29 август 1990

СОФИЯ, 29 АВГУСТ 1990 ГОДИНА                                                   БРОЙ 170 /188/

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БСДП/.


ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРЕЦЕНЯВА ИЗВЪРШЕНОТО ИЗДЕВАТЕЛСТВО И ПОЖАРА В ЗДАНИЕТО НА ВС НА БСП КАТО УДАР ВЪРХУ ВСЕ ОЩЕ НЕУКРЕПНАЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАНАТА.  НАСИЛИЕТО, ЕСТЕСТВЕНО, ПРЕДИЗВИКВА В ОТГОВОР НАСИЛИЕ. И ТАЗИ ПОРОЧНА ВЗАИМНА ВРЪЗКА НЕ ОСТАВЯ ПРОСТОР ЗА РАЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ, КАКВИТО НАШИЯТ НАРОД ОЧАКВА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ. НИЕ ИЗКАЗВАМЕ СЪЖАЛЕНИЕ ЗА НАНЕСЕНИТЕ МАТЕРИАЛНИ ЩЕТИ И ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПОСОЧЕНИТЕ НЕОБМИСЛЕНИ ДЕЙСТВИЯ СА ВЪВ ВРЕДА НЕ САМО НА БСП, НО СЪЩО ТАКА НА СДС, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА БСДП. ТЕ НАКЪРНЯВАТ ВЯРАТА НА НАШИЯ НАРОД, ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА УСКОРЯТ МИРНИЯ ПРЕХОД ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА КЪМ ЕДНО ЦИВИЛИЗОВАНО ОБЩЕСТВО. НЕЩО ПОВЕЧЕ, С ТОВА СЕ ЗАБАВЯ ДИНАМИКАТА НА РАЗВИТИЕТО НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ У НАС, КАТО СЕ УКРЕПВАТ КОНСЕРВАТИВНИТЕ, А НАПОСЛЕДЪК И ОЧЕВИДНО РЕАКЦИОННИТЕ СИЛИ.

БСДП МНОГОКРАТНО Е ИЗРАЗЯВАЛА СВОЕТО ОПАСЕНИЕ ОТ ТОТАЛИТАРЕН РЕЦИДИВ БИЛО В ПОСОКА КЪМ ФАШИЗЪМ, СТАЛИНИЗЪМ ИЛИ ЛИЧЕН РЕЖИМ. В ИЗВЕСТНА СТЕПЕН ТЕ СЕ ПОДХРАНВАТ ВЗАИМНО ЧРЕЗ НАПРЕГНАТА ОЬСТАНОВКА, КОЯТО СЪЗДАВА И МАНТАЛИТЕТА НА НЕТОЛЕРАНТНОСТ.

НИЕ СЪЗНАВАМЕ, ЧЕ СОЦИАЛНИТЕ УСЛОВИЯ И ОСТРАТА ПОЛИТИЧЕСКА КОНФРОНТАЦИЯ ДОПРИНАСЯТ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ТАКАВА БОЛЕЗНЕНА АТМОСФЕРА. ТОВА ОБАЧЕ НЕ НАМАЛЯВА ОТГОВОРНОСТТА НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ И НИЕ СМЯТАМЕ, ЧЕ ТЕ ТРЯЪВА ДА ПОНЕСАТ СЪОТВЕТНАТА ОТГОВОРНОСТ СЪОБРАЗИО ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА. ТАМ, КЪДЕТО СВЪРШВА ЗАКОНЪТ, ЗАПОЧВА НАСИЛИЕТО, А КЪДЕТО ИМА НАСИЛИЕ, НЯМА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ.

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БСДП


ПОКАНВАТ СЕ ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО СА БИЛИ СВИДЕТЕЛИ НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО ПОДПАЛВАНЕТО НА ЗДАНИЕТО НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП /БКП/ НА 26 АВГУСТ 1990 Г. В СОФИЯ, ДА ЗАПОВЯДАТ В РЕДАКЦИЯТА НА В."СВОБОДЕН НАРОД", УЛ. "ЯНКО ЗАБУНОВ" 10 /СРЕЩУ НАРОДНАТА ОПЕРА/, ЗА ДА СПОДЕЛЯТ ПИСМЕНО ИЛИ УСТНО СВОИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ИЗПРАТЕНО ОТ НАРОДЕН БЛОК - ЦЕНТЪР И КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ /КОС/.


ГОСПОДА,

ВЧЕРА ВЕЧЕРТА, НА 26 АВГУСТ 1990 Г., БЕ НАПАДНАТА И ЧАСТИЧНО ОПОЖАРЕНА СГРАДАТА НА ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БСП. ВЕДНАГА ЗАМЕСТНИКЪТ НА Т.ЖИВКОВ В РЕЗИДЕНЦИИТЕ МУ ПОБЪРЗА ДА ПРОЧЕТЕ ПО РАДИОТО КРАТИЧКО "ОБРЪЩЕНИЕ", А ВСЪЩНОСТ ЗАПЛАХА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЗАПОВЕД ЗА ТЕРОР. ПОЯВИХА СЕ И ПОРИЦАНИЯТА НА НОМЕНКЛАТУРНИТЕ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ, ПРИГЛАСЯЩИ НА РИДАНИЯТА НА БСП.

