27 ноември 1990

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                        БРОЙ 234 /252/

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/ И НА ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ОПАСНОТО ИЗОСТРЯНЕ НА СОЦИАЛНАТА КРИЗА.


РЪКОВОДСТВАТА НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - ЦЕНТЪР /БХДП-Ц/ И ХРИСТИЯНРАДИКАЛНАТА ПАРТИЯ /ХРП/ СЪОТВЕТНО СЪС СЕКРЕТАР ОТЕЦ ВЕНЦИСЛАВ ЯНЕВ И ПРЕДСЕДАТЕЛ ОТЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ ОТПРАВЯТ СВОЯ ЗОВ ЗА МИР КЪМ НАЦИЯТА В ЕДНО ВРЕМЕ НА НАСИЛИЕ, НЕДОИМЪК, ДЪЛБОКА МОРАЛНА И СОЦИАЛНА КРИЗА, ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО ТОЗИ МИР Е КРАЙНО НЕОБХОДИМ НА ВСИЧКИ НИ, НА ЦЕЛИЯ НАШ НАРОД, ВЪВ ВРЕМЕ, КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ ПОД ЗНАКА НА КРЪСТА, ПОД ЗНАМЕТО НА ВЕРОТЪРПИМОСТТА, КОГАТО СМЕ НА ДЪНОТО НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА, КОГАТО НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ!

БРАТЯ ХРИСТИЯНИ, БРАТЯ ДРУГОВЕРЦИ, ДА СИ ПОДАДЕМ РЪКА, ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ВСЯКАКВИ КОНФЛИКТИ, КОИТО НЕ БИХА НИ ДОВЕЛИ ДО НИЩО ДОБРО ОСВЕН КРЪВОПРОЛИТИЕ, ГЛАД, СТУД И ДУХОВЕН МРАК.

СЪС ЗОВ ЗА МИР НИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ И КЪМ РЪКОВОДСТВАТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ДА ПРЕОДОЛЕЯТ КРИЗАТА В ПАРЛАМЕНТА, ЗАЩОТО САМО В ДУХ НА ВЗАИМНО РАЗБИРАТЕЛСТВО И С ОБЩИ УСИЛИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕН ПОСЛЕДЕН ОПИТ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ТА ТЯ ДА НЕ БЪДЕ ХВЪРЛЕНА В ОЩЕ ЕДНА БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА, КОЯТО МОЖЕ БИ ЩЕ Е ПОСЛЕДНА ЗА ВСИЧКИ НИ.

ПРИЗОВАВАМЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА НАДДЕЛЕЯТ СИЛИТЕ НА РАЗУМА, СИЛИТЕ НА ДОБРОТО И КАКТО Е КАЗАЛ СПАСИТЕЛЯТ: "ЗАЩО ГЛЕДАШ СЛАМКАТА В ОКОТО НА БРАТА СИ, ПЪК ГРЕДАТА В ТВОЕТО ОКО НЕ УСЕЩАШ? /ЛУКА 6:41/... "ИДЕТЕ И СЕ НАУЧЕТЕ ЩО ЗНАЧИ: "МИЛОСТ ИСКАМ, А НЕ ЖЕРТВА..." /МАТ. 9:13/.

СЕКРЕТАР НА БХДП /Ц/:   
OTEЦ ВЕНЦИСЛАВ ЯНЕВ   

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ХРП:
ОТЕЦ ТОТЮ ПЕТРОВ

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ 1990 ГОД.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ, СТАРШИНИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА.


ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СЛОЖНА И ВЗРИВООПАСНА. ОПРЕДЕЛЕНИ ЕКСТРЕМИСТКИ СИЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА РЕВИЗИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СВОБОДНО ПРОВЕДЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ЧРЕЗ УЛИЧЕН ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРЕН НАТИСК ДА ЕЛИМИНИРАТ ЗАКОННО ИЗБРАНОТО И ПОЛУЧИЛО ВОТ НА ДОВЕРИЕ ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА ЗАГРАБЯТ ПО НЕЗАКОНЕН НАЧИН ВЛАСТТА. ТОЧНО ТЕЗИ СИЛИ СА ВДЪХНОВИТЕЛИТЕ И ЗАДКУЛИСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НА НЕЗАКОННИТЕ ОКУПАЦИОННИ СТАЧКИ НА СТУДЕНТИТЕ, ТЕ СА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА ОБЯВЕНАТА ОТ КТ "ПОДКРЕПА" ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА. ЗАСЛЕПЕНИ ОТ СВОЯТА ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ, ТЕ ИСКАТ И РАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО В ТЕЗИ ТРУДНИ ДНИ Е НАЙ-ВАЖНАТА ОПОРА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА ТЕ ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА И ЗАПЛАШВАТ КРЕХКАТА НИ ДЕМОКРАЦИЯ, ГРАЖДАНСКИ МИР И СПОКОЙСТВИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ, СТАРШИНИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА ИЗРАЗЯВА СВОЯТА И НА СЪЮЗА ТРЕВОГА ОТ ЗАСИЛВАЩОТО СЕ НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА, ОТ НАДИГАЩАТА СЕ ВЪЛНА НА ЕКСТРЕМИЗМА, РЕВАНШИЗМА И НЕОФАШИЗМА. НИЕ СМЕ ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ ЗАПЛАХАТА, КОЯТО ТЕЗИ СИЛИ СЪЗДАВАТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА. ТАЗИ ЗАПЛАХА СЕ УВЕЛИЧАВА ОТ ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНОТО ОТНОШЕНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС, ОТ ЛИПСАТА НА ЦЯЛОСТНА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.

НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ /ПРЕЗИДЕНТА/ НА РЕПУБЛИКАТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВСИЧКИ ОРГАНИ НА ВЛАСТТА ДА ПРИЛОЖАТ БЕЗ КОЛЕБАНИЕ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА, ЗА ДА ПРЕГРАДЯТ ПЪТЯ НА СИЛИТЕ, КОИТО Я ТЛАСКАТ КЪМ ХАОС, РАЗРУХА И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ДА ГАРАНТИРАТ ЖИВОТА И СПОКОЙСТВИЕТО НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.

ПРИЗОВАВАМЕ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ПРОЯВЯТ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ И ДЪРЖАВНИЧЕСКА МЪДРОСТ И В ТЕЗИ ТРУДНИ ЗА НАРОДА НИ ДНИ ДА ПОСТАВЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ НАД СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ И ДА НАМЕРЯТ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗХОД ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА КРИЗА. ПАРЛАМЕНТЪТ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ ЗАЕМЕ С ЕФЕКТИВНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ И ДА ОСИГУРИ УСЛОВИЯ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕФОРМА.

ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВСИЧКИ ОФИЦЕРИ, СТАРШИНИ И СЕРЖАНТИ ОТ ЗАПАСА, КЪМ ЦЯЛОТО ЗАПАСНО ВОЙНСТВО С ПРИЗИВ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ РЕШИТЕЛНО НА ВСИЧКИ ПРОЯВИ, КОИТО НАРУШАВАТ ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, ГРАЖДАНСКИЯ МИР И СИГУРНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ, НА ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО ТЛАСКАТ СТРАНАТА КЪМ ПРОПАСТТА.

26 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕКЦИЯТА НА КТ "ПОДКРЕПА" КЪМ СТОПАНСКИЯ КОМБИНАТ "ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ" - СОФИЯ - ЮГ.


ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕСТЪПНАТА ЛИПСА НА ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, В ИКОНОМИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ НА Г-Н ЛУКАНОВ И НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗАСТРАШАВАЩА НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ НА НАШИТЕ ДЕЦА, РОДИТЕЛИ И НА САМИТЕ НАС.

НИЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ОБШАТА СТАЧКА, ОБЯВЕНА ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" С ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКА НА Г-Н ЛУКАНОВ И НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.

ИМАЙКИ ПРЕДВИД ОГРОМНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАСЕЛЕНИЕТО, НИЕ РЕШИХМЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕМ СИМВОЛИЧНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ ЗАСЕГНАТ БИТОВИТЕ АБОНАТИ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ НЯМА ДА БЪДЕМ ПРИНУДЕНИ ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ЕФЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ.

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

СТАЧЕН КОМИТЕТ:

БОЙКО БУРОВ
ПЕТКО ПЕТРОВ
МАРИН МАРИНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЕДЕМ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, АДРЕСИРАНА ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ТЕЗИ ДНИ СЕ НАВЪРШИ ЕДНА ГОДИНА ОТ СВАЛЯНЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ. ГОДИНА, ЗАПОЧНАЛА С МНОГО ВЯРА И НАДЕЖДИ И ЗАВЪРШИЛА С ПОКРУСА И ОТЧАЯНИЕ.

В СТРАНАТА ЦАРУВАТ АНАРХИЯТА И БЕЗЗАКОНИЕТО. ОБЩЕСТВОТО Е ОБХВАНАТО ОТ ТЕЖКА ПОЛИТИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И ДУХОВНА КРИЗА. БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД КАТАСТРОФА.

РАННИТЕ И МАНИПУЛИРАНИ ИЗБОРИ ДОВЕДОХА ДО СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДНО ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ИНСТИТУЦИЯ - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА СЕ ПРЕВЪРНА В АРЕНА НА ПОЛИТИЧЕСКА КОНФРОНТАЦИЯ И РАЗРУШАВАНЕ НА ОСНОВИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА. СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА БЕЗПЛОДНО ПОЛИТИКАНСТВАНЕ И БЕЗПЛОДНА ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ, ПОДРИВАЩИ ЦЕЛОКУПНОСТТА И НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ, А ТАКА СЪЩО И ЛИПСАТА НА КОНСЕНСУС ПО ОСНОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ, СЪЗДАВАТ РЕАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА КАТАКЛИЗЪМ С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДСТВИЯ. ВОДЕНИ ОТ КОНЮНКТУРНИ СЪОБРАЖЕНИЯ И ЕГОИЗЪМ, ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ИЗВЪРШВАТ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМО СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.

