2 септември 1994


София, 2 септември 1994 година
Брой 172 /1217/


София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА И ИЗБОРИ СА ИЗХОД ОТ ХАОСА" НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ КЪМ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.


Правителството на Българската социалистическа партия /БСП/ и на Ахмед Доган съзнателно въвлича България в икономически, политически и морален хаос.

Парламентарното мнозинство на бившите комунисти и на техните сателити в течение на повече от година и половина подкрепя безрезервно всяко действие на своето правителство.

На това правителство, което за всеки един гражданин е станало олицетворение на корупцията, безпомощността и връзките с престъпния свят.

На това правителство, което разруши финансовата стабилизация, постигната по време на деветмесечното управление на СДС.

На това правителство, което само през 1993 г. е изхарчило 46 милиарда лева в повече от правителството на СДС за субсидии на избрани индустриални предприятия, без в тях да са разкрити нови работни места или да се е увеличило производството. Близо милиард седмично е потъвал незнайно къде, но със сигурност и в нечии държавнически джобове.

БСП и Ахмед Доган седем пъти гласуваха доверие на своето правителство, което спря реформата, спря връщането на земята и собствеността на хората, обезцени техните спестявания и върна опашките, познати от времето на развития социализъм, при това за насъщни хранителни продукти.

Седем пъти това правителство получаваше подкрепа за действията си, с които се затваряха болници и детски градини, съкращаваха се средствата за животоспасяващи лекарства и учебници за децата.

Това правителство получаваше доверие както за поскъпването на цените на хранителните стоки и бензина, така и за редовното повишаване на министерските заплати.

БСП и Ахмед Доган подкрепяха правителството си и във всички действия, които доведоха до невиждана корупция, разграбване на държавната собственост, открита война между алчни бандитски групировки, до апатия и страх в гражданите на България.

Сегашните управници искат отново над всички нас да надвисне страхът. Всепроникващият страх, че няма кой да те защити от беззаконието, произвола и престъпността. Че ако не склониш глава, можеш да осъмнеш с ограбен дом, разбит магазин или взривена кола, или просто да не се прибереш от улицата.

Сегашните управници искат да ни обхване апатията, че изход няма. Искат да се примирим с действията на този парламент, който разруши доверието на българските граждани в парламентаризма и парламентарната демокрация.

Сега ни лъжат, че след 50 години комунистическо управление за всичко е виновно правителството на СДС, единственото, което успя да стабилизира лева, да осъществи износ, по-голям от вноса, и да започне връщането на земята и собствеността. Лъжат ни, че СДС продължава да управлява и в момента. Лъжат ни, че сега избори не са необходими и че СДС се страхува от тях. Но цинизмът има граници.

Защото не може в края на XX век да построиш хората на опашки за олио и да ги заставиш с развети, знамена да празнуват половинвековния юбилей на комунистическото управление.

Не може да се вълнуваш за съдбата на 300 "висши" пенсионери в момент, в който хиляди млади хора избират пътя на емиграцията поради липса на реализиция в родината си.

Българи, може би много от вас са разочаровани от тези политици, които показаха, че облаги или амбиции за тях са по-важни от съдбата на България.

Може би много от вас не повярваха на СДС, когато в края на 1992 г. предупреждаваше за катастрофата, до която ще ни доведе правителството на Любен Беров, избрано от БСП и Ахмед Доган.

Може би много от вас не повярваха на СДС, когато предупреждаваше, че бюджетът за тази година не е реален и инфлацията ще доведе до масово обедняване.

Може би много от вас не повярваха и когато СДС поиска оставката на правителството за несправяне с масовата престъпност и участието на висши чиновници на МВР в кървавите събития по софийските улици през зимата на тази година.

Затова сега се обръщаме към всички вас с надеждата, че днес повече от всякога всички заедно искаме в България да има ред, спокойствие, законност и сигурност.

А те са възможни само след ясно поемане на отговорносттта за управлението на страната и пътят за това са предсрочни парламентарни избори. Само те могаг да изведат България от хаоса и непочтените политически пазарлъци.

Всяко ново преструктуриране на този парламент ще продължи кризата и разрухата, ще задълбочи хаоса, ще обезвери хората. Всяко ново правителство ще бъде избрано с гласовете на комунистите и ще служи на мафията.

Пътят е един - незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и нови парламентарни избори. СДС е готов да поеме отговорността за управлението на България през следващите 4 години при ясно мнозинство в парламента.

