27 януари 1992

София, 27 януари 1992 година
        Брой 18 (548)

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ДВИЖЕНИЕ "БЕЗПАРТИЙНИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" И НА СЪЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ - ДЕСЕН ДЕМОКРАТИЧЕН АЛИАНС ПО ПОВОД НА ПРОИЗВЕДЕНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКАТА.


ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!

Ние сме достойна нация, която има с какво да се гордее.

Много са представителите на нашия народ, които прославиха и прославят родината. Не е необходимо да изброяваме имена. Това са едни от най-известните в света певци, музиканти, художници, учени, спортисти и работници от всички професии. Българин е и бащата на компютъра.

Признавали са ни и ни признават за един от най-интелигентните народи! Наред с това са ни посрамвали и ни посрамват нашите политици!

Достойно ли е например в присъствието на държавния глава в близост до българския парламент и в присъствието на представител на САЩ да скандираме Ю Ес Ей?

Ние можем да покажем уважение към представител на една велика държава, но най-напред е редно да уважаваме себе си!

Нашите политици ни унижават пред целия свят, без да са ни попитали съгласни ли сме, или не.

Политиката на протегнатата за милостиня ръка, освен че е позорна, не ни води до спасение.

От претъпканите складове храните се изхвърляха, за да се поддържат високите цени или да се създава социално напрежение с политически цели.

Помощите, получени за сметка на националната ни чест, служеха за спекула, обогатяваща властимащите, пак с политически цели.

Защо не можем да изберем достойни граждани с високи нравствени добродетели, които да съставят качествен парламент и правителство?

Ние сме малка страна и чужди на нашите национални интереси сили определят политиката ни. Те имат своите назначени в България послушници.

Тези послушни политически дейци, скрити зад кулисите, дирижират поръчаната музика и дърпат конците на куклите, участващи в пиесата. Осъществи се по нов начин принципът "Разделяй и владей"!

Две години вече се играе приказката за червената шапчица, в която има и наивното момиче, и лошия вълк, и горката баба, и добрия ловец, който разпорва стомаха на вълка. Краят е щастлив.

Щастлив ли е обаче краят на нашата двегодишна борба за демокрация?

Щастлив само за една групировка, която съзнава, че единственият начин да се задържи на власт е диктатурата. Получили властта с благоволението на своите господари, които са ги назначили за опозиционери, а след това и за министри, те знаят какво ги очаква, след като си свършат възложената от господарите работа - очаква ги изритване от сцената. Това вече стана с предишните кукли.

Сегашните кукли търсят начин да си откъснат конците и да заиграят в заговор, но само с някои от своите господари.

Това е еднакво опасно за всички нас, управляваните, независимо дали сме от СДС, БСП, БЗНС, от друга партия или безпартийни.

Резултатите от заговора срещу българския народ вече се чувстват съвсем осезателно! Измамното чувство за свобода се изпарява. Завръщат се във всекидневния ни живот фалшът, лицемерието, угодничеството и двойният и троен стандарт - едно мисля, друго говоря, трето върша. Актуално звучат старите вицове и парафрази като тази: керванът си лае, кучето си върви. Това е пагубно за нацията!

Социалната демокрация, противопоставена на политическата, е възможна и при диктаторските режими. Така беше при Хитлер, при Франко, при Пиночет и при други диктатори.

Същинската демокрация е политическа и социална демокрация, които не са противопоставени една на друга.

Такава е демокрацията във всяка истински демократична държава. Това съзнателно се премълчава и не се обяснява на управляваните.

Всъщност идеолозите на СДС и на БСП имат програма, насочена срещу политическата демокрация. Тя е само за социална стопанска демокрация. Тази програма не е написана в България.

Тази е причината да се унищожават всички политически организации на гражданите, които се борят за демокрация. Засега това става чрез взаимодействащи и с лидери на СДС агент-провокатори, чрез лишаване от материална база и средства и посредством множество провокации, осъществявани от подставени лица.

По тази причина тези организации не могат да станат основа на истинско гражданско общество, без което е немислима демокрацията.

