29 ноември 1990

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                       БРОЙ 236 /254/

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИСМОТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВАС, ЗА ДА ИЗРАЗИМ НАШЕТО ВЪЗМУЩЕНИЕ ОТ ЕКСТРЕМИСТКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ЧАСТ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В МИТИНГА НА БСП ОТ 24 НОЕМВРИ 1990 Г. СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ОФИЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЯ ОТ СТОЛИЧНАТА УПРАВА МИТИНГ ДЕМОНСТРАНТИ, РАЗМАХВАЩИ ЧЕРВЕНИ ФЛАГЧЕТА СЪС СИМВОЛИТЕ НА БСП, ОБГРАДИХА СГРАДАТА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ.

ЕКЗАЛТИРАНИТЕ КРЯСЪЦИ НА НЕКАНЕНАТА АГИТКА, ЗАПЛАХИТЕ И ОПИТИТЕ Й ДА ВЛЕЗЕ В СГРАДАТА ЧРЕЗ СИЛА СА СЕРИОЗНО ОСНОВАНИЕ ОФИЦИАЛНО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ВАС. НЕ НИ УДОВЛЕТВОРЯВАТ НЕОФИЦИАЛНИТЕ ВИ ИЗЯВЛЕНИЯ ЗА РАЗГРАНИЧАВАНЕ ОТ ИНЦИДЕНТА. ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ОСНОВАНИЕ ДА КВАЛИФИЦИРАМЕ КАТО ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ НА ВАШАТА ПАРТИЯ И ДРУГИ ПРОЯВИ, НАСОЧЕНИ СРЕЩУ СТРУКТУРИТЕ И НЕЗАВИСИМОТО ПОВЕДЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА.

ДЪЛЖИМ ДА ВИ ИНФОРМИРАМЕ, ЧЕ В ОТНОШЕНИЯТА КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ НИЕ СМЕ БИЛИ, СМЕ И ЩЕ БЪДЕМ ТОЛЕРАНТНИ, СЛЕДВАЙКИ ЛИНИЯТА НА ПОЛИТИЧЕСКА НЕОБВЪРЗАНОСТ, С КОЯТО И ДА БИЛО ОТ ТЯХ.

ЗАТОВА НАСТОЯВАМЕ:

1. ВИСШИЯТ СЪВЕТ НА БСП ДА СЕ АНГАЖИРА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРЕКИТЕ ВДЪХНОВИТЕЛИ И ОРГАНИЗАТОРИ НА СТАНАЛОТО НА 24 НОЕМВРИ 1990 Г.

2. ВПС ДА ИЗЛЕЗЕ С ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ В СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, ОТ КОЯТО ДА СТАНЕ ЯСНО ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ПОДОБНИ ИЗЯВИ НА СОЦИАЛИСТИТЕ.

НА СВОЙ РЕД НИЕ СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ СЪДЕБНИТЕ ОРГАНИ, ЗА ДА ПОТЪРСЯТ НАЙ-СТРОГА ОТГОВОРНОСТ ОТ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ВАНДАЛСКИ АКТ.

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СТАНОВИЩЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АЛТЕРНАТИВНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ /АСО/ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР.


ГРАЖДАНСКИЯТ МИР В БЪЛГАРИЯ ДНЕС МОЖЕ ДА БЪДЕ СПАСЕН:

АКО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СЕ ОТТЕГЛИ ОТ СВОЯ ПОСТ. ПРИ СЪЗДАДЕНАТА ОБСТАНОВКА ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДО КОМПЕТЕНТНОСТТА И ЛИЧНОСТНИТЕ КАЧЕСТВА НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, А ЧИСТО ПСИХОЛОГИЧЕСКИ.

АКО БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО БЪДЕ ОГЛАВЕНО ОТ ЧОВЕК, КОЙТО СЕ ПОЛЗВА С ДОВЕРИЕТО НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ГРАЖДАНИТЕ В СТРАНАТА, НЕЗАВИСИМО ОТ ПАРТИЙНИТЕ ИМ ПРИСТРАСТИЯ. ТАКАВА ЛИЧНОСТ АСО ВИЖДА В ЛИЦЕТО НА ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ.

АКО ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ, НАТОВАРЕН ОТ ПРЕЗИДЕНТА, СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ СЪС ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ.

АКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИТЕ ПОСТОВЕ БЪДЕ ПОДЧИНЕНО НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП, КАТО НЕ СЕ ИЗКЛЮЧИ ВЪЗМОЖНОСТТА В НЕГО ДА УЧАСТВАТ ЛИЧНОСТИ, НЕАНГАЖИРАНИ С НИКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

АКО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАКТО И ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ БЪДАТ ИЗБРАНИ ПРЕДИ ВСИЧКО ПО ПРИНЦИПА НА КОМПЕТЕНТНОСТТА И ОБЩЕСТВЕНОТО ДОВЕРИЕ КЪМ ТЯХ.

АКО /ПРИ ТАКЪВ ВАРИАНТ/ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕКРАТИ ПОДПИСКАТА ЗА НЕДОВЕРИЕ И РАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА, А ПАРЛАМЕНТЪТ МНОГО АКТИВНО И В КРАТЪК СРОК ОБСЪДИ И ГЛАСУВА НАЙ-НЕОТЛОЖНИТЕ ЗАКОНИ И ПРОДЪЛЖИ РАБОТАТА СИ ПО КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА.

АКО /ПРИ ТАКЪВ ВАРИАНТ/ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПРЕКРАТИ НАЦИОНАЛНАТА СТАЧКА, КОЯТО Е ПАГУБНА ЗА ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ.

ГРАЖДАНСКИЯТ МИР МОЖЕ ДА БЪДЕ СПАСЕН НАЙ-МАЛКО ЧРЕЗ ДЕМОНСТРИРАНЕ НА СИЛА ОТ КОЯТО И ДА Е ПАРТИЯ, СЪЮЗ ИЛИ СИНДИКАТ.

НУЖНО Е ОБЕДИНЕНИЕ НА НАРОДА, КАКТО И НА ПАРЛАМЕНТА, ОКОЛО ЛИЧНОСТИ, ПРИТЕЖАВАЩИ ВИСОК ОБЩЕСТВЕН АВТОРИТЕТ, СПОСОБНИ ДА СФОРМИРАТ ЕКИПИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.

НЯМА ОСНОВАНИЕ ПРИЕТИЯТ МОДЕЛ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ УПРАВИ, КОИТО ПО СЪЩЕСТВО СА ПРАВИТЕЛСТВА ПО МЕСТА, ДА НЕ БЪДЕ ПРИЛОЖЕН И ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

ГРАЖДАНСКИЯТ МИР В СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ СПАСЕН САМО АКО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ УСПЕЯТ ДА СЕ ИЗДИГНАТ НАД СВОИТЕ ТЯСНОПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ, АМБИЦИИ И БОРБА ЗА ПРЕСТИЖ.

НЕКА ТЕЗИ ДОСЕГАШНИ МОТИВИ БЪДАТ ЗАМРАЗЕНИ ПОНЕ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, КОГАТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ ЩЕ КАЖАТ СВОЯТА РЕШИТЕЛНА ДУМА ЗА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ.

СОФИЯ, 28 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ ПО ПОВОД ОБЩАТА СТАЧКА.


ОТ 26 НОЕМВРИ Т.Г. "ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ" ОРГАНИЗИРА ПОДПИСКА, АДРЕСИРАНА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЪРХОВНИЯ СЪД, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, С НАСТОЙЧИВОТО ИСКАНЕ ДА СЕ ПОДВЕДАТ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА НЕЗАКОННАТА СТАЧКА, ПРОВЕЖДАНА ОТ СИНДИКАТА "ПОДКРЕПА" И ДРУГИ РЕАКЦИОННИ ГРУПИРОВКИ. ТЕ ПО БРУТАЛЕН И НАСИЛСТВЕН ПЪТ ИСКАТ ДА СВАЛЯТ ЕДНО ЗАКОННО ПРАВИТЕЛСТВО, ИЗБРАНО ОТ ЛЕГИТИМЕН ПАРЛАМЕНТ - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО ПЪК ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ ДЕЙСТВУВА ЕДВА ПЕТ МЕСЕЦА. ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ В ЦЯЛ СВЯТ СА ОСЪДИТЕЛНИ И ПРОТИВОЗАКОННИ. ТЕ НЯМАТ ДРУГО ИМЕ ОСВЕН КОНТРАРЕВОЛЮЦИОНЕН АКТ.