ДНЕС ВИЕ И ВСИЧКИ ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО ВИ ПЛАЧЕТЕ ЗА РЕД И МИР В СТРАНАТА! ЗНАЕМ КАКЪВ РЕД И МИР ИСКАТЕ. КЪДЕ БЯХТЕ И КАКВО ПРАВЕХТЕ, КОГАТО НИЕ, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ РОБИ, ВИКАХМЕ ЗА СИГУРНОСТ, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ? КЪДЕ БЕШЕ И КЪДЕ Е "КРЪГЛАТА ВИ МАСА" И СЕГА НАРЕЧЕНА "ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ", КОГАТО НИ ПОТИСКАХТЕ И ПОТИСКАТЕ? КЪДЕ СТЕ, ТА ОЩЕ ВЪРШИТЕ ГРУБ ТЕРОР, КАТО НЕ НИ ДАВАТЕ ВЕСТНИЦИ И ДОСТЪП ДО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ?

ОЩЕ НА 15 ЯНУАРИ 1990 Г. СТРАХИЛ ГИЧЕВ В ПРОТЕСТ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ П.МЛАДЕНОВ, ПРАВИТЕЛСТВОТО И 9-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КОНСТАТИРА, ЧЕ СТЕ ИЗБРАЛИ РУМЪНСКИЯ МОДЕЛ И ОБЯВИ ГЛАДНА РЕАЛНА СТАЧКА. ГРОБНОТО ВИ МЪЛЧАНИЕ И ТЕРОРЪТ СРЕЩУ РЕАЛНИТЕ ОПОЗИЦИОННИ СИЛИ ДОКАЗАХА НЕГОВАТА ПРАВОТА. В СРЕЩАТА МУ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ П.МЛАДЕНОВ ТОЙ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОСТРО СТЪЛКНОВЕНИЕ МЕЖДУ ПОЛИТИЗИРАНИТЕ МАСИ И ПРЕПОРЪЧА ОТЛАГАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ ИЗБОРИ ДО СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ. НО ТОВА ПАК БЕ ГЛАС В ПУСТИНЯТА НА УПОРСТВАЩИЯ ВОЙНСТВАЩ КОМУНИЗЪМ. В ИЗЯВЛЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ ОТ 29 ЮНИ 1990 Г. ПРЕДУПРЕДИХМЕ, ЧЕ ДЕЙНОСТТА НА СЪЗДАДЕНИЯ И ОБСЛУЖВАЩ ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА ОРГАН "ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР" ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗОСТРЯНЕ НА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА И ОСТЪР ПОЛИТИЧЕСКИ СБЛЪСЪК. ПАК БСП ПРОЯВИ ГЛУХОТА. В ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЗНС "ВРАБЧА 1" И БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙКА ФЕДЕРАЦИЯ /БСЕФ/ ОТ 14 ЮЛИ 1990 Г. ОТНОВО ВИ ПРЕДУПРЕДИХМЕ ЗА ПОДГОТВЯНЕТО НА НОВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ВАС - СТРЕМЕЖ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ.

НАСИЛИЕ ОЩЕ НЯМА! ИЗГОРЕНИ СА И ИЗПОЧУПЕНИ ВЕЩИ. ТОВА ОЩЕ Е САМО ЛЕК СИМПТОМ НА ПРЕДИЗВИКАНАТА ОТ ВАС БОЛЕСТ. ДРЕВНАТА ПОГОВОРКА КАЗВА:    "КОЙТО СЕЕ ВЯТЪР, ЩЕ ПОЖЪНЕ БУРЯ!" БУРЯТА СЕ ЗАДАВА. А ЩОМ ДНЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ - ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВО, ИСКАТ ДА СЕЯТ БУРЯ, ТОГАВА ТЕ ЩЕ ПОЖЪНАТ УРАГАН. И НИТО НАПЪНИТЕ НА НОМЕНКЛАТУРНАТА ВИ "ОПОЗИЦИЯ" ОТ СДС, НИТО МИЛИЦИЯТА ВИ ЩЕ МОГАТ ДА СПРАТ НАДИГАЩИЯ СЕ УРАГАН. НЕ НИЕ, А ВИЕ ГО ИСКАТЕ! НЕ НИЕ, А ВИЕ ГО ПРЕДИЗВИКВАТЕ! И НИЕ ВЕЧЕ ОБРЪЩАМЕ ОЧИ КЪМ НЕГО.

НИТО БЪЛГАРИЯ, НИТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СА ВАША СОБСТВЕНОСТ, ЗА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТЕ ЕДНОСТРАННО И БЕЗКОНТРОЛНО С ТЯХ. ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА СЕБЕ СИ, СТИГА  ТЕРОР, ВРАЗУМЕТЕ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ.

ВЕЧЕ НЕ ОЧАКВАМЕ РАЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ВАС.

БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

ЗА НАРОДЕН БЛОК; ЗА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ:
БЗНС "ВРАБЧА 1": СТРАХИЛ ГИЧЕВ
НЕЗАВИСИМА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ /НДП/: ПЕТЪР ГОГОВ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПАРТИЯ /БНП/: ДИМИТЪР БРАНКОВ
ПАРТИЯ НА ТРУДА: ИВАН ВЕЛКОВ
БНС "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ": ИВАН ЛАЗАРОВ
ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ: К. НАЙДЕНОВА
ДИМИТЪР ПОПОВ ОТ БЪЛГАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ФЕДЕРАЦИЯ /БСЕФ/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ВРЕМЕННИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ЛЕГИЯ "Г.С.РАКОВСКИ", ИЗПРАТЕНА ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ВСИЧКИ ЛИДЕРИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ.


