30 април 1991

СОФИЯ, 30 АПРИЛ 1991 ГОДИНА                                                                            БРОЙ 84 /359/

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА 35 НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ЧЛЕНОВЕ НА "ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, СЪДЪРЖАЩА ИСКАНЕ ЗА САМОРАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА.


С НАСТОЯЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НИЕ ИЗРАЗЯВАМЕ СВОЕТО БЕЗПОКОЙСТВО И ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЯКОИ ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, ПАРЛАМЕНТАРНИ И СОЦИАЛНИ ПРОЦЕСИ И ПРОБЛЕМИ В НАШАТА СТРАНА.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е В СЪСТОЯНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА И МОРАЛНА КАТАСТРОФА. ТРУДНО И МЪЧИТЕЛНО СЕ УТВЪРЖДАВАТ НОВИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ. НАРАСТВА АГРЕСИВНОСТТА И РЕТРОГРАДНОСТТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА. СВИДЕТЕЛИ СМЕ  НА ТОТАЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ САБОТАЖ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ СРЕЩУ ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА. ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОМЕНИ СА В ОПАСНОСТ, А ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ, И ДО СОЦИАЛЕН ВЗРИВ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА ТАЗИ ГОДИНА. РЯЗКО СЕ ВЛОШАВАТ УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ, РАСТЕ СПЕКУЛАТА И ПРЕСТЪПНОСТТА. ВСЕ ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНИ И ОСОБЕНО МЛАДИ XOPА ЕМИГРИРАТ ОТ СТРАНАТА. СЪЩЕВРЕМЕННО ПРОТИЧА ИНТЕНЗИВЕН ПРОЦЕС НА OKOПABAHE НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА В СТРУКТУРИТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ. ПРЕДПРИЕМАТ СЕ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРИКРИВАНЕ НА СТОПАНСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. СТОТИЦИ ПРЕДПРИЯТИЯ  /ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ ФИРМИ/ СА ПРЕД ФАЛИТ. СТОТИЦИ ХИЛЯДИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ НА УЛИЦАТА В АРМИЯТА НА БЕЗРАБОТНИТЕ. В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА СТОПАНСКАТА НОМЕНКЛАТУРА НА БСП ПРОВЕЖДА ИСТИНСКА ЧИСТКА СРЕЩУ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, ЧЛЕНУВАЩИ В ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, В ПРОФСЪЮЗА ”ПОДКРЕПА" АКТИВНО СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА НА СТРЕМЕЖА НА ХОРАТА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ НА ПРАКТИКА ПРАВАТА СИ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЗАКОНА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.

ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БСП ПОДКРЕПЯ ЕДИНСТВЕНО ЗАКОНИ, В КОИТО Е ИЗРАЗЕНА ИДЕЯТА ЗА  ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН, ПОСТЕПЕНЕН - И ПО СЪЩЕСТВО - БАВЕН ТЕМП НА ПРЕУСТРОЙСТВО НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ. МНОГОКРАТНОТО НАРУШАВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ, НА ПРИЕТИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ВЗАИМНИ ДОГОВОРЕНОСТИ ДОВЕДЕ ДО КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ В РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА. НАПРАВЕНИ БЯХА ОПИТИ ДА СЕ БЛОКИРА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДА СЕ ОБСЪЖДАТ ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ, КОИТО НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАДАЧАТА НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ОПИТИ ДА СЕ ОТКЛОНИ В ПОГРЕШНА ПОСОКА ВОЛЯТА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА БЪРЗА И КАТЕГОРИЧНА СМЯНА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА СТРАНАТА. ВСЕ ОЩЕ САМО КАТО ДОБРО ПОЖЕЛАНИЕ ИЗГЛЕЖДА ПРИЕМАНЕТО НА ЕДНА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ И НА НОВО ИКОНОМИЧЕСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.

С ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ТРЕВОГА СЛЕДИМ И ОПИТИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ РЕВАНШИСТКИ СИЛИ В БСП ДА ВЪРНАТ НАЗАД ПОЛИТИЧЕСКОТО ВРЕМЕ НА БЪЛГАРИЯ. КАТО МОРАЛНО НЕЧИСТОПЛЪТНО ОПРЕДЕЛЯМЕ И ЖЕЛАНИЕТО НА НЯКОИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА ПОСТАВЯТ СВОИТЕ ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ НАД ИНТЕРЕСИТЕ НАНАРОДА И НА СТРАНАТА. НЕПРЕСТАННО СЕ ОТКЛОНЯВАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ИМУЩЕСТВОТО НА БСП И НА ОСТАНАЛИТЕ КАЗИОННИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗМА ДА БЪДЕ ВЪРНАТО НА ДЪРЖАВАТА ЗА СОЦИАЛНИ НУЖДИ. ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ГЛАСУВА НЕДЕМОКРАТИЧНИ ЗАКОНИ, НЕДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ. ОСОБЕНО НИ ТРЕВОЖИ ПОЛОЖЕНИЕТО СЪС ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА. ОТЛАГАН МНОГОКРАТНО, ДНЕС ТОЙ СЕ БЛОКИРА ОТ ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ НА БСП. ПРОЯВЯВА СЕ ЯВНО НЕЖЕЛАНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С РЕСТИТУЦИЯТА /ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА/, БЕЗ КОЯТО Е НЕМИСЛИМО СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВОТО РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА.    

- ЗА ДА БЪДЕ УСКОРЕНА РЕАЛНАТА СМЯНА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА;
- ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРОЦЕС С МИРНИ И ЦИВИЛИЗОВАНИ СРЕДСТВА;
- ЗА ДА СЕ ГАРАНТИРА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА СТАБИЛНОСТ,  ГРАЖДАНСКИЯТ МИР И СПОКОЙСТВИЕТО В СТРАНАТА;
- ЗА ДА ПРИЕМЕМ ЕДНА НАИСТИНА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ,    

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ

ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 15 МАЙ 1991 ГОДИНА И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАТА ЗА НОВИ ИЗБОРИ НА 14 ЮЛИ 1991 ГОДИНА, КАТО ПРЕДИ ТОВА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИЕМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ПРИХОД НА АКТУАЛИЗИРАНИЯ ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ ЗА 1991 Г. ОТКЛОНЕНИТЕ ОТ БЮДЖЕТА СРЕДСТВА ЗА БКП И ДКМС ЗА ПЕРИОДА 1949-1990 ГОДИНА.

НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ НАШАТА ДЕКЛАРАЦИЯ Е ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДОБРОТО НА ХОРАТА В ТАЗИ СТРАНА. НИЕ НЕ ИСКАМЕ У НАС ДА СЕ ПОВТАРЯ ВАРИАНТ НА ПЕРЕСТРОЙКА. ЗАТОВА И АКТИВНО ПОДКРЕПЯМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОСОБЕНО ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕКИП НА СДС В НЕГО ВЪВ ВСЕКИДНЕВНАТА МУ БОРБА ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА. НИЕ ЖЕЛАЕМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДА СЕ ВСЛУШАТ В НАШИЯ ГЛАС, ДА СПОДЕЛЯТ ИСКРЕНО НАШАТА ТРЕВОГА И БЕЗПОКОЙСТВА.

НЕКА ЦИВИЛИЗОВАНО, В ДУХА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ТРАДИЦИИ НА НАШИЯ НАРОД СЕ ВСЛУШАМЕ ОТНОВО В МЪДРИЯ ГЛАС НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ.