ДОСЕГА СА СЪБРАНИ ПОДПИСИТЕ НА 86 427 ПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ. ВСИЧКИ НАСТОЙЧИВО ИСКАМЕ ЗАКОННА ТВЪРДОСТ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ОТ ОТГОВОРНИТЕ ИНСТАНЦИИ, ПРОТИВ Г-Н ТРЕНЧЕВ, Г-Н СОБАДЖИЕВ /КАКТО И ПРОТИВ ГОСПОДАТА КЕВОРКЯН И ОНЕЗИ ЕКИПИ НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯТА, КОИТО СТАВАТ ЯВНИ ГЛАШАТАИ НА БЕЗЗАКОНИЯТА/. ВПРОЧЕМ РЪКОВОДСТВАТА НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯТА САМИ СЕ ПОСТАВИХА ИЗВЪН ЗАКОНА И ЩЕ БЪДЕ РЕДНО И МОРАЛНО КОЛЕКТИВИТЕ ДА ВЪВЕДАТ САМОУПРАВЛЕНИЕ В ТЕЗИ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ. ВСИЧКИ ПОДПИСАЛИ ТВЪРДО ПОДДЪРЖАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ЩЕ ЗАЩИТИМ С РАЗУМ И ЧЕСТ ГРАЖДАНСКИЯ МИР И НАРОДНОТО ЕДИНСТВО. ПОДПИСКАТА ПРОДЪЛЖАВА.

ОБЩОНАРОДНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ

СОФИЯ, 28 НОЕМВРИ 1990 Г.
   
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ОГ. БОНЕВ
ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТ. ИВАНОВ
СЕКРЕТАР: Д. ХРИСТОВА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОМЕВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕМОКРАТИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ.

ОСНОВНИЯТ ПРИНЦИП НА ДВИЖЕНИЕТО Е: ЧОВЕК СЕ РАЖДА СВОБОДЕН И РАВЕН С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ И ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ, ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ И СВОБОДЕН ИЗБОР НА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.

ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ФАКТА, ЧЕ ЖИВОТЪТ НА ВСЕКИ ОТ НАС Е СВЕЩЕН И НЕПРИКОСНОВЕН, СТРЕМИМ СЕ ДА ОПАЗИМ ТОЗИ БОЖИЙ ДАР И ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТАКЪВ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ РАЖДАНЕТО ДО ДЪЛБОКА СТАРОСТ, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ГАРАНЦИЯ ЗА ДУХОВНОТО, НРАВСТВЕНОТО И МАТЕРИАЛНОТО ИЗДИГАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. ДВИЖЕНИЕТО ЩЕ СЕ БОРИ В КРАТКИ СРОКОВЕ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗВОЮВА МЕЖДУНАРОДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТИЖ И ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ. МОЖЕ ДА ЗВУЧИ ПАРАДОКСАЛНО, НО НИЕ ЖЕЛАЕМ ДА ВИДИМ РОДИНАТА В БЪДЕЩЕТО ТАКАВА, КАКВАТО ТЯ БЕШЕ ДО 1939-1940 ГОДИНА.

ГОРНИЯТ ФАКТ ГОВОРИ, ЧЕ НАШИТЕ НАМЕРЕНИЯ И ЦЕЛИ НЕ СА БЕЗПОЧВЕНИ СТРЕМЛЕНИЯ И БЛЯНОВЕ, А РЕАЛНОСТ, КОЯТО Е БИЛА ПОГУБЕНА! СМЯТАМЕ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ ЗА СПАСЕНИЕ Е ИНТЕГРАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. И КОЛКОТО ПО-КРАТЪК Е ТОЗИ ПЪТ, ТОЛКОВА ПО-БЕЗБОЛЕЗНЕНО ЩЕ БЪДЕ ОБНОВЛЕНИЕТО. РОДИНАТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ДЕМОКРАТИЧНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА С ПЛУРАЛИСТИЧНА СИСТЕМА И ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, ГАРАНТИРАЩО ПРАВАТА НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ.

ДВИЖЕНИЕТО СМЯТА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА ЗАКОННА И ПРИЕТА ЧРЕЗ СВОБОДНИ ИЗБОРИ Е ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ. ОСЪВРЕМЕНЕНА И ОБНОВЕНА ТЯ ШЕ БЪДЕ СИГУРНА ОСНОВА НА ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС. ВАЖЕН ВЪПРОС ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС Е ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЯТО НАРОДЪТ ЖЕЛАЕ ДА ИЗБЕРЕ САМ, БЕЗ ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ЗАПЛАХИ И ВНУШЕНИЯ. ДВИЖЕНИЕТО СМЯТА, ЧЕ Т.НАР. "НАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ" ОТ 8 СЕПТЕМВРИ 1946 Г. Е КОНСТИТУЦИОННО НЕРЕГЛАМЕНТИРАН АКТ, КОЙТО НА ВСИЧКО ОТГОРЕ Е БИЛ И ФАЛШИФИЦИРАН. СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ТОВА СА БЕЗБРОЙНИ!

