25 юни 1996

 
София, 25 юни 1996 година
Брой 89 /1644/


София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!" НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ, КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ИЗДИГНАТ ОТ БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО И БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 19 ЮНИ 1996 ГОДИНА


Уважаеми избиратели,
Гражданки и граждани на България,

Съгласно конституцията на нашата република през октомври-ноември предстоят избори за президент. Всеки от вас ще може да каже думата си - кой от кандидатите е най-достоен да заеме най-високата длъжност в държавата ни.

Кандидат има право да стане всеки от нас, които сме български граждани по рождение и отговаряме на другите конституционни условия. По този въпрос конституцията е ясна. Както изрично повелява нейният чл. 5, тя е върховният закон и другите закони не могат да й противоречат.

Какъв е изборът, който ни предстои? Страната ни преживява една от най-тежките кризи в новата си история. Ударите й днес засягат всяко българско семейство. На върховно изпитание са поставени самите устои на държавата, на обществото. Държава и общество, които народът си извоюва с цената на огромни саможертви. Какво ще бъде тяхното бъдеще, бъдещето на младите, на децата ни?

Преди всичко трябва да осъзнаем, че изход, спасение "по отделно" няма. Такива са реалностите на днешния и утрешния свят. В него вървят напред страни, които са се научили да съчетават интересите на гражданите си, на различните обществени слоеве. Именно тези страни са в състояние успешно да се преборят, когато се стоварят и най-тежките удари на съдбата, да намерят брод към спасителния бряг. Защото само те успяват да се договорят как справедливо да разпределят бремето на изпитанията, за да ги превъзмогнат солидарно.

Ето тук е целият смисъл на предстоящите избори. Това е новото, което трябва категорично да заложим с тях. Вече шеста година нашето общество се раздира от тежки противоречия, от най-остри борби. "Борческото" начало взе да се превръща едва ли не в норма на живота. Ако продължим така, катастрофата няма да ни отмине. Дошъл е моментът да се опомним, да осъзнаем общото усилие, което всички сме длъжни да направим.

Нашата република е с парламентарно управление. Но в нея президентът има своя много важна роля. Той е длъжен да олицетворява единството на нацията и да представлява Република България в международните отношения. Той е пред погледа на хората всеки ден. От неговото поведение, от неговите действия зависи много. Дали те ще повярват, че високите идеали и принципи на демократичното общество са не кухи фрази, а наистина определящи норми. Като тези от преамбюла на конституцията - че правата на личността, нейното достойнство и сигурност действително са върховен принцип. Че опазването на националното и държавното единство на България е неотменим дълг на всеки един от нас. И главното - че истински сме решени да създадем демократична, правова и социална държава.

Затова чрез изборите трябва с вашата воля да се обединим около девиза ЗАЕДНО - ЗА БЪЛГАРИЯ!

Всеки от нас е със своите убеждения, със своите пристрастия. Но заедно положихме основите на свободното общество, гарантирахме правото на всеки сам да прави своя избор. Сега заедно трябва да намерим общия знаменател, общото в интересите ни, за да излезе напред, да вземе връх националният.

През изминалите години моят стремеж неизменно е бил този - да превъзмогнем тясната партийност. Заедно да вдигнем поглед напред към общия за страната ни път. Този стремеж ми повели да се включа в съревнованието за президентския пост. Ще се постарая да ви предложа платформа, която да води към единение в името на общото ни бъдеще. Ще водя кампанията си като диалог с всеки добронамерен гражданин. Ще очаквам предложенията, съвета и критиката на всеки от вас. И ще се стремя към открит и обективен диспут с другите кандидати.

Изборът ще бъде ваш. В това е великото предимство на републиката. Правото на гражданите сами да определят кой да бъде глава на тяхната държава. Както и правото им да го държат отговорен за действията му, периодично чрез нов избор да издигат нови и по-достойни личности. Да не забравяме, че именно в републиката - чиста и свята - са виждали дълбокия смисъл на борбата за истинска независимост и апостолите на българската свобода. Другото е да отпуснем ръце, да приемем, че спасението ще дойде свише. Такова в наше време е невъзможно. Пък и никога не го е имало.

Бъдещето на всеки от нас зависи от всички нас. Заедно имаме сили да го създадем. Но затова е нужно първо да си подадем ръка.

Днес аз ви подавам своята.

Да бъдем заедно!

