28 май 1994


София, 28 май 1994 година
Брой 102 /1147/


София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 36-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, НАПРАВЕНО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА 25 МАЙ 1994 Г.


УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,

Преди няколко години заедно започнахме борбата за първите глътки свобода. С нас бе надеждата, волята за промяна и вярата, че демокрацията ще бъде честна и справедлива, а републиката ни - чиста и свята, така, както ни е завещал Апостола на свободата Васил Левски. Преминахме през много съдбовни дни, но винаги сме вярвали, че това, което правим, е за доброто на нашата мила родина, за доброто на България.

Днес отново сме на кръстопът. Отново сме пред избор. От една страна, е волята за промяна, за продължаване на икономическите реформи и демократичните процеси на основата на конституцията и на законите. От друга - връщането назад към времето на "партийните директиви" и "генералните линии", когато държавните институции бяха само параван на волята на една партия.

Милиони хора днес в България живеят трудно, едва свързвайки двата края. Още по-тежка от материалната е духовната криза, неверието, съмнението, че България може да излезе на добър път.

От месеци наред правителството на България е в сериозна криза. Не бяха осъществени процесите на приватизация, практически бе спряна реституцията на земята, започнахме да изоставаме по отношение на самата воля за промяна. Кризата на правителството не може да бъде скрита, не може да бъде отмината. Само за два дни министър-председателят получи двукратно доказателства от парламента за ясно определено политическо недоверие. В демократичните страни при подобно политическо бламиране министър-председателите си подават оставките. Един акт на оставка би открил именно пътя за предсрочни избори, за обръщане към гласа на истината, към гласа на народа на основата на конституцията и на законите.

Българската конституция е ясна и категорична. Пътят към предсрочни избори минава през процедурата, описана в чл.99. Това означава, че за да има предсрочни избори, са необходими не споразумения и договаряния, а предсрочно прекратяване на правомощията на правителството. Всякакви предложения за рамкови споразумения, за парламентарни договаряния, за контактни групи и други неформални срещи и уговорки се отнасят към предконституционното пространство. Те нямат правно значение, докато не влязат в някоя от предвидените в конституцията процедури.

Министър-председателят е изправен пред избор. Само ако той си подаде оставката, може да се открие конституционната процедура за предсрочни парламентарни избори. И тази процедура не може да бъде подменена от никакви споразумения. Вярно е, че по времето на Великото народно събрание подобни споразумения бяха осъществени. Но тогава не съществуваше и новата демократична конституция. Ясно определени от конституцията в тази ситуация са и правомощията на президента. Едва след оставка на министър-председателя, а не преди това, той може да прояви конституционна инициатива, като възложи на парламентарните групи да съставят правителство по силата на чл.99 от конституцията. И едва след неуспеха на подобни опити чл.99 ал.5 предвижда назначаване на служебно правителство, разпускане на Народното събрание и насрочване на предсрочни избори. Всякакви други самодейни инициативи водят до още по-голяма дестабилизация на политическия живот на страната като цяло.

България има бъдеще само като конституционна и правова държава. Конституцията е върховен закон. Навлизането в чужди компетенции, опитите да се предлагат и осъществяват лични формули за управление противоречат на духа и разума на правовата държава.

Предсрочните парламентарни избори са част от демокрацията, а не изключение от нея. Конституцията изрично предвижда нормативно установен път за достигане до предсрочни избори. Всякакви внушения и предложения за неконституционни средства и решения от типа на споразумения, кръгли маси, рамкови договаряния и др. не се вместват в принципите и същността на правовата държава. Те не са конституционни форми и аз призовавам в името на парламентаризма и демокрацията и министър-председателят, и президентът да се въздържат от тях.

Нека не тръгваме по опасен път. Нека не унищожаваме крехкото доверие и надежда, че България ще бъде истински демократична страна, чиста и свята.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПО ПОВОД НА ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СГРАДАТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ.


Светият Синод на Българската православна църква дълбоко е разтревожен и възмутен от грубите действия на полицейски части във Велико Търново, които днес, 26 май 1994 г., са влезли насилнически в сградата на Великотърновската Света Митрополия, нанасяйки тежки щети, и са извели оттам Каноническия архиерей Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и негови сътрудници - свещеници, монаси и служители.

Светият Синод ще продължи да защитава с всички законни средства самостойността и авторитета на родната ни Българска православна църква, за да може тя да продължи своята родолюбива и спасителна мисия в тези трудни дни, въпреки проявяваното неразбиране и противостоене.

