24 юли 1992

София, 24 юли 1992 година
        Брой 144 /674/

Ръководител Пресслужба "Куриер" Стефан Господинов


София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОБРЪЩЕНИЕ "КЪМ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИ, ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА СДС, КЪМ ВСИЧКИ ЧЕСТНИ ХОРА, ЖЕЛАЕЩИ ДА ЖИВЕЯТ В СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА" НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "НИКОЛА ПЕТКОВ" В СДС.


Граждани на България,

Страната е изправена пред дълбоко замислен заговор, целящ дестабилизация и неуправляемост на държавата, удобни за силите на мрака, в който ни държаха цели 45 години. Това по същество е грандиозно инсценирана операция, в която дейно участие вземат ком-социалистите, срещу чиито престъпления в миналото започнаха вече предварителни производства и дела. Първата част от сценария с транспортната стачка не успя, няма да успее и следващата - за вот на недоверие на правителството. В тази мръсна работа дейно участие вземат и бившата Държавна сигурност, и замесените в криминални действия и злоупотреби на мафиостки групировки.

БЗНС "Никола Петков" в СДС застава твърдо зад законно избраните парламент и правителство и ще го подкрепяме с всички законни средства. Ние сме за справедливо наказание на виновниците за третата национална катастрофа.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Георги Петров

София, 22 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ВЪВ ВРЪЗКА С ИСКАНЕТО ДА БЪДАТ ОГЛАСЕНИ ДОСИЕТАТА ИМ. Документът е адресиран до Народното събрание и до министъра на вътрешните работи.


Уважаеми господа,

На 16 и 17 юли 1992 г. на площад "Гарибалди" бяха проведени митинги срещу КТ "Подкрепа", организирани от Градския координационен съвет и от Националния координационен съвет на СДС. На тези митинги ние и нашите колеги бяхме грубо обиждани и брутално малтретирани.

Особено обидни за достойнството ни бяха нападките, отправени срещу нас от ораторите на втория митинг, г-дата Иван Пушкаров и Венцеслав Димитров - депутати в парламента. Единият от тях, г-н Пушкаров, си позволи да ни нарече офицери от Държавна сигурност и информатори на последната. С това господинът си позволи да обижда не само нас, но и направи опит да подрони доброто име на КТ "Подкрепа", в която имаме честта да работим за осъществяване идеята на СДС, след като сме били избрани на нейния Втори редовен конгрес.

Ето защо, уважаеми господа, Централната контролно-ревизионна комисия на КТ "Подкрепа" се присъединява към декларацията на Изпълнителния съвет на организацията с искане да бъдат огласени досиетата /ако има такива на: Камен Влахов - председател на ЦКРК, Ефтим Боюклиев - заместник-председател на ЦКРК, Роман Романов, Анастас Павлов, Адриана Тодорова, Венцеслава Микова и Параскева Ачкова - членове на ЦКРК.

Надяваме се, че това ще бъде направено, за да спрат най-после инсинуациите по наш адрес и по адрес на името на КТ "Подкрепа".

София, 21 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОТЕСТНО ПИСМО НА БЕЗПАРТИЙНИ ГРАЖДАНИ И СИМПАТИЗАНТИ НА ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Документът е адресиран до президента на републиката, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет, до главния прокурор на републиката и до дипломатическите мисии в София.


Уважаеми господа,

Пишат Ви група безпартийни граждани и симпатизанти на опозиционни партии в Народното събрание, възмутени от антиконституционните действия на главния прокурор на Република България.

Нашият мирен протестен пост в София на ул."Развигор", който организирахме с искане за освобождаването от арест на Андрей Луканов и Георги Атанасов, получи подкрепата на над пет хиляди граждани от столицата и от страната, поставили подписите си в нашите тетрадки.

Господа,
Учудва ни бездушието, с което реагирате на нашия протест, на протеста на стотици хиляди граждани срещу все по-откритата агресивна и репресивна политика на управляващата коалиция и нейните институции. Това засилва тревогата в широки слоеве от населението за пълния крах на демократичното начало, поставено на 10 ноември 1989 година.

