2 декември 1992

София, 2 декември 1992 година
        Брой 237 /767/

Ръководител на Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов

 
София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПО ПОВОД НА ОПИТА НА ПРОФ. ЗАХАРИ КАРАМФИЛОВ ДА СЪЗДАДЕ ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ.


ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

В дните на политическа безизходица и усилваща се икономическа криза проф. Захари Карамфилов има мъжеството да се ангажира с опит за създаване на правителство на националното съгласие.

Това правителство трябваше да даде нов, успешен модел на икономическата реформа и да приглуши острите социални удари върху населението. Главното условие за успеха на такова правителство бе съгласие на трите парламентарни сили. Линията на конфронтация на Националния координационен съвет /НКС/ на СДС провали този шанс, като с това лиши самия СДС от възможността да излезе от все по-нарастващата изолация.

Ние благодарим на политическите сили, КТ "Подкрепа" и КНСБ, които ни оказаха своето доверие и подкрепа.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСДП: д-р П. Дертлиев

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БСДП: Ст. Радославов

/Прeсслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НОВА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ПРИЕТА НА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ /28 И 29 НОЕМВРИ 1992 Г. - БУРГАС/.


Ние, делегатите на Четвъртата национална конференция на Нова социалдемократическа партия /НСДП/, заявяваме:

НСДП е пълноправен и лоялен член на СДС. НСДП е готова да сподели с останалите партии от коалицията цялата отговорност на управлението на Република България и вземането на отговорни решения за излизане от политическата криза в този решителен за бъдещето на страната момент.

НСДП смята, че тази криза бе изкуствено създадена от среди с неясно оформено лице, но с добре известен генезис и обществени рупори. Тези среди успешно се възползват от естествените трудности на започналия в България исторически процес, който по своята същност може да се сравни само с българското възраждане, дало началото на новата история на България, възраждане - прекъснато от поробването на страната чрез насилственото й включване в "Съветския блок". Ключова роля в това изигра т.нар."Българска комунистическа партия". Една организация от болшевишки тип, която години наред бе открита агентура на режима в Москва и продаваше с чувство на достойно изпълнен дълг националните интереси. Това предателство заличи България от политическата карта на света и я превърна само в географско понятие.

Днес, стартирала един псевдодемократичен процес, върхушката на тази организация, използвайки явни и тайни структури и методи, се опитва да узакони заграбеното национално богатство, създадено с труда на много поколения българи. Опитва се да отклони България от възможността да участва наравно с други страни в един уникален процес на бягство от социалистическото робство. За да стане това, създават се допълнителни трудности както в политическата област, така и в икономиката. Паралелно с това един огромен пропаганден механизъм дезинформира нацията относно действителните процеси в страната.

Страната се разграбва! Разграбва се предимно от доскорошните "правоверни", доскорошните радетели за комунизъм, за "общонародна" собственост. И колкото повече се граби, толкова по-силни стават крясъците против СДС - силата, която фокусира надеждите не само на жертвите на комунизма, но и на огромната част от населението.

НСДП знае какво представлява СДС и никога не е криела истината за него, колкото и неприятна да е била тя за мнозина. НСДП познава цялата история на СДС. НСДП участва с пълна отговорност в създаването на тази история. НСДП няма никакви илюзии относно абмициите на комунистическата номенклатура от всички "ресори" и нива да използва СДС като параван за своите цели. Особено ярко личи това днес!

