23 ноември 1994


София, 23 ноември 1994 година
Брой 230 /1275/


София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРЕДИЗБОРНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, ОГЛАСЕНО ПО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 19 НОЕМВРИ 1994
Г.


България е пред избори. България е пред избор. ИЗБОР, от който ще зависи както съдбата на страната, така и съдбата на всеки един от нас.

Вече 5 години процесите, които се извършват в България, бележат пътя от хаоса към демокрацията, а значи и към реда, законността и сигурността на всеки един български гражданин поотделно и взети заедно.

Парадокс, но факт: тоталитарният режим, като суперред прерасна в хаос и не можа да гарантира собствената си сигурност. Демокрацията беше единственият изход към порядъка и законността.

Всеки български гражданин от днес е поставен в ситуация на избор кой да представлява неговата воля, неговия интерес, неговите ценности, неговото страдание и неговата съдба.

Преди 5 години необходимостта от промени ни обедини, но сега нуждата от насъщния ни раздели. Раздели ни по начина, по който природата е определила хармонията на въздуха и водата, на огъня и земята.

Изведнъж от идеята за социално равенство едни станаха богати, а други трябваше да започнат да купуват хляб на вер[е]сия и да покрият разликата между желаното и реалното, със собственото си страдание и недоимък.

Какъв е изходът?

Всяка партия и коалиция, които искат да си намерят място под слънцето на парламента, задават различни модели на развитие, от които зависят и нормите за справедливост в ооществото, и стандартите на всеки български гражданин като начин на живот.

Движението за права и свободи е за политически прагматизъм във всичко и навсякъде. Ние сме за търсене на конкретна полза за всеки български гражданин, за стабилна икономика и гарантирана социална политика.

Позволявам си да се обърна към всеки български избирател, към негово величество избирателя, като посегне към съответната бюлетина - със или без цвят, да си помисли за синдрома на безотговорността в кулоарите на парламента.

Крайно време е да престанем да се крием зад абстрактни формули, зад предизборни партийни платформи, умело прикривайки собствения си апетит да се възползваме от облагите на властта.

Този социален дефект може да се преодолее само тогава, когато всеки депутат се постави в ситуация на конкретна отговорност, за конкретен район, по конкретни проблеми.

Движението за права и свободи е за личен ангажимент на всеки депутат към избирателния си район - това е нашата формула.

Затова, обръщайки се към всеки един от вас, бих искал само да ви напомня:
- от твоята воля зависи демокрацията в нашата страна;
- от твоята оценка зависи стратегията на реформата;
- от твоя избор ще зависи съдбата на страната ни;
- от твоя личен избор на бюлетината ще зависи собствената ти съдба.

Именно затова отговорността не е само на този, който ще представлява твоята воля, отговорността е и твоя. Защото, избирайки бюлетината, ти избираш себе си.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СЪОБЩЕНИЕ НА ПРЕССЛУЖБАТА НА Н.В. СИМЕОН ВТОРИ В СОФИЯ.


От 18 до 21 ноември 1994 г. в Мадрид Негово величество проведе работна среща със своя Секретариат и Пресслужбата в София по повод предстоящите парламентарни избори.

Един от обсъжданите въпроси бе необикновено големият брой желаещи аудиенции с Цар Симеон наши политици.

В една конституционна монархия е нормално под формата на консултации Царят да провежда срещи с всички политически сили. Намирайки се все още в Мадрид, Цар Симеон счита, че би нарушил неутралитета на институцията, ако приеме само избрани лидери преди изборите. Това би се изтълкувало като предпочитание към едни и би могло да подведе общественото мнение. Могат вече да се посочат примери, при които частни разговори или срещи с Негово величество се използват за най-различни внушения, а в някои случаи, злоупотреби. По този повод Цар Симеон изрично подчертава, че само Секретариатът в Мадрид и Пресслужбата в София са източниците, които могат да предоставят достоверна информация.

Също така е важно всички да знаят, че Царят не ръководи нито явно нито тайно, действията на никоя политическа сила. Престижът на Короната се изразява именно в нейната неутралност, с която печели доверието на партиите и гарантира тяхната равнопоставеност.

Друг важен въпрос, поставен от привържениците на Търновската конституция, е как да гласуват за Цар Симеон. Негово величество много цени това намерение на все повече българи и счита, че трябва да се гласува за тези партии, които традиционно са защитавали демократичните принципи. Има кандидати за народни представители, които открито държат за Търновската конституция и които представляват както монархически коалиции, така и други демократични сили. Зачитането на Търновската конституция, а също и въпросът За отменянето на незаконния референдум от 1946 година са залегнали в програмите на редица политически формации.

В отговор на постоянните въпроси към Секретариата дали Негово величество ще дойде в България преди изборите, Цар Симеон е на мнение, че въпреки твърдото си желание най-после да се завърне в Родината, това не е подходящо в сегашната предизборна кампания.