АКО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ ГЛАСУВА ПО ТОВА НАШЕ ИСКАНЕ, ТО НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕУСТАНОВЯВАМЕ УЧАСТИЕТО СИ В ЗАСЕДАНИЯТА НА ПАРЛАМЕНТА.

26 АПРИЛ 1991 Г.

ПОДПИСАЛИ:

СТЕФАН САВОВ  ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА  ЯНКО ЯНКОВ  ЙОРДАН ВАСИЛЕВ  ГЕОРГИ МАРКОВ  ОГНЯН ГЕОРГИЕВ  МАНОЛ ЖУРНАЛОВ  ВЕНЦЕСЛАВ МЕДАРСКИ  ПЕТКО ТЪРПАНОВ  АНДРЕЙ АНДРЕЕВ  ДИМИТЪР ТОПЛИЙСКИ  ВЛАДИМИР МАНОЛОВ  ГЕОРГИ БАЕВ  ГЕОРГИ ЛИПОВАНСКИ  НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ  ЕДВИН СУГАРЕВ  ВЕНЦЕСЛАВ ДИМИТРОВ  АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ  СТОЯН ГАНЕВ  СНЕЖАНА БОТУШАРОВА

ИЛКО ЕСКЕНАЗИ  ПАВЕЛ МАЗЪЛОВ  ДИМИТЪР ПЕНЧЕВ  СПАС ДИМИТРОВ  ВЛАДИМИР ДЖАФЕРОВ  ПЕТЪР МАРКОВ  МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ  ЗЛАТКА РУСЕВА  ЕЛЕНКО БОЖКОВ ГЕОРГИ ПЕТРОВ  ТОДОР КОЛЕВ  ЗОЯ КОМИТОВА  ВЛАДИСЛАВ ДАСКАЛОВ  ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ  КИРИЛ МАРИЧКОВ

СПИСЪКЪТ Е ОТВОРЕН ЗА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ, КОИТО СПОДЕЛЯТ НАШЕТО СТАНОВИЩЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*   *   *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НАПРАВЕНА В ОТГОВОР НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА 35-ТЕ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ СДС, ИСКАЩИ РАЗПУСКАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ИЗЛИЗАМ ПРЕД ВАС, БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КАТО СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРУПА ДЕПУТАТИ, ПРОЧЕТЕНА ДНЕС ОТ СТОЯН ГАНЕВ, В КОЯТО ОТКРИТО СЕ ПРИЗОВАВА ЗА РАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА. ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИИТЕ И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ НА БЗНС - НИКОЛА ПЕТКОВ, БСДП, ЕКОГЛАСНОСТ, ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ И КЛУБОВЕТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, КАКТО И ОТДЕЛНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДРУГИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ФРАКЦИИ, КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ НЕ ИЗРАЗЯВА СТАНОВИЩЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ СЪЮЗ НА СДС. СЪС ЗАЯВЛЕНИЕТО СИ ТЕЗИ ДЕПУТАТИ, ЗАЕДНО С ЕКСТРЕМИСТКИТЕ СИЛИ В БСП И ИЗВЪН НЕЯ, ЗАПЛАШВАТ ВСЕ ОЩЕ КРЕХКАТА НАША ДЕМОКРАЦИЯ. НИЕ ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ ВЪПРЕКИ НАШИТЕ ИДЕЙНИ РАЗЛИЧИЯ ВИНАГИ СМЕ ОТСТОЯВАЛИ И ОТСТОЯВАМЕ ЦЕННОСТИТЕ, В ИМЕТО НА КОИТО БЕ УЧРЕДЕН СДС.

ОЩЕ С УЧРЕДЯВАНЕТО НА СДС И ПРЕМАХВАНЕТО НА ЧЛЕН ПЪРВИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА КОНСТИТУЦИЯ НИЕ ДЕКЛАРИРАХМЕ, ЧЕ СМЕ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА.

ОСВЕН РАЗГРАЖДАНЕТО НА СИСТЕМАТА ЧРЕЗ ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА, ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ДРУГИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОНИ НАШЕ ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ Е ДА СЪЗДАДЕМ НОВА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ. САМО ТОГАВА СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА ЩЕ БЪДЕ НЕОБРАТИМА. ОПИТИТЕ ОТ КОЯТО И ДА Е СТРАНА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ДЕПУТАТИ НА СДС, ДА СЕ ПРЕЧИ В КОМИСИИТЕ И ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА СЧИТАМЕ ЗА ПРОЯВА НА КРАЕН АНТИДЕМОКРАТИЗЪМ. ЯСНО Е, ЧЕ БСП ЩЕ СЕ ОПИТВА ДА СЪЗДАВА ПРЕЧКИ, НО Е НЕОБЯСНИМО КАК ХОРА ОТ СДС ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ КОНСТИТУЦИЯ, ПРЕДИ ДОРИ ДА СМЕ ОПИТАЛИ. ПРОЕКТЪТ ЗА КОНСТИТУЦИЯ Е ГОТОВ И ТЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ТОВА Е КОНСТИТУЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ, ЗНАЯТ ДОБРЕ, ЧЕ ТОЗИ ПРОЕКТ СЕ ОСНОВАВА НА КОНСТИТУЦИИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ - САЩ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ И ДР. ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ТЕЗИ ХОРА, КОИТО Я ОБЯВЯВАТ ЗА НЕГОДНА, ГОВОРИ САМО ЗА СКРИТИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДБУДИ. НИЕ ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ИЗПЪЛНИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ И САМО АКО НАИСТИНА СЕ ПОЯВЯТ НЕПРЕОДОЛИМИ ПРЕЧКИ, ЩЕ СЧИТАМЕ ЗА ОПРАВДАНО НАШЕТО НАПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. В НАШАТА РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА ИСКАМЕ ПАРАЛЕЛНО С РАБОТАТА НАД КОНСТИТУЦИЯТА, ОТНЕМАНЕТО НА ЗAKОHHО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО НА БСП ВЪН И В СТРАНАТА И ЛИКВИДИРАНЕТО НА ПАРАЗИТНАТА НОМЕНКЛАТУРА. И Е НЕОБЯСНИМО, ЧЕ ТОЧНО КОГАТО ТОЗИ ПРОЦЕС НА ИСТИНА ЗАПОЧНА, ТЕЗИ ДЕПУТАТИ ИСКАТ ДА ГО ЗАКРИЯТ. СМЯТАМЕ, ЧЕ ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО И УМИШЛЕНО СЕ ЗАБАВИ ТЪРСЕНЕТО НА ВИНАТА НА БСП ЗА НЕЙНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА И СВАЛЯНЕТО НА БСП ОТ ВЛАСТ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПО ЗАКОНОВ РЕД, ЧРЕЗ ИЗБОРИ. ТОВА ЩЕ СТАНЕ НЕ ЧРЕЗ НЯКАКВИ ВЪЛШЕБНИ ДАТИ, А ЧРЕЗ ЯВЯВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ С КОНСТРУКТИВНА ПРОГРАМА, ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ И В ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ. НИ СМЕ ЗА КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-СКОРОШНИ ИЗБОРИ, НО УСПЕШНИ ИЗБОРИ. ИСКАНЕТО ЗА ТАКИВА, ПРЕДИ ДА Е ПРИЕТА КОНСТИТУЦИЯ, БЕЗ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН И ОСНОВНИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО ЩЕ ОСИГУРЯТ ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА РЕФОРМАТА, Е АВАНТЮРИЗЪМ. СДС ТРЯБВА ДА РАЗГЪРНЕ ОБРАЗА СИ НА КОНСТРУКТИВНА, ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ОТГОВОРНА ФОРМАЦИЯ. ПОБЕДАТА НА СДС ЩЕ БЪДЕ ГАРАНТИРАНА НЕ С ОПИТИ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ЕЛЕКТОРАТА ВЪТР В СДС, А С ПРИВЛИЧАНЕ НА ПО-ШИРОКИ СЛОЕВЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И С БИВШИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА БСП.