НА 26 АВГУСТ 1990 Г. ПОЛИТИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ В НАШАТА СТРАНА ДОСТИГНА СВОЯ ВРЪХ. ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ТОТАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КОНФРОНТАЦИЯ, СЪЗДАВАЩА УСЛОВИЯ ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ЗА ЗАСТРАШАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ. ЗАПЛАШЕНИ СА ГРАЖДАНСКИЯТ МИР И ПРЕХОДЪТ КЪМ НОВО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО.

НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ НИКОГО, В СТОЛИЦАТА И В ДРУГИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА НА СТРАНАТА ПРЕМИНАХА КЪМ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЕКСТРЕМИСТКИ СИЛИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ОКАЧЕСТВЕНИ КАТО НЕОФАШИСТКИ. С ДЕЙСТВИЯТА СИ ТЕ ТЛАСКАТ СТРАНАТА КЪМ ХАОС, КРЪВОПРОЛИТИЕ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.

СЪЩЕВРЕМЕННО ВЗЕМАНИТЕ МЕРКИ ОТ ОВЛАСТЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ ИМАТ ПАЛИАТИВЕН ХАРАКТЕР И НЕ СЪДЕЙСТВУВАТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕДА И ЗАКОННОСТТА В СТРАНАТА И ЗА ПРЕСИЧАНЕ НА ДЕЙНОСТТА НА ЕКСТРЕМИСТКИТЕ И ДЕСТРУКТИВНИТЕ СИЛИ. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ, НЯКОИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ ПООЩРЯВАТ ДЕЙСТВИЯТА ИМ.

РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА И СЕРИОЗНО ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ ПРЕД ЦЕЛИЯ НАРОД НАШЕТО НЕУДОВЛЕТВОРЕНИЕ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И ОТ ДЕЙНОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ.

ПРИЗОВАВАМЕ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ДА ИЗПОЛЗВАТ ВСИЧКИ ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ СРЕДСТВА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА РЕД И СПОКОЙСТВИЕ В СТРАНАТА.

ЗА ВРЕМЕННИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА ЛЕГИЯ "Г.С.РАКОВСКИ":

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПОЛКОВНИК Л. МИХАЙЛОВ
СЕКРЕТАР КООРДИНАТОР СТ. ЛЕЙТ. КР. УЗУНОВ
ЧЛЕНОВЕ:
ПОДП. Н. КОЛЕВ
ПОДП. М. ШОПОВ
ПОДП. П. ПЕТКОВ
ПОДП. Н. НЕДЕЛЧЕВ
ПОДП. П. БОЯДЖИЕВ

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ.


ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ВЯРНО НА СВОИТЕ ПРИНЦИПИ ЗА МИРЕН ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ, ОСТРО ОСЪЖДА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ПОЖАРА В СГРАДАТА НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП И ОБЯВЯВА ТОЗИ АКТ ЗА ВАНДАЛИЗЪМ. ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СЧИТА, ЧЕ ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН АКТ ИСКАТ ДА СПРАТ РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРЕОБРАЗОВАНИЯ В НАШАТА СТРАНА И ДА ТЛАСНАТ РОДИНАТА НИ КЪМ ВЪТРЕШНИ БЕЗРЕДИЦИ И ХАОС. ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ СВОЯ СПРАВЕДЛИВ ГЛАС КЪМ ГЛАСА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ, НА КОИТО СА СКЪПИ ДЕМОКРАЦИЯТА, ВЪТРЕШНИЯ МИР И СПОКОЙСТВИЕТО В БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 28 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ.

ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НА 26 И 27 АВГУСТ 1990 Г. НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ/НДЗПЧ/ ЗАЯВЯВА СЛЕДНОТО:

НДЗПЧ ВИНАГИ СЕ Е ПРОТИВОПОСТАВЯЛО И ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ВСИЧКИ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ ВЪРХУ ЧОВЕКА И НЕ СМЯТА, ЧЕ НАСИЛИЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗУВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. НИЕ ОСЪЖДАМЕ КАКТО ПРОЯВИТЕ НА НАСИЛИЕ, ТАКА И ДЪЛБОКИТЕ ПРИЧИНИ, КОИТО ГО ПОРАЖДАТ. ОСОБЕНО ВАЖНО Е В СЛУЧАЯ ДА СЕ ИЗЯСНЯТ ИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ И ПОДБУДИ ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ТРЕВОЖНИ СЪБИТИЯ.

НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ НЕПОКЪТНАТОСТТА НА РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ, НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА И НЕЙНАТА СИМВОЛИКА, ПЪЛНАТА БЕЗНАКАЗАНОСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КАТО И ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ И НЕЧЕСТНИ ИЗБОРИ И ПАРОДИЯТА, НАРЕЧЕНА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДОВЕДОХА ДО ПОРЕДНАТА ЛОГИЧНА РЕАКЦИЯ НА ИЗМЪЧЕНИЯ И ИЗСТРАДАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД.

