПАРТИЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ И БЪЛГАРСКО РАДИО.

Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ВИЕ БЯХТЕ ИЗДИГНАТИ И ПОДКРЕПЕНИ В ИМЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР И ДЕМОКРАЦИЯТА. НАПРАВЕТЕ НЕОБХОДИМОТО И СЪЗДАЙТЕ УСЛОВИЯ ЗА ТОВА. АКО НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ, ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ОТ КЛУБОВЕТЕ "ТЕАТЪР", "ПЛАМЪК", "ОПЕРА", "МУЗИКА", "СЪВРЕМЕННОСТ", "ИЗКУСТВОЗНАНИЕ" И КЛУБОВЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

ФАКТ Е ВАРВАРСКОТО НАПАДЕНИЕ НАД ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП.

НИЕ, ОТ КЛУБОВЕТЕ "ТЕАТЪР", "ПЛАМЪК", "ОПЕРА", "МУЗИКА", "СЪВРЕМЕННОСТ", "ИЗКУСТВОЗНАНИЕ", КЛУБОВЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКАТА
ИНТЕЛИГЕНЦИЯ: АКТЬОРИ, РЕЖИСЬОРИ, ДРАМАТУРЗИ, КРИТИЦИ, ПИСАТЕЛИ, ПОЕТИ, ХУДОЖНИЦИ, МУЗИКАНТИ, ИЗПЪЛНИТЕЛИ, КОМПОЗИТОРИ И НАУЧНИ РАБОТНИЦИ, ИСКАМЕ СЪЩО КАТО ВАС ДА ЗНАЕМ КОИ СА ЕКСТРЕМИСТИТЕ И ПРОВОКАТОРИТЕ И ПРЕДИ ВСИЧКО КОИ СИЛИ СТОЯТ ЗАД ТЯХ?

МОЛИМ ЗА ОТГОВОР НА СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:

ВИЕ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НАПРАВИХТЕ ЛИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ТОЗИ ВАНДАЛСКИ АКТ? НЕ БЕШЕ ЛИ ВАШЕТО МЯСТО СНОЩИ НА ПЛОЩАДА ПО ВРЕМЕ НА СЪБИТИЕТО?

НАПРАВИХТЕ ЛИ ОПИТИ ДА ОВЛАДЕЕТЕ ИЗМЕСТВАНЕТО, НА ТАКА ЛЕЛЕЯНАТА ОТ ВАС "НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ" ОТ ПРЕДШЕСТВАЩИТЕ СЕРИИ ОТ НЕОБУЗДАНИ ПРОЯВИ, ДОВЕЛИ ДО СНОЩНИЯ ПОЖАР? КАКВО Е ВАШЕТО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПРЕДИСТОРИЯТА НА ТОВА НЕОФАШИСТКО ИЗСТЪПЛЕНИЕ? КАК МОЖА ДА СЕ ДОПУСНЕ РАЗВИХРЯНЕТО НА ПОДОБНИ СТРАСТИ?

НЕ БЕШЕ ЛИ ПОДГОТВЯНА ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛУМПЕНИЗАЦИЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО МЕСЕЦИ НАРЕД? НЕ НОСЯТ ЛИ ОТГОВОРНОСТ НЯКОИ ЛИДЕРИ НА СДС СЪС СВОИТЕ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИЗИВИ ПО МИТИНГИ И БДЕНИЯ? НЕ СЕ ЛИ ПОСЯ ЗЪРНОТО НА ОМРАЗАТА И НАСИЛИЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА БОРБА?

ИСКРАТА ЗА ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП БЕШЕ ПОДХВЪРЛЕНА ОТНОВО ОТ ЕКРАНА НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ С ДРАМАТИЧНАТА ПОЯВА НА РАДОЙ РАЛИН И ЙОСИФ ПЕТРОВ, КОЕТО НАПОМНЯ СЪБИТИЯТА НА 10 СРЕЩУ 11 ЮНИ, КОГАТО ОТ ЕКРАНА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЧУ ВАШАТА КВАЛИФИКАЦИЯ ЗА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА БСП КАТО "ПРЕСТЪПНИЦИ". НЕ БЕШЕ ЛИ ТОВА СИГНАЛ ЗА ДЕЙСТВИЕ, СЛЕД КОЙТО СЕ РАЗЛЯХА ВЪЛНИ ОТ НАСИЛИЕ И ПОГАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА: ОКУПАЦИОННИ СТУДЕНТСКИ СТАЧКИ, "ГРАДОВЕ ЗА ИСТИНАТА", ПОБОИЩА НАД ДЕПУТАТИ И ГРАЖДАНИ, ЗАПЛАХИ СЪС САМОЗАПАЛВАНИЯ И МНОЖЕСТВО ДВИЖЕНИЯ ЗА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ.