СПОМЕНАТАТА ДЕКЛАРАЦИЯ И СВЪРЗАНИТЕ С НЕЯ ИЗЯВИ МОГАТ САМО ДА НАМАЛЯТ ШАНСОВЕТЕ ЗА ПОБЕДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕ, С ТЯХ ТЕ ПРАВЯТ УСЛУГА НА КОМУНИСТИТЕ. НЕ Е ДОСТАТЪЧНО КОМУНИЗМЪТ САМО ДА БЪДЕ ЗАКЛЕЙМЯВАН. НЕОБХОДИМА Е УПОРИТА И БЕЗКОМПРОМИСНА РАБОТА. И КАКТО ЗНАЕТЕ, ВРЕМЕТО Е НАШЕ.

26 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА 48 ДЕЛЕГАТИ НА ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, СЪСТОЯЛА СЕ НА 27-28 АПРИЛ 1991 ГОДИНА.
 

УВАЖАЕМИ ДЕЛЕГАТИ,

ПЕРИОДЪТ ОТ ПЪРВАТА ДО ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ БЕШЕ ПРОВЕРКА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА Й ЗРЯЛОСТ КАТО ОПОЗИЦИОННА ПАРТИЯ. ПОВЕДЕНИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА ПОКАЗА, ЧЕ ТЕ НЕ СА СЕ ОСВОБОДИЛИ ОТ СТАРОТО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ. С ТОВА СЕ ОБЯСНЯВА СКЛОННОСТТА КЪМ СЪГЛАШАТЕЛСТВО С БКП/БСП, НЕЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА ПОЕМАТ ПЪТЯ НА РАДИКАЛНАТА СМЯНА НА СИСТЕМАТА И НА ИЗОБЛИЧАВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДОКРАЙ.

НАШИТЕ РАЗЛИЧИЯ И НЕСЪГЛАСИЯ С ПОЛИТИЧЕСКОТО РЪКОВОДСТВО И ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ СА ПРИНЦИПНИ. НИЕ СНЕМАМЕ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ТЯХ, ЗАЩОТО ДЪРЖИМ ЗА БЪРЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА И СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ НАЦИЯТА ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ.

ИМАМЕ СЕРИОЗНИ РАЗМИНАВАНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ НА УСТАВА И ПРОГРАМАТА. НЯМАМЕ ЖЕЛАНИЕ ДА СТАВАМЕ ИНСТРУМЕНТ НА НИЧИИ КАРИЕРИСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ И АМБИЦИИ.

КАТО ПАРТИЯ, СЪЗДАДЕНА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. В ЕДНО ПОСТТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО, ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ЗАПОЧНА ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДА ПОЗНАТИ ТОТАЛИТАРНИ ПОХВАТИ И СТРУКТУРИ. ТОВА Е НЕПРИЕМЛИВО ЗА НАС.

ЕТО ЗАЩО, ПРАВЕЙКИ ИЗБОР МЕЖДУ ТАЗИ ПОЛИТИКА И МОРАЛА, НИЕ НАПУСКАМЕ ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ, НО ОСТАВАМЕ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ НЕГОВАТА КАУЗА.

СОФИЯ, 28 АПРИЛ 1991 Г.                 /ДЕКЛАРАЦИЯТА Е ПОДПИСАНА ОТ 48 ДУШИ,  ОТ КОИТО ЧЕТИРИМА НЕ НАПУСКАТ ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ/

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КНСБ.


ВЪВ ВРЪЗКА С НАПРАВЕНИТЕ ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ИЗЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИ НАЦИОНАЛНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ, КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ СЧИТА, ЧЕ ПОВОД ЗА ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ ОТ НАША СТРАНА В СЕГАШНИЯ МОМЕНТ НЯМА. ДНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ВСЕКИ ДРУГ ПЪТ БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ЗАПАЗВАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ МИР КАТО НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА.

СОФИЯ, 29 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ. - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИСТОРИЯТА ЗА ДОСИЕТАТА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ВЕСТНИЦИТЕ "ФАКС", "ДЕМОКРАЦИЯ" И "ДУМА", КАКТО И ДОБЪЛГАРСКО РАДИО И БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.


НА 23 АПРИЛ 1991 Г. ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО НИЕ СЧИТАМЕ ЗА НЕЛЕГИТИМНО, ТЪЙ КАТО В НЕГО БОЛШИНСТВОТО ДЕПУТАТИ СА ДЕЙНИ ЯВНИ И ТАЙНИ УЧАСТНИЦИ В ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ, БЕШЕ НА ПРАГА НА ЕДНА СЪДБОНОСНА ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТРЕЗВИТЕ МОЗЪЦИ НА НЯКОИ ОТ ДЕПУТАТИТЕ БЕШЕ ОТЛОЖЕНО ГЛАСУВАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА Г-Н ГИНЬО ГАНЕВ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ДОСИЕТАТА НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, РЕГИСТРИРАНИ КАТО СЪТРУДНИЦИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРИВЕТСТВА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ, РУМЕН ДАНОВ И ДРУГИ ДЕПУТАТИ, КОИТО ПРОЯВИХА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ УСЕТ ЗА ОГРОМНАТА ОТГОВОРНОСТ НА МОМЕНТА И УСПЯХА ДА УБЕДЯТ БОЛШИНСТВОТО ЗА ОТЛАГАНЕ НА ЗАСЕДАНИЕТО ЗА 24 АПРИЛ ОТ 11 ЧАСА.

ОТ НАЧАЛОТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ТОВА Е ЕДНО ОТ МАЛКОТО РЕШЕНИЯ, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЧЕСТВИ КАТО СЪДБОНОСНИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е:

КАТЕГОРИЧНО НЕСЪГЛАСИЕ СЪС СТАНОВИЩЕТО ДА БЪДАТ УНИЩОЖАВАНИ КАКВИТО И ДА БИЛО ДОКУМЕНТИ С ИСТОРИЧЕСКА АВТЕНТИЧНОСТ, СЪСТАВЕНИ ПО ВРЕМЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВСИЧКИ ВИДОВЕ ДОСИЕТА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.

ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ УНИЩОЖАТ ДОСИЕТАТА НА ДЕПУТАТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ПРИЗНАК НА СЛАБОСТ И ЗАЩИТА НА ГУЗНАТА СЪВЕСТ НА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ДЕПУТАТИ. КАКТО Е ИЗВЕСТНО СПИСЪКЪТ НА ДОНОСНИЦИТЕ И ПРОВОКАТОРИТЕ, НАМЕРИЛИ МЯСТО В ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА. УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДОСИЕТАТА ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА КОНСПИРИРАНИТЕ АГЕНТИ НА КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ ДА СТАБИЛИЗИРАТ СВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ, ПОСЛЕДВАЩО ОТ ЗАПАЗВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ, КОИТО МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В ИКОНОМИЧЕСКИ МОНОПОЛИСТИ НА ТРУДНО ДЕМОКРАТИЗИРАЩИЯ СЕ ЖИВОТ.