Хората, които ни дариха с тази дата на промяната, са в опасност. В опасност е и младата ни демокрация.

Вече три месеца Георги Атанасов е в лапите на репресивната машина на СДС /движение/. Тринадесети ден в тези условия е и Андрей Луканов. Не спират и заплахите за нови и нови репресивни мерки. Не е застрахован нито един български дом.

Многобройните аргументирани юридически и правозащитни протести не бяха чути. Нашите човешки, мирни изяви срещу беззаконието, срещу потъпкването на Конституцията до този момент не можаха да отклонят управляващите от поетия пагубен път на съдебен произвол. Не помогнаха и многохилядните протестни шествия до Главно следствено управление с категоричните искания за освобождаване от арест на Георги Атанасов и Андрей Луканов, за оставки на Татарчев и Соколов.

Ето защо ние се обръщаме към Вас, към всички посолства в нашата страна, чиито държави милеят за демокрация, към цялата демократична общественост у нас и по света, за да заявим:

Ние сме твърдо решени да отстояваме законността, справедливостта и истината. Няма да позволим на никаква цена да се върне колелото на българската история петдесет години назад. Ще се борим с всички законни средства и докрай за запазване живота на всички способни да мислят за цялата нация, а не само за своя електорат.

Подкрепете ни, ако милеете за демократизиране на България!

София, 21 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТКРИТО ПИСМО НА СИНДИКАТ "АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА" ПРИ АЕЦ "КОЗЛОДУЙ", ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЕНЕРГЕТИКА" ПРИ КТ "ПОДКРЕПА". Документът е адресиран до Министерския съвет и до средства за масова информация.


Господа управници,

Първоначалното внимание, с което следим противоречията между Вас - правителството, и синдикатите, постепенно преминава в болезнено усещане, че някои от Вас са решили практически да унищожат КТ "Подкрепа".

Господа! Не забравяйте, че Вие ни управлявате благодарение на нашите гласове! Затова Ви заявяваме: НЕ НИ НАРИЧАЙТЕ КОМУНИСТИ! Не сме съгласни с наложилата се практика - който критикува правителството, е комунист...

Ръководството на конфедерацията ни е изразител на нашите интереси, както правителството би трябвало да е изразител на интересите на своите гласоподаватели. Не ни убеждавайте, че силовата политика, която поведохте, е най-добрият път към така желаната от всички ДЕМОКРАЦИЯ.

Ние не сме против правителство на СДС. Опасяваме се, че ни заблуждавате - много от това, което с общи слова ни обещахте, не само не се изпълнява, но се развива в съвсем друга посока.

Смятаме, че в момента се води една целенасочена кампания, имаща за цел да отслаби доверието на хилядите членове на Конфедерацията на труда "Подкрепа" в нейното ръководство ида отвлече вниманието на обществото от редица крещящи проблеми пред Министерския съвет, както и да прикрие явни злоупотреби от отделни негови членове в съвременната ни крехка икономическа обстановка.

Преди да се спекулира с името на д-р Тренчев, желаем да научим точната позиция на Министерския съвет по следните проблеми:

1. Пълен анализ от страна на правителството по случая "Нефтохим" - Бургас. Защо сумите по траншовете от Световната банка са използвани неефективно и в какви други икономически "начинания" са използвани те.

2. Как се стигна до оставката на проф.Т.Вълчев. Защо в парламента все още не е разглеждан отчетът на председателя на БНБ за първото полугодие на 1992 г., в който се критикува финансовата политика на министър Костов. Не е ли заинтересуван финансовият ни министър от оставката на г-н Вълчев, след като с негова помощ практически беше обезсилен Банковият консорциум, в който участваха господата Костов и Пушкаров. Защо пред обществеността трябваше да се обвини за това д-р Тренчев?

3. Защо се прикриват някои действия на членове на правителството и /даже!/ високи заместник-премиери, които водят до натрупване на огромни лични капитали. Даже това да е правомерно, то е морално недопустимо!