Заедно ще победим!

Заедно - за България!

София, 19 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕЗОЛЮЦИЯ НА СЕДМОТО РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ /СОФИЯ, 9 ЮНИ 1996 ГОДИНА/


На своето Седмо редовно заседание, проведено на 9 юни 1996 г., Управителният съвет на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/ взе следните решения:

1. Освобождава г-н Руси Карапетков от длъжността председател на Управителния съвет на БЗНС.

2. Освобождава г-н Яне Янев от длъжността председател на Експертния съвет към Постоянното присъствие /ПП/ на БЗНС.

3. Избира за председател на Управителния съвет на БЗНС д-р Петко Енчев.

4. Избира за председател на Експертния съвет към ПП на БЗНС доцент д-р Веселин Бояджиев.

5. Възлага на окръжните настоятелства съвместно с ПП на БЗНС да организират и оглавят социални протести със синдикални и професионални организации по места.

6. Призовава окръжните и общинските структури на Съюза за масово участие на сдружените земеделци и техните симпатизанти в тържествения митинг-събор по случай 73-годишнината от убийството на Александър Стамболийски, който ще се проведе на 16 юни 1996 г. в Славовица.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО РЕШЕНИЯ И РЕЗОЛЮЦИИ:

Георги Пинчев

София, 9 юни 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА АЛТЕРНАТИВНАТА СОЦИАЛЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СТРУКТУРНИТЕ РЕФОРМИ В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА


ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Алтернативната социаллиберална партия /АСП/, като партия с ясни позиции по отношение на прехода и неговата социална цена, нееднократно е изразявала своето критично отношение към правителствата, управлявали държавата след 1989 г., дори и към тези, в които се е ангажирала като политическа сила или с експертно участие. В продължение на шест години ние от АСП предупреждавахме, че хаотичността, непоследователността и половинчатостта в икономическите мерки, липсата на политическо мъжество за стартиране на същинската част от структурната реформа, фалстартът на поземлената реформа, отлагането на приватизацията, създадените условия за корупция и престъпност, липсата на стратегия в държавното управление относно приоритетите във външната политика и мястото на България в съвременния свят, довели до проваляне на традиционните ни пазари на Изток и забавяне на интеграцията ни към Западноевропейските структури, както и влошаване на отношенията с международните финансови институции, ще доведат само до едно - тежка икономическа криза, измъкването от която може да стане само на непосилна за народа ни социална цена.

Днес това вече е факт!

Винаги сме заявявали, че никой не е абониран за ръкоплясканията на АСП!

Написахме програмата на Съюза на демократичните сили /СДС/ и настоявахме тя да бъде изпълнена! Но нашата последователност и убеденост доведе до раздялата ни с вас, партньорите ни от СДС!

Политическата коалиция Демократична алтернатива за Републиката /ДАР/, в която участваме, предложи на избирателите спасителна за условията на прехода икономическа програма. Предупреждавахме вас от Българската социалистическа партия /БСП/, че ляв преход към пазарно стопанство няма, защото още тогава беше ясно, че всяко отлагане на реформите е равносилно на гибел!

Въпреки всичко се стремяхме да бъдем конструктивни в критиката си. Като партия на експерти си давахме ясната сметка, че провалът на едно управление е провал не само за една политическа сила, а преди всичко провал на стремежите за свободна, суверенна и просперираща България!

Днес, преди да е станало катастрофално късно, ние се обръщаме към управляващото мнозинство и парламентарно представените политически сили, отговорни за страната, и настояваме за:

1. Постигане на консенсус по отношение на спасителните за икономиката и социалния мир действия на изпълнителната власт.

2. Прекратяване на реваншистките тенденции, партизанщината и преследването на партийни и групови интереси за сметка на обществените.

3. Пълна яснота при провеждането на непопулярните мерки в икономическата и социалната сфера и диалог с обществото и на първо място - с българската интелигенция.

4. Оставката на кабинета "Виденов", претърпял пълен провал.

В противен случай не бъдещето на една или друга политическа сила, а нашето общо бъдеще като държава е хаосът, който ражда само чудовища.

София, 3 юни 1996 година

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати в България, до парламентарните и извънпарламентарните политически сили и до средства за масово осведомяване.