СМЯТАМЕ ЗА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО, ЧЕ МНОГО ПО-КОНСТРУКТИВНО И ЛОГИЧНО Е НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИЗРАБОТИ СПОСОБИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ДЕТАЙЛНО НА СТРУКТУРИТЕ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ПО-ТОЧНО НА ОНЕЗИ, КОИТО СА ВЕРБУВАЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ АГЕНТИ.

СЧИТАМЕ ЛИКВИДИРАНЕТО НА ДОСИЕТАТА ЗА БЕЗОТГОВОРЕН И ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЕН АКТ, НЕЗАВИСИМО ПОД КАКЪВ ПРЕДЛОГ И С КАКВА ЦЕЛ ЩЕ БЪДЕ ИЗВЪРШЕН ТОЙ.

ВНИМАТЕЛНОТО ПРОУЧВАНЕ НА ДОСИЕТАТА ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ТРЯБВА ДА СТАНЕ НЕОТМЕНЕН ЗАКОН ЗА ВСЯКО БЪДЕЩО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ МИНИСТЕРСТВО ДО МОМЕНТА, ДО КОЙТО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗРАВНИ С НАПРЕДНАЛИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ.

АКО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИБАВИ КЪМ МНОЖЕСТВОТО СИ ГРЕШКИ ИПРЕСТЪПЛЕНИЕТО - УНИЩОЖАВАНЕ НА ДОСИЕТАТА,- ТО БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЩЕ РАЗГЛЕЖДА ТОЗИ АКТ КАТО АНТИДЕМОКРАТИЧЕН, ТОТАЛИТАРЕН И ПОСТАВЯЩ НАЧАЛО НА НОВА ДИКТАТУРА.

ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРНОТО СЧИТАМЕ, ЧЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ НА В. "ФАКС"; В. "ДЕБАТИ" И В. "РЕПОРТЕР - 7" СА ИЗРАЗ НА ПРОФЕСИОНАЛНА СМЕЛОСТ, ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ И НЕЗАВИСИМА ПОЗИЦИЯ - ОСНОВНО НАЧАЛО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПЕЧАТ. ВСИЧКИ НЕОБУЗДАНИ ЗАПЛАХИ, ЯРОСТНИ НАПАДКИ И НЕИСТОВА ШУМОТЕВИЦА ОКОЛО ТЕЗИ ПУБЛИКАЦИИ КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВАТ, ЧЕ СИНДРОМЪТ НА ТОТАЛИТАРНОТО МИСЛЕНЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРЕОДОЛЯН.

НАМЕСАТА НА ПРОКУРАТУРАТА В РАБОТАТА НА ТЕЗИ ВЕСТНИЦИ СЧИТАМЕ ЗА АНТИДЕМОКРАТИЧЕН, НЕХУМАНЕН И НЕОСТАЛИНИСТКИ АКТ.

ПРИЗОВАВАМЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОРГАНИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ДА ПРИСТЪПЯТ КЪМ РЕШАВАНЕТО НА ПОСТАВЕНИТЕ В ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ ВЪПРОСИ МНОГО ПРЕЦИЗНО, ВНИМАТЕЛНО И ДЕЛИКАТНО, ТЪЙ КАТО СТАВА ДУМА ЗА ГОЛЯМ БРОЙ ЧОВЕШКИ СЪДБИ, А ВСЯКО НЕПРАВОМЕРНО ПОСЯГАНЕ ВЪРХУ ПРАВАТА НА ЛИЧНОСТТА Е ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ УСТОИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.

СОФИЯ, 24 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ СВОБОДЕН ЦЕНТЪР /БСЦ/ СЪС СЕДАЛИЩЕ В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ.


В ПРИЗИВ ОТ 15 АПРИЛ 1991 ГОДИНА, РАЗПРОСТРАНЕН ОТ ГРАДСКИЯ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ НА СДС - СОФИЯ, ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, В КОЙТО СЕ ОПОВЕСТЯВАТ РАЗЛИЧНИ ИНИЦИАТИВИ, СЪОБРАЗЕНИ С НАСТОЯЩИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ, Е ПОСТАВЕНО И ИМЕТО НА ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ СВОБОДЕН ЦЕНТЪР /С А Щ/.

ДОКАТО ОТДЕЛНИ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ СВОБОДЕН ЦЕНТЪР СПОДЕЛЯТ ИЗЛОЖЕНИТЕ В ПРИЗИВА ВЪЗГЛЕДИ, ТО СТАТУТЪТ И ПРАВИЛАТА НА ЦЕНТЪРА НЕ МУ ПОЗВОЛЯВАТ АКТИВНО УЧАСТИЕ ВЪВ ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ.

ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ СВОБОДЕН ЦЕНТЪР НЕ МОЖЕ ДА ФИГУРИРА МЕЖДУ ПОДПИСАЛИТЕ И ПОДКРЕПИЛИТЕ ВЪПРОСНИЯ ПРИЗИВ.

НЮ ЙОРК, 25 АПРИЛ 1991 Г.

ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ СВОБОДЕН ЦЕНТЪР /САЩ/
Д-Р ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕКИПА НА "РАДИО '99", АДРЕСИРАНО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

ИЗВЕСТНИ СА ВАШИТЕ ЗАСЛУГИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНОТО РАЗВИТИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ПОРАДИ ТОВА СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС ДА ПОДКРЕПИТЕ ИНИЦИАТИВАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЧАСТНИ РАДИОСТАНЦИИ, КОИТО БИХА РАЗШИРИЛИ ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА СВОБОДЕН ИЗБОР ЗА ПОЛУЧАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИИ И ИДЕИ ЧРЕЗ ВСИЧКИ СРЕДСТВА. ТЕЗИ ПРАВА ПРОИЗТИЧАТ ОТ ЧЛ. 19 НА ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА.

БЪЛГАРИЯ Е ТРЪГНАЛА ПО ПЪТЯ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА И "ХОРАТА НАВСЯКЪДЕ, НАЙ-ВЕЧЕ МЛАДИТЕ СА РЕШЕНИ ДА ПРЕВЪРНАТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ОТ ДЕКЛАРАЦИИ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА, НАШАТА РАДИОСТАНЦИЯ СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ДА СКЪСИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДИСТАНЦИЯТА МЕЖДУ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И ПОТРЕБИТЕЛЯ ЧРЕ СРЕДСТВАТА НА РАДИОРЕКЛАМАТА, ОТ ЕДНА СТРАНА, И ЧРЕЗ БЪРЗА И ПОЛЕЗНА СПРАВОЧНА ИНФОРМАЦИЯ, СЪОБРАЗЕНА С ИНТЕРЕСА НА СТОЛИЧНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ОТНОСНО ЦЕНИ НА СТОКИ И УСЛУГИ ЗА ВСЕКИ КОНКРЕТЕН ДЕН.

НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СЪЗДАДЕМ ОЩЕ ЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ НА СТОЛИЧАНИНА ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР ОТНОСНО ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО В УСЛОВИЯТА НА ИЗГРАЖДАЩАТА СЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА У НАС.
 
Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
НАШАТА РАДИОСТАНЦИЯ НЯМА ДА РАЗПРОСТРАНЯВА ПОЛИТИЧЕСКИ ИДЕИ, ТЪЙ КАТО ЩЕ РАБОТИМ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ПРОСПЕРИРАЩИЯ БИЗНЕС НА ХОРАТА.
 
БИХМЕ ЖЕЛАЛИ И СЕ НАДЯВАМЕ ДА ПОЛУЧИМ ВАШАТА ПОДКРЕПА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНАТА ДЕЙНОСТ НА "РАДИО '99" ДО ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА ЗАКОНА ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ.

СОФИЯ, 25 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СТАТУТ /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ НА АЛТЕРНАТИВНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ /АСО/.


 ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЙНОСТ НА АСО

ЧЛЕН 12

ОБЕДИНЕНИЕТО ПРОВЕЖДА СВОЯТА ПОЛИТИКА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ПРАВИТЕЛСТВОТО, НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ И КМЕТСТВАТА ЧРЕЗ ИЗБРАНИ В СЪСТАВА ИМ СВОИ ЧЛЕНОВЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ И ЧРЕЗ ДРУГИ РАЗРЕШЕНИ ОТ ЗАКОНА ДЕМОКРАТИЧНИ ФОРМИ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ.

ЧЛЕН 13

ИЗДИГАНЕТО НА ЧЛЕНОВЕ НА ОБЕДИНЕНИЕТО И СЪМИШЛЕНИЦИ ЗА КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И НАРОДНИ СЪВЕТНИЦИ СТАВА ПО ИНИЦИАТИВА НА
КЛУБОВЕТЕ НА СЪБРАНИЯ С ШИРОКО УЧАСТИЕ НА СЪМИШЛЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ.

СЪВЕТИТЕ НА КООРДИНАТОРИТЕ И СЪВЕТЪТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА КЛУБОВЕТЕ ОРГАНИЗИРАТ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ИЗДИГНАТИТЕ КАНДИДАТУРИ. УТВЪРЖДАВАНЕТО ИМ СТАВА В СЪОТВЕТНИТЕ СЪВЕТИ НА КООРДИНАТОРИТЕ ИЛИ ОТ КЛУБА.

ЧЛЕН 14

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ - ЧЛЕНОВЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ НА АСО, СЕ ОБЕДИНЯВАТ В ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА, А НАРОДНИТЕ СЪВЕТНИЦИ - В ГРУПА НА СЪВЕТНИЦИ ОТ АСО.

ЧЛЕН 15

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ - ЧЛЕНОВЕ И СЪМИШЛЕНИЦИ НА АСО, УЧАСТВАТ В ЗАСЕДАНИЯТА НА ПС С РЕШАВАЩ ГЛАС. НАРОДНИТЕ СЪВЕТНИЦИ УЧАСТВАТ СЪЩО В РАБОТАТА НА КООРДИНАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ НА СЪОТВЕТНИТЕ КЛУБОВЕ С РЕШАВАЩ ГЛАС.

ЧЛЕН 16

ПРАВО НА УЧАСТИЕ В ЗАСЕДАНИЯТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА АСО ИМАТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ, ЗАМЕСТНИЦИТЕ, ОТГОВОРНИЯТ СЕКРЕТАР, ГЛАВНИТЕРЕДАКТОРИ НА ПЕЧАТНИТЕ ОРГАНИ И МИНИСТРИТЕ, ЧЛЕНОВЕ НА АСО.

ЧЛЕН 17

ДЕЙНОСТТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ОБЕДИНЕНИЕТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА НА ОСНОВАТА НА ПРАВИЛНИК.

ЧЛЕН 18

СЪВЕТЪТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ И МЕСТНИТЕ /РЕГИОНАЛНИ/ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ ОСЪЩЕСТВЯВАТ БЛОКОВЕ, СЪЮЗИ И КОАЛИЦИИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕН КОНСЕНСУС И СИГУРНОСТ И ЗА ИЗБИРАНЕ ПОДХОДЯЩИ КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И СЪВЕТНИЦИ.


АСО, ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ

ЧЛЕН 19

АСО УСТАНОВЯВА РАВНОПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ С ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ОБЩИ ПОЗИЦИИ ПО КОНКРЕТНИ СОЦИАЛНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ ЗА ЕДИНОДЕЙСТВИЕ И СЪВМЕСТНИ ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ.


ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА И ИМУЩЕСТВО НА ОБЕДИНЕНИЕТО

ЧЛЕН 20

АСО Е ОРГАНИЗАЦИОННО НЕЗАВИСИМО ОТ БСП, НО КАТО ОБЕДИНЕНИЕ ОТ СОЦИАЛИСТИ, БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП, ИМА ПРАВО НА ИМУЩЕСТВО ОТ ТОВА НА БСП СЛЕД ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕШЕНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП ЗА ПРЕЗАПИСВАНЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ Й, И В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС ЗАКОНИТЕ В НРБ.

ЧЛЕН 21

А/ ЧЛЕНОВЕТЕ И СЪМИШЛЕНИЦИТЕ НА АСО ПЛАЩАТ ЧЛЕНСКИ ВНОС    1 НА СТО ОТ ЧИСТИЯ СИ МЕСЕЧЕН ДОХОД.

Б/ ЧЛЕНСКИЯТ ВНОС СЕ СЪБИРА В КЛУБОВЕТЕ, КАТО 50 НА СТО    ОСТАВА
В ТЯХ, А ДРУГИТЕ 50 ПРОЦЕНТА СЕ ИЗПРАЩАТ НА СМЕТКАТА НА АСО В
СТОЛИЦАТА. ОТ ТЕЗИ СРЕДСТВА СЕ ОТЧИСЛЯВА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ПЕЧАТНИЯ ОРГАН.

ЧЛЕН 22

ОБЕДИНЕНИЕТО ОСЪЩЕСТВЯВА СВОЯТА ДЕЙНОСТ ЧРЕЗ САМОИЗДРЪЖКА.
ТО ОСИГУРЯВА ФИНАНСОВИТЕ СИ СРЕДСТВА ОТ: ЧЛЕНСКИ ВНОС, ДОХОДИ ОТ ИМУЩЕСТВОТО И ОТ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, ПОЗВОЛЕНА ОТ ЗАКОНА, ДАРЕНИЯ, НАСЛЕДСТВА И ДРУГИ ЗАКОННИ ИЗТОЧНИЦИ, СУБСИДИИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ.

ЧЛЕН 23

КЛУБОВЕТЕ И РЕГИОНАЛНИТЕ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ МОГАТ ДА ОРГАНИЗИРАТ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ВСЯКА ПОЗВОЛЕНА ОТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ МОЖЕ ДА ПРЕДОСТАВЯ НА КЛУБОВЕТЕ И РЕГИОНАЛНИТЕ КООРДИНАЦИОННИ СЪВЕТИ ИМУЩЕСТВО И ПРАВОТО ДА УЧРЕДЯВА ЮРИДИЧЕСКИ ОБОСОБЕНИ СТОПАНСКИ СУБЕКТИ И ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С ДОХОДИТЕ ОТ ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ.

ЧЛЕН 24

АСО ПРЕКРАТЯВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ СЛЕД РЕФЕРЕНДУМ ПО РЕШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ.