4. Как си представят господата от кабинета на г-н Димитров без синдикати в страната? Защо ударът е насочен преди всичко към КТ "Подкрепа", след като КНСБ е на същите позиции?

Въпреки че въпросите ни изглеждат чисто политически, ние настояваме да ни отговорите, за да Ви повярваме, или да не го сторим - наше право е!

Твърдо държим на извоювания имидж на организацията ни и благодарим на г-н Георги Марков за предложението да състави за 24 часа в София прекрасен синдикат, който веднага може да се справи с всяко правителство. Но България не е само София, господа.

Ако не отговорите на поставените въпроси, ще смятаме, че не Ви интересува мнението на част от атомните енергетици и ще преминем към разрешените от закона синдикални действия.

София, 22 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СЪЮЗ НА ЖЕНИТЕ ПО ПОВОД НА ОПИТИТЕ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА СЪЮЗА.


Разтревожени сме от появилите се в последно време опити да бъде дискредитиран Демократичният съюз на жените /ДСЖ/, като му се приписват образ и поведение, чужди на неговата природа.

Задължени сме още веднъж да декларираме официално и открито, че създаването на ДСЖ през 1990 г. беше израз на естествената потребност на българските жени да изградят своя демократична, широко отворена непартийна организация. Тази организация пое тежката отговорност да защитава интересите, достойнството, правата и свободите на жените в новото, трудно за всички нас време.

В продължение на две години ДСЖ положи много усилия, за да преодолее натрупаните грешки от миналото и същевременно да съхрани и развие чистите идеи на възрожденското женско движение от 1856 г.

От създаването си досега ДСЖ се води в своите действия единствено от принципите за лоялно партньорство в името на социалния мир. Това се прояви в редица инициативи на съюза за предотвратяване на социално напрежение, запазване на гражданския и на социалния мир, толерантност и коректност към водената в страната политика.

Позволяваме си отговорно да заявим, че липсват фактически констатации за финансови нарушения и умисъл за такива. В този смисъл смятаме за некоректни и неправомерни опитите за злепоставяне на съюза. Не приемаме и тенденциозно избирателното ни включване в структури, които са попаднали под ударите на закона.

За стабилизиране положението на българското семейство, за гарантиране равнопоставеността на българската жена и защита правата на децата, зад които ДСЖ стои, сега повече от всякога са ни необходими не политически манипулации, а доверие, разбиране и морална подкрепа.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДСЖ:

Ст.н.с. Ем. Масларова

София, 21 юли 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ /ЧАСТ ПЪРВА/ НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА НАРОДА.


Секретариатът на Централния комитет на Българската комунистическа партия /БКП/ се разграничава от клеветите на Независимото дружество за защита на правата на човека в СДС в декларацията, разпространена от БТА, че съюзът между синдикалните мафии, президентството, извънпарламентарната опозиция и комунистическата партия създавали опасност за демокрацията в България.

Крайно време е СДС и техните поделения най-после да разберат, че БКП няма нищо общо с БСП. БСП не е и не може да бъде комунистическа партия. Истинска демокрация може да има само в истинско социалистическо и комунистическо общество. В буржоазни държави, където на почит е жестоката експлоатация на човек от човека и всичко се купува с пари, няма и не може да има истинска демокрация.

Ето това най-после нашите лъжедемократи е крайно време да разберат и да престанат със заблудите, лъжите и измамите. Те трябва да разберат, че демокрацията не е техен патент. БКП е против изкуствено създаденото напрежение за дестабилизирането на гражданския мир.

Секретариатът на ЦК на БКП и БКП като цяло са за запазването на гражданския мир и са за излизане час по-скоро от катастрофалното положение на икономиката и за подобряване на жизнения стандарт на народа. За да се осъществят тези неща, е необходимо:

1. Да заработят всички предприятия, фабрики, заводи и комбинати на пълни обороти. Правитеството е длъжно да подсигури суровини и нормални условия за работа.