София, 26 май 1994 г.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА СВЕТИЯ СИНОД:

† Доростолски и Червенски Митрополит Неофит


/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
АПЕЛ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ И НА ЕПИСКОП ИЛАРИОН ТРОЯНОПОЛСКИ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА МИТРОПОЛИЯ.


Днес, 26 май 1994 г. към 12 часа, когато заседаваше Епархийският съвет, по устна заповед на г-н Милчо Ванев - прокурор на Велико Търново, навлезе полиция в сградата на Великотърновската митрополия. Нанесени са щети за 100 хиляди лева и насилие над митрополит Григорий. Епархийският съвет, свещеници и монахини зовем за справедливост и помощ. Помогнете - насилието е страшно!

Велико Търново, 26 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ "ЕКОГЛАСНОСТ" ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТА В ТЪРНОВСКАТА МИТРОПОЛИЯ.


Българската история доживя и този срам - български прокурори да наредят на български полицаи да малтретират и изхвърлят от Търновската митрополия служители, миряни и свещеници, во главе с българския владика Григорий.

Това не е било и през турско!

Политически клуб /ПК/ "Екогласност" вече е имал възможността да каже ясно и открито:

- За нас има само една Българска православна църква и неин глава е патриарх Максим, останалите "лъжесиноди" са политически креатури на Съюза на демократичните сили /СДС/.

- Многократно сме искали оставките на Иван Татарчев и на Милчо Ванев. С днешните си действия те доказаха, че са подлоги на една политическа шайка и трябва час по-скоро да изхвърчат от постовете си.

- Срам на униформите си лепна днес и българската полиция. Настояваме отговорните за акцията да понесат наказания, дори това да е самият министър!

Обръщаме се към всички българи, към политическите сили и гражданските сдружения:

- Да осъзнаем, че хаосът и насилието имат определени източници и един от тях е прокуратурата.

- Ако парламент, правителство и президент бездействат пред насилието и явното нарушение на конституцията, то дълг на обществото е с граждански протести и неподчинения да каже не на беззаконието и произвола.

София, 26 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА МИТРОПОЛИЯ.

Във връзка с излъченото съобщение по Българското национално радио - програма "Хоризонт", че членовете на Конфедерация на труда /КТ/ "Подкрепа" са участвали в акцията на полицията за изпълнение на прокурорска заповед за освобождаване на помещенията на Великотърновската митрополия и че са залепили лепенки на вратите с текст Синдикален регионален съюз /СРС/ "Подкрепа", пресцентърът на КТ "Подкрепа" е упълномощен да заяви:

КТ "Подкрепа" категорично се разграничава от тези тревожни действия и твърдения, които приписват несвойствена идеология и акции на синдиката.

Проблемите на Българската православна църква /БПЦ/ не са обект на синдикална борба или защита. Тези проблеми се решават и ще се решават от църковните и от държавните органи, оторизирани за това.

КТ "Подкрепа" се отнася с уважение към БПЦ и тежко изживява разединението в нея.

София, 26 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /ЦК на БКП/ с тревога и със загриженост следи всичко, което става в страната ни. Нелегитимното Народно събрание не работи, а законите, които приема, са закони против интересите на България и народа ни. Тези закони са в угода на враговете на българския народ и на България. Приетите закони за приватизацията унищожават всичко, което трудовият ни народ с кървав денонощен труд построи през златния век на строителството на социализма. Социализмът не е бит и не е разгромен. Бити и разгромени са ревизионистите и тяхната мафия, която днес вилнее с всичката си сила. Тази мафия днес реставрира капитализма. Тази мафия днес създава психоза и напрежение в страната ни. Тази мафия днес е пълен господар на всичко ограбено от България и от трудовия ни народ. Тази мафия владее всички средства по външните задължения на България. Тази мафия е господар на почти всички търговски фирми у нас и в чужбина. Тази мафия е навсякъде и във всичко. Тази мафия извърши ревизионистично-фашисткия преврат на 10 ноември 1989 г. Те, вместо да намалят външния ни дълг, ограбиха скромните спестявания на целия ни народ чрез изкуствено въведените спекулативни цени на стоките, които скриха, а след това увеличиха цените от 10 до сто пъти. Тази банда от престъпници днес продават и разпродават на български спекуланти и престъпници чрез т. нар. приватизация магазини, хотели, предприятия, сграден фонд на символично ниски цени. В страната ни вилнее черната борса, спекулата, наркотрафикът, рекетьорството, изнасилванията, убийствата, грабежите и обирите, на които никой не противодейства. Не е малък броят на участници в тези банди на хора, които трябва да им противодействат и да се борят против тях. За съжаление те ги укриват и толерират. България никога досега не е имала престъпници и мафиоти от средите на Министерския съвет /МС/, президентството, полицията, както сега.