ФАКТЪТ, ЧЕ ХРИСТИЯНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ГРАД КЪРДЖАЛИ И РЕГИОНА ИСКА ДА СЕ ПРЕСЕЛИ В НАЙ-БЛИЗКАТА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА - ГЪРЦИЯ, Е НАЙ-КРАСНОРЕЧИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА.

ВОДЕНИ ОТ ТЕЗИ СЪОБРАЖЕНИЯ, НИЕ ДЕКЛАРИРАМЕ:

1. НЕ ПРИЗНАВАМЕ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

2. НЕ ПРИЗНАВАМЕ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ.

3. НЕ ПРИЗНАВАМЕ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

4. НАСТОЯВАМЕ ЗА САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НАСРОЧВАНЕ НА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.

5. ТЕЗИ ИЗБОРИ ДА БЪДАТ НАСРОЧЕНИ В НАЧАЛОТО НА 1991 ГОДИНА. ЕДНОВРЕМЕННО С ТЕЗИ ИЗБОРИ ДА СЕ ПРОВЕДАТ И ИЗБОРИ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ.

6. ДОТОГАВА ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕНО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ КОМПЕТЕНТНИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОЕТО ДА СЕ ОПИТА ДА ПРЕДОТВРАТИ КАТАСТРОФАТА.

СОФИЯ, 19 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

ПОДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА:

1. БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ "НОВА ДЕМОКРАЦИЯ"   
   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ЛАЗАРОВ
2. МЕЖДУПАРТИЙНА ЕКСПЕРТНА ГРУПА ЗА АНАЛИЗИ И ПРОГНОЗИ
   РУМЕН АНАТКОВ
3. ХРИСТИЯН-ЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ   
   ПРЕДСЕДАТЕЛ:    КАПКА НАЙДЕНОВА
4. ХРИСТИЯНРАДИКАЛНА ПАРТИЯ   
   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТЮ ПЕТРОВ
5. БЪЛГАРСКА ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /ЦЕНТЪР/
   ГЕОРГИ ГЕЛЕМЕНОВ
6. БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ   
   ПРЕДСЕДАТЕЛ:    Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ
7. ПАРТИЯ НА ТРУДА   
   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ВЕЛКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ /НДЗПЧ/.


НА СВОЕ ЗАСЕДАНИЕ ОТ 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА КООРДИНАЦИОННИЯТ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ЕДИНОДУШНО ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА "ЗАМРАЗЯВАНЕТО" НА ЧЛЕНСТВОТО НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В СДС. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОТ 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА НДЗПЧ ОТНОВО Е ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, КАТО НЕГОВИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС В КООРДИНАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ НА СДС НА ВСИЧКИ РАВНИЩА. НА ЗАСЕДАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДРУЖЕСТВОТО ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОТ ДВАМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ ИЗМЕЖДУ СЛЕДНИТЕ ПЕТИМА НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ: Г-Н ВАСИЛ КОСТОВ, Г-Н НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ И Г-Н СТЕФАН ВЪЛКОВ - И ТРИМАТА СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НДЗПЧ; Г-Н ЯСЕН ЗЛАТКОВ - ДЕПУТАТ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, И Г-Н АЛЕКСАНДЪР КАЦАРСКИ - ГОВОРИТЕЛ НА НДЗПЧ.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДП/, АДРЕСИРАНА ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА.


ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОФИЦИАЛНО ПРИЗНА СЪЗДАДЕНОТО ПОД ЕГИДАТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ПАЛЕСТИНА /ООП/ ПРАВИТЕЛСТВО В ЕМИГРАЦИЯ НА ПАЛЕСТИНА.

ТОВА НЕСЪМНЕНО БЕ ПРОЯВА НА СОЛИДАРНОСТ И ПОДКРЕПА НА ПРИНЦИПНО СПРАВЕДЛИВАТА КАУЗА НА ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СВОЯ САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА. СЪЩЕВРЕМЕННО ТОЗИ АКТ ОБАЧЕ БЕ ЗАКОНОМЕРНА ПОСЛЕДИЦА ОТ ПРИНУДИТЕЛНО СЛЕДВАНАТА БЛОКОВА СТРАТЕГИЯ, НЕ ДЪРЖАЩА СМЕТКА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ИНТЕРЕСИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК, ДОВЕЛА ДО СКЪСВАНЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА С ИЗРАЕЛ И БЕЗКРИТИЧНАТА ОЦЕНКА НА ПОЛИТИКАТА И МЕТОДИТЕ НА РЕД АРАБСКИ СТРАНИ И ТАКИВА ОРГАНИЗАЦИИ КАТО ООП.

