24 декември 1992

София, 24 декември 1992 година
         Брой 253 /783/
    

Ръководител Пресслужба "Куриер"

Стефан Господинов


София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПО ПОВОД НА ВЪЗЛОЖЕНИЯ МАНДАТ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ ЗА СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВЕН КАБИНЕТ.


Във връзка с възложения мандат на Движението за права и свободи /ДПС/ за съставяне на кабинет Българската национална демократическа партия /БНДП/ потвърждава принципната си и неизменна позиция, че ДПС присъства в политическия живот и българския парламент в грубо нарушение на конституцията. Според БНДП правителство от мандата на ДПС независимо от етикета, прокламираните цели и състава си в християнска Европа ще бъде възприето като правителство на една етнорелигиозна мюсюлманска партия. Прекият народен вот в предсрочни парламентарни избори, а не задкулисни, нечистоплътни и себични сделки е пътят за формиране на силно и действено българско правителство.

София, 23 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ "ПРАВИТЕЛСТВО НА ЧИЯ НАДЕЖДА?!" НА РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ" ПО ПОВОД НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА КРИЗА В СТРАНАТА.


Политическите дребнотърговски спогодби на основните политически сили поведоха България назад във времето, към определената "зона на нищото" т.нар. от астрофизиците - сингуларност!?...

Управляващите "основни” мъже на България, оковани в марксически мантии поведоха нацията към всеобща гибел...

Крайният продукт на социализма /развит, развиващ се, болшевишки, антибългарски републиканско-комунистическа камарила/ чрез ешелонния подход изчерпи кредита на доверие от манипулираните и излъгани гласоподаватели, които с ужас виждат реалността след проглеждането...

Всички пътища за "достойните" депутати /избраници на народа/ свършиха! Следващите етапи са - общо национална ревизия и подсъдимата скамейка, както и вечен позор за предателство на Отечеството!

Многообразният политически спектър се сви до една клика колаборационисти-предатели. Действията им днес са повече от прозрачни.

Провалени са възможностите за международен авторитет и градивно ново начало за България.

Три процента от реалните гласоподаватели в България ДПС /мюсюлмани/ ще определят съдбините на нацията чрез сформиране на правителство?

Отсъствие на морал и отговорност пред България са действията на БСП /к/ и ешелончето СДС. В редиците на СДС има достойни българи, но те са показни атрибути за витрината на казионната "коалиция"!

"Шило в торба не стои" казва мъдростта на нацията. Ситуацията в страната сочи пробилото и лъснало острие на колаборационистите от СДС.

Всички те получиха възможност да сформират правителството, но предпочетоха пътя на предателството - като техните деди-мекерета!

Утре историята ще ги съди и прикове на позорния стълб на отцепредателите, но трябва ли ние всички да загубим днес?...

Актът на образуване на коалиционно правителство на ДПС и СДС е достоен за съжаление, отговорността е на НКС на СДС и ПГ на СДС.

Зле съшитата дреха на очакваното правителство ще се скъса, техни "Величества" ще лъснат от голота и тогава Бог да нм е на помощ.

Необходимо е чрез закон на тяхното Народно събрание /НС/ да се удължат правомощията на сегашното правителство до насрочване и провеждане на нови избори.

Логиката сочи, че онези, които забъркаха кашата, ще я сърбат докрай!

Стига демагогия, болшевиките имат шанс интелигентно и разумно на предстоящите избори да се оттеглят от политическия живот... И не бива да го пропускат!

Възстановяването на Търновската конституция и конституционната смяна на системата са изходът за България!

Бог да пази Царя и Отечеството!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ "СПРАВЕДЛИВОСТ": Огнян Цеков

София, 21 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер”/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА ЗА ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ, ОГЛАСЕНА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА 23 ДЕКЕМВРИ 1992 ГОДИНА.


На 16 декември 1992 г. в Софня се проведе заседание на Националния политически съвет на Съюза за Търновска конституция, което прерасна в национална конференция. Конференцията отчете тежката политическа обстановка в страната, характерна със сложното икономическо положение и изостряне на социалното напрежение.

