27 декември 1990

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА                         БРОЙ 255 /273/

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ В БЪЛГАРИЯ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ДО МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА, ДО ФИРМА БДЖ И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


ДАМИ И ГОСПОДА,

НА ПРОВЕДЕНОТО РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ В БЪЛГАРИЯ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СТАЧНИТЕ КОМИТЕТИ В ОСНОВНИТЕ ДЕПА В БЪЛГАРИЯ СЕ ВЗЕ РЕШЕНИЕ, ЗА КОЕТО СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ВИ УВЕДОМИМ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕПОЗИРАНИТЕ НАШИ ДЕКЛАРАЦИИ ДО ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ИНСТАНЦИИ ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ДОСЕГА НЕ СА ОСЪЩЕСТВЕНИ ОФИЦИАЛНИ КОНТАКТИ, КОЕТО ДОКАЗВА ЛИПСАТА НА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ И ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕШАВАНЕ ТЕЖКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЖП ТРАНСПОРТА, КОЕТО ВЛОШАВА ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ И ОБЕЗЛИЧАВА ЛОКОМОТИВНИЯ ПЕРСОНАЛ. РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗА РЕШИ ДА ОБЯВИ ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. СИМВОЛИЧНА СТАЧКА, КАТО ДАВАМЕ ПОСЛЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕГОВОРИ И ВЗЕМАНЕ НА КОНКРЕТНИ РЕШЕНИЯ ПО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ НАС ИСКАНИЯ.

АКО ДО 27 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. НЕ СЕ ПОДПИШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ СЪЮЗА НА ЛОКОМОТИВНИТЕ МАШИНИСТИ И СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ЩЕ БЪДЕМ ПРИНУДЕНИ ОТ 6.00 ЧАСА НА 28 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ЗА ОТСТОЯВАНЕ НА НАШИТЕ ИСКАНИЯ ДА ПРЕДПРИЕМЕМ ЕФЕКТИВНИ БЕЗСРОЧНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ ДО ПОСТИГАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ. СЪЩИТЕ ЩЕ СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ СТАЧЕН КОМИТЕТ В СЪСТАВ:

ИВАН ТОНЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ, ИВАН РОГАЧЕВ, ИВАН ИЛИЕВ, ИВАН СТ. ГЕОРГИЕВ, ТОДОР МАРИНОВ, ЕМИЛ КОСТАДИНОВ, ЙОРДАН МАНОВ, КИРИЛ КАТРАНДЖИЙСКИ, ЙОРДАН КОЧЕВ, ХРИСТО МИТКОВ, АТАНАС КУРТЕНКОВ, ВАСИЛ ДИМАНИН И БОРИС ПЕНЕВ.

ВЯРВАМЕ В ЗДРАВИЯ РАЗУМ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ФИРМА БДЖ, НА МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ГИ ПРИЗОВАВАМЕ КЪМ ПРЕГОВОРИ. УПЪЛНОМОЩАВАМЕ ГОРЕСПОМЕНАТИЯ СТАЧЕН КОМИТЕТ ЗА УЧАСТИЕ В ТЯХ, КАТО СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО В ПРЕГОВОРИТЕ ДА УЧАСТВУВАТ ОТ СЪЮЗА УПЪЛНОМОЩЕНИ ЮРИДИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИ.

АКО ФИРМА "БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ" И МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА ОТНОВО ПРОЯВЯТ ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ И ОТКАЖАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ С НАС, ГИ ПРИЗОВАВАМЕ ДА УПЪЛНОМОЩЯТ СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ГАРАНТИРАНЕ МИНИМАЛНОТО ТРАНСПОРТНО ОБСЛУЖВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПО ВРЕМЕ НА СТАЧКАТА, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 24 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ КОНСТАНТИН АДЖАРОВ ПО ПОВОД КОЛЕДНОТО ПОСЛАНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ДЖОРДЖ БУШ. ДЕКЛАРАЦИЯТА Е ПОДКРЕПЕНА И ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ПАРТИЯ КРУМ КУМАНОВ.


НИЕ, ХРИСТИЯН-РЕПУБЛИКАНЦИТЕ, ИЗРАЗЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНО НЕСЪГЛАСИЕ С КОЛЕДНОТО ПОСЛАНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА БУШ ДО АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, В КОЕТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ АМЕРИКАНСКИЯТ ВОЕНЕН КОНТИНГЕНТ ИЗВЪН САЩ ИМА ЗАСЛУГАТА ЗА ТОВА, ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО СЕ ПРАЗНУВА ОФИЦИАЛНО В СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА.

Г-Н БУШ ИЗГЛЕЖДА Е ЗАБРАВИЛ, ЧЕ БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ И СПЕЦИАЛНО ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ СА ЛЮЛКАТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ. ОХРИДСКАТА ШКОЛА НА СВ. КЛИМЕНТ ОТ 9 ВЕК Е ФАКТИЧЕСКИ ПЪРВИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ЕВРОПА, А ПО ВРЕМЕ НА ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЪРКВИ СПАСИХА ОТ АСИМИЛАЦИЯ НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ НА БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ. БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА УСТОЯ НА 45-ГОДИШНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА И ЗАЕДНО С ДЕМОКРАТИЧНО НАСТРОЕНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ УСПЯ ДА ВЪЗСТАНОВИ ОФИЦИАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА СВЕТЛИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ.

КАКВО ОБЩО ИМАТ С ВСИЧКО ТОВА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ? ТЕ СА ЧАCT ОТ ЕДНА ВЕЛИКА И СВОБОДОЛЮБИВА НАЦИЯ И НЕ МОГАТ ДА НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ СИЛНИЯТ И СВОБОДЕН ЧОВЕК ЗАЧИТА ДОСТОЙНСТВОТО И СВОБОДАТА НА БЛИЖНИЯ. АМЕРИКАНСКИТЕ МЪЖЕ ПОМНЯТ, ЧЕ НЕВЕДНЪЖ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 40 ГОДИНИ БЯХА ИЗПРАЩАНИ ДА "ЗАЩИТАВАТ" СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА В КОРЕЯ И ВИЕТНАМ. ДАВАХА СЕ БЕЗСМИСЛЕНИ ЖЕРТВИ, А НАРОДИТЕ ГИ ПОСРЕЩАХА С ВЪЗГЛАСА: "ЯНКИ ГОУ ХОУМ!" СЪЩИЯТ ПРИЗИВ ГИ ОЧАКВА И В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ.

КОЛЕДНОТО ПОСЛАНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА БУШ ПРЕДИЗВИКВА И ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ ДА СЕ ПРОВИКНАТ С: "ЯНКИ ГОУ ХОУМ!”, КОЕТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е ОТ ПОЛЗА ЗА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИЯ МИРЕН ПРОЦЕС, ЗА БЪДЕЩЕТО НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.

ДОСТАТЪЧНО РОБУВАХМЕ НА ЕДНА ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА, ЗА ДА СЕ ПОДЧИНИМ НА НОВИ ПЕТДЕСЕТ.

СОФИЯ, РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /НДЗПЧ/.