ДЪЛБОКИТЕ ПРОМЕНИ, ОБХВАНАЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КАКТО И ФАКТИЧЕСКОТО РАЗПАДАНЕ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР И СИВ, НЕОТЛОЖНО ПОСТАВЯТ ВЪПРОСА ЗА ЦЯЛОСТНОТО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА НА НАШАТА СТРАНА. ОСОБЕНО НЕОТЛОЖНО Е ДА СЪУМЕЕМ В ТОЗИ ТРУДЕН ЗА РОДИНАТА МОМЕНТ ДА ИЗРАБОТИМ ЕДНА НОВА, СОБСТВЕНА, ПРИНЦИПНА И В ИНТЕРЕС НА ЯСНО РАЗБРАНИТЕ НИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ПОЛИТИКА ПО СЛОЖНИЯ БЛИЗКОИЗТОЧЕН ПРОБЛЕМ И КРИЗАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ИРАКСКАТА АНЕКСИЯ НА ДЪРЖАВАТА КУВЕЙТ.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
ИСКАМЕ ДА ВИ ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ВЪРХУ ФАКТА, ЧЕ ЯСЕР АРАФАТ, РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ООП, БЕ ЕДИН ОТ МАЛКОТО ПОЛИТИЦИ, КОИТО ОТКРИТО ОДОБРИХА АНЕКСИЯТА НА КУВЕЙТ ОТ ИРАК. ПРИ ТОВА СЪЩЕСТВУВАТ ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ АРАФАТ ПОСТАВИ В УСЛУГА НА АГРЕСОРА ТЕРОРИСТИЧНАТА СТРУКТУРА НА СВОЕТО ДВИЖЕНИЕ. ПРЕСЛЕДВАЙКИ ЕГОИСТИЧНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ, ТОЙ, ЗАЕДНО СЪС САДДАМ ХЮСЕИН, СЕ ОПИТА ДА ОБВЪРЖАТ ЯСНИЯ И ПРИНЦИПЕН ВЪПРОС ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СУВЕРЕНИТЕТА НА КУВЕЙТ С ВЪПРОСА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАЛЕСТИНСКАТА ДЪРЖАВА, КАТО ОБАЧЕ И ДВАМАТА НЕ ПРИЗНАВАТ ПРАВОТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ИЗРАЕЛ.

НАСКОРО НИЕ ВЪЗСТАНОВИХМЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛСКАТА ДЪРЖАВА, А С НЕЯ ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ОСНОВАНИЕ СВЪРЗВА НАДЕЖДИТЕ СИ ЗА СЕРИОЗНА ИКОНОМИЧЕСКА И ТЕХНОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ В ТОЗИ ТРУДЕН МОМЕНТ.

ПРИ СЪЗДАДЕНАТА ОБСТАНОВКА НИЕ, РАЗБИРА СЕ, БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРИНЦИПНАТА СИ ПОДДРЪЖКА НА СПРАВЕДЛИВАТА ПАЛЕСТИНСКА КАУЗА, НО НЕ МОЖЕМ И ДА СЕ СЪГЛАСИМ С ПОСТАВЯНЕТО НА КАРТА НА САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ИЗРАЕЛ, СУВЕРЕНИТЕТА НА КУВЕЙТ И СВЕТОВНИЯ МИР. СПРАВЕДЛИВОСТТА ЗА ЕДНИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ДРУГИ.

ЕТО ЗАЩО, ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, НИЕ ВИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПОЕМЕТЕ ИНИЦИАТИВАТА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ПРИЗНАВАНЕТО ОТ БЪЛГАРИЯ НА ЛЕГИТИМНОСТТА НА ПАЛЕСТИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ПОДДЪРЖАНО ОТ ТАКАВА ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО ООП.

ЗА ИК НА БНДП:
ГЛАВЕН ПАРТИЕН ОРГАНИЗАТОР НА БНДП: БОРЯН АНГЕЛОВ
НАЧАЛНИК КАНЦЕЛАРИЯ: Л. ЗАХАРИНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ "ОБЕДИНЕНИЕ" И НА БЛОК ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ - РУСЕ.


ДНЕС, 21 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ "ОБЕДИНЕНИЕ", В КОЙТО ВЛИЗАТ БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ, БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ И КОНСЕРВАТИВНА ПАРТИЯ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И БЛОК ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ - ГРАД РУСЕ, ОТ ДРУГА, СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА УСИЛИЯТА СИ И ЗА СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ В СЛЕДНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ:

1. ПЪЛНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ СТРУКТУРИ НА АНТИДЕМОКРАТИЧНИЯ И АНТИНАЦИОНАЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ И ПЪЛНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ОТ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ.

2. ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА С ПЪЛНИ ГАРАНЦИИ ЗА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНИНА. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАКОННОСТТА В ДУХА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ПОСТИЖЕНИЯ.

3. ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В НЕЗАВИСИМА И СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, ВОДЕНА ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ - РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

ЗА НАЦИОНАЛЕН ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ "ОБЕДИНЕНИЕ":
1. СТЕФАН ЧАНЕВ
2. БОРЯН АНГЕЛОВ
3. НИКОЛАЙ БУЧКОВ

ЗА БЛОК ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ:
1. ИВАН ЖЕКОВ
2. БОЖИДАР ГОРАНОВ
3. ПЕТЪР БОЖКОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СТОПАНСКО-ПРАВНИЯ ФАКУЛТЕТ В МИХАЙЛОВГРАД. ДОКУМЕНТЪТ, ПРИЕТ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ФАКУЛТЕТА, Е АДРЕСИРАН ДО РЕКТОРА НА УНИВЕРСИТЕТА ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО, ДО НАЦИОНАЛНИЯ СТУДЕНТСКИ СТАЧЕН КОМИТЕТ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ДНЕС, 22 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА, НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ФАКУЛТЕТА НИЕ, СТУДЕНТИТЕ,

Р Е Ш И Х М Е:

ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ СЕ КЪМ ИСКАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАЧЕН СТУДЕНТСКИ КОМИТЕТ /НССК/, ОБЯВЕНИ С МЕМОРАНДУМА ОТ 25 ОКТОМВРИ 1990 Г. НА НССК - СОФИЯ, И ОСЪЖДАМЕ ОКУПАЦИОННАТА СТАЧКА КАТО ФОРМА НА ПРОТЕСТ, КОЙТО СПОРЕД НАС НАКЪРНЯВА ОСНОВНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА, ЗАЛЕГНАЛИ В МЕЖДУНАРОДНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /МЕЖДУНАРОДЕН ПАКТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ И КУЛТУРНИТЕ ПРАВА - ЧЛ. 13, АЛ. 1 И 2, БУКВА "С"/.

СЪОБРАЗЯВАЙКИ СЕ СЪС СПЕЦИФИЧНИТЕ УСЛОВИЯ, ПРИ КОИТО СМЕ ПОСТАВЕНИ, ОБЯВЯВАМЕ СИМВОЛИЧНА СТАЧКА, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, 22 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА, КАТО КЪМ СИНДИКАЛНИТЕ ИСКАНИЯ НА НССК ОТ 25 ОКТОМВРИ 1990 Г. И СИНДИКАЛНИТЕ ИСКАНИЯ НА ССК ПРИ УНСС - СОФИЯ ПРИБАВЯМЕ И СЛЕДНИТЕ:

1. В СРОК ДО 3 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ДА НИ БЪДАТ ПОДСИГУРЕНИ ЗА ПО-НАТАТЪШНОТО НИ ОБУЧЕНИЕ И ИЗПЛАТЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА СТИПЕНДИИ В РАЗМЕР НА 75 НА СТО ОТ МИНИМАЛНАТА ЩАТНА ЗАПЛАТА НА МЛАД СПЕЦИАЛИСТ ВИСШИСТ, ИЗЧИСЛЕНО КЪМ 1 ОКТОМВРИ 1990 Г.

2. БИБЛИОТЕКАТА КЪМ СТОПАНСКО-ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ ДА БЪДЕ ЗАДОВОЛЕНА СЪС СПРАВОЧНА И НАУЧНА ЛИТЕРАТУРА, ОСИГУРЯВАЩА МАКСИМАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС.

3. СПОРЕД НАС ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ МЕЖДУ СТУДЕНТИТЕ ОТ СТОПАНСКО-ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - МИХАЙЛОВГРАД, УНСС - СОФИЯ И ОБНС - МИХАЙЛОВГРАД НЕ СА ЮРИДИЧЕСКИ ИЗДЪРЖАНИ. ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА НАСТОЯВАМЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА КОМПЕТЕНТНА НЕЗАВИСИМА ЮРИДИЧЕСКА КОМИСИЯ В СРОК ДО 10 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. С ЦЕЛ РАЗГЛЕЖДАНЕ И РЕВИЗИРАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ЗАИНТЕРЕСУВАНАТА СТРАНА.

4. ВЗЕМАЙКИ ПРЕДВИД ТОВА, ЧЕ ЗА СТУДЕНТСКО ОБЩЕЖИТИЕ ПОЛЗВАМЕ БИВШАТА БАЗА НА ОС - МИХАЙЛОВГРАД, НАСТОЯВАМЕ В СРОК ДО 1 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ВСИЧКИ ПОМЕЩЕНИЯ, ЗАЕТИ ВСЕ ОЩЕ ОТ ТЯХ.

5. НАСТОЯВАМЕ НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ НА СРЕДСТВАТА, ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАШАТА ИЗДРЪЖКА И ОБУЧЕНИЕ, ДА БЪДАТ ОТЧИТАНИ НА ВСЕКИ ТРИ МЕСЕЦА ПРЕД ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ФАКУЛТЕТА.

6. ОТЧИТАЙКИ УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО РАБОТИ НАШИЯТ СТУДЕНТСКИ СТОЛ, НАСТОЯВАМЕ ДА НИ ОБСЛУЖВА КАКТО НА ОБЯД, ТАКА И ЗА ВЕЧЕРЯ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, С ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАВЕРКА НА КУПОНИТЕ.

