25 септември 1995


София, 25 септември 1995 година
Брой 187 /1488/


София, 25 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРИЗИВ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КЪМ СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ И СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ПРИЕТ НА ЗАСЕДАНИЕ НА 23 СЕПТЕМВРИ 1995 Г. В СОФИЯ.


Свидетели сме на наглата реставрационна политика на Българската социалистическа партия /БСП/. Управлението на преименуваните комунисти спира икономическата реформа, открито пречи на връщането на земята, обслужва мафиотските интереси в сдружение с престъпните елементи, води към антисоциална политика.

Националните електронни медии все повече ни напомнят за радиото и телевизията отпреди 10 ноември 1989 г. Външната политика на кабинета Виденов тласка България в старата сателитна орбита и ни отдалечава от Европа.

Ние, социалдемократите, винаги сме били най-непримирими противници на комунистическата диктатура и обикновено сме ставали нейни първи жертви.

Ние предупреждаваме българския народ, че демокрацията е в опасност. Тя може да бъде защитена само от обединените усилия на всички демократични и антикомунистически сили в страната.

Националният комитет на социалдемократическата партия /НК на СДП/ призовава социалдемократите и социалдемократическите партии за сътрудничество и единодействие в борбата за опазване на първите демократични кълнове в България, защото без демокрация не може да има и социалдемокрация.

Нека оставим зад гърба си противоречията и споровете, да потърсим онова, което ни сближава, и обединени от най-голямата опозиционна сила - СДС, да дадем отпор на реставрацията.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОПЕРАТИВНОТО БЮРО НА ИДЕЙНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАРКСИСТКА ПЛАТФОРМА" В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ИЗДИГАНЕТО НА КАНДИДАТУРАТА НА ВЕНЦИСЛАВ ЙОСИФОВ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ В ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ НА 29 ОКТОМВРИ 1995 Г.


На 19 септември 1995 г. ръководството на Българската социалистическа партия /БСП/ в София взе решение столичните социалисти да подкрепят кандидатурата на мултимилионера Венцислав Йосифов за кмет на столицата.

Без каквото и да е обсъждане сред основните и общинските организации, както препоръчва уставът на партията, само с гласовете на 37 членове на Градския партиен съвет, на социалистите от столицата се натрапва една крайно неподходяща за социалистическата партия кандидатура.

Никаква политическа целесъобразност, никакви прагматични основания не могат да оправдаят това позорно за нашата партия решение. На фона на дълбоката, унизителна и отчайваща бедност, в която живеят над 90 процента от българския народ, предлагането на един типичен представител на новата финансова олигархия за кмет на най-големия български град е проява на отблъскваща социална безчувственост. То е подигравка с миналото, с идеите и ценностите на стогодишната ни партия.

Като прие това решение, ръководството на Софийската организация на БСП показа политическата си негодност и морална несъстоятелност. С него тя програмира загубата на изборите, а с това и дестабилизирането на управлението на Демократичната левица.

Това решение е вече безспорен симптом, че в ръководството на Софийската организация на БСП са взели връх силите, които искат да превърнат партията в заложник на егоистични корпоративни интереси. С това е направена още една крачка към ликвидирането на социалната чувствителност и лявата идентичност на стогодишната ни партия, а с това и към смисъла на самото й съществуване.

Тридесет и седемте членове на ръководството на Софийската градска организация, които подкрепиха кандидатурата на В. Йосифов, носят огромна отговорност пред партията и пред българския народ за всички неблагополучия, които ще произтекат от това решение.

Странно и неубедително е поведението на Изпълнителното бюро и Висшия съвет на БСП, които приеха тактиката на неутралитет по едно толкова важно за БСП и нацията решение.

София, 21 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ" ПО ПОВОД НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ.


Нашата цел е възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н. В. Цар Симеон II. Бюлетината, в която фигурира Федерация "Царство България" - Обединени монархисти, е нашата бюлетина, за нашата идея, за Царство България.

Федерация "Царство България" реши, че районните центрове са автономни за предстоящите местни избори. Това означава, че всеки избирателен район в зависимост от специфичната конфигурация сключва споразумения за коалиции, участва самостоятелно или подкрепя кандидат на друга политическа сила. В по-голямата част от районните центрове констатираме споразумения за коалиции със СДС и други демократични формации. В повечето случаи самостоятелното участие на Федерация "Царство България" е за общински съветници поради факта, че изборите са пропорционални. В големите градове като Варна и Пловдив подкрепяме кандидат-кмета на СДС и участваме в единна листа за съветници. В град Русе под названието "Обединена демократична опозиция" Федерация "Царство България" състави коалиция от 20 организации и издигна кандидат за кмет и общински съветници. В столицата районният център реши, че кандидатурата на г-жа Ренета Инджова е най-избираемата и застава зад нея.