2. Работниците най-стриктно трябва да спазват и да уплътняват работното си време и да произвеждат продукция на световно ниво, която да бъде конкурентоспособна и търсена на световния пазар.

3. Необходимо е да се ликвидира безработицата и да се подсигурят необходимите средства за всеки човек за нормален живот, а не едни да живеят в охолство, а други в глад, мизерия и нищета. На работниците и служителите, уволнени без вина, работодателите да се задължат да им плащат пълния размер на заплатите до устройването им на равностойна работа.

4. На пенсионерите не трябва да се подхвърля милостиня и просия, а трябва да им се изплаща онова, което са внасяли в пенсионния осигурителен фонд. Пенсионерите нямат никаква вина за това, че през Живковисткия режим тези фондове са може би използвани по нецелесъобразност.

5. Наложително е да се индексират пенсиите и заплатите с толкова процента, с колкото са увеличени цените от 10 ноември 1989 г. до сега. Индексацията и в бъдеще е наложително да се движи съобразно инфлацията.

6. Наложително е да се извърши обмяна на парите, с което ще се избегне по-нататъшното изпиране на мръсни пари. При обмяната е целесъобразно да се оставят по 50 000 лева на спестителите, а другите суми да се приберат в държавната хазна, защото не са "спечелени" по честен път.

7. Наложително е образованието и медицинското обслужване и в бъдеще да бъдат безплатни, като лекарствата и медикаментите за децата, учещите, инвалидите и пенсионерите бъдат напълно безплатни.

8. Целесъобразно е да се продадат на картотекираните нуждаещи се за жилища до 10 ноември 1989 г. жилищата по старите цени. Такива жилища има, но те трябва да се раздадат не по шуро-баджанашка линия, както беше в миналото, а съобразно нуждите на хората. Онези, които до 1991 г. са купували от държавата жилища, без да са имали нужда от тях /за малолетни деца, за внуци и правнуци/, е редно да им се отнемат и да се продадат на действително нуждаещите се.

9. Лицата, на които са раздадени пустеещи земи по 21 постановление на Министерския съвет, е целесъобразно да платят земите, съобразно цените на земята от 1968 г.

10. Наложително е по спешност да се преразгледат категориите труд по специалности и вредни за здравето на хората производства. Обидно е да се приравняват шофьорите на градския транспорт в София с миньорите и да получават по-големи заплати от учителите, лекарите, инженерите и от офицерите от Министерството на отбраната и от МВР. Чест прави на тези офицери, които досега не са поставили въпроса за увеличение на заплатите и за стачки, а един генерал получава по-малка заплата от един шофьор.

11. Транспортната стачка не беше политическа. Тя беше чисто синдикална. Друг е въпросът, че транспортните работници не се съобразяват какви заплати получават другите трудещи се, служителите, учителите, лекарите, инженерите, военнослужещите и особено пенсионерите. По принцип исканията им са основателни, но това би трябвало да важи за целия ни народ. Не е оправдано твърдението на правителството и на финансовия министър, че няма пари. Ние бихме им поставили въпроса къде са парите от десетократното увеличение на цените? Ръководството на БКП не изключва възможността, че някои заинтересувани политически сили са имали за цел да не се разреши конфликтът между КТ "Подкрепа" и КНСБ със Софийската голяма община. Тези сили може би са целели да се взриви гражданският мир и да се въведе диктатура. Кметът на София и правителството се оказаха мудни, бавни и некадърни да решат конфликта цели пет дни, с което измъчиха столичното население. Наложително е и кметът, и правителството да си подадат оставките. Основната грижа на кметството и на правителството трябва да бъде как живее народът, а те не са в състояние да му подсигурят редовен градски транспорт и елементарни условия на живот. Пенсионерите нямат пари да купуват друго освен хляб, мляко и да плащат изразходваната електрическа и топлинна енергия. За месо, захар, олио, облекло и обувки те не могат и да мечтаят.