ДЪРЖАВНОТО УСТРОЙСТВО, КОЕТО ПРЕДВИЖДА ВСЕНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ, Е КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ С ПАРЛАМЕНТАРНО УПРАВЛЕНИЕ И РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ ПРИ ПЪЛНА НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.

СМИСЪЛЪТ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МОНАРХИЯТА В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ Е В ТОВА, ЧЕ ЩЕ ЛИКВИДИРА ВЕДНАГА МЕЖДУНАРОДНАТА НИ ИЗОЛАЦИЯ - ВАЖНА ПРЕЧКА ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА, А СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ УЛЕСНИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА МОРАЛНА И МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ ОТ РАЗВИТИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СТРАНИ.

ВЪВ ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ, ИЗКЛЮЧВАЙКИ НАПЪЛНО ИДЕЯТА ЗА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ, МОНАРХИЯТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В СИМВОЛ НА НАЦИОНАЛНО ЕДИНЕНИЕ, ГРАЖДАНСКО СЪГЛАСИЕ И ВСЕНАРОДНО ДОБРУВАНЕ. ПОГРЕШНО Е РАЗПРОСТРАНЕНОТО УБЕЖДЕНИЕ, ЧЕ МОНАРХИЯТА Е ИСТОРИЧЕСКИ ОТЖИВЯЛА, НЕСЪВРЕМЕННА И СКЪПО СТРУВАЩА НА НАРОДА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ. ПРАКТИКАТА НА РЕДИЦА МАЛКИ И СРЕДНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ КАТО ШВЕЦИЯ, НОРВЕГИЯ, ДАНИЯ, ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ, АНГЛИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ, МОНАКО, ИСПАНИЯ И ДР. ПОКАЗВА, ЧЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СВОБОДИ, СОЦИАЛНА БАЛАНСИРАНОСТ И ИКОНОМИЧЕСКО ПРЕУСПЯВАНЕ СА ХАРАКТЕРНИ ИМЕННО ЗА СТРАНИТЕ С КОНСТИТУЦИОННО-МОНАРХИЧЕСКО УСТРОЙСТВО /ДОРИ ПРИ ПАРЛАМЕНТАРНО УПРАВЛЕНИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ/. НЕЩО ПОВЕЧЕ - ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОТАЛИТАРНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА СТРОГО ФИКСИРАНАТА ЦИВИЛНА ЛИСТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ МОНАРХ В ЕДНА МАЛКА СТРАНА Е ДАЛЕЧ ПО-СКРОМНА ОТ ИЗДРЪЖКАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ РЕПУБЛИКАНСКИ ИНСТИТУЦИИ, КОИТО НЕ БИХА МОГЛИ И ДА СЕ СРАВНЯВАТ С ЦАРЯ!

ВЯРВАМ, ЧЕ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТО ТЪРЖЕСТВЕНО В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА! И ТО ВЕДНАГА, БЕЗ УСЛОВИЯ!

ПРИВЕТСТВАМЕ ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, ТРЪГНАЛО ПО ПЪТЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА С ЕДИНСТВЕН ГАРАНТ КОРОНАТА, ОСИГУРЯВАЩ НАДПАРТИЕН КОНТРОЛ И БАЛАНС НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ, НЕУТРАЛИЗАЦИЯ НА ПОРОЧНИТЕ СТРАСТИ И АМБИЦИИ, ТАКА ХАРАКТЕРНИ ЗА МНОГОПАРТИЙНАТА РЕПУБЛИКАНСКА ИНСТИТУЦИЯ, ОСОБЕНО ТУК НА БАЛКАНИТЕ.

НИЕ СМЕ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО И ЧЕСТНИ МЕЖДУСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ НАРОДИ, КАКТО И СЪС СССР, НА БАЗАТА НА РАВНОПРАВНОТО И ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ.

АПЕЛИРАМЕ КЪМ ЧЕСТНИЯ И ДАЛНОВИДЕН БЪЛГАРИН, ЧЕ ТАКЪВ ИЗБОР ЩЕ БЪДЕ ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛЕН ЗА НАСТОЯЩИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ МОМЕНТ И ЩЕ УВЕЛИЧИ НАДЕЖДИТЕ И ШАНСОВЕТЕ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ НА МИЛОТО НИ ОТЕЧЕСТВО! БОГ ДА НИ БЛАГОСЛОВИ!

БОГ ДА ПАЗИ ЦАРЯ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ ДЕМОКРАТИ В БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПОЛИТИЧЕСКАТА И НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА.