ПИТАМЕ ВИ, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, КАК БИХТЕ ОБЯСНИЛИ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТАКА ТОЛЕРИРАНИЯ "ГРАД ЗА ИСТИНАТА", ДВИЖЕНИЕТО ЗА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ И ОРГАНИЗИРАНИЯ ОТ ТЯХ "СЪБОТНИК" ЗА РАЗРУШАВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СИМВОЛИ, УВЕНЧАНИ ОТ "НЕДЕЛНИКА", В КОЙТО НАЙ-СЕТНЕ ИСТИНАТА БЕШЕ ОЗАРЕНА ОТ ПЛАМЪЦИТЕ НА ПОЖАРА?

ДОКОГА СЛЕД ВСЯКА ПРОЯВА НА ЕКСТРЕМИЗЪМ ЩЕ СЕ ВНУШАВА "ПРОВОКАЦИЯ" ОТ СТРАНА НА БСП, С КОЕТО ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ОСТАВАТ В АНОНИМНОСТ И ТЯХНАТА НАГЛОСТ НАРАСТВА?

НИЕ НЕ ПРИЕМАМЕ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ЛИДЕРИ ОТ СДС, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ТЪРСЯТ ИЗМИСЛЕНИ "ПЪРВОПРИЧИНИ" И ДА ОМЕКОТЯВАТ АГРЕСИЯТА, БЕЗ ДА ОСЪЖДАТ ДОСТАТЪЧНО КАТЕГОРИЧНО ТОЗИ ВАРВАРСКИ ПОЖАР.

НАСТОЯВАМЕ ЗА ВАШАТА НАМЕСА ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ ПОДОБНИ ИНСИНУАЦИИ И ПОДСТРЕКАТЕЛСТВА ОТ МИТИНГИ, ПЛОЩАДИ, ОТ ЕКРАНА НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ И ЕФИРА НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО.

ДОКОГА ЩЕ СЕ ДЕЛИМ НА СИНИ И ЧЕРВЕНИ? ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОБЕКТИВНОСТ. НИЕ ИСКАМЕ ЛИНИЯТА НА РАЗГРАНИЧАВАНЕТО ДА МИНАВА ПРЕЗ КАТЕГОРИИТЕ НРАВСТВЕНИ И БЕЗНРАВСТВЕНИ, ЕКСТРЕМИСТИ И ДЕМОКРАТИ.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

НИЕ ВИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА ЗАСТАНЕТЕ НАД ВАШИТЕ ЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ    И ДА СТАНЕТЕ ГАРАНТ НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР    В РОДИНАТА.

МОЛИМ ВИ НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ДА ИЗПЪЛНИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СИ ДЪЛГ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.            /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ.


БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ С БОЛКА, ГНЯВ И ТРЕВОГА ПОСРЕЩАТ ВЕСТТА ЗА ПОДПАЛВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП И ОПРЕДЕЛЯТ ТОЗИ АКТ С ЕДНА ДУМА: ВАНДАЛЩИНА.

БОЛКА ОТ ТОВА, ЧЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА ХИЛЯДИ ХОРА Е УНИЩОЖЕНО И ОГРАБЕНО НАРОДНО ИМУЩЕСТВО ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ.

ГНЯВ ОТ ЦИНИЗМА НА ХОРА И СИЛИ, КОИТО ЗАПЛАШВАТ ДА ЗАДУШАТ В ЛЮЛКАТА Й КРЕХКАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ.

ТРЕВОГА, ЧЕ ВКОПЧЕНИ В ЕДИНОБОРСТВА ЕДИН С ДРУГ, МОЖЕМ ВКУПОМ ДА ПОЛЕТИМ КЪМ ДЪНОТО НА ПРОПАСТТА И ЧАК ТОГАВА ДА ПРОЗРЕМ ТЪМНИТЕ И СЛЕПИ СТРАСТИ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВЪЛНЕНИЯТА ЗА СЪДБАТА НА СТРАНАТА НИ.

