30 август 1990

СОФИЯ, 30 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                                                  БРОЙ 171 /189/

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМИТЕТА ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА - ХАСКОВО.


НА 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ СТАНАХА СЪБИТИЯ, ЧИИТО ПОСЛЕДИЦИ ЗАПЛАШВАТ ДА УНИЩОЖАТ КРЕХКИТЕ КЪЛНОВЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ. ПОДЛОЖЕНИЯТ НА ОГЪН И РАЗРУХА ПАРТИЕН ДОМ НА БСП ТЛЕЕ СЪС ЗЛОВЕЩАТА СВЕТЛИНА НА ЕДНА ГРАНДИОЗНА ПРОВОКАЦИЯ СРЕЩУ ОБЩЕСТВЕНИЯ МИР И СПОКОЙСТВИЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА.

КОМИТЕТЪТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ /КЗНИ/ И ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОПТ/ ХАСКОВО ПОСРЕЩАТ НОВИНИТЕ ЗА СЪБИТИЯТА В СТОЛИЦАТА С ВЪЗМУЩЕНИЕ И ОГРОМНО БЕЗПОКОЙСТВО. НИЕ ПО НАЙ-КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН ОСЪЖДАМЕ ВАНДАЛСКОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ СГРАДАТА НА ЕДНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В НАШАТА СТРАНА, КОЯТО В МОМЕНТА СЕ ОПИТВА ДА СЪГРАДИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ И ПРАВОВИТЕ ОСНОВИ НА СВОЕТО ПОЛИТИЧЕСКО, СОЦИАЛНО И ИКОНОМИЧЕСКО БИТИЕ. СЪЩЕВРЕМЕННО ПОРИЦАВАМЕ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ, КАТО ГИ ПРИЗОВАВАМЕ ПОНЕ В ТОЗИ ВЗРИВООПАСЕН СЛУЧАЙ ДА ИЗОСТАВЯТ ПРАКТИКАТА НА ПРОТАКАНЕТО И НЕЗАБАВНО, С МАКСИМАЛНА ОБЕКТИВНОСТ ДА СЕ ЗАЕМАТ С УСТАНОВЯВАНЕТО НА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ИНЦИДЕНТА И ТЯХНОТО НАКАЗАНИЕ СЪГЛАСНО ЗАКОНА. НАСТОЯВАМЕ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРЕКРАТИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕПИРНИ И НЕЗАБАВНО ДА ПРЕДПРИЕМЕ НЕОБХОДИМИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ И ДРУГИ МЕРКИ, КОИТО ДА ИЗКЛЮЧАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА ТОТАЛИТАРИЗМА ПОД КАКВИТО И ДА БИЛО ФОРМИ, ОТ УЛИЧНИ СБЛЪСЪЦИ МЕЖДУ ОТДЕЛНИ ГРУПИ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ОТ ВЪЗНИКВАНЕ НА ШИРОК СОЦИАЛЕН КОНФЛИКТ С ГИБЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЖЕЛАНОТО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА И ЗА НЕЙНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН АВТОРИТЕТ.

ПРИЗОВАВАМЕ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ, СЪМИШЛЕНИЦИ И СИМПАТИЗАНТИ, ВСИЧКИ ЧЕСТНИ И ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ХОРА ДА ПРОЯВЯТ СПОКОЙСТВИЕ, ВЪЗДЪРЖАНОСТ И ЧУВСТВО ЗА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ, КРАЙНО НЕОБХОДИМИ В ТАКЪВ КРИТИЧЕН МОМЕНТ. АПЕЛИРАМЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ЗА КОИТО СА СКЪПИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА, ДА НЕ СЕ ПОДДАВАТ НА НИКАКВИ ПРОВОКАЦИИ И ПРИЗИВИ КЪМ ДЕЙСТВИЯ, ЧИИТО ПОСЛЕДИЦИ ТРУДНО БИХА МОГЛИ ДА СЕ ПРЕДВИДЯТ. ОТ ВСИЧКИ СЕГА СЕ ИЗИСКВА ТРЕЗВ РАЗУМ, САМООБЛАДАНИЕ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ГРАЖДАНСКА БДИТЕЛНОСТ. ТОВА Е ГЛАВНОТО УСЛОВИЕ ДА СЕ ПРЕСЕКАТ ВЪЗМОЖНИТЕ ЗЛОУМИШЛЕНИ ПЛАНОВЕ ЗА ПО-НАТАТЪШНА ДЕСТАБЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.