СЛЕД СЪБИТИЯТА ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 1989 Г., 11 ЮНИ 1990 Г., СТУДЕНТСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ И ГРАДОВЕТЕ ЗА ИСТИНАТА ПОДПАЛВАНЕТО НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП, В КОЕТО БЕЗСПОРНО ИМАШЕ И СПОНТАНЕН ЕЛЕМЕНТ, Е ПОРЕДНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЕЗСРАМИЕ, БЕЗДЕЙСТВИЕТО, А И ДЕЙСТВИЯТА НА ОПОЗИЦИОННИТЕ СИЛИ. ПОТРЕСАВАЩА БЕ ГЛЕДКАТА НА ОГРОМНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ЗАХАР, КАФЕ, ПРАХ ЗА ПРАНЕ, КОЛБАСИ И ДРУГИ ДЕФИЦИТНИ СТОКИ, КОИТО СЕ ИЗХВЪРЛЯХА ОТ ПРОЗОРЦИТЕ СРЕЩУ ГРАДА ЗА ИСТИНАТА. ПРИ НАСТОЯЩАТА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА ТОЗИ ЧУДОВИЩЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ ТЛАСКА БЪЛГАРИЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. СЪЩЕСТВУВАТ РЕДИЦА СТРАННИ ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, ЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗБУХВАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕ НА ПОЖАРА. САМАТА БСП БИ МОГЛА ДА ИМА ГОЛЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ ТЕЗИ СЪБИТИЯ - ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕЦЕДЕНТИ СЪЩЕСТВУВАТ!

В СЪОБЩЕНИЕ НА    ГЛАВНО СЛЕДСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ 27 АВГУСТ 1990 Г. СЕ ИЗВЕСТЯВА, ЧЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА ОКОЛО ВПС В СОФИЯ Е ОБРАЗУВАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЛЕДСТВИЕ, КАТО В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР СА ДОВЕДЕНИ ОКОЛО 50 ЧОВЕКА, ОТ КОИТО 39 СА ЗАДЪРЖАНИ. НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА НАСТОЯВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ИЗЯСНЕНО И ОПРЕДЕЛЕНО ПРОЦЕСУАЛНОТО ИМ ПОЛОЖЕНИЕ, А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ СЛЕДСТВЕНИТЕ ОРГАНИ ДА ИЗПЪЛНЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, КАТО ИМ ОСИГУРЯТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА, АКО ЖЕЛАЯТ ТАКАВА, И В ЗАКОННИЯ СРОК /24 ЧАСА/ ИЛИ ДА ГИ ПРИВЛЕКАТ КАТО ОБВИНЯЕМИ, ОПРЕДЕЛЯЙКИ ИМ СЪОТВЕТНА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ, ИЛИ НЕЗАБАВНО ДА ГИ ОСВОБОДЯТ. НДЗПЧ ВЪЗРАЗЯВА СРЕЩУ ОПИТИТЕ В ИЗКУСТВЕНО НАЖЕЖЕНА ОБСТАНОВКА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ.

НДЗПЧ НАСТОЯВА    НЕЗАВИСИМА КОМИСИЯ С УЧАСТИЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, В ТОВА ЧИСЛО И НА НАШАТА, ДА УЧАСТВУВА В РАЗСЛЕДВАНЕТО
НА СЛУЧИЛОТО СЕ.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ХРИСТИЯНРЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ, ИЗПРАТЕНА ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


ХРИСТИЯНРЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ ВИНАГИ Е ПОСТАВЯЛА В ОСНОВАТА НА СВОЯТА ПОЛИТИКА МИРНИЯ ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ. ЗА НАС, ХРИСТИЯНРЕПУБЛИКАНЦИТЕ, ДЕМОКРАЦИЯТА ОЗНАЧАВА ПРЕДИ ВСИЧКО ЗАКОННОСТ И РЕД. ЗАКОНИТЕ, ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ, ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ, ДОКАТО НЕ СЕ СЪЗДАДАТ НОВИ, ПО-ДОБРИ.

МНОГОКРАТНО И КАТО ПАРТИЯ, И КАТО УЧАСТНИЦИ В НЕЗАВИСИМИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА НАСИЛИЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ, СМЕ ИЗРАЗЯВАЛИ СВОЯТА ДЪЛБОКА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ГРАЖДАНСКИЯ МИР В СТРАНАТА.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕДОСТАТЪЧНОТО ВНИМАНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ, А ПОНЯКОГА И НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ ПРИЗИВИТЕ ЗА НЕНАСИЛИЕ ДОВЕДЕ ДО СЪБИТИЯТА НА 26 АВГУСТ ВЕЧЕРТА. НИЕ СМЕ ПОТРЕСЕНИ ОТ БЕЗОТГОВОРНОСТТА ПРИ ВОДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА БОРБА МЕЖДУ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, КОЯТО ПОЗВОЛИ ДА БЪДЕ УНИЗЕНО НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО. ЧРЕЗ ТОЗИ АКТ НА НАСИЛИЕ БЕЗПАРДОННО СЕ ПРЕНЕБРЕГВА НРАВСТВЕНОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КОЙТО И В НАЙ-БЕДНИТЕ ВРЕМЕНА ОТ СВОЯТА ИСТОРИЯ Е ПРЕДПОЧИТАЛ ДА ГРАДИ, А НЕ ДА РАЗРУШАВА.

ОСЪДИТЕЛНО Е НЕ САМО ПОДПАЛВАНЕТО НА СГРАДАТА НА ВПС НА БСП, НО ЧЕ ЗАД АФИШИРАНЕТО НА ЕДНА ЕМОЦИЯ СЕ КРИЕ НЕДОПУСТИМ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСТРЕМИЗЪМ!

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА".


ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДВИЖЕНИЕТО "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" ЗАЯВЯВА, ЧЕ ВАНДАЛСКИ АКТОВЕ НА РАЗРУШАВАНЕ, ОПОЖАРЯВАНЕ И РАЗГРАБВАНЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ АРСЕНАЛ НА КОЯТО И ДА БИЛО ДЕМОКРАТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ. СЛУЧИЛОТО СЕ НА 26 АВГУСТ ОКАЧЕСТВЯВАМЕ КАТО ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЗСЪЗНАТЕЛНИ И ОРГАНИЗАЦИОННО НЕОБВЪРЗАНИ ГРАЖДАНИ. ПО СЪЩЕСТВО ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ БЯХА ПРЕДВАРИТЕЛНО МАНИПУЛИРАНИ ОТ ОРГАНА НА БСП В. "ДУМА" И БЛАГОСКЛОННО ТОЛЕРИРАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И РЪКОВОДСТВОТО НА БСП.

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НАЙ-МАЛКО НА 12 ДНИ ОФИЦИОЗЪТ НА БСП РАЗДУХВАШЕ СОЦИАЛНА ИСТЕРИЯ ОКОЛО СЛУЧАЯ ПЛАМЕН СТАНЧЕВ.

В РЕШИТЕЛНИЯ МОМЕНТ НА НАПАДЕНИЕТО РЕДОВНИТЕ И СПЕЦИАЛНИТЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ ЧАСТИ БЯХА ИЗТЕГЛЕНИ.

НА ПОЖАРНАТА КОМАНДА Е БИЛО НАРЕДЕНО ДА НЕ ГАСИ ПЛАМЪЦИТЕ.

ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОЩ ДО 04,00 Ч. НА 27 АВГУСТ НИТО ЕДИН ЧЛЕН НА ВПС НА БСП И НИТО ЕДИН ЧЛЕН НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ НАМЕРЕН.

ВСИЧКО ТОВА И РЕДИЦА ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ФАКТИ И УЛИКИ НАСОЧВАТ ВНИМАНИЕТО КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ РЕАКЦИОННО МИСЛЕЩИ КРЪГОВЕ В БСП, ПРАВИТЕЛСТВОТО И СРЕД ВОЕННИТЕ.

ОБЕКТИВНО ПРЕЦЕНЕНО, ПРОИЗШЕСТВИЕТО ОТ НОЩТА НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ НОСИ ХАРАКТЕР НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЯН И ОЧАКВАН СИГНАЛ ЗА ЕВЕНТУАЛНИ МЕРКИ ЗА НЕУТРАЛИЗИРАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА С ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ СРЕДСТВА.

ОПОЗИЦИЯТА НЯМА ИНТЕРЕС ДА ПРЕДИЗВИКВА И ТОЛЕРИРА АКТОВЕ НА НАСИЛИЕ И РАЗРУШЕНИЕ, АКО И ТЕ, МАКАР И КОСВЕНО, ДА СЕ ЯВЯВАТ ИЗРАЗ НА НАТРУПАНО НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО.

ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" ЩЕ ОТПРАВИ ЗАПИТВАНИЯ ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЩЕ ИСКА ИЗЯСНЯВАНЕ НА ИСТИНАТА, КАКВАТО И ДА Е И КОЛКОТО И НЕПРИЯТНА ДА Е ТЯ.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ /АСП/.


ОТ САМОТО СИ СЪЗДАВАНЕ И ДОСЕГА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОСТАВА ВЯРНА НА ПРИНЦИПИТЕ НА НЕНАСИЛИЕТО. ЗАТОВА С ВЪЗМУЩЕНИЕ ОСЪЖДАМЕ ВАНДАЛСКИЯ ПАЛЕЖ; РУШЕНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНО ИМУЩЕСТВО И МАСОВОТО ХУЛИГАНСТВО ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БСП.

БАНДИТСКАТА НОЩНА АКЦИЯ ОБАЧЕ ПОРАЖДА НЕ САМО ОТВРАЩЕНИЕ, НО И ЗАКОНОМЕРНА ТРЕВОГА ПРЕД ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ. ВЪПРОСЪТ Е НА КОГО Е ИЗГОДНО ВСИЧКО ТОВА? НА КОГО СЛУЖИ УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ФАЛШИВ ОБРАЗ НА ОПОЗИЦИЯТА КАТО СТАДО ХУЛИГАНИ И НАСИЛНИЦИ? ОСТАВА ДА СЕ ДОБАВИ "ВРАГОВЕ НА НАРОДА", "ФАШИСТИ" И ДРУГИ ПОДОБНИ, ЗА ДА БЪДЕ ПЪЛНА АСОЦИАЦИЯТА С ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА ОТ 1947 ГОДИНА!

АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КАТЕГОРИЧНО ОСЪЖДА ВАНДАЛЩИНАТА И НАСТОЯВА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА С ЦЯЛАТА МУ СТРОГОСТ КЪМ ПРЕКИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ И ВСЕ ОЩЕ НЕЗНАЙНИТЕ ИМ ПОДСТРЕКАТЕЛИ. НО ИМА И МОРАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ - НОСЯТ Я ОНЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ СТРУКТУРИ, КОИТО НЕ ИЗПЪЛНИХА ДЕКЛАРИРАНИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ.