ПРЕД ТЕЗИ ТЪМНИ СТРАСТИ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ТВОРЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ И РОДОВЕ ИЗКУСТВА, ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И ЦЕЛИЯТ ТРУДОВ НАРОД ТРЯБВА ДА ЗАСТАНАТ КАТО НЕПРЕОДОЛИМА ПРЕГРАДА. И КЪМ БОЛКАТА, ГНЕВА И ТРЕВОГАТА ДАНО ПРИБАВИМ И НАДЕЖДАТА, ЧЕ НОЩТА НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ МОЖЕ ДА НИ ОТРЕЗВИ ПРЕД ОПАСНОСТТА В ПЛАМЪЦИТЕ НА ВРАЖДАТА ДА БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЕНА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНО И ХУМАННО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО "ЖЕНИ И МАЙКИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО", ИЗПРАТЕНО ДО ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ЖЕНСКИ ДВИЖЕНИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ ПО СВЕТА.


ЖЕНИ И МАЙКИ, СЕСТРИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЖЕНСКИ ДВИЖЕНИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ, С ДЪЛБОКА ТРЕВОГА СЕ ОБРЪЩАМЕ ЗА ПОДКРЕПА КЪМ ВСИЧКИ ВАС, КОИТО СТЕ СЕ ОБРЕКЛИ НА БОРБАТА ЗА МИР И ДЕМОКРАЦИЯ, ПРОТИВ НАСИЛИЕТО И ФАШИЗМА. ГРАЖДАНСКИЯТ МИР В БЪЛГАРИЯ, ЖИВОТЪТ НА ДЕЦАТА НИ Е В ОПАСНОСТ! С ПРИСЪШИЯ НА ФАШИЗМА ВАНДАЛИЗЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ЕКСТРЕМИСТКИ СИЛИ РАЗРУШАВАТ КРЕХКАТА НАДЕЖДА ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАТИЧНО ОБНОВЛЕНИЕ, ПОГАЗВАТ ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТ. НЕКА С ВАШАТА ПОДКРЕПА, С НАШАТА ОБЩА ЖЕНСКА СОЛИДАРНОСТ ДАДЕМ ШАНС НА ЕДИН БЪДЕЩ СВЯТ, ДА БЪДЕМ ГАРАНТ НА ХУМАНИЗМА И ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗОВАНОСТ.
НИЕ, УЧАСТНИЧКИТЕ В ДВИЖЕНИЕТО "ЖЕНИ И МАЙКИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО" В БЪЛГАРИЯ, РЕШИТЕЛНО КАЗВАМЕ "НЕ!" НА ЕКСТРЕМИЗМА, РЕВАНШИЗМА И НЕОФАШИЗМА!

СТАНЕТЕ СОЛИДАРНИ С МАЙЧИНАТА НИ ТРЕВОГА ЗА БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА!

НЕКА ЗАЩИТИМ ОТ ТЕРОРА И НАСИЛИЕТО ИДЕЯТА ЗА ЕДИН ПО-СПРАВЕДЛИВ СВЯТ!

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X    X    X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ЗАЯВЛЕНИЕТО НА СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ, КАКТО И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ЯВЛЕНИЕ, КОЕТО НИ ПРИЧИНЯВА БОЛКА. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В СТРАНАТА, КАКТО И ТЕЗИ ОТ УЛИЦАТА, ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С НАЙ-ХУБАВИТЕ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИ СГРАДИ, ПАМЕТНИЦИ И АНСАМБЛИ, ИЗПОЛЗВАЙКИ ГИ КАТО СРЕДСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ БОРИЧКАНИЯ.

ЕДНИ ПОСЯГАТ НА ЦЯЛОСТТА НА СГРАДИ, КАКТО НАПРИМЕР НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ПОДСТРЕКАВАЙКИ НЕ БЕЗ ПОМОЩТА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА СВОИ ЛУМПЕНИЗИРАНИ СЪМИШЛЕНИЦИ ДА УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО ОНОВА, КОЕТО НЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ СИМВОЛИ. ДРУГИ С ОХОТА И ОБЛЕКЧЕНИЕ ПРЕДЛАГАТ СГРАДИТЕ КАТО ГРЪМООТВОДИ, КОИТО ДА ОТКЛОНЯТ И ПОЕМАТ ВЪРХУ СЕБЕ СИ РАЗРУШИТЕЛНАТА ЯРОСТ НА ИДЕЙНИТЕ ИМ ПРОТИВНИЦИ.