Твърдата и умна политика на СДС, особено след започналата кампания от края на месец август 1992 г., вади от равновесие кукловодите и днес сме свидетели на невиждан в историята политически цинизъм. Тези, които създадоха условия, при които парламентът спря да работи, особено след типично агентурния начин, използван за отстраняване на председателя на Народното събрание; тези, които свалиха правителството на СДС след безпрецедентна акция на Националната разузнавателна служба - институция, задължена да защитава националните интереси на страната, днес не смеят да поемат политическата отговорност да съставят свое комунистическо правителство, а грубо се намесват в междупартийните и междуличностните отношения в СДС, като си позволяват открито и цинично да налагат своите интереси при съставянето на ново правителство на СДС. Тоест СДС ще управлява, СДС ще понася всички пасиви от управлението на страната в тези уникални условия, а господа "другарите" ще разграбват страната. Имало "добро", имало "лошо” СДС. Имало "екстремисти" и "трезвомислещи” в СДС. Имало "противоречие между НКС на СДС и парламентарна група на СДС”. Имало Стефан Савов, имало Сашо Йорданов. Имало всичко, което ченгета като Владимир Костов от Радио ”Свободна/!/ Европа”, ченгета, ветерани от времето на студената война, могат да измислят, за да внушават на българина, че "СДС трябва да се промени" и да заиграе по тяхната свирка.

Да, ама не! СДС не слушка и няма да папка! Ако трябва, ще умре, за да възкръсне!

НСДП напълно се придържа в своята политическа дейност към решенията на последните две политически съвещания на СДС.

НСДП притежава в достатъчна степен политически опит и морал, за да не се подведе на елементарните уловки на комунистическата агентура, независимо каква кожа е нахлузила.

НСДП ще се бори за националните интереси на България и няма да позволи на комунистическата банда да заличи България и като географско понятие от картата на света!

НСДП е за единство на СДС!

НСДП е СДС!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: д-р Васил Михайлов                             ГОВОРИТЕЛ: Иван Ценов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА.


Зелената партия посреща без радост пълното сбъдване на своите следизборни прогнози. Вместо обещаната "незабавна смяна на системата" на страната се предлагат тежка правителствена криза, предстояща парламентарна криза и предсрочни избори.

Преотстъпеното от Съюза на демократичните сили /СДС/ на Българската социалистическа партия /БСП/ право за съставяне на правителство бележи окончателния провал на политиката на 39-те. За малко повече от година те лишиха СДС от широка обществена подкрепа, демонстрираха явна неспособност да управляват и са на път да върнат на БСП не само изпълнителната, но и законодателната власт.

Раздирана от себични противоречия, върхушката на СДС се намира в състояние на политическо оглупяване. Налице е идейна безпътица - СДС не е способен нито да увеличи привържениците си, нито да управлява в малцинство, нито пък да се откаже от властта. Практически неуправляем, СДС е опасен за страната както със своите действия, така и с бездействието си.

Зелената партия цени идеите, родили през зимата на 1989 година коалицията СДС. Тя уважава избирателите на СДС и също като тях желае промяна, но счита, че преходът, диктуван от 39-те, е само привидно кратък. Всъщност той е дълъг и мъчителен път, характеризиращ се с окопна политическа война и много малко реални действия.

Зелената партия е за снижаване на политическото напрежение. Тя е за намаляване на противопоставянето и за бързи действия, позволяващи на частната инициатива да подобри икономиката. Същевременно всеки гражданин има право на достойно съществуване и осигурен социален минимум. Зелената партия по принцип не одобрява идеята за ненавременни избори и се надява на успешен изход от правителствената криза.

Зелената партия е за справедлив избирателен закон. Тя е за избори без цветни бюлетини и по система, осигуряваща съответствие между разпределението на местата в парламента и действителния вот на избирателите.

Зелената партия ще разшири връзките си с политическите сили, доказали своята градивност и демократичен дух. Тя ще търси срещи с партиите и личносттите от СДС, поставили си за цел да възстановят привлекателния облик на съюза и да изолират от политическата власт грубите примитивни индивиди.

София, 28 ноември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ - НАБЛЮДАТЕЛ В СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪСТАВЯНЕТО НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО. Документът е адресиран до средства за масова информация.


В последно време в средствата за масово осведомяване твърде често се споменава за съставяне на правителство от т.нар. "независимми”, обединяващи популярни и преди всичко безпартийни личности.
 
