23 септември 1994


София, 23 септември 1994 година
Брой 187 /1232/


София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ "СДС Е ПРОТИВ ТАЙНИ СДЕЛКИ СЪС СЪДБАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО", ОГЛАСЕНА НА 21 СЕПТЕМВРИ 1994 Г.


Съюзът на демократичните сили /СДС/ официално върна на президента мандата за съставяне на правителство в този парламент, се казва в декларацията на НКС на СДС от вчера.

Съюзът на демократичните сили за втори път след 1992 г., когато бе свалено правителството на Филип Димитров, показа, че не се стреми към облагите на властта, към съставяне на правителство на всяка цена, към фиктивно управление, оттъргувано с недостойни политически пазарлъци.

Нашите политически противници непрекъснато повтарят, че СДС се бои от избори, защото ще ги загуби.

Но ако това беше така, то СДС би се вкопчил в създалата се възможност за съставяне на правителство, както правят онези, чиито политически хитрости изправиха България пред сегашната бедност, престъпност и корупция.

Тези дни предстои вероятно да чуем много патетични речи за това как едно правителство може да спаси страната. Как могат да бъдат спестени парите за избори. Как ни очаква тежка зима и ни предстои да формираме бюджет. Как едно такова правителство може да се справи с престъпността.

Но хората в България знаят, че тези, които ще участват и гласуват едно такова правителство, са същите, които поставиха на власт прокомунистическото правителство на професор Беров.

Същото това мнозинство на Ахмед Доган, БСП и техните сателити сега е готово, скривайки се зад тайния вот, да излъчи ново правителство на демагогията.

Съюзът на демократичните сили решително се противопоставя да се извърши отново тайно от народа сделка със съдбата на отечеството. СДС ще настоява да бъде чут гласът на хората в нашата страна, а не вопълът на политическите клоуни, готови да спазарят бъдещето на млада България.

Съюзът на демократичните сили желае изборите и вярва в своята победа.

Ние вярваме - се казва по-нататък в декларацията, - че никога повече народът няма да повери властта на тези, които умишлено съсипаха България, на тези, които организираха организираната престъпност като своя армия за защита на ограбеното.

Ето защо СДС желае избори, които ще му гарантират стабилното управление на страната в продължение на четири отговорни години.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОСЛАНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПО ПОВОД НА СТАНОВИЩЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И ПО ВЪПРОСИ НА СОЦИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ е на мнение, че парламентарните избори са единственият разумен изход от сегашната политическа и правителствена криза, от застоя в икономическата реформа и приватизацията, от блокирането на съдебната система, от ширещата се престъпност и политическия тероризъм. Отказът на основните политически сили - Българската социалистическа партия /БСП/ и Съюза на демократичните сили /СДС/, да съставят правителство в рамките на този парламент разчиства пътя към скорошно провеждане на изборите. Всеки опит на сформирани в последния момент парламентарни групи да реализират мандата за ново правителство ще забави предизборната подготовка, а страната ще навлезе в най-трудния след 1990 г. зимен период. До голяма степен от Вас и от Вашия авторитет зависи това да не стане, като се сложи край на спекулациите с т. нар. правителство на националното спасение.

Ако неотложното провеждане на изборите е първото условие за стабилизацията на страната и смяна на модела на реформата, то не по-малко важно е те да се проведат в спокойна социална обстановка. Ръководството на КНСБ си позволява да Ви напомни още веднъж, че опасността от социален взрив през зимата е напълно реална. Напрежението в страната нараства с всяка изминала седмица поради няколко причини:

Първо, дестабилизацията на валутния пазар, ценовата спекула и високата, над 70-процентна инфлация.

Второ, административната забрана за изплащане на компенсации в бюджетната сфера и орязването на заплатите през четвъртото тримесечие на 1994 г. в предприятията от материалното производство.

Трето, забавянето или спирането на плащанията на социални помощи за пенсионери, майки с деца, болни и инвалиди, безработни и ученици.