В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА СЕ УНИЩОЖАВАТ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ, СКУЛПТОРИ, ХУДОЖНИЦИ, КАМЕНОДЕЛЦИ И СТРОИТЕЛИ, КОИТО НИЕ ДНЕС И ДА ПОЖЕЛАЕМ НЕ МОЖЕМ ПОВЕЧЕ ДА СЪЗДАДЕМ. ВЕЧЕ ЗАГУБИХМЕ УМЕНИЕТО ДА ДЯЛАМЕ КАМЪКА. ЛУМПЕНИТЕ, КАКТО И ВИСШИТЕ САНОВНИЦИ, КОИТО СПОКОЙНО ГИ НАБЛЮДАВАХА ОТСТРАНИ, ЗАПИСАХА В ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ НАЙ-СРАМНАТА СТРАНИЦА НА НАЙ-НОВАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРНА И АРХИТЕКТУРНА ИСТОРИЯ. ПРЕЗ ГЛАВНИЯ ВХОД НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ВЛЯЗОХА И ОТ НЕГОВИТЕ ПРОЗОРЦИ СЕ ПРОВЕСИХА ПЪРВИТЕ СЛЕД 1944 ГОДИНА ВАРВАРИ, УНИЩОЖИТЕЛИ НА АРХИТЕКТУРАТА. ПАК ПРЕЗ ГЛАВНИЯ ВХОД НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ПРОНИКНАХА ПОДПАЛВАЧИТЕ.

ДАВАТ ЛИ СИ СМЕТКА ДВЕТЕ ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ КАКВА СРАМНА СТИХИЯ ТЕ ОТПРИЩВАТ В ЦЯЛАТА СТРАНА. СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОЧАКВА КАКТО ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ТАКА И ОТ РЪКОВОДСТВАТА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ЯСНО И БЕЗКОМПРОМИСНО ДА ОСЪДЯТ ТАЗИ САМОРАЗПРАВА СЪС СГРАДИ - НЕЩО, НЕМИСЛИМО ДНЕС В ЕВРОПА. АКО ТОВА НЕ СЕ НАПРАВИ, ЩЕ БЪДАТ ЗАПЛАШЕНИ ОТ ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ И ОТ УНИЩОЖЕНИЕ СГРАДИ, ПАМЕТНИЦИ И ЦЕЛИ АНСАМБЛИ САМО ЗАЩОТО НЕЧИЕ ПРИМИТИВНО МИСЛЕНЕ ГИ ОТЪЖДЕСТВЯВА С ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЛИДЕР И СИСТЕМА, КОЯТО ГИ Е ЗАМИСЛИЛА И ИЗГРАДИЛА.

АРХИТЕКТУРАТА ИМА САМО ЕДИН СЪДНИК И ТОВА НИКОГА НЕ СА НЕЙНИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ, А САМО ВЕЧНОСТТА.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ: АРХ. ХРИСТО ГЕНЧЕВ

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.               /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 31 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА "ПРОТИВ ПОГРОМА НАД ПАРТИЙНИЯ ДОМ" НА ДВИЖЕНИЕТО "МАРКСИСТКА АЛТЕРНАТИВА".


"НЕЖНАТА" РЕВОЛЮЦИЯ НА ОПОЗИЦИЯТА ПРЕРАСНА В БРУТАЛЕН НЕОФАШИСТКИ АКТ: НА 26 АВГУСТ ВЕЧЕРТА ОЗВЕРЕНИ БАНДИ ОПОЖАРИХА И РАЗГРОМИХА ПАРТИЙНИЯ ДОМ В СОФИЯ. БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ В НАЙ-ЧЕРНИТЕ ГОДИНИ НА ФАШИСТКАТА ТИРАНИЯ НЕ ПОЗНАВА ПОДОБЕН ВАНДАЛСКИ АКТ. ДНЕШНИТЕ НЕОФАШИСТИ НАДМИНАХА СВОИТЕ ИДЕЙНИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ. ТОЗИ АКТ Е КУЛМИНАЦИЯ НА ЕСКАЛИРАНЕТО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ОПОЗИЦИЯТА СОЦИАЛНО И ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА, ВРЪХ НА ПОРЕДИЦАТА ОТ НЕОФАШИСТКИ ДЕЙСТВИЯ. ТОВА Е ФАШИЗЪМ, КАКЪВТО ГО ПОЗНАВАМЕ ОТ ИСТОРИЯТА - С ПОГРОМИ НАД КЛУБОВЕ НА ПРОГРЕСИВНИ ПАРТИИ И ТЕХНИ СЪМИШЛЕНИЦИ, С РАЗДУХВАНЕ НА ОМРАЗА, ЗАПЛАХИ И НАСИЛИЕ, С ОСКВЕРНЯВАНЕ НА ПАМЕТНИЦИ, ГОРЕНЕ НА КНИГИ, ПАЛЕЖИ НА СГРАДИ - И В МИНАЛОТО, И ДНЕС ФАШИЗМЪТ Е И ОСТАВА ЗАПЛАХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА. В ПЛАМЪЦИТЕ НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ИЗГОРЯХА  И ПОСЛЕДНИТЕ ИЛЮЗИИ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОВЕДЕНА ОТ "ДЕМОКРАТИЧНАТА" ОПОЗИЦИЯ.