ОЩЕ ВЕДНАГА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА /НДЗПЧ/ ИЛИ ПО-ТОЧНО - ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НЕГОВИТЕ АКТИВИСТИ, ОБРЪЩАХА ВНИМАНИЕ НА ОПАСНОСТТА РЪКОВОДСТВОТО НА ЗАРАЖДАЩАТА СЕ ОРГАНИЗИРАНА ОПОЗИЦИЯ ДА БЪДЕ ЗАВЗЕТО ОТ КАДРОВИ ОФИЦЕРИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И КГБ, ОБИКНОВЕНИ СЪТРУДНИЦИ И ДОНОСНИЦИ, БИВШИ КОМСОМОЛСКИ ФУНКЦИОНЕРИ, ОБСЛУЖВАЛИ И ЧЛЕНУВАЛИ В ПРЕСТЪПНАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ВСЕ ОШЕ КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ РЕЖИМА СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ НЕ ДОПУСКАХА ПОЗИЦИЯТА НА ДРУЖЕСТВОТО ДА СТАНЕ ДОСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ. ТЕ ЛАНСИРАХА САМО ПОЗИЦИИТЕ НА ВНЕДРЕНИТЕ В ДРУЖЕСТВОТО АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И КГБ. ДРУЖЕСТВОТО НЕ САМО БЕШЕ ПЪРВАТА ОПОЗИЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ, НО И ПЪРВО УСПЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ СВОИТЕ ПРОВОКАТОРИ, С КОЕТО СТАНА ОЩЕ ПО-НЕУДОБНО ЗА КУКЛОВОДИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ И НЕЙНИТЕ МАРИОНЕТКИ В ОПОЗИЦИЯТА. И ПРЕДИ, И СЛЕД ИЗБОРИТЕ НИЕ ПОДЧЕРТАВАХМЕ, ЧЕ ИМЕННО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНФИЛТРИРАНИТЕ В ОПОЗИЦИЯТА ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ УМИШЛЕНИ ГРЕШКИ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ, ЩЕ БЪДАТ ДОПУСНАТИ МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ И В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ СЕ ПРИЗНАЯТ ЕДНИ НЕЗАКОННИ ИЗБОРИ, КАКТО И СТАНА.

НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ПИТА: ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА МИНАВА ЦЯЛА ГОДИНА И ДА ЗАТЪВА БЪЛГАРИЯ В НАСТОЯЩЕТО БЛАТО, ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ НАЙ-ПОСЛЕ НА ПОВЪРХНОСТТА ВЪПРОСЪТ ЗА АГЕНТИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В ОПОЗИЦИЯТА. ОБЩЕСТВЕНОСТТА ВЕЧЕ СЕ УБЕДИ В ТЪМНИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ. НАУЧИ И ЗА ПОДВИЗИТЕ НА НЕГОВИЯ ПРИЯТЕЛ КОНТРАРАЗУЗНАВАЧА ПЕТЪР БЕРОН. И ТРЯБВА ЛИ ДА МИНЕ ОЩЕ ВРЕМЕ, ЗА ДА ИЗПЛУВА НА ПОВЪРХНОСТТА НЯКОЙ НОВ "ГЕРОЙ"? ВСЕКИ ЧОВЕК, ПРЕТЕНДИРАЩ ЗА ДЕМОКРАТ, ТРЯБВА НАЙ-НАПРЕД ДА БЪДЕ ПОЧТЕН И ЧЕСТЕН. АКО НЯКОГА СИ БИЛ ДОНОСНИК ИЛИ СЛУГА НА РЕЖИМА, А СЕГА ИСКАШ ДА СЕ БОРИШ СРЕЩУ ТОЗИ РЕЖИМ, НАЙ-МАЛКОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ, Е ДА СИ ПРИЗНАЕШ ТОВА, КОЕТО СИ ВЪРШИЛ. ЗАЩОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА Й ТРЯБВАТ МОРАЛНО ЧИСТИ ХОРА. А НЕ ТАКИВА, КОИТО НЕ САМО СА БИЛИ ЛОЯЛНИ КЪМ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ, А И СА ДОКАЗВАЛИ СВОЯТА ЛОЯЛНОСТ. МЯСТО ЗА ТЯХ В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ОПОЗИЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА И ТОВА ПРАВИ ЧЕСТ НА ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ИЗЧИСТИ ОПОЗИЦИЯТА ОТ ТАКИВА ХОРА. И НЕ ТЕЗИ, КОИТО ПОСОЧВАТ ГРЕШНИЦИТЕ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ УПРЕКВАНИ В РАЗСИПВАНЕ НА ОПОЗИЦИЯТА, А САМИТЕ ГРЕШНИЦИ В НЕЯ. ЗАТОВА ЗВУЧИ ОЩЕ ПО-НЕМОРАЛНО ОПИТЪТ НА Г-Н БЕРОН ДА ОБВИНЯВА ТОЗИ, КОЙТО ГО ДИСКРЕДИТИРА КАТО СЪТРУДНИК НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ. ИСКАМЕ ДА НАПОМНИМ НА КОНТРАРАЗУЗНАВАЧИТЕ И ОСОБЕНО НА ТЕЗИ ОТ ОПОЗИЦИЯТА, ЧЕ НАЙ-РЕПРЕСИВНАТА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ БЕ НЕЙНОТО ВТОРО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ - КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, КОЕТО НЕ САМО ШПИОНИРАШЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, НО И ФАБРИКУВАШЕ ПРОЦЕСИ ЗА ШПИОНАЖ СРЕЩУ ХОРА, БОРЕЩИ СЕ ПРОТИВ РЕЖИМА. НДЗПЧ ПИТА Г-Н БЕРОН И ВСЕ ОЩЕ СПОТАЙВАЩИТЕ СЕ АГЕНТИ ДАЛИ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ С ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ ТАЗИ СЛУЖБА ОРГАНИЗИРАШЕ:

- ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА У НАС И В ЧУЖБИНА - СРЕЩУ ГЕОРГИ МАРКОВ, ВЛАДИМИР КОСТОВ, ВЛАДИМИР СИМЕОНОВ, КРАСИМИР ПЕЕВ, БОРИС АРСОВ, ПЕТЪР СТЕФАНОВ, ЛЕХ ВАЛЕНСА, ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ВТОРИ;

- СПОНСОРИРАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ;

- ПОДПОМАГАНЕ НА ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИ РЕЖИМИ КАТО ТЕЗИ В ЕТИОПИЯ, АНГОЛА, ВИЕТНАМ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ЛАОС, КАМПУЧИЯ, ИРАК, ЛИБИЯ, КУБА И ДРУГИ;

- ТЪРГОВИЯ С НАРКОТИЦИ И ОРЪЖИЕ;

- ИЗВЪРШИ ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ИЗБИВАЙКИ ЦВЕТА НА НАЦИЯТА.

- ИЗВЪРШВАШЕ НАЙ-МРЪСНАТА РАБОТА НА КГБ.

