30 октомври 1990

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА                                              БРОЙ 214 /232/

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ КОНСТАНТИН АДЖАРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ПО ПОВОД ОПАСНОСТТА ОТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ.


НИЕ, ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНЦИТЕ, КАТО ОСЪЖДАМЕ ОСТРО ПОРЕДНИЯ АКТ НА БРУТАЛНО НАСИЛИЕ - ВЗРИВЯВАНЕТО НА КЛУБА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В ШУМЕН НА 25 ОКТОМВРИ 1990 Г., ЗАЯВЯВАМЕ:

ПОНЯТИЕТО "ЗАПЛАХА ЗА ГРАЖДАНСКИЯ МИР" Е АНАХРОНИЧЕН ЕВФЕМИЗЪМ. В БЪЛГАРИЯ СА НАЛИЦЕ ВСИЧКИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА РАЗПАЛВАНЕТО НА БРАТОУБИЙСТВЕНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА: ГЛАД И СТУД, ЛИПСА НА ДИАЛОГ И ЗАСИЛВАЩА СЕ КОНФРОНТАЦИЯ НА СИЛИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ОБЪРКАНОСТ И БЕЗДЕЙСТВИЕ НА СЪДЕБНАТА И ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.

ПРЕВЗЕТИ БЯХА СЪС СИЛА ОБЩИНИТЕ МАРИЦА И РОДОПИ - ПЛОВДИВ, БЕЗУМЦИ ГОТВЯТ ПОВТОРЕНИЕ НА ЛЯТНАТА КАМПАНИЯ ОТ ЛЕЖАЩИ СТАЧКИ. ТЕ НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ СЕГА ЗЕМЯТА Е СТУДЕНА И ЩЕ СЕ СТОПЛИ /НЕ ДАЙ, БОЖЕ!/ САМО С КРЪВ.

ОСТАНАЛО Е НИЩОЖНО МАЛКО ВРЕМЕ ЗА СИЛИТЕ НА РАЗУМА. НУЖНО Е ОБЕДИНЕНИЕ СЕГА И НА ВСИЧКИ, КОИТО ЗНАЯТ, ЧЕ НИТО ЕДНА ИДЕЯ НЕ ЗАСЛУЖАВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ. ХРИСТОС СЕ ОСТАВИ ДА БЪДЕ РАЗПНАТ, ЗА ДА ИЗКУПИ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО. ЗАТОВА НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ЖИВЕЕМ И ДА ЗАЩИТАВАМЕ ЖИВОТА КАТО ВИСШЕ БЛАГО.

БОГ С НАС!

СОФИЯ, 26 ОКТОМВРИ 1990 Г.                       /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЗИЦИЯТА "БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЯЕМ ПРЕХОД", РАЗРАБОТЕНА ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНИ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА".


"КЪМ ПАЗАРА С ПАЗАРЕН ПОДХОД!"
"АМЕРИКА Е ТОВА, КОЕТО Е, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ, А НЕ НА АКАДЕМИЦИТЕ."
/МИЛОВАН ДЖИЛАС/

"ПРЕХОДЪТ ПЛАН-ПАЗАР: НИТО РЕФОРМА, НИТО РЕВОЛЮЦИЯ: ЕДНА ПРОГРАМИРАНА ЕВОЛЮЦИЯ."
/ЛИОНЕЛ СТОЛЕРЮ/

"ПРИВАТИЗАЦИЯТА Е ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ С ИКОНОМИЧЕСКИ ПОСЛЕДСТВИЯ, А НЕ ОБРАТНОТО."
/РОНАЛД АТ/

БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЯЕМ ПРЕХОД

ТОВА Е ПРОГРАМАТА "РАН-АТ", РАЗРАБОТЕНА ОТ АМЕРИКАНСКИ ЕКИП, РЪКОВОДЕН ОТ РИЧАРД РАН И РОНАЛД АТ, ВКЛЮЧВАЩ АВТОРИТЕТНИ БИЗНЕСМЕНИ-ЕКСПЕРТИ ОТ РАЗЛИЧНИ СЕКТОРИ НА БИЗНЕСА В САЩ. ЕКИПЪТ Е ЧАСТНА ФОРМАЦИЯ, РАБОТИЛ Е НА СОБСТВЕНИ РАЗНОСКИ И ПРЕДОСТАВЯ РАЗРАБОТКАТА СИ БЕЗПЛАТНО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ НА ОФИЦИАЛНАТА ВЛАСТ ИЛИ НА ОТДЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ. ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПОНЯТИЙНАТА СИСТЕМА, ИЗПОЛЗУВАНА ОТ АВТОРИТЕ, РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОНЯТИЯТА "ПРОЕКТ" И "ПРОГРАМА" НЯМА. ДАЛИ ШЕ НАРЕЧЕМ РАЗРАБОТКАТА, КОЯТО ОТВЕДЕ ПЪРВИЯ ЧОВЕК НА ЛУНАТА, ПРОЕКТ ИЛИ ПРОГРАМА "АПОЛО", ОТ ТОВА НЕЩАТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ; ОТКЛОНЕНИЯТА ОТ ПРОГРАМИРАНИТЕ /ПРОЕКТИРАНИТЕ/ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО СРОКОВЕ И КООРДИНАТИ НА ПРИЛУНЯВАНЕТО СА ОТ ПОРЯДЪКА НА ДНИ И МЕТРИ, НА ХИЛЯДНИ ОТ ПРОЦЕНТА. В НЯКОИ ОТНОШЕНИЯ ПРОГРАМАТА /ПРОЕКТЪТ/ ЗА УНИКАЛНИЯ, НЕПОЗНАТ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ ПРЕХОД И НАЙ-ВЕЧЕ НЕГОВИТЕ СОЦИАЛНОПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ, Е ПО-СЛОЖЕН ОТ ПРОГРАМАТА "АПОЛО". ТАКАВА МАЩАБНА И ТОЛКОВА БЪРЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ, КАКВАТО Е ЗАЛОЖИЛ В РАЗРАБОТКАТА СИ Г-Н РОНАЛД АТ, НЯМА АНАЛОГ И ПРЕЦЕДЕНТ В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ПРАКТИКА. САМИЯТ Г-Н АТ НАРИЧА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ТАКАВА ПРИВАТИЗАЦИЯ "ГЕРОИЧНО ДЕЛО". БИХМЕ ДОВАБИЛИ БЕЗ ИРОНИЯ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ    БИ МОГЛА САМА ДА РАЗРАБОТИ И ДА ОСЪЩЕСТВИ ПО-ЛЕСНО ПРОГРАМА ЗА КАЦАНЕ НА МАРС, ОТКОЛКОТО ПРОГРАМА ЗА ПРЕХОДА ПЛАН-ПАЗАР В ТАКИВА АМБИЦИОЗНИ МАЩАБИ И СРОКОВЕ. НО ДАЛИ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА МОЩ НА АМЕРИКАНСКИЯ БИЗНЕС Е ВЪПРОС НА АВТОРИТЕ НА ПРОГРАМАТА, ЗАЛАГАЩИ В НЕЯ НЕ САМО ЛИЧНИЯ СИ АВТОРИТЕТ И ПРЕСТИЖ. НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ЧАК ТОЛКОВА ТРУДНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ И КАКВО СТОИ ЗАД ДВЕТЕ ПРОГРАМИ "РАН-АТ" И "ЛУКАНОВ", КАКТО И ТОВА, ДОКЪДЕ ЩЕ НИ ДОВЕДЕ ЕДНАТА И ДОКЪДЕ ДРУГАТА. ЕДНАТА НИ Е ДО БОЛКА ПОЗНАТА И ИЗСТРАДАНА, А ЗА ДРУГАТА СВЕТЪТ РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА. ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" СЕ ОПИРА:

1. НА ЕДИН ОГРОМЕН ОПИТ, СИНТЕЗИРАН И АНАЛИЗИРАН С НАЙ-СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ И ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА:    МОЩНИ КОМПЮТЪРНИ И КОМУНИКАЦИОННИ СИСТЕМИ; ПОСЛЕДНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ИНФОРМАТИКАТА, МОДЕЛИРАНЕТО, КИБЕРНЕТИКАТА, СИСТЕМНИЯ АНАЛИЗ И СИСТЕМОТЕХНИКАТА, СИСТЕМНИЯ ПОДХОД И МЕНИДЖМЪНТА, ТЕОРИЯТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГОЛЕМИ СЛОЖНИ И ДИНАМИЧНИ СИСТЕМИ, ОПЕРАЦИОННИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА ИНФРАСТРУКТУРИТЕ; ОГРОМНИТЕ БАНКИ ОТ ДАННИ, СКЛАДИРАНИ В ПАМЕТТА НА МОЩНИ КОМПЮТРИ И ОБРАБОТВАНИ СЪС СОФТУЕЪРНИ ПРОДУКТИ ОТ НАЙ-ВИСОКО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ПОСТАВЯ ПОД СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ НИ НЕКОЛКОСТОТИН СТРАНИЦИ СА ПОДБРАНИ И ИЗВЛЕЧЕНИ ОТ ПОНЕ ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ И ТО ОТ КОМПЮТЪРНИ ПАМЕТИ С ПОМОЩТА НА КОМПЮТЪРНИ ПРОГРАМНИ СИСТЕМИ И НА ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ?

2. НА ОГРОМНА ФИНАНСОВА МОЩ И ТОЧНИ РАЗЧЕТИ. ДА ВЗЕМЕМ ЗА ПРИМЕР САМО ЗАЛОЖЕНАТА В ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" КОМУНИКАЦИОННА СИСТЕМА КАТО ЕДИН ОТ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА БЪДЕЩАТА ПАЗАРНА ИНФРАСТРУКТУРА. СРЕДСТВАТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО Й НАДХВЪРЛЯТ 5 /ПЕТ/ МИЛИАРДА ДОЛАРА, ПРИБЛИЗИТЕЛНО ПОЛОВИНАТА ОТ ДЪЛГА, КОЙТО НИ ОСТАВИХА В НАСЛЕДСТВО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИМ ЕКСПЕРТИ-СЪВЕТНИЦИ. КАКВО МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДЛАГАТ ПРОГРАМИТЕ НА Т.НАР. ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, "ПРЕДСТАВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА" - УТОЧНЕНИЕ, С КОЕТО ПО ПОНЯТНИ ПРИЧИНИ СЕ ИЗКЛЮЧВАТ СИЛИТЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА. НО ДОРИ И ДА ИМАХМЕ ПАРИТЕ, ИМА ЛИ ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗУМНО И ОПТИМАЛНО ИНВЕСТИРАНИ В ТАКИВА МАЩАБНИ И СЛОЖНИ ПРОЕКТИ. ТОЛКОВА ЛИ СА СИГУРНИ СЪВЕТВАНИТЕ ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА СВОИТЕ СЪВЕТНИЦИ-ЕКСПЕРТИ, ВЪЗПИТАНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ И СЪВЕТСКИ АНТИПАЗАРНИ ШКОЛИ И ИНСТИТУЦИИ? АМИ АКО И ТОЗИ ПЪТ СЕ ЗАБЛУДЯТ И СГРЕШАТ, КОЙ ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА?