СРОК - 1 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.

ОТЧИТАЙКИ НЕСТАБИЛНОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ИКОНОМИЧЕСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБЛАСТ, НАСТОЯВАМЕ ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА НАШЕТО ОБУЧЕНИЕ И ПО ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ ДА ЗАДОВОЛЯТ НАШИТЕ ИСКАНИЯ.
 В СРОК ДО 1 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ДА БЪДЕ ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ТЯХ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СТУДЕНТИТЕ В СТОПАНСКО-ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - МИХАЙЛОВГРАД.

В СЛУЧАЙ НА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ ТОЛЕРАНТНОТО НИ ПОВЕДЕНИЕ ЩЕ ПРЕМИНЕ В ДРУГИ ФОРМИ НА СТАЧЕН ПРОТЕСТ.

ИЗГОТВИЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА, СЪОБРАЗЕНА С РЕШЕНИЯТА НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СТОПАНСКО-ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ - МИХАЙЛОВГРАД

ИВАЙЛО СТАНКОВ,
НЕНКО НЕНКОВ,
ОЛЯ БОТЕВА,
ИВЕЛИНА СТОЯНОВА,
ПЛАМЕНКА ХАЛАЧЕВА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО 88 НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ. ДОКУМЕНТЪТ Е ПОДПИСАН ОТ 26 ЧЛЕНОВЕ НА ДРУЖЕСТВОТО И Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.


УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ДРАГИ КОЛЕГИ,

НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ДРУЖЕСТВО 88 НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, СМЕ ДЪЛБОКО РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ УЛИЧНИТЕ ПРОЯВИ НА НЕДОВЕРИЕ И СЪПРОТИВА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И НЕГОВАТА РЕАЛИСТИЧНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕМИНАВАНЕ НА СТРАНАТА КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗДЕЙСТВУВА, СЕ ПРАВИ ВСИЧКО, ЗА ДА МУ СЕ ПРЕЧИ ДА ДЕЙСТВУВА ЕФЕКТИВНО. ЛЕСНО РАЗГАДАЕМА ИНСИНУАЦИЯ, КОЯТО ТЛАСКА БЕЗОТГОВОРНИ И НЕВЪЗДЪРЖАНИ ГРУПИ ОТ ХОРА КЪМ КОНФРОНТАЦИЯ И ЗАСИЛВАНЕ НА СОЦИАЛНОТО НАПРЕЖЕНИЕ.

НАПОМНЯМЕ, ЧЕ ГОСПОДАТА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СА В ИСТОРИЧЕСКАТА СГРАДА, НА КОЯТО ПИШЕ "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА", ЗА ДА ОТСТОЯВАТ ВОТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ И СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР НА ЛЕГИТИМНО ПРАВИТЕЛСТВО. В СВОЯТА ПАРЛАМЕНТАРНА ПРАКТИКА ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА НЕ ДОПУСКАТ "НЕЖНА" РЕВОЛЮЦИЯ ДА ОВЛАДЕЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА, ЗАЩОТО В НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ УСЛОВИЯ ТЯ ЛЕСНО МОЖЕ ДА ПРЕРАСНЕ В "МЕТЕЖНА". САМО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ОНЗИ ВЪРХОВЕН ОРГАН, КОЙТО ЩЕ КАЖЕ ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ ЗАКОННОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО.

НЕКА МУ ДАДЕМ ШАНС ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЕДИНСТВЕНО СПАСИТЕЛНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРОГРАМА.

НЕ - НА ПЛОЩАДНИЯ НАТИСК, НА ХАОСА И БЕЗРЕДИЦИТЕ, НА ЕКСТРЕМИЗМА И АНАРХИЯТА!

ДА - НА ГРАЖДАНСКИЯ МИР, ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ!

СОФИЯ, 21 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПИСМОТО НА НАЦИОНАЛНО АЛТЕРНАТИВНО ДВИЖЕНИЕ НА ТРУДА И СПРАВЕДЛИВОСТТА "ОТЕЧЕСТВО", АДРЕСИРАНО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ И ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

РЪКОВОДСТВОТО НА НАЦИОНАЛНОТО АЛТЕРНАТИВНО ДВИЖЕНИЕ НА ТРУДА И СПРАВЕДЛИВОСТТА В БЪЛГАРИЯ "ОТЕЧЕСТВО" - ФЛАГМАН НА БЛИЗО ДВА МИЛИОНА ПЪРВЕНЦИ И ЗНАТНИ ХОРА НА ТРУДА, ИДВА ДО ВАС В ТОЗИ ЧАС НА ОТЕЧЕСТВЕНО ИЗПИТАНИЕ НА МЛАДАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ СЪС ЗОВ ЗА МЪЖЕСТВЕНИ И ДЪРЖАВНИЧЕСКИ УСТОИ, ПРЕД НАДИГАЩИЯ СЕ ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН ЕКСТРЕМИЗЪМ!