С КАКЪВ МОРАЛ ВИЕ, ГОСПОДИН БЕРОН, И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЪТРУДНИЧИХТЕ НА ТОВА МРАКОБЕСНО ВЕДОМСТВО?

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ СЪТРУДНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ СА НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ ХОРА, СПОСОБНИ ДА ВЪЗВЪРНАТ ДОБРОТО ИМЕ НА БЪЛГАРИЯ И ДА Я ИЗВЕДАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА?

ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО ДОСТОЙНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО ВЪПРЕКИ ИНКВИЗИЦИИТЕ НЕ СЕ ОГЪНАХА, ВИЕ СТЕ ПРИЕЛИ ДОБРОВОЛНО ДА СЪТРУДНИЧИТЕ НА ЕДНА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

НДЗПЧ ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ БЕЗ БЪЛГАРИЯ ДА НАУЧИ ИМЕНАТА НА СВОИТЕ ДОНОСНИЦИ И ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ ТЯХ, НРАВСТВЕНОТО Й ПРЕЧИСТВАНЕ БИ БИЛО НЕВЪЗМОЖНО.

СОФИЯ, 11 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.   

ЧЛЕНОВЕ    НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА НДЗПЧ:

ВЕСЕЛИН ПЕТКОВ,
САШО СТОЯНОВ,
НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ,
ИБРАХИМ КЪРПАЧЕВ, СТЕФАН ВЪЛКОВ,
АЛЕКСАНДЪР КАЦАРСКИ,
ВАСИЛ КОСТОВ

 /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТУДЕНТСКИ СТАЧЕН СЪВЕТ,  ПРИЕТА НА ОБЩАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪВЕТА И НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СТУДЕНТСКИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ, СЪСТОЯЛА СЕ В СОФИЯ НА 22-23 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА.


СЛЕД ДВУДНЕВНИ ДИСКУСИИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЕРЕНЦИЯТА ПОСТИГНАХМЕ СЪГЛАСИЕ ПО СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:

1. УПЪЛНОМОЩЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЕВЕТНАДЕСЕТ СЪЩЕСТВУВАЩИ И ВЪЗНИКВАЩИ СТУДЕНТСКИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ВЗЕХА РЕШЕНИЕ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ.

2. УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЕРЕНЦИЯТА ПРИЕХА ПРИНЦИПНО УСТАВА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА И СЕ АНГАЖИРАХА ДА РАЗЯСНЯТ НЕГОВИТЕ ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ.

3. БЕ ИЗБРАН ВРЕМЕНЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА С ДВЕ ОСНОВНИ ЗАДАЧИ:

- ДА ОФОРМИ В ОКОНЧАТЕЛЕН ВИД ПРОГРАМНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА И ДА ЗАПОЗНАЕ ВСИЧКИ СТУДЕНТСКИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ТЯХ;

- ДА ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ, НА КОЯТО ОФИЦИАЛНО ДА СЕ УЧРЕДИ НАЦИОНАЛИАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ И СЕ ПРИЕМАТ ОСТАНАЛИТЕ И ДОКУМЕНТИ.

4. НАСРОЧВА НАЦИОНАЛНАТА УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА 12-13 ЯНУАРИ 1991 ГОДИНА.

СОФИЯ, 23 ДЕКЕМВРИ 1990 Г.

ЗА ВРЕМЕННИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:

ЕЛКА МАРИНОВА,  ДИАН КАРАБЕЛОВ


X   X   X

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЪЮЗА НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ /СМКПД/ ОТНОСНО УПЛЪТНЯВАНЕТО НА ЕМИСИИТЕ НА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА С ПРОГРАМА, ПОДГОТВЕНА ОТ СЪЮЗА. ДОКУМЕНТЪТ Е ИЗПРАТЕН ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МЕСЕЦА НА КОМИСИЯТА ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ ПРИ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, НА КОМИТЕТА ПО СЪОБЩЕНИЯ И ИНФОРМАЦИЯ И НА ДРУГИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ.


СЪЮЗЪТ НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВЛЯВА ИНТЕРЕСИТЕ И ВЪЖДЕЛЕНИЯТА НА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН И ПОЛОВИНА МИЛИОНА БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ, ДНЕС БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, НАПУСНАЛИ РОДНИТЕ СИ КРАИЩА, БЯГАЙКИ ОТ НАЦИОНАЛНО ПОТИСНИЧЕСТВО И
ЧУЖД ТЕРОР, НО ОСТАНАЛИ ДЪЛБОКО СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКОТО СИ ИМЕ И ВЯРАТА СИ В НЕИЗБЕЖНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА МАКЕДОНИЯ ОТ ЧУЖД НАЦИОНАЛЕН И СОЦИАЛЕН ГНЕТ. ВСИЧКИ ТЕ СА ОСТАВИЛИ НЕ ПО-МАЛКО СВОИ БЛИЗКИ В РОДНИТЕ СИ КРАИЩА, ЗА КОИТО ВРЪЗКАТА С РОДИНАТА - ФИЗИЧЕСКА, ДУХОВНА И КУЛТУРНА - ЗА ДЪЛЪГ ПЕРИОД БЕШЕ ПРАКТИЧЕСКИ НЕВЪЗМОЖНА.

В УСЛОВИЯТА НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И РАЗБИВАНЕ НА ФАЛШИВИТЕ ДОГМИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДНЕС СТАНА РЕАЛНОСТ ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ 50 ГОДИНИ ДА СЕ ГОВОРИ ИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНИЯ. ЗА ЖАЛОСТ ВСЕ ОЩЕ И ДНЕС ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ ИСТИНАТА Е ОБЯВЕНА ЗА ЕРЕС С ОПАСНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО Я РАЗПРОСТРАНЯВА. ОФИЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА СЕ ОСНОВАВА НА ЧУДОВИЩНИ ФАЛШИФИКАЦИИ, НЕВИЖДАНО НАСИЛИЕ И НАСАЖДАНО ЧРЕЗ ВЛЕДЕНЯВАЩ СТРАХ АНТИБЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ В ПОЧТИ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ В ТЕЗИ КРАИЩА. ВСИЧКО ТОВА И ДНЕС СЕ ВЪРШИ В УСЛОВИЯТА НА ТОТАЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ХОРАТА ТАМ ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ИСТИНАТА. СТРАХЪТ СРЕД ТОВА НАСЕЛЕНИЕ НЕ Е ПРЕОДОЛЯН ОЩЕ И ПОРАДИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ, СВЪРЗАНИ С ПРОДЪЛЖАВАЩОТО ГОСПОДСТВО НА КОНФОРМИСТКАТА МЕСТНА ОЛИГАРХИЯ, АНГАЖИРАНА НЕРАЗДЕЛНО С ПОРОБИТЕЛИТЕ И НАСИЛНИЦИТЕ.

