23 септември 1997


София, 23 септември 1997 година
Брой 74 (1770)


София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ПО ПОВОД ИСКАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ТАТАРЧЕВ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ НА НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПГДЛ КРЪСТЮ ТРЕНДАФИЛОВ.


Парламентарната група на Демократичната левица (ПГДЛ) изразява категоричен протест и възмущение по повод искането на главния прокурор на Републиката Иван Татарчев за отнемане на депутатския имунитет на народния представител от Демократичната левица Кръстю Трендафилов.

Аргументите, с които главният прокурор обвинява господин Трендафилов, са несъстоятелни. Като областен управител той не е извършил закононарушение. Обвинението, че в случая става въпрос за престъпление по служба, е юридически абсурд. Неизпълнението на указания на окръжния прокурор в Монтана при висящ процес във Върховния съд е напълно обосновано и правилно. Оспорваните договри са сключвани още през 1993 година, две години преди Кръстю Трендафилов да бъде назначен за областен управител.

И още: дори след решението на Върховния съд трима областни управители след господин Трендафилов и до този момент не са иззели имуществото от незаконния търг.

За пореден път главният прокурор се поставя в услуга на синьото мнозинство. С опита да си купи отново политическа индулгенция и да запази поста си, Иван Татарчев вкарва българския парламент в един ненужен дебат, чийто резултат е предварително ясен. Случаят ни връща в неотдавнашното минало, когато стотици ценни часове бяха пропилени в пленарната зала точно когато българската общественост очакваше от своите избраници да решават същностни проблеми. И днес случаят с депутатския имунитет е поредното "отвличащо мероприятие" в общата схема, наложена от "Раковски" 134 - когато властта не може да се справи с реалните проблеми на хората, общественото внимание се насочва към скандал, в който потърпевшият винаги е от опозицията.

Подобни стъпки не укрепват авторитета на съдебната система като цяло, връщат към стереотипите от началото на 90-те години, които обществото отрече.

Действията на главния прокурор влизат в остро противоречие с декларираното желание на партии и организации за промяна в обществените отношения, за премахване на политическата конфронтация, за утвърждаване на нов стил, за търсене на национално съгласие при решаването на истинските обществени проблеми за изход от кризата.

София, 17 септември 1997 година

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ГЕОРГИ ПИНЧЕВ, ЧЛЕН НА ПОСТОЯННОТО ПРИСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ И ДЕПУТАТ В 38-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ИЗБРАН С ЛИСТАТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ, ДО ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА "24 ЧАСА" ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ ВЕСТНИКА. Документът е адресиран и до останалите средства за масова информация.


ГОСПОДИН ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК "24 ЧАСА",

В броя на вестника Ви от 17 септември 1997 г., на стр. 5 се твърди, че в село Малево, Хасковско, "унищожават канабис до кошери на депутата Пинчев". По-нататък се съобщава на българската общественост, че нивата с наркотичния посев се намирала "в затънтено място между два хълма", както и че "близо до него, според очевидци, били кошерите с пчели Пинчев".

Верен на стила си да търси винаги жълти пикантерии с криминален привкус и без сериозна проверка, "24 часа" е свързал по най-отвратителен начин с наркотиците името на, цитирам, "земеделския лидер и депутат Георги Пинчев".

И дума не е обелил вестникът Ви, че орсовката, която е подготвила посева, е създадена от Българската социалистическа партия (БСП) в родното ми село.

Целта е била да бъде омаскарен по някакъв начин депутатът от Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и Съюза на демократичните сили (СДС), от демократичното мнозинство, управляващо сега България.

От родното ми село получих съобщение, че хората в него се превиват от смях на опашатата лъжа, която сте публикували в търсене на сензацията.

Всички "очевидци" в него знаят, че пчелите ми са на 7 км от нивата с канабис.

