26 юли 1994


София, 26 юли 1994 година
Брой 144 /1189/


София, 26 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 36-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНЕТО ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ.


ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

С подписването и ратификацията на Споразумението с Лондонския клуб се потъпква националният суверенитет на България и се приравнява с изостанала африканска страна. По такъв начин ли ще се приобщим към демократична Европа? По този начин ли ще отстоявате националните интереси? Това ли е признателността към България за спазването на убийствените ембарга на ООН срещу Ирак, Либия и Югославия, донесли загуба за България над осем млрд. долара? Защо България трябва да признае частния дълг на Българската външнотърговска банка за държавен, а държавите на банките-кредиторки да не признаят вземанията на частните банки за държавни вземания и по този начин на принципа на реципрочността частните вземания и дълг да се превърнат в държавни и за двете договарящи се страни?

Не си ли давате сметка, че ако сега няма пари за здравеопазване, образование, за националната сигурност, утре, когато започваме да плащаме дълга си към Парижкия и към Лондонския клуб, няма да има пари и за заплати и пенсии, за социални помощи и дали търпението на нещастния български народ ще е безкрайно?

Защо финансовият министър сключи споразумения с Парижкия и с Лондонския клуб, без да постави въпроса за дълговете към България заедно с нейните вземания от конфискуваните иракски авоари в САЩ съгласно резолюция на ООН от 1990 г. и от Германия съгласно Парижкия мирен договор от 1947 г.? Нима не знаете, че от Ирак, т.е. от иракските авоари в САЩ, можем да получим 1,5 млрд. долара /без лихвата/?

Нима не знаете, че Германия ни дължи от Втората световна война огромни суми и тези данни се намират в Министерството на финансите и не може финансовият министър да не знае,за тях, нито пък г-н Иван Костов като бивш финансов министър? Достойнството и суверенитетът на България изискваха на масата на преговорите да се обсъждат както българските вземания, така и българските дългове и да се изплаща само салдото, т.е. разликата. Данните за дълга на Германия към България бяха изнесени на две пресконференции на ”Воля за България” и бяха публикувани във в. "Стандарт” от 22 юли 1994 г.

Германия дължи на България 278 млн. щатски долара до първи септември 1939 г. и 442 млн. щатски долара до първи август 1945 г., или общо 720 млн. щатски долара без лихвите при паритет на щатския долар, равен на 1934 г. След 1934 г. имаше две девалвации на долара, в резултат на което той се обезцени с над 40% и дългът на Германия към България трябва да се преизчисли с 40%, т.е. достига над един милиард долара. При минимална лихва 5% за 50-годишен период този дълг надхвърля 12 млрд. щатски долара. При годишна лихва от 10% за 50 години дългът надхвърля 100 млрд. щатски долара. Следователно национално предателство е България да започне да плаща десетгодишния си дълг на Германия, на нашия длъжник от повече от 50 години. /Договорът за търговия и мореплаване с Германия е от 1932 г. и оттогава датират някои от дълговете на Германия, а така също и по шестте тайни спогодби към него!/

Ако България е действително демократична страна, трябва като Швейцария да реши с референдум ратифицирането на споразуменията с Лондонския и с Парижкия клуб. Тези дългове са правени зад гърба на българския народ, сега зад гърба му се договаряха унизителни условия за суверенна България за изплащането им, а ще ги плащат и внуците ни до 2030 г. Демократично е да бъде попитан този, който ще ги плаща, съгласен ли е и при какви условия може да ги плати.

Защо няма сериозен икономически анализ, който да доказва, че ще можем да платим и през 1997 г. един милиард и триста и тринадесет милиона долара към кредиторите, при положение че и през 1994 г. икономиката ни не спира, а продължава падането надолу. Как може да се подписват толкова унизителни условия, при положение че България е кредитор на Германия, която ни дължи суми, по-големи от външния ни дълг. Не смятате ли, господа народни представители, че сте избрани в Народното събрание да защитавате интересите на България, а не да участвате в унижаването и разграбването й?!