Царят още веднъж настоява всички сънародници да вземат активно участие в изборите, всеки един да гласува, с което да изпълни гражданския си дълг и да допринесе за установяване на желаното управление. Апатията и конфронтацията трябва да отстъпят място на общите национални интереси, за да тръгне България решително напред и спечели доверието на международните организации и демократични институции.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до председателя на Министерския съвет, до Конституционния съд и до средствата за масово осведомяване.


Живеем в трагични дни на невиждани измами. Грабежи, безработица, мизерия, отчаяние, предателства и позор. Надеждите за смяна на престъпната система и за демокрация и справедливост бяха хвърлени в калта и останаха измамите. Крепителите на системата останаха на власт и днес пак тичат с разноцветни бюлетини към властта.


Българската демократическа партия /БДП/ е основана през юли 1990 г. и до днес се бори твърдо и безкомпромисно срещу всички тирани: правителства на Луканов, Д. Попов, Ф. Димитров и проф. Беров. Фил. Димитров ме вкара в затвора заедно с Желев и лежах 4 месеца в килия. Терорът продължава и до днес. Съдят ме Министерският съвет да върна заема, въпреки че върнах 300 хиляди и лихвата на 26 април 1994 г. Съди ме Градска прокуратура и иска 15 години затвор на мен и на жена ми /намали от 30 г/, че съм платил 150 лв. за телефон в апартамента, където е канцеларията на БДП /по регистрация/ и за 400 лв. за нарязана гума по време на изборите. Докато други партии дължат милиони и разполагат с огромни сгради и милиони за агитация.

Йоло Денев и БДП ще бъдат черно петно на позор върху челото на българската политическа сган. И в цял свят не съдят поет и председател на партия. Репресиите продължават към ръководството със заплахи от затвор и аз не мога да участвам самостоятелно в изборите. Протакат пререгистрацията, а други за няколко часа пререгистрират. Пак терор! И тези избори са нечестни и недемократични и незаконни. Не се изпълняват конституцията /чл.6 и 7/, Закона за политическите партии и Хартата за правата на човека и управляващите ще бъдат съдени от Историята и народа.

Продължава терорът срещу БДП, че се бори за действителна смяна на системата, за демокрация, справедливост и спасение от гибел на децата ни и на България от гибел.

София, 17 ноември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДП: Йоло Денев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА СТОЛИЧНА ГОЛЯМА ОБЩИНА ДА ВЪВЕДЕ РЕЖИМ НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО В СТОЛИЦАТА.


Гражданите на София не заслужават издевателството, на което ги подлага некомпетентното решение на столичните общинар и за въвеждане на нечовешки режим на питейната вода.

Националният координационен съвет на Съюза на демократичните сили /НКС на СДС/ припомня на столичните управници, че от месец май 1994 г. настоява за разумно решение на въпроса за водоснабдяването на София. Оставката на заместник-кмета Т. Кузманов беше реакция срещу тогавашното бездействие на столичната управа. В продължение на месеци кметството на София се задоволяваше с приемане на административни актове, които прикриваха безпомощността му да реши проблема.

Липсата на конкретни действия не може да бъде скрита зад общи думи и извинителни обръщения.

СДС подкрепя гневната реакция на софийските граждани и настоява за незабавна среща на председателя на НКС на СДС г-н Филип Димитров с кмета Янчулев.

С действията си срещу правата на гражданите общинарите нанасят удар срещу демократична София.

София, 17 ноември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НКС НА СДС:

Филип Димитров

/Пресслужба "Куриер”/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА НЕЗАВИСИМО ДВИЖЕНИЕ "ЕКОГЛАСНОСТ” ПО ПОВОД НА РЕШЕНИЕТО НА СОФИЙСКАТА ГОЛЯМА ОБЩИНА ДА ВЪВЕДЕ РЕЖИМ НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО В СТОЛИЦАТА.


Пет години продължават опитите на Независимо движение /НД/ "Екогласност” да внуши на столичните управници, че проблемът с водоснабдяването на София е приоритетен и се нуждае от незабавно решение. Вместо разбиране се предлагаше единствено възобновяване на проекта Водоснабдителен комплекс /ВК/ "Рила".

Днес столичните общинари въвеждат режим на водоснабдяването на най-големите столични квартали. Нищо не е направено да се спре 40-процентната загуба на водата от остарялата водопрсводна мрежа, летният режим на водата, направена пак от "експерти", без да се намали налягането на водата, доведе до увеличаване на авариите в тръбопроводната мрежа и оттам - до нови загуби. Свидетели сме на ежедневно прахосване на вода, която щедро се лее по софийските улици. Вина за катастрофата, до която е доведено водоснабдяването, не носят хората, а софийските управници. Източването на язовир "Искър" - за ремонт на съоръжения или за производство на електроенергия в нощните часове - когато най-малко е нужно това - следва да стане предмет на проучване от страна на специализираните органи.