Главната историческа вина за това състояние на нашето общество носи комунистическата партия, сега наричаща се социалистическа.

Конференцията преутвърди верността на Съюза за Търновска конституция към полити ческото споразумение със Съюза на демократичните сили на равноправна основа от март 1992 г. и изразява готовност да подпише такива споразумения и с други демократични организации и движения.

Конференцията приветства влизането иа досегашния участник в нашия съюз Партия Либерален конгрес в СДС и на включването на досегашния председател на съюза г-н Янко Янков като член на Националния координационен съвет на СДС.

С настоящата декларация ръководството на Съюза за Търновска конституция преутвърждава своята привързаност към легитимната демокрация и основния закон на България - ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.

Българска народна партия БЗНС "Врабча-1”

БЗНС "Врабча-1" /Димитър Гичев/

Български съюз за европейска федерация

Движение за обновление на Българската православна църква

Християнрадикалдемократическа партия

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ ПО ПОВОД НА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ НА ОСНОВНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРИНЦИПИ. Документът е адресиран до националните средства за масова информация.


В свои програмни документи, в декларации, изявления и становища, дейците на Отечествения съюз са отстоявали неизменно своята позиция, че демокрацията трябва да събира, а не да разделя хората, както и убеждението, че гражданското разбирателство като алтернатива на конфронтацията е единствен верен път за излизане на обществото от кризата във всичките и форми.

Като радетели за конституционализъм, правов ред и самостоятелност на държавните институции и власти, за управление от институциите, а не от личности, които се отъждествяват с тях, сме убедени, че те са единствените и истински гаранти на демокрацията и демократичния процес.

Гарантираната от конституцията равнопоставеност на личността пред закона, свободата на словото и волеизявлението на гражданите, са другите човешки измерения на демокрацията, наред с плурализма и гласността, които отстояваме.

Пренебрегването на основни демократични принципи, конфронтацията между политически сили и социални части на обществото, задълбочаващата се политическа и икономическа криза, дестабилизацията и неуважението към институциите са факти, които с основание ни тревожат, като поставят пред нас редица трудни за отговор въпроси след митинга, организиран от СДС на 12 декември 1992 година на площад "Александър Невски".

Категорично отричаме възможността демокрацията да се защитава със средства и методи, заимствани от най-тъмните страници на човешката история - средновековната Инквизиция!

Възмутени сме от запалените портрети на президента на републиката - акт, който обижда не толкова неговата личност, колкото републиката ни!

С тревога на граждани на Република България поставяме въпросите: Насочените към земята палци каква смърт желаят? Дали наистина само политическа? В коя уважавана демократична държава управляваща партия или коалиция, спечелила законни избори, излиза в опозиция срещу самата себе си и срещу президента, посочен от нея? Кой се страхува от гражданското разбирателство по общозначими проблеми на обществото и държавата?

Твърдо убедени, че пътят към демокрацията е несъизмерим с крайното противопоставяне в обществото, както и че политическият диалог е единствената демократична форма за решаване на проблемите в държавата, категорично осъждаме всеки опит за налагане на нова политическа олигархия чрез "площаден" терор върху обществото.

Във време, когато заначителна част от българския народ изнемогва под ударите на икономическата криза, е недопустимо избраници на част от този народ да го тласкат по пътя на омразата и насилието. Последиците от такова политическо поведение надничат през западната ни граница и народът ни не може и не бива да бъде разменна монета в ръцете на шепа властолюбци.

Членовете на Отечествения съюз и неговото ръководство са твърдо убедени, че политическият разум ще надделее над партийните страсти в името на утрешния ден на България, когато демократичните принципи наистина ще обединяват, а няма да разделят хората. Всеки, който не се съобразява с реалната потребност на граждански мир и сигурност в държавата, е обречен исторически да загуби човешкото доверие.

Днес още повече от всякога никой няма право да забравя, че България не принадлежи на партиите, а на своите граждани!