Давате ли си сметка какво ще стане в България, когато започне редовното изплащане на дълговете на България към всичките ни кредитори, без нашите длъжници да са поели ангажимент да ни платят и един цент?! Ще настане африканска бедност, глад и рано или късно българският народ ще поиска от вас сметка за тази антибългарска политика, която опрощава чуждите дългове към България, но бърза да плати нашите към нашите кредитори, някои от които, като Германия, наши дългогодишни длъжници. Затова преди ратифицирането на Споразумението с Лондонския клуб добре помислете кое е по-добре за България: да подпишем споразумение, което няма да сме в състояние да изпълним и ще изплащаме дълга си чрез подаряване на българска земя и предприятия, или да ревизирате споразумението и да поискате Германия да признае дълговете си, а така също и да се провери твърдението на г-жа Мариана Тодорова /бивш председател на Комисията по дълга/, че вземанията на редица частни банки не са перфектни /т.е. не трябва да им се плаща/, защото са предоставили кредити на Българската външнотърговска банка без задължителните за това гаранции. Германия, която запали Втората световна война и беше причина за 50 милиона човешки жертви и огромни материални загуби, не беше задължена да си плаща така безмилостно дълговете /доказателство за това, че още не си е платила на България/, а България, която не е виновна за подпалване на война, а сама е жертва на санкциите на ООН, се третира като победена във война страна, която трябва да плаща репарации и контрибуции без право на възражение и защита на националното си достойнство и суверенитет!

Вие сами избирате дали да бъдете достойни народни представители, или недостойни предатели на интересите на нашето отечество България!

София, 25 юли 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП:

Д-р Иван Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 26 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ АХМЕД ДОГАН.


Г-н Ахмед Доган прати всички ни по дяволите и постави своята особа на едно равнище с националната сигурност на България. Преди две години г-н Доган, влизайки в съюз с българските комунисти, раздаваше депесарски шутове. Тогава беше свалено от власт първото демократично правителство на България. С мандата на г-н Доган и подкрепяно от бившите комунисти правителството на Любен Беров с всеки изминал ден прави живота на всички българи все по-труден.

С това, че заедно с бившите комунисти разруши съдебната система, г-н Доган улесни корупцията и остави безнаказани посегателствата срещу реда и сигурността на гражданите. Дойде ред и на българската войска, с което пък се застрашава сигурността на нацията.

С провокациите си в последните дни г-н Доган прави очевиден опит да избегне отговорността за кризата, в която тласна заедно с Българската социалистическа партия/БСП/ страната. Кризата засяга и неговите собствени избиратели и сега той с евтини националистически предизвикателства се опитва да възвърне тяхното доверие.

Но политическата игра на г-н Доган е опасна както за етническите турци, така и за всички българи, защото разпалва настроения, които застрашават добре установения етнически мир в страната.

Съюзът на демократичните сили /СДС/ неведнъж е допринасял, а и занапред ще допринася за нормална етническа среда в България. Както в близкото минало, така и сега СДС ще се противопостави на всеки опит да бъде компрометиран етническият мир.

Но, разтревожен от последните изяви на лидера на Движението за права и свободи /ДПС/, СДС смята, че когато управлението на страната ни се диктува от хора като Андрей Луканов, Нора Ананиева, Ахмед Доган и Юнал Лютфи, под заплаха са поставени не само благосъстоянието на българите, но и гражданският мир.

Именно заради това СДС иска час по-скоро избори, за да кажем всички дали желаем това управление да продължава.

София, 22 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 26 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕ "ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА" - СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ В КОАЛИЦИЯТА СДС.


Движение "Гражданска инициатива" /ДГИ/ - Съюз на демократичните сили /СДС/, смята за необходимо да заяви:

1. Негативните за СДС резултати от местните избори във Велико Търново, Несебър, Сандански и пр. са пряко отражение на онова, което се наблюдава от дълго време в самия Национален координационен съвет /НКС/ и Парламентарната група /ПГ/ на СДС. Противопоставянето на част от ПГ срещу НКС, центробежните тенденции на отделни партии и лица и членове на НКС, враждебните им прояви в печата, в радиото и в телевизията, надяваме се, не са плод на организирана кампания срещу СДС, а проява на обикновените недостатъци на човешката природа и липса на национална и историческа отговорност; след близо половин век болшевизъм - и това е възможно.