В момента съществува възможност към водите на язовир "Искър" да се добавят и значителни количества от язовир "Белмекен" и язовир "Бели Искър". Напълно неприемливо е да се оставят жителите на София за по два дена без вода, настояваме столичните общинари да преосмислят решението си и ако е нужен режим, той да е часов, а не дневен, въпреки че това ще ги накара да положат повече усилия.

Експертите на "Екогласност" смятат, че столичната водопроводка мрежа не е пригодена за режим, свързан с пълно спиране на водата. Това може да доведе до много сериозни проблеми в т.ч. здравни. Следователно би трябвало да се помисли за намаляване на количеството на подаваната вода. Задължение на общинарите е първо да се погрижат за интересите на хората, като използват всички възможни средства, преди да прибягват до такава драстична мярка. Общите приказки и липсата на компетентност заплашват да превърнат действията на общинарите в предизборна провокация.

София, 17 ноември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: на НД "Екогласност"

Едвин Сугарев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА СРЕЩА С РЪКОВОДСТВОТО НА СЪЮЗА НА ЛЕСОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


Днес, 15 ноември 1994 г., се срещнаха ръководствата на Съюза на лесовъдите в България и Зелена партия в България.

Проведените разговори доведоха до заключението за необходимостта от съвместни действия на двете организации по следните направления:

1. Съвместна работа на специалисти от Съюза на лесовъдите в България с екологичната комисия на Зелена партия по предложението /и вероятното приемане от бъдещото Народно събрание/ на закона за горите.

2. Разработване на цялостна концепция за национална горска политика.

3. Приемане на специалисти от Съюза на лесовъдите в България в кандидатските листи на Зелена партия за парламентарните избори.

4. Предлагане на специалисти за участие в местните избори, с цел представителство на лесовъди в общинските структури на властта.

5. Зелена партия в България и Съюза на лесовъдите в България да бъдат посредници за осъществяването на среща между Министерството на околната среда /МОС/ и Комитета по горите относно защитените територии в страната, както и за по-нататъшния диалог между двете ведомства.

6. Относно някои постановки на Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи /ЗСПЗЗ/, касаещи горите в поземления фонд и бъдеща промяна на основни клаузи на този закон.

7. Обсъждане на въпросите, касаещи ползването на горите.

София, 15 ноември 1994 г.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ:

Албена Симеонова

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ НА ХРИСТИЯНСКО ЖЕНСКО ДВИЖЕНИЕ, ПРИЕТА НА 22 ОКТОМВРИ 1994 Г.


Християнското женско движение ще постави акцент в своята дейност върху осигуряването на достъпно за всички и висококачествено здравеопазване, утвърждаването на модерна социалноосигурителна система, на нова система за социално обслужване. И във всички тези области ние ще дадем приоритет на децата на България.

Да родиш дете е Божия благодат, да го отгледаш здраво и умно е върховно човешко щастие и отговорност.

Да осигурим достатъчно добри условия на нашите деца да се родят в България, да пораснат в България, да се чувстват щастливи да живеят в нея, да са готови да я защитават - това е един от пътищата на Християнското женско движение за постигане на национално съгласие.

Ние искаме да възпитаваме децата си в дух на национална гордост, а не в нихилизъм и омраза. Необходимо е да се заздрави връзката между семейството и училището на основата на християнския морал и етика. Християнското женско движение е за общодостъпно образование на европейско равнище. Необходими са нови финансови механизми и модерна учебна програма за стимулиране на българските младежи и девойки към наука, както и запазването на безплатното основно и средно образование. От образованието зависи самочувствието на българския гражданин - част от народ с достойнство и принос в европейската култура.

Наше изискване към учебните програми е издигането на нивото на преподаване на българския език, българската история, българската култура и вероучението като основа за изграждане самочувствието на нашите деца.

Християнското женско движение ще работи за законодателно осигуряване на национално отговорно и съвременно образование в истините на християнството, без това да променя светския характер на българското училище. Просветна вяра, просветност в религия - това според нас е най-сигурната защита срещу етническата и религиозната нетърпимост, срещу войнстващия фанатизъм.

България успя да се съхрани през вековете на тежки изпитания благодарение на своята принадлежност към православието. То е един от българските пътища към съвременна Европа. На основата на християнските ценности ние можем да изградим общество, ръководено от принципите на свободата, справедливостта, солидарността.