ДЕМОКРАЦИЯТА ПРЕДПОЛАГА ЗДРАВО ОБЩЕСТВО И СОЛИДНИ ОБЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ ПРИ УСТОЙЧИВ ПРАВОВ РЕД. СТАБИЛНОСТТА НА ПРАВОПОРЯДЪКА Е ФУНКЦИЯ И ОТ ЕФИКАСНОСТТА НА САНКЦИЯТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И НАРУШЕНИЯТА, ДЕЙСТВУВАЩА ПРОФИЛАКТИЧНО И ВЪЗМЕЗДИТЕЛНО, УКРЕПВАЩА МОРАЛА И ДОВЕРИЕТО КЪМ ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ.

ВЕЧЕ Е БЕЗСПОРЕН ФАКТЪТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е В КАТАСТРОФА - ПОЛИТИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА И НРАВСТВЕНА, ПРИЧИНЕНА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП, ПРЕИМЕНУВАЛА СЕ ОТ БКП. НО И ДО ДНЕС ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е ПОСОЧИЛО НА ОБЩЕСТВОТО КОИ СА ВИНОВНИЦИТЕ, А И НИКОЙ НЕ Е ПОДВЕДЕН ПОД КАКВАТО И ДА Е ОТГОВОРНОСТ. СЛЕДСТВИЕТО СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ ОЧЕВИДНО СЪЗНАТЕЛНО СЕ БАВИ, А ПРОНИКВАЩИТЕ ОТ ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА СВЕДЕНИЯ СА, ЧЕ НЯМАЛО РАЗПОРЕДБА, КОЯТО ДА НАКАЗВА ПОВЕДЕНИЕТО НА КОГОТО И ДА БИЛО. ЦЕЛТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ ПРОЗРАЧНА: ТЯ ОТЛАГА И СЪЗНАТЕЛНО ПРОТАКА ВСИЧКО, ЗА ДА СЕ ПРИТЪПЯВА С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО НАПРЕЖЕНИЕТО И ПОД НАПОРА НА НАРАСТВАЩАТА КРИЗА ВНИМАНИЕТО ДА БЪДЕ ПРЕНАСОЧЕНО КЪМ ЕЖЕДНЕВНИТЕ НУЖДИ, А НЕ КЪМ ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА КАТАСТРОФАТА. ТОВА СА ТРЕВОЖНИ ФАКТИ.

КОЛКОТО ДО ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ НА БСП /БКП/ И НА    РЪКОВОДИТЕЛИТЕ Й НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА СЪМНЕНИЕ: ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ МИГ ВИЖДАМЕ ПРИЧИНЕНАТА ОТ ТЯХ КАТАСТРОФА. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ, ГРАМОТНИЯТ ГРАЖДАНИН МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ ЧЛ.219 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, ГЛАСЯЩ:  "ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, КОЕТО НЕ ПОЛОЖИ ДОСТАТЪЧНО ГРИЖИ ЗА РЪКОВОДЕНЕТО, УПРАВЛЕНИЕТО, СТОПАНИСВАНЕТО ИЛИ ЗАПАЗВАНЕТО НА ПОВЕРЕНОТО МУ ИМУЩЕСТВО ИЛИ ЗА ВЪЗЛОЖЕНАТА МУ РАБОТА И ОТ ТОВА ПОСЛЕДВА ЗНАЧИТЕЛНА ПОВРЕДА, УНИЩОЖЕНИЕ ИЛИ РАЗПИЛЯВАНЕ ИЛИ ДРУГИ ЗНАЧИТЕЛНИ ЩЕТИ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ИЛИ НА НАРОДНОТО СТОПАНСТВО, СЕ НАКАЗВА..." ПОДОБНИ РАЗПОРЕДБИ СЛЕДВАТ ДО ЧЛ. 227А ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС. МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ОНЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ В МИНАЛОТО, КОИТО СА БИЛИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ НА ОТДЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, И ЧАСТ ОТ КОИТО И СЕГА СА НА КОРМИЛОТО, НЕ НОСЯТ ВИНА ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ТОЛКОВА ЯСНАТА НАКАЗАТЕЛНА РАЗПОРЕДБА? НЕ Е ЛИ ДРЪЗКА ПРОВОКАЦИЯ СРЕЩУ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ЧЕ ДОСЕГА НИКОЙ НЕ Е ОСЪДЕН ЗА ВЕЧЕ НАСТЪПИЛАТА КАТАСТРОФА В НАРОДНОТО НИ СТОПАНСТВО? ТА ЗА КОЛОСАЛНИЯ ВЪНШЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, ЗАРАДИ КОЙТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБЯВИ ФАЛИТ И ПРЕСТАНА ДА ПЛАЩА, НЕ НОСИ ЛИ НИКОЙ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧАСТ ОТ ДНЕС УПРАВЛЯВАЩИТЕ, НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ?