От името на своите членове и симпатизанти Изпълнителният съвет на безпартийните заявява, че няма да участва и да подкрепя каквото и да е правителство на БСП /к/ и ДПС, под каквото и наименование да бъде то. Съюзът на безпартийните е антикомунистическа организация и най-малко е нормално да се "съгласява" с партията - приемник на БКП.

Съюзът на безпартийните е дал своя вот на 13 октомври 1991 г. и стои твърдо зад решенията на политическите съвещания и тези на Националния координационен съвет на СДС.

София, 27 ноември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СВОБОДЕН СИНДИКАТ "БИЗНЕС" АСЕН ЧАУШЕВ В ПОДКРЕПА НА ПРАВИТЕЛСТВО НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Единствено ние, Националният свободен синдикат /НСС/ "Бизнес”, от съществуващите в страната синдикати и профсъюзи подкрепихме правителството на Съюза на демократичните сили /СДС/. Защо? Оценихме, че приватизацията закъсня не по вина на правителството, а поради забавяне приемането на Закона за приватизация и несвоевременното създаване на Агенцията за приватизация.

НСС "Бизнес" одобрява приетия Закон за приватизацията и ще подкрепи всеки, който реши да го приложи на практика. Чл. 34 от този закон изцяло съвпада с програмата на нашия синдикат относно частната инициатива. Нашият синдикат е открит за всички, които подкрепят програмата ни за извършване на пълна приватизация и отдаване под наем за 25 години с право на купуване на държавно имущество.

За да подкрепим едно правителство, избрано от парламентарното мнозинство, ние ще държим на условието - търговията и туризмът да бъдат ръководени от кандидати, които ще поемат риска и отговорността да стартират приватизацията.

Как виждаме бъдещето на България в политически аспект? Необходимо е да се направи всичко възможно със съвместни усилия да преодолеем парламентарната криза.

А. Чрез правителство само на БСП това е абсурдно и невъзможно, поради отрицателното въздействие върху желаещите да инвестират в България западни бизнесмени. Уверени сме, че колелото на историята не е в състояние никой да върне назад. Да се прочуем с комунистическо правителство е недостойно за цялата страна не поради некомпетентността им, а поради тежкото наследство, което оставиха.

Б. Правителство на ДПС - абсурдно и невъзможно.

Нека накрая се разбира обобщено, че НСС "Бизнес":

- ще подкрепя такова правителство, което бързо и в срок ще осъществи приватизацията по начин, който ще издигне жизненото равнище на всички българи и която е приоритетно изразена в нашата програма от 10 февруари 1991 г. и намерила приложение в чл.34 от Закона за приватизацията;

- няма да подкрепим еднопартийно правителство само на БСП поради неприемливостта, особено в международните институции, чуждите инвеститори и тежкото наследство от БКП.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНАТА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ" ГЕОЛОГИЯ, МЕТАЛУРГИЯ, ХИМИЯ - ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ПУБЛИКАЦИИ ЗА СИНДИКАТА.


През изминалата седмица няколко болшевишки издания по сигнал на в. "Подкрепа" започнаха една безпрецедентна кампания за дискредитиране на Национална синдикална федерация "Геология, металургия, химия (ГМХ) - Подкрепа". Появилата се информация както във в."Дума", така и във в. "Континент" се базира изцяло на клеветнически твърдения за някакво лично облагодетелстване. Получава се познатата "червена" практика: "нека да кажем, че сестра ти е "развалена" - пък иди после обяснявай, че нямаш сестра". Информацията се подава едностранно, без никаква проверка на фактите. От една страна, бие се по синдиката, който винаги е запазвал своята ясна радикална позиция, а от друга - се цели да се защитят монополните права на ново изпечените богаташи. Тази прослойка от сътрудници и служители на бившите структури на Държавна сигурност не само съсипаха държавата и живота ни, но и виждат българския народ само като техни раболепни наемници. Ако законоустановеното право на работещите в икономическите обекти в страната да станат собственици на онова, което е изградено с техните ръце и мисъл, е лично облагодетелстване - то ние сме за него. Нима молловци, синовете на Мирчо Спасов и другите "клончета" на бивши комунистически величия единствени могат да имат благословия за участие в процеса на приватизация? Чуждите инвеститори във всички случаи ще предпочетат за съсобственици онези, които владеят технологическото и трудовото ноу-хау. Богати сред бедни не може да има! Щастливи сред народ, който е загубил своята усмивка пред неотстъпчивостта на бившите си властници, не може да има! Съгласие с партия, кокетираща със социалното, но бранеща монопола на икономическата власт за шепа свои избраници, трудно ще се постигне. Широка средна класа по този път няма да бъде изградена. Колаборациите с такава партия са нездравословни. Нека онези, които се поставят в услуга на червените босове, се позамислят. Правителство, представено от БСП, няма да намери коректен партньор при нас. А времето е най-безпристрастният съдник...