ПРЕДВИД НА ТОВА СЧИТАМЕ, ЧЕ ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И ЗА НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ Е НЕЗАБАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ЕЖЕДНЕВНА, ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ ПО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИ КАНАЛИ, КОИТО СА ИЗГРАДЕНИ В МОМЕНТА И НЕ СА УПЛЪТНЕНИ С ВТОРА ПРОГРАМА, А СЪЩО ТАКА И ОТПУСКАНЕТО НА НОВИ РАДИОЧЕСТОТИ ЗА СОБСТВЕНИ ПРЕДАВАНИЯ. ОТ ДРУГА СТРАНА, СЧИТАМЕ ЗА ОСОБЕНО ВАЖНО УСКОРЯВАНЕТО НА ПУСКА НА БЪЛГАРСКА САТЕЛИТНА ТЕЛЕВИЗИОННА И РАДИОПРОГРАМА, В СВОБОДНИТЕ ЧАСОВЕ НА КОЯТО ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ И ПРОГРАМНИ БЛОКОВЕ НА СЪЮЗА НА МАКЕДОНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ ДРУЖЕСТВА, ТРАКИЙСКИТЕ И ДОБРУДЖАНСКИТЕ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ СЪЮЗИ И ДРУЖЕСТВАТА НА БЕСАРАБСКИТЕ, БАНАТСКИТЕ, ТАВРИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ. С ТОВА РОДИНАТА ЩЕ ДАДЕ СВОЯ ДУХОВЕН ПРИНОС В БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ЖИВОТ, ТАКА ЛЕЛЕЯН ОТ НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА, КОИТО НИКОГА НЕ СА ПРЕСТАВАЛИ ДА СЕ БОРЯТ ЗА СВОБОДА И ИЗЯВА НА СВОЯ БЪЛГАРСКИ НАРОДНОСТЕН ДУХ.

ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ И СЧИТАЙКИ, ЧЕ НАТРУПАНОТО ЗАКЪСНЕНИЕ Е ВЕЧЕ КРИТИЧНО, ПРЕДЛАГАМЕ НЕЗАБАВНО ДА СЕ РАЗГЛЕДА ВЪПРОСЪТ И ДА СЕ ВЗЕМАТ РАЗУМНИ, ОБОСНОВАНИ, БЪРЗИ И ОБМИСЛЕНИ РЕШЕНИЯ, ЗА КОИТО НЯМА НИКАКВИ ПРЕЧКИ В СЛЕДНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ:

НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ АНГАЖИРА КОМИТЕТЪТ ПО СЪОБЩЕНИЯТА И ИНФОРМАЦИЯТА С ТАЗИ ЗАДАЧА КАТО ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС С ПРИОРИТЕТНА ВАЖНОСТ.

НА ПЪРВО ВРЕМЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ПРОГРАМАТА ДА СЕ ИЗГОТВЯ ОТ ТВЦ -БЛАГОЕВГРАД С УЧАСТИЕТО НА РЕДАКЦИЯТА НА В-К "МАКЕДОНИЯ" И С ДОБРОВОЛНО УЧАСТИЕ НА ПРОГРАМНИ РАБОТНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКО РАДИО И БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ. ЗАПЛАЩАНЕТО НА ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ЩЕ СТАВА ПО ДЕЙСТВУВАШИТЕ ТАРИФИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ НА СМКПД.

1. В ОБЛАСТТА НА ДЪЛГИТЕ РАДИОВЪЛНИ:
- БЪДЕЩИЯТ РАДИОПРЕДАВАТЕЛ В ПЛОВДИВ ДА ЗАДЕЛЯ ПО 1 ЧАС ДНЕВНО ЗА ГОРЕЦИТИРАНИТЕ ПРОГРАМИ.

2. В ОБЛАСТТА НА СРЕДНИТЕ ВЪЛНИ:
- ПРЕДАВАТЕЛИТЕ "ПЕТРИЧ" И "ВИДИН" ДА ВКЛЮЧАТ ОЩЕ В БЛИЗКИТЕ СЕДМИЦИ ЕДНОЧАСОВА ПРОГРАМА ЗА МАКЕДОНИЯ И ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ИЗВЪН РОДИНАТА. ПРЕДАВАТЕЛЯТ "ВАКАРЕЛ" В СВОБОДНОТО ОТ ПРОГРАМА ВРЕМЕ ДА ПРЕИЗЛЪЧВА СЪЩАТА ПРОГРАМА.

3. В ОБЛАСТТА НА УКВ И ИВ/В ТВ БАНД:

- ДА СЕ ОПОЛЗОТВОРИ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА РАДИОМРЕЖАТА НА 88-108 МН НА ПРЕДАВАТЕЛИТЕ "ВИДИН", "ЗЕЛЕНА ГЛАВА", "КУЛАТА "ОРЕЛЕК" "ПИРИН", "КОПИТОТО" С ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ГОРЕПОСОЧЕНАТА ПРОГРАМА.
- НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ УКВ ОБЕКТИ ДА СЕ ПРЕДВИДИ ВРЕМЕ ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ВТОРА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА НА СМКПД.
- ДА СЕ СЪГЛАСУВАТ ЧЕСТОТИ /ПО ЕДНА ЧЕСТОТА ЗА ОБЕКТ ЗА УКВ И ЗА ТВ/, МОЩНОСТИ И ДИАГРАМИ ЗА НОВИ УКВ ЧМ /88-108 МН/ И ТВ ПРЕДАВАТЕЛИ СПЕЦИАЛНО ЗА СМКПД НА ПОСОЧЕНИТЕ ОБЕКТИ ИЛИ НА ДРУГИ УДОБНИ МЕСТА. ТИПОВА МОЩНОСТ 100 ДО 500 ВАТА С КРЪГОВА ДИАГРАМА. ДА СЕ ОТДЕЛИ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА ГРАД СОФИЯ И ОБЕКТИТЕ ОРЕЛЕК, ПЕТРИЧ, ПИРИН, КЮСТЕНДИЛ.

4. САТЕЛИТНИ КАНАЛИ:
- В ИНТЕРЕС НА ЦЯЛАТА СТРАНА, А СЪЩО И НА БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН НАЦИОНАЛНИТЕ ГРАНИЦИ - ДА СЕ АРЕНДОВА КАНАЛ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДОПЪЛНИТЕЛЕН ЗВУК НА НЯКОИ ОТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СПЪТНИЦИ КАТО АСТРА 1А, ИЛИ ЕУТЕЛСАТ Ф4, ЕУТЕЛСАТ Ф1, КЪДЕТО ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ИЛИ ПО ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ЗВУКОВ КАНАЛ ДА СЕ ИЗЛЪЧВА ПРОГРАМА НА СМКПД. КАНАЛЪТ МОЖЕ ДА СЕ АРЕНДОВА И САМО ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ЧАСОВЕ ИЛИ ДНИ В СЕДМИЦАТА. ТАКЪВ КАНАЛ ВЕЧЕ Е АРЕНДОВАН ОТ ТУРЦИЯ И ПРЕДСТОИ ПУСКАНЕТО НА ГРЪЦКИ И ЮГОСЛАВСКИ КАНАЛИ ДО 1992 ГОДИНА. НЕКА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА СА НАЙ-ЕВТИНИЯТ ПЪТ ЗА МАСОВО ВЪЗПИТАНИЕ И ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ОБЩЕСТВОТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 27 ДЕКЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ОТ ТЪРГОВСКАТА КАМАРА НА САЩ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗДЕЛА "ПРИВАТИЗАЦИЯ" /ЧАСТ СЕДМА/ ОТ ПРОЕКТА "ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОД КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В БЪЛГАРИЯ", РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ТАКА НАРЕЧЕНАТА ПРОГРАМА "РАН-ЪТ"/. ПРОЕКТЪТ Е ПРЕДОСТАВЕН КАТО ПОДАРЪК


ПЪЛНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРАВАТА ЗА СОБСТВЕНОСТ

ПРИ ТОЗИ ПОДХОД ЕДНО ПРЕДПРИЯТИЕ СЕ ПРОДАВА НЕПОКЪТНАТО НА ОБЕКТ ОТ ЧАСТНИЯ СЕКТОР, КАТО НАПРИМЕР НА ДРУГА ФИРМА /ЧУЖДЕСТРАННА ИЛИ МЕСТНА/, НА ОТДЕЛНИ ЛИЦА, НА РАБОТНИЦИТЕ ИЛИ МЕНИДЖЪРИТЕ НА САМОТО ПРЕДПРИЯТИЕ, НА КООПЕРАТИВ, НА ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЧРЕЗ РАЗПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА ИЛИ НА ТЪРГ ИЛИ ЧРЕЗ КОМБИНАЦИЯ НА НЯКОИ ИЛИ НА ВСИЧКИ ГОРЕСПОМЕНАТИ ВАРИАНТИ.


ПРОДАЖБА НА ЕДИН ИНВЕСТИТОР ИЛИ ИНВЕСТИТОРСКА ГРУПА

ОБИКНОВЕНО ПРОДАЖБАТА НА ПРЕДПРИЯТИЕ НА ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ИНВЕСТИТОР, БИЛ ТОЙ ЛИЦЕ ИЛИ ФИРМА, Е НАЙ-ПОДХОДЯЩА ЗА ПО-МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ СЕ ПРИСПОСОБЯВАТ КЪМ ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ,КОМБИНИРАЩА ФУНКЦИИТЕ НА СОБСТВЕНИКА И РЪКОВОДИТЕЛЯ. ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ СФЕРАТА НА ТЪРГОВИЯТА И УСЛУГИТЕ И НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОЛУЧАТ ОЦЕНКА ПО ЦЕНИ, КОИТО СА В РАМКИТЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЕДИН ОТДЕЛЕН ИНВЕСТИТОР, БИЛО ТО В ПАРИ В БРОЙ ИЛИ ЧРЕЗ КРЕДИТ. В НЯКОИ СЛУЧАИ ГРУПА ОТ ЛИЦА МОЖЕ ДА СЕ СДОБИЕ С НЯКОЛКО ПОДОБНИ ОБЕКТА, СЛЕД КАТО СЕ ОРГАНИЗИРАТ В АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО С ЦЕЛ ДА ГИ ЗАКУПЯТ. ТЕЗИ ВАРИАНТИ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА БЪДАТ ОСТАВЕНИ ДА СЕ РЕШАТ ОТ ПАЗАРА, НО АГЕНЦИЯТА ПО СОБСТВЕНОСТТА БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ГОТОВА ДА ОБСЪДИ СЕРИОЗНО ВСИЧКИ ВИДОВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ЗА ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА БЪРЗО ПЛАСИРАНЕ НА ВСИЧКИ АКЦИИ НА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРА ЦЕНА. КАКТО БЕ ОТБЕЛЯЗАНО В ПЪРВИЯ РАЗДЕЛ НА ТАЗИ ГЛАВА, ПРОЦЕСЪТ НА ПРОДАЖБАТА БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОДГОТВИ В СЪГЛАСИЕ СЪС ЗАКОННИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РАБОТНИЦИТЕ И МЕНИДЖЪРИТЕ НА ОБЕКТИТЕ, КОИТО МОЖЕ ДА ЖЕЛАЯТ ДА СТАНАТ СОБСТВЕНИЦИ. НЯКОИ ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАНИ ОБЕКТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАДЕЛЕНИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ ОТ РАБОТНИЦИТЕ, А ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА ПРОДАЖБАТА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ СПЕЦИАЛНИ КРЕДИТНИ УСЛОВИЯ. ТАКИВА ОТСТЪПКИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ В ОБЕКТА ПОМАГАТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СЪПРОТИВАТА, КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОКАЗАНА В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПРИ КОРЕННИТЕ РЕФОРМИ В СИСТЕМАТА.


ПРОДАЖБА НА АКЦИИ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР

В МНОГО ОТ СЛУЧАИТЕ НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ В ДРУГИ СТРАНИ ПРЕДПРИЯТИЕТО, КОЕТО СЕ ПРИВАТИЗИРА, ПРЕДИ ТОВА СЕ ПРЕОБРАЗУВА В АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО И АКЦИИТЕ СЕ ПРОДАВАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕНА, ОТРАЗЯВАЩА СТОЙНОСТТА НА КОМПАНИЯТА. УКАЗ 56 ПОЗВОЛЯВА ТРАНСФОРМИРАНЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯ В АКЦИОНЕРНИ ДРУЖЕСТВА И НЯКОЛКО ПРЕДПРИЯТИЯ ВЕЧЕ НАПРАВИХА ТОВА. КОГАТО ВЛЕЗЕ В СИЛА, ЗАКОНЪТ ЩЕ ПОЗВОЛЯВА ЦЕННИТЕ КНИЖА ДА СЕ ПРОДАВАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО. ТЪЙ КАТО РЕЗУЛТАТНОСТТА НА ТАКИВА ПРОДАЖБИ ИЛИ ЕМИСИИ ЩЕ ЗАВИСИ НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ИНТЕРЕСА КЪМ ИНВЕСТИЦИИ У ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ ПРОДАЖБИ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОГРАНИЧАТ В РАМКИТЕ НА ДОБРЕ ИЗВЕСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ С ВИСОКА РЕПУТАЦИЯ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ КОНКУРЕНТОСПОСОБНИ СТОКИ. ТЕЗИ ФИРМИ БИ ТРЯБВАЛО СЪЩО ДА СА ПЕЧЕЛИВШИ, ЗА ДА ИМА БЪЛГАРСКИЯТ ИНВЕСТИТОР ПО-ДОБРА ПРЕДСТАВА ЗА СТОЙНОСТТА НА СВОИТЕ ИНВЕСТИЦИИ И ТЕХНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА СТОЙНОСТТА И ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА ДИВИДЕНТИ.