Ако не публикувате в утрешния брой (19 септември 1997 г.), без каквито и да е съкращения, със същия шрифт, на същата пета страница настоящето ми опровержение, няма как да преместите в съда "хълмовете", "затънтеното място" и нивата с канабис до пчелите ми.

В противен случай ще предявя съдебен иск за 800 милиона лева - толкова, колкото са изчисленията на вестника Ви в германски марки за стойността на открития наркотик, с който сте свързали името ми.

Няма как по друг начин да се защитя от "активното мероприятие", проведено срещу мен.

София, 18 септември 1997 г.

С неуважение към "24 часа": ГЕОРГИ ПИНЧЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ - ЦЕНТЪР, В ПОДКРЕПА НА НЕЗАВИСИМИЯ КАНДИТАТ ЗА КМЕТ НА ДУПНИЦА ОЛЕГ ВЕЛИНОВ


Земеделците от Дупница в контактите си с ръководството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) - Център, със загриженост и болка споделят тревогата си за бъдещето на своя град. Дупница, както и цялата ни страна, е стегната в оковите на разтягаща се безработица. Руши се и се краде. Бедност и глад. Докога?... Какво трябва да се направи?

Първо: Да се възроди и укрепи селското стопанство.

Второ: Да се стабилизират промишлеността и финансите.

Трето: Да се защитят социалните интереси на хората.

Четвърто: Да се съживят духовните, спортните и културните традиции.


Възниква въпросът: Кой иска и може да изпълни тази програма?

Вдъхвщият доверие магистрат Олег Велинов е заложил своя авторитет и амбиция в нейното изпълнение. Нещо повече - той вече работи по нея. Велинов сподели, че всяка минута мисли как да направи живота на жителите на Дупница по-добър.


Какво предлагат някои от другите кандидати за кметския стол?

Госпожа Валентина Стоименова: Като оставим настрана почти скандал[но]то й спущане с парашута на Съюза на демократичните сили (СДС), нейната програма се заключава единствено в думата "приватизация", която днес повече е синоним на друга дума - "далавера".

Господин д-р Пламен Соколов: Той щял открито и морално да управлява. Щял да премахне изкуственото политическо разделение и с един замах да унищожи някакъв си "психотерор". Като Робин Худ, г-н Соколов щял да защитава инетресите на бедните хора.

Всеки гласоподавател трябва да е наясно, че не цветовете управляват. Управляват хората, а както виждаме, тези хора не винаги са на висотата на идеите, които проповядват. Затова хайде с ръка на сърцето и без да гледаме цветовете, да сложим на кантара човешките качества на кандидатите за кмет на Дупница.

Госпожа Стоименова е млада, има прекрасни деца, има и добро образование, но няма опит. Тя е още твърде млада, не е достатъчно авторитетна и не е доказала, че има управленски качества. Нейният девиз "Ние доказахме, че можем" е само едно заклинание. Госпожа Стоименова тепърва има да доказва дали може или не може.

Господин Соколов явно разчита на импровизацията и бутафорията. Симаптичният и енергичен доктор с "новия стил" на вратовръзките си може и да разтърсва нежните души на медицинските сестри, но за управлението на град като Дупница това не стига.

Господин Олег Велинов е опитен, знаещ и отговорен управленец. Той е доказал, че може да ръководи и организира. Велинов познава законите и хората. Той няма да е кмет на Българската социалистическа партия, на СДС или БЗНС, Велинов ще бъде кмет на Дупница. Това е неговият стил и това наистина е така необходимият нов стил за кметско управление на Дупница. Затова БЗНС-Център застава зад кандидатурата на г-н Олег Велинов и обявява своята политическа подкрепа.

София, 21 септември 1997 г.