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ "ГМХ-ПОДКРЕПА":

Председател: н.с. инж.Илич Цветков


/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ТРЕВОГАТА МИ КАТО ПОЛИТИК" НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ” ИВАН ЛАЗАРОВ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ.


В нашия политически живот сега се разиграват сложни игри. Някои сложни, други съвсем прости, но не по-малко рисковани и опасни за така наречения електорат. По-точно казано, за народа, който, както и да е оцветен, си остава български народ.

СДС нареди сините пешки в една твърда позиция и заяви, че не приема никакви компромиси и никакви коалиции. Съображенията им са и политически, и морални, както казват те.

БСП заяви, че трудният пазарлък на СДС и ДПС си е техен проблем, и дочака момента, когато конституцията им даде право те да предложат свое правителство. Както обаче и да подреждат социалистите разноцветните си пешки в т.нар. "програмно правителство на националното съгласие”, то е обречено. Причините за тази обреченост са известни.

Извънпарламентарните, т.нар. центристки сили пък заявиха, че са против предсрочни избори, но използват всеки повод да подчертаят "закономерния” и "неизбежен” крах на правителството на Филип Димитров, като все още не казват с кого и как ще се коалират. Колебанията им са обясними: нямат сериозно организиран електорат, нито авторитетна фигура, която да обедини отделните малки партии. С други думи, ходовете им не са много ясни на зрителите на политическия шахмат.

Последните политически събития обаче недвусмислено показаха, че един от главните гросмайстори продължава да бъде президентът Желев. Той е един от онези наши политически шахматисти, който през всичкото време с необикновена упоритост се стреми към поставената си /твърде вероятно продиктувана/ цел. Още във "Фашизмът” той казва категорично, че преходът от тоталитарен режим към демокрация неизбежно минава през диктатурата. Така, че силната президентска власт се оказва отдавна замислен ход. Ни по малко, ни повече на практика това означава, че фигурата на Филип Димитров и пешките на неговото правителство трябва да се премахнат от черно-белите полета на съвременната политика. Какво коства този продължителен ход на президента, е трудно да се каже. За страната обаче е видима икономическата криза, нежелателните противоречия вътре в СДС, изостреното социално положение.

Своята партия играе и Ахмед Доган. Играта му е доста гъвкава, въпреки привидните зигзаги. Отначало защищаваше правата на етническите малцинства, след това социално слабите, накрая се зае да брани интересите на ...Майка България. Шитите с бели конци ходове на А.Доган, режисирани твърде вероятно от чужди сили и интереси, неизбежно водят към създаване на автономно предмостие на пантюркистки амбиции. Тези амбиции забелязват и най-наивните политици. Едно е обаче да ги забелязват, друго е да им се противопоставят. Чужденците снизходително ни потупват по рамото за нашата етническа политика. Това е така, защото политическите сили у нас, воювайки помежду си за власт, флиртуват с ДПС и за срам на нацията то се превърна не само в балансьор в законодателната власт, но и във фактор, от който зависи съдбата на България в този труден преходен период.

По убеждение аз съм антикомунист и надявам се, че съм го доказал по убедителен начин. Но това не значи, че зад демагогските действия на БСП не виждам, че има социалисти, които отговорно мислят за съдбата на България и за националните интереси.