Четвърто, масовите кадрови чистки сред стопански ръководства и административните съкращения, които предприема правителството в оставка.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
България е изправена пред дилемата: "Избори в мирно време или избори в размирно време"! В този период Вашата отговорност като държавен глава нараства изключително. Като най-голяма извънпарламентарна сила, доказала своята способност да играе балансираща роля, КНСБ е готова да подкрепи всяка Ваша инициатива, насочена към поддържането на социалния мир и на сигурността на гражданите.

София, 21 септември 1994 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КНСБ: проф. Кр. Петков

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ ЗА ПРИНЦИПИТЕ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА КОРОНОВАНА ДЕМОКРАЦИЯ "ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ".


Днес, 17 септември 1994 г., в град София ние, представителите на политически партии и организации, подписали споразумението за обединение на нашите формации в предизборна коалиция,

ДЕКЛАРИРАМЕ решението си да отстояваме общата цел за възстановяване на юридическото действие на Търновската конституция и

СЕ СДРУЖАВАМЕ за съвместно участие с единна самостоятелна бюлетина в предстоящите избори за Народно събрание с основна цел:

ПОСТИГАНЕ на превесно присъствие в следващия парламент за възстановяване по парламентарен ред на юридическото действие на Търновската конституция и на функциите на държавен глава на Негово величество Симеон II - цар на българите.

Подписалите това решение политически партии и организации се задължават да спазват статута и програмата на коалицията и споразумението за предизборни действия.

Настоящото решение е подписано от страните в един екземпляр, като всяка страна получава заверено ксерокопие от него.

Същото е открито за подписване и от други политически партии и организации до обявяването на изборния ден.

София, 17 септември 1994 г.


1. За Партия на свободните демократи - Кирил Дуков
2. За Консервативна партия - Иван Едисонов
3. За Национал-християнски съюз - Асен Иванов
4. За Християнрадикална партия - Петко Вълчков
5. За Българска християндемократическа партия - Венцислав Янев
6. За Съюз "Цар Борис III" - Елена Димитрова
7. За Форум на свободните демократи - Антоанета Запрянова
8. За Дружество "Просветление’92" - Райка Саздова
9. За Политически съюз "Нова България" - Емил Соколов
10. За Роялистки клуб "Антим I"    - Елена Кръстева
11. За Конституционен съюз - Филип Бучков
12. За Дружество "Просветление" - Варна    - Анелия Атанасова
13. За Фондация "Царство България" - Анелия Атанасова
14. За Инициативен комитет за национално монархическо обединение - Иван Ганев
15. За Естествена монархическа партия - Антон Сираков
16. За Движение за връщане на Н.В. цар Симеон II - Владимир Никифоров    
17. За Партия на собствениците в България - Димитър Тодоров
18. За Монархическо дружество "Просветление" - Враца - Елена Ребърковска
19. За Русенски съюз "Царство България"    - Росен Минев
20. За Партия на свободата и прогреса - Иван Георгиев

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
РЕШЕНИЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪЮЗ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНО СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.


Ръководството на Национален професионален съюз /НПС/ да приеме незабавни стъпки с цел подписване на предизборно споразумение със Съюза на демократичните сили. Целта на споразумението е да бъдат постигнати договорености по отношение на подкрепата, която синдикатът ще окаже по време на предизборната кампания и съответно по отношение на ангажиментите, които ще поеме след изборите политическата коалиция. За да бъде гарантиран контролът върху спазването на споразумението, е необходимо да бъде изградена съвместна комисия, имаща пълномощия съответно от Генералния съвет на НПС и от Националния координационен съвет на СДС.

Ръководството на НПС има мандат да разговаря по проектоспоразумението, приложено към това решение и съответно гласувано от съвета.

Да бъдат намерени възможности, за да бъдат гарантирани широката публичност и разгласа на споразумението както в структурите на НПС и СДС, така и сред обществеността.

Контролът по изпълнението на настоящото решение се възлага на президента Пламен Даракчиев.