Централното ръководство на Българската национално-радикална партия с тревога и възмущение следи гибелните за България процеси, на които даде ход неокомунистическото правителство на Жан Виденов. Смайващи са некомпетентността, корумпираността и безволието на този режим, който не само остави хората без хляб, унищожи спестяванията им и доведе до нов бум на инфлацията и бедността, но и постави на карта физическото оцеляване на нацията.

Под диктата на международни финансови институции се закриват предприятия, фалират банки, растат данъците и цените и докато управляващите ни утешават, че заедно носим тежестта на прехода, техни "приятелски кръгове" ограбват и изнасят националното богатство.

Това вече не е липса на морал, това е престъпление, за което трябва да се плати и от екипа на Виденов, и от БСП като цяло. Затова БНРП излиза с призив за единодействие между всички обществено-политически организации, синдикатите, цялата свободомислеща и родолюбива общественост. Това правителство доказа, че води антисоциална и антинародна политика и трябва да си отиде от политическата сцена, отстъпвайки място на национално отговорни личности и сили.

Да бъдем единни, за да пребъде България!

София, 4 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БНРП:

Д-р Иван Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ЖАЛБА ОТ ВЛАДИМИР СПАСОВ - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП, ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ПОДАДЕН В ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА ИСК СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ Г-Н ТАТАРЧЕВ,

Чудя се прокурорите в Главна прокуратура грамотни ли са? Прокурорът, завеждащ отдел "Следствен", А. Ганев с писмо под номер 4757/96.111 от 14. V. 1996 ми съобщава: "По повод подадения от Вас в Главна прокуратура иск срещу Българската комунистическа партия Ви уведомяваме, че същият е оставен без уважение. Изложените в него оплаквания касаят гражданскоправни и имуществени искания, за които следва да предявите претенциите си по съдебен ред. Същите не са от компетентността на прокуратурата."

Такъв иск против БКП не съм подавал в Главна прокуратура. Как мога да подавам иск против БКП, като съм генерален секретар на БКП?!... Моля за пояснения по въпроса. За какво става въпрос?

ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР:

Владимир Спасов

София, май 1996 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ И СТУДЕНТСКОТО СДРУЖЕНИЕ В ИЗНЕСЕНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ - ГРАД СЛИВЕН, ПО ПРОБЛЕМИ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ. Документът е адресиран до Министерството на образованието, науката и технологиите, до ректора и до членовете на Академичния съвет на Техническия университет във Варна и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РЕКТОР,
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ,

Студентското сдружение към Националната студентска конфедерация в Изнесено обучение по публична администрация /ИОПА/, гр.Сливен, към ТУ - Варна, изразява своето несъгласие с решенията на Академичния съвет от 29 април 1996 г., 27 май 1996 г. и заповед номер 90 от 9 май 1996 г. за закриване дейността на ИОПА - Сливен.

Считаме, че решението за ликвидация е прибързано, необосновано и крайно неблагоприятно за студентите, обучаващи се в ИОПА - Сливен, както и предложението на ТУ - Варна: "Кой където намери, там да учи." По повод горното изразяваме следните аргументи:

1. При започване на обучението си студентите са приели условията, които са им предложени от ИОПА в гр.Сливен, срещу които те заплащат съответната такса за обучение. При всяко изменение на условията би следвало да се има предвид мнението на самите студенти.

2. 80 процента от студентите са от град Сливен и региона и не могат да поемат разходи по обучението си в гр.Варна или друг ВУЗ, като се има предвид, че се обучават едновременно по няколко членове от едно семейство.

3. Всички студенти са приети задочно обучение и по-голямата част от тях работят в гр. Сливен и региона. Евентуалното преместване на обучението им, както се предлага, е крайно неблагоприятно и от тази гледна точка.

4. Считаме, че решението на Академичния съвет е предизвикано от зародилия се междуличностен конфликт между ръководството на ЮФ на ТУ - Варна, и досегашното ръководство на ИОПА, Сливен.

5. Решението на общото събрание на ЮФ на ТУ - Варна, за освобождаване на досегашното ръководство на ИОПА Сливен е продиктувано от изискванията на Закона за висшето образование.

6. Считаме за необосновано, нецелесъобразно и несъобразено с основни принципи на висшето образование и изискванията на морала близо 1000-та студенти да платят цената на ликвидацията, вместо да се смени досегашната ръководителка на звеното с хабилитирано лице съгласно изискванията на Закона за висшето образование /ЗВО/.