3. НА ЕДНА ГЛОБАЛНА СТРАТЕГИЯ, ПЛОД НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ УСИЛИЯ НА ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ВЕКОВЕ И ПОКОЛЕНИЯ. ИЗЛИЗАЙКИ ОТ ЕДИН КОШМАРЕН СВЯТ НА ТЪМНИТЕ СИЛИ, ОЩЕ НЕПРИВИКНАЛИ НА СВЕТЛИНАТА, КАТО СЛЕПЦИ НИЕ ОТНОВО ТЪРСИМ НЯКОЙ ДА НИ ПРЕВЕДЕ ПРЕЗ БУЙНАТА РЕКА, НАРЕЧЕНА ПРЕХОД ПЛАН-ПАЗАР, СУХИ, БЕЗ ДА СЕ НАМОКРИМ. ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" Е ПРОГРАМА НА ОПИТНИ ПЛУВЦИ, КОИТО НИ ПОДАВАТ РЪКА И НИ ХВЪРЛЯТ СПАСИТЕЛНИЯ ПОЯС. ЩЕ ГО ПОЕМЕМ ЛИ ИЛИ ЩЕ СЕ ДАВИМ? НО ТОЗИ ПЪТ СЕ КАСАЕ ЗА НАЦИЯТА НИ ВЪОБЩЕ, А НЕ САМО ЗА ДНЕШНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НАВЛЕЗЕМ В РЕКАТА, ДА НЕ СЕ ОЗЪРТАМЕ, А НАВЛЕЗЕМ ЛИ - ДА ВЗРИВИМ МОСТОВЕТЕ КЪМ МИНАЛОТО, ДА ГЛЕДАМЕ УСТРЕМЕНО И УВЕРЕНО НАПРЕД КЪМ СПАСИТЕЛНИЯ БРЯГ, КЪМ БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА, КОЯТО НИЕ, ЕДНО ОТ СТОТИЦИТЕ Й ПОКОЛЕНИЯ, НЯМАМЕ ПРАВО ДА ОСЪЖДАМЕ. ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" Е ЕЛЕМЕНТ, НЕДЕЛИМ СИСТЕМЕН КОМПОНЕНТ ОТ ГЛОБАЛНАТА СТРАТЕГИЯ, КОЯТО ЩЕ НИ ОТВЕДЕ В ЕВРОПА И ЧРЕЗ НЕЯ В ЕДИН НОВ СВЯТ НА ЕДНО НОВО ХИЛЯДОЛЕТИЕ, ОСНОВАН НА ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ. АКО СЕГА ОЩЕ НЕПРОГЛЕДНАЛИ ОТ ПОЛУВЕКОВНИЯ УЖАСЯВАЩ ТОТАЛИТАРЕН МРАК НЕ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОЗРЕМ БЪДЕЩЕТО СИ, НИЕ ПРОСТО ТРЯБВА ДА ПОВЯРВАМЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ПЛАНИРАТ И СТРОЯТ ТОЗИ ТОЛКОВА МЕЧТАН СВЯТ.

4. НА ЕДНО ОТВОРЕНО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО, В КОЕТО ПАДАТ СТЕНИТЕ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО, ГРАНИЦИТЕ МЕЖДУ ОБЩНОСТИТЕ И ДЪРЖАВИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В СРЕДСТВА ЗА КОМУНИКАЦИЯ И ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ СВОБОДНИ И ДОСТОЙНИ ХОРА И НАРОДИ. НАШИТЕ ПАЗАРНИ ПРОДУКТИ - МАТЕРИАЛНИ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИ - ЩЕ СТАНАТ ОБЩОЧОВЕШКИ ПРОДУКТИ С ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, ИЗГРАДЕНА НА БАЗАТА НА ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ, ПРЕДЛОЖЕНА В ПРОГРАМАТА "РАН-АТ", КОЯТО Е УСЪВЪРШЕНСТВУВАН МОДЕЛ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ КОНСТИТУЦИИ В СВЕТА, ИЗДЪРЖАЛА УСПЕШНО ДВЕСТА ГОДИНИ ПРОВЕРкА НА ВРЕМЕТО. В ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" ЛИПСВАТ ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЦЕПТИ, СКОВАВАЩИ ПРЕДПРИЕМЧИВОСТТА И ИНИЦИАТИВАТА, А ТОЧНО ОБРАТНОТО - ТЯ ДАВА ПЪЛЕН ПРОСТОР ЗА ИЗЯВАТА ИМ И ТО В СТЕПЕН, НЕОБИЧАЙНА ДОРИ ЗА ПРИВИКНАЛИТЕ НА СВОБОДА АМЕРИКАНЦИ. ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА НЕРАЗБИРАНЕТО НА ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" НЕ Е НИТО ИЗНЕНАДВАЩО, НИТО СМУЩАВАЩО. СМУЩАВАЩОТО ИДВА ОТТАМ, ЧЕ СЕ ПРАВЯТ ОПИТИ ТЯ ДА СЕ СМЕСВА И ДАЖЕ ИДЕНТИФИЦИРА С ЕДИН ТОТАЛИТАРЕН ПРОДУКТ. АКО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДОПУСНЕ ТОВА, ТО ЩЕ ПОЕМЕ ЕДИН ОГРОМЕН РИСК И ОТГОВОРНОСТ, ЗА КОИТО ТО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПЪЛНОМОЩИЯ.

КАКВО НИЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?