Винаги категорично съм заявявал моята привързаност към синята идея и БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" с декларация излезе в подкрепа на правителството на Филип Димитров. Но това съвсем не значи, че ще одобря съюза на сините с ДПС, когато той е в ущърб на нашата национална политика.

Аз съм монархист, но не изключвам възможността сред републиканците да има чисти и самоотвержени патриоти.

Националист съм, но винаги съм вярвал, че българи, турци, евреи, цигани и други малцинства могат и трябва да живеят в мир и доверие на общата българска земя. Стига политиците да проявяват мъдрост и далновидност.

А сега порицавам тези червени и сини политици, които създадоха и отгледаха едно незаконно отроче, наречено ДПС, на етническа основа. Преди всичко аз съм българин. Ето защо с тревога следя всеки ход на А.Доган. Ако позволим, увлечени в нашите политически борби, да продължи да съществува на етническа основа протурска партия, ще се матира България, ще се превърнем в един от позорите на човечеството...

А вие там, които правихте Разградска република, походи, митинги...си мълчите... Борбата ви била май за власт, но не и за България...

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА НАСРОЧЕНОТО ЗА 4 ДЕКЕМВРИ 1992 ГОДИНА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО. Документът е адресиран до президента на Република България, до Народното събрание, до Националния статистически институт и до средства за масова информация.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
ГОСПОДА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ,

България от няколко десетилетия насам в съответствие с възприетия от световната общност 10-годишен интервал прави преброяванията на населението в края на всяка завършваща на пет година, което е основа за синхронна сравнимост на данните от различни държави.

От гореизложеното следва, че новото преброяване трябва да стане в края на 1995 г.

На 26 май 1992 г. обаче Народното събранне взе решение за предсрочно - с три години преди установения срок - преброяване на населението на 4 декември 1992 г.

Предложението за това противобългарско парламентарно решение е причинно-следствено свързано със състоялата се няколко месеца преди него в Турция среща на мюсюлмански страни от организацията "Ислямска конференция". Главен субект по прокарването на този антибългарски акт е Движението за права и свободи /ДПС/.

Решението от 26 май 1992 г. е продиктувано от чужди имперски интереси и застрашава националния суверенитет, еднонационалния характер, териториалната цялост и битието на българската държава.

Този родоотстъпнически документ предизвика ответна отрицателна реакция в обществото и породи твърде сериозни въпроси. Защо авторите на тази стратегическа операция са включили в картата на преброяването на населението в България трите въпроса: номер 11 - "Етническа група", номер 12 - "Майчин език”, и номер 13 - "Вероизповедание", с които се пренебрегват разработените през 1988 г. препоръки от Статистическата и Икономическата комисия на ООН за преброяване на населението в Европа. В разгара на унищожителната за България криза творците на преследваната кардинална цел, без каквато и да е необходимост за еднонационалната българска държава се домогват до признаване за първи път в 1300-годишната ни история на статут на малцинства на потомците на петвековния ни поробител, на циганско неавтохтонно население и др.

Недалновиден акт или национално престъпление е решението от 26 май 1992 г. на законодателния орган? То потенцира намесата на други държави и на международни организации във вътрешните работи на България. Троянският кон на Турция - ДПС - върши своята разрушителна работа!

Кой е стратегът на тази брънка от външния заговор срещу България? Податките сочат, че главен субект е Турция, подкрепяна от геополитическня си партньор САЩ, и, както стана ясно, от организацията "Ислямска конференция".

Какво ще последва след гибелния акт - преброяването? Промяна на българската конституция! В София и извън България вече работят турските и американските секретни служби и техните шпиони, които подготвят прекрояването на основния закон на българската държава.

Осъществяването на такава, предначертана от Анкара процедура - промяната на българската конституция - ще бъде последното условие за изкуственото възпламеняване на етническа война, на която се възлага унищожаването на България, което тя сама, със собствени - български - кадри и средства да осъществи.