ЧЛЕН 25

СЕДАЛИЩЕТО НА АСО Е СОФИЯ 1000, БУЛ. "ВИТОША" N 12.
БАНКОВАТА СМЕТКА НА АСО Е 421, 121, 817, 001-1, БНБ СОФ. ГРАДСКИ КЛОН ЧРЕЗ ДСК - ЛЕНИНСКИ РАЙОН 188/1133.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ, ПРИЕТА ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА РЕДАКЦИЯТА НА В. "ЪШЪК - СВЕТЛИНА", ЗА ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ИМА ДА РЕШАВА ИЗДАНИЕТО.


ВЕСТНИК "ЪШЪК - СВЕТЛИНА" Е НЕЗАВИСИМО ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКО ИЗДАНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ И РАЗБИРАТЕЛСТВО, ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ, НО СЕ ТЪРСИ И ХАРЕСВА НЕ САМО ОТ ТЯХ. ТОЙ ИЗЛИЗА ТРИ ПЪТИ СЕДМИЧНО, НО ДНЕС Е РЕАЛНО ЗАПЛАШЕН ДА ПРЕКРАТИ СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ. НЯМА ДА ИЗТЪКВАМЕ НЕГОВАТА ВАЖНА ПОЛИТИЧЕСКА РОЛЯ И ФАКТА, ЧЕ ПРЕЗ МИНАЛОГОДИШНАТА АБОНАМЕНТНА КАМПАНИЯ ТОЙ БЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БЛИЗО ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ АБОНАТИ. ЕЛЕКТОРАТЪТ НА ВЕСТНИКА Е НЕГОВАТА ГОРДОСТ, ЗАЩОТО ПОДКРЕПА ПОЛУЧИ ЕДНО НЕЗАВИСИМО ИЗДАНИЕ, РАЗДЕЛИЛО СЕ СЪС СВОЕТО ТОТАЛИТАРНО МИНАЛО. ТОЙ ВЛИЗА В ДОМОВЕТЕ НА МНОГО ЧИТАТЕЛИ, ИНФОРМИРА, КОМЕНТИРА, ПОСТАВЯ НЕОТЛОЖНИ ПРОБЛЕМИ НА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛ И ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА ВЪЗПИТАВА В ОБИЧ КЪМ БЪЛГАРИЯ, РАТУВА ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ И РАЗБИРАТЕЛСТВО. ОГРОМНАТА ПОЩА ГОВОРИ ЗА НЕПОСРЕДСТВЕНАТА И ПРЯКА ВРЪЗКА МЕЖДУ ЧИТАТЕЛИ И ВЕСТНИК.

ЕДИН НУЖЕН И ПРЕДПОЧИТАН ВЕСТНИК ЗАГИВА ПОД РАВНОДУШНИТЕ ПОГЛЕДИ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, КАТО ОТГОВОРЪТ, КОЙТО НАЙ-ЧЕСТО СЕ ДАВА Е, ЧЕ В УСЛОВИЯТА НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА КРИТИЧНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО И НА МНОГО ДРУГИ ИЗДАНИЯ.

НО ТУК СТАВА ДУМА ЗА ВЕСТНИК СЪС 70-ГОДИШНА ИСТОРИЯ, КОЙТО ИЗВОЮВА СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ, КОГАТО НЕГОВИЯТ ИЗДАТЕЛ - НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ, НЕ ПОЖЕЛА ДА ПОДКРЕПИ РЕШЕНИЕТО НА РЕДАКЦИОННИЯ КОЛЕКТИВ ИЗДАНИЕТО ДА ИЗЛИЗА НА ДВА ЕЗИКА. СЕГА ТОВА Е ФАКТ, НО ИМА МНОГО СУБЕКТИВНИ И ОБЕКТИВНИ ТРУДНОСТИ. ФИРМА "ДИМИТЪР БЛАГОЕВ", КЪДЕТО СЕ ОТПЕЧАТВА "ЪШЬК - СВЕТЛИНА", НЕ СЪУМЯ, А МОЖЕ БИ И НЕ ПОЖЕЛА ДА БЪДАТ СЪЗДАДЕНИ НУЖНИТЕ УСЛОВИЯ ВЕСТНИКЪТ ДА ИЗЛИЗА НА ДВА ЕЗИКА.

ПРИТИСНАТ ОТ ХАРТИЕНАТА КРИЗА, ОТ НЕПРЕКЪСНАТО НАРАСТВАЩИТЕ ЦЕНИ НА ПОЛИГРАФИЧЕСКИТЕ УСЛУГИ, ОТ НЕПОСИЛНИЯ ДАНЪК ВЪРХУ OБOPOTА И НЕ ПО-МАЛКО НЕПОСИЛНИЯ НАЕМ ЗА ПОМЕЩЕНИЯТА НА РЕДАКЦИЯТА И ОТ РЕД ДРУГИ НЕКОЛКОКРАТНО УВЕЛИЧЕНИ РАЗХОДИ, ВЕСТНИКЪТ ИЗДЪХВА. НЕ МОГАТ ДА СЕ ПЛАЩАТ НЕ САМО ИНДЕКСАЦИИ И КОМПЕНСАЦИИ, НО И ЗАПЛАТИТЕ, КОИТО СА ЕДНИ ОТ НАЙ-НИСКИТЕ.

ЛЕСНО Е ДА ЗАГИНЕ НЕЩО, ОСОБЕНО В УСЛОВИЯ НА БЕЗРАЗЛИЧИЕ И РАВНОДУШИЕ, КОИТО НЯКОИ НАРИЧАТ С УДОБНОТО ПОНЯТИЕ "ПАЗАРНА ИКОНОМИКА". НО БЕЗ ДА ЗАПЛАШВАМЕ И СТРЯСКАМЕ ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ЩЕ КАЖЕМ С ТВЪРДО УБЕЖДЕНИЕ: ПРОБЛЕМЪТ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕ СТАНЕ ПОЛИТИЧЕСКИ. БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СВОЯ ПРЕДПОЧИТАН ВЕСТНИК, КОЙТО ДА ВЛИЗА В ДОМОВЕТЕ ИМ РЕДОВНО ТРИ ПЪТИ В СЕДМИЦАТА НА БЪЛГАРСКИ И ТУРСКИ ЕЗИК, А НЕ КАКТО НАПОСЛЕДЪК - НИТО НА ДВА ЕЗИКА, НИТО В ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ДНИ.

И АКО ВЕСТНИКЪТ ВСЕ ПАК ОЦЕЛЕЕ, ЩЕ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯТ ОТ ЗАЛЪКА СИ. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА НИ НАДЕЖДА. КОЛКОТО ДО ДЪРЖАВАТА И ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ, ТАКА НУЖНАТА МУ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА, ЗА ДА БЪДЕ И ЗАНАПРЕД ИЗДАНИЕ, ЧИЯТО ГЛАВНА ЦЕЛ Е ГРАЖДАНСКИЯТ МИР, ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, СЪГЛАСИЕТО И РАЗБИРАТЕЛСТВОТО МЕЖДУ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ НЕЗАВИСИМО ОТ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И РЕЛИГИЯ.

25 АПРИЛ 1991 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


*  *  *

СОФИЯ, 30 АПРИЛ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "СМЕСЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ И ТЪРГОВСКИ КОДЕКС" /ЧАСТ ПЕТА/ ОТ ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ КАТО ЦЯЛО Е ПОДГОТВЕН ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АВТОР НА РАЗДЕЛА ЕИЗВЕСТНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТ ЮДЖИЙН Л. СТЮАРТ.