ЕТО ТОВА Е ВЪПРОСЪТ, ВЪРХУ КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАТ УСИЛИЯТА НА НАЦИЯТА. ОТГОВОРЪТ НИ СЕ ПОДСКАЗВА ПО ЕДИН ДОСТА ДРАСТИЧЕН НАЧИН ОТ ВЪТРЕШНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА, ПОДСКАЗВАТ НИ ГО И ВСИЧКИ НАШИ РАЗУМНИ И ЧЕСТНИ ПРИЯТЕЛИ ИЗВЪН СТРАНАТА, ПОДНАСЯ НИ СЕ ВЪВ ФОРМАТА НА ЕДИН ПЕРФЕКТЕН ПРОЕКТ "РАН-АТ".

СИНТЕЗИРАН, НАШИЯТ ОТГОВОР БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗРАЗИ В СЛЕДНОТО:

ПЪРВО. ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА И ЛИДЕРИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, ПРЕДСТАВЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ЛИЧНО, ПРЕД ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ВЗЕМАТ ЯСНО, КАТЕГОРИЧНО И НЕДВУСМИСЛЕНО ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА - ЗАД КОЯ ОТ ДВЕТЕ ПРЕДСТАВЕНИ ПРОГРАМИ ТЕ ЗАСТАВАТ: ЗАД ТАЗИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ЗАД ТАЗИ НА ЕКИПА "РАН-АТ". ТОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ БЕЗ НИКАКВО ОТЛАГАНЕ, ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ НАЗРЯВАЩИТЕ ОПАСНИ СЪБИТИЯ. ПРОГРАМАТА "ЛУКАНОВ" И ПРОГРАМАТА "РАН-АТ" СА ОТДАВНА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ. ЕКСПЕРТИТЕ СЪВЕТВАТ, НО НЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ И НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ, ТАКАВА Е ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРАКТИКА. АКО НЯКОЙ ОТ ЛИДЕРИТЕ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ, НЕКА ДЕКЛАРИРА ТОВА ОТКРИТО ПРЕД НАРОДА. СРЕДЕН ПЪТ НЯМА, НЯМА И ВРЕМЕ ЗА ПРОТАКАНЕ ИЛИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ДРУГИ ПРОГРАМИ ИЛИ ЗА КОРИГИРАНЕ, ИЛИ ДОПЪЛВАНЕ НА ПРЕДСТАВЕНИТЕ.

ВТОРО. ПРЕД ОЧИТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ И НА НАРОДА ВСЕКИ ДЕПУТАТ ДА ГЛАСУВА ЗА ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПРОГРАМИ ИЛИ ДА ДЕКЛАРИРА, ЧЕ НЯМА МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА.

ТРЕТО. ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРОВЪЗГЛАСИ С КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПРОГРАМИ ЗА ПРОГРАМА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ. АКО ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВИ ТОВА, ТО ТОЙ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕ, ТЪЙ КАТО БЕЗ ПРОГРАМА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ НИКАКЪВ ПРЕХОД НИТО ПЪК ДА СЕ ОСИГУРИ ГРАЖДАНСКИ МИР.

ЧЕТВЪРТО. ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧРЕЗ ПОДХОДЯЩО СЪСТАВЕНА ШИРОКО ПРЕДСТАВИТЕЛНА /А НЕ САМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА/ КОНКУРСНА КОМИСИЯ С УЧАСТИЕТО НА АВТОРИТЕ НА ПРИЕТАТА ПРОГРАМА ДА ПРОВЕДЕ В ЕДНОСЕДМИЧЕН СРОК НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПРОГРАМА, ПРИВЕЖДАЩА НЕЗАБАВНО В ИЗПЪЛНЕНИЕ ПРОВЪЗГЛАСЕНАТА ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРОГРАМА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ. ДА СЕ ДАДЕ ШИРОКА ГЛАСНОСТ НА ПРОГРАМИТЕ "ЛУКАНОВ", "РАН-АТ" И НА ДОПУСНАТИТЕ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ПРОГРАМИ.

ПЕТО. СЛЕД КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМАТА, ПРИВЕЖДАЩА В ДЕЙСТВИЕ ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ, СЪЩАТА КОНКУРСНА КОМИСИЯ ДА ПРОВЕДЕ НЕЗАБАВНО ДРУГ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА НЕЗАВИСИМ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ЕКИП ЗА НЕОТЛОЖНО РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА. АВТОРИТЕ НА ПРОГРАМАТА, СПЕЧЕЛИЛА КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМА, СА ДЛЪЖНИ ДА УЧАСТУВВАТ В КОНКУРСА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО Й.

ШЕСТО. ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНКУРСА ПО Т.4 ДА СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

- ПЪРВИЯТ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ДА ОБХВАНЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И НЕПОСРЕДСТВЕНО СВЪРЗАНИТЕ С НЕГО ДЕЙНОСТИ И ДА СЕ ПРОВЕДЕ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ПРЕДИ ПРОЛЕТНИЯ СЕИТБЕН СЕЗОН НА 1991 ГОДИНА.

- ВТОРИЯТ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ДА СЕ ПРОВЕДЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПЪРВИЯ И ДА ПРИКЛЮЧИ НЕ ПО-КЪСНО ОТ КРАЯ НА МАРТ 1991 ГОДИНА.

- ДА СЕ ОВЛАДЕЕ ПРОЦЕСЪТ НА ИНФЛАЦИЯТА И СЕ ВКАРА В ДОПУСТИМИТЕ ГРАНИЦИ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПЪРВИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И С ТОВА ДА ОТПАДНЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ИНДЕКСАЦИЯ НА ЗАПЛАТИ И ВЛОГОВЕ.

- ДА СЕ ОВЛАДЕЕ И ПРЕУСТАНОВИ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДЕФИЦИТА НА СТОКИ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПЪРВИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.