Ние бяхме издигнали достойни личности чрез една от най-старите политически организации Движение "Безпартийни за демокрация", към което е и учреденият преди една година Алианс "Съединени демократични сили - десен демократичен алианс".

Те имаха необходимите за президент и вицепрезидент качества.

Наша задача беше да информираме обществеността за някои неща, които никой вестник не е съгласен да публикува без манипулации или условия.

Ние продължаваме борбата за демокрация в качеството си на свободни и свободно мислещи граждани.

Нашите призиви са: "Да съединим усилията си за демокрация!"

"Да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ!"

София, януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛИ ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


На 19 януари 1992 г. за първи път в историята българските избиратели избраха пряко в честни, свободни и демократични избори държавен глава на Републиката.

Изпълнителното ръководство на Партия ЛИБЕРАЛИ изразява задоволството на своите членове и привърженици, че за президент на Републиката бе избран подкрепеният от нас, ЛИБЕРАЛИТЕ, кандидат д-р Желев. Успехът над-р Ж. Желев е победа на демокрацията и на всички, които искат България да се раздели безвъзвратно с рецидивите на тоталитаризма.

Своя значителен принос за тази победа имат и членовете и симпатизантите на Партия ЛИБЕРАЛИ, които активно участваха на всички нива на предизборната кампания.

На тях и на всички български избиратели, дали своя вот на кандидатурата на Ж. Желев, Изпълнителното ръководство на Партия ЛИБЕРАЛИ дълбоко благодари.

Анализите на предизборната кампания на президентските избори и нейното влияние върху развитието на демократичните процеси тепърва предстоят. Не може обаче да не отбележим с тревога два факта, които ярко се откроиха в предизборния период и значително деформираха духа на толерантност на кампанията, като с това още повече поляризираха политическите настроения в обществото.

Първият е яростната и недостойна кампания срещу д-р Желев, подета от в-к "Дума" и неговите сателити.

Вторият е усилието на ръководството на СДС да обсеби предизборната кампания на д-р Желев и да се представи отново като монополист на демокрацията в страната.

Нашето убеждение е, че д-р Желев не спечели първия тур единствено поради тези усилия, които отблъснаха голяма част от електората.

Успехът на д-р Желев във втория тур ние преценяваме като негова победа въпреки усилията на тъмносините от СДС да го провалят.

Държавният глава на Републиката е избран и независимо от претенциите на определени сили, в съответствие с конституцията е президент на всички българи. Сега президентът трябва да стане обединител на нацията на основата на демократичните ценности и стопанския просперитет, да бъде успокоител и арбитър на политическите страсти и да представлява националните интереси на България в отношенията ни с други държави.

Само при изпълнение на тези условия Партия ЛИБЕРАЛИ ще продължи подкрепата си към президента Желев.

Ние, ЛИБЕРАЛИТЕ, ще подкрепяме президента, докато той остава гарант на конституцията, законността, политическия плурализъм и мирния демократичен преход.

Желаем му успех в трудната мисия.

София, 22 януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ОПРОВЕРЖЕНИЕ НА ГОВОРИТЕЛЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ Г-Н ИВАН ГОРИНОВ ПО ПОВОД НА СЪОБЩЕНИЕ В ЕМИСИЯ НА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.


Във връзка с направено в емисията "По света и у нас" на Българска телевизия съобщение, че Зелената партия възнамерявала да участва в изграждането на "Общ демократичен фронт" под ръководството на Велко Вълканов и Румен Воденичаров съм упълномощен от Националния съвет на Зелената партия да заявя:

Зелената партия с председател Александър Каракачанов никога не е водила разговори с подобен характер и не възнамерява да участва в това формирование.

София, 24 януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА НЕЗАВИСИМОТО СДРУЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ", АДРЕСИРАНО ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ.


На 23 януари 1992 г. вечерта по телевизията се яви литературоведът Едвин Сугарев и от името на "ЕКОГЛАСНОСТ" изрази становище за строежа на АЕЦ-Белене по повод транспортирането на поръчаният преди време в Чехословакия реактор.