София, 15 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ИЗЯВЛЕНИЕ НА ГОВОРИТЕЛЯ НА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.


По повод на здравословното състояние на следствения Андрей Луканов информираме обществеността за следното:

На 15 декември 1992 г. консилиум от 9 водещи специалисти на Република България, след като се запозна със състоянието и с проведените досега изследвания на г-н Луканов, констатира:

1. Хроничната лимфолевкоза се намира в начален стадий и не се нуждае от антилевкозно лечение.

2. Леки промени в електрокардиограмата, които, свързани с обективните оплаквания през последните седмици, могат да се приемат "като много вероятно нестабилна форма на стенокардия".

Предвид на "диагностични затруднения" консилиумът предлага комплекс от допълнителни изследвания, за да уточни със сигурност състоянието на следствения.

Същевременно е посочено, че липсват сигурно ЕКГ промени.

3. Налице е артериална хипертония втори стадий, за която е назначена съответна терапия.
Протоколът на консилиума е само констативен и в него липсват данни за наличие на застрашеност за живота на г-н Андрей Луканов.

София, 21 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ МЕДИЦИНСКАТА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ КЪМ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА" ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД НА ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ РЪКОВОДНИТЕ КАДРИ В НАУЧНИТЕ И УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Приемете най-сърдечни поздрави от членовете на медицинската синдикална федерация и пожелания за весело прекарване на коледните и новогодишните празници. Ние, членовете на "Подкрепа", одобряваме Вашата разумна и балансирана политика за запазване на гражданския мир в този момент в нашата страна на фона на високото напрежение на Балканите. В тази връзка считаме, че вече е време за истинско и пълно декомунизиране в управлението. Приветствайки гласувания в Народното събрание закон за допълнителните изисквания за ръководните кадри в научните и учебните заведения. Медицинска синдикална федерация "Подкрепа" настоява за подписването на този закон от Вашата институция и незабавното му влизане в сила.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕДИЦИНСКА СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ:

Д-р Николай Кътев

София, 21 декември 1992 г.

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ВЪЗВАНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И КЪМ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ В ЧУЖБИНА, ПРИЕТО ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА ЦЪРКОВНА ПРЕДСЪБОРНА КОНФЕРЕНЦИЯ В МЮНХЕН. Форумът е с представители от българските православни общини в Европа и от делегация от клирици и общественици от България.


Господарят на времената и Промислител на света, който милвно допуска беди и изкушения за наша полза и изправление, подари на родината ни щастливо демократично време, в което народът да осъществи своите изконни въжделения.

Бог ни е дарил със свободна воля, разум и чувство за справедливост, та всеки да избере пътя към истината. Всички заедно сме християнско общество, в което трябва да се изпълняват задължително православните принципи на любов и добротворство, които са нравствените стълбове на българската нация. Близо половин век те бяха разклащани от демоничните сили на атеизма и комунизма, за да се превърне българският народ в безлична маса, тласкана към пропастта. Но слава Богу, кандилцето на вярата сред българското семейство не угасна и мнозина в сърцата си таяха надеждата, че ще се прекратят страданията и насилията. Богу е било угодно Българската православна църква /БПЦ/ - стожерът на нашия народ, да понесе най-големите гонения през вековете. Но висшата йерархия на БПЦ през комунистическия период, назначавана, контролирана и направлявана от БКП, не изпълни своя дълг пред Бога и народа.

Тежките моменти на БПЦ бяха по времето, когато се избиваха българските духовници и вярващи християни, изпращани в концлагери и затвори, когато бяха унищожавани българските православни храмове и манастири, а българинът не смееше да прекрачи прага на своите черкви. Беше програмирано и преднамерено се внесе разкол сред православните българи в чужбина. Днес българският народ е устремен към своята вяра и БПЦ преживява своето религиозно възраждане. Нашият народ иска да види ръководството на своята църква очистено от комунистическите наслоения и неговите благородни усилия в тази насока някои неправилно наричат "разкол”.