УКАЗ 56 - ИЗМЕНЕНИЯ И ПРАВИЛА ЗА ПРИЛАГАНЕТО МУ

УКАЗ 56 ПРЕДСТАВЛЯВА ЗНАЧИТЕЛНА КРАЧКА НАПРЕД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БЛАГОПРИЯТНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ И НА СТАТУТА ИМ. ПРИ ВСЕ ТОВА В НЕГО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ЧУЖДЕСТРАННИ КОНТРАСТИМУЛИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИНВЕСТИРАНЕТО ОТ ЧУЖБИНА. ТОВА СА КОНТРОЛЪТ, УПРАЖНЯВАН ОТ ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ ИЗИСКВАНЕТО ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА МИНИСТЕРСКИ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НЯКОИ ВИДОВЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В ОБЛАСТТА НА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС И ЗАПАЗВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ МНОГО ВИДОВЕ ИМОТИ.

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛИЦА, КОИТО МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ НА ЗАЩИТАТА НА УКАЗ 56, ВКЛЮЧВАТ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА С ЧУЖДЕСТРАНЕН ЮРИДИЧЕСКИ АДРЕС, ГРАЖДАНИ НА ЧУЖДА СТРАНА, КОИТО НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ПРЕДПРИЕМАНЕТО НА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ СА ИМАЛИ ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В ЧУЖБИНА, И БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В ЧУЖБИНА УКАЗ 56 ОСИГУРЯВА НА ВСИЧКИ ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА ЕДНАКВИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ УСЛОВИЯ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЛИЦАТА ОТ СТРАНИ, КОИТО ПРОВЕЖДАТ ДИСКРИМИНАЦИОННА ПОЛИТИКА СПРЯМО БЪЛГАРСКИ ФИРМИ /142/.

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛИЦА, РАЗВИВАЩИ ДЕЙНОСТ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПЕЧАЛБИ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА Я ПРОВЕЖДАТ ЧРЕЗ ФИЛИАЛ ИЛИ ФИРМА. НЕЗАВИСИМА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА САМО С РАЗРЕШЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ АНАЛОГИЧНО ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА МОГАТ ДА ОТКРИВАТ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА С РАЗРЕШЕНИЕ НА МИНИСТЪРА /143/.

ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА МОГАТ ДА ОСНОВАТ ФИЛИАЛ ИЛИ ДЪЩЕРНА ФИРМА САМО С РАЗРЕШЕНИЕ НА МИНИСТЪРА. ДЪЩЕРНАТА ФИРМА Е ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕГИСТРИРА В РАЙОННИЯ СЪД, КЪДЕТО Е НЕЙНИЯТ ЮРИДИЧЕСКИ АДРЕС. ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ ЗАПОЧВА ДА СЪЩЕСТВУВА ОТ ДАТАТА НА ПУБЛИКУВАНЕТО НА РЕШЕНИЕТО ЗА РЕГИСТРАЦИЯ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК. ДЪЩЕРНАТА ФИРМА МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА САМО ДЕЙНОСТИТЕ, УПОМЕНАТИ В РАЗРЕШЕНИЕТО. АКО ДЕЙНОСТТА НА ДЪЩЕРНАТА ФИРМА ПРЕТЪРПИ ПРОМЯНА, ТРЯБВА НАЙ-НАПРЕД ДА СЕ ОСИГУРИ НОВО РАЗРЕШЕНИЕ /144/.

ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА МОГАТ ДА ИЗДАВАТ ИЛИ ПОЛУЧАВАТ АКЦИИ НА ФИРМИ С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ ИЛИ ДА ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ ВЪВ ФИРМИ С НЕОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ САМО КАТО ПАРТНЬОРИ С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ. КОГАТО ЧУЖДЕСТРАННОТО УЧАСТИЕ ВЪВ ФИРМАТА НАДХВЪРЛЯ 49 %, Е НЕОБХОДИМО РАЗРЕШЕНИЕ ОТ МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА И ПЛАНИРАНЕТО /145/. ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ АКЦИИ И ДА ОСНОВАВАТ СМЕСЕНИ АКЦИОНЕРНИ ФИРМИ. КОГАТО ЧУЖДЕСТРАННОТО УЧАСТИЕ НАДХВЪРЛЯ 20 %, Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОЛУЧИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ. ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛИЦА ТРЯБВА ДА ДЕПОЗИРАТ ИЗЦЯЛО СТОЙНОСТТА НА ИЗДАДЕНИТЕ ОТ ТЯХ АКЦИИ. ФИРМИ С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ НАД 49 % И АКЦИОНЕРНИ ФИРМИ С ТАКОВА УЧАСТИЕ, НАДМИНАВАЩО 20 %, МОГАТ ДА БЪДАТ ОСНОВАТЕЛИ И ДА ПРИДОБИВАТ АКЦИИ ОТ АКЦИОНЕРНИ ФИРМИ САМО С РАЗРЕШЕНИЕ НА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ /146/.

ФИРМИ С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ НАД 49 % /20 % ЗА АКЦИОНЕРНИТЕ ФИРМИ/ И ПОВЕЧЕ ОТ 5 МИЛИОНА ЛЕВА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА, КАКТО И ФИЛИАЛИ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ДАНЪЦИ ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА ЗА СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ, КОГАТО РАЗВИВАТ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ВЪВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ОБЛАСТИ, В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И В ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ /147/. ПЕЧАЛБИТТЕ ОТ СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ В ЗОНИТЕ ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ДАНЪЦИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ПЕТ ГОДИНИ /148/.

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛИЦА МОГАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ В ЧУЖБИНА ПЕЧАЛБИТЕ, СПЕЧЕЛЕНИ В ЧУЖДА ВАЛУТА, КАКТО И ЧАСТТА ОТ СВОЯ ЛИКВИДАЦИОНЕН ДИВИДЕНТ, КОЯТО Е В ЧУЖДА ВАЛУТА. ИЗВЪН ТОВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛИЦА ДА РЕПАТРИРАТ СВОИТЕ ДОХОДИ ОТ БЪЛГАРИЯ Е ОГРАНИЧЕНА ОТ ПРАВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА ДА ОГРАНИЧАВА ОБМЕНА НА БЪЛГАРСКИ ЛЕВОВЕ В ЧУЖДИ ВАЛУТИ ДО СЛЕДНИТЕ ТРИ СЛУЧАЯ: КОГАТО ЧУЖДЕСТРАННОТО ЛИЦЕ ИЗНАСЯ ОТ БЪЛГАРИЯ КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ЕКСПРОПРИИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ, КОГАТО ИЗНАСЯ СВОЯ ЛИКВИДАЦИОНЕН ДИВИДЕНТ ИЛИ КОГАТО Е РЕАЛИЗИРАЛО ПЕЧАЛБА В БЪЛГАРСКИ ЛЕВОВЕ ОТ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ЧРЕЗ ДОГОВОР С КОМПЕТЕНТНА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ /149/.