Християнското женско движение смята Българската православна църква за важен стълб на българската държавност. Всяко посегателство, всеки удар срещу единството на православната ни църква ние смятаме за посегателство и удар срещу народа и родината ни. Винаги когато Българската православна църква е заемала достойно място в обществения живот, когато е била силна и единна, гражданите на България, независимо от техния етнически произход и вероизповедание, са били защитени в техните лични свободи и граждански права. Търпимостта и благородството на българския народ, който в голямата си част е православен, са известни на света - той приюти гонените арменци и спаси българските евреи. Убедени сме, че православната идентичност е българската гаранция за недопускане на ужасните конфликти, от които страдат нашите съседи. Ние сме против политизирането на проблемите на Българската православна църква. От особено значение е приемането на нов закон за вероизповеданията. Един съвременен закон за църквата ще допринесе за утвърждаването на атмосферата на търпимост и толерантност между представителите на различни вероизповедания и етнически групи в страната.

Единственият начин да успеем като народ да понесем трудностите на прехода е националното съгласие.

Националното съгласие е невъзможно без разбирателство между всички български граждани, независимо от политическата им принадлежност.

Национално съгласие е: да работим за България днес, за да я поверим на децата си утре!

Християнското женско движение ще работи за това!

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПРОГРАМА /ЧАСТ ШЕСТА/ НА ДВИЖЕНИЕ "НАПРЕД, БЪЛГАРИЯ", ПРИЕТА НА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА /8 НОЕМВРИ 1994 Г., СОФИЯ/.


13. ТУРИЗМЪТ

Проблемът

Нашата страна има всички благоприятни природо-географски, климатични и историческо-културни предпоставки за развитие на туризма. Основно се развиват морският рекреативен туризъм и планинският. В тези видове е изградена основната туристическа база, включваща общо над 500 хотела с повече от 120 000 легла. През 1993 г. страната е посетена от 2,5 млн. туристи и са преминали транзитно над 5 млн. души. Стопанският туризъм се оформя като важен отрасъл в икономиката на страната, формиращ голяма част от чистите валутни приходи, стимулиращи развитието на транспорта, селското стопанство, хранителната промишленост и занаятите.

Туризмът е поминък сега за над 300 хил. души и в условията на общия икономически спад в страната няма съкращения на работни места, при една от най-високите средни работни заплати за страната над 6 000 лв. Същевременно имат редица слабости: хотелската база не се поддържа, силно амортизирана и с остарели архитектурни концепции, заведенията за хранене са с ниска култура на обслужване и лошо санитаро-хигиенно състояние. Няма формирани изисквания и контрол върху новоизграждащите се обекти, отсъстват задължителните изисквания за лицензиране и категоризация. Инфраструктурата е застинала на ниво на 70-те години и не се поддържа. Анимационно-развлекателната и спортната дейност са ограничени и ориентиране към хазарт. Формирането на мафиотски и други престъпни групировки с намерение за насилствено управление на отрасъла.

Предложения

1. Масово и бързо навлизане на приватизацията в различни форми основно чрез изкупуване на туристическите обекти с участие на трудовите колективи по пътя на честна и открита приватизация.

2. Задълбочаване на управлението на туризма в рамките на общините с оглед решаване на комуникационни и инфраструктурни проблеми.

3. Лицензиране на фирмите за работа в туризма с оглед повишаване на изискванията за качеството на обслужването.

4. Създаване на благоприятни условия за навлизане на чужди инвестиции - нова данъчна и законова уредба.

5. Въвеждане на преференции и данъчни облекчения за новообразувани туристически фирми с оглед тяхното бързо укрепване и развитие, както и разкриване на нови работни места.

6. Ликвидиране на условията за формирането и съществуването на престъпни групировки, монополизиращи отделни туристически дейности.

7. Да се издигне равнището на компетентността и авторитета на държавния орган за ръководство на туризма с оглед установяване на контрол и формиране на политика за развитието на туризма като приоритетен отрасъл.


14. ПРАВАТА НА ЛИЧНОСТТА

Проблемът

Правата на личността стават празна фраза, чиста демагогия, ако не се прилагат към цялото общество и ако не се създадат възможности всеки член на това общество да ги ползва. Няма права на човека, ако в дадено общество има бедност, гладни и бездомни, безработни. Онова, което става сега в България, пък и по света, е на път да компрометира напълно ценностите на цивилизацията, свещените принципи на демокрацията и свободата, закрепени в Хартата за правата на човека на ООН и тържествено провъзгласени за фундамент на демокрацията. Движението "Напред, България" разглежда своята дейност в областта на правата на човека не като реклама или занимателно шоу, а като основно направление, първостепенно задължение и генерална стратегия.

Предложения

1. Осигуряване заетост за трудоспособното население.

2. Осигуряване безплатно здравеопазване за цялото население и преди всичко за социално слабите слоеве.

3. Осигуряване на прилични условия на живот на заслужилата гвардия на труда - пенсионерите.

4. Гарантиране на спокойствието на гражданите на улицата и в дома, безкомпромисна борба срещу организираната престъпност.

5. Осигуряване на условия за придобиване на жилище от всеки гражданин посредством специална кредитна политика от страна на държавата.