СДС се обръща към всички хора, които милеят за доброто на България, към всички демократични партии и организации да насочат усилията си за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

Само чрез тях може да се създадат спокойствие и сигурност, в България да има ред и законност.

София, 1 септември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ПО ПОВОД НА ЧЕСТВАНЕТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.


Дълго време комунистическата историография чрез 9 септември 1944 г. обсебваше антифашисткото движение и извличаше политически дивиденти за БКП. Дълго бяха внушавани и героичните епопеи за ръководителите на страната в близкото минало. Историческата истина, макар и дълго премълчавана, излиза наяве. Не става въпрос за нови политически процеси и омаскаряване на врага, а за строга обективност към събитията от миналото.

Недопустимо е днес да се търси реабилитация на отречения модел на комунистическо управление чрез формулата за приобщаване към европейската антифашистка борба на настъпилия след девети септември репресивен режим. Известни са историческите факти около девети септември, които разобличават намеренията на днешните му апологети.

Правителството на К. Муравиев на осми септември обявява война на Германия. От юни 1944 г. регенството и правителството на Ив. Божинов търси начини за излизане от редовете на губещата коалиция, и то с големи рискове за страната.

Правителството на Багрянов се опита да предотврати навлизането на съветските войски, като нареди да се прекрати преследването на партизаните. Въпреки това БКП получи нареждане от Москва да увеличи стъпаловидно партизанските акции навсякъде, където е възможно. Така беше предизвикана конфронтация и жертвите нараснаха.

Обръщайки се към тези и редица други известни факти, Българска партия Либерали се обявява против използването като политическа датата девети септември за нова конфронтация сред българската нация. Митинги, които експлоатират в положителна или отрицателна посока тази дата, целят разделение, което е пагубно за сегашната ситуация, в която се намира България.

Българска партия Либерали, последователно следва ценностите на либерализма и се противопоставя на идеологии, оправдаващи насилието и авторитаризма. Българска партия Либерали се прекланя пред падналите българи в антифашисткото борба от всичките й етапи. В Отечествената война са участвали около 500 хил. българи, дадени са хиляди жертви. Затова участието на България в антихитлеристката коалиция и приобщаването й към световния антифашизъм не може да превръща спорните дати в нашата история в берлинска стена за нацията.

Българска партия Либерали ще настоява за достойно общонационално честване на антихитлеристката борба на девети май 1995 г., когато се навършат 50 години от победата над хитлерофашизма.

София, 1 септември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ НА КОМИТЕТ "СЪЕДИНЕНИЕ” ПО ПОВОД НА ЧЕСТВАНЕТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.


Съотечественици,

Пред 50-годишнината сме от трагичната дата за българския народ - 9 септември 1944 г.

Преди настъпването на този ден България в обстановка на бушуващата Втора световна война успя да премине сложен и мъчителен път от съюз с Германия към неутралитет и мир.

Държавният глава и правителствата избягнаха пряко участие във войната. С последователни политически промени управлението бе поверено на демократични личности и среди. Създадени бяха условия за гражданско успокоение и мир.

В този момент Съветският съюз обяви с нищо непредизвикана война и Червената армия нахлу в България. В условията на окупация бе извършен държавен преврат, който свали демократичното българско правителство на Константин Муравиев и изведе агентите на световния комунизъм у нас начело на властта.

Последваха вартоломееви дни и нощи. Погубени бяха десетки хиляди хора от елита на българския народ, утвърдили се с образованието, способностите и труда си.

Последва произволът на "народния" съд и унищожаването на служители и бранители на българската държава.

Последва разправа над довчерашните съюзници от Отечествения фронт, обявили се против настъплението и жестокостите на комунистическите властници.

Последва национализирането /експроприирането/ на индустриалните и занаятчийските предприятия.

Последва унищожението на свободното българско селячество - вековен стълб на материалното благополучие и националното ни съществуване.

Полувековната тирания над страната ни по болшевишки модел доведе до пълна разруха в морално, икономическо и политическо отношение.

За всичко това две поколение нямат представа, защото отлично подготвените агенти на болшевизма наложиха лъжа и робство над българската земя.