НЕ СЕ СЪМНЯВАМЕ, ЧЕ Е НЕИЗБЕЖНО РАЗКРИВАНЕТО НА ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ДВИЖЕЩИТЕ СИЛИ НА СТАНАЛАТА В СОФИЯ НА 26 АВГУСТ 1990 Г. ПРОВОКАЦИЯ, ЧЕ НАРОДЪТ НИ ЩЕ УЗНАЕ КАКВИ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ИЗТОЧНИЦИ ПОРОДИХА ТОВА АНТИДЕМОКРАТИЧНО ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ И ПРЕДАТЕЛСКО ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ВЪЖДЕЛЕНИЯ ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ ОБНОВИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ.

ХАСКОВО, 27 АВГУСТ 1990 Г.         /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР, ИЗПРАТЕНА ДО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.


ГОСПОДА,

НА 25 АВГУСТ 1990 Г. ПО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ БЕ ИЗЛЪЧЕНА ДИСКУСИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА НАРОДНИЯ БЛОК ЗА ПЕРИОДА ОТ 21 ЮНИ 1931 ДО 19 МАЙ 1934 Г.

ПРЕДАВАНЕТО БЕ ГРУБО ТЕНДЕНЦИОЗНО, КАТО МНОГО ОТ ПРОПАГАНДИРАНИТЕ ОТ ТОТАЛИТАРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА ЛЪЖИ БЯХА ПОВТОРЕНИ.

В ТОВА ПРЕДАВАНЕ УЧАСТВАХА ВСИЧКИ ТОГАВАШНИ И СЕГАШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ НА ПАРТИИТЕ, ОРГАНИЗИРАЛИ НАРОДНИЯ БЛОК.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПАРТИИТЕ НА НАРОДНИЯ БЛОК НЕ БЯХА ПОКАНЕНИ ДА УЧАСТВАТ В ДИСКУСИЯТА, ЗА ДА ЗАЩИТЯТ ПРОВЕЖДАНАТА ОТ НЕГО ПОЛИТИКА.
ИМА ДОСТАТЪЧНО ФАКТИ, ЗА ДА НЕ ВЯРВАМЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ НИ ДОПУСНЕ ДО ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ЕКРАН, ОТ КОЙТО ДА ОБЯСНИМ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСТИНАТА ЗА НАРОДНИЯ БЛОК, ТЪЙ КАТО БТ НЕ НИ ДОПУСКА ДО ЕКРАНА ОЩЕ ОТ 10 НОЕМВРИ 1989 Г.

КАТО ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ГРУБОТО ИЗВРАЩАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, НАСТОЯВАМЕ ПРОТЕСТЪТ НИ ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕН В ИНФОРМАЦИОННАТА ВИ ПРОГРАМА "ПО СВЕТА И У НАС".

ЗА НАРОДЕН БЛОК:
БЗНС "ВРАБЧА 1" - /П/ СТРАХИЛ ГИЧЕВ
НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /НДП/ - /П/ ПЕТЪР ГОГОВ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/ - /П/ ДИМИТЪР БРАНКОВ

ПОДКРЕПЯ ТОЗИ ПРОТЕСТ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ:
БНС "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" -    /П/    ИВАН ЛАЗАРОВ
ПАРТИЯ НА ТРУДА - /П/ ИВАН ВЕЛКОВ
ХРИСТИЯНРАДИКAЛHА ПАРТИЯ - /П/ ОТДЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ
БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ - /П/ ДИМИТЪР ПОПОВ

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.        /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БНА И СИНДИКАТА НА ВОЛНОНАЕМНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОРГАНИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.


ИЗОСТРЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА И УЛИЧНИЯТ ДИКТАТ, УПРАЖНЯВАН ВЪРХУ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ВЗЕМАТ ЗАСТРАШИТЕЛНИ РАЗМЕРИ. ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕТЪРПИМОСТ ВЗЕМА ВРЪХ И СТРАНАТА НИ Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ОТ ВЪТРЕШНИ БЕЗРЕДИЦИ.

ЕТО ЗАЩО ДВАТА СИНДИКАТА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА, КЪМ ФЕДЕРАЦИИТЕ И СЪЮЗИТЕ, КЪМ СВОИТЕ СИНДИКАЛНИ ЧЛЕНОВЕ ЧРЕЗ АКТИВНИ СИНДИКАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ДА ПОДКРЕПЯТ УСИЛИЯТА НА ВСИЧКИ ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СТАБИЛНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

РЪКОВОДСТВАТА НА ДВАТА СИНДИКАТА ИЗДИГАМЕ ГЛАС ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕТЪРПИМОСТ И ВАНДАЛЩИНА, ПРОТИВ ЖЕЛАНИЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ И БЕЗ ТОВА НЕСТАБИЛНАТА ВЪТРЕШНА ОБСТАНОВКА. С ТЕЗИ СИ ДЕЙСТВИЯ ТЕ НАРУШАВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И ЗАКОНИ, ПОДКОПАВАТ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ.

НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ ВСЕКИ ИСТИНСКИ РАДЕТЕЛ ЗА ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ В    СТРАНАТА НИ ЩЕ ОСЪДИ ТАКИВА ПРОТИВОЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ.

ГРАЖДАНСКИЯТ МИР И СПОКОЙСТВИЕ СА ЕДНА ОТ ГАРАНЦИИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕТО НИ В ОБЩОЕВРОПЕЙСКИЯ ДОМ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА    ФНСО -    БНА - Н. НИКОЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА    СВС НА    МВР - А. ПЕТРИНСКИ

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО "ЖЕНИ И МАЙКИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО", ИЗПРАТЕНА ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


ПОТРЕСЕНИ СМЕ ОТ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИТЕ ХУЛИГАНСКИ ДЕЙСТВИЯ НА НЕОФАШИСТКИ ЕЛЕМЕНТИ НА 26 АВГУСТ 1990 Г.

ЗАСТРАШЕНИ СА НЕ САМО ДЕМОКРАЦИЯТА И ЗАКОННОСТТА. В ОПАСНОСТ Е ЖИВОТЪТ НА НАШИТЕ ДЕЦА, НА ХОРАТА, КОИТО ОТРИЧАТ НЕЛЕПАТА ТЕЗА, ЧЕ ФАШИЗМЪТ Е ЕСТЕСТВЕН МОСТ КЪМ БЪДЕЩЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ.

ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
НИЕ, ЖЕНИТЕ И МАЙКИТЕ, ДОБРОВОЛНО ПОЕЛИ КРЪСТА НА БОРБАТА СРЕЩУ НАСИЛИЕТО, ВИ ПРИЗОВАВАМЕ КЪМ НЕЗАБАВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН, ГАРАНТИРАЩ ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТ И АКТИВИЗИРАНЕ НА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА ЗА ПРЕСИЧАНЕ НА ВСЯКАКЪВ ВИД ЕКСТРЕМИЗЪМ.

НАСТОЯВАМЕ ДА БЪДЕ ОТЗОВАНА КАТО НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ Г-ЖА ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА ЗАРАДИ СИСТЕМНОТО ПОДВЕЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ И НАРУШАВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НОРМИ НА ЕТИЧНОСТ В ПОВЕДЕНИЕТО.