НА 1 НОЕМВРИ 1990 Г. ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ ОТПРАВИ АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ, ЗА ДА БЪДЕ СПАСЕНА СТРАНАТА. НИТО ДУМА, ЧЕ ИМЕННО НЕГОВАТА ПАРТИЯ Е ВИНОВНАТА, НИТО ДУМА, ЧЕ ИМЕННО ТАЗИ ПАРТИЯ Е ДЛЪЖНА ДА СЕ ОТТЕГЛИ И ДА ПРЕДОСТАВИ НА ДРУГИ ДА УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА, КОЯТО СЪЩАТА ПАРТИЯ ПОВЕДЕ ДО ПЪЛЕН ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН ФАЛИТ. ИСКА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СИЛИТЕ, НО ОЧЕВИДНО ОКОЛО УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ...

ТАКА СЕ ИЗОСТРЯ ВЪПРОСЪТ ЗА ТЪРСЕНЕ И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ - ПОЛИТИЧЕСКИ И КРИМИНАЛНИ. ПРЕСТЪПНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ ПРЯКО ВЪЗСПИРА ВЪЗМОЖНОТО ПОДОБРЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА. КАК МОЖЕ ДА СЕ ИСКА ОТ ЕДИН РАБОТНИК ИЛИ РЕДОВИ СЛУЖИТЕЛ ДА НАПРЯГА СИЛИ, ЗА ДА БЪДЕ ИЗВЕДЕНА ДЪРЖАВАТА ОТ КАТАСТРОФАТА, КОГАТО ТОЙ ВИЖДА СВОЯ ДОВЧЕРАШЕН РЪКОВОДИТЕЛ ДА СТОИ ВСЕ ОЩЕ НА НАЧАЛНИЧЕСКО МЯСТО, А Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА, ЧЕ ПОСЛЕДНИЯТ Е ИЗВЪРШИЛ РЕДИЦА НАРУШЕНИЯ И ДОРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗА ДА СЕ ОБОГАТИ И ДА СИ СЪЗДАДЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА СМЕТКА НА НАРОДНИ СРЕДСТВА? ИЛИ, МАКАР И НАПУСНАЛ, ТОЗИ БИВШ РЪКОВОДИТЕЛ ИЛИ БИВШ МИНИСТЪР, ИЛИ БИВШ ЧЛЕН НА ПОЛИТБЮРОТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, ДА СЕ РАЗХОДЖА СПОКОЙНО И ЗАД ГЪРБА СИ ДА Е СЪЗДАЛ ЗА СЕБЕ СИ И ЗА СВОИТЕ БЛИЗКИ НЕИЗЧЕРПАЕМИ РЕСУРСИ И ИНВЕСТИЦИИ ДОРИ В ЧУЖБИНА? ТОВА ДЕЙСТВА АБСОЛЮТНО ДЕМОРАЛИЗИРАЩО, А ОТ ДЕМОРАЛИЗИРАНО ОБЩЕСТВО НЕ МОГАТ ДА СЕ ИСКАТ НИКАКВИ УСИЛИЯ - САМО АПАТИЯ ИЛИ ОЩЕ ПО-ЛОШО - СТРЕМЕЖ ЗА ПОДРАЖАВАНЕ НА ТЕЗИ НЕНАКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.

ОТГОВОРНОСТТА ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОВЕРЕНА НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, КОИТО СА ПРЯКО СВЪРЗАНИ С УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ. НИТО ЕДИН БИВШ ИЛИ НАСТОЯЩ ЧЛЕН НА ТАЗИ ПАРТИЯ НЕ СЛЕДВА ДА УЧАСТВУВА В ПРОЦЕСИТЕ. НАГЛЕДЕН ПРИМЕР Е ИЗБОРЪТ НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР. АБСУРДНО Е ДА СЕ ИЗИСКВА ОТ НЕГО БЕЗПРИСТРАСТИЕ И СИГУРНОСТ, СЛЕД КАТО ТОЙ Е КОМУНИСТ И ДО ДНЕС: НИМА МОЖЕ ДА СЕ ИСКА ОТ НЕГО ДА ПОДВЕДЕ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЛИЦА, КОИТО В МИНАЛОТО, ПО СИЛАТА НА ПАРТИЙНАТА ЙЕРАРХИЯ, СА МУ НАРЕЖДАЛИ КАК ДА ДЕЙСТВУВА? ЗАКОНОВАТА РАЗПОРЕДБА, ЧЛ.25, Т.9 ОТ НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС ГЛАСИ: "НЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВУВА В СЪСТАВА НА СЪДА СЪДИЯ ИЛИ СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ... КОЙТО ПОРАДИ ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА МОЖЕ ДА СЕ СЧИТА ПРЕДУБЕДЕН ИЛИ ЗАИНТЕРЕСУВАН ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО ОТ ИЗХОДА НА ДЕЛОТО." А ПО СИЛАТА НА ЧЛ.44, АЛ.1, Т.1 ОТ СЪЩИЯ КОДЕКС ТОВА ВАЖИ И ЗА ПРОКУРОРА. НИМА МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛНОТО СЪДЕНЕ ДРУГ РЕЗУЛТАТ, РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ, ДО КОЙТО ГЛАВНАТА ПРОКУРАТУРА, КОЯТО СЕ СЪСТОИ ОТ ДИСЦИПЛИНИРАНИ ЧЛЕНОВЕ НА УПРАВЛЯВАЩАТА БСП, Е ДОВЕЛА ДОСЕГА Т.НАР. СЛЕДСТВИЕ СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ?