Секретар на Постоянното присъствие: ВИКТОР ТОПУЗЛИЙСКИ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРИ ОБЛАГАНЕТО НА НЕДВИЖИМОТО ИМУЩЕСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ. Документът е адресиран до президента на Републиката, до председателя на 38-ото Народно събрание, до председателя на Министерския съвет, както и до националните средства за масово осведомяване.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Българската общественост е изтръпнала в очакване на новата масова национализация, подготвяна от вас за следващата година. По типичен болшевишко-комунистически маниер, но с перфидни методи чрез икономическа принуда, вие се движите по утъпкания вече път от Българската комунистическа партия от 1947-1949 г. С подготвяния от вас закон за новото данъчно облагане при прехвърляне или онаследяване на недвижими имоти вие целите да обезимотите напълно българското население, макар и не така брутално, както това извърши любимата ви партия през 1947 г.

Без да се съобразявате с нуждите на българския народ, вие ще изхвърлите хиляди български семейства на улицата без подслон и защита. Но вече имате опит, обричайки българските деца на студ през настъпващата зима чрез цените на парното отопление. Като нямат парно, защо им са жилища? Още повече че нямат пари за продукти за храна.

Дерзайте, другари! Но не забравяйте, че гневът на българския народ може да се стовари с такава сила върху грабителите му, че никакъв техен недостоен хленч няма да бъде в състояние да ги спаси.

Българската национално-радикална партия (БНРП) протестира остро срещу въвеждането на новото данъчно облагане върху недвижимото имущество на българските собственици при продажба, прехвърляне, дарение или онаследяване и настоява всички действия на правителството на Съюза на демократичните сили да бъдат съобразени с елементарните човешки физиолигични нужди на българския народ.

София, 28 август 1997 г.

Председател на БНРП: д-р ИВАН ГЕОРГИЕВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СТАНОВИЩЕ "ДВА ОСТРИ КАМЪКА БРАШНО НЕ МЕЛЯТ" НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ


Всичко, посято в нивата на Българската социалистическа партия (БСП), поникна. Идващата пролет ще цъфне и върже. Отсега се вижда, че плевелите са повече от чистите семена.

По пленуми и извънредни конгреси се хвърлиха много изкуствени торове и европейски препарати. Цяло чудо ще бъде, ако в следващите десет години нивата на БСП роди нещо свястно.

Изглежда, някой се е захванал с работа, която не е за акъла и годините му. Единственото, което обединява всички с обърнати наляво глави, е моралът на старите комунисти.

Безпартийният, безгрижен ерген Велко Вълканов съвсем е изкукуригал, ту наляво, ту надясно се върти.

Не бяха вождове, не беше чудо през последните осем години. Кой откъде мина покрай "Позитано" 20, го хващаха за пешовете и го набутваха в така наречения Висш съвет на БСП и днес на всички голите задници лъснаха.

Диригентът на цялата жадна за пари и власт глутница бе непогрешимият идеолог и стратег Александър Лилов. Защити човекът и докторска дисертация с експеримента "партии двойници" и я илюстрира с парламентарното участие на великия Жорж Бай-Ганчев, известен по селата като "американското куче". От лая му се проглушиха ушите на всички българи. Отрекоха се от комунистическото си верую, както се отричаха бащите им едно време в полицията. Иска им се миналото да е чуждо, постъпките - чужди, само имуществото да си е тяхно заедно със секретните банкови сметки.

Георги Димитров бил водкаджия, курвар и предател, Вълко Червенков - убиец и мръсник, Карл Маркс не бил никакъв теоретик, само Александър Лилов знаел как да дроби попарата, която сърбат всички комунисти у нас. За седем години бащината дружина още стои в тунела. Чака Янаки Стоилов с тъжните очи да я поведе към светлото бъдеще. Няма виновни, няма и какво да яде народът. Българите се задоволяваха с парче хляб, малко сирене и два домата. Взеха и тази последна народна храна. Как пък един не се намери в парламента за цената на чесъна да си посипе главата с пепел?

Такива хора ни управляват. Щом сините дойдат на власт, червените започват да ги плюят и да стоварват всички криви дървета по гърбовете им. Българинът е превърнат в брашнен чувал. Последното, което искат да измъкнат от него, е животът му. От два и половина милиона пенсионери са запланували да умрат един милион. Със "спестените" пари ще увеличат заплатите си, та и те да си направят една малка Америка у нас и да получават по две-три хиляди долара месечно.