Секретариатът на ЦК на БКП предупреждава всички грабители на народно имущество да спрат с грабежите до произвеждането на следващите парламентарни избори, защото след тях всичко ще се намести по съответните им места, а ограбеното ще бъде върнато на трудовия ни народ. Не посягайте на завоеванията на трудовия ни народ. Спрете всякаква мафиотска приватизация.

София, 13 май 1994 г.

ПЪРВИ СЕКРЕТАР: Владимир Спасов

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ И НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ИНЦИДЕНТ В РАДНЕВО.


На 25 май 1994 г. общински съветници на Българската социалистическа партия /БСП/ заедно с охранителна фирма "Кеми" извършиха безпрецедентен акт на насилие срещу законно избрания председател на общинския съвет в Раднево г-н Стоян Кадиев, председателя на Координационния съвет на Съюза на демократичните сили /СДС/ в Раднево и общински съветник д-р Нино Нейков и други съветници от СДС. В резултат на нанесения тежък побой г-н Нейков е получил бъбречна криза, г-н Кадиев е със счупени ребра. Двамата са приети по спешност в работническата болница в Раднево.

Независимо от обстоятелството, че старозагорският окръжен съд е постановил съдебно решение, с което отстраняването на г-н Кадиев от поста председател е обявено за незаконосъобразно, съветниците на БСП и до момента не му позволяват да изпълнява служебните си задължения.

Националният координационен съвет /НКС/ и Парламентарната група /ПГ/ на СДС остро протестират срещу насилствения акт и грубото погазване на закона, като застават зад законно избраните представители на СДС в Раднево.

Съюзът на демократичните сили няма да допусне насилниците и техните подбудители да останат ненаказани и ще настоява пред правозащитните органи да предприемат необходимите мерки за възстановяване на закона.

София, 26 май 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА С ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.


По повод на уволнението на заместник-министърката по лечебната част и главен секретар на Министерството на здравеопазването д-р Златица Петрова Българският лекарски съюз заявява следното:

Поначало съвместяването на тези две длъжности беше крайно неуместно и нецелесъобразно. Неспособността на министър-председателя да прецени значимостта на здравната реформа се потвърди и от орязването на функциите на заместник-министъра по здравната реформа, което логично доведе до оставката на д-р Илко Семерджиев през миналата есен. Още през септември 1993 г. Българският лекарски съюз /БЛС/ поиска отстраняването на д-р Петрова, мотивирайки се с нейната професионална безпомощност. Цели 9 месеца по-късно премиерът Беров я уволни, при това без никаква мотивировка. Сега Министерството на здравеопазването /MЗ/ фактически е изоставено без най-важните си дейности, а министър Гугалов за сетен път показа липса на доблест и функционалност, като се остави да бъде изненадан от неочакваното уволнение на заместничката си по лечебната част и не си подаде оставката в знак на протест.

БЛС отново заявява, че настоящото здравно министерство в частност и правителството в общност не са способни да проведат така необходимата на целия народ и на лекарското съсловие здравна реформа и настоява за незабавна пълна подмяна на ръководения екип на здравното министерство.

София, 25 май 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: д-р Д. Игнатов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 28 май - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО /ЧАСТ ВТОРА/ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЖАН ВИДЕНОВ, ПРОИЗНЕСЕНО НА СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА И НА ДЕПУТАТИТЕ СОЦИАЛИСТИ /19 МАЙ 1994 Г., СОФИЯ/.


3. В изпълнение на този политически ангажимент Изпълнителното бюро /ИБ/ и Парламентарната група /ПГ/ предприеха съвместно ред практически мерки за активизиране на законодателството, взаимодействие с правителството и отговорни преговори с другите парламентарни групи - главно по повод на бюджета за 1994 г. Възложено бе на депутатите социалисти да обосноват пред правителството и парламента необходимостта от цялостна политика в изпълнение на бюджета, осъществявана синхронно и със законодателни, и с административни мерки. Единодушно бе искането ни още преди второто четене на бюджета да се обсъдят с правителството и другите ПГ необходимите структурни и кадрови промени - главно в социално-икономическия блок на Министерския съвет /МС/. Това бяха предварителните ни условия за подкрепа на този тежък бюджет. Ние честно и докрай извървяхме своята част от този труден път, но останахме сами в борбата с проблемите на страната.