НИЕ НЯМА ДА КОМЕНТИРАМЕ проявеното пълно непознаване на въпроса от г-н Сугарев, изразено в неколкократното му твърдение, че централата се строяла на остров Белене, след като всеки запознат знае, че тя се строи на брега. Всеки, познаващ проблема, знае, че реакторът е отдавна закупен и страната плаща валута за престоя му в Чехословакия.

НИЕ САМО ЩЕ НАПОМНИМ, че още преди 10 ноември 1989 година именно основателите на "ЕКОГЛАСНОСТ" подеха инициативата за спирането на този строеж. И че именно акциите на "ЕКОГЛАСНОСТ" през 1989 и 1990 година доведоха до спирането на строежа, за което има и решение на Министерския съвет. Всеки, който следи въпроса, знае, че това решение не е променяно, но това явно не е известно на лицата, представящи се за "Екогласност".

НИЕ ОБАЧЕ КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЗЯВАМЕ, когато групата около "Дондуков" N 39, след като знае, че не е призната от съда, след като де факто участва в една управляваща коалиция, след като е по същество една казионна организация, продължава да се представя за независима.

София, 24 януари 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НС "ЕКОГЛАСНОСТ": Петър Слабаков

СЕКРЕТАР НА
НС "ЕКОГЛАСНОСТ": Георги Аврамов

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА ЛИДЕРА НА ГРАЖДАНСКАТА ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ НА МАКЕДОНИЯ Г-Н БОРИС ГЕГАЙ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ И ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ШИРОКО ДВУСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО.


Изразяваме нашата благодарност на българската държава и на българския народ за признаването на Република Македония в момент, когато се правят различни сметки и спекулации. Това е едно съвсем нормално според нас дипломатическо признаване, което България направи без някакви сметки или задни цели. В София нашата делегация е приета много добре и ние не се чувстваме чужденци. Ние гостуваме по покана на Либерално-демократическата партия на г-н Веселин Кошев и присъстваме като наблюдатели на Либералния европейски икономически форум и на българо-гръцката бизнес-среща. Ние също имаме идеи за сътрудничество с България - например в транспорта и комуникациите, но ще ги обсъдим друг път.

Гражданската либерална партия на Македония е създадена след изборите през 1991 година. Нейните усилия и внимание са съсредоточени върху икономическите проблеми на Македония. Основната ни цел е да съдействаме на процеса за интеграция на всички либерално-демократични партии на страните от Балканите, за да можем обединени на политическото, културното и икономическото поле да влезем равноправно в Европа, защото ние географски сме в Европа и няма основания да страним от общоевропейските процеси.

В по-широк аспект идеята на македонските либерали е да постигнат обединяване на политическите либерално-демократични сили от Балканския полуостров, като се създаде Балкански либерален съюз. Подготвена е и декларация с предложение - през май 1992 г. в Скопие да се свика учредително събрание. Този документ ще бъде разпространен сред либерално-демократичните партии.

Надяваме се, че България ще бъде тази, която ще разбие стената, издигнала се между Македония и Гърция, за да се създадат благоприятни условия за свободното движение на идеи с цел обединяване и равноправно участие в общоевропейските процеси.

София, януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ (БАС) ВЪВ ВРЪЗКА С ВНЕСЕНИЯ ОТ СДС ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ОНЕВИНЯВАНЕ НА ОСЪДЕНИ ЗА ФАШИСТКИ ПРОЯВИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА.
Писмото е адресирано до посланиците на Съединените американски щати, Великобритания, Русия, Франция, Белгия, Полша, Гърция и Норвегия, акредитирани в София.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОСЛАНИК,

През Втората световна война антихитлеристката коалиция разгроми фашизма и осигури победата на демокрацията и хуманизма в света. Съвместната борба и сега изисква заедно да вървим по този път против новите прояви на фашистките сили.