12. Напоследък много нашумя въпросът за прекалено големите и с нищо необосновани заплати на народните представители, на министрите, на правителството и др. Повтаря се картината от времето на Живков. Ръководството на БКП предлага заплатите в никакъв случай да не бъдат по-високи от едно към три, а пенсиите от едно към две, ако искаме да има справедливост в страната ни. След 10 ноември 1989 г. народът ни живее от 10 до 20 пъти по-зле. Народа не го топли фактът, че магазините са пълни, при положение че няма с какво да купят необходимите им стоки.

13. Обещанията пред избирателите най-стриктно трябва да се изпълняват, а не да се обещава едно, а да се върши друго, както се получи и сега. Ако правителството и народните представители не могат да решат въпросите със справедливите синдикални искания, е наложително президентът да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори.

14. Позицията на БКП по въпроса на приватизацията е тя да се извършва само в интерес на работещите в предприятията и в ТКЗС. Свещено и неприкосновено право на трудовия ни народ е да се сдружава и кооперира както и с когото намери за необходимо. Трудови и земеделски кооперативни стопанства имаше и в капиталистическа България, така че СДС няма право да приписва кооперативната форма като дело само на БКП.

Селското ни стопанство изживява криза след удара, който му бе нанесен от парламента с разтурявнето на ТКЗС и на новоизградените селскостопански кооперации. За това отговорност ще носят пред нацията СДС и ДПС. Те са причина за анархията в селското стопанство - незасяване с пролетници на огромни площи и с това предизвикване на глад през зимата. Те са виновни за брожението, недоволството и протеста на селяните кооператори против насилствената намеса на държавата в ликвидацията на ТКЗС и от щатни ликвидационни комисии, които се назначават без мнението и съгласието на кооператорите, а само по предложение на органите на СДС и ДПС.

На село държавата трябва да даде дългосрочен безлихвен кредит, за да може в скоро време селското стопанство да се стабилизира и прогресивно да се развива. Без това няма да има суровини за индустрията и достатъчно храни за населението. На кооператорите трябва да се даде правото сами да избират ликвидационни комисии на ТКЗС, тъй като никакво правно основание няма държавата да се меси в кооперативното движение, което е изцяло обществено дело на обединени частни селски стопани. БКП протестира против необоснованото и безогледно разпродаване на безценица на инвентара на ТКЗС и на добитъка, който следва обратно да се възстанови незабавно и да се потърси съдебна отговорност на виновните лица.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ТРЕТА/ НА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ - КОНСЕРВАТИВЕН СГОВОР, ПРИЕТ НА УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ НА 23 ЮЛИ 1991 Г. В СОФИЯ.


IV. МЕСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 20 Местни партийни организации /МПО/ се образуват от не по-малко от 3-ма души по реда на чл. 18 ал. 1.

Чл. 21 /1/ Общото събрание на местната организация се състои от всички нейни членове и избира с тайно гласуване и с обикновено мнозинство от присъстващите за срок от 2 години Бюро и Контролна комисия /или контрольор/. Бюрото се състои от най-малко 3-ма души - председател, секретар, касиер и членове. Общото събрание може да реши да съвмести длъжностите секретар и касиер, като избере секретар-касиер. За организации с по-малко от 10 членове се допуска контролът да се извършва от по-горен контролен орган. ИС определя норми, определящи броя на членовете на бюрото на МПО.

/2/ Изборът се утвърждава от ИС, въз основа на негово решение, с което възникват правомощията на избраните органи.

Чл. 22 Общото събрание на местната организация:

/1/ Взима решения относно провеждане дейността на партията на своята територия съобразно решенията на конгреса и останалите ръководни органи на партията.
/2/ Обсъжда и издига кандидатури за местни органи на властта.
/3/ Един път годишно изслушва доклад на бюрото и Контролната комисия /контрольора/ и дава оценка за тяхната дейност. Препис от протокола на годишното събрание се изпраща на ИС.