Засега в интерес на единството на коалицията ще се въздържим от споменаването на имена, но ако тази опасна тенденция продължи, ние ще представим данни за съзнателни и целенасочени действия към разцепление на СДС, респ. на координационните съвети /КС/ по места.

2. ДГИ - СДС, никога няма да напусне коалицията, преди последната да е завършила историческата си мисия за спасението на България от комунизма и финансовите мафиоти.

3. Няма големи и малки политически сили - има честно работещи за каузата на СДС и неговото единство и високомерни политици, които смятат себе си за велики и незаменими, играещи политически покер срещу интересите на коалицията и самата държава.

4. В конкретен план ПГ наистина не следва да влиза в пленарната зала на Народното събрание /НС/, освен по петте закона, включени в решението на НКС. Опасенията, че до есента на 1994 г. комунистите в НС ще гласуват опасни за държавата закони, са несъстоятелни, защото:
- следва парламентарна ваканция;
- в продължение на 45 години комунистите правят само противодържавни и противонародни закони и идва ден, когато дават отчет. След поемането на властта от СДС тези закони ще бъдат анулирани.

5. ДГИ смята за момента най-важно отиването по селата на окръжните и на областните координатори, на членове на КС по места, създаването на многобройни центрове-приемни на СДС за граждани по цялата територия на страната. Там да се разяснява фатал ното за страната отражение от негласуване при каквито и да са избори. Да не забравяме, че по официални данни на Централната избирателна комисия /ЦИК/ в около 2000 избирателни секции СДС въобще не е имал представители при последните два парламентарни избора.

Това е едно нетърпимо положение!

6. Ръководствата на НКС и на ПГ да засилят контактите и разговорите с извънпарламентарните политически и обществени сили за обща коалиция на всички антикомунистически сили, с конкретни писмени ангажименти от всяка от тях.

Историческата отговорност на всеки българин и българка е:

Единство на СДС!

София, 22 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 26 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОСТОЯННИЯ СЪСТАВ И НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "ВРАБЧА 1" /ДИМИТЪР ГИЧЕВ/ С ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ДИМИТРОВ И С ГЛАВЕН СЕКРЕТАР ИВАН ВЕЛКОВ ПО ПОВОД НА ПРОВЕДЕН КОНГРЕС НА ПАРТИЯ СЪС СЪЩОТО ИМЕ С ПРЕДСЕДАТЕЛ НИКОЛА КУРТОКЛИЕВ И С ГЛАВЕН СЕКРЕТАР ДИМИТЪР ПОПОВ.


На 12 юни 1994 г. в София се е състояло поредното незаконно и позорно сборище, назовано "извънреден конгрес на БЗНС "Врабча 1" /Димитър Гичев/, организирано от отстранените от съюза отцепници и самозванци Куртоклиев и Попов.

Трябва да се отбележи, че съгласно второто изречение на чл.19 от съдебно регистрирания съюзен устав: "Извънреден конгрес се свиква от Управителния съвет с обикновено мнозинство 50 плюс един. Той може да бъде свикан и по искане на една трета от общинските дружби на съюза." "Известно е, за което са уведомени средствата за масово осведомяване и политическата общественост, че отцепниците не представляват ръководството на съюза и са отстранени от заеманите от тях съюзни ръководни постове. Още веднъж ще посочим, че в Управителния съвет от общо легитимно съдебно регистрирани 14 членове, 9 от тях категорично отхвърлят и заклеймяват провежданата от тези ренегати предателска прокомунистическа политическа линия. Във връзка с това от страна на легитимното съюзно ръководство беше заведено съдебно дело, което ще бъде гледано на втора инстанция във Върховния съд. В иска по съдебното дело се представя съответното протоколно решение за изключването на отцепниците от съюза и е представено за регистрация избраното ново съюзно ръководство.

Поради тези разгромяващи я обстоятелства отцепническата група: Куртоклиев, Попов и Божинов, прибягна до друга жалка маневра - свикване на извънреден съюзен конгрес. С едно неграмотно скалъпено от тях писмо се уведомяват формално учредителите и членовете съобразно съдебната регистрация на съюза, които също изцяло осъдиха техните политически действия, че по искане на измислени дружби се свиква извънреден конгрес. Интересното тук е, че въпросните Куртоклиев в качеството си на председател и Попов като главен секретар изобщо не познават повечето от легитимните членове на Управителния съвет и на Постоянния състав на нашия съюз и не са провели с участието си нито едно редовно заседание на съюзното ръководство, камо ли заседание на Управителния съвет за провеждането на извънреден съюзен конгрес. Така че и провеждането на организирания лъжеконгрес няма да узакони техните смешни претенции за легитимност, защото тя обективно не е налице съобразно действуващата нормативна уредба в страната. Така че тези политически ренегати напразно пилеят средства и сили.