Напоследък процесът на демокрацията у нас е сериозно застрашен. На 8 януари 1992 година група депутати от Съюза на демократичните сили внесоха в Народното събрание проектозакон, в който се предвижда да се оневинят отявлени фашисти, национални предатели и палачи, които прикачиха България към военната колесница на фашистка Германия и я доведоха до трета национална катастрофа. Авторите на проектозакона, водени от явни користни политически и материални подбуди, целят също да облагодетелстват себе си и своите близки за сметка на кървавите престъпления, извършени от техните предци против интересите на народа.

Народният съд в България, както и Нюрнбергският процес за съдене на хитлерофашистките престъпници, създаден по инициатива на правителствата на Съединените американски щати, Съветския съюз, Великобритания и Франция, са проява на висша справедливост. Те потърсиха отговорност от извършителите на престъпления към човечеството, за които според международните правни норми давност няма.

Този проектозакон е в пълно противоречие и с член 5, алинея 1 на Парижкия мирен договор от 10 февруари 1947 г., според който "България се задължава да вземе всички необходими мерки, за ... съдене:

а/ на лицата, обвинени в извършване на военни престъпления или в престъпления срещу мира и човечеството, заповядвали извършването на такива престъпления или съдействали за тяхното извършване..."

В своята доскорошна вътрешна и международна политика България се придържаше строго към тези изисквания. Напоследък обаче у нас се намериха политически сили, които се стремят към реставрация на фашисткото минало, донесло огромни материални, политически и морални щети на родината ни.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОСЛАНИК,
Българският антифашистки съюз е сериозно обезпокоен от гореизложените прояви, които реално заплашват демокрацията у нас и са в състояние да взривят гражданския мир в страната.

Като имаме предвид големия принос на Вашата страна в борбата против фашизма, ние се обръщаме към Вас, ГОСПОДИН ПОСЛАНИК, с настойчива молба да запознаете компетентните институции в нея с реалната опасност, която заплашва България - открита реставрация на фашизма, с всички произтичащи от това последици за нашата демокрация и сигурност.

С дълбоко уважение!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: проф. д-р В. Иванов

София, 17 януари 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКО И ХУМАНИТАРНО ДВИЖЕНИЕ "ОКАН - ЕДИНЕНИЕ" ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА В БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И ОБЩАТА ОБСТАНОВКА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА.


В целия свят цари обща неувереност относно бъдещото развитие на събитията в ликвидирания Съветски съюз. Нито един от големите политически ръководители на богатите държави не излиза с изявления за действителния баланс на силите в Европа. Отвсякъде звучат примирение и плахи съвети. Руските хора трябвало сами да решават проблемите си. И всичко това е на фона на ускореното сублимиране на съветската икономика. Центърът се разпадна пред очите на целия свят. Дезинтеграцията на въоръжените сили на СССР вече е факт. Вече не се знае дали лицата, които имат контакт с ядрено оръжие, няма да се поддадат на някакво изкушение, реална е опасността възникналите държави, владеещи това оръжие, спасявайки се от бедствения хаос на икономиката ни, да го разменят за храни или политически и икономически преференции. Под страх от организиране на нов преврат военното командване в бившия Съюз постоянно се "обновява". Няма съмнение, че армията там се е превърнала в политическа сила. Растящата заплаха предизвика и наличието на въоръжени групи националисти. Борбата за власт в новите републики, липсата на демократични конституции и закони са опасни предпоставки за метежи с много неизвестни. Страните от Източна Европа преживяват остро кризата на разединението.

Ние, последователите на икономическото и хуманитарно движение "Окан - Единение", виждаме сянката на настъпващите събития не само в бившия Съветски съюз, но и в цяла Европа. Пред очите на всички ни днес избуяват семената на "студената война". Мислите, които в продължениена десетилетия се изказваха по световните радиостанции, които се изписваха по вестници и списания, днес се превръщат в жива и жестока реалност.

Светът, потресен и объркан, наблюдава зашеметяващата победа на демокрацията, без изстрели, без жертви. Превърнато в пари, това изключително явление, ако трябваше да се заплаща със средствата, употребени за Персийската криза, би струвало стотици и хиляди милиарди долари.

Днес Западът дължи тези милиарди на новите демокрации. Всяко отлагане на изплащането на този дълг може да се превърне в кървав еквивалент.