БПЦ се ръководеше от натрапения за патриарх Максим. На всички е известно неговото раболепие пред безбожната власт, продажба на вярата, продажба на църковните имоти и престъпно нехайство към клира и кадрите на БПЦ.

С тази пагубна дейност той е главната причина за плачевното й състояние в момента. Справедливото искане на клир, миряни, държавни и обществени организации да се оттегли от узурпирания патриаршески престол остава глас в пустиня. Този произвол не би трябвало да се търпи повече, защото Максим е в основата за разделяне на клира и миряните в България и в чужбина. Това положение може да бъде фатално за цялата ни нация. Нека споменем св. Григорий Богослов, който в критичен момент за Цариградската църква казва:

"ГОТОВ СЪМ ДА МЕ ХВЪРЛИТЕ В МОРЕТО, ЗА ДА УТИХНЕ БУРЯТА!”

Ако ние искаме да утихне бурята в БПЦ, нека всички с общи усилия призовем за последен път Максим да се отстрани от узурпирания престол.

Нека обединим молитвите и делата си за скорошното му оттегляне, за да се постигне така желаното обновление на пълнокръвния църковен живот.

Бог е с нас.

Мюнхен, 13 декември 1992 г             

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФЕДЕРАТИВНИЯ СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯ "ЕНЕРГЕТИКА - "ПОДКРЕПА", ПРИЕТА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА 18 ДЕКЕМВРИ 1992 Г. ПО ПОВОД НА РАЗПОРЕЖДАНЕ N 119 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 НОЕМВРИ 1992 Г.


Федеративният съвет, след като се запозна с:
 
- текста на Разпореждане N 119/30 ноември 1992 г. на Министерския съвет;

- становище на секретаря на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии, на Комитета по енергетика и на Националната електрическа компания - АД, на Националния съвет по водите за цитираното разпореждане;

- докладна записка на управителя на клон "Язовири и каскади" на Националната електрическа компания /НЕК/ - АД;

- декларация на Обединения стачен комитет на "Язовири и каскади";

- анализа на експертна група на федерацията;

КОНСТАТИРА:

Отнемането на язовирите "Христо Смирненски", "Йовковци", "Студена" и "Ясна поляна" от НЕК - АД, предприятие "Язовири и каскади" и предоставянето им за стопанисване и експлоатация на ЕООД "Водоснабдяване и канализация" /В и К/ съответно в градовете Габрово, Велико Търново, Перник и Бургас, представлява акт единствено с негативни последици поради:

- реалната заплаха за сигурността и живота на населението, породена от невъзможността на В и К да осигури компетентната експлоатация на хидротехническите и водноелектрическите съоръжения на посочените язовири. Пренебрегнат е фактът, че единствено предприятие "Язовири и каскади" със своите специализирани, висококвалифицирани и с богат опит екипи е в състояние да осигури надеждна и безопасна експлоатация на посочените съоръжения;

- икономическата неизгода, породена от необходимостта В и К да създаде свои материална база и екипи за експлоатация, ремонт и контрол на съоръженията, което неминуемо ще доведе до повишаване на цената на водата. В и К по ред причини не е в състояние да поддържа и сега поверените му съоръжения /загубите на вода във водопроводните мрежи надхвърлят 50%/, изпитва сериозни финансови затруднения и не е реално да се очаква, че ще направи необходимите инвестиции за осигуряване на експлоатацията на язовирите;

- монополизира се дейността по водоползването, което ще доведе до безконтролни действия на дружествата-монополисти;

- закриват се редица работни места, заети от висококвалифицирани специалисти.

Федеративният съвет, основавайки се на направените констатации,

ДЕКЛАРИРА:

1. Разпореждане N 119/ 30 ноември 1992 г. на Министерския съвет не спомага за разрешаването на проблемите на водоснабдяването, а напротив - задълбочава ги, като едновременно с това се разстройва дейността на предприятие "Язовири и каскади” и се провокира социално напрежение в трудовия му колектив.