СЪСТОЯНИЕТО НА СОБСТВЕНОСТТА В БЪЛГАРИЯ Е ОПРЕДЕЛЕНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И УКАЗ 56 СЛЕД ИЗМЕНЕНИЯТА. СПОРЕД ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ ВСИЧКИ ВИДОВЕ СОБСТВЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТАВА ДУМА ЗА ДЪРЖАВНА, ЧАСТНА, ИЛИ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, ОБЩИНСКА, КООПЕРАТИВНА И НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, СА РАВНОПОСТАВЕНИ. НЯКОИ ВИДОВЕ СОБСТВЕНОСТ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИТЕЖАВАНИ ЕДИНСТВЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВНИЯТ МОНОПОЛ ВКЛЮЧВА ПОДЗЕМНИТЕ ИЗКОПАЕМИ, ЕСТЕСТВЕНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ, ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ, ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ, ПОЩИТЕ, ТЕЛЕГРАФИТЕ, ТЕЛЕФОННИТЕ КОМУНИКАЦИИ, РАДИО- И ТЕЛЕВИЗИОННОТО ИЗЛЪЧВАНЕ, ГОРИТЕ ВОДНИТЕ РЕСУРСИ И ПЪТИЩАТА С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ. ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ГРАЖДАНИ И ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА НЕ МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЗЕМИ. ФИРМИ С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ И ФИЛИАЛИ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА НЕ МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯ, ПОДЗЕМНИ ПЛАСТОВЕ, ГОРИ ИЛИ ВОДИ. КАТО СЕ ОСТАВЯТ НАСТРАНА ТЕЗИ ЗНАЧИТЕЛНИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ЧАСТНИЯТ ИНВЕСТИТОР МОЖЕ ДА ПРИДОБИВА ДВИЖИМА И НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ, НО СЪЩЕСТВУВАТ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕТО НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ОТ СТРАНА НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КАКТО СЛЕДВА:    А/ ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАКТО И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ; Б/ ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИВЕЕНЕ В ЧУЖБИНА МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ САМО РАЗРЕШЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ, КАТО ТОВА ПРАВО НЕ ВАЖИ ЗА ГРАЖДАНИ НА ЧУЖДИ СТРАНИ, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ ПРИДОБИВАНЕТО НА НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ ОТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ; В/ ЧУЖДЕСТРАННИ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ САМО ЧРЕЗ ПАРЛАМЕНТАРЕН ЗАКОН, ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ИЛИ МЕЖДУНАРОДНА ДОГОВОРЕНОСТ. АКО ЧУЖДЕСТРАННОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ Е ФИЛИАЛ ИЛИ ФИРМА С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ, РЕГИСТРИРАНИ В БЪЛГАРИЯ, ТЕ МОГАТ ДА ПРИДОБИВАТ ПРАВА ЗА СТРОЕЖ И ПРАВА ЗА ПОЛЗВАНЕ /USOFRUCTUS/ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ПРЕЗ ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИВА СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ. ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ЧУЖДЕСТРАННОТО ЛИЦЕ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИЯТ ПАРТНЬОР ИЛИ ДЪРЖАВАТА ИМАТ ПРАВО НА КУПЯТ НЕДВИЖИМАТА СОБСТВЕНОСТ /150/.

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА НА ИНДИВИДИ, ИЛИ НА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, СА ЗАЩИТЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА - ТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КОНФИСКУВАНИ ИЛИ ДА ИМ БЪДЕ НАЛОЖЕН АРЕСТ С АДМИНИСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА. ИНВЕСТИЦИИТЕ В ДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТЕКСПРОПРИИРАНИ. ИНВЕСТИЦИИТЕ В НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТЧУЖДАВАНИ ОСВЕН ЗА ДЪРЖАВНИ ИЛИ ОБЩЕСТВЕНИ НУЖДИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАДОВОЛЕНИ ПО ДРУГ НАЧИН. ЗАКОНЪТ ПРЕДВИЖДА СЪДЕБНА ПРОЦЕДУРА В СЛУЧАИТЕ НА ЕКСПРОПРИАЦИЯ. ЗА ЕКСПРОПРИИРАНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЧУЖДЕСТРАННОТО ЛИЦЕ ПОЛУЧАВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ ИЛИ СПОРЕД ПРИСЪЖДАНЕТО НА РАЙОННИЯ СЪД, В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ ДОСТИГНЕ ДО СЪГЛАСИЕ /151/.

ТРУДОВИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ФИЛИАЛИ, ФИРМИ С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ, КАКТО И СЪС СЛУЖИТЕЛИ ИЛИ ЛИЦА, РАЗВИВАЩИ САМОСТОЯТЕЛЕН БИЗНЕС, СЕ УРЕЖДАТ ОТ ТРУДОВ ДОГОВОР. СТРАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ ПО КОЛИЧЕСТВТО НА КОМПЕНСАЦИЯТА, ЗАПЛАЩАНА В ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТРАНАТА Е БЪЛГАРСКИ, ИЛИ ЧУЖДЕСТРАНЕН ГРАЖДАНИН. БЪЛГАРСКОТО ТРУДОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОБАЧЕ Е ПРИЛОЖИМО КЪМ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ: А/ СЛУЖИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ СРЕЩУ ВРЕМЕННА ИЛИ ПОСТОЯННА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ В СЪОТВЕТСТВИЕ С БЪЛГАРСКОТО ОСИГУРИТЕЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО; Б/ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ СОЦИАЛНА ОСИГУРОВКА В РАЗМЕР 30 % ОТ ИЗППЛАЩАНАТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ КОМПЕНСАЦИЯ; В/ ТРУДОВИТЕ СПОРОВЕ, ПО КОИТО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН Е СТРАНА, ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ОТ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА, А АКО СПОРЪТ Е С ЧУЖДЕСТРАНЕН ГРАЖДАНИН - СЪГЛАСНО ТРУДОВИЯ ДОГОВОР /152/.

СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ МЕЖДУ ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА, ФИЛИАЛИ, ФИРМИ С ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ И БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И ДРУГИ ЛИЦА ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВАТ ОТ БЪЛГАРСКИ СЪДИЛИЩА ИЛИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕ НА СТРАНИТЕ. СПОРОВЕТЕ МОГАТ ДА СЕ РЕШАВАТ ЧРЕЗ АРБИТРАЖ /153/. В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДЕЙСТВАЩ ТЪРГОВСКИ КОДЕКС. ПРЕДИШНИЯТ ТЪРГОВСКИ КОДЕКС, ПРИЕТ ПРЕЗ 1897 Г., Е ОТМЕНЕН ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСККИЯ ПРЕВРАТ ПРЕЗ 1947 Г. В УСЛОВИЯТА НА КОМАНДНАТА ИКОНОМИКА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЕРА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЪРГОВСКИЯ КОДЕКС БЕ НЕУМЕСТНО.


 ФОРМУЛИРАНЕ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ИЗМЕНЕНИЯ В УКАЗ 56 И В ПРАВИЛНИЦИТЕ ЗА НЕГОВОТО ПРИЛАГАНЕ, С ОГЛЕД ПРЕМАХВАНЕТО НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ В ТЯХ КОНТРАСТИМУЛИ ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО И ПО-ТОЧНО ИЗИСКВАНЕТО ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЛАСТИ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ; ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПОВЕЧЕТО ВИДОВЕ НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ; НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА И СУБЕКТИ ДА ПРИДОБИВАТ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯ. НАЛЕЖАЩО Е И ВЪВЕЖДАНЕТО В СИЛА НА ТЪРГОВСКИ КОДЕКС.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР": СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

РЕДАКТОР: НИНА ГАВРИЛОВА

10:25:45     30-04-1991