Ключова, зловеща роля в тази игра изпълнява президентството, което чрез лостовете на държавната власт и масмедиите оказва натиск върху парламента за запазване на гибелното за България решение от 26 май и за осъществяване на преброяването на 4 декември 1992 г. Чрез пропагандната машина то заблуждава и манипулира общественото мнение в полза на чужди хищни интереси.

Всички партии с изключение на БНРП чрез своята "демократическа" толерантност към ДПС съдействуват за налагане на прокарваната от него завоевателна политика на Турция. В този контекст значима е и ролята на Централния статистически институт /ЦСИ/ по осъществяване на турската цел - преброяването на населението в България по упоменатия по-горе сценарий.

Може ли да се предотврати развиващата се национална катастрофа? Да! Първата решителна крачка е отмяната на решението на Народното събрание от 26 май 1992 г. и отлагането на преброяването за 1995 г., при което да се отчетат препоръките от 1988 г. на Статистическата и на Икономическата комисия на ООН за Европа.

Неуспехът ще е национална гибел!

Преброяването на 4 декември 1992 г. ще стане нов Ньой за България!

Каква цена ще плати българският народ при осъществяване на натрапваната външна намеса? Наситен с кръв трагизъм, унищожаване на българската държава и жестоко безпросветно робство! Отговорност за това чудовищно национално престъпление ше носят всички виновници. И нека те не хранят илюзии, че ще се изплъзнат от възмездието на национален съд. Давност и прошка за тях няма да има. Мяра според мяра!

Да живее България!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП: д-р Иван Георгиев

София, 27 ноември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 2 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ "ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА - АЛТЕРНАТИВА-3" /ЧАСТ ЧЕТИРИНАДЕСЕТА/ НА ОБЕДИНЕНИЕТО ЗА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


 Г. "СОЦИАЛНА ПРОМЯНА"

10. Изменения в социалната стратификация.

11. Социалният екологически проблем.


10. ИЗМЕНЕНИЯТА В СОЦИАЛНАТА СТРАТИФИКАЦИЯ

10/І

10. Измененията в социалната стратификация

І. Състояние на промяната към момента

 

Промяната е едновременна с различна сила и дълбочина в целия живот на страната. Но в края на краищата тя ще се окаже най-явно и най-силно преживявана в резултата, който ще бъде в социалната сфера. Защото още сега вече се вижда разпадането на досегашни социални слоеве и групи, очертаването на някои нови, преплитане на интереси в довчерашни неконфликтни общности. С други думи, още сега с невъоръжено око се забелязва процес, който набира постепенно сила и дълбочина. Това е процесът на промяната на социалните слоеве и групи, процесът на социалната престратификация.

Бързо се усети това пренареждане в селото след приемане на Закона за земята от сегашния парламент. Към селото се устремиха собственици от градовете, които нямат намерения да работят земята. Тази група бързо се оформя по своите интереси. Живеещите по селата също се делят бързо на хора, които могат да обработват земята си, и други, които не могат да вършат това. Този признак е силен разделител, но освен него има и нови като новото политическо разделение, противопоставянето на хората чрез ликвидационните съвети, кооперативното движение и борбата срещу него.

Обособена, много важна група, са хората без земя. При системата на ТКЗС този проблем не съществуваше. Сега той се прояви с пълната си сила. Очакваното оземляване, според специалистите, може в определена степен да остане илюзорно. Призракът на ратайството може да възкръсне. Тези фактори също допринасят за усложняване на социалната картина в българското село днес.

Промяната в градовете засегна първо интелигенцията, свързана с културните институти, техническата интелигенция от предприятията, които имаха челно технологично място в СИВ и военната промишленост, огромната маса от чиновници, която силно натежаваше в последните години. Всички тези професионални кръгове освободиха огромна част от безработните в активна възраст. Сред новите безработни от тези категории се изправи въпросът за преквалификацията. Но при неясната и все още липсваща структурни реформа на икономиката преквалификацията става самоцелна, скъпа и най-важното не може да реши въпроса за прехраната и реализацията на хората.