Най-невероятното е, че нито от ляво, нито от дясно им пука, че китайците ядат ориз. Мълчат като бълхи в гащи и никаква информация не се промъква какво става в страната с милиард и половина население? Как така успяха да продължат строителството на социализма  под ръководството на Китайската комунистическа партия, без да загубят авторитета, историята и ориза си?

Нашата нива бе оставена в ръцете на разни Клари, Мименца и Норища, в ръцете на Жан-Виденовци и Тодор-Живковци, Емил-Христовци, Лазар-Причкаповци, Пенделашковци-копилдашковци, съмнителни и "нежни" депутати с чупка в талията.

Последна мода е Иван Полименов, никому неизвестният провокатор - режисьор от Българската национална телевизия, който си направи конгрес по тертипа на Лилов.

Това, което става на "Позитано" 20, става в нашата страна. Да не говорим за Съюза на демократичните сили (СДС), където само боята е друга, а думите и постъпките са същите. Това са сиамски близнаци, които могат да се разделят единствено по оперативен път. Жените им делят мегдан денонощно и се борят всяка за мъжа си, без да подбират подправките. Демократичната чорба - "Бъдеще за България", ще ни излезе пресолена.

БСП трябва да смени острия камък на политическата си мелница. Да замени тихото кречетало Лилов, да събере всички фракции и издигне лозунга: "Мярка във всичко, етика, морал - хуманност." Пет коча в едно стадо са много. Ако сами не разберат това, стадото ще се разпръсне. Народът пак ще си остане гладен.

Сянката на идващата пролет се нарича Александър Томов. Искат или не искат позитановци, ще трябва да го заобичат. Казват, че след преживяната операция по време на президентските избори друго не са му рязали, освен далака. Син на активен борец, възпитаник на Москва, той е верен на апостол Тома, пъха пръст в раната и тогава вярва. Който не го залюби сега, напролет ще бъде късно. Той единствен разбра, че богатите у нас трябва да се обичат, нищо че пораждат невротична тръпка в обществото. Александър Томов е новата московска целувка в американски костюм. Камъкът на Томов има две лица - остро и меко. БСП нищо не може да направи, освен да прегърне блудния син и да изпере парите на разблудната му фондация "Двадесет и първи век".
Това ще е новото лице на БСП.

Няма значение кои остават в СДС - все са наши момчета. Бонев пък е като ангорска котка, може да се промуши навсякъде, но не дразни никого. Всеки му се радва и всеки му дава по нещо да хапне. Котките обичат да играят с мухи и комари, после мъркат. Остана майка България с една гола надежда, която Надежда доказа, че сме можели и без външен министър.

Господ да ти е на помощ, майчице!

Международният валутен фонд помага, но в кошара не вкарва. Доларът пада, цените растат, не бойте се, братя! А Муравей - вятър го вей. Идва редът на Сашо Томов. Късметлия дете и на сън се посира, казва народът.

София, 18 септември 1997 г.

Генерален секретар: ВЛИДИМР СПАСОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септемврри - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕЛЕН ПАРЛАМЕНТ ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ И ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ. Документът е адресиран до средствата за масово осведомяване.


С тревога научаваме, че предстои да бъде приета на второ четене в пленарна зала на 38-ото Народно събрание поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с която се възстановява правото на собстевност и върху горите със специално предназначение. Не е необходимо да поясняваме какво означава това понятие. Тревожното е, че със закон за земеделските земи се предрешава съдбата на горите със специално предназначение, чийто статут е ясно определен със закона за горите.

След успешната поправка на Закона за околната среда на път е поради недоглеждане или в стремежа да се удовлетворят нечии лични инетреси да се допусне нова несправедливост към околната среда в България и да се застраши качеството на биологичното разнообразие у нас.