6. Борба срещу корупцията и спекулата на всички равнища и във всичко сфери на живота.

7. Свобода на съвестта и волята, възможност за изразяване на лнчната позиция и личната оценка по основните проблеми на българската държава.

8. Политически и идеен плурализъм.


15. БЕЗРАБОТИЦАТА

Проблемът

Безработицата е възходяща. До края на тази година броят на безработните ще надхвърли 600 хиляди. В етнически смесените райони тя достига до 70-90%. Икономиката не е в състояние да осигури разкриване на нови работни места или да възстанови част от закритите. В много общини безработните не са получавали помощи повече от шест месеца. Разработването на "инвестиционни програми", "инфраструктурни проекти", "специални социални технологии" за създаване на нови работни места, за пренасочване и преквалификация на безработните се оказаха празни приказки.

Предложения

1. Усъвършенстване на системата за пазара на труда. Експериментиране с участието на държавата и частните фирми на нови форми за създаване на работни места. Правителството да осигурява ежегодишно необходимите средства за изпълнение на набелязаните конкретни мерки.

2. Контрол при получаване на обезщетенията и помощите.

3. Създаване на центрове за квалификация и преквалификация, установяване на тясна връзка между фирмите и училището.

4. В кварталите на етнически смесени райони да се изграждат бюра за търсене на работа, да се осигуряват временни и сезонни работни места в услугите и чистота и организират курсове за ограмотяване и изучаване на достъпни професии.


16. ПРЕСТЪПНОСТТА

Проблемът

Престъпността залива страната. Няма населено място в България, където да не се пролива кръв, да не се извършват грабежи, отвличания, изнасилвания, бомбени атентати, убийства. Степента на организираната престъпност вече носи белезите на мафиите. Над 16 млрд. лв. са щетите в стопанската и финансова сфера. Насилието и саморазправите, най-чести жертви на които са възрастните, децата и жените, съпътстват ежедневието ни. Органите на властта са пасивни наблюдатели. Полицията рядко се намесва. Жилищата се превръщат в крепости с блиндирани врати и железни решетки. Деведесет и девет процента от престъпниците не са наказани. Често пъти те са толерирани от съд, адвокати, следователи, прокуратура, Върховен съд и парламент. Противодействието на правозащитните държавни органи е почти символично. Прекъсната е връзката между следствието, съда и прокуратурата. Те действат с незапомнена в историята ни мудност, инертност и неефективност. Държавните институции са вече безсилни да се справят.

Предложения

1. Пълноценно участие на полицията в наказателния процес.

2. Завишаване на наказанията за престъпления срещу личността и собствеността.

3. Бързо налагане на наказания на извършителите на безспорно доказани в момента леки престъпления.

4. Осигуряване на финансови средства, осигуряващи условия за ефективна борба на полицията и специализираните служби срещу престъпността.

5. Ефективна координация между МВР, Министерството н на правосъдието, Националната следствена служба, прокуратурата и съдилищата.

6. Приемане на закон за контрол на общо опасните средства, включително и оръжието. Сега действащият закон е от 1950 г. Преодоляване противоречията между закона за оръжието и подзаконовите нормативни актове, които го допълват.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 ноември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЗИЦИЯ /ЧАСТ ТРЕТА - ПОСЛЕДНА/ "ДА РАЗСЕЕМ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБЛУДИ" НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ "ВРАБЧА 1" /ДИМИТЪР ГИЧЕВ/ С ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ДИМИТРОВ, ПОДПИСАНА ОТ ЧЛЕНА НА ПОСТОЯННИЯ СЪСТАВ И ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯТА ЙОРДАН ВЕЛКОВ.