В ТОЗИ ЧАС НИЕ ИСКАМЕ ДА ВИ УВЕРИМ, ЧЕ РАБОТНИЧЕСКИТЕ РЪЦЕ И ЧИСТИТЕ И ВСЕОТДАЙНИ СЪРЦА НА БЪЛГАРИЯ СА ДО ВАС И С ВАС!

НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ И ЗАСТАВАМЕ С ГЛАСОВЕТЕ СИ ДО ЗАКОННО ИЗБРАНИТЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!

НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА БЪРЗО СПИРАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРОЯВИТЕ, КАКТО И РАЗКРИВАНЕ НА ПОДБУДИТЕЛИТЕ /И ИЗПРАВЯНЕ ПРЕД СЪД/ НА АНАРХИСТИЧЕН ХАОС И ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ МЕТЕЖ /ХАОС/, КОЙТО НЕ САМО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ КРИЗАТА, НО ЩЕ ХВЪРЛИ И В БРАТОУБИЙСТВЕН ВОДОВЪРТЕЖ БЪЛГАРИЯ!

ТРЕВОЖАТ НИ КРОКОДИЛСКИТЕ СЪЛЗИ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИКАНИ, НО НИКОЙ ОТ ТЯХ ПОНЕ НА ЙОТА НЕ ГОВОРИ ЗА ТРУДА И ЗА МЯСТОТО И РОЛЯТА НА ТРУДОВИТЕ ХОРА В РЕШАВАНЕТО НА ТЕХНИТЕ СЪДБИНИ В ТОВА РАЗМИРНО ВРЕМЕ...

НИЕ, ЗНАТНИТЕ ХОРА, ПЪРВЕНЦИТЕ НА ТРУДА В БЪЛГАРИЯ, НАСТОЯВАМЕ ЗА СПЕШНА ЗАБРАНА НА СЕПАРАТИЧНИТЕ И ТОТАЛИТАРНИТЕ КЛИКИ - ВНЕСЛИ РАЗМИРИЦИ В ЕТНИЧЕСКИТЕ РАЙОНИ НА БЪЛГАРИЯ - ТОВА СА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА ОТЕЧЕСТВОТО!

ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ РАБОТЛИВИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ, ЦЯЛАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА НА МИРЕН ТРУДОВ ПОСТ, ЗА ДА УТВЪРДИМ ТРУДА И СПРАВЕДЛИВОСТТА ЗА БЛАГОТО НА ОТЕЧЕСТВОТО, НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО - РЪКА ЗА РЪКА, ВЪРНЕМ СПОЛУКАТА И БОГАТСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ТРАПЕЗА. САМО ТАКА ЩЕ СИ ПОМОГНЕМ САМИ И САМО САМИ! САМО ТАКА ЩЕ НИ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОЙНИ ПАРТНЬОРИ ПОБРАТИМИТЕ ОТ ЕВРОПА И СВЕТА!

РАБОТЛИВИ ХОРА - НА КРАК, ЗА ДА ОПАЗИМ ЧИСТА РАБОТНИЧЕСКАТА ЧЕСТ И НЕОПЕТНЕНА МЛАДАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТЪР ГРАДЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ ”СВ. ИВАН РИЛСКИ".


ГОСПОДА,

МОЛИМ ДА ИНФОРМИРАТЕ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЧЕ ДО ДНЕС 25 НОЕМВРИ 1990 Г., НЕ Е ИЗПЪЛНЕНО РЕШЕНИЕ HP 79 ОТ 14.04.1990 Г. НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКИ СГРАДИ, ПОЛЗВАНИ ОТ ДВОРЕЦА НА ПИОНЕРИТЕ И НЦУТНТ, НА СОБСТВЕНИКА ИМ -  СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ИВАН РИЛСКИ".

ЕТО ЗАЩО СЧИТАМЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СРЕДСТВА ЗА РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА СА ИЗЧЕРПАНИ, ПОРАДИ КОЕТО ОБЯВИХМЕ НА 23 НОЕМВРИ 1990 ОКУПАЦИОННА СТАЧКА НА СЕМИНАРИЯТА.

ПРИЗОВАВАМЕ ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ И СТРАНАТА ДА ПОДКРЕПЯТ ЗАКОННИТЕ НИ ИСКАНИЯ - ПЪЛНО И БЪРЗО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА СГРАДНИЯ ФОНД, КРАЙНО НЕОБХОДИМ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА БИТОВИТЕ УСЛОВИЯ И НОРМАЛНО ПРОТИЧАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАНИМАНИЯ.

СОФИЯ, 25 НОЕМВРИ 1990 Г.

СТАЧЕН КОМИТЕТ:
КОМЕНДАНТ: КАМЕН ГАРЕНОВ
ЗАМ. КОМЕНДАНТ: ЦВЕТАН КОНОВАЛОВ
СЕКРЕТАР: ПЕТЪР КОСЕВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТ ПЕТРИЧКА ОБЩИНА. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.