Ние считаме, че равновесието в политиката е плод на фантазията на политиците. Динамичното неравновесие в политическите отношения е естествено състояние на международния живот. Политиката и икономиката никога не са се стремили към равновесие, стремежът е бил винаги към еволюция.

Можем само да съжаляваме, че политиците не желаят да забележат този факт. Те подхождат към финансовите пазари със самочувствието, че знаят всичко за тях. Ако реалността не съответства на представите им, те  игнорират. Така се стигна до доминирането на спекулативния капитал във всички източни страни. Системата на финансовия пазар е нестабилна и поведението й предизвиква политическа нестабилност в целия източен блок. Не чрез политиката трябва да се стабилизира пазарът, а чрез пазара да се стабилизира политиката. Бавенето или ненамесата на богатите държави в стабилизирането на демократичните процеси на Изтока предизвика ужасите в Югославия, драмата в Албания, в Румъния и др. Сегашните представи за стабилни политически отношения произтичат от стари модели. Разбирателството и добросъседството на Европейския континент може да се обезпечи с комплексното възприемане на действителността, с рефлективното отношение към промените и динамиката й. Политиците на нашето време трябва да са и финансисти, хора, които да бъдат на "ти" с "горещите пари", да познават финансовите пазари и да ги поставят като главна цел на всяко ново правителство.

Западът се стъписа от триумфалната си победа. На западните политици дори не им се вярва, че промяната е постигната на толкова ниска цена. Те и днес не са готови за тази развръзка.

Изтокът не може и не е в състояние да заплати цената на историческата промяна, ако Западът не се откаже от всякакви искания.

Дава, който има!

Дълбоко обезпокоени от кризата на разединението и бавното изчакване на великите сили, ние се обръщаме към световната общественост: бизнесмените, деловите среди, учените, теоретиците и всички, способни да дадат макар и малък принос за изпълнение на хуманния си дълг пред народите на Изтока. Човешката цивилизация е в опасност! През всички времена гладът е бил лош съветник.

Ние оценяваме усилията и политическата съобразителност на Михаил Сергеевич Горбачов, който едва удържа процесите на промяната да не се изродят в кървава сеч. Ние отдаваме почитта и възхищението си на политици като Роналд Рейгън, Джордж Буш и Маргарет Тачър, Франсоа Митеран, Борис Елцин, Хелмут Кол и други авторитетни дейци от Европейската общност и се надяваме, че те няма да обърнат гръб на собствената си рожба - демокрацията!

декември 1991 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДВИЖЕНИЕ
"ОКАН - ЕДИНЕНИЕ": проф. д-р Халис Окан

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 27 януари - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ НА РУСЕНСКИ СЪЮЗ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" (PC "ЦБ"), РЕГИСТРИРАН ПО ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.


1. Настоящият Устав легитимира пред Българската държава и пред българската общественост независимото обществено движение Русенски съюз "Царство България" (PC "ЦБ").

2. Седалището на PC "ЦБ" е в Русе, а обсегът на действие - Разградска област.

3. Програмните цели и задачи на PC "ЦБ" са:

а) Спасението, възраждането и възходът на българския народ и на България чрез възстановяването на Третото Българско Царство.
б) PC "ЦБ" възниква, за да възвърне Отечеството към стародавния български път на българските ханства и царства, прекъснат на съдбоносния 9 септември 1944 г. и принудително обречен на забрава.
в) PC "ЦБ" ще работи за политическата просвета на своите членове, съмишленици, сподвижници и следовници; ще се старае да изясни тъмните петна в нашата история; ще полага усилия за нравственото и духовното развитие на своите членове; ще се запознава с миналото гражданско и политическо устройство на българските ханства и царства и с личностите и делата на българските владетели; ще използва всички разрешени от конституцията и закона мирни и цивилизовани средства, за да подготви българската общественост за възстановяване на потъпканата Търновска конституция и завръщането на Негово Величество Цар Симеон втори отново в България като неин държавен глава.
г) PC "ЦБ" ще преследва постигането на своите цели само и изключително по мирен начин; категоричен противник е на насилието във всички негови форми и прояви; убеден привърженик е на политическата търпимост и в своята работа ще разчита преди всичко на разяснението на своите идеи и убеждаването на своите политически противници.