Днес убийците, тираните и техните последователи осъществяват програма за преустройство на насилието, за да увековечат господството си. Част от тази програма е подготвяното кощунствено честване 50-годишнината от 9 септември 1944 г. като някакъв светъл момент в историята на България - гавра над жертвите и над цялата ни озлочестена родина. "Антифашистката" маска на тези сборища не ще излъже никого.

Комитет "СЪЕДИНЕНИЕ" призовава всички съотечественици, на които е скъпо бъдещето на България:

Да срещнем трагичната 50-годишнина с протест срещу лъжата, лицемерието и коварните домогвания на все още властващия болшевизъм.

Да противопоставим СЪЕДИНЕНИЕТО - 6 септември 1885 г. на черния ден 9 септември 1944 г.!

Да възкресим вярата на нашия народ в способността му да обуздае новото настъпление на комунистическата тирания!

Пред тази заплаха всички различия от личен, партиен и идеен характер трябва да отстъпят.

В дните на трагичната 50-годишнина да бъдем заедно - срещу комунизма, за свобода, за демокрация!

София, 1 септември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПРОФ. ЛЮБЕН БЕРОВ И ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ВИКТОР МИХАЙЛОВ ПО ВЪПРОСА ЗА РЕКЕТА В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СРЕДИ.


ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЮ,
ГОСПОДИН МИНИСТРЕ,

Изразяваме безпокойствието си от опасното нарастване на престъпността в страната и в частност от навлизане на РЕКЕТА в областта на политическите отношения. Жертва на грубо изнудване от известни на полицията лица стана на 26 август 1994 година коалиционният ни партньор отец Тотю Петров, председател на Християнрадикалната партия. Външният повод за това са наетите от коалицията ни офиси за предизборна дейност, обстоятелство, което очевидно дразни определени среди, решени да прибягнат до сплашване, а може би и до по-опасни прояви.

В тежки за народа и страната ни дни ние искаме да вярваме във възможността на изпълнителната власт да реагира енергично на подобен, нов по своя характер прецедент на политическа престъпност. Ще бъде много печално, ако обществото ни, вместо да консолидира своите усилия за преодоляване на националната криза, бъде тласното към саморазправа и към "борба на всички против всички".

Приемете, уважаеми господа, отличните ни почитания.

София, 1 септември 1994 г.

НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА ЗА
ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ:

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР: Димитър Бранков

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър X. Попов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОЕКТ ЗА ПРОГРАМА /ЧАСТ ТРИНАДЕСЕТА/ "НОВИ ВРЕМЕНА, НОВА БЪЛГАРИЯ, НОВА БСП" НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Документът ще бъде гласуван на референдум от 15 септември до 15 октомври 1994 г. от членовете на партията и от нейните симпатизанти.


ПОВИШЕНАТА РОЛЯ НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ В ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО

Въвеждането на модерната техника, на нови технологии и увеличаването на обема на информацията доведоха до неудържим растеж на влиянието на средствата за масово осведомяване по света. Медиите са посредник в системата на човешките контакти. Те създават национален образ на демократичното общество и едновременно с това правят събитията и идеите всеобщо достояние.

Голяма е ролята на средствата за масово осведомяване в създаването и разпространението на културните ценности и в национален, и в международен мащаб.

Същевременно развитието на средствата за масово осведомяване е съпроводено с някои негативни явления и опасности както от политическо, така и от културно естество.

Средствата за масово осведомяване трябва да бъдат предпазени както от стремежите да бъдат подчинени на държавната власт, така и от прекалена комерсиализация.

Влиянието на властите над средствата за информация едва ли би приело формата на пряка цензура. Намесата на управляващите може да бъде косвена, но не по-малко опасна. Когато представители на властта атакуват дадени медии, притежателите им са склонни да направят стъпки, които ги доближават до вижданията на властта. Този управленски натиск обикновено води до деформации в събирането, поднасянето, интерпретирането на информацията, а оттам и до манипулиране на общественото съзнание.

Българската социалистическа партия е за свобода на медиите от политически диктат, за обективно отразяване на събитията и за равностойно присъствие на различните гледища в обществото.

Друга заплаха за медиите е влиянието на търговските интереси. Сериозна опасност за тяхната дейност представлява централизираното управление на вестници, телевизионни и радиостанции. БСП е за регулиране на начина, по който се разпределя инфраструктурата за разпространяване на информацията от медиите. Тя е против съсредоточаването им в ръцете на едни и същи групи и лица, като се отстранява конкуренцията.