НЕ НОСЯТ ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ОНЕЗИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, ЗА КОИТО СЕ ИЗНЕСЕ В ПРЕСАТА, ЧЕ НА ДВА ПЪТИ СА ПОИСКАЛИ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА, НО ДРУГАТА СТРАНА НЕ Е ПРИЕЛА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО? НЕ Е ЛИ ТОВА ДОВЪРШЕН ОПИТ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ НАЙ-ВИСОКА СТЕПЕН?

СЮД ПРЕДЛАГА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ДА ОБРАЗУВА СЛЕДСТВИЕ СРЕЩУ:
   
- ВСИЧКИ ОНЕЗИ, КОИТО СА ОТГОВОРНИ ЗА ЕКОЛОГИЧЕСКАТА КАТАСТРОФА У НАС;
- ОТГОВОРНИТЕ ЗА КОЛОСАЛНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ, НАБРАН ПОРАДИ ТЕХНИТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ, А ВЪЗМОЖНО И УМИШЛЕНИ ДЕЙСТВИЯ;
- ЧЛЕНОВЕТЕ НА БИВШЕТО ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП НАЧЕЛО С ТОДОР ЖИВКОВ, ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ ДА ЗАЛИЧАТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ;
- ВСИЧКИ ФУНКЦИОНЕРИ НА БКП, ЗА КОИТО МНОГОКРАТНО СЕ ИЗНЕСОХА И СЕ    СЪБИРАТ ДАННИ, ЧЕ СА НАТРУПАЛИ БОГАТСТВА, КАПИТАЛИ В ЧУЖБИНА И Т.Н.

СЮД ПРОТЕСТИРА И ПРИЗОВАВА ЧЕСТНИЯ И СЪЗНАТЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ВСЯЧЕСКИ ДА СЪДЕЙСТВУВА И ДЕЙСТВУВА, ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ БЕЗСПОРНИТЕ ОТГОВОРНОСТИ НА БКП И НА НЕЙНИТЕ КОРУМПИРАНИ РЪКОВОДИТЕЛИ. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ МОРАЛИЗИРА НАШЕТО ОБЩЕСТВО, А ОТТАМ - ДА СЕ РАЗЧИТА НА ЖЕРТВОГОТОВНОСТТА НА ГРАЖДАНИНА ДА ПОНЕСЕ ИЗПИТАНИЯТА, КОИТО СЪПЪТСТВУВАТ ОЗДРАВЯВАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА.

СЮД НАМИРА ЗА НЕДОСТАТЪЧНА ИНИЦИАТИВАТА НА АСО, АСП И ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ, СЪСТАВЕНИ ОТ НАСТОЯЩИ ИЛИ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП, ЗА ГРАЖДАНСКИ СЪД. НЕ ГРАЖДАНСКИ, А ИСТИНСКИ СЪД, КОЙТО ДА НАЛОЖИ СЛЕДВАЩИТЕ СЕ ПО ДЕЙСТВУВАЩИЯ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС НАКАЗАНИЯ, Е ПОТРЕБЕН. ПОДОБНА ИНИЦИАТИВА КРИЕ ОПАСНОСТ ОТ ЗАМАСКИРАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ. ТРУДНО Е ДА СЕ ОЧАКВА ПОЗИТИВЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ЛИЦА, КОИТО МАЛКО ИЛИ МНОГО СА БИЛИ ПАРТИЙНО-ЙЕРАРХИЧЕСКИ ПОДЧИНЕНИ НА ОНЕЗИ, КОИТО СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ.