Решението да участваме в местните избори, както и преди това в парламентарните, бе взето поради очевидния факт, че никой друг освен нас няма да свърши нашата работа и да създаде условията, необходими за възстановяване на Търновската конституция и Царство България начело с Н. В. Цар Симеон II. Затова Федерация "Царство България" държи на своята независимост от двете големи политически сили, въпреки близостта си по много въпроси със СДС. Фактът, че се коалираме и със СДС, и с Народния съюз, показва, че ние сме спойката между големите опозиционни сили и притегателният център за по-малките формации от страната. Важна стъпка бе обединението на основните монархически коалиции около нас, което позволи да се представим пред софийските политически сили с названието Федерация "Царство България" - Обединени монархисти. Този процес се разви в цялата страна и ясно показа, че Федерация "Царство България" е тази солидна и прагматична сила, която не само на думи, но и на дела сътворява обединението на монархистите и на демократичните формации у нас.

С бога - за Царя и Отечеството, е девизът на Федерация "Царство България".

София, 21 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ВЪПРОСА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ОБЩНОСТ ОТ БИВШИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ.


Съюзът на демократичните сили /СДС/ посреща с тревога съобщението за предложеното от Русия възраждане на структура по подобие на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ /СИВ/, наречен сполучливо в медиите СИВ-2. Отново сме свидетели на опит за прокарване на това предложение по начин, нямащ нищо общо с международната дипломатическа практика. Отново липсва информация, че то е връчено на посланиците в Москва на 7-те бивши комунистически страни. Не е случайно в този момент посещението у нас на руска парламентарна делегация с искането за "хуманитарен коридор" към Сърбия, придружено от чиста проба икономически шантаж в областта на енергийните доставки.

Изводите от тези събития са повече от ясни.

0000Първо.00000000 Създаването на една нова икономическа общност, естествено, под егидата на Русия, ще отдалечи възможността на България за присъединяване към ЕС и окончателно ще прекрати нашите стъпки към членство в НАТО.

Второ: Заплахите за ограничения в енергийните доставки показват докъде води едностранното, наследено от комунистическия период обвързване само с един източник на тези стратегически суровини.

Трето: Тези събития са най-сериозната заплаха за българската национална и независима външна политика през последните пет години. Ако не се даде отпор на такива действия и не се докаже широко прокламираният от политическите сили консенсус в тази насока, България рискува да се окаже в положението на страна, неспазваща резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за санкции срещу бивша Югославия. Това ще доведе до познатата ни от близкото минало международна изолация.

СДС отново заявява, че частично и едностранно прекратяване на ембаргото е недопустимо. То може да стане само след подписване на трайно примирие, последвано от взаимно признаване на всички бивши югорепублики и в съответствие с решение на ООН.

София, 19 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЩОНАРОДНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ КЪМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ 37-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ЕМБАРГОТО СРЕЩУ ОСТАТЪЧНА ЮГОСЛАВИЯ.


Войните на Балканите през XX век причиниха неизброими беди на българския народ. Общоприето е вече, че за загубата на наши сънародници и наши територии са виновни не българските войници, а овластените политици, които са взимали погрешни решения в съдбоносни за отечеството моменти.

Вашите предшественици от 36-то Народно събрание приеха през май 1992 г. решение за присъединяване към ембаргото срещу остатъчна Югославия. От сляпото подчиняване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН България загуби за 3 години повече от 7 милиарда долара - сума, по-голяма от редуцираната стойност на държавния ни дълг. Загубихме традиционни пазари, разбихме българските пътища, разцъфтяха социални злини като корупция, спекула, рекет, наркотрафик, проституция и престъпност в недопустими размери. Югоембаргото породи класата на българските милиардери, ограбващи безцеремонно държавната собственост и труда на българските производители.

Протестите на българските патриоти не бяха чути от 36-то Народно събрание. Печалбите от нарушаването на ембаргото и от подпомагането на славянския сръбски народ продължават да влизат в сметките на босовете на мощни икономически групировки, а оттам част от тях се отклоняват към синдикални и партийни лидери.

Лоялността ни към Европейския съюз /ЕС/ и към ООН продължава да бъде фактор за висока инфлация и струва твърде скъпо на българския данъкоплатец.

Сенатът и Конгресът на Съединените щати проведоха гласуване, с което показаха за пореден път, че заради национални, корпоративни и лични интереси САЩ са готови да пренебрегват решения на Съвета за сигурност, които Република България с цената на непосилни загуби продължава да спазва. Едностранната отмяна на ембаргото за тежко въоръжение на босненските мюсюлмани е откровен цинизъм, който, ако стане реалност, крие опасност от разпалване на нова Балканска война.

Общонародният комитет за защита на националните интереси /ОКЗНИ/ призовава народните представители от всички парламентарни групи да реагират бързо и адекватно. Време за референдум няма. Сега българското Народно събрание е институцията, която трябва да заяви на ЕС, на ООН и на международните финансови институции, че ще спре спазването на ембаргото в момента, в който Конгресът на САЩ одобри едностранното му нарушаване, продиктувано единствено от американските геополитически интереси.

Българи и сърби са обречени да бъдат съседи и след като приключи разпадането на Югославия. Стъпките към сътрудничество с нашите славянски съседи трябва да бъдат направени незабавно, защото югоембаргото, към което ни присъедини 36-то Народно събрание, вече ощетява българските национални интереси. По-прекият път към Европа не минава през Босфора, а през Белград, уважаеми господа народни представители!

България очаква от вас да измиете срама на 36-то Народно събрание и да приемете това жизненоважно за нея решение, което не е по силите на една политическа сила. Парламентарният консенсус ще покаже на света, че Република България е суверенна държава, която не може да жертва безкрайно своите национални заради чужди геополитически интереси.

София, 2 август 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Р. Воденичаров

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Минчо Минчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 25 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА СЪБИТИЯТА В БОСНА.


Принудени сме да бием тревога пред Европа и пред света за опасността, която съществува, кървавата драма в Босна в близко време да залее и да обхване и други територии и държави на полуострова.

Главният виновник за тази братоубийствена касапница са американският и световният империализъм, които използват като свои оръдия НАТО и ООН.

Те не могат да се помирят, че след разпускането на Варшавския договор и разпадането на СССР в Европа ще съществува социалистическа държава, каквато е Югославия.

За разпалването на военния пожар те използваха национализма, шовинизма и религиозния фанатизъм, защото предатели на собствените си народи винаги са се намирали.

В тази мръсна война западната преса, на която и нашата с пълно гърло приглася, изкарва виновни сърбите. И за това техните територии трябва да бъдат бомбардирани, унищожавани и на тяхна земя да бъде създадена религиозна мюсюлманска държава. С лека ръка се очерня един достоен за уважение народ като сръбския, чийто истински мъже единствени в Европа геройски защитават правото си да имат дом и родина. Защитават християнството, славянството и социалистическата система.

Изумени сме от демагогията и двуличието на западните държави, главните виновници за военния пожар в Югославия, които днес искат да се представят пред лицето на света за най-големите миротворци.

Ето защо Съюзът на комунистите в България /СКБ/ категорично осъжда въздушните удари и безотговорното изявление на президента Желев в тяхна подкрепа и призовава балканските и европейските народи, както и цялата прогресивна световна общественост да издигнат глас на протест срещу варварските бомбардировки на НАТО над Босна, в защита на невинния сръбски народ.

Призоваваме ООН да престане да бъде играчка в ръцете на САЩ и ЦРУ и да благославя военните им авантюри.

Подкрепяйки изцяло декларацията на ръководството на Русия, СКБ определя НАТО като военен агресивен блок, който е източник на опасност за балканските народи, за Европа и за световния мир и затова трябва да бъде разпуснат.

София, 21 септември 1995 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *


ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’95


ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ


РЕШЕНИЕ N 347
София, 21 септември 1995 г.

ОТНОСНО: Регистриране на партии и коалиции за участие в местните избори в ОИК


На основание чл. 27, ал. 1, т. 8 във връзка с чл. 41, ал. 1 от Закона за местните избори Централната избирателна комисия

РЕШИ:

След приключване на регистрацията на политическите партии и предизборните коалиции за участие в местните избори в ОИК в срока по чл. 41, ал. 1 /до 19 часа на 23 септември 1995 г./, ОИК изпраща незабавно на ЦИК списък на регистрираните партии и коалиции, но не по-късно от 19 часа на 25 септември 1995 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер”/


14:00:00
25.09.1995 г.


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.
                    Валентина Игнова
Технически изпълнители: Павлина Стефанова
                                           Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1995 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!