Останалите политически субекти предпочетоха съвсем друга политика - на отлагане, на замазване на проблемите, на свършени факти и на нескончаема демагогия. Правителството не се справи нито с причините, нито с последиците на ценовия и валутен шок през март 1994 г. - главно поради липса на реални резултати в структурната реформа, отсъствие на ясна средносрочна икономическа политика, примитивна валутна политика, хаос в ценообразуването и отстъпление от възприетата политика на доходите. Това накара Висшият партиен съвет /ВПС/ да поиска още на 3 април 1994 г. от премиера до средата на май 1994 да изложи своята социално-икономическа политика, да предложи нужните му за нея структурни и кадрови промени в МС и да поиска от парламента достатъчно категорична подкрепа за пресичане на умишлените опити за дестабилизация и блокаж на институциите в този най-отговорен за страната момент. За ВПС отрицателният резултат на това усилие би бил сигнал за подготовка за избори.

Министър-председателят стори това с декларацията си от 27 април 1994 г., програмата си от 13 май 1994 г. и проекторешението си от 18 май 1994 г. за структурни и персонални промени в Министерския съвет. В хода на подготовката на тези документи ИБ и ПГ съвместно изработваха, конкретизираха и представяха пред министър-председателя принципната позиция на Българската социалистическа партия /БСП/ по тези въпроси, съответстваща изцяло на духа и буквата на решенията на основните партийни организации, Висшия партиен съвет /ВПС/ и Парламентарният съюз за социална демокрация /ПССД/. Ние настоявахме да се запази и оползотвори максимално формулата на непартийния кабинет; да се подсили неговият социално-икономически блок с истински специалисти, ценни не със своята партийност или безпартийност, а с обществения си авторитет и управленския си потенциал; да се активизира парламентарното мнозинство, за да се доведе до успешен край дълго отлаганата, трудно подготвяната и скъпо платената нормативна уредба на реформата в индустрията, земеделието, съдебната власт, отбраната.

Министър-председателят не се съобрази с някои от важните ни аргументи. Той настоя на своето разбиране: за бавни темпове на реформата в земеделието, за пълна рестрикция, замразяване на заплатите в бюджетната сфера, за орязване дори на договорените компенсации и за сделка по дълга "на всяка цена". Не прие нашите аргументирани претенции към министъра на отбраната, министъра на промишлеността и сегашния председател на Комисията по външния дълг. Въпреки това ИБ и ПГ оценяват като цяло предложенията за приемливи, ако се коригират с активност в парламента и в по-ниските етажи на управлението. Разбира се, днес сме в правото си да решим и друго. Още повече че от самото начало отделни другари явно страдаха от илюзията, че Беров и "динамичното мнозинство" виждат смисъла на съществуването си в подготовката на едни победоносни за БСП избори. Други предлагаха да не искаме от Беров нищо друго освен до един месец да замрази цените и в противен случай да го свалим. Можем, разбира се, да възприемем и такава "тактика".

Консултациите с Беров бяха съчетани с отговорни преговори на най-високо ниво с Движението за права и свободи /ДПС/ и с две от съставките на Новия съюз за демокрация /НСД/. За всеки тур ИБ и ПГ изработваха мандат и получаваха обратна информация. Нейният анализ недвусмислено доказва, че единственият смисъл на тези преговори за ДПС и НСД е бил в протакането. Единият от мотивите - нова договореност със Съюза на демократичните сили /СДС/ - ако не за правителство, то поне за избори. Вторият, по-важният -ангажиране на БСП с рестрикции, много по-жестоки дори от предвидените в бюджета, като "политическата цена", която "лява България" дължи за сделката по дълга. Третият мотив за някои от "партньорите" ни - поддържане на хаоса в икономиката в интерес на издържащите ги сенчести групировки. Отделно трябва да се очертае позицията на синдикатите, които са готови да минимизират инак справедливите си искания срещу гаранцията за избори наесен, но с интензивно работещ дотогава по интересуващите ги социално-икономически закони парламент.

/Пресслужба "Куриер"/


15:30:00
28.05.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Цветанка Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!