СЮД БИЕ ТРЕВОГА, ЗАЩОТО ВРЕМЕТО МИНАВА В БЕЗПЛОДНИ ОБСЪЖДАНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ТРЯБВА ДА Е ЯСНО, ЧЕ ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА НИ МОЖЕ ДА РАЗЧИТАТ НА ПОМОЩ САМО АКО СЕ ЯВЯТ В ПРЕОБРАЗЕН ВИД, ВНУШАВАЩ ДОВЕРИЕ. НАИВНО ДО ЦИНИЗЪМ Е ДА СЕ МИСЛИ, ЧЕ ОНЗИ, КОЙТО 45 ГОДИНИ Е ИЗПОВЯДВАЛ ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА РЕЛИГИЯ И СЕ Е КЛАНЯЛ НА СВОИТЕ ВОДАЧИ, Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ВНУШИ ДОВЕРИЕ, КАТО СМЕНИ ИМЕТО СИ И ЗАЯВИ, ЧЕ ТОЙ Е ВЕЧЕ ДРУГ, ЧЕ НЕ Е СЪЩИЯТ.

ЗА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЮД:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО ЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН КАНТАРДЖИЕВ
СЕКРЕТАР: НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ

СОФИЯ, 19 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБРЪЩЕНИЕТО НА ОБЩИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ ДО ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.


ЗАБАВЯНЕТО НА РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И СЪЗДАДЕНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НАЛОЖИХА ОБШИЯТ СТАЧЕН КОМИТЕТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ДА ПРОМЕНИ СВОЯТА ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРАБОТЕНА ПРОГРАМА.

ПОДКРЕПЯМЕ ИЗДИГНАТИТЕ ИСКАНИЯ ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ И ТЕЗИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА".

ОБЯВЯВАМЕ ОБЩА СТАЧКА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА С ИСКАНЕ НЕЗАБАВНО ЗАПОЧВАНЕ НА РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ РЕГИОНАЛНИ СТАЧНИ КОМИТЕТИ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ, СЪОБРАЗНО СТАЧНАТА ИНСТРУКЦИЯ.

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

ОБЩ СТАЧЕН КОМИТЕТ:

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
БЪЛГАРСКИ СТОМАТОЛОГИЧЕН СЪЮЗ
СЪЮЗ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
СЪЮЗ НА ОПТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ФЕДЕРАЦИЯ НА СИНДИКАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" - МЕДИЦИНСКИ СИНДИКАТ
СЪЮЗ НА РЕХАБИЛИТАТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 29 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНОТО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

НА 23 НОЕМВРИ 1990 ГОД. НА СЛЕДОБЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Г-Н ВИКТОР ВЪЛКОВ, СЕКРЕТАР НА БЗНС И НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, СЕ ИЗКАЗА, ЧЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЯМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА НАЙ-НАСТОЯТЕЛНО ВИ МОЛИМ ДА УВЕДОМИТЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ЧЕ БКП Е ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНА ПО УСТАНОВЕНИЯ РЕД ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ПОД HP.2809 ОТ 5 ОКТОМВРИ 1990 ГОД., С РЕШЕНИЕ HP 2 ОТ 24 СЕПТЕМВРИ 1990 ГОД. РЕГИСТРАЦИЯТА Е ПУБЛИКУВАНА В "ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК", БРОЙ 83, СТР. 8, КОЙТО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ БИ ТРЯБВАЛО ДА ЧЕТАТ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО БИХМЕ ИСКАЛИ:

1. ПРИ РАЗГЛЕЖДАНЕ И РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ НА ПАРТИЙНОТО ИМУЩЕСТВО НА БИВШАТА БКП ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ТО НИ ПРИНАДЛЕЖИ.
НИЕ ПРЕТЕНДИРАМЕ КАТО ЕДИНСТВЕНИ НАСЛЕДНИЦИ ДА ГО ПОЛУЧИМ, ЗА ДА ПРОВЕЖДАМЕ НОРМАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.

2. С ОГЛЕД НА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЧЕРПИМ ДИРЕКТНА И ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БКП, МОЛИМ ДА НИ РАЗРЕШИТЕ И ПРЕДОСТАВИТЕ 4 БРОЯ ПРОПУСКИ ЗА НАБЛЮДАТЕЛИ НА ЦК НА БКП И РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "КОМУНИСТИЧЕСКО ДЕЛО" В РЪКОВОДЕНОТО ОТ ВАС ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

С УВАЖЕНИЕ:

ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП: ВЛ.СПАСОВ

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ 1990 ГОД.                                     /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/