КАКТО ПОКАЗА ОПИТЪТ В ДРУГИ СТРАНИ, КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕШНИТЕ ЕМИСИИ Е МАРКЕТИНГОВАТА КАМПАНИЯ, ОСЪЩЕСТВЕНА ИЛИ ОТ ПРЕДПРИЯТИЕТО, ИЛИ ОТ АГЕНЦИЯТА. ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И В ЯМАЙКА, КЪДЕТО БЯХА ОСЪЩЕСТВЕНИ МНОГО УСПЕШНИ ЕМИСИИ, ПРОДАЖБАТА НА АКЦИИТЕ СЕ ПРЕДХОЖДАШЕ ОТ НАСТЪПАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ИНФОРМИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ЧИЯТО ЦЕЛ БЕ ДА СЕ ОХАРАКТЕРИЗИРА И ОПИШЕ КОМПАНИЯТА, НЕЙНАТА ПРОДУКЦИЯ, ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО И ПРЕДИМСТВАТА НА АКЦИОНЕРНАТА СОБСТВЕНОСТ. ТЪЙ КАТО ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН НЕ Е ЗАПОЗНАТ С АКЦИОНЕРНАТА СОБСТВЕНОСТ И С ИНВЕСТИРАНЕТО, ПОДОБНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ, ЧЕ АКЦИИТЕ ЩЕ СЕ ПРОДАДАТ БЪРЗО И ЩЕ ПОВИШАВАТ СТОЙНОСТТА СИ ПРИ ПО-НАТАТЪШНИТЕ ОПЕРАЦИИ С ТЯХ.

ЛИПСАТА НА БОРСА ЗА ЦЕННИ КНИЖА НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА УСПЕХА НА ТАКОВА ПРЕДЛАГАНЕ. ЩОМ КАТО НА ОТДЕЛНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СЕ РАЗРЕШАВА СВОБОДНО ДА ТЪРГУВАТ С АКЦИИ ПОМЕЖДУ СИ, А ДРУГИ ИМАТ ПРАВОТО ДА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ТЪРГОВИЯТА С АКЦИИ БЕЗ ОБРЕМЕНИТЕЛНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ СТРАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, БЪРЗО ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ И ПАЗАР НА ЦЕННИ КНИЖА, А СЛЕД КАТО ДОСТАТЪЧЕН БРОЙ АКЦИИ В МНОГО И РАЗЛИЧНИ КОМПАНИИ ПОПАДНАТ В РЪЦЕТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО, ТАЗИ СИСТЕМА ОТ ИНДИВИДУАЛНИ ТЪРГОВЦИ ЩЕ ЕВОЛЮИРА В КРАЙНА СМЕТКА В ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА ФОНДОВА БОРСА. ЕДНА ФОРМАЛНО ОТВОРЕНА СГРАДА И ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА ФОНДОВА БОРСА НЕ СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ПАЗАРА НА АКЦИИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ИМА НЯКОЛКО ОФИЦИАЛНИ ФОНДОВИ БОРСИ, АКЦИИТЕ НА ПОВЕЧЕТО АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ СЕ РАЗМЕНЯТ НЕОФИЦИАЛНО МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ БОРСОВИ АГЕНТИ ПО ЕДНА УТВЪРДЕНА ПРАКТИКА, НАРЕЧЕНА "ПАЗАР ВСТРАНИ ОТ ЩАНДА".

В РАМКИТЕ НА ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ НА АКЦИИ МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗРАБОТЕНИ И ДРУГИ ВИДОВЕ МЕРКИ, КОИТО ДА ОТГОВАРЯТ НА НУЖДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НА НОВОПРИВАТИЗИРАНИТЕ ФИРМИ. НАПРИМЕР ИЗВЕСТНА ЧАСТ ОТ АКЦИИТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАДЕЛЕНА И ЗАПАЗЕНА ЗА РАБОТНИЦИТЕ И РЪКОВОДСТВОТО, НА КОИТО ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ, ЗА ДА БЪДАТ НАСЪРЧЕНИ ДА СТАНАТ СОБСТВЕНИЦИ. КАКТО БЕ ОТБЕЛЯЗАНО ПО-ГОРЕ, ЗАКОНЪТ ЩЕ ПОЗВОЛЯВА ТОВА. ПРИ ПРОДАЖБАТА В 1984 ГОДИНА НА BRITISH TELECOM, КОЯТО БЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ФИРМА, ПРЕДЛАГАНА НА ПУБЛИЧНА РАЗПРОДАЖБА, НА РАБОТНИЦИТЕ БЕ ПРЕДЛОЖЕНА ЧАСТ ОТ АКЦИИТЕ ПРИ УМЕРЕНА ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА. ВЪПРЕКИ ЧЕ ЛИДЕРИТЕ НА ПРОФСЪЮЗИТЕ УБЕЖДАВАХА ПРОФСЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ ДА НЕ КУПУВАТ АКЦИИ, ПОВЕЧЕ ОТ 90 ПРОЦЕНТА ОТ ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПРОФСЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ, РАБОТЕЩИ В TELECOM, ПРЕНЕБРЕГНАХА МНЕНИЕТО НА СВОИТЕ ПРОФСЪЮЗНИ ШЕФОВЕ И СИ КУПИХА АКЦИИ.

ОСВЕН ТОВА МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ПРИГОТОВЛЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЧАСТ ОТ АКЦИИТЕ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ ИЛИ ЧРЕЗ ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ, ИЛИ ЧРЕЗ ДОГОВОРИРАНА ПРОДАЖБА. ЧУЖДЕСТРАННОТО УЧАСТИЕ МОЖЕ ДА Е УДАЧНО И ЖЕЛАНО ЗА ОНЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ЧИЯТО ПРОДУКЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПОДХОДЯЩА ЗА ИЗНОС, ИЛИ ТАМ, КЪДЕТО КОМБИНАЦИЯТА ОТ ТВЪРДА ВАЛУТА ПЛЮС ЧУЖДЕСТРАННА ТЕХНОЛОГИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ВАЖЕН ФАКТОР ЗА КРАЙНИЯ УСПЕХ НА ПРИВАТИЗИРАНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ. КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ПОТЕНЦИАЛНИЯТ СКЕПТИЦИЗЪМ НА БЪЛГАРСКИЯ ИНВЕСТИТОР ОТНОСНО БЪДЕЩИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ПРЕЗ ТОЗИ ПРЕХОДЕН ПЕРИОД, ОБЯВЕНОТО УЧАСТИЕ НА НЯКОЯ ГОЛЯМА ЗАПАДНА ФИРМА БИ МОГЛО ДА ПОМОГНЕ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ИНВЕСТИТОРИ КЪМ ЕМИСИЯТА НА АКЦИИ.