Пето. Комунистическата партия, която не е променила своя конспиративен и подмолен характер, неизменно продължава да си служи с методите на политическия терор, на лъжата и на конспирацията. Всъщност от 10 ноември 1989 г. насам тя непрестанно използва внедряването на своя агентура в другите политически партии и движения, както и създава свои сателитни псевдодемократични организации във и извън СДС. Първоначално и ръководството на СДС беше формирано на комунистическа основа. Фактически по-голямата част от него бяха бивши членове на БКП, с комунистическо минало, и "опозиционери" от шпионските и диверсионните централи на комунистическата Държавна сигурност. Действията на СДС тогава бяха белязани с липса на решителност и политическа неопределеност, а в определени периоди се стигаше до явно предателство в услуга на комунистическата партия. Няма да се спирам в подробности на всички етапи на измяната към синята идея, тя се знае от всички. Ще отбележа само последните събития, протекли в редиците на СДС. Сега остатъците от внедрената комунистическа агентура засилиха своите подривни действия. Последваха различни изявления, покрити под благовидното було за "защита на парламентаризма", за изявата и значението на "големите" партии в СДС, за значимостта, популярността на редица народни представители и функционери от СДС, които се противопоставяха на парламентарния бойкот и други. Тези "политици", всички излезли от неизвестността, сега шумно парадират срещу политическата линия, утвърдена от Шестата национална конференция и провеждана от НКС на СДС. Главният им аргумент е, че те са избрани от своите избиратели и че и сега в избори отново ще получат доверие от тях. Всички тези действия доведоха до санкционирането на Демократическата партия. Всъщност нещо подобно се беше случило и през лятото на 1991 г. И тогава бяха изявени претенции за мястото и значението на "големите" партии. Във връзка с това нужно е да напомним някои факти от миналото. След 9 септември 1944 г. повечето стари традиционни масови партии у нас бяха обявени за "фашистки" организации и не бяха възстановени. В политическия живот действаха само партиите, които участваха в Отечествения фронт: Българска работническа партия /комунисти/, БЗНС "Александър Стамболийски" "Пладне", Българска социалдемократическа работническа партия, Народен съюз "Звено" и Радикалната партия /присъединила се през 1945 г./. През лятото на 1945 г. се образува отечественофронтовската опозиция начело с Никола Петков от БЗНС "Пладне", в която се включиха по-голямата част от некомунистическите отечественофронтовски партии без Народния съюз "Звено" и Радикалната партия. В края на 1945 г. беше възстановена и Демократическата партия, която прояви желание да се включи в отечественофронтовската опозиция, но нейната молба тогава е отхвърлена и тя участва самостоятелно в изборите през октомври 1946 г., в които не можа да получи представителство. Без изключение отечественофронтовските опозиционни партии бяха, както са и сега, миниатюрни политически организации и без голямо обществено влияние и значение. И другото много важно: истинският /и единствен/ представител на земеделското движение у нас - БЗНС "Врабча 1", който е бил най-масовата традиционни политическа партия, е унищожен на 9 септември 1944 г. и все още не е възстановил своето политическо влияние. Всички действащи в настоящето земеделски политически формации, с едно изключение, произлизат от БЗНС "Пладне" - участник в деветосептемврийския преврат, както и от БЗНС /казионен/ - една жалка комунистическа креатура по времето на комунистическия режим. Нека се има предвид още, че така определилите се "големи" партии са "възстановени" от лица, които са били ликвидаторите им през периода 1947-1948 г. и са действали в услуга на комунистическите палачи. Генезисът на поредното отвратително предателство е сложен, едно обаче е сигурно - таи се в полумрака на комунистическата конспирация формирането на поредното "ОФ" правителство, прикрито и завоалирано като "некомунистическо" правителство с участието на представителите на СДС. Поредната група предатели на синята идея, или, както образно са назовани от народа "третата вълна на внедрената комунистическа агентура", са на ход под командата на шпионската комунистическа централа.

Шесто. Една от темите, с която парадират днес комунистите, с познатия за тях маниер на отблъскваща циничност, глупава и смешна самонадеяност и слаба интелигентност, е, че при тяхното бъдещо управление те ще се справят със съществуващата огромна престъпност в страната. Под въздействието на масовите протести от много посоки за работата на органите по опазването на реда комунистите търсят възможността да извличат дивиденти от жизненоважен въпрос за страната. Настина, комунистическата измама има много и разнообразни форми. От многобройните причини, породили настоящата постоянно нарастваща престъпност и хаос, онази, която най-точно може да бъде конкретизирана, е сливането на бившата комунистическа партокрация и номенклатура със средите на криминалната престъпност и превръщането им в нова криминално-мафиотска комунистическа олигархия. През цялата си история комунистическата партия винаги е била тясно свързана с престъпния свят. В своята функция на терористична конспиративна организация при сблъсъка със законните държавни органи на сигурността са използвани редовно в различни нападателни акции и в четническите формирования и криминални престъпници - обикновени разбойници и бандити. Комунистическите функционери и изпълнителите на непосредствени нападения и действия, които са разобличени и осъдени за извършените престъпления, в затворите установяват тесни контакти и здрави връзки с криминалните престъпници: убийци, мошеници и мародери, ужасните насилия и масовия терор, който комунистите упражниха в страшните следдеветосептемврийски дни, бяха извършени и при участието на криминални престъпници - безжалостни рецидивисти. След това в комунистическите затвори и лагери обявените за "врагове на народа" ги чакаше кървава разплата както от затворническата и лагерна администрация, така и от криминалните осъдени и въдворени. Често пъти убийци на политическите затворници и лагеристи бяха перве[р]зни насилници, грабители и апаши. Криминалните престъпници бяха тези, с които комунистите извършваха унищожаването на политическите си противници, които не можеха да осъдят със смъртно наказание. В днешно време всеки здравомислещ човек може да си даде сметка кой организира масовата престъпност и насилия срещу мирните граждани в страната. Ново комунистическо управление означава утвърждаването на държавна комунистическа система от мафиотско-криминален тип.