2. Поддържа искането за отмяна на Разпореждане N 119/30 ноември 1992 г. на Министерския съвет, изразено в Декларация на Обединения стачен комитет на предприятие "Язовири и каскади".

3. Решава на основание чл.37, ал.12 от устава федерацията да предприеме солидарни стачни действия в случай, че Министерският съвет не удовлетвори искането за отмяна на Разпореждане N 119.

4. Задължава Федеративния стачен комитет в срок до 22 декември 1992 г. да предприеме необходимите действия за изпълнението на предходната точка във взаимодействие с Обединения стачен комитет на предприятие "Язовири и каскади", при спазване на разпоредбите на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

София, 21 декември 1992 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Митовски

/Пресслужба "Куриер"/


*  *  *

София, 24 декември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
УСТАВ /ЧАСТ ЧЕТВЪРТА - ПОСЛЕДНА/ НА ТУРСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, УЧРЕДЕНА НА 12 ДЕКЕМВРИ 1992 ГОДИНА В ГР.ЗАВЕТ, РАЗГРАДСКО.


Член 30. Говорителите на партията на брой двама души представят пред обществеността само одобрените от органите на партията становища.

Член 31, ал.1. Местни координационни съвети: Местните координационни съвети са по местоживеене на членовете на ТДП.

а/ Председател и членове на Местния координационен съвет се избират от общото събрание на нейните членове. Местният координационен съвет се подчинява на устава, на общинския, на областния и на ЦКС. Членовете на Местния координационен съвет не могат да бъдат по-малко от пет души и повече от единадесет души.

б/ Върховен орган на местните координационни съвети е Общото събрание на нейните членове.

в/ Задълженията между членовете на Местния координационен съвет /МКС/ се разпределят на първото заседание на МКС под ръководството на председателя на МКС.

г/ МКС информират ЦКС за своето учредяване и публична дейност.

д/ Общото събрание се свиква всяка година на редовно заседание от председателя или от 1/2 от членовете на МКС. Всички решения на общото събрание се вземат с обикновено мнозинство, освен при избор на председател, при който се изисква 2/3 от всичките редовни членове на местна основа.

е/ Общото събрание решава проблемите само на местна основа, приема в редовете си нови членове или изключва от редовете на партията онези, които са нарушили устава. При приемането се попълва молба-декларация от кандидат-члена на партията.

ж/ Член, който подлежи да бъде изключен от редовете на партията, се уведомява писмено за датата на провеждането ва Общото събрание, за да се яви пред органа, от който е приет в редовете на партията, за да даде обяснения спрямо обвинението или да се самозащити. Ако лицето не се яви на първото заседание на органа, от който е приет в редовете на партията, или не е представил документ с уважителни причини в седемдневен срок след проведеното общо събрание, същият се изключва задочно от редовете на ТДП.

ал.2. Общинските координационни съвети са: обединени координационни съвети на местните съвети на общинско ниво. Върховен орган на ОбКС е общинската конференция.

а/ Общинската конференция се свиква от председателя на ОбКС или от 1/2 от нейните членове. Всички решения на конференцията се взимат с обикновено мнозинство, освен за избор на председател, за което се изисква 2/3 от делегатите на конференцията.

б/ Нормите за представителство в конференцията се определят от предварителното общинско съвещание на ОбКС с представители на всички местни координационни съвети по местоживеене на общината.

в/ Общинската конференция решава проблемите на общинско ниво и издига делегати за областната конференция.

г/ ОбКС одобрява или отхвърля решенията на МКС и взема решения за замразяване на правомощията на отделен член на партията от местно или общинско ниво до следващото заседание на органа, от който той е избран. Протоколът за замразяване на правомощията на отделен член на партията се подписва лично от председателя на ОбКС и неговите трима първи помощници.

д/ ОбКС се подчиняват на устава на ТДП, на областния координационен съвет и на ЦКС.

е/ ОбКС се състои от представители на всички местни координационни съвети, броят на общинския координационен съвет и задачите за изпълнение се разпределят от Общинската конференция.