НЕМОРАЛНО И ДОРИ ПРЕСТЪПНО Е ДА СЕ ИЗВЛИЧАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ. ТРЕВОЖНО Е ПОДОЗРИТЕЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ОРГАНИТЕ НА РЕДА. ДЕМОНСТРИРАНАТА НЕВЪЗМОЖНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ДА ЗАЩИТИ ЦЕНТРАЛНАТА СИ СГРАДА И ЧРЕЗ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ДА ПОДДЪРЖА ГРАЖДАНСКАТА СИГУРНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ ОПАСНО ЗАСИЛВА ПОЛИТИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ. ТО МОЖЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ЗАДЪЛБОЧИ ПРЕДНАМЕРЕНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ ПРОВИНЦИЯТА И СТОЛИЦАТА КАТО "ГНЕЗДО НА ТЕРОРА И НАСИЛИЕТО" И ДА ТЛАСНЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА КЪМ ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ.

ИСКАМЕ ДА ВЯРВАМЕ В ЗАКОННИТЕ ИНСТИТУЦИИ - ПАРЛАМЕНТ, ПРЕЗИДЕНСТВО И ПРАВИТЕЛСТВО, - КОИТО ВЪВ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ЩЕ НАПРАВЯТ НЕОБХОДИМОТО ЗА СПИРАНЕ НА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 ГОД.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   Х

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ЦЕНТЪР.


РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/ ОСЪЖДА БЕЗПРЕКОСЛОВНО И КАТЕГОРИЧНО ВАНДАЛСКИЯ АКТ НА ПОДПАЛВАНЕ НА СГРАДАТА, ЗАЕМАНА ОТ ВИСШИЯ ПАРТИЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, И НАСТОЯВА ЗА НЕЗАБАВНО ИЗДИРВАНЕ ИПОДВЕЖДАНЕ ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ МУ.

КАТО ОТХВЪРЛЯ ДЕЯНИЯ ОТ ПОДОБЕН ХАРАКТЕР, БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/ ПРИЗОВАВА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ГРАЖДАНИ С ЦЯЛОСТНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ ДА ДОКАЖАТ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ НА ОТГРАНИЧАВАНЕ ОТ ТАКЪВ ВИД ПРЕСТЪПНИ ПРОЯВИ И ДА СЪДЕЙСТВУВАТ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, ПОСТАВЯЙКИ БОРБАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ВЪРХУ ОСНОВАТА НА ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ И ЗАКОННОСТТА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БХДП: Г.    ГЕЛЕМЕНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПЛАТФОРМАТА /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ НА АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА /ОТП/.


ПЕТО - ДЪРЖАВАТА

ПРАВОВАТА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ЕЛЕМЕНТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ФАКТОР ЗА РАДИКАЛНО ПРЕУСТРОЙСТВО НА ОБЩЕСТВОТО.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЪДЕЙСТВУВА СПОРЕД СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА МОДЕРНА ПРАВОВА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, КАТО ЩЕ СЛЕДИ ЗА ТОЧНОТО ПРАКТИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ, ЩЕ СЪДЕЙСТВУВА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА СОЦИАЛНИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ИМ ПРЕСТИЖ.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПЯ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ФУНКЦИИ НА ДЪРЖАВАТА В СЪОТВЕТСТВИЕ С НАЛАГАЩОТО СЕ НОВО ПОЛИТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ, СУВЕРЕНИТЕТА НА НАЦИЯТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРАКТИКА.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ПРИЕМА САМОУПРАВЛЕНИЕТО КАТО ОСНОВЕН НАЧИН ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО У НАС И ЩЕ СЪДЕЙСТВА НЕГОВИТЕ ПРИНЦИПИ ДА ЗАЛЕГНАТ В НОВИТЕ ФОРМИ НА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА С ЦЕЛ ПОСТЕПЕНЕН ПРЕХОД КЪМ ДЪРЖАВА НА САМОУПРАВЛЯВАЩИЯ СЕ НАРОД.   
АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАБОТИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗА:

- ФОРМИРАНЕ НА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА У СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И ЩЕ СЕ ПРИДЪРЖА КЪМ ЛОЯЛНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛОГ С ДРУГИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ГРУПИ НА ПРИНЦИПА НА КОНСЕНСУС, ГЛАСНОСТ, КРИТИКА И САМОКРИТИКА;
- НОВА КОНСТИТУЦИЯ, ОТРАЗЯВАЩА ИЗМЕНИЛИТЕ СЕ УСЛОВИЯ, ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СТАБИЛНОСТ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА И РАВЕНСТВО НА ВСИЧКИ ПРЕД НЕГО;
- ПОСТОЯННО ДЕЙСТВУВАЩ ПАРЛАМЕНТ, ЗА ИЗДИГАНЕ ПРЕСТИЖА НА НАРОДНИЯ ИЗБРАНИК, ЗА ПОВИШАВАНЕ ОТГОВОРНОСТТА МУ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ;
- ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО ДОВЕРИЕ, КОЕТО ДА РАБОТИ ЧРЕЗ ЛОЯЛЕН ДИАЛОГ, ВЗАИМНА ТЪРПИМОСТ И ЗАЧИТАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ГРУПИ, ПРОЯВЯВАНЕ НА ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И НРАВСТВЕНОСТ;
- ДЕЙСТВИТЕЛНО РАЗДЕЛЯНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ;
- НАМАЛЯВАНЕ НА КРИМИНАЛНАТА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ЛИКВИДИРАНЕ НА КОРУПЦИЯТА НА ВСИЧКИ НИВА.