Заявяваме, че основните изисквания на 95 процента от студентите са:

- Оставане на ИОПА в град Сливен и към ТУ - Варна.

- Освобождаване на досегашния ръководител и назначаване на хабилитирано лице съгласно изискванията на ЗВО.

- Подкрепяме становището на синдикална секция на КТ "Подкрепа" към ИОПА, Сливен, и предложението за решение, оформено на съвместната среща със зам.-ректора доц. Стефан Барудов, проведена на 29 май 1996 г.

В случай на нерешаването в най-кратък срок на проблемите студентите ще потърсят отговорност от съответните длъжностни лица за нанесени материални и морални щети и пропуснати ползи чрез съда.

Сливен, 29 май 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТУДЕНТСКОТО СДРУЖЕНИЕ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА СТУДЕНТСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ
В ИЗНЕСЕНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ, СЛИВЕН:

Ради Дишовски

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ФИРМЕНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ "ПОДКРЕПА" - "КРЕМИКОВЦИ", ВЪВ ВРЪЗКА С ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА "КРЕМИКОВЦИ" ЕАД. Документът е адресиран до министър-председателя на Република България, до министъра на промишлеността и до средства за масово осведомяване.


ГОСПОДА,

Уведомяваме ви, че фирмената синдикална организация /ФСО/ "Подкрепа" - "Кремиковци" ЕАД, е внесла сигнал до Главна прокуратура с вх. N 5994/3 юни 1996 г., с който се изисква да се направи проверка на финансовите резултати за IV тримесечие на 1995 г. и I тримесечие на 1996 г. на "Кремиковци" ЕАД. Нашите съмнения са породени от разликата във финансовите данни, публикувани на различни места. Сигналът беше предшестван от съдебен иск, с който ФСО "Подкрепа" настоява за разпределение на укритите средства за IV тримесечие на 1995 г.

За настоящото ви информираме поради съмнения, че настоящото ръководство на "Кремиковци" ЕАД ще направи опити да ви подведе за истинското финансово-икономическо състояние на дружеството. При проявен от вас интерес съдебният иск и сигналът могат да ви бъдат предоставени.

София, 5 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФСО "ПОДКРЕПА":

Цветозар Боянов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД СЪБРАНИЯ И МИТИНГИ НА ГРАЖДАНИ НА СТОЛИЦАТА В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА. Документът е адресиран и до средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

От една седмица насам, т. е. от 30 май, миналия четвъртък, централната градска част на столицата е под формена полицейска блокада. Става дума за площад "Александър Невски" и принадлежащото му пространство, бул. "Цар Освободител" в отсечката от ул. "Раковски" до бул. "Васил Левски", както и площада около Паметника на Цар Освободител. Както е известно в тази част на столицата се намират твърде важни политически и културни институти, като например парламентът, Българската академия на науките, Храм-паметникът "Ал. Невски", Светият синод, Паметникът на Цар Освободител. Насищането на тази зона с униформена полиция, поставянето на контролно-пропускателни пунктове, ограничаването на движението на автомобили, ограничаването на движението на граждани на практика води към един-единствен извод - в тази част на столицата е въведено извънредно положение. Към това ни навежда мисълта, че действията на МВР, респективно СДВР, далеч надхвърлят обозначената зона около Народното събрание съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, чл.7, ал.2.

Ние сме напълно наясно, че всичко това се прави с цел да бъдат предотвратени мирни събрания и митинги на гражданите на столицата в тази част на града. Целта е да не бъде позволено на граждани и сдружения на граждани, политически и други обществени организации да упражнят правата си по чл. 43 от Конституцията на България и съответно по Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Уважаеми господин главен прокурор на Република България,
Очакваме от Вас бързи мерки за прекратяване на този произвол и възстановяване на реда и законността в центъра на столицата. Очакваме също така да поискате санкции за длъжностните лица, нарушили закона. Такова наказание без съмнение им се полага съгласно чл. 174 а/1/ от Закона за митингите, събранията и манифестациите, предвиждащ наказание до 2 години затвор за онзи, който с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин разтури или попречи да се проведе митинг, събрание или манифестации, допустими по същия този закон.

София, 5 юни 1995 г.

