23 декември 1996 г.

23.12.1996

- Избира се 151-членният ВПС. При първото гласуване са избрани 38 членове, от които с най-много гласове Николай Добрев, Георги Първанов, Искра Баева. Виденов и Премянов влизат автоматично като делегирани членове на ВПС, предложени съответно от пловдивската и варненските организации. Елена Поптодорова е извън ВПС.

- Оставката на кабинета е заведена в деловодството на Народното събрание: "Предлагам освобождаването на ръководения от мен Министерски съвет".

* Благовест Сендов се разпорежда за извънредно заседание на 28.12. за разглеждане оставката на кабинета Виденов.

- Иван Костов заявява, че извънредният конгрес на БСП е тръгнал във възможнно най-неправилната посока, като е приел резолюция, с която утвърждава програмата на Виденов, която е "по-реакционна и реставраторска" от всичко, което министър-председателят е правел до момента. Конгресът демонстрира неспособността на БСП да осмисли размерите на кризата, която е причинила, и да се справи с управлението на страната. Без значение е какво правителство ще бъде излъчено, след като няма нова програма и нова политика, а политиката на Виденов се приема като единствено възможната, конгресът обрече БСП на неспособност да посочи изход за България.

При тези обстоятелства Декларацията на ОДС за спасение на България става още по-актуална."

- Иван Костов излиза с обръщение към приятелите на демокрацията:

"Измина година на изпитания и победи на СДС.

Спряхме настъплението на БСП, обединихме опозицията и спечелихме президентските избори. Нашият съюз стана политическата сила с най-голямо доверие.

Посрещаме новата година с избран президент на ОДС, издигнат през април от VIII-та национална конференция на СДС. С победата на Петър Стоянов свързваме очакванията си да сложим край на агонията на България. В него и г-н Тодор Кавалджиев виждаме персонално обединена българската опозиция."

- Петър Стоянов се среща с италианския министър на външната търговия Аугусто Фантоци. Петър Стоянов поставя въпроса за задълбочаване на търговските връзки и за привличане на италиански инвестиции у нас. Той изказва становището, че смесеният българо-италиански комитет за икономическо и научно-техническо сътрудничество трябва да възобнови в най-кратки срокове работата си и получава пълна подкерпа за това предложение от министър Фантоци.

- В чест на Петър Стоянов е даден прием в Асоциацията на италианските жени-индустриалки.

- Надежда Михайлова заминава за Белград, където се среща и разговаря с лидерите на сръбската опозиция. Като член на парламентарната комисия по външна политика Надежда Михайлова им връчва декларацията на ПГ на СДС, НС и ДПС от миналата седмица за събитията в Сърбия. Тя поканва лидерите на "Заедно" да посетят София. По-късно тя се присъединява към протестите на централния белградски площад, за да говори пред многохилядната демонстрация.

- На пресконференция в Бургас лидерът на НД "Екогласност" Едвин Сугарев съобщава, че изпълнителният директор на "Нефтохим" АД Стефан Неделчев и съветникът на Жан Виденов Владимир Жеглов са сред тези, с които се занимава комисията по борба с корупцията в НС за направени услуги и разпределени комисионни.

- Ройтер предава, че след като премиерът Виденов публично обяви оставката си, цените на облигациите по външния дълг на чуждите финансови пазари са паднали.

- Мултигруп събира политици, банкери и бизнесмени на водосвет на новата си сграда на бул. "Драган Цанков".

- СЪРБИЯ: Сръбският патриарх Павле предупреждава президента Слободан Милошевич и демонстриращата повече от месец опозиция, че водят страната към въоръжен конфликт. Патриархът призовава опозицията да не демонстрира на 24.12., тъй като социалистите организарат на същото място в столицата контрамитинг, за който се очаква от страната да дойдат демонстранти.

* "Заедно" отказва да отмени демонстрацията си за 24.12. Сръбската Коледа е на 07.01.