РАЗМЯНА НА ДЪЛГОВЕ СРЕЩУ СОБСТВЕНОСТ

ПРОЦЕСЪТ НА "КАПИТАЛИЗИРАНЕ НА ДЪЛГОВЕ" МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН КАТО МЕХАНИЗЪМ, ПРИ КОЙТО ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ ПОЕМАТ ЧАСТ ОТ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ В ТВЪРДА ВАЛУТА В ЗАМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ В НЯКОЕ БЪЛГАРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ. ВЪПРЕКИ ЧЕ ПО ПРИНЦИП СА ДОСТА СЛОЖЕН ПРОЦЕС, ТЕЗИ РАЗМЕНИ ИЛИ КАПИТАЛИЗАЦИИ ИМАТ ТОВА ПРЕДИМСТВО, ЧЕ НАМАЛЯВАТ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ В ЗАМЯНА НА АКЦИИ В МЕСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО ИМАТ ЛЕВОВО ПОКРИТИЕ. ТАЗИ ИДЕЯ БЕ РАЗРАБОТЕНА В НАЧАЛОТО НА 80-ТЕ ГОДИНИ, А В 1986 ГОДИНА ПРИБЛИЗИТЕЛНО 5 МИЛИАРДА ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ В ТВЪРДА ВАЛУТА БЯХА РАЗМЕНЕНИ СРЕЩУ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ В ПРЕДПРИЯТИЯ НА НЯКОЛКО СТРАНИ, ПРЕДИМНО ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА. НАЙ-БОГАТ ОПИТ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ИМА ЧИЛИ, КЪДЕТО ТОЗИ ПРОЦЕС БЕ ИЗПОЛЗВАН ВЪВ ВРЪЗКА С АМБИЦИОЗНАТА ПРИВАТИЗАЦИОННА ПРОГРАМА НА СТРАНАТА. НАЙ-ПРЕСНИЯТ ПРИМЕР Е АРЖЕНТИНА, КОЯТО ИЗПОЛЗВА РАЗМЯНАТА НА ДЪЛГ СРЕЩУ СОБСТВЕНОСТ, ЗА ДА ПРОДАДЕ ЧАСТ ОТ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННАТА СИ СИСТЕМА НА ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ. ДВЕТЕ ГРУПИ, КОИТО СПЕЧЕЛИХА НАДДАВАНЕТО, АВАНСИРАХА ПЛАЩАНЕТО В БРОЙ НА ПАКЕТ ОТ ДЪЛГОВЕ В РАЗМЕР ОКОЛО 800 МИЛИОНА ЩАТСКИ ДОЛАРА И ПОЕХА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ПО-НАТАТЪШНИ КАПИТАЛНИ РАЗХОДИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ НОМИНАЛНАТА СТОЙНОСТ НА ОТМЕНЕНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ НА АРЖЕНТИНА ВЪЗЛИЗАШЕ НА 5 МИЛИАРДА ЩАТСКИ ДОЛАРА, ТОЙ БЕ РАЗМЕНЕН СРЕЩУ АКЦИИ В ТЕЛЕФОННАТА СИСТЕМА НА ЦЕНА ОТ САМО 550 МИЛИОНА ДОЛАРА.

ОСНОВНИТЕ СТЪПКИ ПРИ РАЗМЯНА НА ДЪЛГ СРЕЩУ СОБСТВЕНОСТ СА СЛЕДНИТЕ:
 
* ЧУЖДЕСТРАННА ФИРМА, КОЯТО ЖЕЛАЕ ДА НАПРАВИ ИНВЕСТИЦИИ, ВНАСЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ С ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА И НА ФИНАНСИРАНЕТО ЧРЕЗ КАПИТАЛИЗИРАНЕ НА ДЪЛГ.  *СЛЕД КООРДИНИРАНЕ И ОБСЪЖДАНЕ В МИНИСТЕРСТВОТО ПОКУПКАТА НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ СЕ ОДОБРЯВА ПРИ ЯСНО ОПРЕДЕЛЕН ПРОЦЕНТ НА НОМИНАЛНА СТОЙНОСТ. *СЛЕД ТОВА ИНВЕСТИРАЩАТА ЧУЖДЕСТРАННА КОМПАНИЯ ПОДГОТВЯ ЗАКУПУВАНЕТО НА ЧАСТ ОТ ДЪЛГА НА СТРАНАТА СЪС ЗНАЧИТЕЛНА ОТСТЪПКА ОТ ЧУЖДЕСТРАНЕН КРЕДИТОР. ЦЯЛАТА ПРЕДСТОЯЩА ПОКУПКА Е РАВНА НА КОЛИЧЕСТВОТО, КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ИНВЕСТИРАНО, РАЗДЕЛЕНО НА НОМИНАЛНАТА СТОЙНОСТ, КОЯТО МИНИСТЕРСТВОТО СЕ Е СЪГЛАСИЛО ДА ИЗПЛАТИ В МЕСТНА ВАЛУТА. СЛЕД ТОВА ЦЕЛИЯТ ЗАКУПЕН ДЪЛГ СЕ ОТМЕНЯ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО, КАТО НА ЧУЖДЕСТРАННИЯ ИНВЕСТИТОР СЕ ПЛАЩА В МЕСТНА ВАЛУТА. *СЛЕД ТОВА ТАЗИ ВАЛУТА СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ИНВЕСТИТОРА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА АКЦИИ В МЕСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ ИЛИ МАТЕРИАЛИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА.

ОСНОВНАТА ИЗГОДА ПРИ ТЕЗИ РАЗМЕНИ Е ОБЩОТО НАМАЛЯВАНЕ НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ. ДОРИ ТОВА КОЛИЧЕСТВО ДА Е МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С ОБЩИЯ ДЪЛГ, ТО ВСЕ ПАК НАМАЛЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЪЛГА И ПРОДЪЛЖАВАЩАТА НУЖДА ОТ ЧУЖДА ВАЛУТА ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЪЛГА. ОСВЕН ТОВА ТЕ СЪЗДАВАТ ПОДУКТИВНИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО НЯМАШЕ ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ, АКО НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СДОБИВАНЕ С МЕСТНА ВАЛУТА ПО НАМАЛЕН КУРС.


ЧАСТИЧНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРАВАТА ЗА СОБСТВЕНОСТ

ПРИ ЧАСТИЧНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРАВАТА ЗА СОБСТВЕНОСТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛИЗА В СМЕСЕНО ПРЕДЛРИЯТИЕ С ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ, КАТО ЗАПАЗВА ПРАВАТА СИ САМО ВЪРХУ МИНИМАЛНА ЧАСТ ОТ СОБСТВЕНОСТТА, КОЕТО ПОЗВОЛЯВА ДЕЙСТВИТЕЛНИЯТ КОНТРОЛ ВЪРХУ ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА ПРЕМИНЕ В ЧАСТНИ РЪЦЕ, А ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА ФУНЦИОНИРА КАТО ЧАСТНА ФИРМА. ВЪПРЕКИ ЧЕ ПО ПРАВИЛО ТАЗИ МЯРКА НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА, МОЖЕ ДА ИМА СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ, КОИТО БИХА ОПРАВДАЛИ ПО-НАТАТЪШНОТО УЧАСТИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО В ДАДЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ. ЕДНО ТАКОВА УСЛОВИЕ Е КОГАТО ПРЕДПРИЯТИЕТО Е ОБРЕМЕНЕНО ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ КЪМ ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ, НАТРУПАНИ В МИНАЛОТО В РЕЗУЛТАТ НА НЕКОМПЕТЕНТЕН БЮРОКРАТИЧЕН МЕНИДЖМЪНТ, И КОГАТО ТОЗИ ДЪЛГ Е ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМ, ЗА ДА ПРЕВЪРНЕ ЕДНА ИНАЧЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ В ОБЕКТ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ. ЗА ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ И ДА СЕ ПРИДВИЖИ ПРОЦЕСЪТ НАПРЕД, ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ДЪРЖАВНА БАНКА БИ МОГЛА ДА РАЗМЕНИ ДЪЛГА СРЕЩУ ДЯЛ ОТ СОБСТВЕНОСТТА И НА ОПРЕДЕЛЕН ЕТАП В БЪДЕЩЕТО ДА ПРОДАДЕ АКЦИИТЕ НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ, ЗА ДА ПРИКЛЮЧИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО.