В заключение трябва да се изтъкне, че независимо от всички комунистически опити и попълзновения Съюзът на демократичните сили се превърна в действителна национална противокомунистическа сила, която е стожер на българската демокрация и която единствена може да извърши декомунизацията в страната. Всичко това е предпоставка за нов възход и укрепване на СДС, за постигане на нова убедителна изборна победа.

Задължително трябва да се подчертае, че дълбоките промени и положителните процеси в СДС бяха възможни и се дължат изключително на твърдата, последователна а безкомпромисна политика, която провежда националното ръководство на СДС. На Шестата национална конференция Националният координационен съвет на СДС и неговият председател спасиха СДС, а с това запазиха за поколенията националната противокомунистическа демократична алтернатива.

Трябва да призная, че дълго след 10 ноември аз самият се отнасях с недоверие и подозрение, хранех немалки опасения към внедрената комунистическа агентура в ръководните среди на СДС, които за съжаление напълно се оправдаха. Това сега едва ли има някакво значение освен успокоението, че това демаскиране съвсем навреме "озонира" редиците на СДС. Затова днес всеки, който работи против провежданата политика от Националния координационен съвет на СДС, който действа в посока на създаването на изборни коалиции, споразумения и групировки против и извън СДС, волно или неволно, подпомага за успеха и укрепването на комунистическата конспирация в страната.

Спасителният път е в постигането на убедителна изборна победа от СДС върху основата на премахването на комунистическата система, на възвръщането към Българската национална идея чрез възстановяването на Търновската конституция с всички конституционно-правни и политически последици.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ ’94

 

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

РЕШЕНИЕ N 310

София, 22 ноември 1994 г.

ОТНОСНО: Промяна в изборните книжа, одобрени с Указ N 216 и N 252 на президента на Република България.


Централната избирателна комисия предлага да се извърши промяна в следните изборни книжа, одобрени с Указ 216 и 252

на президента на Република България:

1. В декларация за "записване в избирателния списък на временно живущ в друго населено място" /Приложение N 2 от посочените изборни книжа/ да отпадне следното: в текста под "декларация" да отпадне "на временно живущ в друго населено място", като се добави "на избирател" след думата "записване", като стане "за записване на избирател в избирателен списък". Да отпадне в текста на декларацията след думата "живея" думата "временно". Да отпадне текстът в скобите "точен адрес по постоянното местожителство", като се добави нов текст на същото място "Предходната ми адресна регистрация е...".

2. В протокола на секционната избирателна комисия /СИК/ /приложение N 15 от Указ N 216/ в текста /в скобите от т.1 се прибавя "+ т.1.3"/. В т.1.1 след "основния" се добавя думата "избирателен", а след думата "списък" се добавя текстът "при предаването му на СИК". Точка 1.2 става "брой на избирателите по основния избирателен списък, вписани от СИК в изборния ден". Прибавя се нова т.1.3, която гласи: "Брой на избирателите по допълнителния избирателен списък". Същите промени се внасят в приложение N 16 - Извлечение от протокола на секционната избирателна комисия.

3. В протокола на районната избирателна комисия /приложение N 17 от Указ 216/ в текста в скоби на т.З се добавя "+ т.3.3". В т.3.1 след "основния" се добавя думата "избирателен", а след "списък" се добавя текстът "при предаването му на СИК". Точка 3.2. става "Брой на избирателите по основния избирателен списък, вписани от СИК в изборния ден". Прибавя се нова т.3.3, която гласи: "Брой на избирателите по допълнителния списък".

Нововъведените точки в приложения 15, 16 и 17 от Указ 216 се оформят, както останалите точки, съдържащи числови данни в изборните книжа - с думи и цифри.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Л. Джелепова

СЕКРЕТАР: X. Анчев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

ПРИЛОЖЕНИЕ - ИЗБОРИ’ 94

ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, РЕГИСТРИРАНИ В ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА 37-О ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ


        1. Съюз на демократичните сили - бюлет. синя.
1. БЗНС "Никола Петков" в СДС
2. Български демократически форум
3. Демократическа партия 1896
4. Движение "Екогласност"
5. Консервативна и екологична партия
6. Нова социалдемократическа партия
7. Обединен християндемократически център
8. Радикалдемократическа партия
9. Републиканска партия
10. Социалдемократическа партия


        2. Патриотичен съюз - бюлет. зелена.
1. Българска партия Либерали
2. Демократичен съюз на жените
3. Отечествена партия на труда
4. Партия "Нова България"
5. Съюз за отечеството
6. Християндемократическа партия


        3. Съюз "Нов избор" - бюлет. бяла с 1 синя ивица.
1. Сбор за демокрация
2. Център Нова политика


        4. Народен съюз - БЗНС, ДП - бюлет. оранжева.
1. БЗНС
2. Демократическа партия


        5. Движение за права и свободи - бюлет. бяла с 1 розова ивица.

