2 декември 1996 г.

02.12.1996

- Бедствено положение в Златоград /залят 60 на сто/ и в Неделино, евакуация на населението, намерена е трета жертва.

- Първи ден от посещението на лидера на СДС Иван Костов във Вашингтон. За 4-дневния делови престой са предвидени 14 срещи с представители на финансовите и делови кръгове. Теми на разговорите - икономическата и политическата ситуация в България, както и резултатите от президентските избори у нас и тяхното отражение върху ситуацията в страната и и в региона като цяло.

Първата среща /наречена семинар/ на Костов е с Адам Бенет - консултант към МВФ по въпросите за финансовите бордове. Втората с директора на дирекция "Европа-1" към МВФ Масимо Русо. На срещата присъстват зам.-директорът на дирекцията Майкъл Деплер и Ан Макгърк - ръководител на мисията на фонда за България. Третата с изпълнителния директор и ръководител на холандската група Йоханес Вейнхолц. Четвъртата с Кенет Лей - директор на дирекцията за Югоизточна Европа в Световната банка.

- Проф. Кръстьо Петков съобщава, че обявената за 04.12. национална стачка ще бъде трамплин към серия действия, които могат да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Той предвижда дори спонтанни бунтове през следващите месеци. Организаторите очакват, че в 24-часовата стачка ще се включат 1 млн. души от над 500 предприятия.

От КНСБ съобщават, че от големите градове само синдикатите във Варна няма да се включат в стачката, но симпатизантите им - да.

- От обединение "Промяна" изразяват солидарност със стачкуващите от КНСБ, но смятат, че протестът противоречи на комюникето от 03.10. за съгласувани действия, подписано между СДС и "Промяна", КТ "Подкрепа", КНСБ.

- Депутатът от Народен съюз Венцислав Димитров заявява пред журналисти, че има възможност БСП да бъде свалена от власт, ако се предоставят достатъчно доказателства на Конституционния съд, че управляващото мнозинство и кабинетът му действат антиконституционно.

- Първа точка от решенията на Третата национална конференция на ДПС в Кърджали е Движението да подпише предварително споразумение с партньорите от ОДС за бъдещото съвместно управление на страната.

* Гюнер Тахир остава извън ЦС на ДПС. той подава устно оставка като окръжен лидер на ДПС в Разград остава само депутат.

* По време на конференцията делегати поискват партньорите от ОДС да подпишат искането в България да се признае турско национално малцинство. Ахмед Доган възразява, че с така поставено искане може да се минира крайният успех на ДПС за малцинствения статут. Статута си българските турци ще поискат чрез европейската рамкова конвенция за правата на малцинствата.

* Писмо на МОНТ, което напомня за указанието на министерството, че не се позволява в училище да се носят етнически атрибути, които разделят българските деца, е прочетено на конференцията.

- "Дума" публикува интервю с Ейвис Боулън: "Чуждите инвеститори в една страна зависят преди всичко от условията, които се предлагат. А в момента в България те не са от най-благоприятните. Съществуват и редица пречки от страна на инвестиционното законодателство. Така че засега дори при по-добра икономическа конюнктура чуждите инвеститори ще предпочетат да внасят средствата си другаде."

- МС обсъжда бюджета за 1997, разчитат на помощта на експертите на МВФ.

- Министър Виткова уволнява доц.д-р Милан Миланов като ръководител на проекта за преструктуриране на бързата и неотложна медицинска помощ у нас. Той остава завеждащ на Спешната анастезиология и реанимация в "Пирогов". Председателят на БЛС д-р Димитър Игнатов заявява, че това е е безпрецедентно политическо уволнение. Доц. Милан Миланов е зам.-министър на здравеопазването в правителството на СДС.

- Военният министър Димитър Павлов се среща с шефа на гръцкия Генщаб генерал-полковник Атанасиос Дзоганис, след която става ясно, че МО ще изпрати официално в края на декември покани до страните от Балканския регион, САЩ, Русия, НАТО и ЗЕС за участие в срещата на военните министри през пролетта на 1997 г.

- Директорът на Авиокомпания "Балкан" Никола Доцов подава оставка часове преди да получи официално заповедта си за уволнение.

- Шефът на "Секюри марк" Живко Желев, бивш директор по стратегията на ДЗУ-Стара Загора дава пресконференция на тема: "Кой уби Луканов". Според него Луканов и Максуел са били подставени лица на антинационални кръгове и интереси. Смъртта им ги превръщала в пример за това какво не трябва да се прави. Желев е убеден, че Максуел и Луканов са наказани заради торпилирането през 1990 на програмата "Просвещение", разработена през 1988 г. от ДЗУ-Стара Загора. Целта им е била да се прикрие кражбата на 300 млн. долара държавен кредит, отпуснат на програмата. Илко Ескенази като вицепремиер през 1992 също не е направил нищо за възстановяването на програмата, но той може и да не е бил наясно, според Желев.

- СЪРБИЯ: Заседанието на 03.12. на сръбския парламент е отменено за неопределен срок от неговия председател Драган Томич. С това се пресичат заканите на опозицията, че нейните депутати ще напуснат републиканския и съюзния парламент, както и да бъде поискано формирането на анкетна комисия за разследване фалшификациите на местните избори.

* Независимото радио Б-92 съобщава, че в Скупщината няма да бъде допускан никой, защото щяла да се извърши "дезинфекция" на помещенията"

* Студенти подават цветя на сръбските полицаи по време на поредния протест.

* Говорителят на американския Държавен департамент Никълъс Бърнс предупреждава Белград, че ще реагира адекватно при всякаква употреба на сила срещу демонстрантите, които мирно протестират срещу изборните манипулации. САЩ оттеглят поканата си към сръбското правителство за участие в конференцията в Женева за икономическо сътрудничество в Югоизточна Европа.