ПРЕДЛАГАМЕ КОМИСИЯТА ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ПРОФЕСИОНАЛНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ И ЕТИКА НА ЖУРНАЛИСТКАТА МАРГАРИТА МИХНЕВА, ТЕНДЕНЦИОЗНО ПОДСТРЕКАВАЩА КЪМ НАСИЛИЕ.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
КАТО МАЙКИ И ЖЕНИ СМЕ ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ РАЗВИХРЯНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕКСЦЕСИ И КРИМИНАЛНА ПРЕСТЪПНОСТ В СТРАНАТА.

УВЕРЯВАМЕ ВИ, ЧЕ ЩЕ ИМАТЕ НАШАТА ПОДКРЕПА, АКО    СЕ ИЗДИГНЕТЕ НАД ВСЯКАКВИ ПАРТИЙНИ ПРИСТРАСТИЯ И СЪУМЕЕТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ С ПОВЕРЕНАТА ВИ ВЛАСТ ОПИТИТЕ ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН ГРАЖДАНСКИЯТ МИР. АКО Е НУЖНО НИЕ, КОИТО СЪЗДАВАМЕ ЖИВОТА, ЩЕ ГО ЗИЩАТАВАМЕ СЪС СИЛАТА НА МАЙЧИНАТА СЪПРОТИВА И ОТГОВОРНОСТ.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                      /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПРОТЕСТ, ПРИЕТ НА СЪБРАНИЕ НА КОЛЕКТИВИТЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БОРЦИТЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА И НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА. ПРОТЕСТЪТ Е ИЗПРАТЕН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП, ДО КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС.


НА РОДИНАТА Е НУЖЕН ГРАЖДАНСКИ МИР. СПОКОЙСТВИЕ, ЗАКОННОСТ, ДОБРУВАНЕ И ЕФИКАСНИ МЕРКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ РЕЗОЛЮЦИЯ ОТ СЪБРАНИЕТО - МИТИНГ, ПРОВЕДЕН ВЪВ ВРАЦА ОТ ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ОТ НЕЙНИ СЪМИШЛЕНИЦИ.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
СЪНАРОДНИЦИ,

МЕСЕЦИ НАРЕД ИЗВЕСТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ПОД МАСКАТА НА БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ЕСКАЛИРАТ НЕПРЕКЪСНАТО ВРАЖДАТА И НАСИЛИЕТО, ПОДСТРЕКАВАТ КЪМ САМОРАЗПРАВА И БЕЗЗАКОНИЕ, МИНИРАТ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА МИРНИЯ ПРЕХОД ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА КЪМ ДЕМОКРАЦИЯТА. ВСЯКО ТЯХНО ДЕЙСТВИЕ СЕ ОПРАВДАВАШЕ БЕЗРАЗСЪДНО, СТИМУЛИРАШЕ СЕ ПОКРОВИТЕЛСТВЕНО И СЕ НАПРАВЛЯВАШЕ ЯВНО ИЛИ ПРИКРИТО.  ПОСЕТИ БЯХА ДОСТА ВЕТРОВЕ И БУРЯТА Е НА ПРАГА НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО.

ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ДОМА НА БСП Е ФАКТ. СИЛИТЕ, КОИТО СИ ПРИСВОЯВАХА ПРАВОТО ДА БЪДАТ НОСИТЕЛИ НА ИСТИНАТА, НИ НАПОМНИХА ЗА ЩУРМОВИТЕ ОТРЯДИ, ПРОПРАВЯЛИ ПЪТЯ НА ФАШИЗМА.

БЪЛГАРИЯ Е ПОТРЕСЕНА. НАКЪДЕ ВЪРВИМ? КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ НЕОФАЩИЗЪМ? НАС ВЕЧЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА КОЙ КАКВО МИСЛИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ И ДАЛИ ЩЕ МУ СЕ ХАРЕСАМЕ. НАС НИ ВЪЛНУВА ЕДНО - КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ УТРЕШНИЯТ ДЕН НА РОДИНАТА НИ.

ПРИСЪСТВУВАЩИТЕ НА СЪБРАНИЕТО-МИТИНГ ИЗРАЗЯВАМЕ НЕДОВОЛСТВОТО СИ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА. НАПРАВИХА СЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НЕГОВАТА ОСТАВКА.