Всъщност от цялата смешна лъжеконгресна шумотевица е съвсем явно и безспорно, че нищо няма да излезе. Легитимното съюзно ръководство не е изненадано от тази поредна нагла инсинуация, но това е постоянен и познат похват на въпросната ренегатска тройка. От друга страна обаче, след провеждането на лъжеконгреса избраното "съюзно ръководство" е необходимо да бъде съдебно регистрирано, а точно това и ние очакваме, за да се уреди окончателно съдебният спор на основата на прецизни съюзни документи с доказателствена сила, изискуеми се съобразно действащото законодателство в нашата страна.

Особено внимание обаче заслужава друг един факт, който най-малкото е странен, че именно вестник "Демокрация" в бр. 130 /1322/ от 13 юни 1994 г. тиражира тази поредна политическа измама на тези представители на лъжата в своята рубрика "Репортерски дневник". В посоченото съобщение се обявява за избора на ново "съюзно ръководство" в лицето на изгонените от БЗНС "Врабча 1" /Димитър Гичев/ Куртоклиев и Попов. Трябва да се има предвид, което е най-същественото в конкретния случай, че именно безусловната и безрезервната подкрепа на политическата линия на Съюза на демократичните сили /СДС/, на Националния координационен съвет и на неговия председател г-н Филип Димитров от страна на легитимното съюзно ръководство са единствената и основна причина за възникналия вътрешнопартиен конфликт с тази отцепническа тройка. Точно противопоставянето между правилната съюзна политическа линия и провеждането на политически действия, насочени срещу СДС от страна на Куртоклиев, Попов и Божинов, принуди съюзното ръководство да ги отстрани от съюза и да води съдебно дело срещу тях. И не само това: съобщава се още, че на конгреса е присъствал и е поднесъл приветствие г-н Георги Петров - председател на БЗНС "Никола Петков" в СДС. В този смисъл нужно е да припомним, че във вестникарския парцал "За Търновска конституция", издаван от Куртоклиев, Попов и Божинов и финансиран от комунистическите централи, както и на техните "фамозни пресконференции" бяха отправени серия от злостни и мръсни нападки срещу СДС и срещу негови ръководни дейци в лицето на г-н Филип Димитров и г-н Едвин Сугарев. Бяха използвани формулировки от техния лъжовен и гнусен арсенал като: "СДС - централа със затихващи функции", "Филип Димитров - отречен политик, който в най-близко време ще изчезне от политическата сцена", "Филип Димитров и Едвин Сугарев - политически екстремисти" и още много други от този мръсен род. Същевременно Димитър Харалампиев Попов, който се е самопровъзгласил за председател на ред фантомни политически формации, които е безсмислено да бъдат изброявани, е заявил преди десетина дни на пресконференция в София прес, че Политическа коалиция за Търновска конституция "Царство България" поддържа линията, която се провежда в рамките на СДС от страна на Демократическата партия, Радикалдемократическата партия, БЗНС "Никола Петков" в СДС и Обединения християндемократичен център /ОХДЦ/.

Какво друго е това освен нов опит и провокация, насочена към единството на СДС, и груба намеса във вътрешните работи на съюза.

Независимо от всичко обаче ние, легитимните ръководни съюзни органи, още веднъж заявяваме нашата пълна подкрепа на политиката, провеждана от Съюза на демократичните сили, Националния координационен съвет с председател г-н Филип Димитров. БЗНС "Врабча 1" /Димитър Гичев/ неизменно продължава да поддържа, че СДС е единствената политическа сила, която е в състояние да премахне комунистическата система. Нашият съюз винаги ще бъде заедно със СДС!

Поредната долнопробна провокация на отстранените от нашия съюз отцепници Куртоклиев, Попов и Божинов няма да им донесе нищо повече освен поредното им разобличаване като комунистически маши и траен позор за извършените предателски действия спрямо идеите и делото на нашия патрон - големия демократ и българин Димитър Гичев.

София, 20 юли 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 26 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ВТОРА/ НА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА РЕПУБЛИКАТА, ПРИЕТ НА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /23-24 ОКТОМВРИ 1993 Г., СОФИЯ/.


ГЛАВА III
УСТРОЙСТВО

Чл.10 /1/ Гражданското обединение за републиката /ГОР/ изгражда структурата си на териториален признак в съответствие с административно-териториалното деление на страната и по местоживеене.
/2/ Учредяването на организации, клубове и други формирования на ГОР става по начин и ред, определен от Изпълнителния съвет.
/3/ Общинските организации могат да създават секции, клубове и други формирования по интереси и по професии. В работата на организациите на ГОР могат да участват и членове на други организации.

Чл.11 /1/ Общото събрание на членовете на общинската организация или събранието на секцията, клуба и др. решава всички въпроси от дейността на обединението на съответната територия.
/2/ Общото събрание на членовете или събранието на делегираните представители се събира най-малко веднъж на шест месеца.
/3/ Секциите, клубовете и др. провеждат събрания най-малко веднъж на три месеца.
/4/ Няколко общински формирования могат да създадат Регионален съвет с численост и състав по своя преценка, съгласувано с Изпълнителния съвет.
/5/ Общинските формирования, както и другите подразделения на ГОР, се ръководят от бюро в състав от 3 до 11 членове, избирани от съответните общи събрания или събрания на делегираните представители за срок от една година.
/6/ Бюрото ръководи дейността на организацията между общите събрания или събранията на делегираните представители.
/7/ По същия ред подразделенията на ГОР избират и Контролна комисия или контрольор.
/8/ Общото събрание или събранието на делегираните представители определя начина и реда на своята работа, избира председател, както и определя функциите на останалите членове на бюрото.
/9/ В работата на общите събрания или събранията на делегираните представители участват с право на глас и избраните за съветници кметове, членове на ГОР.


ГЛАВА IV
ОРГАНИ

Чл.12. Висш орган на ГОР е Националната конференция.

Чл.13. Националната конференция се свиква от Националния съвет най-малко веднъж на две години, както и по искане на 1/4 от общия брой на общинските формирования.

Чл.14 /1/ Националната конференция се състои от делегати на общинските формирования на ГОР, като редът за избирането им и нормите на представителство се определят от Националния съвет. Всеки делегат има право на един глас, като гласуване с пълномощие не се допуска.
/2/ По право в работата на Националната конференция с право на глас участват народните представители, членове на ГОР, които не са делегати на конференцията.

Чл.15 /1/ Националната конференция е редовна, ако присъстват повече от половината избрани делегати.
/2/ При неявяване на необходимия брой делегати Националната конференция се отлага с един час и се счита за редовна, ако присъстват най-малко 1/4 от избраните делегати.
/3/ Национална конференция, проведена по реда на предходната алинея, не може да взема решения за прекратяване на ГОР, промени в устава и избор на ръководни органи.

Чл.16 /1/ Националната конференция взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите делегати.
/2/ Решенията за прекратяване или сливане, както и за промени в устава, се считат за приети, ако за тяхното приемане са гласували повече от 2/3 от присъстващите делегати.

Чл.17. Заседанията на Националната конференция се протоколират. Верността на протокола се удостоверява с подписите на председателстващия съответното заседание, протоколчика и председателя на Контролната комисия или писмено упълномощен от него член на същата.

Чл.18. Националната конференция:
1. Приема и изменя устава на ГОР.
2. Решава въпросите за прекратяване и присъединяване на ГОР.
3. Избира и освобождава председателя и заместник-председателя на ГОР, членовете на Националния съвет и на Контролната комисия.
4. Приема програми по основните цели и направления на дейност.
5. Разглежда и решава жалби срещу решенията на Националния съвет и Контролната комисия.
6. Приема доклади за работата на ГОР и неговите ръководни органи.

/Пресслужба "Куриер"/


14:30:00
26.07.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Цанка Стойчева
Технически изпълнители: Маргарита Анева
                                           Славка Кочева
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!