Сред работниците също може да се очакват значителни стратификационни промени. Ще се усложнят и изострят, въз основа на конкуренцията, отношенията между квалифицираните и неквалифицираните работници, особено с навлизането на нови технологии. Вътре в тези групи ще се появят аналогични явления. Безработицата ще тласка към преквалификация, но ще доведе и дисквалификация /особено сред жените/. Ще се появят работници собственици на земя, а и на капитали. Разслояването, социалното неравенство ще се задълбочи.

Специална група са освободените в активна възраст компетентни хора по политически признак в девоенизираните ведомства и свързани с партията в близкото минало.

Наред с тези пострадали групи от хора се появяват нови групи от заели се с бизнес, забогатели по пътя на честната и недотам честната търговия, новозабогателите реституирани собственици.

Особени промени ще настъпят в средната класа. Сегашните закони за земята, за приватизацията и реституцията не позволяват на средната класа от собственици на къщи, уредени дворове, леки коли, вили, обработена земя за лично ползуване да се превърнат в собственици на работилници, фабрики, средни по размер заводи. Тази класа, произлязла до голяма степен от бедната класа на 50-те години, ще се разслои на три групи: пауперизирани бивши собственици на средства за потребление /загубили къщите или апартаментите си и малкото си земя поради принудата да продават, да ипотекират или при несъстоятелност/, бедни собственици /едва свързващи двата края/, средни собственици и стопани, започнали да забогатяват.

Голямо внимание трябва да се отдели на класата на мениджърите. В трудовите си отношения те са свързани с работниците. В собственическите /производствените/ отношения са подчинени на собственическия капитал, но често сами са носители на такъв капитал. От гледна точка на ефективност на производството те трябва да имат голяма самостоятелност, развързани ръце в производството и реализацията.

Разпадането на социалните връзки от близкото минало възпроизвеждат спомени от по-далечното и очаквания от новите размествания. Фазата на престратификацията е критична, защото процесът обхваща почти цялото общество и е в пълен ход.


10/ІІ

10. Измененията в социалната стратификация

ІІ. Националната перспектива на промяната

 

Каква да бъде в крайна сметка социалната физиономия на българското общество? Важен въпрос, но първото условие за действителен отговор е, че никой не би могъл да се заеме с "преправянето” на обществото съобразно някакъв модел или съгласно собствените си предпочитания. Този опит вече е зад гърба ни и не само зад нашия гръб.

Следователно националната перспектива на една политика в това отношение би била ефективна, ако се основава на развитието на промените в социалната сфера, като такава политика би имала една-единствена цел - да поощрява предпочитаните тенденции и да възпира доколкото е възможно негативните.

В този смисъл националната перспектива следва да се избере от две очертаващи се днес тенденции. Едната потенциално води до трагичен сблъсък, подобен на този в нашата западна съседка, но не на етическа, а на социална основа, а другата е да се развият основите на общество от граждански тип с гарантирани индивидуални свободи, в което социалдемократическата тенденция да е съчетана с политически либерализъм в пропорция, отговаряща на принципите на социалната демокрация.

Силовите опити на властта да ограничава недоволството и да налага образци на реакция независимо от състоянието на нещата могат да усилят опасността да се възпроизведе конфликтът от 1923. Националният консенсус по редица въпроси е от голямо значение, за да се избегне този конфликт.

Често се пропагандират модели, цитират се страни, докато проблемът при нас е да се създават и съхраняват връзките между политическите участници, да се разкриват възможности за активността на хората, да се гарантират свободите им реално, да се върши всичко това в процеса на реформирането на обществото.

Националната перспектива на престратификационната политика е преди всичко активизиране на реформата или още по-добре - избор на нова реформа, поощряване на всички легални практики на оцеляване и икономическа ефективност, изграждане на механизми за социална мобилност и намаляване на социалната поляризация.