Чл. 23 Общото събрание на организацията се свиква от бюрото или по писмено искане на 1/4 от членовете на организацията с определен дневен ред, обявен от бюрото и по начин на оповестяване, даващ възможност на всички членове да присъстват. Всяка организация определя конкретния начин за оповестяване на дневния ред. Решенията се взимат с обикновено мнозинство от присъстващите при кворум повече от половината членове, редуциран с броя на отсъстващите по уважителни причини, за което решава бюрото, съгласно указания на ИС. Общото събрание може с обикновено мнозинство да реши по кои конкретни случаи, извън изрично посочените в настоящия устав, решенията да се вземат с квалифицирано мнозинство.

Чл. 24 Бюрото е изпълнителен орган, който организира и ръководи дейността на местната организация и се свиква от председателя на заседания най-малко 1 път месечно.


V. ОБЩИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 25 Във всяка община с не по-малко от 3 МПО се изгражда Общински партиен съвет /ОПС/, който се състои от председателите на местни организации на територията на общината /или техни заместници/. Заседанията на ОПС се свикват и се председателстват от председателя на МПО в общинския център. Заседанията на ОПС могат да се свикат и от половината от председателите на МПО на територията на общината.

Чл. 26 Общинският партиен съвет изпълнява координиращи функции между МПО на територията на общината и съгласува дейността по издигане на кандидати за местни органи на властта и за народни представители.

Чл. 27 При необходимост контролният орган на МПО в общинския център осъществява контрол на територията на общината.


VI. РАЙОННИ ПАРТИЙНИ СЪВЕТИ

Чл. 28 Районни партийни съвети /РПС/ се образуват по решение на ИС на определена от него територия. Те са съставени от председателите на бюрата на МПО в общинските центрове /или техни заместници/.

Чл. 29 Заседанията на РПС се свикват и се председателстват от координатор за съответния район, определен от ИС, който участва в заседанието без право на глас. РПС може да се свика и по искане на 1/4 от участниците в него, отправено до районния координатор или до ИС.

Чл. 30 РПС изпълнява координиращи функции за територията на района и съгласува дейността по издигане на кандидати за народни представители. Освен това прави предложения за издигане на кандидатури за народни представители.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 юли - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ПО ВЪПРОСА ЗА ОПИТИТЕ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕТО МУ.


От три месеца срещу ръководството на Съюза на тракийските дружества се води ожесточена кампания на охулване и дискредитация. В някои вестници, в отделни предавания по радиото и по националната телевизия бяха инсценирани тенденциозни публикации от няколко лично заинтересувани хора, зад които не стои нито едно тракийско дружество. Те дори създадоха "Национален инициативен комитет за обновление на тракийската организация". Инициаторите на този "комитет" полагат отчаяни усилия за внасяне на разкол и разцепление в Съюза на тракийските дружества. В своите нечисти помисли и намерения тези господа не се спират пред нищо. За тях истината и моралът са ненужни, обременяващи категории.

Яростната кампания за оклеветяване на ръководството на Съюза на тракийските дружества започна непосредствено след XIX конгрес, проведен в Хасково на 25 и 26 март 1992 г. На него бяха утвърдени съвременните принципи и измерения на тракийския въпрос. Конгресът ясно заяви, че родните места на нашите майки и бащи, деди и предци са български земи. В Източна и Западна Тракия е живял български народ, развивала се е българска култура, бит и поминък. Тракийската организация не поставя въпроса за промяна на държавните граници, но тя настоява за тяхното широко отваряне, за свободно движение на хора, за взаимно проникване и обогатяване на културата, за икономическо сътрудничество. Всичко това е възможно само посредством включването на България в изграждащата се европейска общност чрез добросъседски отношения особено между християнските народи на Балканския полуостров.

Променените условия в съвременна България поставят пред нас нови задачи. На първо място излизат социалните и политическите функции на тракийската организация. Бежанците от Тракия и техните потомци са сред най-бедните слоеве в българското общество. Техните социални проблеми и болки остават нерешени и в наши дни.