- ДА СЕ ОВЛАДЕЕ И СВЕДЕ ДО ДОПУСТИМИЯ МИНИМУМ ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА - НЕ ПО-КЪСНО ОТ ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД ВТОРИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.

- ДА СЕ ПРОВЪЗГЛАСИ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ЗА СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА.

- ДО 15 НОЕМВРИ 1990 Г. ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРОВЪЗГЛАСИ ПРИНЦИПИТЕ НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ КАТО ЕЛЕМЕНТ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕХОДА И БЪДЕЩОТО ДЕМОКРАТИЧНО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА. НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ПРЕДИ ПЪРВИ МАЙ 1991 ГОДИНА.

- ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 10 ДНИ ПРЕДИ ПЪРВИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ТО КАТО ИЗБОРИ НА КОНКРЕТНИ РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ПАЗАРЕН ПРЕХОД И НА ЛИЧНОСТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО ИМ, Т.Е. ТЕЗИ ИЗБОРИ ТРЯБВА ДА СА НАПЪЛНО ДЕПОЛИТИЗИРАНИ.

- ДА СПРЕ ПОНИЖАВАНЕТО НА ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПЪРВИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ДА ЗАПОЧНЕ ПОДОБРЯВАНЕТО МУ СЛЕД ВТОРИЯ ТУР.

- ДА НЕ СЕ РАЗПРОДАВА, А ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ НАЦИОНАЛНИЯТ НАСЛЕДСТВЕН ФОНД /ННФ/ МЕЖДУ ПРАВОИМАЩИТЕ:"БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ И НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ И ТЕЗИ, КОИТО СА СЪЗДАВАЛИ И ВЪЗПРОИЗВЕЖДАЛИ ФОНДА В ПЕРИОДА НА ОДЪРЖАВЯВАНЕТО МУ. КЪМ ФОНДА ВЪВ ВСЕКИ КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ КАКТО АКТИВИТЕ, ТАКА И ПАСИВИТЕ МУ, ПРИ ДОБРЕ ПОДБРАНИ СОЦИАЛНИ КРИТЕРИИ.

- ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ ОТ УЧАСТИЕ В ННФ ЛИЦАТА, КОИТО СА ГО ОЩЕТИЛИ В ПЕРИОДА НА ОДЪРЖАВЯВАНЕТО МУ И НЕ СА ВЪЗСТАНОВИЛИ ЩЕТИТЕ ПРЕДИ ПЪРВИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.

- ПАРИЧНАТА РЕФОРМА ДА ГАРАНТИРА РАЗУМНО ВЪЗМОЖНИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ И ДА ОБОГАТИ СОЦИАЛНИЯ ФОНД С НЕПРАВОМЕРНО ПРИДОБИТИТЕ СРЕДСТВА.

- ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ННФ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ.

- ДА СЕ БАЛАНСИРАТ НАЦИОНАЛНИЯТ БЮДЖЕТ И ПАРИЧНАТА МАСА НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ВТОРИЯ ТУР НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.

- ДА СЕ ДАДЕ МАКСИМАЛНО ВЪЗМОЖНАТА АВТОНОМИЯ ЗА СТОПАНСКИ ПРОСПЕРИТЕТ НА РЕГИОНИТЕ В НОВИТЕ ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ.

- ДА СЕ ВЪВЕДЕ СТРОГ РЕЖИМ НА ИКОНОМИИ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА.

- ДА СЕ ОБЕЗПЕЧИ РЕГУЛЯРНО ПОГАСЯВАНЕ НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ ОТ НАЧАЛОТО НА 1992 Г.

ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНИ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА" ДЕКЛАРИРА ГОТОВНОСТТА СИ ДА УЧАСТВУВА В КОНКУРСИТЕ ЗА ПРОГРАМА И ЕКИП, ПРИВЕЖДАЩИ В ДЕЙСТВИЕ ПРОГРАМАТА "РАН-АТ", АКО ТЯ СЕ ПРОВЪЗГЛАСИ КАТО ПРОГРАМА НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИ ГОРНИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ.

СОФИЯ, 28 ОКТОМВРИ 1990 Г.         ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО  "ГРАЖДАНИ ЗА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА": Н. НИКОЛАЕВ, М. ВЪЛЧЕВ, Р. АВРАМОВ, А. КАНТАРДЖИЕВ, Й. ИКОНОМОВ, И. ЦВЕТКОВ,  Й. ГАНЕВ, Г. КАПИТАНОВ, И. БЕЛОВСКИ, П. НИКОЛОВ, Н. КОВАНДЖИЕВ, Д. МЕЗЕКЛИЕВ, В. ВАСИЛЕВ, В. ШИВАРОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X    X   X

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОЦЕНКА /ЧАСТ ПЪРВА/ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗАДАЧИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА. ОЦЕНКАТА Е ПРИЕТА НА ИЗВЪНРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НАДВИЖЕНИЕТО, СЪСТОЯЛА СЕ НА 20-21 ОКТОМВРИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ.


ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ИЗРАСНА И СЕ ФОРМИРА КАТО ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В ТЕЧЕНИЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА. РАЗБИРА СЕ, СЪБИТИЯТА ОТ СРЕДАТА НА 80-ТЕ ГОДИНИ И ГЛАВНО ТЕЗИ, СВЪРЗАНИ С ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС", ДАДОХА ТЛАСЪК НА ТОВА ДВИЖЕНИЕ, НО ВЪЗНИКВАНЕТО МУ СЕ ДЪЛЖИ ГЛАВНО НА РАЗГРАЖДАНЕТО НА НОМЕНКЛАТУРНАТА ВЛАСТ И НА СТРЕМЕЖА ДА СЕ СЪЗДАДЕ НОВО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО. ПОРАДИ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРИДОБИВКИ НА НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ Е ОБРАЗУВАНЕТО НА ТАЗИ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ И НЕЙНОТО ОРГАНИЗАЦИОННО, ИДЕОЛОГИЧЕСКО И ПОЛИТИЧЕСКО ИЗГРАЖДАНЕ.

ГЛАВНИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 12-15 МЕСЕЦА В НАШАТА СТРАНА СА НАСИЛСТВЕНОТО ПРОГОНВАНЕ В ЧУЖБИНА НА 320 ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ПРОПАДАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ, СЪЗДАДЕН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ОТ НЕЙНИЯ НЕСМЕНЯЕМ В ТЕЧЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ВОЖД ТОДОР ЖИВКОВ, ОПИТИТЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПЛУРАЛИСТИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА И ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪБИТИЯ СЪЗДАДОХА БЛАГОПРИЯТНА ОБСТАНОВКА ЗА ФОРМИРАНЕТО И ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, НАРЕЧЕНА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.

ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ В НАЧАЛОТО НА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ СЕ ИЗЯВИ КАТО ЧИСТО ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ. ТО ИМАШЕ ЗА ЗАДАЧА ДА ДАДЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ПРАВНА, СОЦИАЛНА, МОРАЛНА И ДРУГА ПОДОБНА ПОМОЩ НА ОНЕЗИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО БЯХА ЗАСЕГНАТИ ОТ МЕРОПРИЯТИЯТА НА ВЛАСТТА. ФОРМИРАЛА СЕ СТИХИЙНО, ТАЗИ ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ РАЗВИ И УКРЕПНА В ТЕЧЕНИЕ НА ЕДИН ТВЪРДЕ КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ КАТО ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ СЪС СВОИ ИДЕИ И КОНЦЕПЦИИ, СЪС СВОЕ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ В СТРАНАТА СЪС СВОЯ ЧЛЕНСКА МАСА И ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ.

ФОРМИРАЛО СЕ ПО ВРЕМЕ НА БОРБАТА СРЕЩУ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА, ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СЕ БОРИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНО РАЗВИТИЕ НА ОБЩЕСТВОТО; ЗА НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ И РАВНОПРАВИЕ НА ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ ОБЩНОСТИ НА СТРАНАТА; ЗА ЗАЧИТАНЕ НА ТЕХНИЯ ЕЗИК, ОБИЧАИ И РЕЛИГИЯ; ЗА ДЕМОКРАТИЧНО И ЗАКОННО, ПО МИРЕН ПЪТ РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА. ДВИЖЕНИЕТО ЗАЧИТА И СЕ БОРИ ЗА ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, УВАЖАВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА. ТО Е ПРОТИВ АВТОНОМИЯТА И СЕПАРАТИЗМА, ОТХВЪРЛЯ ТЕРОРИЗМА И ЕКСТРЕМИЗМА КАТО ПОВЕДЕНИЕ В ПОЛИТИЧЕСКАТА БОРБА И Е ЗА ВЗАИМНА ТЪРПИМОСТ, ТОЛЕРАНТНОСТ И НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ МЕЖДУ ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ ОБЩНОСТИ НА СТРАНАТА.

ИДЕИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОНЦЕПЦИИ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ХУМАННИ. ТЕ ПРИВЛЯКОХА КЪМ СЕБЕ СИ ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА, И ТО ПРЕДИМНО ОНЕЗИ, КОИТО БЯХА ПОТИСНАТИ, УНИЖЕНИ И ОБЕЗПРАВЕНИ. ТЕ ИМЕННО ДАДОХА СВОЯ ВОТ НА ДОВЕРИЕ И ГЛАСУВАХА С БЮЛЕТИНАТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ВРЕМЕ НА  ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, СЪСТОЯЛИ СЕ НА 10 И 17 ЮНИ ТАЗИ ГОДИНА. В ТЕЧЕНИЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ, А И СЛЕД ТОВА ДВИЖЕНИЕТО НЕ САМО ОРГАНИЗАЦИОННО УКРЕПНА, НО И ФОРМИРА СВОИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ, СОЦИАЛНИ И ФИЛОСОФСКИ ВЪЗГЛЕДИ. ИМЕННО ПОРАДИ ТОВА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ ОЦЕНКА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ В НАШАТА СТРАНА, ДА СЕ АНАЛИЗИРАТ ПОДРОБНО СЪБИТИЯТА, ПРЕДШЕСТВУВАЩИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ И ГЛАВНО ДА СЕ НАПРАВЯТ ИЗВОДИ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗАДАЧИ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА, КОИТО ПРЕДСТОЯТ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ДО КРАЯ НА НАСТОЯЩАТА ГОДИНА.

ВЪЗЛОВ МОМЕНТ ОТ РАЗГРАЖДАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА В НАШАТА СТРАНА БЕ СВАЛЯНЕТО ОТ ВЛАСТ НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА БКП ТОДОР ЖИВКОВ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СВОЯТА ИСТОРИЯ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ СВОИ ВОДАЧИ, КОИТО МЕЖДУ ДРУГИТЕ СВОИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЯХА ОТГОВОРНИ И ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС" - ПРОЦЕС, КОЙТО ВЪРНА БЪЛГАРИЯ В ЕПОХАТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО И ПОКРИ С МРАЧНА СЛАВА ОНЕЗИ, КОИТО ГО ПРОВЕЖДАХА.