От името на 42 НПО, членове на Български зелен парламент, настояваме да се запази сегашният текст в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който гласи: "Чл.10, ал.5: "Възстановяват се правата на собствениците върху залесените или самозалесили се земеделски земи, както и върху земите, безвъзмездно включени в държавния горски фонд с изключение на горските разсадници, гори със специално предназначение и полузащитните горски пояси. В териториите на гори със специално предназначение се възстановява правото на собственост върху обработваемите земи и горски пасища. Възстановяването на собствеността се извършва с решение по чл.14, ал.1, т.1."

София, 16 септември 1997 г.

Председател:

АЛЕКСАНДЪР ЙОСИФОВ

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГРУПА ЕКОЛОГИЧНИ И ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ЗЕМЯТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.


Ние, долуподписаните организации, категорично възразяваме срещу отменянето на забраната за възстановяване на собствеността върху земи, намиращи се на територията на горите със специално предназначение.

Това на практика ще се получи, ако бъде приет на второ четене параграф 8, точка 1 от проекта за закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, включително и върху земеделските земи, за които собствениците не са възмездени и те са включени в Държавния горски фонд, с изключение на разсадниците и полузащитните горски пояси.

Възстановяването на собствеността се извършва по чл.14, ал.1, т.1.

Разликата със сега действащия текст е в това, че е пропусната забраната на връщането на земите в горите със специално предназначение. Според чл.5, ал.З от Закона за горите "гори със специално предназначение са: защитни гори, курортни гори, зелени зони, резервати, държавни защитни горски пояси и поройни горски земи".

Ето защо ние сме категорично против приемането от Народното събрание на параграф 8, точка 2 от проекта за закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и предлагаме той изцяло да отпадне.

София, 16 септември 1997 г.

Подписали декларацията представители на:

Институт за гората, фондация за екологично образование и обучение, Национален екологичен клуб, Съюз за защита на природата, Дружество на лесовъдите ветерани при НТС, Български зелен парламент и Сдружение за екологична и стопанска защита - кв. "Враждебна", София, Български зелен парламент, Национален екологичен клуб, Фондация "Детето и природата", Туристическо дружество "Зелена България", Общински екологичен комитет към район "Изгрев" - София; Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Клуб за експедиции и пътешествия "Ескул", "Екоклуб 2000", Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост, Фондация "Демокрация в действие", Академичен младежки екологичен клуб (АМЕК), Фондация "Земята и хората".

(Пресслужба "Куриер")


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ НОВОСФОРМИРАНИЯ ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРИЦАТА МАЙКА ЙОАННА И ОТ ЦАРСКИ КЛУБ "ЦАРИЦА ЙОАННА"


На 16 септември 1997 г. бе сформиран Обществен комитет за тържественото честване през ноември на 90-годишния юбилей на Нейно величество царицата майка Йоанна.

За председател на комитета бе избрана доц. арх. Нели Николова и за заместник-председател - г-жа Юлия Берберян.

Общественият комитет и Царски клуб "Царица Йоанна" канят желаещите да се присъединят за съвместно честване на забележителната годишнина на достойната българска царица-майка.

Телефон за връзка от 9 до 12 ч и от 13 до 17 ч: 68 2161 - Станоева,
8145 96 и 80 63 40 - Стоева, телефонен секретар: 666123
.

София, 21 септември 1997 г.

Председател на Обществения комитет и на Царския клуб "Царица Йоанна":

доц. д-р арх. НЕЛИ НИКОЛОВА

(Пресслужба "Куриер")


------------------------------------------------------------------------------------------------
Бюлетинът е приключен редакционно на 22 септември 1997 година.


БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ
Ръководител на екип "Справочна информация": Марта Иванова
Дежурен редактор: Валентина Игнова
Репортери: Лилия Томова, Нина Гаврилова
Комплексна обработка: Издателски комплекс - БТА


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1997 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително.