26 ноември 1990

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА                                       БРОЙ 233 /251/

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР И ЕДИНСТВО /ОДГМЕ/, АДРЕСИРАНА ДО БЮРОТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ СЪВЕТ НА БСП, ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА СДС И ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЗНС.


ГОСПОДА,

С ЧУВСТВО НА УВАЖЕНИЕ СЕ ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС В ТОЗИ ТЕЖЪК И РЕШИТЕЛЕН ЗА СТРАНАТА НИ МИГ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА, ЗАЩОТО ТЯ ЩЕ ПРЕРАСНЕ В МЪЧИТЕЛНА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА, КОЯТО МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ГИБЕЛ НА СТРАНАТА НИ.

ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ИЗГРАЖДА И ОТСТОЯВА С РАЗУМ, МЪДРОСТ И ТРУД, С НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ, А НЕ С ПОЛИТИЧЕСКО БЕЗУМИЕ.

ИЗБРАНОТО ОТ НАРОДА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДАВА ГОЛЯМ ШАНС НА ВСИЧКИ ВИ ОБЕКТИВНО ДА ПРЕЦЕНИТЕ, ЧЕ СА НУЖНИ ЗА НАРОДА И СТРАНАТА НИ 600 МИРНИ ДНИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ. НЕКА ДОТОГАВА ЖИВЕЕМ В МИР И ЕДИНСТВО, В СЪГЛАСИЕ, А ТЕ МОГАТ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ С ЧОВЕШКА ДОБЛЕСТ.

НИЕ СМЯТАМЕ, ПОЧИТАЕМИ ГОСПОДА, ЧЕ ВИЕ ПРИТЕЖАВАТЕ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ УСЕТ И ОТГОВОРНОСТ ДА ОЦЕНИТЕ СЕРИОЗНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ МИГ.

НАСТОЙЧИВО ВИ МОЛИМ:

1. ДА ГЛАСУВАТЕ ВОТ НА ДОВЕРИЕ НА Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ, КАТО СЕ УТВЪРДЯТ БЮДЖЕТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ПРОГРАМА.

2. ДА СЪЗДАДЕТЕ РАЗУМНИ И ТРАЙНИ КОНТАКТИ МЕЖДУ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КАТО БАЗА ЗА СГОВОРНОСТ В РЕШАВАНЕТО НА НАЙ-ТРУДНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ПРОБЛЕМИ.

3. ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ ЗА 600 ДНИ ВСЯКАКВИ СТАЧКИ, ПРОТЕСТНИ МИТИНГИ И НЕЗАКОННИ АКЦИИ. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ВСИЧКИ СПОРНИ ВЪПРОСИ ДА СЕ РЕШАВАТ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

4. ДА ВНУШИТЕ ЧРЕЗ ЗАКОННИ СРЕДСТВА НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ, А ТАКА СЪЩО И НА ПЕЧАТНО-ПРОПАГАНДНИТЕ ИЗДАНИЯ ДА СЕ СТРЕМЯТ НЕ ДА РАЗДЕЛЯТ И ПРОТИВОПОСТАВЯТ НАРОДА НИ, А ДА ГО СПЛОТЯВАТ И ОБЕДИНЯВАТ.

ОБЩОНАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ МИР, ЕДИНСТВО И ЗАКОННОСТ ВИ БЛАГОДАРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИЗСЛУШАТЕ И ПОДКРЕПИТЕ НАШИЯ НАСТОЙЧИВ ПРИЗИВ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.

НАЦИОНАЛЕН РЪКОВОДЕН СЪВЕТ НА ОДГМЕ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ОГНЯН БОНЕВ 
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ИВАНОВ
СЕКРЕТАР: ДОРА ХРИСТОВА

СОФИЯ, 21 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ.


В РЕДОВНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ НА 20 НОЕМВРИ 1990 ГОД. ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - Н. ПЕТКОВ РАЗГЛЕДА С ДЪЛБОКА ЗАГРИЖЕНОСТ СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СТРАНАТА НИ И НАМЕРИ ЗА НЕОБХОДИМО ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЪС СЛЕДНАТА

Д Е К Л А Р А Ц И Я

1. БЪЛГАРСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ Е ЗА НАМАЛЯВАНЕ ДО ВЪЗМОЖНАТА МИНИМАЛНА СТЕПЕН НА СЪЗДАДЕНОТО НАПОСЛЕДЪК НАПРЕЖЕНИЕ В СТРАНАТА ПО ВИНА НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА РЕШЕНИЕ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ НА НАЙ-НЕОТЛОЖНИТЕ ЗАДАЧИ: ИЗХРАНВАНЕ НА НАРОДА И ОСИГУРЯВАНЕ НА ГОРИВО ПРЕЗ ИДВАЩИТЕ СТУДЕНИ МЕСЕЦИ.

2. ЗАСТЪПВАЙКИ СЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО, БЪЛГАРСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ СТОИ ТВЪРДО НА СВОИТЕ ПРИНЦИПНИ ПОЗИЦИИ НА НЕПРИМИРИМОСТ И БОРБА СРЕЩУ ВСЯКА ТИРАНИЧНА ВЛАСТ.

3. БЪЛГАРСКИЯТ ЗАМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - НИКОЛА ПЕТКОВ Е УБЕДЕН, ЧЕ НАЙ-НАЛЕЖАЩИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ЗАДАЧИ В МОМЕНТА СА:

А/ ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН ЗА ЗЕМЯТА, ЗА ДА МОЖЕМ ПО-СКОРО ДА ЗАПОЧНЕМ ИКОНОМИЧЕСКОТО СИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, Б/ ЗАКОНОДАТЕЛНА ПОДГОТОВКА И ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ОБЩИНСКИ ИЗБОРИ, ЗА ДА МОЖЕ НАРОДЪТ ДА ВЗЕМЕ МЕСТНОТО УПРАВЛЕНИЕ В СВОИ РЪЦЕ; В/ ПРИЕМАНЕ НА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, С КОЕТО ЩЕ СЪКРАТИМ МАНДАТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ДА БЪДАТ УСКОРЕНИ СЛЕДВАЩИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИЗБОРИ, С КОИТО ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА.

4. БЪЛГАРСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - Н. ПЕТКОВ Е НА МНЕНИЕ, ЧЕ ВСЯКО ПО-НАТАТЪШНО УСЛОЖНЕНИЕ НА ВЪТРЕШНОТО НИ ПОЛОЖЕНИЕ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ОПАСНО СЪТРЕСЕНИЕ, КОЕТО ДА УДЪЛЖИ ЖИВОТА НА ПАГУБНАТА ЗА СТРАНАТА НИ КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ И ДА ИЗОСТРИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ НЕПОНОСИМАТА ВЕЧЕ МИЗЕРИЯ, В КОЯТО НИ ВКАРА ПРЕСТЪПНАТА ПОЛИТИКА НА ДОСЕГАШНАТА ВЛАСТ.

5. БЪЛГАРСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ АПЕЛИРА КЪМ НАРОДА, КЪМ СВОИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ И КЪМ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ПАРТИИ ДА ПОДЕМАТ КАТО СВОЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОСТАВЕНИТЕ ЗАДАЧИ В ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ.

НЯМА НИЩО ПО-МИЛО ОТ НАРОДА!
НЯМА НИЩО ПО-СВЯТО ОТ СВОБОДАТА!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ /ДПС/, ПОДПИСАНА ОТ НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ АХМЕД ДОГАН.


ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СЪС ЗАГРИЖЕНОСТ КОНСТАТИРА, ЧЕ В СТРАНАТА, В РАЗГРАДСКА И КЪРДЖАЛИЙСКА ОБЛАСТ В ЧАСТНОСТ, СЕ ПРОЯВЯВА ОПАСЕН ПРЕЦЕДЕНТ КАТО ПОКУШЕНИЕ ВЪРХУ НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ.

ПОСЕГАТЕЛСТВОТО ВЪРХУ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА РОДИНАТА НИ С ОБЯВЯВАНЕТО НА НЯКАКВА "РАЗГРАДСКА РЕПУБЛИКА" Е ПРОЯВА НА ГРУБ, ВУЛГАРЕН АКТ НА СЕПАРАТИЗЪМ И НАЦИОНАЛШОВИНИЗЪМ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ЗАСТАВА КАТЕГОРИЧНО ЗАД КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРИНЦИПИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАТО ИЗРИЧНО ПОДЧЕРТАВА СВОЕТО ТВЪРДО УБЕЖДЕНИЕ ЗА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ВСЕОБЩО РАЗБИРАТЕЛСТВО В ИМЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ. НЕДОПУСТИМО Е ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА СУВЕРЕНИТЕТА, НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА ДА БЪДАТ ДОПУСКАНИ КАКВИТО И ДА БИЛО ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКУЛАЦИИ И АГРЕСИВНИ, НЕРАЗУМНИ ДЕЙСТВИЯ.

В ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ МОМЕНТ КОНСЕНСУСЪТ МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМ И НИЕ РЕШИТЕЛНО ГО ПОДДЪРЖАМЕ И ЩЕ ГО ПОДДЪРЖАМЕ И ЗАНАПРЕД. С ТОЗИ ПРИЗИВ ЗА СПОКОЙСТВИЕ, РАВНОВЕСИЕ И ОСЪЗНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ, КОИТО ПРЕЖИВЯВАМЕ, ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ШЕ ПОДДЪРЖА МИРНИЯ ПРОЦЕС НА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ.

СЪЗДАДЕНАТА НЕНОРМАЛНА ОБСТАНОВКА В РАЗГРАДСКИЯ КРАЙ ОСВЕН БЕЗПОКОЙСТВО БУДИ И НЕДОУМЕНИЕ ЗА НЕОБМИСЛЕНИТЕ, БЕЗОТГОВОРНИ, ШОВИНИСТИЧНИ ПРОЯВИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ, КОИТО СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПОРИЦАНИ, А ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ - ДА ИМ СЕ ПОТЪРСИ СТРОГА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ТОЗИ АВАНТЮРИСТИЧЕН АКТ СА БИЛИ ВЪВЛЕЧЕНИ УЧЕНИЦИТЕ, ОТ ЧИЯТО НЕВИННОСТ И ЗАБЛУДА ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ ЦЕЛЯТ ДА ИЗВЛЕКАТ ЕВТИНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ. НО ТЕ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ НАСАЖДАНЕТО НА ОМРАЗА МЕЖДУ ДЕЦАТА Е ОСЪДИТЕЛНО КОЩУНСТВО ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА ЧОВЕШКИТЕ МОРАЛНИ НОРМИ.

ЦЕНТРАЛНИЯТ СЪВЕТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ СЕ ОБРЪЩА КЪМ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ, КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ С ПРИЗИВ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА СПОКОЙСТВИЕ, РЕД И СТАБИЛНОСТ В СТРАНАТА.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦС НА ДПС:
А. ДОГАН

СОФИЯ, 24 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ РАБОТНИЦИ /СБТР/ И НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ ПРИ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.


НА 24 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА, СЪБОТА, БРОЕНИ МИНУТИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА СЕДМИЧНОТО ОБЗОРНО ПРЕДАВАНЕ "ПАНОРАМА" В ТЕЛЕВИЗИЯТА ПОЗВЪНИ ЛИЧНО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И РАЗПОРЕДИ ПОД СТРАХ ОТ СЪДЕБНА РАЗПРАВА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА В ЕФИР РАЗГОВОР С ГОВОРИТЕЛЯ НА КТ "ПОДКРЕПА" Д-Р КРЪСТЬО КРЪСТЕВ. ТОЗИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН АКТ НА ГРУБО ВМЕШАТЕЛСТВО В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ДЕЙНОСТ НА ЖУРНАЛИСТА И В РАБОТАТА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА ИЗОБЩО ПРЕЛЯ ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО.

ЗАТОВА НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ РАБОТНИЦИ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА", ТЕЛЕВИЗИОННОТО СДРУЖЕНИЕ "ПОДКРЕПА" И СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, НЕЧЛЕНУВАЩИ В НИКАКВИ ПРОФСЪЮЗИ, КАТО ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ПРОВОКИРАНИ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА Г-Н АНДРЕЙ ЛУКАНОВ И БЕЗДЕЙСТВИЯТА НА НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

З А Я В Я В А М Е,

ЧЕ ПОДКРЕПЯМЕ БЕЗРЕЗЕРВНО ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КТ "ПОДКРЕПА" ОТ 19 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА И СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ОБЩОНАЦИОНАЛНАТА ЕФЕКТИВНА СТАЧКА, СМЯТАНО ОТ 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА. ИСКАНИЯТА НИ НЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ, А СИНДИКАЛНИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ, СОЦИАЛНИ, МОРАЛНИ И ЧИСТО ЧОВЕШКИ. ТЕ НЕ СА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА, А СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОЕТО ДОКАЗА, ЧЕ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА Я РЪКОВОДИ. ИКОНОМИКАТА, СТОПАНСТВОТО, ДУХОВНИЯТ ЖИВОТ СТИГНАХА СВОЯ АБСОЛЮТЕН МИНИМУМ. БОРБАТА ЗА ХЛЯБ, В НАЙ-БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, СТАНА РЕАЛНА И ЕДИНСТВЕНО ЗНАЧИМА. НАРОДЪТ Е ГЛАДЕН, ОБЕЗВЕРЕН И ОБЕЗНАДЕЖДЕН. В ТАЯ КАТАСТРОФАЛНА СИТУАЦИЯ, СРЕД НЕПРЕКЪСНАТО УВЕЛИЧАВАЩИТЕ СЕ ПРОТЕСТИ И ДЕМОНСТРАЦИИ, СРЕД ЕДНА ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТОИ НАСТРАНА. КАКВАТО ДЪРЖАВАТА - ТАКАВА И ТЕЛЕВИЗИЯТА!

НИЕ, БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ РАБОТНИЦИ, ПОЛЗУВАМЕ СВЕЩЕНОТО ЗА ВСЯКА ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА ПРАВО НА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА. ТОВА Е МИРЕН ПРОТЕСТ И ТОЙ ИЗКЛЮЧВА ВСЯКАКВА ФОРМА НА НАСИЛИЕ. ПО ВРЕМЕ НА СТАЧКАТА ТЕЛЕВИЗИЯТА ЩЕ ИЗЛЪЧВА ПРОГРАМА, В КОЯТО ЩЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО НОВИНИ, ИНФОРМАЦИЯ И ДЕТСКИ ПРЕДАВАНИЯ, СПЕЦИАЛНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО СА В ПРИНУДИТЕЛНА СТАЧНА ВАКАНЦИЯ. ПРЕКЪСВАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ЩЕ ОЗНАЧАВА ПРОВОКАЦИЯ ОТ ВЪНШНИ НА СТАЧНИЯ КОМИТЕТ СИЛИ. ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИОННИ РАБОТНИЦИ ДА ПРОЯВЯТ ВИСОКА ОБЩЕСТВЕНА И ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ НИТО ЕДНО ПРОВОКАЦИОННО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗЗАКОНИЕ. ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ДА ОКАЗВАТ ПЪЛНО СЪДЕЙСТВИЕ НА ВЪТРЕШНОВЕДОМСТВЕНАТА ОХРАНА НА МВР, ЗА ДА НЯМА НИКАКВИ НАРУШЕНИЯ НА РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО ВЪТРЕ В ТЕЛЕВИЗИЯТА. РЕШЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ ИЛИ НЕУЧАСТИЕ В СТАЧКАТА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ САМ - ПО СЪВЕСТ И ПО УБЕЖДЕНИЕ. СТАЧКАТА Е ЗАКОННА И СТАЧКУВАЩИТЕ ЩЕ ОТРАБОТЯТ ПО-НАТАТЪК ДНИТЕ, ПРЕЗ КОИТО СА СТАЧКУВАЛИ.

СОФИЯ, 25 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

СТАЧЕН КОМИТЕТ ПРИ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X    X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ /БНДП/.


БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ НЕ ПРИЕМА ОБЯВЕНОТО ПРОВЪЗГЛАСЯВАНЕ НА Т.НАР. РАЗГРАДСКА БЪЛГАРСКА РЕПУБЛИКА КАТО НЕДОПУСТИМА ПРОЯВА НА СЕПАРАТИЗЪМ. НЕЗАВИСИМО ОТ НАМЕРЕНИЯТА НА НЕГОВИТЕ ПОДБУДИТЕЛИ, ТОЗИ АКТ Е ОПАСЕН ПРЕЦЕДЕНТ, КОЙТО ОТКРИВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СХОДНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА МАНИПУЛИРАНИ ОТВЪН ДРУГИ ГРУПИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ТОЙ ОБСЛУЖВА КОСВЕНО ВРАЖДЕБНИ НА БЪЛГАРИЯ СИЛИ И ПОДРИВА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ В СТРАНАТА.

СЪЩЕВРЕМЕННО БНДП НАЙ-КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВА, ЧЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪЗДАЛОТО СЕ ПОЛОЖЕНИЕ НОСЯТ НЕ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ТОЗИ НЕУМЕСТЕН АКТ НА ОТЧАЯНИЕ, А ТЕЗИ, КОИТО ОТ БЛИЗО ЕДНА ГОДИНА ВЕЧЕ ПРОВЕЖДАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ИЗВЪН НЕГО АНТИНАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА, ПОСТАВЯЩА ПОД ВЪПРОС БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ И ИНТЕРЕСИ.

БНДП ПРИЗОВАВА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ТЕЗИ РАЙОНИ И В ЦЯЛАТА СТРАНА КЪМ СПОКОЙСТВИЕ, КАТО НАСОЧАТ ИСКАНИЯТА СИ КЪМ РАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО НАРУШИ ДАДЕНАТА КЛЕТВА ЗА ЗАЩИТА НА ЦЯЛОСТТА И СУВЕРЕНИТЕТА НА ОТЕЧЕСТВОТО.

СОФИЯ, 22 НОЕМВРИ 1990 Г.

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР”/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ /БНРП/.


БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ СЕ СОЛИДАРИЗИРА СЪС СПРАВЕДЛИВАТА БОРБА ЗА ОПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА В РАЗГРАД, КЪРДЖАЛИ И ДРУГИТЕ БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ, ИЗОСТАВЕНИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА.

НА ФОНА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТЕАТЪР, РАЗИГРАВАН ОТ САМОЗВАНИ ПОЛИТИЦИ, ПРИЗОВАВАМЕ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ ДА ДЕЙСТВУВАТ, ВОДЕНИ ОТ ЧУВСТВОТО СИ НА БЪЛГАРИ!

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


Х   Х   Х

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ "ОБЕДИНЕНИЕ", АДРЕСИРАНА ДО ДЕПУТАТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ.


СЪНАРОДНИЦИ, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,
ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ /НДФ/ "ОБЕДИНЕНИЕ" СЕ ОБРЪЩА КЪМ ВАС, ЗА ДА ИЗРАЗИ БЕЗПОКОЙСТВОТО СИ ОТ КРИЗАТА, В КОЯТО СЕ НАМИРА СТРАНАТА НИ В РЕЗУЛТАТ ОТ БЕЗИЗХОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

НЕВЪЗМОЖНОСТТА НА СЕГАШНИЯ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ ДА РАБОТИ ПЪЛНОЦЕННО СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ В НЕГО СЕ СЪВМЕСТЯВАТ ДВЕ ФУНКЦИИ - НА УЧРЕДИТЕЛНАТА И НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ. ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СЕГАШНИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА СТРАНАТА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ГЛАВНОТО - ИЗРАБОТВАНЕТО НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ, А ИЗМЕНЯ СЕГАШНАТА. ТАКЪВ ПРЕЦЕДЕНТ СЪЩЕСТВУВА У НАС ПРЕЗ 1947 Г. ЧРЕЗ ШЕСТОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО УТВЪРДИ ГОСПОДСТВОТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В СТРАНАТА.

ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА НЕСЪОТВЕТСТВИЕ С ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА Е НАЛИЦЕ И ДРУГО. ПАРЛАМЕНТЪТ Е ЛЕГИТИМЕН, НО САМО В ОНАЗИ ЧАСТ, ОТНАСЯЩА СЕ ДО НЕГОВИЯ ИЗБОР. НО ТОЙ ВЕЧЕ НЕ ОТРАЗЯВА РЕАЛНОТО СЪОТНОШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ. НАЛИЦЕ СА И СЕРИОЗНИ СЛАБОСТИ В НЕГОВАТА РАБОТА. ВЕЧЕ ПЕТ МЕСЕЦА МАНДАТНАТА КОМИСИЯ НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА ОТНОСНО РЕДОВНОСТТА НА ИЗБОРА НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ. ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ Е ПРИЕТ И ПРАВИЛНИКЪТ ЗА РАБОТА НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КОЕТО Е В ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ТРАДИЦИИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА. ПРОВЕЖДАНАТА ПАРТИЙНА ПОЛИТИКА ЗА ИЗКУСТВЕНО УДЪЛЖАВАНЕ И ПРОТАКАНЕ НА РАЗГЛЕЖДАНИТЕ ВЪПРОСИ, ОТКЛОНЯВАНЕ ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ ПО НЕПРИСЪЩИ ПРОБЛЕМИ, НИСКОТО НИВО НА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА, ИЗРАЗЕНО В ОБИДИ И ИЗВИНЕНИЯ, АНГАЖИРАЩИ ПОЧТИ ВСЯКО ЗАСЕДАНИЕ, И НАКРАЯ НЕПРИСЪСТВИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ В ЗАЛАТА, ПОРАДИ КОЕТО СЕ ПРЕКРАТИХА НЯКОЛКО ЗАСЕДАНИЯ, РЯЗКО КОНТРАСТИРАТ С ГЛАСУВАНИТЕ И НЕПОЛУЧИЛИ ГЛАСНОСТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ.

ВСИЧКО ТОВА НИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА ТВЪРДИМ, ЧЕ КРИЗАТА НЕ Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА, А ПАРЛАМЕНТАРНА. В ЦЯЛ СВЯТ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА СЕ ИЗЛИЗА САМО ПО ЕДИН НАЧИН - ЧРЕЗ НОВИ ИЗБОРИ. СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА ПОКАЗВА, ЧЕ ПРЕНЕБРЕГВАНЕТО НА ТОВА ИЗПИТАНО СРЕДСТВО ВОДИ ДО НЕЖЕЛАНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СРИВОВЕ. ЗА НАШИТЕ КОНКРЕТНИ БЪЛГАРСКИ УСЛОВИЯ ТОВА ОЗНАЧАВА: ЗАБАВЯНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС, ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА И НАЙ-ВЕЧЕ ИЗКУСТВЕНО УДЪЛЖАВАНЕ ДНИТЕ НА КОМУНИЗМА.

КАТО ИЗХОЖДАМЕ ОТ ТАЗИ НАША ПОЗИЦИЯ, НИЕ ЗАЯВЯВАМЕ:

ПОДКРЕПЯМЕ ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОДАВАНЕ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОБЩОНАЦИОНАЛНАТА СТАЧКА.

ПРИЗОВАВАМЕ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ВЗЕМАТ ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНОТО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ ЗА САМОРАЗПУСКАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА И ЗА НАСРОЧВАНЕ НА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, КОИТО ДА СЕ ПРОВЕДАТ ЗАЕДНО С ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНИ ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ЗА АКТИВНА ПОДКРЕПА НА ИСКАНЕТО НИ ЗА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.

СОФИЯ, 21 НОЕМВРИ 1990 Г.

ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ: БОРЯН АНГЕЛОВ   
ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТ-КОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ: НИКОЛАЙ БУЧКОВ
ЗА БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ: ХРИСТО ЙОНОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, АДРЕСИРАНА ДО СРЕДСТВАТА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


СЪЮЗЪТ НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ /СБ/ В БЪЛГАРИЯ, РАЗТРЕВОЖЕН ОТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ДОВЕЛО ДО ИЗОСТРЯНЕ НА СОЦИАЛНАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА,

ОТ ПОСТОЯННОТО ПРОТИВОБОРСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ВЪВ ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, БЛОКИРАЛО ДВИЖЕНИЕТО КЪМ ЖАДУВАНАТА ОТ НАРОДА НИ ДЕМОКРАЦИЯ И НА ПРАКТИКА ВЪЗПРЕПЯТСТВУВАЛО НЕОБХОДИМАТА ПРОМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА,

НАСТОЯВА ЗА:

1. НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БСП;

2. САМОРАЗПУСКАНЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НАЗНАЧАВАНЕ НА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ДО НАСРОЧВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ.

В ПОДКРЕПА НА НАШЕТО ИСКАНЕ НИЕ СМЕ ЗА:

- ЕДИННА ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ;
- ОБЩОНАЦИОНАЛНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ ДО ПРЕМАХВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ДИКТАТ НА ВЛАСТВУВАЩАТА ПАРТИЙНА ОЛИГАРХИЯ.

ДЕКЛАРАЦИЯТА Е ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ И РАЗШИРЕН АКТИВ НА СЪЮЗА НА БЕЗПАРТИЙНИТЕ ОТ СТРАНАТА, ПРОВЕДЕНО НА 24 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА В СОФИЯ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБ: БОЯН ВЕЛКОВ             /ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, АДРЕСИРАНА ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ИСКАНИЯТА И СТАЧКАТА НА СТУДЕНТИТЕ.

ДЕЛЕГАТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА 10 И 11 НОЕМВРИ 1990 Г. В ГР.ПЛОВДИВ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА СТАЧНА ГОТОВНОСТ И СЕ ОБЪРНА КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНО-СЪСЛОВНИТЕ И СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА СЪВМЕСТНИ СТАЧНИ ДЕЙСТВИЯ. ИЗГРАДЕНИЯТ НА 14 НОЕМВРИ ОБЩ /НАЦИОНАЛЕН/ СТАЧЕН КОМИТЕТ ОТ БЛС, БСС, СФБ, СОБ, СЗБ, ФСЗ И МЕДИЦИНСКАТА СЕКЦИЯ НА КТ "ПОДКРЕПА" ОБЯВИ СТАЧНА ГОТОВНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 1990 ГОДИНА, АКО ДО ТОВА ВРЕМЕ НЕ БЪДАТ РЕШЕНИ ПОСТАВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ.

ЗАБАВЯНЕТО НА РЕФОРМАТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И СЪЗДАДЕНАТА ОБСТАНОВКА ПРИНУЖДАВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ДА ОБЯВИ ЕФЕКТИВНОСТ НА СТАЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ 26 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА - ПОНЕДЕЛНИК - ПО НАЧИН, ОПРЕДЕЛЕН С ИЗПРАТЕНАТА СТАЧНА ИНСТРУКЦИЯ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ: ПРОФ.Д-Р ИВ.КИРОВ

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПРЕДОСТАВЕНИЯТ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ /ИК НА ФНСО/ - БНА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЯВИЛИТЕ СЕ НАПОСЛЕДЪК ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТИ В ДЕЙНОСТТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ И КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ /КНСБ/, ПРИЕТА НА ЗАСЕДАНИЕ НА ИК НА ФНСО В БНА.


ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ КОМИТЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ /ИК НА ФНСО/ - БНА ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯ ПОЗИЦИЯТА И СТАНОВИЩЕТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ /КНСБ/ В СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА СФЕРА И ЩЕ РАБОТИ ЗА ТЯХНОТО РЕАЛИЗИРАНЕ.

ЩО СЕ КАСАЕ ДО ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО НАПОСЛЕДЪК ЧЕСТО СЕ ТРЕТИРАТ В ДОКУМЕНТИТЕ НА РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА КНСБ, НИЕ СМЕ НА ДРУГИ ПОЗИЦИИ, ПРОДИКТУВАНИ ОТ СЛЕДНОТО:

НА ПЪРВО МЯСТО - ЗАКОНЪТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ОТ 24 ОКТОМВРИ 1990 Г. РЕГЛАМЕНТИРА СПЕЦИФИЧЕН СОЦИАЛЕН СТАТУТ НА НАШИТЕ СИНДИКАЛНИ ЧЛЕНОВЕ И НЕ НИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА "...ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТ В ПОЛЗА ИЛИ ВРЕДА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, ОРГАНИЗАЦИИ, ДВИЖЕНИЯ ИЛИ КОАЛИЦИИ С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ...".

НА ВТОРО МЯСТО - ОЩЕ НА УЧРЕДИТЕЛНАТА СИ КОНФЕРЕНЦИЯ СМЕ ЗАЯВИЛИ И ЗАЛОЖИЛИ В СВОЯ УСТАВ, ЧЕ ФНСО - БНА ЩЕ Е НЕЗАВИСИМА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ И АДМИНИСТРАТИВНИ СТРУКТУРИ И ЩЕ БЪДЕ В КОНСТРУКТИВНА СИНДИКАЛНА ОПОЗИЦИЯ НА ВСЯКО РЪКОВОДСТВО БЕЗ ОГЛЕД НА НЕГОВИЯ ЦВЯТ И ИДЕОЛОГИЯ.

НА ТРЕТО МЯСТО - ПОЛИТИЗАЦИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ПРИЕТИТЕ ДОКУМЕНТИ НА УЧРЕДИТЕЛНИЯ КОНГРЕС НА КНСБ /УСТАВ, ПЛАТФОРМА/ И НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОЗВОЛИ ТЯХНОТО НАРУШАВАНЕ.

НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО - ИЗПОЛЗУВАЙКИ ПОЯВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТИ В ДЕЙНОСТТА НА КНСБ, НАШАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ОБВИНЯВАНА В ОТКРИТА ПОЛИТИЧЕСКА НАМЕСА И ПРОПАГАНДА, КОЕТО ДАВА ПОВОД НА НЯКОИ ЕДИНОНАЧАЛНИЦИ ДА ЗАБРАНЯВАТ СИНДИКАЛНАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ.

ЕТО ЗАЩО ИК НА ФНСО - БНА ЗАЯВЯВА, ЧЕ ТВЪРДО СТОИ НА ПОЗИЦИИТЕ, ДЕКЛАРИРАНИ НА УЧРЕДИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ. ПОДТВЪРЖДАВАЙКИ ТОВА, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФНСО - БНА СА СЕ ВЪЗДЪРЖАЛИ ОТ ГЛАСУВАНЕ ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ, ИМАЩИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОТТЕНЪК, НА ЗАСЕДАНИЯТА НА КС НА КНСБ.

ДЕКЛАРИРАМЕ, ЧЕ В ПО-НАТАТЪШНОТО СИ УЧАСТИЕ КАТО ЧЛЕНОВЕ НА КНСБ НИЕ НЯМА ДА ВЗЕМАМЕ ОТНОШЕНИЯ ПО ПОВОД НА ЕВЕНТУАЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТИ В ДЕЙНОСТТА НА КНСБ.

ЗАТОВА В ИНТЕРЕС НА СИНДИКАЛНОТО ЕДИНСТВО ПРИКАНВАМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФНСО - БНА ДА ПОДКРЕПЯТ НАШАТА ПОЗИЦИЯ И ИЗРАЗЯТ СВОЕТО СТАНОВИЩЕ ПРЕД ФНСО - БНА И КНСБ.

СОФИЯ, 20 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА

/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/


X   X   X

СОФИЯ, 26 НОЕМВРИ - СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРЕДОСТАВЕНАТА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕГИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА И НА КОМИТЕТА ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ В РУСЕ. ДОКУМЕНТЪТ Е АДРЕСИРАН ДО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И ДО СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ.


НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ, СИМПАТИЗАНТИТЕ И СЪМИШЛЕНИЦИТЕ НА ОТЕЧЕСТВЕНАТА ПАРТИЯ НА ТРУДА И РЕГИОНАЛНИЯТ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ - РУСЕ, ДЕКЛАРИРАМЕ СВОЯТА ПЪЛНА ПОДКРЕПА НА КЪРДЖАЛИЙСКИТЕ ЖЕНИ И МАЙКИ!

КОГАТО ЕДИН ПАРЛАМЕНТ, ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ, ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ САМО НЕ МОГАТ ДА ЗАЩИТЯТ, НО И СПЕКУЛИРАТ, И ПРЕДАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, ОТ КОЙТО СА ИЗБРАНИ, ТЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ!

ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ БЯХА ДОСТАТЪЧНИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ПРОВИНЦИЯ НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ, ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ НЕ СТИГНАХА ДА ВЛЕЗЕМ КАТО ШЕСТНАДЕСЕТА РЕПУБЛИКА В СССР, А САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА "ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ" СМЕ НА ПЪТ ДА СТАНЕМ ТУРСКИ ВИЛАЕТ!

СРАМ И ПОЗОР ЗА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ, ЗА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ, ЗА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, КОИТО ПРИНУДИХА ХИЛЯДИ КЪРДЖАЛИЙСКИ СЕМЕЙСТВА - ЖЕНИ, ДЕЦА И МЪЖЕ, ДА ТЪРСЯТ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ, СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ В ХРИСТИЯНСКА ГЪРЦИЯ!

СРАМ И ПОЗОР ЗА ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ, КОИТО ПОРУГАХА ВСИЧКО НАЙ-СВЯТО ЗА БЪЛГАРИТЕ И ПРАВЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ МАШИНАЦИИ С НАШЕТО БЪДЕШЕ КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА!

СРАМ И ПОЗОР И ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, КОЯТО В СВОЯТА 11-ВЕКОВНА ИСТОРИЯ НА ДУХОВЕН КРЕПИТЕЛ И ВОДАЧ НА НАРОДА НИ ДНЕС ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТВЪРНА ОЧИ ОТ НЕГО И КРОТКО НАБЛЮДАВА КАК НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ С РЕШЕНИЕТО СИ ОТ 15 НОЕМВРИ 1990 ГОДИНА ОТВОРИХА ВРАТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА НАШЕСТВИЕТО НА ИСЛЯМА!

РУСЕ, 30 НОЕМВРИ 1990 Г.

 
/ПРЕССЛУЖБА "КУРИЕР"/