София, 20 септември 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАЛЕН БЛОК.


Днес, 29 август 1994 г., в град София се състоя работно заседание за създаване на Национален синдикален блок с учредители:

1/ Национален синдикат на докери, портови моряци и корабостроители, представляван от изпълнителния председател Живко Георгиев Бобоцов.

2/ Национална синдикална федерация "Миньор", представлявана от президента Димитър Нешев Димов.

3/ Учителски синдикат "9 юни 1994", представляван от президента Константин Любенов Димитров.

4/ Националният професионален съюз, представляван от президента Пламен Иванов Даракчиев.

Целите на Националния синдикален блок са:
1. Премахване на съществуващата синдикална дискриминация в страната и децентрализиране на системата за социално партньорство.
2. Реално представителство и ефективна защита на икономическите и на социалните интереси на хората на наемния труд.
3. Действителна икономическа реформа, оптимизиране на управлението на държавните сектори, приватизация и изграждане на свободно пазарно стопанство.
4. Ограничаване на безработицата, разкриване на нови работни места в хода на структурната реформа и създаване на условия за алтернативна заетост.
5. Реформа в системата на социалното осигуряване във всичките й аспекти.
6. Реформа в образователната система и в здравеопазването.
7. Подкрепа на демократичните процеси в страната.

Участниците в Националния синдикален блок приемат, че конкретните програми на синдикалните организации - учредители, са неразделна част от настоящото споразумение.

Националният синдикален блок е отворен за сродни свободни синдикални организации.

София, 29 август 1994 г.

/Пресслужба "Куриер"/


* * *

София, 23 септември - Следва предоставеният за разпространение пълен текст на:
ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ /ЧАСТ ВТОРА - ПОСЛЕДНА/ "НЕЗАВИСИМИ МИСЛИ И ФАКТИ ЗА ЕДНА ЗАВИСИМА УЧРЕДИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ... И ЗА "ДЕМОКРАЦИЯТА" НИ" НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА С ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЛИЯ МИНЕВ. Документът е изработен от Георги Жеков.


Г-н Янко Янков от Партия Либерален конгрес /ПЛК/ не случайно в интервюто си за в. "Стандарт" от 16 август 1994 г. посочва имената на учениците /агенти/ на една от най-зловещите фигури в комунистическата месомелачка - правосъдието, другаря Ярослав Радев, който за славата на БКП и ДС наложи своите протежета "демократи" /комунисти или прокомунисти/: Снежана Ботушарова, Васил Гоцев, Стоян Ганев и др., във второто ОФ в България - СДС. Ако СДС не е новото ОФ, как да си обясним факта, че нерегистрираните съдебно: новата ДП-1986 г. и новата ПЛК, са приети или ще бъдат приети в "антикомунистическата" коалиция СДС, а в продължение на почти 5 години за доказани антикомунисти като г-н Илия Минев от Независимото дружество за защита на правата на човека /НДЗПЧ/, г-н Петър Гогов от Независимата демократична партия /НДП/, г-н Константин Часовникаров от Движение "Български национални легиони" /ДБНЛ/ и др. в СДС нямаше място - то вече не им е и необходимо... И още нещо: не просперираха ли политически именно чрез СДС или като "независими" такива политически отрепки като Петко Симеонов, Петър Слабаков, Стефан Гайтанджиев, Румен Воденичаров, Любомир Собаджиев, Александър Каракачанов, Георги Аврамов, Петър Дертлиев, Ангел Ахрянов, Петър Корнажев, Велко Вълканов, Гиньо Ганев, Петър Марков, Петър Стайков, Емилия Масларова и т.н... Боже мили, колко много политически боклуци...

От гореизложените факти и от живота, който водим от 5 години, се вижда, че "непартийни" икономически, но засекретени като фирми структури на ДС всъщност управляват страната, като манипулират поотделно и с определена крайна цел всяка една от партиите и коалициите в законодателната власт - парламента.