ал.З. Областният координационен съвет координира дейността на всички местни и общински координационни съвети в рамките на областта. Върховен орган на Областните координационни съвети е Областната конференция.

а/ Областната конференция се свиква от председателя на Обл.КС или от 1/2 от нейните членове. Всички решения на конференцията и на заседанията на координационния съвет се вземат с обикновено мнозинство, само за избор на председател се изисква 2/3 от редовните делегати.

б/ Нормите за представителство се определят от предварителното областно съвещание на общинските представители на ТДП.

в/ Областната конференция решава проблемите само в рамките на областта и издига делегати за общата централна конференция на ТДП.

г/ Областният координационен съвет одобрява или отхвърля решението на Местните или Общинските координационни съвети, стигнали до тях по необходимия канален ред, или взема решение за замразяване на правомощията на отделен неин член до следващата конференция. Протоколът за замразяване на правомощията на член на Областния координационен съвет се подписва лично от председателя на Областния координационен съвет и от трима други негови първи помощници.

д/ Областните координационни съвети се подчиняват на устава на ТДП и на ЦКС.

е/ Областният координационен съвет се отчита периодично пред ЦКС на ТДП, а местните и общинските координационни съвети също се отчитат периодично по определения канален ред в устава.

ж/ Задълженията между различните членове на Областния координационен съвет се разпределят от областната конференция, както и броят на членовете й.

Член 32. Член на ТДП, приет в нейните редове чрез решението на Общото събрание, може да бъде изключен само от Общото събрание, а член, издигнат да заеме отговорен пост в партийните структури, може да бъде свален само от органа, от който е избран, но след неговото мотивирано изслушване от същия орган. Всяко едно високопоставено лице, което си позволи да не се съобразява с устава, се изключва от ТДП.

Член 33. Разпускането на местните координационни съвети става:
1. Ако броят на техните членове падне под пет души.
2. Ако са предприели действия, противоречащи на устава.
3. Всички координационни съвети могат да бъдат разпуснати само от ЦКС на ТДП.

Член 34. В ръководните структури, на местни, общински, областни и в ЦКС не могат да участват членовете на ТДП, ако са в брак, в родство по права и съребрена линия или са братя и сестри.


ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
ИМУЩЕСТВО

Член 35. Имуществото на ТДП се образува от:

1. Вноски и доброволни дарения от членовете или симпатизантите на ТДП.

2. От завещания.

3. Дарения от местни и международни организации.

Член 36. Паричните суми, събрани по член 35 т.1, 2 и 3 в местните, общинските и областните координационни съвети, също и в ЦКС се разпределят по решение на ЦКС в зависимост от нуждите на партията и законите на страната.


ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

1. Уставът на ТДП или отделните нейни членове, алинеи, точки и подточки не могат да се изменят при никакви обстоятелства, тъй като са изградени изцяло на демократичните международни принципи за правата на човека.

2. Всяко едно предложение за изменение в устава да се възприема като провокация и предателство спрямо Устава на партията и на турския народ, живеещ в Република България.

3. Към Устава на ТДП могат да се направят само добавки според съвременните изисквания на времето, добавките, направени към устава след 36 член, не могат да противоречат на основните членове, алинеи, точки и подточки на устава.

НЕКА ВСИЧКИ ДА ОБЕДИНИМ МИРНИТЕ ДЕЙСТВИЯ, ЗАЩИТЕНИ И ВДЪХНОВЕНИ ОТ ДУМИТЕ НА БУДА, И ДА ОТПРАВИМ ТОВА ПОСЛАНИЕ КЪМ СВЕТА:

"Откак нашият свят съществува
вражда с вражда не се лекува
и вечният закон гласи
любов омразата гаси".

/Пресслужба "Куриер"/


11:00:00    
24.12.1992 г.    

Редактори: Нина Гаврилова   
                           Любомир Йорданов - деж. ред.
Технически изпълнител: Зоя Бошкова
                                         Павлина Стефанова
                                         Славейка Тончовска
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 

Copyright © Пресслужба "Куриер", 1992 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!