ПРЕЗИДЕНТ:

Димитър Диманов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪВЕТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОБЩНОСТТА НА СВОБОДНИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ


В момент на рязко социално обедняване на населението, в момент на започване на псевдоструктурни промени в икономиката, в момент на тежка банкова криза и срутване на доверието на хората към банките, в момент на ширеща се корупция, безнаказаност и бандитизъм Съветът на представителите констатира:

1. Въпреки декларираните цели, подходи и средства за провеждане на национално отговорен диалог със социалните партньори правителството продължава да не се вслушва в справедливите им искания, демонстрира в последните месеци неоправдано високомерие, предприема неадекватни и непремислени действия.

2. Системно не предоставя на социалните партньори основни икономически, социални и организационни проекти, свързани с осъществяването на неговата политика.

3. Не предприе решителни законови мерки за изкореняване на корупцията, престъпността и беззаконието.

4. Липса на реална готовност за решаване на проблемите от страна на правителството.

При тези обстоятелства Съветът на представителите на Общността на свободните синдикални организации в България /ОССОБ/

Р Е Ш И:

1. Призовава всички свои структури да предприемат ефективни протестни действия за удовлетворяване на справедливите им искания по законоустановения ред.

2. Насрочва за 10 юни заседание на Националния стачен комитет на ОССОБ.

3. Призовава другите синдикати към общи протестни действия.

София, 4 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОССОБ:

Е. Димов

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ПРИ "ВАРНЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА" ЕАД ПО ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. Документът е адресиран до президента на Република България, до 37-то Народно събрание, до Министерския съвет, до синдикални централи в столицата и до средства за масово осведомяване.


БРАТЯ И СЕСТРИ, БЪЛГАРИ,

Няма време за губене! Изключително бързото и негативно развитие на икономическата и социална ситуация в страната ни кара да реагираме днес, защото утре ще бъде късно. Защото може да няма утре! Нашият хляб и нашата съдба, съдбата на нашите деца са в ръцете на всеки от нас днес!!!

Отчитайки:

- срива в икономическата и банковата система, непосилните данъци, наложени от управляващите;

- драстичното увеличение на цените на горивата и енергията, острия дефицит на хлебно зърно и хлебни продукти, застрашаващи изхранването на народа;

- увеличаването на престъпността и несигурността на българина;

- циничните манипулации на общественото мнение и увеличаващата се корупция във всички етажи на властта,

питаме: какво още трябва да се случи, за да ни накара да кажем всички своето решително - не! Не искаме да търпим повече.
Искаме сега достоен живот за нас и за нашите деца.

Хилядният колектив на Конфедерацията на труда /КТ/ "Подкрепа" при "Варненска корабостроителница" ЕАД ви казва: Идете си, другари, и не се връщайте никога вече!

Призоваваме всички да дадем общ отпор на безправието, като предизвикаме парламентарни избори.

Варна, 4 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Теодосиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 юни - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА КЛУБА НА МНОГОДЕТНИТЕ ВИСШИСТИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПО ДЕМОГРАФСКИ ПРОБЛЕМИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


Окончателните статистически демографски данни за 1995 г. са изключително тревожни: родили са се едва 72 000 деца, а са починали 114 000 души; България е намаляла с 42 000 души, прирастът ни е отрицателен - 5,1 на хиляда, и е най-ниският в света! През 2020 г. той ще бъде вече катастрофален - минус 7 на хиляда, населението на страната ще бъде 7 милиона, половината от които старци. На фона на катастрофалното ни икономическо състояние, застаряващото население, ниската средна продължителност на живота, високата заболеваемост и обща и детска смъртност, недоимъчното и нерационално хранене, хроничния психоемоционален стрес нежеланието на хората да сключват бракове и да създават и да отглеждат деца е напълно разбираемо и простимо. Неразбираемо и непростимо е само престъпното нехайство на управляващата върхушка към основния национален проблем - демографския. В деня на най-свещеното нещо на света - Детето, от името на многодетните семейства настоявам за незабавна оставка на Виденов и некадърното му обкръжение!

София, 1 юни 1996 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЛУБА НА МНОГОДЕТНИТЕ ВИСШИСТИ,

ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. "БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР":

д-р Тотко Найденов

/Пресслужба "Куриер"/


--------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 22 юни 1996 година


Главен редактор: Любомир Йорданов
Заместник-главни редактори: Емилия Димитрова и Йорданка Ненова
Редактори: Лилия Томова - деж. ред., Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


БТА - Редакция "Справочна информация"


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1996 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.