ШЕСТО — ОБЩИНИТЕ - СРЕДИЩЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА

ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВОТО ОБЩЕСТВО МИНАВА ПРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ОБЩИНА, СПОСОБНА РЕАЛНО ДА ОРГАНИЗИРА И ГАРАНТИРА РАЗВИТИЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. ДЕМОНТИРАНЕТО НА ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВНА СИСТЕМА ИЗИСКВА РАЗКРЕПОСТЯВАНЕТО НА ОБЩИНАТА, ВЪЗРАЖДАНЕТО НА НЕЙНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ИДЕАЛИ И ЗАДАЧИ, ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ ПО ПЪТЯ НА ОБЩОЧОВЕШКИЯ ПРОГРЕС.

ОБЩИНАТА Е РЕАЛНА ТЕРИТОРИЯ НА ПРОЯВЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ. КОЛКОТО ПО-СВОБОДНИ СА ГРАЖДАНИТЕ, ТОЛКОВА ПО-СВОБОДНА Е ОБЩИНАТА И САМО ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНО СВОБОДНА ОБЩИНА МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА СВОБОДАТА НА ГРАЖДАНИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ.

В ОБЩИНАТА СА КОНЦЕНТРИРАНИ В НАЙ-ОСТРИ, ВЗРИВООПАСНИ ФОРМИ ВСИЧКИ НАТРУПАНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ГРЕШКИ, ПРОБЛЕМИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМО:
- ЛИКВИДИРАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОБЩИНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА;
- ЛИКВИДИРАНЕ НА НЕГАТИВНАТА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА ВАЖНИ СТРАТЕГИЧЕСКИ РАЙОНИ;
- ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОКАЗНО ИМПЕРСКИЯ ПОДХОД ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СОЦИАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ОБЩИНИТЕ;
- ЛИКВИДИРАНЕ НА НИХИЛИСТИЧНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕХНИЧЕСКОТО И ТЕХНОЛОГИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНИТЕ.

ОСИГУРЯВАНЕТО НА АВТОНОМНОСТ НА ОБЩИНИТЕ ИЗИСКВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ, ДА СЕ КОМПЕНСИРАТ ОТ ДЪРЖАВАТА ЛИКВИДИРАНИТЕ ЗЕМИ И ИМОТИ. ОБЩИНИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ СВОБОДЕН И ПЪЛНОПРАВЕН СОБСТВЕНИК. В СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ РАЙОНИ ОБЩИНАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСНОВЕН, АКО НЕ И ЕДИНСТВЕН СОБСТВЕНИК, КАТО САМО НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНА ГЛЕДНА ТОЧКА ЗЕМИ, ГОРИ, ИМОТИ СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ Е ЗА:

- НАРОДОВЛАСТИЕТО - ЕДИНСТВЕНА ФОРМА НА САОМУПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНАТА;
- ПЪЛНА ГЛАСНОСТ И ПЕРИОДИЧНА ОТЧЕТНОСТ НА ОБЩИНСКИТЕ УПРАВИ ПРЕД НАСЕЛЕНИЕТО;
- ДОПИТВАНЕ ДО НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КАКВОТО И ДА Е СТРОИТЕЛСТВО, ОСОБЕНО ТАКОВА, СВЪРЗАНО С ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ОБЩИНАТА;
- ВРЪЩАНЕ НА МАНДРИТЕ, МЕЛНИЦИТЕ, ХЛЕБАРНИЦИТЕ И ПР. НА ОБЩИНИТЕ И ВЪЗРОДЯВАНЕ РОЛЯТА И МЯСТОТО НА БЪЛГАРСКАТА ВЕТЕРИНАРНА НАУКА И НА БЪЛГАРСКИЯ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР;
- СЪЗИДАТЕЛЕН ДУХОВЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ НА ОБЩИНИТЕ. ТОВА Е ВЪЗМОЖНО, АКО СЕ ВЪЗРОДЯТ, РАЗВИЯТ И ЗАКРИЛЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ЦЕЛИ, ИДЕАЛИ И ИНТЕРЕСИ, АКО СЕ ГАРАНТИРАТ МАТЕРИАЛНИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ТОВА.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ СМЯТА, ЧЕ ГЛАВНА РОЛЯ И ЗАДАЧА НА ОБЩИНАТА Е ДА СЪЗДАДЕ МАТЕРИАЛНИТЕ И ДУХОВНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВА БЪЛГАРИЯ, ЧИЯТО НАЦИЯ Е С БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО СЪЗНАНИЕ, БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ И ДОСТОЙНСТВО.