НОВИТЕ РЪКОВОДНИ ДЕЙЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ БЯХА СЪЩИТЕ ТЕЗИ, КОИТО АКТИВНО УЧАСТВУВАХА В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОРЖИВКОВАТА ВЛАСТ. ЗА ДА СЪЗДАДАТ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ТЕ СА СТОРОННИЦИ ЗА РАЗГРАЖДАНЕ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА И ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА НОВО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО В СТРАНАТА, ТЕЗИ РЪКОВОДНИ ДЕЙЦИ НАБЪРЗО ПРОМЕНИХА ДИСКРЕДИТИРАНОТО ИМЕ НА СВОЯТА ПАРТИЯ, ПРИЕХА НОВА ПАРТИЙНА ПРОГРАМА И ЗАЯВИХА КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ ЩЕ СЪДЕЙСТВУВАТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ПЛУРАЛИСТИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ. МАКАР И НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНИ, КОЛЕБЛИВИ И КРАЙНО ПРОТИВОРЕЧИВИ, ТЕХНИТЕ ПЪРВИ СТЪПКИ БЯХА НАСОЧЕНИ В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ. ИЗРАЗ НА ТЕЗИ СТЪПКИ БЕ ОРГАНИЗИРАНАТА СЪВМЕСТНО С НЯКОИ ОТ СЪЗДАДЕНИТЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ "СРЕЩА ОКОЛО КРЪГЛАТА МАСА". В НЕЯ БЕ ПОСТАВЕН ВЪПРОСЪТ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ ЧРЕЗ КОНСЕНСУС НА ПОЛИТИЧЕСКАТА, ИКОНОМИЧЕСКАТА, СОЦИАЛНАТА, ДЕМОГРАФСКАТА, НАЦИОНАЛНАТА И ДРУГИ ПОДОБНИ КРИЗИ В СТРАНАТА, КОИТО ВОДЕХА ДО ОБЩА КАТАСТРОФА НА СИСТЕМАТА.

ПРЕСЛЕДВАНАТА ЦЕЛ НА СРЕЩИТЕ ОКОЛО "КРЪГЛАТА МАСА" БЕ НЕ САМО ПОСТИГАНЕТО НА КОНСЕНСУС И УМИРОТВОРЯВАНЕТО НА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ШИРОКОРЕКЛАМИРАНИТЕ ОБЕЩАНИЯ, ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК ЩЕ СЕ ВЪРВИ ПО НОВ ПЪТ, НО ПРЕДИ ВСИЧКО ОТЛАГАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НА РАЗРЕШАВАНЕТО НА СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ. КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗГОВОРИТЕ ОКОЛО "КРЪГЛАТА МАСА" ПРЕПРАЩАШЕ МНОГОТО ЩЕКОТЛИВИ ВЪПРОСИ, КОИТО ПОСТАВИ ОПОЗИЦИЯТА, КЪМ "РАБОТНИ ГРУПИ" И "ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ". ТЯ НЕ ИСКАШЕ ТЕ ДА БЪДАТ СПЕШНО И ПОЛОЖИТЕЛНО РЕШЕНИ С ЦЕЛ ДА СЕ ЗАПАЗИ СТАТУКВОТО И РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ.

ВСЕ СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ БЯХА ИЗПОЛЗУВАНИ И НЯКОИ ПРОЦЕДУРНИ ПОДХОДИ. НАПРИМЕР РАЗРЕЖДАНЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА "КРЪГЛАТА МАСА", ЗА ДА БЪДЕ ПОСТИГНАТО УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ; ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИОННО УКРЕПВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА; ИНФОРМАЦИОННО ЗАГЛУШАВАНЕ НА НЕЙНИТЕ АКЦИИ; ЗАБАВЯНЕ ИЗДАВАНЕТО НА ОПОЗИЦИОННАТА ПРЕСА; УВЕЛИЧАВАНЕ СЪСТАВА НА "КРЪГЛАТА МАСА" ОТ 40 НА 92 ДЕЛЕГАТИ И ДРУГИ.

УДЪЛЖАВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ БЕШЕ ПОСТИГНАТО И ЧРЕЗ ПРИЕМАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗИСКВАНЕ НА РЕДИЦА СТРАНИЧНИ ВЪПРОСИ. НАПРИМЕР ОБЩИ ПРИКАЗКИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СТРАНАТА; ЗА ТОВА КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗИСНАТА СИТУАЦИЯ; ЗА РАЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БКП ПО МЕСТОРАБОТА; ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО В СИСТЕМАТА НА РЕПРЕСИВНИТЕ ОРГАНИ, СЪДА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА; ЗА ИМЕТО НА РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ДЪРЖАВАТА - ДАЛИ ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ДА БЪДЕ НАРЕЧЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ, ИЛИ ПРЕЗИДЕНТ; ЗА СИСТЕМАТА, ПО КОЯТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ИЗБОРИТЕ - ПРОПОРЦИОНАЛНА, МАЖОРИТАРНА ИЛИ СМЕСЕНА, И Т.Н.