В НОЩТА, КОГАТО ПЛАМЪЦИТЕ ОБХВАЩАХА ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ГОВОРИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НЕ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТРАНАТА, А КАТО РЪКОВОДИТЕЛ НА ОПОЗИЦИЯТА. В ОБРЪЩЕНИЕТО СИ ТОЙ СЕ ОПИТА ЕДВА ЛИ НЕ ДА ОПРАВДАЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ И ДА НАМЕКНЕ, ЧЕ РАЗВЯВАЩИТЕ СИНИ ЗНАМЕНА ВАНДАЛИ ДЕЙСТВУВАТ В ИНТЕРЕС НА БСП. ТОЙ НЕ КАЗА И ДУМА ЗА МЕРКИ, КОИТО ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ВАКХАНАЛИЯТА НА НАСИЛИЕТО. ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НЕ ПРИЗОВА
ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА, КОИТО НАБЛЮДАВАХА РАЗГРОМА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ И ПРЕЧЕХА НА РАБОТАТА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ, ДА СПАЗВАТ СТРОГО ЗАКОНИТЕ, ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАТ НА ВСЕКИ ОПИТ ТЕ ДА БЪДАТ НАРУШАВАНИ.

ДОРИ В ТОЗИ ТРАГИЧЕН МОМЕНТ, КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА ДЕЙСТВА КАТО ВЪРХОВЕН ЗАЩИТНИК НА РЕДА И ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ТОЙ НЕ ПРОПУСНА ДА РЕКЛАМИРА СЪЩАТА ТАЗИ "НЕЖНА" РЕВОЛЮЦИЯ, КОЯТО ЛОГИЧЕСКИ ДОВЕДЕ ДО НЕОФАШИСТКОТО НАСИЛИЕ. ОСНОВАТЕЛЕН Е ВЪПРОСЪТ В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РЕПУБЛИКАТА ДА БЪДЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО НАДПАРТИЕН И ДА ДЕЙСТВА В ИНТЕРЕС НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ?

ОСВЕН НЕПОСРЕДСТВЕНИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ ВИНОВНИ ЗА ПОГРОМА СА И ОНЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, КОИТО НАСТОЙЧИВО РАЗДУХВАТ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ИСТЕРИЯ, КОИТО ОПРАВДАВАТ ВСЯКО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ, ВСЯКО НАСИЛИЕ, АКО ТО Е НАСОЧЕНО ПРОТИВ БСП. НЕ СЛУЧАЙНО РЪКОВОДСТВОТО НА СДС:

- НЕ ПОДПИСА ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕНАСИЛИЕ, ЗАЛАГАЙКИ ПО ТАКЪВ НАЧИН НАСИЛИЕТО В СТРАТЕГИЯТА СИ ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ВЛАСТТА НА ВСЯКА ЦЕНА С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ СРЕДСТВА - ЗАКОННИ ИЛИ НЕЗАКОННИ;
- ПОДДЪРЖАШЕ И ПОДДЪРЖА НЕЗАКОННИТЕ ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ, РАЗЛИЧНИТЕ ФОРМИ НА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, Т.НАР. ГРАДОВЕ ЗА ИСТИНАТА;
- НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ СРЕЩУ МАЛТРЕТИРАНЕТО НА ДЕПУТАТИ, НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И НА ДРУГИ ЧЛЕНОВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО;
- НЕ СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ЗАПЛАХИТЕ И ПОБОИЩАТА НАД БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ;
- ПОДКРЕПЯШЕ ИНСЦЕНИРОВКИ НА ПОДДЪРЖАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ ЧРЕЗ ЗАПЛАХИ ЗА САМОЗАПАЛВАНЕ;
- ЧРЕЗ ОТДЕЛНИ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПОДСТРЕКАВАШЕ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА И ЧРЕЗ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ НАСИЛИЕ.

НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕМЪЛЧИМ И РОЛЯТА НА НЯКОИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ОСОБЕНО "НАДПАРТИЙНИТЕ" БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ И БЪЛГАРСКО РАДИО ЗА РАЗДУХВАНЕ НА ВРАЖДА, КОНФРОНТАЦИЯ И СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ. ИМЕННО ЧРЕЗ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ БЕ ДАДЕН СИГНАЛЪТ ЗА НАЧАЛОТО НА ПОГРОМА НАД ПАРТИЙНИЯ ДОМ. ЛИЦЕМЕРНИТЕ ОПИТИ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ ДЕЙЦИ ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ БЕЗЧИНСТВАЩИТЕ СВОИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НЯМА ДА ЗАБЛУДЯТ НИКОГО:    ПАЛЕЖЪТ    НЕ Е ИЗРАЗ НА "СПОНТАНЕН НАРОДЕН ГНЯВ", А ИДЕЙНО И ТЕХНИЧЕСКИ ПОДГОТВЕНА АКЦИЯ С РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЗАДАЧИТЕ И ОРГАНИЗИРАНИ УДАРНИ ГРУПИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА СИЛИТЕ НА РЕДА.

ГОЛЯМ ДЯЛ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА ТРАГИЧНО РАЗВИТИЕ НА СЪБИТИЯТА НОСЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И РЪКОВОДСТВОТО НА БСП. СЪС СВОЯТА ПОЛИТИКА НА НЕПРЕКЪСНАТИ БЕЗПРИНЦИПНИ КОМПРОМИСИ И ОТСТЪПКИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОПОЗИЦИЯТА, СЪС СВОЯТА СТРАТЕГИЯ НА ПАСИВНОСТ И "УМИРОТВОРЯВАНЕ" НА ЕКСТРЕМИСТКИТЕ СИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ОБЕКТИВНО ВОДЯТ ДО НАСЪРЧАВАНЕ НА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО В СТРАНАТА. ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА, ЧЕ ПОЛИТИКАТА НА "УМИРОТВОРЯВАНЕ" НА АГРЕСИВНИТЕ СИЛИ ВИНАГИ Е ДАВАЛА ОБРАТНИ РЕЗУЛТАТИ. НАШИЯТ СОБСТВЕН ОПИТ СЪЩО Е ПОКАЗАТЕЛЕН: ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАСИЛИЕ ОСОБЕНО СЕ ЗАСИЛИ СЛЕД БЪЛГАРСКИЯ МЮНХЕН - ПРЕДАВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛИСТИ И ТЕХНИ СЪМИШЛЕНИЦИ, ХОРА С ДЕМОКРАТИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ, ОТСТОЯВАЩИ МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ОСНОВАТЕЛНО СИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСА ДОКОГА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПООЩРЯВА С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ФАШИЗМА? КОЙ, АКО НЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НОСИ ПРЯКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА МИЛИЦИОНЕРИ С РЪЦЕ В ДЖОБОВЕТЕ, КОИТО, КЛАТЕЙКИ ГЛАВА, СПОКОЙНО НАБЛЮДАВАТ КАК СЕ ПАЛИ И ГРОМИ ПАРТИЙНИЯТ ДОМ, ЗАЩОТО НЯМАТ РАЗРЕШЕНИЕ ДА ДЕЙСТВАТ В ЗАЩИТА НА ЗАКОНА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ? И НЕ ТРЯБВА ЛИ ПАРТИЯТА ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ СВОИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ-МИНИСТРИ ЗА ТОВА, ЧЕ ФАКТИЧЕСКИ СА ПОЗВОЛИЛИ ДА БЪДЕ РАЗГРОМЕН ПАРТИЙНИЯТ ДОМ? И НЕ КРИЕ ЛИ ТАЗИ ПОЛИТИКА ОПАСНОСТ СТ РАЗГРОМ НА ЦЯЛАТА ПАРТИЯ? АКО ДНЕС ГРОМЯТ ЦЕНТРАЛНИЯ ПАРТИЕН ДОМ, НЯМА ЛИ УТРЕ ДА ГРОМЯТ ДОМОВЕТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ДОРИ ДА ГИ УБИВАТ? ДОКОГА ПАРТИЙНИТЕ МАСИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ЩЕ ТЪРПЯТ ПОДОБНА ПОРАЖЕНСКА ПОЛИТИКА?