Според БСП правната уредба на медиите трябва да предотврати възможността чрез придобиване на вестници, телевизионни и радиостанции да се установява информационен монопол, както и да се предвиди максималният дял от различните средства за информация, който може да се притежава.

Свободата и независимостта на медиите са тясно свързани с финансовата им самостоятелност. Това отчасти може да се постигне, като се преодолее монополното положение на държавните електронни медии. Откриването на частни радио и телевизионни канали би затруднило осъществяването на политически диктат от управляващите и би въвело реален пазарен механизъм в областта на масовите комуникации.

Дейността на електронните средства за масова информация не бива да се диктува от политическите сили. Политиката на държавните електронни медии да се постави под контрола на обществото чрез съответните специализирани органи.

Българската социалистическа партия е за равнопоставено представяне на дейността на политическите сили в националните средства за масово осведомяване, съобразно с тяхната представителна тежест и влияние. Българските социалисти ще засилват своята дейност за осигуряване на авторитета и независимостта на държавните електронни медии, които да защитават националните интереси, да сплотяват нацията и издигат политическата култура на обществото. БСП ще се стреми и към създаване на мощни средства за масово осведомяване с лява ориентация.


         НОВАТА РОЛЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Образованието и науката определят не само духовното развитие на всяка страна, но и нейния траен икономически успех. Светът не познава примери за икономически прогрес и реална национални независимост без внимание на обществото към собствения му интелект. В новите времена ролята на науката и образованието рязко и радикално нараства.

Българската социалистическа партия е за национална стратегия за запазване и развитие на образованието и науката. Тази стратегия е призвана да подпомогне преодоляването на тежката криза в обществото и извършването на икономическите преобразования.

Социалистите са за стабилна образователна политика на държавата, съобразена със съвременните постижения на науката и с новата технологична революция, с националните традиции и в съответствие с европейските изисквания и стандарти.


Българските социалисти са за общодостъпно образование.

Това изисква държавата да продължи да осигурява безплатно основно и средно образование, да финансира значителна част от висшето образование. При определени условия тя да поема издръжката на образованието на отличните и на социално слабите студенти. Необходимо е да се създаде държавен фонд за кредитиране на студенти и аспиранти при облекчени условия. Студентските и аспирантските стипендии, преминаването от платено към безплатно обучение и обратно да се поставят в още по-голяма зависимост от постигнатите резултати в обучението.

Българската социалистическа партия е за запазване на светския характер на образованието и училището; за съхраняване на специализираните средни училища; за издигане на родноезиковото и разширяване на чуждоезиковото обучение; за развитие и защита на българското национално самосъзнание в обучението по история и литература; за съвместяване на академичната автономия, държавната образователна политика и обществените изисквания към образованието; за общи държавни образователни стандарти и акредитационни норми към всички висши учебни заведения /държавни и недържавни/; за преминаване на висшето образование предимно към тристепенна система, в съответствие с което да се уреди сегашното полувисше образование.

Българската социалистическа партия работи за постигане на обществено съгласие за извеждане на науката в равнопоставено положение с останалите области на обществения живот с тенденция някои нейни клонове да придобият приоритетно значение за изхода от кризата.

На основата на професионалните принципи и обществените потребности следва да се търси оптимално преструктуриране на учебните и научните организации.

Необходимо е по-голямо от сегашното материално и финансово съдействие от страна на държавата за Българската академия на науките и за университетите. Без финансовата подкрепа на държавата няма да оцелеят научни направления, някои от които са развити върху български школи на световно равнище. Същото се отнася за цели звена на отрасловата наука, без които технологическото и продуктовото обновление на икономиката би било болезнено.

Особено важна задача сега е съхраняването на научния потенциал на страната и запазването на преспективни за теорията и практиката изследователски звена и висококвалифицирани учени и специалисти. С бюджетни, фирмени, благотворителни и други финансови средства трябва да се осигурят ресурсни условия за поддържане и оживление на важни за обществото и за националното стопанство изследвания и разработки.

България трябва да има държавна политика за научни изследвания и технологии. На тази основа да се проведат реформите в научната сфера и да се намерят оптимални организационни структури и връзки между българската и световната наука и между академичния, университетския, отрасловия и фирмения сектор на националната наука.

Поставянето на науката в пазарен режим невинаги изисква задължителното й самофинансиране.