НА 21 НОЕМВРИ 1990 Г. ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТКЗС И НА СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО /НСТЗ/ В ПЕТРИЧКА ОБЩИНА ОБСЪДИХМЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО И НА ПОНИЖАВАЩОТО СЕ ЖИЗНЕНО РАВНИЩЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В УСЛОВИЯТА НА ПРЕХОДА КЪМ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И УВЕЛИЧАВАЩИТЕ СЕ ЦЕНИ НА МАТЕРИАЛИТЕ, НЕОБХОДИМИ ЗА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО, КАКТО И ЦЕНИТЕ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ. ПРИ СЕГАШНИТЕ УСЛОВИЯ ДОХОДИТЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ПОКРИВАТ ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА СРЕДСТВА, НЕОБХОДИМИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА И БЕЗ ТОВА ЗАПАДАЩОТО ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВО И НА БЕЗ ТОВА НИСКОТО ЖИЗНЕНО РАВНИЩЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.

ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ МЕСЕЦА НИЕ НЕПРЕКЪСНАТО ИЗРАЗЯВАМЕ НАШИТЕ ИСКАНИЯ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ НА ОРИЕНТАЛСКИ ТЮТЮН, НО СО "БУЛГАРТАБАК" СЕ ОТНАСЯ КЪМ ТОВА С ВИСОКОМЕРНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ. ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЕДНОСТРАННО ОТ СО "БУЛГАРТАБАК" УВЕЛЕЧЕНИ С 35 НА СТО ЦЕНИ Е ДАЛЕЧЕ ПОД НАШИТЕ НУЖДИ. НИЕ ИСКАМЕ ДАЖЕ ПО-МАЛКО ОТ РЕАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА СО "БУЛГАРТАБАК". НИЕ ИСКАМЕ САМО СВОЕТО.

ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ СЕ КЪМ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НСТЗ, В КОЯТО СЕ ОСЪЖДА НЕХАЙНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЪДБАТА НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТ СТРАНА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА СО "БУЛГАРТАБАК" Г-Н ДИМИТЪР ЯДКОВ И НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО Г-Н ТОДОР ПАНДОВ, ОБРИЧАЩ НА ОШЕ ПО-ГОЛЯМО ЗАНИЖЕНИЕ ОБЕМА НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЮТЮНА. НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА:

1. УВЕЛИЧЕНИЕ ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ НА ОРИЕНТАЛСКИЯ ТЮТЮН РЕКОЛТА 1990 Г. СЪС 100 НА СТО И НЕ ПО-МАЛКО ОТ 12 ЛВ. СРЕДНО ЗА 1 КГ. ТЮТЮН, А ЗАЕДНО С ТОВА И ВАЛУТА НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ВНОСНИ ПРЕПАРАТИ И МАТЕРИАЛИ, НЕОБХОДИМИ НА ПРОИЗВОДСТВОТО. ДА  СЕ УВЕЛИЧАТ С 20 НА СТО ДОТАЦИИТЕ ЗА ТЮТЮНА В ПЛАНИНСКИЯ РАЙОН НА
ОГРАЖДЕН.

2. НЕЗАБАВНО ПРЕМАХВАНЕ НА МОНОПОЛА НА    СО "БУЛГАРТАБАК", А МЕСТНИТЕ КЛОНОВЕ "ТЮТЮНЕВА ПРОМИШЛЕНОСТ" ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В КООПЕРАЦИИ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.

3. ПОРАДИ ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО И ДЕСТРУКТИВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО И ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗАЕМАНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА СО "БУЛГАРТАБАК" Г-Н ДИМИТЪР ЯДКОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО Г-Н ТОДОР ПАНДОВ.

АКО НЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ НАШИТЕ ИСКАНИЯ, НИЕ ШЕ ПРЕДПРИЕМЕМ РЕДИЦА ДЕЙСТВИЯ НА ПРОТЕСТИ И СПИРАНЕ ДОСТАВКИТЕ НА ПРОДУКТИ ОТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ИЗКУПВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ.

ИСКАМЕ ДА ПОДЧЕРТАЕМ, ЧЕ НИЕ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СМЕ ПРЕДАДЕНИ НА БЛАГОВОЛЕНИЕТО НА МОНОПОЛИСТА "БУЛГАРТАБАК", МАКАР ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО Е ОБЩОНАЦИОНАЛЕН. НИЕ ИСКАМЕ НАШИТЕ ВЪПРОСИ ДА СЕ ОБСЪДЯТ НА ШИРОКА ОСНОВА ЗАЕДНО С ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ПРЕДСТАВЛЯВАНИ ОТ СЪЮЗА НА ТКЗС И НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НСТЗ, НА РАВНИЩЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.

ПЕТРИЧ, 21 НОЕМВРИ 1990 Г.

 

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/