НАСТОЯВАМЕ ПРЕД ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА БЪДЕ ПРИЕТА ОСТАВКАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ КАТО ОТГОВОРНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА НАРОДА.

НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПОЛИТИЧЕСКАТА АГИТАЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА И ДА СЕ ПРИСТЪПИ КЪМ КОНСТРУКТИВНА ДЕЙНОСТ. БЪРЗО ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ГАРАНТИРА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, ДА СЕ ПРИЕМЕ НЕЗАБАВНО ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ.

НЕ - НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БЕЗУМИЕ!
НЕ - НА БЕЗЗАКОНИЯТА!
НЕ - НА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА!
ХОРА, ДА БДИМ И ДА НЕ БЕЗДЕЙСТВУВАМЕ!

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ - ПРЕПОДАВАТЕЛИ, НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И АКТЬОРИ ОТ ВУЗ, БАН, МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И ТЕАТРИТЕ ОТ СОФИЯ.


ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА СОЦИАЛИСТИТЕ - ПРЕПОДАВАТЕЛИ, НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И АКТЬОРИ ОТ ВУЗ, БАН, МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И ТЕАТЪРА ИЗРАЗЯВАМЕ НАЙ-ОСТЪР ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВСИЧКИ, КОИТО ДОВЕДОХА СТРАНАТА И ОСОБЕНО СТОЛИЦАТА ДО ОРГАНИЗИРАНИТЕ ВАНДАЛСКИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА СОЦИАЛИСТИТЕ НА 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА. ТОВА Е ПРОЯВА НА НЕОФАШИЗЪМ, КОЙТО ИСКА ДА СПРЕ РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА В НАШАТА СТРАНА.

ОБРЪЩЕНИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТ/, НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП, НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС, НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ПАРТИИ СА ТВЪРДЕ БЛЕДИ В СРАВНЕНИЕ С ИЗВЪРШЕНОТО ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. НЯКОИ ОТ ТЯХ ПО СЪЩЕСТВО ОПРАВДАВАТ НАСИЛИЕТО И ИСКАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА ВЪРХУ СОЦИАЛИСТИТЕ И ТЯХНАТА ПАРТИЯ.

ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО СТИГНА ДО СВОЯТА КУЛМИНАЦИЯ. ТЯ ЗАПОЧНА С ПРИЗИВА НА ДНЕШНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ НА 10 СРЕЩУ 11 ЮНИ 1990 Г. НЕ БЕ ОВЛАДЯНА ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА. ПРОДЪЛЖАВА И В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ.

РЕШИТЕЛНО НАСТОЯВАМЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ /ПРЕДСЕДАТЕЛ/ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА, ДА ОСИГУРИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ВСИЧКО ТОВА, А АКО НЕ В В СЪСТОЯНИЕ, ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   Х   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕН ОТ ИЗВЪРШЕНОТО НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ 1990 Г. ПОДПАЛВАНЕ НА СГРАДАТА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП В СОФИЯ, КАТО ПРОЯВА НА НЕДОПУСТИМ ЕКСТРЕМИЗЪМ, ДИСКРЕДИТИРАЩ УСИЛИЯТА НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, И ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, ИЗРАЗЯВАЩО СЕ В ИЗВЪРШВАНЕ НА ИНКРИМИНИРАНИ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС НА НРБ ДЕЯНИЯ ПО ОСОБЕНО ОПАСЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО НАЧИН С НЕПРЕДСКАЗУЕМИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ГРАЖДАНСКИЯ МИР В СТРАНАТА

ОСЪЖДА

РЕАЛИЗАТОРИТЕ И ПОДБУДИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ВАНДАЛСКИ АКТ И НАСТОЯВА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ПО ПОДГОТОВКАТА И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО МУ, КАКТО И ЗА СТРОГОТО НАКАЗВАНЕ НА ВИНОВНИТЕ КАТО АКТ НА СПРАВЕДЛИВО ВЪЗМЕЗДИЕ И СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ ЕКСТРЕМНО НАСТРОЕНИТЕ ЛИЦА В НАШЕТО ОБЩЕСТВО.