4. Член на PC "ЦБ" може да бъде всеки пълнолетен човек, нелишен от граждански права, независимо от неговия пол, възраст, вероизповедание, народност, расова и партийна принадлежност и поданство, който:

* е съгласен доброволно да работи с помощта на Бога и в името на Царя за спасението, възраждането и възхода на Отечество България;
* приема основните начала и Устава на PC "ЦБ";
* плаща редовно членския си внос.

5. За особени заслуги към Отечество България и към Съюза последният избира свои ПОЧЕТНИ членове, включително и почетни членове на своето ръководство.

6. Членовете на PC "ЦБ" имат следните права:

а) Да избират и да бъдат избирани в ръководните органи.
б) Да участват в обсъждането на дейността и във вземането на решения на PC "ЦБ".
в) Да участват лично, когато се разисква тяхната собствена дейност.

7. Членовете на PC "ЦБ" имат следните задължения:

а) Да участват дейно, според възможностите си, в осъществяването на целите и задачите на PC "ЦБ".
б) Да плащат редовно членския си внос.

8. Член на PC "ЦБ" може да стане всеки човек, който се снабди с членска карта за текущата година, с което потвърждава встъпването си в PC "ЦБ".

Членската карта, както и членството, което тя потвърждава, важи за календарната година, за която е купена.

9. Членството в PC "ЦБ" се прекратява, ако членът върне членската си карта преди края на текущата година или ако не го поднови за следващата година.

10. Ръководни органи на PC "ЦБ" са:

а) Общото събрание, което е върховен орган. То взема решенията си с просто мнозинство. Основополагащ принцип е мнозинството да се съобразява с мнението на малцинството. За да бъдат законни Общото събрание и неговите решения, е необходимо присъствието най-малко на тридесет души.
б) Ръководство, състоящо се от: Настоятелство в състав: председател, подпредседател, ковчежник и двама членове. Надзорен съвет в състав: председател и двама членове. Настоятелството и Надзорният съвет вземат своите решения с пълно единодушие. Те се избират с обикновено мнозинство за срок от 3 г. За да бъдат законни техните решения, е необходимо присъствието най-малко на съответно трима и двама от членовете им.

11. Членовете на PC ИЦБИ имат право да образуват групи по интереси или занятия, като всяка група, надминаваща 10 души, избира задължително свой настоятел, който членува по право в настоятелството със съвещателен глас.

12. PC "ЦБ" се изгражда по местоживеене.

13. Знаци на PC "ЦБ" са:

а) Знаме: квадратно; горе - водоравно бяло поле; под него - водоравни зелена и червена ивица; в средата на бялото поле - гербът.
б) Герб: изправен лъв, вход отдясно наляво, коронован, златен, в "германски" щит на червено поле; над щита - българската царска корона, златна; наоколо - надпис Русенски Съюз "Царство България".
в) Печат: представлява герба с надпис около него "Русенски Съюз "Царство България".
г) Химн: песента "Де е българия", текст - Иван Вазов, музика - народна.
д) Патрон: Света Богородица

14. Източници на средства за PC "ЦБ" са: встъпителен и годишен членски внос, дарения и завещания, доходи от стопанска дейност, субсидии от държавния, областния или общинския бюджет.

PC "ЦБ" ще отказва категорично получаването на парични средства от източници, намиращи се в противоречие със Закона за политическите партии.

15. PC "ЦБ" може да прекрати дейността си при:

а) сливане със или вливане в друг съюз, движение или партия;
б) разделяне на два или повече съюза;
в) саморазпускане по решение на общото събрание;
г) разпускане по решение на Върховния съд на държавата.

/Пресслужба "Куриер"/


09:40:37    
27.01.1992 г.    

Редактор: Нина Гаврилова
Технически изпълнител: Емилия Генадиева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!