6. Съюз на безпартийните гаранти - бяла с 2 зелени ивици.

7. Движение "Напред, България" - бюлет. бяла с 3 жълти.

8. Демократическа партия в България - бюлет. бяла с 3 лилави.

9. Български орел - бюлет. бяла с 1 зелена, 1 черна.

10. Движение за защита на пенсионерите, безработните и социално слабите граждани - бюлет. бяла с 3 зелени.

11. Организация на сърдечно болните и социално слабите граждани в България - бюлет. бяла със синя, жълта, синя ивица.

12. Българска демократическа партия за европейски и световни щати - бюлет. бяла с 1 оранжева и 2 лилави.

13. Българска революционна младежка партия - бюлет. бяла с 2 сини и 1 червена.

14. Обединение на нацията - движение на онеправданите - бюлет. бяла с 1 червена.

15. Коалиция БСП, БЗНС "Ал. Стамболийски" и ПК "Екогласност" - бюлет. червена.

16. Българска национално-радикална партия - бюлет. бяла с 1 зелена.

17. Народно-либерална партия "Стефан Стамболов" - бюлет. бяла с 3 черни.

18. Съюз на демократичните партии и движения "Ера 3" - бюлет. бяла с 1 лилава.

19. Български бизнес блок - бюлет. бяла с 1 жълта.

20. Съюз на монархическите сили "Царство България" - бюлет. бяла с 2 лилави.

21. Съюз на българските общности - бюлет. бяла с 3 тъмнокафяви.

22. Съюз "Справедливост" - бюлет. бяла с 1 зелена и 2 сини.


        23. Обединение за социализъм - бюлет. бяла с 1 червена и 1 оранжева.
1. Българска единна комунистическа партия
2. Българска селска народна партия
3. Българска работническа партия
4. Работнически младежки съюз


        24. Български национален съюз "Нова демокрация" - бюлет. бяла с 1 синя и 1 розова.

25. Форум "Преобржение" - бюлет. бяла с 3 сини.

26. Свободна кооперативна партия - бюлет. бяла с 1 оранжева и 1 зелена.

27. Християндемократичен съюз - бюлет. бяла с 2 сини.

28. Фронт на прогресивните сили в България - бюлет. бяла с 1 зелена и 1 лилава.

29. Българска лига за защита на правата на човека и гражданина - бюлет. бяла с червена, черна, розова.

30. Национално движение за коронована демокрация "Царство България" - бюлет. бяла с черна, червена, черна.

31. Партия Либерален конгрес - бюлет. бяла с 2 зелени и 1 черна.

32. Партия на демократичните промени - бюлет. бяла с розова, зелена, розова.


        33. Федерация "Царство България" - бюлет. бяла с 1 червена и 1 синя.
1. Съединение на патриотичните сили
2. Демократично движение за конституционна монархия
3. Българска демократ-конституционна партия


        34. Национал-християнски съюз - бюлет. бяла със синя, зелена, синя.

35. Демократическа партия на справедливостта - бюлет. бяла със зелена, жълта, зелена.


        36. Конфедерация БЗНС - Национален блок "Търновска конституция" - бюлет. бяла с 1 вертикална оранжева.
1. БЗНС "Никола Петков"
2. БЗНС "Врабча 1" /Дим. Гичев/
3. Обединен земеделски съюз
4. БЗНС - оранжев
5. Български земеделски младежки съюз
6. Български съюз за европейска федерация
7. Съюз за Търновска конституция /младежи/
8. Български национален фронт


        37. Съюз на свободните демократи - бюлет. бяла с 2 отвесни черни.

38. Партия "Единение" - бюлет. бяла с 3 розови.

39. Партия на собствениците в България - бюлет. бяла с 1 кафява.

40. Българска отечествена партия "Национален съюз" - бюлет. бяла със зелена, синя, жълта.

 

41. Политически съюз "Демократическа алтернатива за републиката" - бюлет. бяла със зелена, синя, зелена вертикално вляво.
1. АСП
2. БСДП
З. ГОР
4. ЗП


        42. Българска работническа социалдемократическа партия - бюлет. бяла с 2 червени.

43. Християн-републиканска партия - бюлет. бяла със жълта, синя, жълта.

44. Българска работническо-селска партия - бюлет. бяла със синя и оранжева.

45. Движение "Гражданска инициатива" - СДС - бюлет. бяла със синя и зелена.

46. Републиканска партия в България - бюлет. бяла с оранжева, синя, жълта.

47. Българска комунистическа партия - бюлет. бяла с 3 червени.

48. Свободна демократическа партия - бюлет. бяла с 3 оранжеви.

 

/Пресслужба "Куриер"/


16:00:00
23.11.1994 г.


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба Куриер" е задължително!