В КРАЯ НА XX ВЕК ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМА С ДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА, СТИГА ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ УСТРЕМИЛИ КЪМ НЕЯ, ДА СА ДУХОВНО И ПОЛИТИЧЕСКИ УЗРЕЛИ ЗА НЕЯ. НИЕ ВСЕ ОЩЕ ДЪЛЖИМ НА СЕБЕ СИ И НА СВЕТА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТАКАВА ЗРЯЛОСТ. НЕКА ГИ ДАДЕМ, АКО ДЪРЖИМ НА СЕБЕУВАЖЕНИЕТО СИ КАТО НАРОД И КАТО ДЪРЖАВА И НА ПРИЗНАНИЕТО НИ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИК НА СЮБ: ДОЦ. СН. НАЧЕВА

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ.


ПРЕЗ НОЩТА СРЕЩУ 27 АВГУСТ 1990 Г. БЕ ИЗВЪРШЕН ВЕРОЛОМЕН АКТ, НАСОЧЕН СРЕЩУ ЗАРАЖДАЩАТА СЕ ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАНАТА.

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ИЗВЪРШЕНАТА ВАНДАЛЩИНА Е РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, КОЕТО ПРЕДОСТАВЯШЕ И ПРЕДОСТАВИ И СНОЩИ ПРЯК ЕФИР НА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ КЪМ НАСИЛИЕ.

СЪМНЯВАМЕ СЕ ДАЛИ ТОЗИ ПЪТ РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ НИ ПРЕДОСТАВИ ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ НА ПЛОЩАД "9-ТИ СЕПТЕМВРИ", ИЛИ ТО ОТНОВО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ДЕЙСТВУВА ПО ПОЗНАТИЯ НИ СЦЕНАРИЙ, ДИКТУВАН ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ СИЛИ И НАСОЧЕН СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАНАТА.

НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНА И ОБЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 53 ДНИ БЕЗУСПЕШНО СЕ ОПИТВАХМЕ ДА ПРЕДУПРЕДИМ, ЧЕ РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МЕСЕЦИ, ПРЕСЛЕДВАЙКИ СВОИТЕ КОРИСТНИ ЦЕЛИ, ДОПРИНАСЯ ЗА ЕСКАЛИРАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО И ПОСТАВЯ ПОД ЗАПЛАХА ГРАЖДАНСКИЯ МИР В СТРАНАТА И ВНЕСЕ СВОЯ ДЯЛ В ИЗПРАВЯНЕ НА СТРАНАТА НИ НА РЪБА НА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА.

НАСТОЯВАХМЕ 53 ДНИ ЗА ОСТАВКА НА СЕГАШНОТО РЪКОВОДСТВО НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, НО СЕГА ВЕЧЕ НАСТОЯВАМЕ ТО ДА БЪДЕ ДАДЕНО ПОД СЪД, КАКТО И ВСИЧКИ ВИНОВНИ ЗА СЕГАШНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                          /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


ПОТРЕСЕНИ СМЕ ОТ ХЛАДНОКРЪВНОТО ЗАПАЛВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР. ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ НЕ БЕШЕ ЧУТ. НАСТОЯВАМЕ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ДА НАУЧИ ЧРЕЗ СЛЕДСТВЕНИТЕ ОРГАНИ, ПРОКУРАТУРАТА И СИЛИТЕ НА РЕДА КОЙ ПОДГОТВИ И ОСЪЩЕСТВИ ТОЗИ СРАМЕН ЗА НАЦИЯТА НИ АКТ В КРАЯ НА 20 ВЕК.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ФРАКЦИИ ДА ПРОЯВЯТ МЪДРОСТ В ОЦЕНКАТА НА ТРАГИЧНОТО СЪБИТИЕ И ВОЛЯ ДА НЕ БЪДЕ БЛОКИРАНА РАБОТАТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА     СЪЮЗ НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОБРЪЩЕНИЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ В СИЛИСТРА.


СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ В СИЛИСТРА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ОБРЪЩЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ВАНДАЛЩИНАТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ В НОЩТА НА 26 АВГУСТ 1990 ГОДИНА.

НИЕ СМЕ УЖАСЕНИ ОТ НИСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА. ПРОПУКАХА СЕ ГАРАНЦИИТЕ ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ. СЪЩЕСТВУВА ОПАСНОСТ ТЯ
ДА БЪДЕ ЗАДУШЕНА. ЧУДОВИЩНОТО ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ, РАЗРАЗИЛО СЕ В НАСИЛСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ, МОЖЕ ДА ТЛАСНЕ СТРАНАТА КЪМ ОРИЕНТА, А НЕ КЪМ ЕВРОПА.

НОРМАЛНО Е ДА ИМА РАЗСЛОЕНИЯ, НО У НАС СТАНА МНОГО ПЪСТРО.
РАЗМЕСТВАНЕТО НА ПЛАСТОВЕТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНО СЪС ЗДРАВ ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМ ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ.

КАТО НАСТОЯВАМЕ ЗА ИСТИНАТА КОГО ОБСЛУЖВА ТАЗИ ЕСКАЛАЦИЯ, КОМУ БЕ НУЖЕН ТОЗИ ХАОС, ТАКА И ВИНОВНИЦИТЕ ДА ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО, НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ КЪМ РАЗУМНОСТ В ИЗЧАКВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО.

ТЕЖКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА, НАРАСТВАЩАТА БЕЗРАБОТИЦА, ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ, ЛИПСАТА НА СТОКИ НЕОЧАКВАНО МОЖЕ ДА ВДИГНЕ ВЪЛНАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО И ПОЛОЖЕНИЕТО В СТРАНАТА ДА СТАНЕ НЕКОНТРОЛИРУЕМО. ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИ У СЕБЕ СИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ И МОРАЛНИ СИЛИ, ОПИРАЙКИ СЕ НА МЪДРОСТТА НА НАРОДА НИ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ ОТ ИДЕЯТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.

ПРИКАНВАМЕ ГРАЖДАНСТВОТО ДА НЕ СЕ ПОДДАВА НА ПРОВОКАЦИОННИТЕ ПРИЗИВИ НА Г-Н ЛИЛОВ ЗА МИТИНГИ И СЪБРАНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО. ДА НЕ ПРАВИМ ОТНОВО ФАТАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ, КОЙТО ЩЕ НИ ВЪРНЕ НАЗАД В ИСТОРИЯТА.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ДА ДАДЕМ СВОЯ ДЯЛ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДОСТОЙНСТВОТО НА НАЦИЯТА.

СИЛИСТРА, 27 АВГУСТ 1990 ГОДИНА               /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ И АБОНАТИ

ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР" НАПОМНЯ НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ И АБОНАТИ, КОИТО НЕ СА ПОДНОВИЛИ АБОНАМЕНТА СИ ЗА ЕЖЕДНЕВНИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН, ЧЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТОВА НАЙ-КЪСНО ДО 1 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОДИНА.

ЗА ДА БЪДЕ УЛЕСНЕНА РАБОТАТА НА ПЕЧАТНИЦАТА И НА ЕКСПЕДИЦИОННАТА СЛУЖБА, МОЛИМ АБОНАМЕНТИТЕ ДА БЪДАТ /ПО ВЪЗМОЖНОСТ/ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ИЛИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА. ЦЕНАТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ Е 44 ЛЕВА.

КАТО ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ БЮЛЕТИНА ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА ПОРЕДИЦА ОТ МАТЕРИАЛИ, ЗАСЯГАЩИ ПРОБЛЕМИ НА СВЕТОВНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ПРАКТИКА И НА СВЕТОВНИЯ ОПИТ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/