10/ІІІ

10. Измененията в социалната стратификация

ІІІ. БСП и промяната

   
Ръководството на БСП след 10 ноември допускаше и очакваше промени в социалната сфера, но като нещо общо и отнасящо се до едно средносрочно бъдеще.

В своята политика и изборна борба БСП работеше с традиционните представи за социалната сфера, обръщайки се към обичайните социални адреси. В своите обръщения БСП говорете на интелигенцията, на селяните, на учащите се, на младежите, на пенсионерите, на майките, на военните, на служителите от МВР и т.н.

Междувременно престратифицирането вече беше в ход и все по-рядко можеше да се общува по този начин и да бъдеш чут. Проблемите вече бяха за реалните доходи /а не дали си пенсионер или не/, за нарушените връзки и стабилност /а не дали си интелигенция или не/. БСП си остана и досега твърде неясна пред себе си по отношение на своите социални адресати.

"На кого сме сега партия?" е един от тревожните въпроси в БСП.


10/ІV

10. Измененията в социалната стратификация

IV. Философия на промяната като алтернатива на БСП, предложена от ОСД

                                         

ОСД предлага на БСП като философия на политиката в социалната сфера ориентацията към обществото от граждански тип с перспективна средна класа и съпътствуващи тази класа социални слоеве.

Към подобна организация на социалните процеси може да се отиде, ако се поощряват онези тенденции в промяната, които водят до гаранции в икономическата област на всеки, който легитимно проявява инициатива в предприемчивост. Преди всичко следва да се защити частното пространство в обществото, да се определят солидни параметри на държавата, да се развива общественият договор. При такъв вариант на промяната социалната стратификация ще се променя в посока на разширяване на среднособственическия слой, което ще укрепи позициите на средната класа.

Този процес е бавен и средна класа скоро няма да има в завършен вид, както и няма да има и редица други социални слоеве в завършен вид. Но тъкмо затова става дума за философия на промяната като ориентация и по-сетне като принципи, а не става дума за модел, който трябва да се създава.


10/V

10. Измененията в социалната стратификация

V. Политически принципи и ключови термини

                      

Политическите принципи на ориентацията в процесите на социалната стратификация са преди всичко около въпроса за централната социална групировка и за недопускане на социални конфликти в промяната:
* активна позиция в реформата и ориентиране към даване на гаранции за собствеността и производството;
* преференции в подкрепата на оформящи се активни слоеве от хора, които се приспособяват към изменените условия;
* недопускане на просто възпроизвеждане на съществуващи социални групи и страти по реставрационен или носталгичен принцип;
* обществата у нас от 1923 и от 1939, както и от времето след 1947 са вече минало;
* за БСП е необходимо да потърси новите социални адресати и да остави в миналото традиционните историкоматериалистически клиенти в социалната сфера.

Ключовите термини биха могли да бъдат: "гарантирана стопанска инициатива", "социално придвижване", "средна класа", "престратифициране".


 10VІ

10. Измененията в социалната стратификация

VI. Законодателни идеи

 

Преки закони за постигане на социален ефект няма, но ако се гледат последствията на законодателството, те винаги стигат и до социалната сфера.

В този смисъл закони с най-голямо непряко действие в тази сфера са тези, които регулират реформата в икономиката и които се отнасят до социалната защита на хората.

За БСП ще бъде необходимо да потърси документален израз на новото си отношение към процесите в социалната сфера, дори да включи в своя Устав новите принципи на диалог със социалните адресати.


10/VII

10. Измененията в социалната стратификация 

VІІ. Идеи за изпълнителната власт

            

Контрол върху правителството, за да не се поощряват и разпалват конфликтите, особено в селото днес, а в недалечно бъдеще и в градовете, породени от икономическото преразпределение, придружено с нарастваща поляризация на обществото.

Изисквания към изпълнителната власт за пресичане на твърдите мерки от репресивен характер.

/Пресслужба "Куриер"/


11:40:00
02.12.1992 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Любомир Николов
Технически изпълнител: Павлина Стефанова
Комплексна обработка: Издателски комплекс на БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!