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ НА "КРЪГЛАТА МАСА" БЯХА ВСЕ ОЩЕ НЕОПИТНИ ПОЛИТИЦИ И СЕ УВЛЯКОХА ПО КРАСНОРЕЧИЕТО НА СВОИТЕ ОПОНЕНТИ. ЛИДЕРИТЕ ИМ ПОЖЕЛАХА ДА "ПОКАЖАТ СЕБЕ СИ" - ДА ОТГОВАРЯТ НА КРАСНОРЕЧИЕТО С МНОГОСЛОВИЕ И ПО ТОЗИ НАЧИН ЗАГУБИХА МНОГО ВРЕМЕ. ДРУГА ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ СЪСТАВА НА ДЕЛЕГАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ УПОРИТО МЪЛЧЕШЕ И НЕ УЧАСТВУВАШЕ В РАЗГОВОРИТЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ В ДИСКУСИОННИ ПОЛЕМИКИ. И ТАКА БЕ ЧАК ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕН, В КОЙТО ТОГАВА ФУНКЦИОНИРАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НАБЪРЗО ЗАКОНИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ТОЗИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ТЕЛЕГРАМА ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ /ЛДП/.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

ЛИБЕРАЛНО-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ОЦЕНЯВА ПО ДОСТОЙНСТВО ВАШИТЕ БЛАГОРОДНИ ПОДБУДИ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН КОНТИНГЕНТ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И ПРИВЕТСТВА ВАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ.

С УВАЖЕНИЕ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: В.КОШЕВ
ПОЛИТИЧЕСКИ СЕКРЕТАР: Н.ВЪЛКОВ

СОФИЯ, 23 ОКТОМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 30 ОКТОМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО КЪМ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СЪВЕСТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ КОМУНИСТИ, ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС

КОИТО ДАДОХТЕ МЛАДОСТТА СИ В АНТИФАШИСТКАТА БОРБА,
КОИТО ПОЛОЖИХТЕ ОСНОВИТЕ НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА,
КОИТО ПРЕМИНАХТЕ ПРЕЗ БРИГАДИРСКАТА МЛАДОСТ,
КОИТО ПОЛОЖИХТЕ ОСНОВИТЕ НА КООПЕРАТИВНИЯ СТРОЙ,
КОИТО ОСТАВИХТЕ МЛАДОСТТА И ПОРИВИТЕ СИ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ОБЕКТИ,
КОИТО БРАНИХТЕ САМООТВЕРЖЕНО И ЧЕСТНО НАРОДНАТА ВЛАСТ,
КОИТО ЗАПАЗИХТЕ В СЕБЕ СИ ЧИСТИ И НЕОПЕТНЕНИ ИДЕАЛА И СЪВЕСТТА СИ,
КОИТО С ДЕНОНОЩЕН ТРУД ХРАНИХТЕ И ХРАНИТЕ БЪЛГАРИЯ,
КОИТО НЕ ПОГЛЕДНАХТЕ КЪМ ЧУЖДИ ПЪТИЩА.

ОБЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС, ЗА КОИТО НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО Е НАД ВСИЧКО,

КЪМ ВАС, КОИТО НОСИТЕ В СЪРЦАТА СИ ЧИСТИ И НЕОПЕТНЕНИ ВИСОКИТЕ ИДЕАЛИ НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ, БЛАГОЕВ И ДИМИТРОВ,

КЪМ ВАС, НА КОИТО Е СКЪПО БЪДЕЩЕТО НА МИЛАТА НИ РОДИНА, КОЯТО Е ДОВЕДЕНА ДО ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА,

КЪМ ВАС, КОИТО СТЕ БИЛИ НОМЕНКЛАТУРА ЕДИНСТВЕНО НА УМА, ТРУДА И ТАЛАНТА СИ...

МНОГО СА ОГОРЧЕНИЯТА, БОЛКИТЕ И СТРАДАНИЯТА, КОИТО ПРИЧИНИ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА, И АКО НЯКОИ ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРАТ, ЧЕ СА ОГРАБЕНИ МАТЕРИАЛНО, ТО ЧЕСТНИТЕ КОМУНИСТИ СА ОГРАБЕНИ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ В ТОВА ЧИСЛО МОРАЛНО, МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО...

И ВЪПРЕКИ ТОВА НЯМА МЯСТО ЗА УНИНИЕ И КОЛЕБАНИЕ. ТОВА НИ ДИКТУВА БЪДЕЩЕТО НА ИДЕЯТА, ВЯРАТА И НАШАТА ЧИСТА И НЕОПЕТНЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ЧЕСТ И СЪВЕСТ.

ДНЕС, В ТОВА ВРЕМЕ СЪДБОВНО И РАЗДЕЛНО НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ВСЕГЛАСНО ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ НЯМА СИЛА, КОЯТО МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ БКП, АКО ТЯ САМА НЕ СТОРИ ТОВА...

ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВИ

ПРИЗОВАВА:

- НЕ ПРЕКЛАНЯЙТЕ ГЛАВИ ПРЕД КОНЮНКТУРНИТЕ АТАКИ НА ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ НЕДОБРОЖЕЛАТЕЛИ И ОПОРТЮНИСТИ;
- НЕ ПРЕДАВАЙТЕ ЦВЕТА И ГОРДОСТТА НА ЧЕРВЕНОТО РЕВОЛЮЦИОННО ЗНАМЕ И НЕГОВИЯ СИМВОЛ-ПАРТИЙНИЯ БИЛЕТ;
- НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА НИКОГО ДА СМЕНЯ ИЛИ ОСКВЕРНЯВА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПАРТИЕН БИЛЕТ, КАКТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕВИЗИРА И СМЕНИ ЧИСТАТА КРЪВ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ!

ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНСКИ КНИЖКИ СА НА БКП И САМО ТЯ, ЕДИНСТВЕНО ТЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ТЯХ И НИКОЙ ДРУГ... ТОВА Е ВЪПРОС НА МОРАЛ, НА ЕТИКА И НА ПРИНЦИПИ, А НЕ НА САМОЗВАНИ РЕШЕНИЯ НА ДРУГИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ.

ГВАРДИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЧЕСТ, СЪВЕСТ И ВЯРА Е ЖИВА И НЕ СЕ ПРЕДАВА!

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/