ДРУГА ПРИЧИНА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЗАДЪРЖИ ИЗВЕСТНА ЧАСТ ОТ АКЦИИТЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ПО-КЪСЕН ЕТАП Е ВЪЗМОЖНОСТТА ТО ДА КОМПЕНСИРА КОЛКОТО МОЖЕ ПО-ГОЛЯМА СТОЙНОСТ ОТ ПРОДАЖБАТА НА ПРЕДПРИЯТИЕ, В КОЕТО Е НАПРАВИЛО ЗНАЧИТЕЛНИ ИНВЕСТИЦИИ. ПРИ МНОГО ПРИВАТИЗАЦИОННИ ПРОГРАМИ В СВЕТА ЕДНО ОСНОВНО ВЪЗРАЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ПРОТИВНИЦИТЕ НА ТАЗИ ПРАКТИКА Е, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОДАВА ПРЕДПРИЯТИЯ НА ТВЪРДЕ НИСКА ЦЕНА НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ, КОИТО СЛЕД ТОВА ПЕЧЕЛЯТ ЗА СМЕТКА НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА КАТО ЦЯЛО, ЧИИТО ДАНЪЧНИ ОТЧИСЛЕНИЯ СА ПОМОГНАЛИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И СУБСИДИРАНЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЕТО. КАТО СЕ ИМАТ ПРЕДВИД ТРУДНОСТИТЕ ПРИ ТОЧНОТО ОЦЕНЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ВЕРОЯТНОСТТА СКЕПТИЧНО НАСТРОЕНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ДА КУПЯТ АКЦИИ САМО С ОТСТЪПКА В ЦЕНАТА, ПРОДЪЛЖАВАШАТО УЧАСТИЕ В СОБСТВЕНОСТТА БИ МОГЛО ДА ГАРАНТИРА, ЧЕ ОБЩЕСТВЕНОСТТА КАТО ЦЯЛО ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОЛУЧИ ЧАСТ ОТ ПЕЧАЛБАТА И ЩЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСЯКО ПОДОБРЕНИЕ В ПРЕДПРИЯТИЕТО.

ВЪВ ВСЕКИ ОТ ТЕЗИ СЛУЧАИ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО БИ ТРЯБВАЛО ДА Е МИНИМАЛНО, ЗА ДА СЕ ГАРАНТИРА, ЧЕ ТО НЯМА ДА СЕ НАМЕСВА В БЪДЕЩАТА ДЕЙНОСТ НА КОМПАНИЯТА. ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ОСИГУРИ ТАЗИ НЕНАМЕСА Е ДА СЕ ИЗИСКВА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО УЧАСТИЕ ДА БЪДЕ ОГРАНИЧЕНО ДО КОЛИЧЕСТВО АКЦИИ, КОИТО НЕ ДАВАТ ПРАВО НА ГЛАС, НО КОИТО МОГАТ ДА ДАДАТ ТОВА ПРАВО САМО АКО БЪДАТ ПРОДАДЕНИ НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ. ТУК СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАЩАТО ПРАВИТЕЛСТВЕНО УЧАСТИЕ В СОБСТВЕНОСТТА НА ЕДНО ПРЕДПРИЯТИЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ОГРАНИЧЕНО САМО В РАМКИТЕ НА ОНЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРИ КОИТО ИМА НАЛОЖИТЕЛНА ПРИЧИНА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИНАЧЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯТ МЕХАНИЗЪМ Е ПРЕДПРИЯТИЕТО ДА СЕ ПРОДАДЕ ИЗЦЯЛО НА ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ И ДА СЕ ПРЕКРАТИ ВСЯКАКВО ПРАВИТЕЛСТВЕНО УЧАСТИЕ В СОБСТВЕНОСТТА И УПРАВЛЕНИЕТО.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х  

УВАЖАЕМИ АБОНАТИ И ЧИТАТЕЛИ,

И ПРЕЗ 1991 ГОДИНА ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР” ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ВИ ПРЕДОСТАВЯ ТОЧНА И ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКТУАЛНИТЕ СТАНОВИЩА И ДЕЙНОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ.

ВЕРНИ НА ВЪЗПРИЕТИЯ ДЕВИЗ "ВИНАГИ ТОЧНИ, ДОСТОВЕРНИ И ПРОФЕСИОНАЛНО ТОЛЕРАНТНИ", НИЕ ЩЕ СЕ СТРЕМИМ ДА РАЗШИРИМ ОБСЕГА НА ИНфОРМАЦИЯТА ЗА ПОЧТИ 80 ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 250 ОРГАНИЗАЦИИ ДВИЖЕНИЯ И СЪЮЗИ.

НАРЕД С ТОВА НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ЕДИНСТВЕНОТО ИЗДАНИЕ, КОЕТО ЩЕ ПУБЛИКУВА КАТО ПРИЛОЖЕНИЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ПРОЕКТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И ПРЕХОДЕН ПЕРИОД НА БЪЛГАРИЯ, РАЗРАБОТЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЕКИП НА РИЧАРД РАН И РОНАЛД ЪТ /ИЗВЕСТЕН ОЩЕ КАТО ПРОГРАМА "РАН - ЪТ"/. ТОЗИ ОБЕМИСТ ТРУД, СИНТЕЗИРАЛ СВЕТОВНИЯ ОПИТ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, Е ПОДГОТВЕН, СПОРЕД ДУМИТЕ НА Г-Н РАН, КАТО ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ЗА ПАРЛАМЕНТА. ETО ЗАЩО НИЕ ЩЕ ПРЕДСТАВИМ ПРОГРАМАТА НА ВНИМАНИЕТО НА ОНЕЗИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА.

НИЕ НЕ СЕ РЪКОВОДИМ ОТ ИКОНОМИЧЕСКАТА КОНЮНКТУРА И ЗATOBА АБОНАМЕНТНАТА ТАКСА ЗА НАШИЯ ЕЖЕДНЕВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНА: 44 ЛВ. ЗА ЕДИН МЕСЕЦ /АБОНИРАНЕТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ ДО 25-ТО ЧИСЛО НА ПРЕДИДУЩИЯ МЕСЕЦ/; 132 ЛВ. ЗА ТРИ МЕСЕЦА; 264 ЛВ. ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА; 528 ЛВ. ЗА ЕДНА ГОДИНА.

АДРЕС НА АБОНАМЕНТНАТА СЛУЖБА: СОФИЯ 1124, БУЛ. "ЛЕНИН" 49, БТА, ТЕЛ. 84-61 /В. 231/ ИЛИ 73-37-231.