НЕОБХОДИМИ СА НЕЗАБАВНИ ДЕЙСТВИЯ! РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА СЕ ОКАЗВА НЕСПОСОБНО ДА СЕ СПРАВИ С ТАЗИ КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ! ЗАТОВА ПАРТИЙНИТЕ МАСИ ТРЯБВА МАКСИМАЛНО ДА СЕ АКТИВИЗИРАТ И ДА ВЗЕМАТ ПОЛОЖЕНИЕТО В СВОИТЕ РЪЦЕ:

- ДА ОРГАНИЗИРАТ СЪБРАНИЯ, МИТИНГИ И ДРУГИ МАСОВИ АКЦИИ ПРОТИВ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА КРАЙНОДЕСНИТЕ НЕОФАШИСТКИ СИЛИ В СТРАНАТА;
- ДА ОРГАНИЗИРАТ ОХРАНАТА НА ПАРТИЙНИТЕ ДОМОВЕ, ПАРТИЙНОТО ИМУЩЕСТВО И САМООТБРАНАТА СИ;
- ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА ПАРТИЯТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ДА ЗАЩИТЯТ ЦЕНТРАЛНИТЕ ПАРТИЙНИ ИНСТИТУЦИИ;
- ПОРАДИ ДИНАМИЧНОТО И ОПАСНО РАЗВИТИЕ НА ОБСТАНОВКАТА HЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГУБИ НИТО МИГ! В СЪОТВЕТСТВИЕ С УСТАВА ДЕЛЕГАТИТЕ НА 24 ПАРТИЕН КОНГРЕС НЕЗАБАВНО ДА СЕ СВИКАТ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ, НА КОЕТО ДА ИЗРАБОТЯТ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА И ДА ИЗБЕРАТ ДЕЕСПОСОБНО РЪКОВОДСТВО;
- ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ ДА ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ЗА РАЗКРИВАНЕТО И ДАВАНЕТО ПОД СЪД НА НЕПОСРЕДСТВЕНИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ВАНДАЛСКИЯ АКТ, НА ТЕХНИТЕ ИДЕЙНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДБУДИТЕЛИ;
- ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРЕДПРИЕМЕ РЕШИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА, ДА ЗАЩИТИ ЖИВОТА, ДОСТОЙНСТВОТО И ИМУЩЕСТВОТО НА ГРАЖДАНИТЕ;
- В СЪОТВЕТСТВИЕ С КОНСТИТУЦИОННИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РЕПУБЛИКАТА РЕШИТЕЛНО ДА ПОДКРЕПИ ЕДНА ТАКАВА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА;
- РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА ДА ПРЕКРАТЯТ НЕЗАБАВНО АНТИКОМУНИСТИЧЕСКАТА СИ КАМПАНИЯ, ПОДСТРЕКАТЕЛСТВОТО КЪМ НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И ОПИТИТЕ СИ С ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ СРЕДСТВА ДА РЕВИЗИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ;
- ТЕЛЕВИЗИЯТА И РАДИОТО ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД ЕФЕКТИВНИЯ КОНТРОЛ НА ПАРЛАМЕНТА И ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ОБЕКТИВНИ НАДПАРТИЙНИ СРЕДСТВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ.

БЪЛГАРИ, НАДИГАЩАТА СЕ ФАШИСТКА ВЪЛНА Е СМЪРТОНОСНА ЗАПЛАХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА. ДНЕС ТЯ ЗАПЛАШВА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ. УТРЕ ЩЕ СЕ СТОВАРИ ВЪРХУ ВСИЧКИ ДРУГИ ЛЕВИ И ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ, В ТОВА ЧИСЛО И ВЪРХУ ТАКИВА, КОИТО В МОМЕНТА СА В РАМКИТЕ НА СДС. НЕКА НАДМОГНЕМ ВСЯКАКВИ ИДЕЙНИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, СОЦИАЛНИ, РЕЛИГИОЗНИ И ДРУГИ РАЗЛИЧИЯ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ И ДА СИ ПОДАДЕМ РЪКА ЗА СЪВМЕСТЕН ОТПОР СРЕЩУ НАДИГАЩАТА СЕ ФАШИСТКА ОПАСНОСТ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/