СЕДМО — ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ СМЯТА, ЧЕ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО, ПРИВИЛЕГИРОВАНО ИЛИ ОСОБЕНО МЯСТО В ЖИВОТА НА ОБЩЕСТВОТО. НО ПРЕДИМСТВОТО МУ Е В ИСТОРИЧЕСКИЯ ПОДХОД КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ, ПОЗНАНИЕ И СЪЗНАНИЕ, В РАЗВИТИЕТО НА СОЦИАЛНО-ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ВЪВ ВРЪЗКИТЕ МУ С НАРОДА, В ДЪЛБОКАТА МУ ПАТРИОТИЧНА СЪЩНОСТ, В ДУХОВНАТА И ИДЕЙНАТА ВРЪЗКА С ОРГАНИЗАЦИИТЕ И ДВИЖЕНИЯТА, ЧЛЕНУВАЩИ В НЕГО.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЪТРУДНИЧИ С ВСИЧКИ КОНСТРУКТИВНИ СИЛИ /ОПОЗИЦИОННИ ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ/ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ИЗРАЗЕНАТА ДУМА И ВОЛЯ НА НАРОДА.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ СМЯТА, ЧЕ ТВОРЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА МОГАТ ДА БЪДАТ НЕГОВИ ЕСТЕСТВЕНИ ПАРТНЬОРИ.

АЛИАНС ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВОДИ:

- АКТИВНИ И КОНСТРУКТИВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПРАВИТЕЛСТВОТО, ПАРЛАМЕНТА, СЪВЕТИТЕ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ТРУДОВИТЕ ХОРА, В КОИТО СЕ ВОДЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ ДИСКУСИИ И ВЪЗНИКВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КООРДИНИРАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ И УСИЛИЯТА В КОНТЕКСТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ;
- ДИАЛОГ С ВСИЧКИ ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ В СТРАНАТА ПРИ РАВНИ НАЧАЛА И УСЛОВИЯ ОТ ПОЗИЦИИТЕ НА ЖЕЛАНИЕ ЗА НАМИРАНЕ НА ИЗГОДЕН ЗА НАРОДА КОНСЕНСУС ПО ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ НА НАШИЯ ЖИВОТ, А СЪЩО И ПО ВЪПРОСИТЕ, СВЪРЗАНИ С ВЪЗРАЖДАНЕТО, РАЗВИТИЕТО И ЗАКРИЛАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, НАЦИОНАЛНИТЕ ОБИЧАИ, НАЦИОНАЛНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, ЦЕННОСТИ, ИДЕАЛИ И ИНТЕРЕСИ.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО СПОДЕЛЯТ НАШИТЕ ИДЕИ И ЖЕЛАЯТ ДА РАБОТЯТ ЗА ТЯХНОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ, ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 АВГУСТ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ.


ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ПОЖАРА В СГРАДАТА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ.

СЪЮЗЪТ НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ /СЮД/ Е ДЪЛБОКО ПОТРЕСЕН ОТ ВАРВАРСКАТА АКЦИЯ С ПОДПАЛВАНЕТО ПРЕЗ НОЩТА НА 26 СРЕЩУ 27 АВГУСТ 1990 Г. НА РЕДИЦА ПОМЕЩЕНИЯ В СГРАДАТА, ИЗВЕСТНА КАТО "ПАРТИЕН ДОМ".

СЮД КАТЕГОРИЧНО СЕ РАЗГРАНИЧАВА ОТ ВАНДАЛСКИТЕ МЕТОДИ, С КОИТО ГРУПА ЛИЦА, ПО СОБСТВЕНА ИНИЦИАТИВА ИЛИ ПОДСТРЕКАВАНИ ОТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, ИЗВЪРШИХА ТОВА ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ ИМУЩЕСТВО, ПРИНАДЛЕЖАЩО В КРАЙНА СМЕТКА НА БЪЛГАРСИКЯ НАРОД. НАСИЛИЕТО Е ОТРЕЧЕНО ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ И НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА НЕ ОСЪДИ ПОДОБНА САМОРАЗПРАВА, ОТ КОГОТО И ДА ИЗХОЖДА ПОСЛЕДНАТА.

КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕАНГАЖИРАНА ОБЩЕСТВЕНА ИНСТИТУЦИЯ СЮД ВИНАГИ Е ДЪРЖАЛ, ДЪРЖИ И ЩЕ ДЪРЖИ ЗА РЕШАВАНЕТО НА СТОЯЩИТЕ ПРЕД БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПРОБЛЕМИ С ПРАВНИ СРЕДСТВА, БЕЗ УПОТРЕБА НА НАСИЛИЕ ОТ КОЯТО И ДА Е СТРАНА. АКО НЯКОИ СРЕДИ СЕ НАДЯВАТ ЧРЕЗ ИНСПИРИРАНЕ НА БЕЗРЕДИЦИ ДА ДОВЕДАТ БЪЛГАРИЯ ДО НОВА ДИКТАТУРА, СЛЕДВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ НЕМИНУЕМО ЩЕ ЗАСТАНАТ ЕДИН ДЕН ПРЕД БЕЗКОМПРОМИСНИЯ СЪД НА НАРОДА.

СОФИЯ, 27 АВГУСТ 1990 Г.           /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X    X

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ И АБОНАТИ!
УВЕДОМЯВАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА ПОДНОВИЛИ АБОНАМЕНТА СИ ЗА БЮЛЕТИНА НА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР", ЧЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТОВА ДО 31 АВГУСТ /ПЕТЪК/ В АБОНАМЕНТНАТА СЛУЖБА НА БТА, БУЛ. "ЛЕНИН" 49, ТЕЛ. 73-37-231.

ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА РАБОТАТА НА ПЕЧАТНИЦАТА И НА ЕКСПЕДИЦИЯТА МОЛИМ ПО ВЪЗМОЖНОСТ АБОНАМЕНТИТЕ ДА БЪДАТ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ИЛИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА. ЦЕНАТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ Е 44 ЛЕВА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/