По време на заседанията на конгреса 3-4-ма делегати и гости се опитаха да наложат своята воля над останалите. След обстойна, широка и демократична дискусия те останаха напълно изолирани и техните намерения пропаднаха. Новото ръководство, избрано на конгреса, получи категоричен вот на доверие. При избора на председател срещу него гласуваха само 3-ма от общо 162-та делегати. Именно тези хора сега, подкрепени от още някои, които дори не са тракийци, калят и чернят Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества, зад което стоят близо 100 дружества и 450 хиляди тракийски бежанци и техните потомци.

Още след възстановяването на съюза през януари 1990 г. неговото ръководство се ориентира в духа на следваната от нашите бащи традиция - да изгради тракийската организация като патриотична и непартийна формация. В нея има място за всички бежанци от Тракия и за техните потомци без оглед на политическите им пристрастия. Тази линия беше потвърдена и задълбочена от XIX конгрес. Най-ярко проявление тя намери в избора на новите ръководни органи. В тях има членове на БЗНС - Никола Петков, на БСДП, на СДС и на други политически сили. Всички те следват завета на Константин Петканов да не внасят партийните си пристрастия в тракийската организация, а да отстояват тракийската кауза в партиите, където членуват.

Пред лицето на интелигентната и будна конгресна аудитория днешните критици не посмяха да обяват XIX конгрес за нелегитимен или за манипулиран. Напротив. Те дори поднесоха своите поздравления към делегатите, както и на ръководството на тракийската организация за извършената огромна работа. Това направиха и двамата народни представители от Съюза на демократичните сили като гости на конгреса, които сега са включени в т.нар. "Национален инициативен комитет". Днес същите тези хора полагат упорити усилия да компрометират ръководството на Съюза на тракийските дружества. В инсценираните от тях публикации няма нищо друго освен лъжи и клевети. Въпросният "комитет" не прави предложения за решаването на тежките социални проблеми на тракийците, не пропагандира своята идеология и програма. Единственото, което искат тези господа, е да се отстрани сегашното ръководство, избрано на XIX конгрес. С други думи: "Идете си вие, за да дойдем ние!"

Моментът за атака срещу Съюза на тракийските дружества не е избран случайно. В последно време нашата организация укрепна и се превърна във важен обществен и политически фактор. Социалната ориентация в нейната дейност безпокои определени сили, които се страхуват от новата насока в дейността на тракийската организация.

Ръководството на Съюза на тракийските дружества заявява открито, ясно и високо пред всички тракийци, пред цялата българска общественост, че срещу него се води инсценирана кампания със средствата на лъжата и клеветата. Ние няма да се поддадем на натиска и шантажа. Съюзът на тракийските дружества подкрепя гражданския мир в България и работи за него. Нашата организация е стабилизиращ фактор в разединеното българско общество. В нея си подават ръка в името на една благородна и патриотична кауза хора с различни политически цветове.  Тя е мост между граждани с различни идеи, социални интереси и политически предпочитания. Съюзът на тракийските дружества е необходим на бежанците от Тракия и на техните потомци, на България такъв, какъвто е днес - непартиен, патриотичен, в който има място за всички тракийци независимо от партийната им принадлежност.

София, 22 юли 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Костадин Карамитрев

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ


109. БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ /БЗНС/

Създаден е на 25 октомври 1991 г., а е регистриран по Закона за политическите партии на 15 януари 1992 г.

БЗНС не си е поставил за цел да създава структури по вертикала и хоризонтала на територията на страната. Регистрацията е с цел да се запази свещеното име Български земеделски народен съюз и ще се предостави на земеделците на обединителния им конгрес.

Съюзът се управлява от ръководство с председател Димитър Баталов.

Адрес за контакти:
София, ул."Витоша” N 18
тел. 88-12-21, вътр.368 и тел. 88-19-51

/Пресслужба "Куриер"/


10:00:00    
24.07.1992 г.    


Редактори: Нина Гаврилова - деж. ред.   
                    Любомир Йорданов
Технически изпълнител: Цвета Любомирова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Coруright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер” е задължително!