Според стария устав на ДП конференцията е легитимна, каза другарят Божидар Божилов. Но законността на стария устав на ДП е отхвърлена и нищожна според приетите закони след 9 септември 1944 г. и от новия Закон за политическите партии /ЗПП/, приет през април 1990 г. Тогава кой е легитимен - Савов или Райчевски? Или Кюркчиев? Ясно е, че другарят Кюркчиев е човекът, който легитимира ДП, т.е. при когото го аташират комунягите, това е ДП!... Срамота е след 5 години антикомунизъм да се връщаме отново до ново "реално" възстановяване на ДП... Тогава какъв е отговорът на въпроса: А какво правихте 5 години всички вие, демократи, които викахте "Ура" за лидерите си Кюркчиев и Савов? Ако г-н Савов през 1992 г. или през 1993 г. бе обединил Независимата демократическа партия /НДП/ с председател г-н Пегър Гогов и Демократическата партия от Пловдив с председател г-н Венцеслав Кожухаров, днес ДП нямаше да се цепи. Личностите-антикомунисти от политическия екип на НДП и от пловдивската ДП щяха да подкрепят всички истински антикомунисти около г-н Савов, ако той наистина е такъв, за какъвто се представя. Нима още 2-3 години ще са необходими да се вика "Ура" на новото ръководство, предвождано от г-н Райчевски, което впоследствие ще се окаже, че не е това, което би трябвало да бъде!

С една дума, СДС се оказа един от антикомунистическите пургативи за трансформиране яа комунистите - старите политически цербери на отечеството ни, в неокомунисти - новите икономически властници на България!...

Навремето след 9 септември 1944 г, комунистите казваха, че който не е от ОФ, е фашист! След 9 ноември 1989 г. те наложиха на обществото старата-нова формула, че който не е в СДС, не може да бъде антикомунист, т.е. СДС се оказа новата абревиатура на старото ОФ!

След още 5 години това ще бъде ясно на всички. Е, и какво от това?... Комунистите оцеляха не само физически... те увеличиха имотното и материалното си богатство, така че поне засега няма политическа сила, която може да се разправи с тях. Антикомунизмът бе мъртвороден от СДС - по поръчка на БКП, КГБ и ДС. Това е причината 6 милиона българи да участват в играта на "демокрация" и да се радват на "прекрасните" икономически и политически резултати през изминалите 5 години.

Утвърждаването на неокомунизма в България е вече необратим процес!... Само една антикомунистическа парламентарна диктатура е в състояние да постави БКП-БСП на мястото й, което заслужава. А този, който претендира за такава диктатура или се опита да я установи, ще бъде обявен за фашист!... Хитро са го измислили комунягите, а!?... Отново се повтарят "листчетата" на Чърчил и Сталин, само че сега те са на КГБ и ЦРУ. Налага се изводът, че всяко порочно зачатие в обществения ни живот /СДС = ОФ/ е завършило с трагични последствия за българската държава и за народа. Тръгваме към нови десетилетия на политически идиотщини, подобни на които бяхме свидетели през изминалите повече от сто години.

Душевните ни мъки и терзания, причинени от русофили, славянофили, социалисти, разни "независими", социалдемократи и т.н., изобщо от "левите сили" през последните около 120 години, са толкова злостни, че днес голяма част от българския народ започва да съжалява, че поне една от двете атомни бомби, поразили Хирошима и Нагасаки, не бе пусната в България, за да сложи край на многовековните страдания на всички честни българи, които са дали, а и днес продължават да дават ум, воля и живот в името на българския народ и държава.

/Пресслужба "Куриер"/


14:15:00    
23.09.1994 г.   


Редактори: Нина Гаврилова
                    Цанка Стойчева - деж. ред.
Технически изпълнител: Галина Дамянова
Комплексна обработка: Издателски комплекс БТА

 


Copyright © Пресслужба "Куриер", 1994 г. Всички права запазени. При препечатване или използване на материали от този бюлетин позоваването на Пресслужба "Куриер" е задължително!