Средствата за наука и образование могат да се увеличат чрез въвеждане на данъчни облекчения за определени образователни и научни дейности и за стопанските организации, които влагат средства за образование и наука. Извънбюджетните приходи на научните организации да остават изцяло в тях и с предимство да се влагат за развитие на науката.

Българската социалистическа партия е за издигане на престижа и социалния статус на учителите, преподавателите и учените, за прекъсване на отлива на млади хора от работа в областта на науката. Това може да се постигне чрез обективна оценка на професионалните качества на заетите в науката и премахване на дискриминационните политически изисквания към тях, чрез ефективни гаранции за авторство и научния продукт и чрез подобряване на заплащането.


СЪХРАНЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО И КУЛТУРА

Българската социалистическа партия придава първостепенно значение на ролята на изкуството и културата в развитието на България. Произведенията и творците на културата са безценен капитал на нацията и обществото. Нашият напредък е невъзможен без плодоносното развитие на съвременна национална култура.

Социалистите бият тревога поради намалените грижи за изкуството, културата и условията за творчество; разрухата, пред която е изправена цялата българска култура. България трябва да има активна и последователна държавна политика в сферата на културата.

Състоянието на културата е тясно свързана с качеството на живота. Растящото неравенство в начина на живот на отделните хора ги поставя в различна културна среда, а социалното икономическо неравенство между нациите застрашава културната самобитност на някои от тях. Националната ни култура е силно засегната от намаляването на държавните средства, от реституцията и безработицата.

Българската социалистическа партия е за съхраняване, обогатяване и развитие на националната култура. Това изисква да се защитят културните и историческите паметници и архивните фондове; да се създадат условия за съществуване на българската книга, изобразително изкуство, кино, театър и музика, на читалищата, културните домове и библиотеките; да се запазят държавните училища по изкуствата.

Ние настояваме за формиране и осъществяване на добре обмислена и балансирана национална културна политика. Тя трябва да осигури:
* запазване на българската културна самобитност, традиции и постижения;
* свобода и демократизъм в творческите дейности;
* рязко повишаване на дела от националния доход за развитието на науката, образованието и културата;
* данъчни облекчения за частни лица, фирми и фондации, които влагат средства в развитието на духовната сфера;
* по-добри условия за живот, обществено признание и творчество на българския писател, художник, музикант, артист, културен деец;
* активни културни връзки и сътрудничество с другите страни, културно отваряне към света и същевременно предпазване от сурогатите на лъжекултурата и от "културен колониализъм";
* запознаване на света с най-доброто от българската култура - древна и съвременна.

За запазване на облика на културната ни среда е желателно да се спазват определени съотношения за присъствието на българските и чуждестранните програми в националния ефир. Такава въздържана протекционистка политика би стимулирала развитието на българското изкуство, би помогнала за усвояване на европейската култура и за представяне на различните световни течения в културно-цивилизования процес.

Социалистите изтъкват нуждата от държавна политика за финансово подпомагане на културата. Тази политика включва диференциално облагане на различните видове литература; бюджетно финансиране на националнозначимите театри /драматични и музикални/ и на представителните за националната ни култура колективи; създаване на филмови къщи на акционерен принцип с държавно участие.

Читалищата имат съществена роля за запазване на националната ни самобитност. Осъвременяването на тази традиция доведе до създаване през последните десетилетия на културни домове. Социалистическата партия е за развитие на читалищата като самоуправляващи се обществени организации, материално обезпечени чрез своята собственост и чрез субсидии от общините и държавата.

Музеите като форма на съхраняване на историческата памет се нуждаят както от подходящи условия за архивно-събирателска дейност, така и за експониране и разпространяване на културно-историческите ценности пред публиката. В съответствие със значението на даден исторически или културен паметник грижите за неговото съхраняване се поемат от специализирани международни организации, от държавата, от обществени организации или от отделни лица.

Значителен е приносът на Българската православна църква в отстояването на българската духовност и в създаването на нашата култура.

Православната църква може и днес да играе важна роля за съхраняване на националните традиции, за неотрализиране на вредното влияние на различни секти, за приобщаване на българите от чужбина, както и за културното развитие на българското общество.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 2 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ВТОРА/ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ЗАЩИТА И ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ПРИЕТА НА ШЕСТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /25 - 27 МАРТ 1994 Г., СОФИЯ/.


СЪСТОЯНИЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ

Състоянието на околната среда в Република България не прави изключение от останалите европейски и редица други страни от съвременния цивилизован свят. Нашите специфични обеност са:

Първо, относително по-ниската степен на индустриализация и като резултат от това по-малко общо увреждане на природата в сравнение с индустриално силно развитите държави.

Технологичната изостаналост на повечето от българските индустриални предприятия обаче води до относително по-голяма степен на вредно въздействие върху околната среда.

Второ, неефективността на 45-годишното комунистическо управление да се справи не само с икономическите проблеми, но и с проблемите за опазването на околната среда.

Предпочитанието към екстензивното развитие, отчитането на дейностите по опазване и възпроизводство на природната среда като икономически неефективни, а разходите по тях като невъзвращаеми отреди на тези дейности едно от последните места в системата на приоритетите на централно планираната българска икономика.

Изминалото след 10 ноември 1989 г. време не донесе промяна. Съществуващите и увеличаващите се през последните десетина години екологични неблагополучия практически не претърпяха благоприятно развитие през последните няколко години. Районите с остра екологическа криза са същите, както при предишния режим. Известно облекчение се чувства само там, където замърсяването е намалено поради спад в производството.

Екологичният проблем не е партиен, а пряко засяга интересите на всички български граждани. Затова към него не може да се подхожда с теснопартийни критерии. Въпреки това досега екологичните проблеми най-често се използваха за извличане на политически дивиденти пред населението от засегнатите райони. Представителите на няколкото управлявали страната правителства рекламираха често чрез медиите своята загриженост за околната среда, организираха или участваха активно в специализирани симпозиуми и конференции. Това обаче не може да прикрие липсата на цялостна национална система за опазване на природните ресурси от хищническо използване и замърсяване. Налице са и тенденции за усложняване на проблемите, например в някои райони масово се изсичат горите, в реките безнаказано се изхвърлят вредни отпадъци. Нашата оценка е,че на редица места съществуващите екологични проблеми придобиват характер на екологична криза. Състоянието на околната среда и техническата безопасност на някои обекти на индустриата и енергетиката пряко засягат не само живота и здравето на живеещите в районите около тях хора, но и националната сигурност на страната.


ПРИНЦИПИ И ЦЕЛИ НА ЕКОЛОГИЧНАТА ПОЛИТИКА НА БСДП

1. Основни принципи на предлаганата от Българската социалдемократическа партия /БСДП/ екологична политика.

Българската социалдемократическа партия формира своята цялостна политика съобразно проблемите и нуждите на обикновените хора. Тя се ръководи от този социално ангажиран подход и при решаването на проблемите, свързани с опазването и възпроизводството на околната среда. Общонационалният и общочовешкият характер на тези проблеми налага осъзнаването и приемането на следните основни необходимости:
- необходимост от формиране на национален консенсус по приоритетите на програмата за опазването на природната среда;
- необходимост от комплексен подход при определянето на "качеството на живота";
- необходимост от формирането на екосоциален подход при решаването на социално-икономическите проблеми.

Осъзнаването на тези необходимости налага българските социалдемократи да се облегнат на следните основни принципи в своята екологична политика:
- приоритет на съхраняването на човешкия живот и здраве;
- баланс между икономическата ефуктивност, социалните нужди и екологическата целесъобразност;
- реалистичност на целите като технически възможности и цена;
- приоритет на икономическите лостове и механизми като средство за регулиране на ресурсоемкостта, енергоемкостта и екологосъобразността на производството;
- активно участие на обществеността, в лицето на различните граждански сдружения, в земането и изпълнението на решенията, свързани с опазването на околната среда и на централно, и на местно равнище;
- наднационален подход при решаването на проблемите на трансграничното замърсяване и установяване на широко международно сътрудничество по проблемите на природната среда.

2. Основни цели на предлаганата от БСДП екологична политика.
* Ние сме за активна държавна политика на регулиране на стопанската дейност не само с оглед на икономическите необходимости, но и заради опазването на околната среда. Време е да се поставят ограничения пред по-нататъшното разширение на някои производства с вредно въздействие върху човека и природата, каквито са тежката химия, енергетиката, уранодобивът, черната металургия, цветната металургия и други. Едновременно с това ще предложим данъчни и други облекчения на предприятията - замърсители, които инвестират средства за намаляване или обезвреждане на емисиите от вредни вещества.

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00  
02.09.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Сopyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!